Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Sütőtök–gyógynövényként
  2010-12-15 15:28:00, szerda
 
 


Sütőtök - gyógynövény

A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.

Tápértéke:
Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, és minél mélyebb narancssárga, annál nagyobb az A vitamin tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű táplálékot kapunk.

Gyógyhatása:
A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az ősi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.

Gyulladások:
A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő és a hörgők azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.

Petefészek és húgyhólyag gyulladás:
A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.

Allergia, bőrpanasz:
Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.

Máj működés serkentése:
A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori meghűlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk működését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint kúraszerűen.

Szív és koszorúér:
A kalcium fontos a szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettől azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.

Prosztata problémák:
Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer épségben őrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetővé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek este a beszűrődött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.

Elkészítési mód:
Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekből, szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor amikor nemigen van más zöldségféle.
Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát.
A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zöld borsó–gyógynövény
  2010-12-15 11:27:02, szerda
 
 



Zöld borsó - gyógynövény

A zöldborsó egyik kedvenc nyári eledelünk. Több féle közül választhatunk, a cukorborsót hüvelyestől főzzük. A zöldborsónál arra kell vigyázni, hogy meg ne vénüljön, mert akkor már inkább átveszi az érett borsó tulajdonságait, az emésztésre és a gázokra vonatkozóan. A zöldborsót nemcsak magában, de más főzelékfélékkel is elkészíthetjük. A nagyüzemi konzervgyárak legtöbbször zöld kukoricával keverik, ami főzeléknek, és salátának is kitűnő. De öngyógyításra, maradjunk meg inkább a nyers borsó mellett.

Tápértéke:
Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium mint a kalcium. Az, hogy hozzávetőlegesen 1:1 (egy az egy arányban) a növényben, különleges gyógyítói erőt kölcsönöz, ha nyersen használjuk. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból.

Gyógyhatása:
A zöldborsó gyógyhatása szerteágazó. Gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, a gyulladást és az emésztési rendellenességeket a vér alvadékonyságot stb. Véredény és izomgyulladás: A magnézium nagy szerepet játszik a szívizom felépítésében. Ugyancsak fontos helyet foglal el a véredének összetételében, valamint elősegíti a vérkötődést. Ha bármely testrészünk megsérül, ütéstől, vagy más hatástól, a gyógyuláshoz fokozottabb mennyiségű magnéziumra van szükség. Az ilyen magas szintű magnézium mint a zöldborsóban található, alaposan elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegség gyógyítását.

Szív működés:
Az előző részben említettem a magnézium szerepét az izmokban, a puhaszövetben. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt amiből szintén sok van a zöldborsóban hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Vérnyomás normalizálása:
Kétségtelen, hogy a gyógyászok többet foglalkoznak azzal a betegséggel, amely veszélyesebb, több halált követel. Ezt akár a magas vérnyomásra is érthetjük. Kevés szó esik azonban az alacsony vérnyomásról, holott a maga nemében eléggé veszélyes. A reggeli szédülések, sőt ájulás, a folyamatos izomfájdalom a rosszullétek, különösen a hőségben. A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

Gluten érzékenység:
Az ételérzékenység egyik fajtája, amikor azért betegszik meg valaki, mert búzát, illetve annak termékét fogyasztotta. Ez a betegség főleg hasmenéssel, súly vesztességgel jár. Egyedüli módja az egészég visszaszerzésének, hogy a beteg ne fogyasszon gluten tartalmú ételeket. Az ételérzékenységbe megbetegedők száma mind jobban emelkedik, mert a táplálék felbontásához másképp viszonyul a szervezet, az emésztés legyengülésével végül gluten érzékenység alakul ki. A zöldborsó lé fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a gluten által kiváltott rombolást, valamint elősegíti az emésztést.

Gyulladásos betegségek:
A gyulladásos betegségek gyógyítását alaposan elősegíti a jelenlevő A vitamin. Ha ehhez még hozzájárul a magnézium, mint a zöldborsóban, nemcsak az immunrendszer munkáját segítjük, de a gyulladásos gyógyulások lefolyását is meggyorsítjuk.

Emésztést serkentő:
A zöldborsó segíti az emésztést, és alaposan hozzájárul a serkentéséhez, a rostjával, gyorsítja a belek féregszerű mozgása is. Ezzel a folyamattal a székrekedés is megszűnik, ha zöldborsót fogyasztunk.

