Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Recept quinoával és a quinoa hatásai
  2020-09-06 20:00:17, vasárnap
 
 



Fából készült asztalon két tálban púposra halmozott quinoa, a hátul levő tálban fakanál is található.
A quinoa az egyik legegészségesebb étel a világon. Amellett, hogy nem tartalmaz glutént, sok fehérje található benne, sőt mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Rostban és tápanyagokban is bővelkedik, hiszen B- és E-vitamin, illetve sok vas, kalcium, foszfor és kálium van benne.

Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A quinoa nemcsak az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, hanem nagy mennyiségben található benne kempferol és kvercetin. Ez utóbbi vírusellenes és gyulladásgátló hatással rendelkezik, emellett számos kutatás bizonyította antidepresszáns hatását. Mind a kvercetin, mind a kempferol flavonoid, melyek számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre nézve.

A quinoa és a magas rosttartalom
A quinoa oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Mindkettő nagyon hasznos a szervezet számára, hiszen hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez és koleszterinszint normalizálásához. Ezek a rostok könnyen eltelítenek, így még a fogyásban is a segítségünkre lehetnek.

Karbantartja a vércukorszintet
A quinoa alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segít a vércukorszint stabilizálásában. Ez azért nagyon kedvező, mivel azok a táplálékok, melyeknek magas a glikémiás indexük, éhségérzetet okoznak és ez elősegíthetik a hízást.

Csökkenti a metabolikus szindróma kockázatait

A quinoa hozzájárul a metabolikus szindróma kockázatainak a csökkentéséhez. A benne lévő tápanyagok javíthatják az anyagcserét, illetve csökkentik a vércukor- és a trigliceridszintet is.

Korianderrel fűszerezett leves
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet chili
4 db közepes paprika
1 kisebb érett avokádó
1 csokor koriander
3 nagyobb marék quinoa
1,5 liter alaplé

Elkészítése:
Sütőpapírral bélelt tepsiben süsse meg a paprikákat, majd tisztítsa meg és szeletelje fel. Dinsztelje meg a kétféle hagymát az olívaolajon, majd dobja az edénybe a felszeletelt paprikákat és a zöldségalaplevet is. Főzze 20 percig, majd turmixolja le az egészet. Főzze meg a quinoát egy csipet sóval, majd hagyja kihűlni. Vágja fel apró kockákra az avokádót és aprítsa fel a koriandert. Keverjen mindent a quinoához, majd tálaláskor adja a leveshez levesbetétként.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A torokfájdalom gyógymódjai a konyhából
  2020-09-06 19:54:47, vasárnap
 
  Amikor nem vagyunk annyira betegek, hogy gyógyszerre legyen szükségünk, azaz nem szükséges felkeresni a háziorvost, akkor elegendő lehet csak a konyhába kimenni és onnan összeszedni néhány dolgot, ami segíthet a torokfájás leküzdésében. Hiszen ha még el is megyünk a rendelőbe azért, hogy valamilyen orvosságot írjon fel az orvos, lehet, hogy egy-két napon belül betegek leszünk, ha a váróteremben várakozva találkozunk tőlünk sokkal betegebb, köhécselő, tüsszögő emberekkel.

Mit tegyünk?
Milyen módszerek, gyógynövények segíthetnek a torokfájdalom gyors leküzdésében?

Miért is olyan hasznos a bíbor kasvirág, más néven az echinacea? Előnyös, ha mindig kéznél van a házi patikánkban ez a szép virág, hiszen antivirális és antibakteriális hatásának köszönhetően meggyorsíthatja gyógyulásunkat. Így akár baktérium, akár vírus okozza a torok fájdalmát, hamarabb le tudjuk küzdeni, ha bíborkasvirág-teát kortyolgatunk. Ezt a gyógynövényt kapszula, csepp és tinktúra formában is lehet fogyasztani.

A másik remek megoldás lehet a fokhagyma. A torok fájdalmát jellemzően valamilyen fertőzés okozza, ami vírus vagy baktérium miatt is kialakulhat. A fokhagyma hatása vitathatatlan, nagy segítségünkre lehet, hiszen antibakteriális hatásokkal rendelkezik, így verhetetlen a fertőzések leküzdésében.

