Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Keresztények a környezetért...
  2007-12-01 23:11:02, szombat
 
  Mit tehetnek a keresztények a környezetért?

Nekünk, keresztényeknek feladatunk, hogy életünkkel és szavainkkal is hirdessük: ha békében kívánunk élni a környezetünkkel, mindenekelőtt rendeznünk kell kapcsolatunkat Istennel. Szabad akaratot és értelmet kaptunk, valamint örök életre szóló meghívást - ez alapozza meg felelősségünket. S csak ennek alapján érthetjük meg a Teremtés könyvének sorait, melyek szerint az ember Isten képmása, s a teremtett világ rá van bízva: uralnia, művelnie és őriznie kell.

Még a Városmisszió idején, a Bakáts téri Zöld sátorban beszélgettünk egyik este Baritz Sarolta Laura domonkos nővérrel (a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója), Fülep Dániel ökológussal (a Központi Szeminárium hallgatója) és Hargitai Katalin környezetvédelmi szakemberrel az ökológiai szemléletváltás szükségességéről, s ebben való keresztényi felelősségünkről.

A legszegényebb országok támogatják a leggazdagabbakat

A globális környezeti problémák - az üvegházhatás, a magaslégköri ózonréteg ritkulása; a csapadék savasodása; a hulladékkezelés nehézségei, talajpusztulás, súlyos talaj-, víz- és levegőszennyezések, sivatagosodás, a természetes élőhelyek, életközösségek és a fajok kihalása - visszavezethetők egy fő okra? - szegezem nekik a kérdést, s Dániel nagy lendülettel fog a magyarázatba:

- Minden valódi bajunk fő oka az eredeti bűn és önzés, Istentől való elfordulásunk, az ő útjáról való eltérés. Ha Isten és a felebarátaink szeretete ellen vétünk, az békétlenséget hoz a teremtett világgal való kapcsolatunkba is.

Ha elharapódzik az igazságtalanság a gazdasági életben, az tengernyi szenvedést okoz; súlyos, környezetkárosító folyamatokat indít és erősít meg. Jelenlegi társadalmi és gazdasági berendezkedésünk rettentően pazarló, hatalmas fölöslegeket termel, és az elosztás mélységesen igazságtalan. 1992-ben a világ népességének leggazdagabb egyötöde éli fel a világ jövedelmének 82,7%-át, míg az emberiség négyötöd része él a világ jövedelmének 17,3%-ából. Az emberiség legszegényebb egyötöd része a világ összjövedelmének 1,4%-át kapja. A globális jövedelmi aránytalanságok mögött további nem elhanyagolható fogyasztási aránytalanságok húzódnak meg: például az össznépesség ötödrésze fogyasztja az élelmiszer 60%-át, az energia 70%-át, a fémek 75%-át, a faanyag 85%-át. Eközben az úgynevezett harmadik világban százmillióknak kell nap mint nap a puszta életben maradásért küzdeni. A szegénységgel együtt jár a kül-, belpolitikai és jogi kiszolgáltatottság, a különféle betegségek nagy elterjedtsége, az oktatás alacsony színvonala vagy teljes hiánya. A gazdaságilag rabságban tartott, s az érdemi fejlődésben megrekesztett térségekben továbbá súlyosan sérülnek a nők jogai, iskolázási lehetőségei; elterjedt a gyerekmunka, és még hosszan sorolhatnánk.

Ahol a fizikai és vagy lelki nyomor következtében nem védik az emberi életet, s köztük is a leggyengébbek (magzatok, gyerekek, anyák, özvegyek, öregek) méltóságát; ahol a szexuális szabadelvűséget ösztönzik és hirdetik, elválasztva a szexualitást annak valódi értelmétől és céljától; ahol nem óvják a házasság intézményét, ott nem talál természetes egyensúlyra a társadalom, s ez végül mindig demográfiai torzulásokba visz: a kihalás vagy a túlnépesedés irányába.

A jövedelmi skála két végén elhelyezkedő emberek károsítják leginkább a Föld ökológiai egészségét: a gazdagok nagy energia-, nyersanyag- és késztermék-fogyasztásuk következtében, a szegények pedig azért, mert felélik ásványkincseiket és kitermelik erdeiket, hogy eladható fához, földhöz, valamint termőterülethez és legelőkhöz jussanak. A fejlődő országokban végbemenő hihetetlen gyors városiasodás az elképesztő nyomort és a már említett környezeti tragédiákat eredményezi, ugyanis nem tudják kellő ütemben fejleszteni az infrastruktúrát, a szolgáltatásokat, a közigazgatást, és nincsen munkalehetőség sem.

A teljes világgazdaság több mint negyedét adó - és a világ munkaerejének alig egy százalékát alkalmazó - kétszáz legnagyobb vállalat közül 82 amerikai, 41 japán, 20 német és 17 francia. Ezek tőkefúziók és a részvénykereskedelem nyomán nemzetközivé váltak; ebből következik átláthatatlanságuk, beszámoltathatatlanságuk és felelősségrevonhatatlanságuk. A multicégek ravaszul kihasználják az egyes országok sajátosságait: az olcsó munkaerőt, a környezetvédelmi szabályozások hiányosságait, a szakszervezetek erőtlenségét, a fogyasztóvédelem és a szociális háló gyengeségeit, az egyes kormányok nemzetközi pénzintézetekre való rászorultságát stb. Továbbá mesterei annak, hogy mindenféle "visszatérítések" folytán több pénzt kapjanak az államoktól, mint amit adók formájában befizetnek.

