Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Nagyanyáink házipatikája II.
  2010-12-19 20:52:08, vasárnap
 
 


Nagyanyáink házipatikája II. rész

Rosszullétek, betegségek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe, átmeneti panaszainkat különféle házi praktikákkal is enyhíthetjük. Nagyanyáink jól tudták, hogy fűben-fában orvosság: gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt, akár tejtermékek is segíthetnek a különféle fájdalmak és egyéb tünetek csillapításában.

Ha az ízület fáj
Sajgó ízületeinket gyógynövényes borogatással, pakolással, fürdővel nyugtathatjuk. A borogatáshoz a választott gyógynövényből készítsünk főzetet, szűrjük le, majd egy kendőt vagy törölközőt áztassunk a majdnem teljesen kihűlt teába, végül kicsavarva helyezzük a fájó testrészre. A gyógynövényt kevés forró vízzel elkeverve, majd egy kendőre kenve pakolást készíthetünk a beteg testrészre. A fürdőhöz áztassuk be a kiválasztott gyógynövényt szobahőmérsékletű vízbe, fél nap múlva szűrjük le, majd öntsük a fürdővízbe.

A fekete nadálytő pakolás enyhíti az ízületi fájdalmakat. Használhatjuk zúzódásra, ficamra, rándulásra, köszvényes és reumás fájdalmakra.

Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén a csalánból készített borogatás is enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat; belsőleg pedig a csalán tinktúra vagy a gyermekláncfűből készített tea fogyasztása hozhat enyhülést reuma, köszvény és egyéb ízületi panaszok esetén.

Az ízületi betegségekben szenvedőknek tanácsos kerülni a zsíros ételeket, a vörös húsokat, valamint a zsírosabb tejtermékeket. Helyette inkább sok zöldség- és gyümölcsfélét, hüvelyeseket, halat, sovány húsokat, olívaolajat, olajos magvakat érdemes választani. A mediterrán étrend ugyanis nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem hozzájárulhat a különféle ízületi panaszok mérsékléséhez is.

Tipp: Sajgó ízületeinkre készítsünk gyógynövényes krémet!
Ehhez nem kell mást tennünk, csak tinktúrát készíteni a kiválasztott gyógynövényből, majd egy megfelelő ,,alapkrémbe" keverni.

Hozzávalók: 20 gramm szárított fekete nadálytő, 20 gramm szárított gyermekláncfűgyökér, 1,5 dl 96 %-os alkohol (helyette tiszta vodkát is használhatunk), alapkrém (pl. lehet kedvenc bio test- vagy arcápoló krémünk, illetve beszerezhetünk natúr shea vajat vagy kókuszvajat)

Elkészítés: A gyógynövényeket helyezzük szorosan záródó, sötét üvegedénybe, öntsük rá a szeszt, majd zárjuk le. A keveréket tartsuk hűvös helyen, és naponta rázzuk fel, majd kb. másfél-két hónap elteltével szűrjük le. A kész tinktúrából egy teáskanálnyit keverjünk kb. 20 gramm alapkrémhez.




Azokon a bizonyos napokon...
Fájdalmas menstruációra és egyéb női bajokra a forró cickafarkfű tea az egyik legjobb természetes ,,orvosság": gyulladásgátló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és vértisztító hatású. Nagyanyáink módszere, a törölközőbe bugyolált forró fedő vagy meleg vizes palack hasra helyezése is jelentősen mérsékeli a görcsöket, de próbálkozhatunk meleg gyógynövényes (pl. cickafarkfű, kamilla) borogatással is. Ha a fájdalmat esetleg hányinger, émelygés is kíséri, hatásos lehet a borsmenta és a gyömbér tea. Segíthet, ha egy kevés levendulaolajat kenünk hasunk és derekunk bőrére, ez ugyanis fájdalomcsillapító és lazító hatású.

Nemcsak az idő borús?
Ha a komor, télies időjárás nyomot hagyott hangulatunkon, vagy éppen a munkahelyen bosszantottak fel annyira, hogy elhatalmasodott rajtunk az idegesség, akkor eljött az ideje egy nagy bögre forró, nyugtató hatású teának. A szinte minden betegségre ajánlott ,,háziszer", a citromfűtea, remek megoldás: oldja a feszültséget, csökkenti a nyugtalanság érzését és kellemesebb alvást biztosít, ráadásul még az íze és illata is nagyon finom. Kiváló ideg- és szívnyugtató, szorongáscsökkentő és természetes altató a macskagyökér tea is, de ezt mértékkel igyuk, kismamáknak pedig nem ajánlott.