Elkészítési mód:
A zöldborsót többféle képpen fel tudjuk használni. Ha valamilyen betegséget akarunk gyógyítani, itt is legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, esetleg a székrekedéssel tehetünk kivételt, mert oda inkább rostra van szükség, hogy kitakarítsa a beleket. Ha centrifugázzuk a borsót alaposan mossuk meg a héját is, és azzal együtt centrifugázzuk. Kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zöldbab–gyógynövényként
  2010-12-15 11:18:57, szerda
 
 


Zöldbab - gyógynövény

A zöldbab egyik fő táplálékunk a nyári hónapokban. Sok fajtáját különböztetünk meg. Vannak futók, nagy széles hüvelyekkel, vagy csak sorára, vagy fészekre vetett zöldbab, amely szintén terjeszkedik egy kissé. A legtöbb esetben a zölden fogyasztható bab fajtában különbözik attól, amelyiket télire, azaz száraz fogyasztásra szánunk.

Tápanyagtartalma:
A zöldbabban nincs kiemelkedően magas ásvány, sem sok vitamint tartalmaz, de az arányos elosztás megbecsülendő. A többi vitaminnál talán szokatlanul nagy mennyiségben a folsav található, a B9 vitamin.

Gyógyhatása:
A cukorbetegség nem örökölt betegség, bár kialakulásában közrejátszanak örökölt hajlamok. Az inzulinadagolás nem gyógyít, csupán a napi adag cukor hasznosítását teszi lehetővé, de nem helyettesítheti a természetes inzulint. Az egyes növényi levek fogyasztásával a szervezetet olyan anyagokhoz juttatjuk, amelyek a hasnyálmirigy számára legjobban hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez.
Biztató eredményt érünk el, ha sárgarépa, saláta, zöldbab és kelbimbó levéből naponta egy litert, vagy spenót és sárgarépa léből naponta egy litert fogyasztunk öt-hat héten keresztül. Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, hagyjuk el a sárgarépa lét és pótoljuk paradicsom lével, de más módosítást is végezhetünk, amíg meg nem találjuk a saját szükségletünknek megfelelő italt. Vigyázzunk a cukortartalomra.

Ha méreg van a vérben:
A zöldbab-lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Elősegíti és serkenti továbbá a máj működését és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyag eltávolítására. Bármilyen méregtől sikeresen megszabadítja a szervezetet, akár alkoholról, akár pedig kábítószerről van szó, de egyéb szennyező anyagoktól is képes megtisztítani a vért a zöldbab. A méreg a széklettel távozik a testből.

Ideggyengeség:
A helytelen táplálkozás következménye is lehet az ideggyengeség, vagy személyiségi probléma. Ha nincs meg a megfelelő mennyiségű B vitamin felszívódás, személyiségi zavarok léphetnek fel. A B vitaminok felszívódását egy csomó tényező gátolhatja, így a túlzott cukorfogyasztás a gyerekeknél, a kávé, valamint az alkohol fogyasztás a felnőtteknél. Amikor a szervezet már megtelt a mérgező anyagokkal, beindul az ördöngös kör. A vér méregtelenítésére kitűnően megfelel a zöldbab-lé. Súlyosabb esetekben B vitaminokat a vérbe adják injekció formájában. Ha végül is sikerül méregteleníteni a vért és ellátni B vitaminokkal a testet, a táplálékból is megkezdődik a felszívódás, a személyiségi problémák elhárulnak.

Cukorbajosoknak:
Az egyik legjobb táplálék a cukorbajosoknak a zöldbab, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. Ennek a gyógymódnak egyébként a népi hagyományban megtaláljuk a gyökereit. A száraz babhéj tea szintén ajánlott a cukorbajosoknak. De nem elégedhetnek meg csak azzal, hogy elfogyasztják a napi háromszor fél csésze zöldbab léjüket. A táplálkozásra továbbra is nagyon kell ügyelniük, nemcsak arra, hogy mit, arra is, hogy mennyit esznek, milyen időközönként. A legutóbbi vélemények szerint vissza kell térni a napi három nagy adag étkezésre, hogy a hasnyálmirigynek megadjuk a pihenést. Jót tesz továbbá számukra a magas szerves sótartalmú zöldségféle, mint a spenót, vagy retek-lé. A zöldbablét keverhetik ezekkel a zöldségfélékkel, vagy paradicsommal, de legtöbb szerves só a kelbimbóban van. Ha A vitaminra van szükségünk keverjük a zöldbablét spenót-lével.