Ebből következik a meghökkentő tény: a legszegényebb országok támogatják pénzzel a leggazdagabbakat. Az adósságcsapdába került országok - melyek a kamatos kamatokkal a kapott hitelek összegét akár már többszörösen visszafizették - a gazdag hatalmak szemétlerakóivá, modern kori rabszolgatelepeivé, majd - a fogyasztói társadalommá deformálás után - piacaivá válnak.
Az önzés és az igazságtalanság felebarátaink és a természet kirablásához vezet. A gazdag népeknek mértékletesebb életmódra kellene áttérniük, szolidaritást vállalva a szegényekkel. Isten előtt számadással tartozunk a reánk bízottakért, egymásért és a természetért is.

Adok - és ez nekem jó

Laura nővér is megerősíti: a kihívásban rejlő probléma nem annyira technikai-technológiai jellegű, hanem lelki-szellemi; a válságból való kiút az alapvető paradigmaváltásban rejlik.

- Az emberek materiális, haszonelvű, indiviualista szemléletére épül föl nagyrészt a mostani gazdasági világ. Viszont a keresztényi etika a hedonizmus, az élvezetek hajszolása helyett az ember boldogságát az erények és értékek gyakorolni tudásában fedezi fel, a "jót tenni jó!" logikájában. Martin Buber, a perszonalizmus egyik képviselője írja: ha az ember viszonya a másikhoz az "Én - Az" viszony, akkor a másik embert inkább tárgynak tekintem, aki (ami) felé a saját szükségleteim kielégítése miatt fordulok. Ekkor megmaradok a magam határai között, és nem tudom magamat átadni neki. Az ilyen individualista rendszer nem igazi kapcsolatokat épít. Az "Én-Te" viszonyban pedig, mikor a másikat egyenlő személynek tekintem magammal, teljesen át tudom adni magamat neki, ő is át tudja adni magát nekem, s nincs határa az énnek. Kiüresítem magam, ahogy Jézus is tette. Ebben a valós kapcsolatrendszerben tudunk adni és kapni. Míg az Én-Az rendszerben is fellelhető az altruizmus, de ez ott inkább életidegen, hiszen nem az önérdekkövetés érvényesül benne, esetleg önfényezés, mert burkoltan a saját javamért teszem az adakozó cselekedetet, míg az Én-Te rendszerben természetes, hogy adok és ez nekem jó.

Erre a gondolkodásra tud épülni az a gazdasági rendszer, amiben a profit eszközzé válik, magasabb célok elérésért. Léteznek ma is ilyen értékalapú vállalkozások; etikus és környezetbarát, keresztény vállalkozások. Aquinói Szent Tamás szerint ha az embernek gazdasági tevékenységéből olyan bevétele származik, amely túllép az ő és családja tisztességes önellátásán, tartalékképzésén, akkor a fölösleg a közösséget illeti. Ez a javak egyetemes rendeltetésének elve, az Egyház társadalmi tanításának egyik alapelve. A Fokoláré mozgalom Közösségi Gazdaságának vállalatainál meg is figyelhetjük, hogy a profitjuk egy részét a szegényeknek adják. Hazánk a legglobalizáltabb ország a térségben, a külföldi tőke aránya Belgium, Luxemburg és néhány ázsiai, afrikai fejlődő ország (például Vietnám, Kambodzsa, Jamaica, Guayana) hasonló mutatóit közelíti meg, mégis vannak keresztény vállalkozóink - olyan szervezetekbe is tömörülve, mint az Érme, a Keve, a Háló, a Közösségi Gazdaság.

II. János Pál pápa a Laborem Exercens kezdetű enciklikájában a munka lelki értékéről ír és arról, hogy az igazi keresztény a vállalkozásában is nem evilági célért küzd, hanem Isten országának építéséért, s ebbe beletartozik a kereszt. Jézus látszólag kudarcot vallott a kereszten, egy értékalapú vállalatnak is megvannak a maga nehézségei, de nem fölösleges mindez. Isten gondviselése mindennapi támaszunk.

Megvan a kovász és só szerepünk is. A káoszelmélet szerint a föld távoli helyén megrebbenő lepkeszárny nálunk akár orkánt is okozhat a légkörben zajló lavinaszerűen lejátszódó folyamatok során. (Ezt számítógépes modellezések bizonyították.) Ha elég ember változtat alapvetésén, akkor minőségi változás is előállhat a kis számú jó példa hatására.

Fél kézzel tapsolni?

- A nemzet mint érték fontos? Mi az állam szerepe? - faggatom tovább a közgazdász nővért.

- A Világbank és Világkereskedelmi Szervezet politikája, ami mindent a piacra bíz, és segélyekkel próbál a szegényeken segíteni, nem mutatott fel eddig jelentős eredményeket a Föld társadalmi, gazdasági, környezeti problémáinak megoldásában. Samuelson, a modern közgazdaságtan Nobel-díjas képviselője is állítja, hogy a jó gazdálkodáshoz együtt van szükség államra és piacra. Ha csak az egyik létezik, akkor az olyan, mintha fél kézzel akarnánk tapsolni. Igenis az államnak, nemzetnek óriási a szerepe az egészséges gazdasági-társadalmi élet megvalósításában. Amartia Sen, indiai Nobel-díjas közgazdász mondja, hogy az alma és az ing, tehát a korlátos és versenyző természetű, alapvető javak alkalmasak a piaci mechanizmusok elosztási rendszerére, de a méltányossági és egyéb érték elven való működtetést is megkívánó közjószágok, mint az egészségügy vagy az oktatás, amelyek az igazságosság, szolidaritás alapján tudnának megfelelően működni, állami szerepvállalást igényelnének.