Átmeneti, enyhe alvászavarainkon a lefekvés előtt elkortyolt langyos, mézes tej, a népi gyógyászat egyik kedvelt altatója segíthet.

Egy fárasztó, stresszel és idegeskedéssel teli nap után kényeztessük magunkat aromaterápiával! A citromfű- vagy a levendula illóolaj párologtatása megnyugtat, ellazít, és elűzi az álmatlanságot.

Kisebb égési sérülésekre, sebekre, csípésekre





A konyhai ügyetlenkedéssel okozott kisebb égési sérülésekre és apróbb vágásokra, valamint rovarcsípésekre érdemes otthon cserépben aloe verát tartani. Csak vágjunk le egy darab levelet a növényről, és a benne lévő sűrű növényi nedvvel kenjük be a sérült bőrfelületet. Ez ugyanis gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és baktériumölő hatású.

A sebkezelésre, gyulladáscsökkentésre és hámosításra az egyik legbeváltabb természetes gyógymód a körömvirágkenőcs használata. A gyógynövényes krémnél leírtaknak megfelelően akár házilag is elkészíthetjük a körömvirág tinktúrát és krémet.

Amikor migrén gyötör
A borsmenta csillapítja a hányingert és görcsoldó hatású, a citromfű pedig nyugtató és feszültségoldó, ezért ezeknek az 1:1 arányú keverékéből készített teával csökkenthetjük fejfájásunkat.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Nagyanyáink házipatikája - I.
  2010-12-19 20:43:13, vasárnap
 
  Nagyanyáink házipatikája - I. rész




Rosszullétek, betegségek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe, átmeneti panaszainkat különféle házi praktikákkal is enyhíthetjük. Nagyanyáink jól tudták, hogy fűben-fában orvosság: gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt, akár tejtermékek is segíthetnek a különféle fájdalmak és egyéb tünetek csillapításában.

Ha utolért a nátha...
A tél beköszöntével megérkezett a megfázás szezonja is. Bedagadt, fájó torok, köhögés, csöpögő, eldugult orr és rossz közérzet... Hogy mielőbb megszabadulhassunk e kellemetlen tünetektől, lássunk néhány egyszerű házi gyógymódot a természet patikájából.

Gyógyító növények főzete

Meghűléskor jól jön egy nagy bögre forró hársfavirág tea: csillapítja a köhögést, nyákoldó, izzasztó és melegítő hatású. Ha ,,ütős" kombinációt szeretnénk, a hársfavirágot keverhetjük bodzavirággal, kamillával és kakukkfűvel, így egyszerre fertőtlenítő, köptető, gyulladáscsökkentő, frissítő és izzasztó hatású teát kortyolhatunk. A házi ,,kezelést" kiegészíthetjük kamillateás gőzöléssel és gargarizálással: enyhíti a köhögést és gyulladáscsökkentő.

Ne feledkezzünk meg a természetes vitaminbevitelről sem: szárított csipkebogyót hosszan szobahőmérsékletű vízben áztatva C-vitaminban kiemelkedően gazdag, üdítő és frissítő italhoz juthatunk. Megfázásos betegségeknél igen hasznos a homoktövis tea is: erősíti a szervezet ellenálló-képességét, gyulladáscsökkentő, és nem utolsó sorban igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, számos flavonoidot és antioxidánst.

Remek segítség lehet egy bögre gyömbértea is, melyet egy darabka friss gyömbért meghámozva, vízzel leforrázva, majd 10-15 perc áztatás után leszűrve már kortyolhatunk is. A kellemesen csípős, pikáns főzet enyhíti a megfázás és a nátha tüneteit, enyhén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Köhögésre és náthára az egyik legjobb természetes ,,orvosság" a vöröshagymából főzött gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögéscsillapító, antibakteriális hatású tea. A hagymát alaposan mossuk meg (a külső héját is hagyjuk rajta), vágjuk nagyobb darabokra, kevés vízben főzzük meg, hagyjuk állni míg langyosra hűl, majd szűrjük le.