Köszvény:
A savas vér rendkívül nagy ellensége az egészségünknek. A sav-lúg egyensúly akkor bomlik fel a vérben, ha a táplálékunk huzamosabb ideig fehérje meg keményítő és csak kevés vagy egyáltalán nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt. A köszvény a savas vér hatására alakul ki, még pedig attól, hogy sok olyan fehérjét fogyasztunk, amiben nagymennyiségű a húgysavkő. Purint, vagy húgysavkőt a húsok tartalmaznak, a szardínia, a hüvelyesek, de legtöbbet a csokoládé és a kakaó. A húgysavkő testbe kerülése esetén, a májra majd a vesére hárul a kiszűrés, de ha a vér lassan elsavasodik, a vese sem képes feladata maradéktalan végzésére, így a húgysavkő lassan lerakodik, idővel pedig kialakul a köszvény vagy a kiválasztó rendszerben a homok, vagy kő. A zöldbab-lé egyik hatékony gyógyszer lehet a testben a kő-lerakódás ellen.

Elkészítési mód:
Ha fogyasztjuk a zöldbabot, igyekezzünk minél kevesebb vízben főzni és semmi képpen se daraboljuk el hosszába, mert kilúgozódik belőle a vitamin és ásvány tartalma. Keverékként a párolt zöldségnek kitűnő része lehet, amit csupán néhány percig párolunk a fehérje, vagy a keményítő étel mellé. Ha kúraszerűen használjuk, napi másfél dl-rel kezdjük, de a napi felvételünk ne haladja meg a kettő és fél dl-t. Keverhetjük más zöldség-lével, aszerint, milyen betegséget szeretnénk gyógyítani.



Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csicseriborsó gyógyhatásai
  2010-12-15 11:06:25, szerda
 
 



Csicseriborsó - gyógynövény

A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és kedvelték. Az egyiptomiak és az arabok a kereszténység elterjedése után kezdték el termeszteni. Ez a növény a régmúltban sok embert mentett meg az éhhaláltól. Elő- és Közép-Ázsiában a mai napig fontos élelmiszer maradt. Európában, így Magyarországon sincs túl nagy hagyománya.

Napjainkban azonban a többi "elfeledett" növénnyel együtt újra felfedezik. Ezért érdemes jobban megismerni és fogyasztani. A csicseriborsó, vagy más néven bagolyborsó, egynyári növény. Szára négyszögletes, többé-kevésbé elágazó. Levelei páratlanul szárnyaltak. Az étkezésre használt változat virágai fehérek, túlnyomóan önbeporzóak és egyedülállóak. A terméshüvelyek világos-vörösessárgák, ellipszis alakúak, szőrösek. A hüvelyekben 1-3 mag található, melyek gömbölyűek, sárgás színűek. A termés íze kellemes, dióra emlékeztető.

ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A csicseriborsó jelentős élelmi-rosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez.
100 g csicseriborsó energiatartalma: 1292/314 kJ/kcal; fontosabb tápanyagai: 19,8 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost.

FELHASZNÁLÁSA
Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és 10-12 órára be kell áztatni. Az így előkészített magvak főzési ideje 60-90 perc. Indiában megfőzve curry-s ételekhez használják, vagy lisztté őrlik és nemzeti ételeket (pakorát, bádzsit) készítenek belőle.

A (beáztatott) csicseriborsó jól csírázik. A csíráztatáskor szénhidrát bomlik le, csökken a zsírtartalom, nő a fehérjetartalom, valamint a C- és a B-vitaminok aránya. A csírája nem használható fel nyersen, mert emészthetetlen fehérjét (phasint) tartalmaz.
Fogyasztás előtt le kell öblíteni, majd 5 percig előfőzni (blansírozni), vagy kevés zsiradékon meg kell párolni. A csicseriborsó csíráztatása házilag 18 oC-on történhet és naponta 2-3- szor hideg vízzel meg kell öntözni. 3- 4 nap után "szüretelhetünk". 3 evőkanál magból kb. 9 evőkanál csíra lesz.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szója bab–gyógynövény
  2010-12-15 10:57:55, szerda
 
 


Szója bab - gyógynövény

A szója említésére van, aki csak elhúzza a száját, más ellenben kéretlenül is recepttel szolgál, hogyan lehet változatosan elkészíteni ezt a sokféle hasznos tápanyagban gazdag, húspótlásra is alkalmas alapanyagot.

Ismerjük meg!
A szójabab (Glycine max) Magyarországon szinte máig egzotikusnak számít, hiszen csak alig több mint egy évszázada kezdtek először a termesztésébe. Arra sincs túl sok esély, hogy idővel hobbykertjeinkben fogunk szójababot termeszteni, már csak azért sem, mert eredeti formájában gyakorlatilag élvezhetetlen a termése.