A közösségi gondolkodással, a közjó iránti érzékenységgel lehetne közösen felülkerekedni a globális válságon. Látjuk, a kiotói egyezményt egy-két ország nem írta alá, nem is csökkent a föld légkörének széndioxid-tartalma. Ha mindenki alávetné a közös szabályoknak magát, akkor ez óriási lépés lenne a globális felmelegedés megoldásában.

Zöldek és keresztények

- Sok együttműködési lehetőség van a zöld mozgalmakkal - veszi át a szót Dániel. - Az ember és a természet kapcsolatának rendezésére való törekvésünkben közösek céljaink. Nekünk, keresztényeknek feladatunk, hogy életünkkel és szavainkkal is hirdessük: ha békében kívánunk élni a környezetünkkel, mindenekelőtt rendeznünk kell kapcsolatunkat Istennel. Szabad akaratot és értelmet kaptunk, valamint örök életre szóló meghívást - ez alapozza meg felelősségünket. S csak ennek alapján érthetjük meg a Teremtés könyvének sorait, melyek szerint az ember Isten képmása, s a teremtett világ rá van bízva: uralnia, művelnie és őriznie kell.
Más világnézetű emberekkel bölcseleti, antropológiai alapokon törekedünk kell a párbeszédre: egyre égetőbbé válik, hogy elsajátítsuk és használjuk az igehirdetésnek e nyelveit.

- Vannak vadhajtások az ökológiai eszmékben. Mikor a túlnépesedést tekintik a legfőbb problémának, és ennek ellenszeréül a termékenység mesterséges, akár erőszakos csökkentését szorgalmazzák... - vetem közbe.

- A világ népességének lélekszáma jelenleg valóban növekszik, de ennek üteme évtizedek óta folyamatosan csökken a termékenység világszerte visszaeső mutatói alapján. Az ENSZ legújabb becslései szerint az emberiség létszáma 2050 körül mintegy 9 milliárd körül stagnál, majd csökkenésbe fordul. A legfőbb probléma nem önmagával a lélekszámmal van, hanem az egyenlőtlen elosztással, és rendes demográfiai folyamatokat torzító tényezők sokaságával.
Küzdenünk kell az emberi élet tiszteletéért és védelméért, a házasság és a család megóvásáért, az emberi jogok érvényesüléséért, az oktatás, a közegészségügy, a munkakörülmények javulásáért, s akkor beállhat az egészséges egyensúly a társadalomban, ahogy ez korábban az európai társadalmakban magától lezajlott.
Az Egyház társadalmi tanítása - ezen belül is II. János Pál pápa enciklikái: a Solicitudo Rei Socialis, a Centesimus Annus stb. - világos álláspontokat ad nekünk. Ilyenek például az ember istenképiségének, ugyanakkor a természettel való szoros egységének kihangsúlyozása, a természet hasznossági értéke mellett saját értékének elismerése (erre mutat rá pl. a tenger világa, a hegyek érinthetetlen szépségei), az ember igazodása a természet saját törvényeihez?

Energiapazarlás - jegesmedve-gyilkolás

- Mondhatja az egyszeri ember: hisz én nem ártok semmit a Földnek... - jegyzem meg, de Hargitai Katica máris sorolja ellenvetéseit.

- Hová öntöd a használt olajat, a maradék festéket? Hány napja csöpög a vízcsapod? Tudod-e, hogy száz liter benzin előállításához egy köbméter vízre van szükség? Amit elpazarolsz, azt mástól veszed el - lehet, hogy saját, még meg sem született unokádtól. Az égve felejtett villany, a készenléti üzemmód vagy a konnektorban maradt töltő fölöslegesen fogyasztanak energiát. Az energiatermelés jelenleg zömében széndioxid-kibocsátással jár, ami az éghajlatváltozás tempójának hihetetlen felgyorsulásához vezet. Ennek csak egy jele például, hogy az Északi-sarkon egyre több jegesmedve fullad meg nyaranta, mert bár több száz kilométer leúszására képes, egyre ritkábban talál olyan jégtáblát, amely elbírná a súlyát.
"Te magad légy az a változás, amelyet látni akarsz a világban!" - bátorít minket Gandhi.

Környezettudatosabb életünk első lépéseihez ötleteket találunk a Zöldköznapi Kalauzban (Könczey Réka és S. Nagy Andrea könyve), vagy segítséget kérhetünk a Kötháló irodáitól (www.kothalo.hu) és a minisztériumi Zöld Pont szolgálatnál (06/80-40-1111 - ingyenes telefon).

Plichta Adrien


http://www.igen.hu/index.php?pg=cikk&cikk=218
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kistelepülések iskoláit...
  2007-12-01 08:14:17, szombat
 
  A kistelepülések iskoláit csak az összefogás mentheti meg
(MTI, MNO) 2007.11.29. 23:44

A kistelepülések iskoláit önmagában nem tudja megmenteni az Élolánc
Magyarországért Mozgalom által indított gyujtési akció sem, a kisiskolákat
csak a településeken és kistérségekben élok önzetlen összefogása tudja
megóvni - hangoztatta csütörtökön Szombathelyen Lányi András, az Élolánc
Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja.