C-vitaminban dús gyümölcsök és zöldségek

Immunrendszerünk erősítéséhez ne hagyjuk ki étrendünkből a narancsot, grapefruitot, citromot, kivit, mandarint, lilahagymát (ez utóbbi ráadásul a légutakat is tisztítja), saját termesztésű csírákat, fejes káposztát, és a savanyú káposztát se sajnáljuk magunktól.




Természetes fertőtlenítők

A fokhagyma antibakteriális és vírusölő tulajdonságainak köszönhetően remek szolgálatot tesz torokfájás esetén. Együk nyersen naponta többször is pirítóssal, vagy a bátrabbak akár magában is rágcsálhatják. Ha mézzel vesszük be, csökkenthetjük a kellemetlen szagokat.

Mivel a só kiváló natúr fertőtlenítő, garatgyulladáskor segít a sós vizes gargarizálás, eldugult orrunknak pedig az orrba felszívott langyos- sós víz hozhat enyhülést. Meghűléskor ne feledkezzünk meg az egyik legjobb antibakteriális ,,házi szerről", a mézről! Egy kanálnyit csurgassunk le lassan a torkunkon, és ezt naponta többször is ismételhetjük.

Csodát tehet a baktérium- és vírusölő hatású frissen reszelt torma mézzel keverve, ráadásul csillapítja a torokfájást, és tisztítja a légutakat is.

Párologtassunk teafa- vagy citrom illóolajat! Fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatásúak, frissítik a levegőt és kellemes illatot varázsolnak.

Csipkebogyóval a nátha ellen:
A vadrózsa bogyója, a csipkebogyó, kiemelkedően magas C-vitamin tartalmánál fogva természetes segítséget nyújt megfázás és influenza esetén. Fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki.

Emésztési gondokra:
Különféle átmeneti emésztési zavarok esetén is - mint például puffadás, gyomorégés, zsíros ételektől elnehezült gyomor, kisebb gyomorrontás, enyhe hasmenés stb. - természetes enyhülést nyújthatnak egyes gyógynövények.





A borsmenta tea az egyik leghatékonyabb emésztésjavító gyógytea, érdemes rendszeresíteni a házipatikánkban. Remek görcsoldó, szélhajtó, emésztésserkentő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat az epeműködésre, és - különösen hidegen fogyasztva - hányingercsökkentő.

Az emésztés elősegítésére és görcsoldásra a citromfű leveléből készített, enyhén antibakteriális hatású, kellemes citromos ízű és illatú főzet is igen hasznos. Ráadásul nyugtat is, így kiváló esti iszogatnivaló.

Székrekedés esetén érdemes meginni egy bögre kamillateát, a hasmenés csillapításában pedig a málnalevél tea segíthet.

Bélrendszerünk karbantartása és bélflóránk egyensúlyának megőrzése érdekében együnk minden nap élőflórás tejterméket! Ezzel nemcsak emésztésünk megfelelő működését segítjük elő, hanem immunrendszerünket is erősítjük.

Nagyanyáink módszerével készíthetünk otthon aludttejet (felforralt majd lehűtött házi tejet mázas köcsögben meleg helyen hagyunk ,,megaludni"), sőt, akár pre- és probiotikumokat nagy mennyiségben tartalmazó joghurtot is kreálhatunk házilag, speciális joghurtkészítő gép segítségével.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Olajfalevél
  2010-12-19 20:13:39, vasárnap
 
  Olajfalevél

Az olajfa (Olea Europaea) a mediterrán térség jellegzetes növénye, több ezer év óta termesztik táplálkozási és orvosi célokra.

Hosszú életű, örökzöld növény. Göcsörtös ágrendszere tartja a több méteres koronát, leveleit háromévente cseréli, virágzata illatos, krémszínű. Finom olajat adó, csonthéjas termése az olajbogyó.

Az olajfa levelét, virágját és termését is hasznosítják. A levelét, még mielőtt megjelennek a virágbimbók, megszárítják, felaprítják, majd leforrázzák és ezután kivonat, illetve tinktúra formájában használják fel. Más növényekkel kiegészítve vérnyomáscsökkentő készítmények alapanyaga.