Magát a növényt Ázsia délkeleti részén évezredek óta ismerik, igaz, hogy az időszámítás előtt V-II. évezredben nem emberi fogyasztásra szánták, hanem csak talajjavításra. Mintegy háromezer évvel ezelőtt azonban Kínában felismerték, hogy fermentálással, vagyis a szója rostszerkezetének fellazítására szolgáló erjesztő-hőkezelő eljárásokkal ehetővé lehet tenni. Távol-Keleten azóta is alapvető élelmiszernek számít.

Európában az 1700-as években ismerték meg, Magyarországra még később került: a XIX. század végén kis mennyiségben elkezdték a termelését. Nem volt népszerű: kellemetlen ízűnek találták, és amikor a II. világháború idején nagyobb mértékben termesztették, akkor is inkább a termésből kinyerhető olaj miatt, mintsem élelmiszerként. Új nemesítések, illetve az egyre kifinomultabb feldolgozási eljárások következtében a szójából ma változatos termékcsalád készül, és ezek mindegyike megszabadult mindenféle kellemetlen mellékíztől.

Miért jó?
A kérdésre, hogy miért is érdemes fogyasztani, Erdélyi-Sipos Alíznak, a TESZ Alapítvány dietetikusának szakvéleménye adja meg a választ.
Eszerint a szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza, ezért jól használható a húsmentes táplálkozási irányzatot követők étrendjében.

Ajánlható ugyanakkor a sok húst evők számára is, hiszen a szója becsempészésével az étrendbe csökkenthető a felhasználandó hús mennyisége.

A szója gazdag kálium-, magnézium-, vas- és E-vitamin-forrás.
Nincs benne koleszterin, sőt a préselt szójababból kivont szójaolaj jelentős része a koleszterinszint-csökkentő linol- és linolénsav.

Nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, amely az agy és a máj működéséhez szükséges.

A szójában számos olyan anyag található, amelyeknek ösztrogénszerű hatása van. Ezek bizonyos körülmények között csökkentik az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulásának esélyét.

A változó korú nőknél úgy találták, hogy a szója rendszeres fogyasztása alkalmas bizonyos tünetek, például a hőhullámok enyhítésére, férfiak esetén pedig a prosztatarák kockázatának csökkentésére.

Jó tudni!
A dietetikus szakértő ugyanakkor mértékletességre int: arra is figyelmeztet, hogy a szójabab ugyanúgy rendelkezik káros, mint előnyös élettani hatásokkal.

A benne található fitoösztrogének könnyen konkurálhatnak szervezetünk természetes hormonjaival, különösen, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ennek a veszélye főleg kisgyermekek esetében áll fent, akiknek a hormonháztartása még kialakulatlan. A szójából készült ételek - hasonlóan a többi hüvelyeshez, borsó- és babféléhez - hasi diszkomfortérzést, gázképződést okozhatnak.

Mint mindenre, így a szójára is igaz: mértékkel kell fogyasztani ahhoz, hogy elsősorban az előnyeit élvezhessük. Vannak, akiknek szervezetében allergiás reakciókat vált ki a szója. Nekik nemcsak a szójakészítményeket kell kerülniük, hanem figyelni kell sok egyéb élelmiszerre is, hiszen számos édes- vagy sütőipari termék, húskészítmény gyártásakor felhasználnak szójafehérje készítményeket, szójakoncentrátumot, szójaizolátumot, illetve extrudált szóját.
Számukra csak az a termék fogyasztható az allergiás reakciók veszélye nélkül, amelynek csomagolásán fel van tüntetve a szójamentességet jelző felirat.

Hogyan fogyasszuk?
A szárított szójakészítmények (kocka, granulátum, pehely) önmagukban íztelenek, ezért ajánlatos a felhasználás előtt egy-két óráig fűszeres vízben áztatni, kihasználva azt a tulajdonságukat, hogy nagy mennyiségű folyadékot képesek felszívni, térfogatuk többszörösére duzzadva. Közvetlenül felhasználás előtt a szóját jól ki kell csavarni.

Szójagranulátumból áztatás után minden olyan étel elkészíthető, amihez darált húst használunk, akár teljesen, akár részben felváltva a húst, így fasírt, töltött káposzta, rakott zöldségfélék vagy olaszos tészták is. Ugyanígy a szójakockából áztatás után készíthető ragu, pörkölt, gulyás, stb., vagyis minden olyan étel, amihez egyébként kockára vágott hús szerepel a receptben. A tofu áztatás nélkül alkalmas például körözött, ízesített krémek, rántott szelet készítésére.