"Ha a kisiskolák fenntartásában érdekelt falvak vezetoi, az érintett
intézmények vezetoi kezdeményezésünkre összefognak és olyan helyi
eroforrásokat is sikerül mozgósítani, amelyek jelen pillanatban még
hozzáférhetoek, akkor talán van esély arra, hogy iskolák megmeneküljenek.
Ehhez kíván hozzájárulni az az országos gyujtoakció amelyet most karácsony
elott indítottunk, és amelyet jövore is folytatni kívánunk" - mondta.

Hozzátette: az Élolánc Magyarországért Mozgalom 2008 májusában az
adományokat olyan kisiskolák között akarja szétosztani pályázat útján,
amelyek konkrét programmal, cselekvési tervvel rendelkeznek saját
megmentésük érdekében és ahol a helyi önkormányzatot, vállalkozókat, helyi
közösségeket is maguk mögött tudják.

A társadalmi szolidaritás erosítése, a közös felelosségérzet mozgósítása a
célunk - hangsúlyozta Lányi András.
Az országnak szüksége van a falvakra, a falvaknak pedig iskolára.
Ahol ugyanis megszunik az iskola mint az utolsó kultúra közvetíto közeg, az
utolsó közösségformáló intézmény,
ott sorvadásra van ítélve az egész település - tette hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csatlakozási felhívás
  2007-12-01 08:12:44, szombat
 
  Csatlakozásí felhívás a dec. 17-i Országos Blokádhoz

Tisztelt Magyarok, Harcostársak, Barátaim!

Egy éve december 15-én tartottuk első nagyszabású közös megmozdulásunkat az
Országos Blokádot.

Az erkölcsünk a tenniakarásunk a hitünk vitt ki az utakra bízva, hogy az
emberek csatlakoznak és lesz bátorságuk mellénk állni.

Tömegek nem álltak ki de 4-5 alkalommal 60-116 helyszínen fegyelmezett
kiállást tudtunk
összehangolni egyszerre mozdulni, egymás korábbi ismerete nélkül, a médiumok
mondhatni teljes, céljaink elhallgatása ellenére. Civilek vagyunk
mindenkinek saját leterheltsége, gondja.

De most lehet, hogy itt az idő csatlakozzunk, erősítsük a december 17-ére
meghirdetett országos sztrájkot!
Kezdjük megszervezni újra magunkat és a zárási pontokat, ne a másikra
várjunk,
aki még nem csinált ilyet annak segítünk, a korábbi szervezők is a semmiből
jöttünk és találtunk egymásra.

Üdvözlettel: Gőbl György
Civilek a Nemzetért Mozgalom
Soproni Közössége
Tel: 06-20-23-73-222, 06-99-789-139,
e-mail: goblgy@gmail.com


címzett Rendőrség
sopronrk@gyor.police.hu
dátum 2007.12.01. 5:21

tárgy: Dec. 17-i szolidaritációs demonstráció bejelentése

Soproni Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya

Hatos István őrnagy részére

Tárgya: 2007. december 17-én tartandó rendezvény bejelentése.


Rendezvény célja, napirendje :
Az "IGAZ ORSZÁG" megteremtése maga a Kormány és az Állam alkotmányellenes
működése elleni tiltakozás,
békés törvényben biztosított módon.
Csatlakozás a december 17-ére tervezett Liga szakszervezetek és civil
szervezetek által meghirdetett általános sztrájkhoz - amihez már többek
között csatlakoztak a vasutasok, buszsofőrök, pedagógusok az egészségügyi és
az energiaipari dolgozók a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

Sajtótájékoztató tartása a megjelenő médiáknak.

A rendezvény időpontja: 2007. december 17-én 07 órától 1 6 óráig

A rendezvény helyszíne:A 84. sz. Főút Kópháza helységjelző táblától 500
méterre
Nagycenk irányába fél út pálya lezárása. 07 órától 08 óráig teljes út pálya
lezárás.

A rendezvényen résztvevők létszáma:
20 - 50 fő ebből 5 fő rendező, 10-30 személy autó, mezőgazdasági munkagép,
teherautó stb.

A rendezvény szervezője:
Gőbl György 9400 Sopron,
Szellő utca 7. fszt. 1.
tel: 06/20/23-73-222
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hátha valaki nem tudja
  2007-12-01 08:09:00, szombat
 
  November 30-a van, András napja.

1718-ban a Fredrikshul-i (ma: Halden) csatában szerzett sebesülésében e
napon halt meg XII. Károly svéd király, Svédország, de talán Európa
"legharciasabb" uralkodója.
Az, hogy az általában hazánk történelméhez kapcsolódó, annak kevéssé ismert
eseményeit bemutató írásaim közé, hogy került a mi
Rákóczi-szabadságharcunkkal egy időben dúló északi háború hőse, csak lejjebb
derül ki.
Lássuk.

Az 1682-ben született XII. Károly 18 évesen, 1700-ban foglalta el a trónt és
szinte azonnal a svéd seregek élére állva bekapcsolódott az 1700-1721 között
zajló északi háborúba, melyet Svédország vívott Oroszország, Dánia,
Lengyelország, majd 1713-tól Poroszország és Hannover ellen.
XII. Károly, hadvezéri zsenialitásának köszönhetően eleinte sikert sikerre
halmozott: legyőzte Dániát, elfoglalta Lengyelországot, melynek trónjáról
lemondatta I. Frigyes Ágost szász választófejedelmet.
1700-ban Narvánál aratta egyik legnagyobb győzelmét, amikor három és
félszeres
(más történészek szerint öt, illetve tízszeres) túlerővel szemben legyőzte a
I. (Nagy) Péter cár vezette orosz seregeket. Később benyomult Ukrajnába,
ahol 1709-ben Poltavánál ismét szembekerült nagy ellenfelével,
Nagy Péter orosz cárral.
A csata, melyet korábban szerzett sebesülése miatt csak hordágyról tudott
irányítani
(mint Horthy Miklós az Otranto-i csatát a Novara parancsnoki hídján szerzett
sebesülése után) élete legnagyobb csatavesztése lett.
Ezt követően Törökországba menekült, ahol diplomáciai úton vette fel a
harcot Oroszország
ellen kirobbantva az 1710-11-es orosz-török háborút, majd amikor módja
nyílott rá,
azaz 1714 végén, két hét alatt lóháton tért vissza Svédországba.