A termését, vagyis az olajbogyót télvíz idején szedik le és hideg sajtolás útján nyerik ki belőle az olajat. Belsőleg kenőcsökben és krémekben alkalmazzák.
A gyengébb minőségű olajból szappant és kenőanyagot készítenek.

Az olajfa levele antiszeptikus hatású, a fatest gyantáját belégző- és illatszerekben hasznosítják.
.
Az olajfalevél főbb hatóanyagai

Az olajfa levele tartalmaz oleuropeint, emellett még luteolin- és heszperidin-bioflavonoidokat. Ezek szinergista módon erősítik az oleuropein természetes aktivitását.

Az olajfalevél kivonat hatóanyagai enyhítik az allergiás tüneteket, hatékonyan alkalmazható vírusos betegségek megelőzésére, gombás fertőzéseknél, gyulladásos esetekben, mérsékli az ízületi gyulladásokat, eredményes légúti megbetegedések során is, érrendszeri rendellenességeknél, magas vérnyomás esetén, idült kimerültség és depresszió esetén, jótékonyan hat a vércukorszintre, psoriazis kezelésében is eredményesen alkalmazzák.

Elősegíti az emésztést, ezáltal enyhíti a székrekedést. Erősíti az immunrendszert.

Figyelem! Várandós kismamáknak NEM ajánlott!

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Népgyógyászat alapelveiről
  2010-12-19 20:07:54, vasárnap
 
 


Hogyan és miként távolodott el ennyire az élettől a gyógyítás?

Napjainkban a gyógyítás az egészségügyi rendszer személytelenné vált és az üzlet vette át a hatalmat, miközben figyelmen kívül hagyja azt, amiért, és akikért létrejött.

A nagyhatalommal és profittal rendelkező gyógyszer gyártók csodakészítményeiket biztonságosnak minősítik, de vajon akkor a tájékoztatóban szereplő mellékhatások miről tanúskodnak?

Hivatalosan is közzétett és mindenki számára hozzáférhető az a drámai adat, amely szerint a civilizált világban minden negyedik halál, a gyógyszerek- mellékhatások miatt következett be. Vajon hányan ismerik ezt a közzétett információt?!

Az Egyesült Államokban évente előforduló összes haláleset mintegy egyharmadára (700 ezerre a két millióból) vonatkozik ugyanez a szomorú statisztika, miután a téves diagnózisok és az ezzel járó két kiló gyógyszer áldozataként megjártam a legmélyebb mélységeket, sokat foglalkoztatott a kérdés, hogy mikor és hogyan szabadult rá az emberiségre ez a kétes eredményeket hozó gyógyszerinvázió.

A gyógyszergyárak diktatúrája :

Hogyan létezik, hogy maguk a gyógyítók is természetesnek fogadják el ezt az abszurd módszert, és kevésbé használják szövetségesként a természet gyógyító erejét.

A természettől való elszakadás a 17. sz. eltudományosodása hozta, majd a 19. 20. század elanyagiasodása váltotta fel. Innen már csak lefelé vezet az út azzal, hogy a piaci alapokra helyeződött a gyógyítás.

A 70-es évektől számítható a hatalmas méretű gyógyszerfogyasztás beindulása és modern korunk meghozta már a gyógyszerek diktatúráját is, valamint a legyőzöttnek hitt betegségek visszatérését.

Az összefutó érdekszálak, a sajtó és a pénzhatalom rátette a bilincseket a gyanútlan és kiszolgáltatott beteg emberre. Álcázott érdekszövetségek jöttek létre az orvostudomány, gyógyszerészek és a korrupt politikai bürokrácia között, ami egyre jobban uralja életünket, miközben egyre több a beteg ember.

Olyan csapdába került az orvoslás, amelynek nem sok köze van a valódi gyógyításhoz, és mindennek nem csak a betegek, hanem a gyógyítást elkötelezetten vállalók is áldozataivá válnak.

Akkor mi hozhat változást?

Több szakíró elemzése szerint hamarosan egy sötét világkorszak csúfos végéhez érünk, és a kivezető út jelmondata, csak az lehet: Élj összhangban újra a természettel!