Tippek-tanácsok
Húspótló ételt egyszerűen készíthetünk szójászeletből kockából vagy granulátumból, ha előtte marha- vagy tyúkhús-leveskockából főzött vízben áztatjuk. Csak szójaliszt felhasználásával nem lehet süteményeket, kenyeret készíteni. Általában a búzaliszt 10-15 százalékát válthatjuk ki vele. Az így készült tészta, kenyér magasabb, lazább, táplálkozás-élettanilag értékesebb, mint a tisztán búzalisztből készültek. A szójalisztet belekeverhetjük palacsinta, nokedli tésztájába is.

Érdekességek
A legnagyobb karriert ez a növény Észak-Amerikában futotta be: bár csak a hatvanas években kezdték termeszteni, mára az Egyesült Államok a világ legnagyobb szójatermelő országává vált. A szójababból préselt olajat a második világháború idején a repülőgép-ipar is használta.
(Szerző: Kiss Éva Forrás: HáziPatika.com Megjelent: 2007. április 28.)




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fejes saláta–gyógynövény
  2010-12-15 10:39:05, szerda
 
 


Fejes saláta - gyógynövény

A saláta a tavasz első újdonsága az asztalon. A téli saláta még az ősz folyamán a földbe kerül, hogy a húsvéti ünnepekre elérje a fogyasztható méretet. A tavasz első heteitől kezdve a különböző fajta saláta szinte mindennapos az étkezésünkben.
Ha el tudjuk látni a családot a kiskertünkből salátával egész évben, azzal megalapozzuk jó egészség feltételeit. S minél levelesebb a salátánk és minél zöldebb, annál értékesebb.
A fejbe borult fakó színű saláta kevésbé értékes a vitaminok és az ásványok szempontjából.

Tápértéke:
A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a test hasznosításához ideális. A mellékelt táblázatból láthatjuk, vitamin és ásványtartalmát. Kiemelkedő a K vitamin tartalma és a B vitaminok.

Gyógyhatása:
A saláta hatására a vérben vörös vértestek fejlődnek.

Fejfájás és szorongás:
A kicentrifugázott saláta-lébe ha belecsöppentünk néhány csepp rózsaolajat és külsőleg használva bekenjük halántékunkat és a végtagok csuklóit, a legmélyebb szorongás is eltűnik és nyugalom veszi át a helyét. Ez a gyógyszer a stresszt is feloldja.

Köhögés, tüdő bántalom:
Az A és C vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszerv nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik és csökken az inger a tüdők hörgőiében egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után.

Alvászavarok:
Ha megfigyeljük a saláta vitamintartalmát, megállapíthatjuk, hogy a zöldégfélékhez viszonyítva sok benne a B vitamin. Ennek a vitaminnak egyik tulajdonsága, hogy nyugtatja az idegeket. Ha tehát már elegünk van a szintetikus altatókból, amelyeknek számos mellékhatását tapasztaltuk, próbálkozzunk meg a salátalé fogyasztásával.

Emésztési rendellenességek:
Szintén a B vitaminoknak köszönhető, hogy a saláta kitűnő támogatója az emésztési rendszer munkájának. Serkenti a kiválasztást, a keményítő és a fehérjék emésztését, valamint az anyagcserét. A K vitamin teszi lehetővé, hogy négy féle fehérje előállításába segédkezhet.

Idegnyugtató:
Ugyancsak a B vitaminok összetételének és hatásának köszönhető az, hogy átfogóan az egész idegrendszerre pozitívan hat a salátalé. Az agy munkájára is képesek hatni a B vitaminok. Ehhez az összetett folyamathoz azonban lényegesen hozzájárul a többi vitamin és ásvány összetétele, amelyekkel a saláta el van látva.

Izom és csontozat fejlődése:
A kalcium és magnézium előfordulási arányának köszönhetően a saláta jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja kalcium kioldását a szervezetből, ami akkor következik be, ha a vér elsavasodik. Ha az izmokban van elegendő kalcium, a szív működése is jobb, valamint ez hatással van a vesék működésére.

Ritkítja a vért:
A magas kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a saláta a tavaszi nagytakarítást is képes elvégezni szervezetünkben, ha kúraszerűen fogyasztjuk. A sav-lúg egyensúlyt állíthatjuk helyre, amivel megteremtjük valójában a gyógyulás, illetve az egészségünk alapját. A salátával nemcsak tisztítjuk, de ritkítjuk is a vért, valamint arra ösztönözzük a szervezetet, hogy új vérsejteket állítson elő, ugyanakkor a vér kötődése is erősödik a saláta fogyasztásával. Mindezt K vitamin tartalmának köszönhetjük.

Elkészítési mód:
A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra(ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk. Ha ugyanis csupán a lét fogyasztjuk, annak a külső, kissé keményebb levelek is megfelelnek, amelyeket általában le szoktuk fejteni.