Ez emberfeletti kitartást igénylő útja során, pontosabban 1714. november
17-én megpihent Pesten,
a mai Váci utca 47. (Irinyi utca sarok) alatt.
Az eset emlékét a házon magyar és svéd nyelvű emléktábla őrzi.
E pesti tartózkodás máig "kézzelfogható" emléke - s itt a magyar kapcsolat -
a GULAG-ot megjárt
Olofsson Placid atya, eredeti nevén Dr. Olofsson Károly, aki a szovjet
haláltáborokban átélt szörnyűségek ellenére töretlen szellemmel és töretlen
derűvel tekint vissza mártíromságba hajló életére,
s akinek Mádl Dalma asszony, a volt köztársasági elnök felesége a
kommunizmus áldozatainak kijáró
"Parma Fidei - a hit pajzsa" kitüntetést adományozta 2003-ban.
Placid atya őse ugyanis XII. Károly kíséretéhez tartozott, de hirtelenjött
betegsége miatt nem tudta tovább
követni királyi urát, Pesten maradt, családot alapított,
mely család ma is élő tagja a köztiszteletben álló Placid atya.

Isten éltesse őt sokáig!

A legendás, otthon szinte sosem tartózkodó XII. Károly pedig 1718-ban,
norvégiai hadjárata során esett el Fredrikshulnál.
Stockholmban, az operaház tő szomszédságában álló szobra hadvezéri pózban
ábrázolja,
amint legfényesebb győzelmének színhelye, Narva felé mutat.

Dobai Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tovaállnak a süllyedő hajóról
  2007-12-01 00:24:06, szombat
 
  '90-ben, amikor még tudatlanok voltunk, és naiv szende szüzek, (mármint politikai értelemben) akkor sugárzó arccal kellett felnéznünk a nagy tekintélyű SZDSZ-re, ahol az egy négyzetméterre vetített szürkeállomány száma ezer fő volt! Nem ritkán azért maradtam szomjas, mert ha kinyitottam a vízcsapot onnan is csak a leckéztetés, a kioktatás folyt(!).

Máskor meg az amúgy is megrendült önbizalmamat tovább rendítette, hogy folyton ösztökéltek, a tehénsz..r(!) eltávolítására a cipőm sarkáról (FKGP tag lévén)!
Aztán szép lassan megvilágosodtunk, és kezdtük észrevenni a svindliket, az Antall-i svindliket. Nem véletlen volt ez a nagy tolongás az anno '50-es években összerabolt vagyon körül.

A mai helyzetet látva viszont úgy tűnik, hogy elég alaposan ,,besz..rt"(!), a szürkeállomány, vagyis túl rabolták (privatizálták) magukat!
Ezért egyre többen és szélsebesen állnak tova az SZDSZ-es süllyedő hajóról!
Akinek meg tova kéne állni, az meg olyan bátor, mint az ominózus cigány lova! (ha ismerik az idevonatkozó viccet!!)
Van, aki SZDSZ-es létére már kerül minden médiumot, pedig annakidején mennyire szerettek odajárnia a haveri szerkesztőkhöz, de mára úgy tűnik elment a kedvük, mert ki hisz már nekik.
Kis János ma már nem ágál azért, hogy találjuk ki Magyarországot, pedig vélhetőleg ugyanazt a két dolgot utálja, mint azelőtt, vagyis a magyar szimbólumokat, és a magyarokat!

Nem jó alattvalók ezek a néprétegek, semmilyen áldozatra sem képesek, - gondolhatják a ,,szürkeállomány" tagjai! Folyton hőbörögnek, tüntetnek, és még az ,,elhivatott kiválasztott" szürkeállomány sem tetszik nekik.

A baj azonban az, hogy túl sokba került nekünk ez a nagyképű és (a példák által igazolt) szerény képességű szürkeállomány bázis, vagyis ez a ,,banda". Az adósságállományunk '90-óta megháromszorozódott, közben eltűnt az állami vagyon, de azért két kézzel szórják a pénz, többnyire a haveri cégeknek, és az adópréssel beszedett forintok folyton folynak a ,,lezsírozott" úton.

Hát ez lett volna az egyszerűbbnek tűnő magyarázat a mai helyzetünkre!

Azonban ez csak részben igaz, hiszen a világban széjjelnézve látni kell, hogy vannak példák előttünk máshonnan is ahol ugyan úgy jártak, mint mi!

Tehát a valós ,,szürkeállomány" (!?) műkődése!!!