Ez a népgyógyászat mai képviselőinek is az alapelve.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Létfontosságú összetevők(48)
  2010-12-19 19:43:34, vasárnap
 
  Zeolit

A zeolit egy természetes vulkanikus ásványi anyag. Szerkezetét és funkcióját tekintve egyedülálló. Rácsszerkezethez hasonló üregekből és csatornákból álló hatszög mintázatú vázzal rendelkezik, amely úgy működik a sejtszinteken, hogy a nehézfémek és egyéb mérgek felszívódását meggátolva az üregekben, eltávolítja azokat a szervezetből úgy, hogy a pórusokon lévő atomok helyet cserélnek az oldat anyagaival és a negatív elektromos töltésű felület magához vonzza a pozitív töltésű szabad gyököket és képes megkötni.

Ezekben a csatornákban negatív töltésű kalcium-, magnézium-, nátrium-, és káliumionok találhatók, amelyek stabilizálják a szervezet elektrolitháztartását.

A zeolit legtisztább formában, Horvátországban, Szlovákiában és Kubában található.

Az ókorban a zeolitport sebgyógyításra használták vérzéscsillapító és sebtisztító hatása miatt.

A zeolit antioxidánsként működik, támogatja az immunrendszert, segít eltávolítani a nehézfémeket és mérgeket a testből és segít megőrizni a pH egyensúlyt a szervezetben és beindítani az öngyógyító mechanizmust.

Kiváló hatóanyag-hordozó.

Teljesítményfokozó: megtisztítja a testszöveteket, és ezáltal jelentős mennyiségű energia szabadul fel a szervezetben.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(47)
  2010-12-19 19:40:05, vasárnap
 
  Vas

Általánosan ajánlott: vashiányos vérszegénység kezelésére, terhesség idején, erős havi vérzéskor
Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a vas.
Vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és az oxigénre kiéhezett szervek nem működnek megfelelően.
Vasra van szükség egy másik oxigénszállító fehérje, az izmokban található mioglobin előállításához is.

Kevesen tudják, hogy a vas hiánya fáradékonyságot okoz, gyengíti a koncentrálóképességet, fokozza a fertőzések iránti hajlamot.

Megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.

A férfiak és nők vas-szükséglete eltérő. A női szervezetnek a serdülés korától csaknem kétszeresére nő a vas-szükséglete

A vas hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet, aminek tünete a szaporább légzés mellett a fertőzésekre való fokozott hajlam, fáradékonyság, illetve gyengeség, de árulkodó jel a sápadt bőr is.

Eddig úgy tudtuk, hogy az emberi szervezet vasfelvétele korlátozott, nem veszi fel a szükségtelen, fölösleges vasat. A legújabb vizsgálati eredmények azonban arra utalnak, hogy a vas jóval veszedelmesebb, mint hinnénk.

Amennyire alapvetően szükséges, olyannyira veszélyes is, ha túl sok vas van a szervezetben. Ugyanis mihelyt a vas felszívódik, leszámítva a vérveszteségeket - menstruáció, szülés, véradás, balesetek - szinte soha nem ürül ki. Az új vérsejtek képződéséhez aktuálisan nem szükséges vasat egy ferritin nevű fehérje tárolja, raktározza.

Az életkor előrehaladtával tehát fokozatosan növekszik vaskészletünk, ami megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A szervezet a húsban lévő vasnak ("hem-vas") kb. a negyedét képes felvenni, míg a növényi eredetű forrásokból származó vasnak csupán 10%-át.

Vasszükségletünk fedezésére kitűnő növényi szerves vasforrások: a bab, lencse, teljeskiőrlésű búzaliszt, zabliszt, kemény héjú gyümölcsök, petrezselyem, gabonapelyhek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(46)
  2010-12-19 19:37:58, vasárnap
 
  Szőlőmagkivonat

Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések kezelésére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére

A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér).

Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmagkivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben.
Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.

A szőlőmagkivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.

A vörös szőlő apró magjáből készült flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonságokkal bíró növényi vegyületek, amelyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik meg a sejteket.

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget.

C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.
A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható.

Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják.
Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is - igen erélyesen inaktiválta.

Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A szőlőmagkivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszresen és sokat ülnek a számítógép előtt.

A szőlőmagkivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.

Forrás: népgyógászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szódabikarbóna
  2010-12-19 19:33:34, vasárnap
 
  Szódabikarbóna

A szódabikarbóna gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti.