Naponta akár több gerezddel is elfogyaszthatunk belőle, amennyiben nem reagál érzékenyen a gyomrunk erre a gyógynövényre. Lereszelve és mézzel elkeverve is nagyon ízletes és hatásos, hiszen a méz is antibakteriális hatásokkal rendelkezik, így felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Miért fogyasszunk rendszeresen C-vitamint? Leginkább azért, mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így eredményesen veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. Betegség idején nagyobb dózisban érdemes fogyasztani, de naponta ajánlott a bevitele valamilyen formában.

Az immunrendszer gyorsabban regenerálódik, amennyiben rendszeresen fogyasztunk a vitaminok mellett ásványi anyagokat is, többek között cinket. A cink nemcsak az immunrendszert regenerálja, de a megfázás miatt kialakult torokfájást is enyhíti. Eredményesen veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, ezért nagyon hatékony a torokfájás gyors leküzdésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A C-vitamin lenyűgöző hatásai
  2020-09-06 08:47:41, vasárnap
 
  A C-vitamin egy antioxidáns vitamin. Vízben oldódik és a vizelettel együtt távozik az emberi szervezetből. Minden egyes nap pótolnunk el. Megéri, mert nagyon sok és sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. Többek között az immunrendszerünket védi, de számos más pozitív hatása is ismeretes.

A C-vitamin mint az immunrendszer őre
Amennyiben nem viszünk elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, úgy csökken a szervezet immunitása, és így sokkal sérülékenyebbek leszünk a különféle fertőzésekkel szemben. A C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, illetve megkönnyíti azok mozgását, így hatékonyabban tudnak megküzdeni a kórokozókkal szemben. A C-vitamin ezen kívül a T-limfocita számát is megnöveli, ami különösen fontos, ha valaki rákos betegségben szenved.

A C-vitamin-bevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát
Amennyiben elegendő C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, úgy csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Kutatások igazolják, hogy a C-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét is. Egy tanulmányban arról is beszámoltak, hogy minél magasabb a szervezetben a C-vitamin szintje, annál alacsonyabb a szívelégtelenség kialakulásának az esélye.

A C-vitamin egyéb hatásai
Kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a C-vitamin nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek ellen védhet meg bennünket, hanem a stroke és a cukorbetegség kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk vele. A rendszeres C-vitamin-fogyasztás jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának az esélyét, de nemcsak a stroke ellen védhet meg bennünket, hanem a szívizomsejtek működésére is pozitív hatással van.

A C-vitamin-szint és a cukorbetegség kialakulása között is összefüggést véltek felfedezni. A kutatásba bevont személyek esetében annak volt kisebb esélye erre a krónikus betegségre, akinek a szervezetében elegendő C-vitamint mértek.

Még a bőrünket is védi
A C-vitamin még a bőrünk egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin nagyon hasznos a bőr számára, melyet sok anyag károsíthat. Ilyen például az UV-sugárzás és a cigarettafüst. Mindkettő elősegíti a szabadgyök-képződést, viszont a C-vitamin semlegesíteni tudja ezeket is. A másik antioxidáns vitamin az E-vitamin. Ez a két vitamin nagyon hatékony lehet a DNS-károsodás elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az energiahiány májbetegséget is jelezhet
  2020-09-06 08:44:46, vasárnap
 
  Tengerparton tornázó mosolygó hölgy nyújtás közben.
Előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnénk maximális erőbedobással dolgozni, mégsem tudunk kellően teljesíteni, mivel a szükségesnél kevesebb energiánk van. Az energiaszintünk azonban nemcsak azon múlik, hogy éppen milyen az időjárás vagy milyen évszak van, hanem azon is, milyen állapotban van a májunk.

A máj szerepe
A májnak nagyon fontos szerepe van a test méregtelenítésében, hiszen a vérből kiszűri a méreganyagokat, de ezen kívül más olyan fontos feladat is hárul rá, mint például az epe kiválasztása.