Márkus Péter (A Világbank és Magyarország)
/A Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD, közismert nevén Világbank) és Magyarország tizenöt éves kapcsolatának kétségtelenül létezik egy "titkos története", amiről a hazai lakosság alig tud valamit, azt is töredezett, hiányos, sokszor torz formában./......./Magyarország 1983 és 1997 áprilisa között 36 szerződést írt alá az IBRD-vel, az ebben foglalt közvetlen kölcsönök értéke 3,6 milliárd USA-dollár, de a megállapodáshoz kapcsolódó egyéb hitelek, hitelfeltételek és tovagyűrűző, járulékos hatásaik ennél a számszerű összegnél sokkal jelentősebbek. Az is nyilvánvaló, hogy a Világbank és a másik befolyásos nemzetközi pénzszervezet, a Valutaalap [IMF] összehangolt finanszírozási, befolyásolási politikát folytat./.....
/A kormány az ISAL-szerződéssel kapcsolatban többek közt a következőket vállalta:
4) A vasipar és szénbányászat átalakítása a Világbank elvárásainak megfelelően./
- miközben deklaráltan(!) nem avatkozik a belső gazdaságpolitikai kérdésekbe.

/Átfogó szerkezetkiigazítási kölcsön (3228-HU/1990)
1990. június 21-én írták alá a "Szerkezetátalakítási kölcsön" szerződést....
1) Kiválasztott állami vállalatok privatizációja a Világbankkal egyeztetett időrendben.
2) A Világbankkal egyeztetett középtávú privatizációs stratégia véglegesítése.
3) Legalább 10 fizetésképtelen nagy állami gazdaság és termelőszövetkezet, valamint a vállalati össztőke legalább 25%-át elérő, az MNB által kereskedelmi hitelre nem jogosított állami vállalat felszámolásának megkezdése. (Ez utóbbiba nem értendők bele a közszolgáltatások.)
4) A liberalizált import aránya az ipari termékekben az energia szektor kivételével érje el 1991-ben a 60%-ot.
5) A termelői, beruházási, fogyasztási és lakástámogatások együttes összege csökkenjen a GDP 9%-a alá. Külön említi a megállapodás a lakástámogatások csökkentését és a házépítő-ipar átalakítását.
6) A Világbankkal egyeztetett gazdasági reformok kezdeményezése és a szociális programok megerősítése, beleértve költségvetési alapok létesítését a munkanélküliség mérséklésére és a munkanélküli segély finanszírozására.
7) A nyugdíjjogosultság szűkítése a nyugdíjak reálértékének védelme mellett. Költségcsökkentő intézkedések az egészségügyben.
8) A Világbank által igényelt makrogazdasági és pénzügyi mutatórendszer kidolgozása./

/II. szerkezetátalakítási kölcsön (3347-HU/1991)/
/1) A Világbank által elfogadhatónak ítélt makrogazdasági mutatók teljesítése, beleértve a pénzügyi tervet és az állami költségvetést.
2) Az ipari termelésen belül a liberalizált import arányának legalább 80%-ra emelése.
3) A fogyasztási cikkek behozatali keretének legalább 750 millió dollárra való emelése, és a keretbe tartozó cikkek körének az 1988. évi ipari termelési érték 15%-áról 10% alá csökkentése.
4) Az 1991. évi állami költségvetésben a fogyasztási, termelési, beruházási és lakástámogatásnak legalább a GDP 2%-ával vagy legalább 20 milliárd forinttal való csökkentése. 1992-re további 2%-os csökkentést vállalt a kormány, valamint azt, hogy a háztartási energia támogatása maximum 3 milliárd forint lesz.
5) Intézkedési terv elfogadása a központi költségvetési intézmények juttatásainak reálértéken való csökkentésére, ezen belül az alkalmazott kutatások, a képzés, a kultúra és az oktatás egyes tevékenységeinek privatizálására. A kormány vállalta azt is, hogy az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokért szélesebb körben díjazást alkalmaz.
6) A kormány vállalta, hogy reálértékben csökkenti a költségvetésen kívüli alapok számára juttatott összegeket, valamint megszüntet, átszervez, privatizál ilyen alapokat.
7) Nyugdíjkorhatár emelése és egységesítése a férfiak és nők számára, valamint a teljes jogú nyugdíj eléréséhez szükséges idő felemelése, a későbbi nyugdíjba menetel ösztönzése.
8) A kormány vállalta továbbá a következő törvényjavaslatok beterjesztését az Országgyűléshez:
- néhány szolgáltatás kivételével a zéró ÁFA-kulcs megszüntetése,
- az ÁFA felső kulcsának csökkentése,
- a beruházási javaknál az ÁFA visszatérítés 100%-ra emelése,
- új állóalap-értékcsökkenési rendszer bevezetése,
- a vállalati nyereségadó preferenciáinak, kivételeinek csökkentése,
- az SZJA adóalapjának kiterjesztése, progresszivitásának csökkentése,
- az adókötelezettség kiterjesztése bizonyos bér jellegű jövedelmekre,
- munkaadók által fizetett első három heti táppénz.
9) A növényolaj-termékek belső és külső forgalmának teljes liberalizálása és a növényolajipar privatizálása.
10) A távfűtési ármegállapítás önkormányzati hatáskörbe adása.
11) A villamosenergia és a földgáz olyan - a Világbankkal egyeztetett - árszerkezetének és árképzési szabályainak bevezetése, amelyek folyamatosan fedezik ezeknek a termékeknek a - meghatározott profittartalommal kalkulált - gazdasági költségeit.
Stb., stb., ..... stb., !

A tájékoztatókat olvasva óhatatlanul felmerül a kérdés: mi az, hogy nemzeti, állami szuverenitás?
Akit bővebben érdekel a ,,szürkeállomány" sarlatánsága annak ajánljuk a következő linket!

http://eszmelet.freeweb.hu/39/markus39.html

Az ÚDK álláspontja: ezért kívánja szigorúan megtiltani a kormányoknak a hitelfelvételt, vagyis csak kétharmados törvénnyel lehessen végszükségben külföldi pénzhez nyúlni.