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle.

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat.

Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot

Gyomorégést, nehéz emésztést olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást.

Túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat a szervezet sav-bázis egyensúlyában. A magas nátrium-tartalom a szívelégtelenségben vagy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél okozhat problémákat.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Létfontosságú összetevők(45)
  2010-12-19 19:17:54, vasárnap
 
  Szelén

Általánosan ajánlott: a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, a látáshoz, vírusos fertőzések ellen, a szájherpesz és a pikkelysömör súlyosságának csökkentésére, az AIDS kialakulásának lassítására

A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius, és Szelénéről, a hold görög istennőjéről nevezte el. Ma már számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásványi anyagot tisztelhetjük benne, és jelenleg mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálják.

Újabb adatok szerint a sejtek működéséhez nélkülözhetetlen aktív formájú pajzsmirigyhormon kialakulásához is szükséges. Jóformán a test minden sejtje tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben a vesében, a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.

A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egyrészt önmagában is fontos antioxidáns, másrészt létfontosságú szerepet játszik a glutation-peroxidáz antioxidáns hatású enzim működésében, amely fontos védőhatást fejt ki a környezetből és a táplálékkal a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben.

Összetett antioxidáns hatásának köszönhetően "bizonyos" megelőző szerepe lehet a szabad gyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal így a rák, a szív- és érbetegségek, a stroke, a szürke hályog, a sárga folt elfajulással szemben, de az öregedési folyamatokat is lassíthatja.

A szelén csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, sőt növeli a HDL koleszterin arányát a vérben az LDL koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja.

A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára fontos, de a megfelelő napi bevitel mindenki számára hasznos lehet.

A szelén az immunrendszer egészséges működéséhez is szükséges, mivel a szervezet a segítségével harcol a korokozókkal és a ráksejtekkel szemben, ugyanakkor az ellenálló-képességet is serkenti.

Ezt a hatását a szájherpeszt és az övsömört okozó vírusokkal szemben is érezteti, de egyes megfigyelések szerint a hepatitisz vírusok kártékony tevékenységét is gátolja.
A terhesség alatti nagyfokú szelénhiány szívfejlődési rendellenességekhez vagy hirtelen csecsemőhalálhoz vezethet.

Szelén hiány: növeli a rák és a szívbetegségek gyakoriságát, fokozza az immunrendszeri betegségek és a bőrt érintő gyulladásos elváltozások kialakulásának veszélyét.

Szelén mérgezés: idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadtság, hajhullás, a körmök törékenysége.

Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben, állati belsőségekben, szárnyasok húsában és a vöröshúsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek - elsősorban a vaj -, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Létfontosságú összetevők(44)
  2010-12-19 19:14:31, vasárnap
 
  Szegfűszegolaj

A trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. Apró, nyílásokkal teli egyszerű átellenes levelei vannak. A szegfűszeg fáját magról szaporítják. Miután a magoncot kiültették a termőhelyére, az első szegfűszeg szüret a fa 6 - 8 éves korában várható.
A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb. 75 fontnyi (34 kg) szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni. A rügyeket kézzel szedik a nyár végén, majd télen ismételten, utána napon szárítják. A tanzániai Zanzibar szigeten termelik a világon a legtöbb szegfűszeget. Madagaszkár és Indonézia ennél kisebb előállítók. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna színűket.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj tartalma adja. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.

Hatóanyaga, az eugenol, mely elpusztítja a parazitákat, mikrobákat és a gombákat. Immunrendszer erősítő és vitalizáló hatású.

A szegfűszegolaj fertőtlenítő hatását már a középkorban is alkalmazták a járványok idején. Az orvosok szegfűszeget rágcsáltak, valamint szegfűszegből készült láncot viseltek nyakukban, amikor felkeresték betegeiket.

Nem csak antiszeptikus hatással bír, hanem nyugtatóan hat az emésztőrendszer simaizmaira.

Tartalmaz étvágygerjesztő anyagokat, fogfájás csillapító.

Érdekesség, hogy Indonéziában cigarettát is töltenek szegfűszeggel, ezt hívják kreteknek.

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 24891
  • e Hónap: 56377
  • e Év: 261078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.