Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Szepes Mária idézet
  2018-04-03 21:07:10, kedd
 
 



Szepes Mária :
Félni valamitől annyit jelent, mint mágnessé válni a félelem tárgya számára. Ha megszűnt a félelem, megszűnt a vonzás.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Feltámadás
  2018-04-03 10:15:54, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A koriander
  2018-04-03 09:24:26, kedd
 
 



A koriander egy hatékony fegyver lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen

Manapság nagy gondnak számít az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen folytatott, sokszor hiábavaló harc. Például az MRSA-baktériumok évente sok embert támadnak meg. Az emberek legfőképpen a kórházakban fertőződnek meg ezzel a baktériummal. Egyes feltételezések szerint a koriander egy hatékony gyógynövény lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen.

Kutatók korianderolajat alkalmaztok olyan baktériumtípusokra, mint MRSA, E. coli és Salmonella. A kutatók által közétett tanulmány szerint a korianderolaj nagyban meggátolja ezeknek a baktériumoknak a szaporodását, különösen az MRSA és az E. coli esetében. A kutatók úgy vélték, hogy a korianderolaj károsítani képes a bakteriális sejteket körülvevő membránokat, illetve olyan élettani funkcióikat is blokkol, mint la égzés, míg végül a sejtek teljesen elpusztulnak.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy a koriander élelmiszerekben való felhasználása elősegítheti a bakteriális károsodás és az élelmiszer-eredetű betegségek megelőzését, esetlegesen a gyógyszerészeti antibiotikumok természetes alternatívájaként is működhet.

A koriander - vagy más néven kínai petrezselyem - az ázsiai, indiai és a thai konyha gyógynövénye. A koriander fűszeres ízt kölcsönöz a savanyúságoknak, a szószoknak és a salátáknak.

A koriander a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően antioxidáns, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény magjaiból készített tea hatásos lehet szorongó állapotok kezelésére, míg az illóolaj hígított állapotban a bőrfertőzéseket képes kezelni. A koriander illóolaját a koriandermagokból préselik. Az elmúlt évszázadokban felhasználták fájdalom enyhítésére, görcsoldásra, hányingert is kezeltek a segítségével, de emésztőserkentőként is alkalmazták, sőt még gombás fertőzéseket is kezeltek vele.

A fejlett országokban a népesség harminc százaléka szenved olyan betegségben, amelyet baktériumok okoznak. Ezek az emberek leggyakrabban élelmiszerfertőzés miatt betegszenek meg. A kutatókat egyre inkább ösztönzi, hogy még több vizsgálatot végezzenek a korianderrel kapcsolatban, hiszen több vizsgálat is bebizonyította, hogy nagyon hatásos lehet olyan baktériumok elpusztításában, amelyek már az antibiotikumokra sem reagálnak.

Sok tudós úgy véli, hogy a korianderolaj egy olcsó és hatékony alternatíva lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen, hiszen ezt a gyógynövényt még tabletta formájában is felhasználhatjuk olyan rezisztens bakteriális fertőzések kezelésére, amelyek egyébként nem lennének kezelhetők.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Univerzális gyógyító : cseresznye
  2018-04-03 09:17:05, kedd
 
 



Tudják-e, milyen kár kidobni a cseresznye szárát, a magját?
A cseresznyeszár kiváló vízhajtó, vesekőhajtó, nyálkaoldó, köptető, ízületi betegségek gyógyítója. Tisztítja az ér- és nyirokrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segíti a szív munkáját. Hólyaggyulladásra, ödémára, reumára, köszvényre, hasmenésre, elzsírosodás ellen és köhögésre is használjuk.

Vízhajtásra a gyümölcs szárából főzéssel készült teát kell inni egy héten keresztül, napi egy csészével a reggeli órákban.Hólyaggyulladásra napi három csészével ajánlatos inni étkezés előtt, amíg a panaszok fennállnak. A szív munkáját segítendő heti 2 csészével fogyasszanak belőle a nap bármely szakában. A bél és a gyomor elnyálkásodása esetén este lefekvés előtt igyanak egy csészével 2-3 napon keresztül, vagy amíg a tünetek fennállnak.

Tisztítókúra cseresznyével: mivel igen kiváló fogyasztó hatása van, ajánlatos a szezon idején 2-3 napos cseresznyekúrát tartani. Ilyenkor az étkezéseket egy fél kg cseresznyével váltjuk ki. A kúra után, míg a szezon tart, heti egy napon szintén csak cseresznyét együnk. Cukorbetegek ezt a kúrát ne végezzék, mert a gyümölcs cukortartalma megnövelheti a vércukor szintjét.