Használjuk az egész növényt, de ne áztassuk vízbe. Soha egyik élelmünket se, áztassunk, kivéve az arra javasolt száraz hüvelyeseket.
Külsőleg rózsaolajjal, de ha rózsaszirom levelet adunk az italunkhoz, akár salátával együtt kicentrifugázva, jó idegnyugtató italt kapunk.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csalán – gyógynövényként
  2010-12-15 08:49:42, szerda
 
 


Csalán - gyógynövény

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Az ok, hogy itt is tárgyalunk róla az, hogy párját ritkító vitamin és ásvány tartalma van, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. S annak, aki olyan helyzetben van, hogy hozzájut és szüksége van a gyógyító segítségre ám legyen. Vagy akinek nagyon fontos, az fölkeresi, fölhajtja ezt az értékben pátját ritkító gyógyszert. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő zöld meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében. Ezeket a friss és üde hajtásokat kell gyűjteni, egy jó csokorra valót annyit, hogy egy fél pohár lé legyen belőle.

Tápértéke:
Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike és mi nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

Gyógyhatása:
A szelén nagymennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt. Csak egy a sok jó tulajdonsága körül a csalánnak. De ha megfigyeljük a többit, láthatjuk, milyen ereje van egy fél pohár kicentrifugázott csalán-lének, amit külsőleg és belsőleg is használhatunk.

Szív ödéma:
Az idősek között nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi az öregséget. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét. Hiszem, hogy napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet.

Általános vízhajtó:
A csalán-lé jótékonyan hat a test bármely részén felhalmozódott víz eltávolítására. Ezt a betegséget általában veseelégtelenség okozza, aminek szembetűnő ismertető jele a szem alatti táskák. Segít továbbá kihajtani a csalán-lé a végtagokból is a felgyülemlett folyadékot. S mindez észrevétlenül történik, a legkisebb mellékhatás nélkül.

Vérzés csillapító:
Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapító:
Ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja. Akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.

Egyéb betegségekre:
A csalánnak még számos jó tulajdonságával ismerkedhetünk meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A és a C vitamin kitűnően együttműködik az egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antoxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést.

Továbbá a csalán jó még:
csontok és az izmok egészségére,
szív működésére és az idegrendszerre,
vérkötődésre és a vérnyomásra,
fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére,
vese működésére,
izmok felépítésére,
idegek működésére,
véredények izomzatára,
energiaképződésre és átvitelre,
öröklődési anyag egészséges képződésére,
oxigén képződésére a vérben,
immunrendszer állapotára, stb.

Elkészítési mód:
A nehézség nem az elkészítésben, hanem a szedésben van. Könnyebb azoknak, akik reumatikus betegségben szenvednek, mert számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. Igyekezzünk olyan kesztyűt használni, amin nem szúr keresztül a csalán. Mossuk meg a növényt és csurgassuk le.
Ha pépnek használjuk, törjük össze. Ha centrifugázzuk, egyszerre elegendő fél csészével, mert a túlzás sohasem jelenti a jobbat. Ha vadon szedjük a csalánt, gondoskodjunk a vágásáról, hogy minden alkalommal legyen új hajtása.
Ha kertünkbe telepítjük meg, mindennapi italunkat feldúsíthatjuk egy-két hajtással, így mindig lesz zsenge csalánunk, ami a legértékesebb számunkra.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pitypang – gyógynövény
  2010-12-15 08:40:48, szerda
 
 


Pitypang - gyógynövény

SzármazásAz 1600-as évek elejei könyvek már tartalmaznak utalást a növényre, eredetéről azonban nem szólnak. Európában úgyszólván mindenütt előfordul, hazánkban vadon szintén igen gyakori gyomnövény.

Érdekesség
Francia neve - Pissenlits - nem mást jelent, mint ágyba pisilést, köszönhető ez a növény közismerten jó vízhajtó hatásának.

Jellemzés
A pitypang nem más, mint a mindannyiunk gyermekkorából jól ismert gyermekláncfű, így külső megjelenésének bemutatása feltehetően nem annyira szükséges. Ízét azonban valószínűleg már kevesebben ismerik. Elmondható, hogy nagyban hasonlít az endíviához.

Élettani hatások
A népi gyógyászatban a gyökeret keserű tea készítésére használják, mely jót tesz epe és májbántalmakban szenvedőknek.
Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos.
Llevelei kitűnő vízelhajtók.

Fajtái
A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!
Energitartalom
45 kcal, 189 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
A pitypanghoz általában élő növényként juthatunk hozzá a boltokban. Figyeljünk a levelek hibátlanságára, illetve arra, hogy még bőven virágzás előtti növényt válasszunk, mert virágzás után a levelek megkeserednek!