A zsírmájbetegség
Ma egyre többen szenvednek nem alkohol eredetű zsírmájbetegségben. Ez azért is nagyon veszélyes, mivel ez a betegség megnöveli a májrák és a szívroham kialakulásának a kockázatát, de egyben fokozza a fáradtságérzetet is. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét több legyen az energiánk, és ne a fáradtság határozza meg a mindennapjainkat?

A megoldások
A máj egészségének fenntartása érdekében az egyik legfontosabb feladat az ideális testsúly elérése, amelyben sokat segít az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Alapvetően sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, de az összetett szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű gabonákat, a sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat se felejtsük le a listáról.

A rendszeres testmozgással nemcsak fogyhatunk, de az ideális testsúly megőrzésében is a segítségünkre lehet. Elősegíti a zsírégetést, ami különösen azért hasznos, mert a felesleges zsír a májban raktározódik, így fokozva a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Mértékkel fogyasszunk alkoholt! Napi egy adag alkohol - nőknek maximum 2 dl, férfiaknak 3 dl - nem árt meg, de az ennél több, napi rendszerességgel fogyasztott alkohol már káros hatással lehet a máj működésére, és elősegítheti a különféle betegségek kialakulását. Figyeljünk oda a májunk egészségére!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Rosacea ellen
  2020-09-06 08:41:08, vasárnap
 
 



A rosacea egy bőrpírral járó bőrbetegség. Elsősorban az érzékeny bőrű emberek szenvednek ebben a betegségben, mely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel alakulhat ki. Enyhébb esetben csak az arcon és az orr környékén jelennek meg a piros, lila erecskék, súlyosabb esetben egyéb testrész is érintett lehet, mint például a mellkas, a fül, a hát, a homlok és akár még a szemhéj is.

A rosaceás bőr különös ápolásra szorul. A következő természetes módszerek ugyan sokat segíthetnek, de ha valaki már használ erre a bőrbetegségre valamilyen krémet vagy kenőcsöt és az bevált, akkor ne hagyjon fel a kezeléssel. Ezek a természetes otthoni gyógymódok enyhe esetben nyújtanak segítséget.

A bojtorján
A bojtorján konkrétan abban segíthet, hogy kivezeti a szervezetből a méreganyagokat. Előfordul, hogy a felhalmozódott vegyi anyagok okoznak különféle bőrbetegségeket, mint például a rosaceát is. A bojtorján arra is alkalmas, hogy a pattanásoktól megszabaduljunk. A gyógynövényt fogyaszthatjuk tea formájában.

A kókuszolaj
A kókuszolajat ma már sokan használják bőrápolószerként. A kókuszolaj nem tartalmaz semmi olyan káros anyagot, ami irritálhatná a bőrt, sőt kiemelkedő az antioxidáns hatása. Emellett remek hidratáló és gyulladásgátló. Használata előtt célszerű egy kis bőrfelületen tesztet végezni, hogy megnézzük, nem vagyunk-e allergiásak a kókuszolajra.

Az Aloe vera
Az Aloe vera egy fantasztikus gyógynövény, hiszen a leveleiből kipréselt gél nemcsak puhítja az arc bőrét, de hidratáló hatással is rendelkezik, nem véletlen, hogy sok arc- és kézkrém tartalmazza ennek a különleges növénynek a kivonatát. Mielőtt először használnánk a levelekből kinyert gélt, vessük alá magunkat egy bőrpróbának, mert egyes esetekben allergizálhat.

A zöld tea
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk zöld teát, észrevehetjük, hogy a bőrproblémáink is enyhülnek. Minek köszönhető ez? Annak, hogy a zöld tea nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Megköti a szabad gyököket, melyek ha felhalmozódnak a szervezetben, olyan bőrproblémákat is okozhatnak, mint a rosacea.

A kamilla
A kamillát már ősidők óta alkalmazzák különféle bőrbetegségek kezelésére. Mivel hatékony gyulladáscsökkentő, így a rendszeres kamillatea-fogyasztás csökkentheti a rosacea által kialakult kellemetlen tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.