Felhasználása külsőleg:
Cseresznyemag-párna fájós testrészekre: a szárított magokat párnába varrjuk, így melegítjük sütőben vagy mikrosütőben. A meleg (nem forró!) párnát azután a fájó testrészekre helyezzük.Nyakizom merevedés, hátfájás, görcsös hasfájás is kezelhető vele, például csecsemőknél.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Forrás: napidoktor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyógyító cseresznye
  2018-04-03 09:12:28, kedd
 
 



A cseresznye olyan antioxidáns vegyületekkel van tele, amelyek sokféle betegség megelőzésében játszhatnak szerepet. Sok betegség okozója lehet a szervezetben kialakuló gyulladás, ilyen betegség a cukorbetegség, a szívbetegség vagy éppen az ízületi gyulladás. Az antociánok - amelyek a cseresznyében is jelen vannak - azonban eredményesen harcolnak a gyulladással, sőt ennek a bogyós gyümölcsnek a megelőzésében is kitüntetett szerepe van.

A cseresznye leve értékes fitonutrienseket tartalmaz, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, ugyanis csökkenteni tudják a vérzsír szintjét. A szívbetegségek egyik okozója a kóros elhízás, azonban a vérzsírszint csökkenésével jelentősen megfogyatkozik a hasi zsír mennyisége is, amely komolyan veszélyezteti az emberi egészséget. A fitonutriensek ezen kívül a lipidszintet is csökkentik.

A cseresznye gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, így enyhíteni tudja az ízületi betegségek okozta kellemetlen tüneteket. A cseresznyében lévő vegyületek miatt mérséklődhet a húgysavszint, így a köszvényben szenvedő betegeknek ez egy igazán kedvező hír lehet.

A cseresznye még az alvást is javítani tudja. Kutatások igazolják, hogy a cseresznye és a belőle készült sűrítmény nemcsak az alvás minőségét javítja, hanem annak hosszára is hatással van. Idős, beteg embereknél pedig képes megszüntetni az alvászavarokat és gyógyírt jelenthet az álmatlanságban szenvedőknek is. Ezt a pozitív hatását a gyümölcsben található melatoninnak köszönheti, amely egy erős antioxidáns és szabadgyök-fogó, amely nemcsak a gyulladást, hanem az oxidatív stresszt is csökkenti. A cseresznye és annak leve tehát megnöveli a melatoninszintet, amely nemcsak az ágyban töltött időt hosszabbítja meg, hanem az alvás hatékonyságát is.

A cseresznye meglehetősen gazdag rostokban, C-vitaminban, antociánokban és karotinoidokban, amelyek mind-mind segítséget nyújthatnak a daganatos megbetegedések megelőzésében.

A cseresznyelé enyhíti az edzés után kialakult izomlázat. Azok a sportolók, pontosabban futók, akik az edzést követően cseresznyéből préselt levet fogyasztottak, kevésbé éreztek izomláz okozta fájdalmat, mint a cseresznyelevet nem fogyasztó társaik. A cseresznye antioxidáns és gyulladásgátló hatásai miatt csökkenhet az izomsérülés kockázata, illetve ennek hatására minimalizálódhat a testmozgás miatt bekövetkezett fájdalom és kimerültség is.

Az antioxidáns vegyületeknek köszönhetően nemcsak a gyulladást tudja ez a gyümölcs lecsökkenteni az emberi szervezetben, de a migrénes fejfájást is segít megszüntetni.

A cseresznye sok káliumot tartalmaz, erre az ásványi anyagra a szívünknek, a vesénknek és az izomszöveteinknek is szüksége van. A kálium csökkenti a stroke kockázatát, enyhíti a magas vérnyomást, de általa megelőzhetjük az izomgörcsöket és növelhetjük izmaink erejét.

A vadcseresznye már az ősidőkben is megtermett, tehát már az ősemberek is élvezték a gyümölcs kellemes, hűs ízét. Az ókori Rómában és Görögországban is előszeretettel fogyasztották. Japánban szimbolikus értékkel bír a cseresznyefa virága.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kneipp kúráról
  2018-04-03 08:53:18, kedd
 
  A Kneipp-kúrát más néven vízkúrának is nevezik. A kúra elnevezése Sebastian Kneipp nevéhez fűződik. A kúra eleinte valóban csak a vízkúrát foglalta magába, de ma már egyéb egészségmegőrző módszerekkel - egészséges táplálkozás, lelki egyensúly megteremtése, fitoterápia, mozgásterápia, meditáció, relaxáció - is kiegészül.