Eltarthatóság, tárolás
Amennyiben cserepes növény vásároltunk, akkor tartsuk fényes helyen és naponta öntözzük! Ha vágott formában vásároltuk meg a pitypangot, akkor tároljuk hűtőben, lezárt, lefóliázott edényben. Utóbbi esetben amilyen gyorsan csak lehet, használjuk fel a leveleket.

Előkészítés
Az alapos mosáson és szárításon kívül semmilyen más előkészítést nem igényel a pitypang.
Elkészítés, felhasználás
A többi salátafajtához hasonlóan legtöbbször nyersen, olajjal, ecettel és fűszerekkel keverve fogyasztjuk.





Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Avokádó-gyógyhatásai
  2010-12-15 08:26:31, szerda
 
 


Avokádó - gyógynövény

Közép- és Dél-Amerikából terjedt el a spanyol megszállók által. Már az inkák termelték, és fogyasztották. Másképp alligátor körtének is hívják, mert körte alakú. Annak ellenére, hogy fán terem, és gyümölcsnek tartják, sokkal inkább úgy használják, mint a zöldségfélét. Az érdekesség benne az, hogy amíg a fán van, elhúzódhat az érési idő, szinte kívánság szerint. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy könnyen szállítható s mind jobban növekszik fogyasztóinak száma. Termelési területe ugyanis korlátozódik a szubtrópusi éghajlatra. Levéve azonban a fáról, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul. Az érett gyümölcsnek a magasabb karotin tartalma.

Tápértéke:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.

Gyógyhatása:
Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.

Bőrápoló szer:
Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.

Arthritisz:
Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.

Csökkenti a koleszterint:
Az avokádó fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.

Soványság, táplálkozási rendellenesség:
Az avokadót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák, hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokadót fogyasztani, csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Elkészítési mód:
Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokadólét más zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük. Paradicsomlével lemezvágóba teszünk egy fél vagy egy egész avokadót, miután nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spárga – gyógynövényként
  2010-12-15 08:20:22, szerda
 
 



Spárga - gyógynövény

Nem lehet azt tudni pontosan honnan, Európából, vagy Ázsiából ered-e a spárga. De e legrégibb kontinensen feltehetőleg már több ezer éve termelik, és hasznosítják ezt az igen fontos évelő növényt. Egyes nemzetek díszítésre használták, mások táplálkozásra. Ma már az egész földkerekségen termelik, de leginkább a földközi tenger vidékén. Mintegy nyolc-tíz fajtája ismeretes, amelyek nemesített változatai az elődöknek.

A növény erős gyökérzete lassan fejlődik ki, de később nem igényel nagy gondozást. Jól el-van a kert egyik sarkában. Gumós gyökérzetéből, minden tavasszal újra fakadnak a hajtások és húsos levelei. Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk.

A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét.

A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

Gyógyhatása:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből

Vesetisztító:
Amint említettem, az elsődleges, és legjelentősebb gyógyhatást a vesékre fejt ki. Mivel igen erős hatású, elég belőle egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani, főleg más zöldségféle keretében. Nemcsak a veseműködésre hat, de vízhajtónak is használják. A vizeletet megszínesíti, és az erőteljes esszenciájú olajtartalma különös szagot kölcsönöz neki. Enyhe hashajtónak is használják.

Reumatikus fájdalmak, köszvény:
Csökkentheti, de folyamatos használata meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt. Mint tudjuk, a túlzott húsfogyasztás következtében a húsban levő húgykősav kicsapódik és lerakódik a szervezet csuklóiban az izomzatban, és állandóan vagy időszakosan ingerli környezetét. De különösen idősebb korban nem is szükséges sok húst fogyasztani, hogy megjelenjenek ezek a fájdalmak. Az amúgy is nehezen emészthető állati fehérje próbára teszi a fiatal szervezetet is, az idősek pedig végképp ki vannak téve ennek a veszélynek. A nehezen emészthető fehérjéből a húgykősav így nem távolodik a szervezetből, hanem lerakodik az izmokban, valamint a prosztata környékére.
Többek között ezért van az, hogy egy bizonyos kor után, amikor meggyengül az emésztés, jelentkezik a legtöbb férfinél a prosztata probléma, ami egyelőre nem rák, csak nagyobbodás, ahol jelen van a folyamatos inger. A fájdalomérzet vagy az inger lehet szakaszos is. Ez függ az előzőekben elfogyasztott tápláléktól és attól, milyen gyakran fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, mert többé-kevésbé minden zöldségféle enyhítheti és elősegíti a szervezet tisztítási folyamatát, a fájdalom csökkentését, de a kő kioldására a legalkalmasabb a nyers spárga-lé.