Cs. Szabó Béla / ÚDK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hős 12 család tartja a front
  2007-12-01 00:19:53, szombat
 
  A hős 12 család tartja a frontot: Csúszik egy teljesen elkészült áruház átadása Gödöllőn, mivel nem sikerült minden engedélyt megszereznie. A környéken lakók ugyanis a beruházáshoz kapcsolódó útépítésre kiadott ideiglenes használatbavételi engedélyeket sorban megtámadták. Ennek fő oka az, hogy az áruház parkolóját nem a főútra, hanem utcájukra nyitották rá.

A gödöllői Spar szupermarketet teljesen feltöltötték, az ott dolgozókat betanították, azonban megnyitni legfeljebb csak februárban, esetleg márciusban tudnak majd. Ez jelentős kiesést okoz az üzemeltetőnek. Ráadásul az épületben nemcsak az élelmiszerüzlet, hanem egy gyógyszertár, egy Rossman és egy Jysk áruház is helyet kapott.

A jogvita a járulékosan előírt útépítéssel kapcsolatban keletkezett. Az út ideiglenes használatba vételi engedélyét néhány lakos megtámadta. Ezért az utat áttervezték a lakók igényei szerint, melyre a hatóság ismét megadta az engedélyeket, a lakók azonban ezt is megtámadták. Nekik ugyanis nem tetszik, hogy az utcájukon keresztül lehet eljutni az áruház vevőparkolójába, valamint itt hajtanának be a raktárhoz az áruszállító teherautók és egy buszjárat is, miközben a főútra is nyílhatna a parkoló.

A lakóknak azonban más problémáik is vannak, így pédául az, hogy a beruházásról nem értesítették őket: egyszer csak megjelentek a munkások és elkezdték felhúzni az épületet. Arról sem kaptak tájékoztatást, hogy utcájukban az úttestet egy méterrel közelebb viszik a házfalakhoz. A járdákat is elbontották, s úgy építették vissza, hogy még ma is csak botladozva lehet járni. A lakók jelenleg két fellebbezésben várják a másodfokú döntést.

ÚDK: Most már be kell fagyasztani a bevásárló központok építését. Monopolhelyzetükkel kezdenek visszaélni. Zudítják ránk a külföldi élelmiszerszemetet, miközben a magyar gazdák mennek tönkre. Egy példa a budaőrsi Tescoban 580 Ft-ért adják a távol-keletről ideszállított mézet, amelynek beltartalma nem mérhető a világhírű magyar mézhez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...megvannak a szabadságjogai
  2007-12-01 00:16:49, szombat
 
  A spanyol El Mund madridi kiadása a következőképpen ír 2007. november 8-ai számában:


"Az első ítéleteket már kiszabták Spanyolországban holokauszt tagadásért, viszont ezek voltak az elsők, és az utolsók is egyben. E törvény hatályon kívül lett helyezve. Az alkotmánybíróság a napokban döntött arról, hogy az 1996-os Büntetőtörvénykönyv 607-es cikkelyének 2. pontját kiiktatja, amely úgy szólt, hogy 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki bármilyen, a hivatalostól eltérő teóriát fogalmaz meg a holokauszttal kapcsolatban.



Az egészen idáig érvényben lévő törvény alapján marasztalták el egy barcelonai bíróságon Pedro Valera könyvtárost, aki a vád szerint "neonácinak" titulált könyveket forgalmazott, reklámozott. Ez viszont felvetette az alkotmányellenesség kérdését, hiszen gátat szab a szólásszabadságnak.



Mindenkinek megvannak a szabadságjogai, melyekkel élhet, egészen addig, míg az nem hív fel más népcsoportok bántalmazására. Az alkotmánybíróság korrekt döntést hozott, ami kétségkívül megerősíti a beléjük vetett bizalmat. Nem az a lényeg, hogy milyen felháborítóak egyes vélemények, hiszen egy szabad társadalom nem szabhat határt még ezeknek sem, egészen addig, míg az erőszakra nem buzdít. S így viszont megszűnik a gondolatbűnözés fogalma.



Kifejezzük tehát tiszteletünket azoknak, kik megszüntették ezt a törvényt. Jó példa erre, hogy az emlékezetes Mohamed-karikatúrák alkalmával egyes iszlám körök rögvest a cenzúra bevezetését sürgették. Hol vannak a határok? Egy társadalomnak számos alkalma, lehetősége van megcáfolni ezeket a nézeteket, és összevetni az igazsággal."



November 7-én a spanyol királyi bíróság perújrafelvételt rendelt el az ismert publicista Pedro Valerával szemben. A bíróság 5 évre ítélte, amiért könyveket árult, amelyek a vád szerint fajgyűlöletre uszítottak, de a valóság ezzel szemben annyi, hogy vitatta a holokauszt-dogmát, azaz a hivatalos verziót. De, miután a fent említett törvény hatályon kívül lett helyezve, mivel az alkotmányellenes volt, felmentés született. Ugyanis három bíró arra a következtetésre jutott, hogy egy törvény, mely az emberi jogokat sérti, tarthatatlan. Ezt az alkotmánybíróság megerősítette, majd jóváhagyta. Így megszűnt létezni a spanyolországi holokauszt-tagadásról szóló törvény, mert az megvonja az emberektől a kifejezés szabadságát. Ezek a törvények Európa-szerte, de főleg Németországban egy kialakulóban lévő gondolatrendőrség rémképét festik le. De a spanyolországi események most rést ütöttek ezen pokoli mesterkedéseken. Vajon vége lesz Izrael világterror-politikájának, s vajon újra szabadok lesznek az emberek?