Sebastian Kneipp hitt abban, hogy a víznek gyógyító hatása van és az emberi szervezetet egészségessé teszi, illetve segít abban, hogy az hosszú ideig egészséges maradjon. Meglátása szerint a vízkúrának pozitív hatása van az idegrendszerre, karban tartja a szívet és a keringést, az anyagcserét, az immunrendszert, és még a légzésre is jó hatással van. A vízkúra javítja a szervezet tápanyagellátását és a salakanyag-kiválasztást, stabilizálja a vérnyomást, elősegíti a sejtek regenerációját, támogatja a hőszabályozást, és a hormonrendszer kiegyensúlyozott működését is elősegíti.

A Kneipp-kúra az alábbi betegségek esetén lehet nagyon hasznos: szív- és érrendszeri megbetegedések, nőgyógyászati problémák, idegrendszeri és anyagcsere-betegségek. Kipróbálhatják a Kneipp-módszert azok is, akik gyomor- vagy vesegondokkal küszködnek, illetve ízületi vagy bőrbetegségben szenvednek. A kúra hasznos lehet egyes fertőzések és gyulladások esetén is. A kúrát nem szokták javasolni terhesség idején és azoknak sem, akiket valamilyen súlyos betegséggel vagy daganatos megbetegedéssel diagnosztizáltak.

A vízkúra magába foglalja többek között a fürdőt, a gőzölést, a zuhanyt, a pakolást, a borogatást, a leöblítést, a víztaposást, a kar- és a lábfürdőt. A fürdőkezelés élénkíti a vérkeringést, gyulladásgátló és frissítő hatásokkal rendelkezik, de egyben meg is nyugtatja az idegrendszert. A hideg fürdő erősítő hatással bír. A meleg fürdővízhez különféle adalékanyagokat - gyógynövényeket, ásványi anyagokat - is adhatunk. Az ülőfürdő legfőképpen a húgyivarszervi, a vesével és a medencével összefüggő problémákra jelenthet gyógyírt.

A gőzöléssel a légutakkal és a tüdővel kapcsolatos betegségek gyógyíthatók, de a gőzfürdő az egész testet is képes méregteleníteni, így tulajdonképpen minden szervünkre pozitív hatást gyakorol.

A zuhany során erős vízsugarat irányítanak a test egyes részeire vagy az egész testre. Ezzel a mechanikus ingerléssel szintén gyógyító folyamatok indulhatnak el az emberi szervezetben. Zuhany során hideg-meleg vizes váltózuhanyt is lehet alkalmazni. Fontos, hogy a vízsugár minden egyes testrészünket érintse, és hogy a kezelést hideg vizes zuhannyal fejezzük be, majd a kezelés lezárásaként egy törülközővel alaposan dörzsöljük át az egész testünket.

A pakolást és a borogatást hideg és meleg változatban is használhatjuk. Hideg borogatással a rándulások okozta duzzanatot csökkenthetjük, de ízületi gyulladásra és fájdalomcsillapításra is kiváló. A meleg borogatás pedig nagyon jó lehet például hátfájásra vagy hasi görcsökre.

A leöblítéssel fejfájást is csillapíthatunk. Hajoljunk a mosdókagyló fölé, majd paskoljunk annyiszor hideg vizet az arcunkba, míg az már majdnem zsibbadni kezd. Végezetül alaposan dörzsöljük szárazra az arcbőrünket egy törülközővel. A kezelésnek nincsenek mellékhatásai, így naponta többször is alkalmazható.

Víztaposást a saját fürdőkádunkban is végezhetünk. Engedjen a kádba hideg vizet, hogy körülbelül a térdéig érjen, majd határozott mozdulatokkal kezdje el taposni a vizet mindkét lábával. A kezelés legalább 8-10 percig tartson. Végezetül meleg lábfürdővel fejezze be a kezelést. A hideg víztaposás nagyon jó hatással van a keringésre és az immunrendszerre.

A kar- és lábfürdőt is hideg vízben kell végezni, és főleg azoknak ajánlott, akik vérnyomásproblémától szenvednek, gyakran szédülnek és sokat fáj a fejük. Engedjen a fürdőkádba térdig érő hideg vizet, majd álljon bele. Álldogáljon így 3-4 percet, majd mártóztassa meg benne a két karját is, egészen a válláig merüljön el a vízben. Közben kicsit meg is tornáztathatja a végtagjait a vízben.

Ezeket a kúrákat ma már egyre több wellness-szállodában is ki lehet próbálni, de a saját fürdőszobánk is ideális a legtöbb vízkúra kipróbálására. Jó tudni mostantól, hogy a víz nem csupán belsőleg, hanem külsőleg is nagyon hasznos és egészségvédő hatású a szervezetünk számára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.