Vesegyulladás:
Ha a vesében hosszú időn át folyamatos a húgysavkő lerakódás, krónikus vesegyulladás léphet föl. Ezt számos tünet előzi meg, amelyek természetesen mellőzve lettek, mert tovább folytatódott a mértéktelen táplálkozás, amit az elhízás kísér. A tünetek lehetnek reumatikos fájdalmak, és vesefájdalom, amikor még kisebb e lerakódás. Ha nem figyelünk oda, a lerakódás folytatódik, eldugulhatnak a vese finom csatornái és gyulladásba jön a vese. A kísérő tünet pedig a test különböző részeiben, így a végtagokban felhalmozódó folyadék, amit a vese nem tud kibocsátani a szervezetből. A folyadék megrekedés enyhébb formája nagyon is szembetűnő lehet mindannyiunk számára.
Naponta pillantunk a tükörbe. Ha a szemünk alatt huzamosabb ideje puffadó táskák vannak, az a veseműködés csökkenésének a jele. Ha erre odafigyelünk, és azonnal intézkedünk, megelőzhetjük a súlyosabb következményeket. A vesegyulladás biztos jele amikor vért találnak a vizeletben. Természetesen ilyen esetekben a leghatásosabb gyógyszer a nyers spárga-lé, vagyis a vesében levő húgysavkő kioldása. Ne feledjük azonban, hogy a spárga-lé erős szer, naponta háromszor fél dl-nél többet nem fogyaszthatunk, azt is keverve más lével. S magától értetődik, hogy ilyen esetekben jobban kell táplálkozásunkra és a folyadék-fogyasztásra is ügyelnünk. Naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztanunk.

Pattanásos bőr:
A pattanásos bőr legtöbbször a tizenévesekhez kötődik. Ez a kor, amikor amúgy is megbomlik a szervezet rendje. Ha ehhez társul a túlzott szemét étel és a kóla fogyasztása, táplálék, amely sok cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, de az egész szervezetre. A spárga-lé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

Egyéb bőr-probléma:
Szinte minden bőrproblémát így az ekcémát is a vér elsavasodása okozza. Ez eredhet lelki gondokból is, de lehet a gyér táplálkozás következménye is, amikor a vér nem jut elegendő, az élethez szükséges, anyagokhoz. A stressz, következménye pedig a túlzott kávé-fogyasztás, ami szintén a vér savasodását idézi elő. A bőrünk a legnagyobb szervünk, amely a káros anyagok kirekesztésére szolgál. Nemcsak kirekeszt, de rajta keresztül be is hatolhatnak káros anyagok. Gondoljunk csak arra, mi mindent kenünk fel és fújunk rá. A különféle serkentőktől, a gátlókig. Mindez próbára teszi bőrünket, mérgezi testünket. Betegség esetén jobban ügyeljünk bőrünkre is, arra, hogy ha megszüntetjük a bevitelt, néhánynap alatt megtisztulhat szervezetünk a mérgektől, természetesen némi segítséggel. Azok az anyagok, amelyek a savas végtermékű élelemmel jutnak be a szervezetbe, szintén méregnek számítanak. A túlzottan savas vér a bőrön különféle rendellenességet idéz elő. A vér semlegesítésével többek között spárga-lével gyógyíthatjuk ezeket a rendellenességeket.

Elkészítési mód:
A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Említettem már hogy mivel igen erős hatású alaposan fel kell hígítani. Asparagine savat tartalmaz, és más esszenciális savakat amelyek szintén szerves savak. Használata a szervezetre hatékony és alapos.

De nem szabad megijedni az okozattól, ami csak bizonyíték, hogy a vese jó úton halad a gyógyulás felé. Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldségféle lével keverni.
Igyekezzünk azonban, olyan zöldségfélét választani, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek mint a spárga.
Az bizonyos, hogy a kellemes édeskés sárgarépa-lé jobban ízlene nyelvünk bolyhainak, de hatásosabb, ha uborkával, paradicsom-lével, zellerrel, vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldség-lével keverjük. Használjuk csak bátran, ezt az egyik legértékesebb zöldségfélénket, mert ezzel tudjuk semlegesíteni azt a sok savas végterméket, ami az üdítő, a kávé, az édesség, a fehérje és a keményítő fogyasztása következtében jut a vérünkbe.




Forrás: jenfee
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1722
  • e Hét: 18389
  • e Hónap: 49875
  • e Év: 254576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.