|
2020-12-09 09:05:06, szerda
|
|
|
A krónikus gyulladás sok problémát generálhat a szervezetünkben. Nem könnyű tetten érni, rájönni, hogy pontosan mi váltja ki, hiszen sokféle oka lehet. Többek között a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, de a gluténtartalmú ételek vagy a sok cukor is okozhatja. Cikkünkben felsoroljuk azokat a táplálékokat, amelyek gyulladást generálhatnak az emberi szervezetben, majd tippeket adunk, milyen ételeket érdemes enni, hogy csökkenjen vagy megszűnjön ez az állapot.
A gyulladás okainak vizsgálatakor elsőként a táplálkozásunkat kell górcső alá vennünk. Gyulladást okozhat ugyanis, ha hosszú távon sok magas cukortartalmú ételt fogyasztunk, vagy ha túl sok keményítőt viszünk be a szervezetünkbe. Szintén gond, ha túlsúlyban vannak az étrendünkben a telített zsírok, illetve a transzzsírban gazdag ételek, ha nagy mennyiségű omega-6 zsírsavat fogyasztunk, viszont kevés omega-3 zsírsavat, illetve ha csak kevés antioxidáns tartalmú táplálék kerül a tányérunkra.
Mi okozhat még gyulladást a szervezetünkben? Amennyiben nem eszünk elegendő rostban gazdag ételt, illetve ha kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, vagy abban az esetben, ha alacsony a magnéziumbevitelünk szintén gyulladás keletkezhet a szervezetünkben. Hasonlóképpen gondot okozhat az is, ha túl sok gyorséttermi és feldolgozott élelmiszer szerepel az étrendünkben.
Mivel és hogyan csökkenthetjük a gyulladást a szervezetünkben? Az egészség helyreállásának a mediterrán étrend lehet az egyik kulcsa. A gyulladáscsökkentő diéta olyan egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket és gyógynövényeket tartalmaz, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Amennyiben szeretnénk a szervezetünkben csökkenteni a gyulladás szintjét, úgy fogyasszunk antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, gyógynövényeket, omega-3 zsírokat, teljes kiőrlésű gabonákat.
Helyezzünk különös figyelmet a vitaminokra és az ásványi anyagokra. A gyulladáscsökkentésben kitüntetett szerepet játszhat többek között a C-, a D-, az E- és a K-vitamin, de a béta-karotin és a magnézium is nagyon fontos.
Béta-karotinban gazdag többek között a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a mangó, a papaja, a sárgadinnye, a paprika és a brokkoli. C-vitamin gazdag forrásai a mandarin, a citrom, a narancs, az eper, a kelbimbó, a kivi, a káposzta, illetve a paradicsom. A zöld leveles zöldségek, a magvak és a diófélék pedig E-vitaminban bővelkednek.
Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az étrendünk, hanem más tényező is generálhat gyulladást a szervezetünkben. Például az, ha keveset tartózkodunk a napon, vagy ha sok stressz ér bennünket, de a légszennyezettség és a kevés alvás miatt is kialakulhat ez a komoly probléma.
Forrás: Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: antioxidánsokban, táplálkozásunkat, szervezetünkben, helyreállásának, gyógynövényeket, gluténtartalmú, csökkenthetjük, szervezetünkbe, transzzsírban, cukortartalmú, hasonlóképpen, vizsgálatakor, generálhatnak, gyümölcsöket, szervezetben, tartózkodunk, édesburgonya, gyorséttermi, étrendünkben, feldolgozott, vitaminokkal, táplálékokat, fogyasztunk, zöldségeket, vitaminokra, keletkezhet, megjegyezni, mértéktelen, sárgadinnye, fogyasszunk, bővelkednek, tányérunkra, antioxidáns, felsoroljuk, kialakulhat, csökkenteni, krónikus gyulladás, mértéktelen alkoholfogyasztás, gluténtartalmú ételek, emberi szervezetben, gyulladás okainak, táplálkozásunkat kell, telített zsírok, transzzsírban gazdag, egészség helyreállásának, mediterrán étrend, egyik kulcsa, szervezetünkben csökkenteni, gyulladás szintjét, ásványi anyagokra, zöld leveles, diófélék pedig,
|
|
|
|
krónikus gyulladás, mértéktelen alkoholfogyasztás, gluténtartalmú ételek, emberi szervezetben, gyulladás okainak, táplálkozásunkat kell, telített zsírok, transzzsírban gazdag, egészség helyreállásának, mediterrán étrend, egyik kulcsa, szervezetünkben csökkenteni, gyulladás szintjét, ásványi anyagokra, zöld leveles, diófélék pedig, kevés alvás, komoly probléma, antioxidánsokban, táplálkozásunkat, szervezetünkben, helyreállásának, gyógynövényeket, gluténtartalmú, csökkenthetjük, szervezetünkbe, transzzsírban, cukortartalmú, hasonlóképpen, vizsgálatakor, generálhatnak, gyümölcsöket, szervezetben, tartózkodunk, édesburgonya, gyorséttermi, étrendünkben, feldolgozott, vitaminokkal, táplálékokat, fogyasztunk, zöldségeket, vitaminokra, keletkezhet, megjegyezni, mértéktelen, sárgadinnye, fogyasszunk, bővelkednek, tányérunkra, antioxidáns, felsoroljuk, kialakulhat, csökkenteni, kitüntetett, túlsúlyban, paradicsom, generálhat, gyümölcsöt, vitaminban, keményítőt, mennyiségű, élelmiszer, gyulladást, amennyiben, csökkenjen, fűszereket, egészséges, anyagokkal, cikkünkben, helyezzünk, szeretnénk, megszűnjön, karotinban, mediterrán, zsírsavat, gyulladás, zöldségek, bennünket, figyelmet, anyagokra, rostokkal, magnézium, zöldséget, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5184
- e Hét: 21851
- e Hónap: 53337
- e Év: 258038
|
|
|