Forrás: www.natallnews.com


(Fordította: Lantos János)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb csatlakozó éhségsztrájko
  2007-12-01 00:13:59, szombat
 
  Kedves Balogh Béla!

Nagy tiszteletem az Öné és Szőnyi Barthalos Máriáé.
Ha nem tudjuk legyőzni őket, talán az ima és az
éhségsztrájk segít.
December 10-éig csatlakozom az éhségsztrájkolók közé.
Adjon az Isten szebb jövőt!

Tisztelettel,

Ballán Mária



IMA HAZÁNK ŐRANGYALÁHOZ

Hazánk szent őrangyala, tiéd a kiváltság, hogy megvédd reménységünk szeretett földjét. Hozzád fordulunk, szent angyalunk, Isten igazságosságának, szépségének és igazságának hatalmas követe! Vezess elhatározásainkban, őrködj céljaink fölött, tisztítsd meg kívánságainkat! Hozd el népünk számára Isten irgalmának világosságát! Hozd el népünknek Isten irgalmas jóságát! Hozd el népünknek Isten irgalmas szeretetét!
Ments meg minket, Isten igazságosságának szent angyala, múltunk tévedéseitől! Tedd nemessé népünket Isten akaratának igazságával! Tedd erőssé népünket Isten akaratának bölcsességével!
Áraszd népünkre Isten akaratának áldását! Áraszd ki Isten Lelkének jóságát földjeinkre és folyóinkra! Áraszd szét Isten szentségének jótéteményeit a szelek által fáinkra, virágainkra és mezőinkre! Áldd meg állatainkat, halainkat és madarainkat!
Vedd hatalmas szárnyadra népünket, és vigyél minket mindörökre Isten irgalmas szívébe!

Ámen.

Ballán Mária http://lambert.blog.xfree.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MNM - Hírlevél 07-12-01
  2007-12-01 00:09:09, szombat
 
  Ön most a Magyar Nemzetért Mozgalom hírlevelét olvassa. Ránk mindig számíthat!


"MERT A SZÍV GYŐZNI FOG"


Előzetes értesítés a Duna átúszásáról.

Értesíteni szeretnénk kedves olvasóinkat és
honfitársainkat, hogy december 6-án a Magyar Nemzetért Mozgalom egyik tagja,
Rigler István tiltakozásul az egészségügy privatizálása ellen szombathelyen
átússza a Dunát.


Jelentősen drágul az élet a fővárosban

Közüzemi díjak, így a folyékony hulladék, a
szilárd hulladék és a csatornahasználat díjának emeléséről döntött csütörtöki
ülésén a Fővárosi Közgyűlés.


Putyin választási csalásra készül?

Megfenyegették Oroszországban a
közalkalmazottakat, köztisztviselőket és az egyetemi hallgatókat is, hogy
elvesztik állásukat, illetve megbuknak a vizsgán, ha nem Putyin pártjára
szavaznak.


Példátlan büntetést kapott az OTP

Nem változatott hitelkártyáit népszerűsítő, a
fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetésein OTP Bank, ezért a Gazdasági
Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintos, mindez idáig példátlan bírságot rótt
ki a visszaesőnek számító pénzintézetre.


Adósságcsapdában a főváros?

A fővárosi képviselők megkapták az önkormányzat
mintegy 47 milliárd forintos hiányt tartalmazó jövő évi költségvetési
koncepcióját.


A cégek is kijátszhatják a luxusadót

Hiába vetik ki a luxusadót januártól a cégekre
is, a magán-luxusbefizetők kiskapuit a vállalatok is ki tudják majd használni.


Játéktermek kedvéért zárják be a szegedi óvodát?

Jobboldali szegedi politikusok szerint a helyi
önkormányzat játéktermek kedvéért zárna be egy óvodát -írja a HVG legújabb
száma.


Gyurcsány az éj leple alatt egyeztetett

Éjszaka ültek asztalhoz a koalíciós pártok
politikusai, hogy megegyezzenek az egészségbiztosítási törvényről.


Az MSZOSZ inkább tárgyal az MSZP-vel

Eszmecsere az egészségbiztosításról. Szeretnénk
az országgyűlési képviselőket meggyőzni arról, hogy le kell folytatni azt a
párbeszédet,amely az új egészség-biztosítási törvényről szól - jelentette ki a
Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnökhelyettese
nyíregyházi sajtótájékoztatóján.


Vasasok az egészségbiztosítási törvényjavaslat ellen.

A vasas szakszervezet kizárólag a betegek
érdekeit elsődlegesnek tekintő reformot tudja támogatni - közölte Balogh Béla
az érdekképviselet országos elnöke az MTI-vel pénteken.


Gyurcsány és Veres a bíróságon (+videó)

Pénteken kezdődött meg a Gyurcsány Ferenc és
Veres János ellen magánszemélyek által indított kártérítési per tárgyalása a
Pesti Központi Kerületi Bíróságon.


Változás az éhségsztrájl kezdésében.

Tisztelt Magyarok. Korábban bejelentettem, hogy
szolidaritást vállalva Dr. Nagy attila debreceni orvos éhségsztrájkja miatt
magam is sztrájkolok.


Balogh Béla

Magyar Nemzetért Mozgalom hírlevele 2007.11.30.

http://magyarnemzetertmozgalom.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 802
  • e Hét: 4330
  • e Hónap: 12934
  • e Év: 48875
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.