Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Fejfájást és hányingert kiváltó okok
  2020-06-03 20:04:24, szerda
 
  A fejfájás egy rettenetesen kellemetlen érzés. Ilyenkor nem csupán a fejünk, hanem a nyakunk, az orrmelléküregek, de még a fejbőr is fájhat. Ez együtt járhat egyre fokozódó hányingerrel is, ami a gyomor fájdalmát is előidézheti. A fejfájás és az émelygés gyakran együtt felbukkanó tünetek, amelyek az enyhétől egészen a súlyos formáig is terjedhetnek. Egyes esetekben ez a két szimptóma súlyos betegséget is jelezhet, amely azonnali kezelést is igényelhet.

Mi okozhatja a fejfájást és a hányingert? Ilyen betegség lehet például a migrén. A migrén azonban még fényérzékenységgel és szédüléssel is párosulhat. A migrént gyakran látási és egyéb érzékszervi zavarok előzhetik meg. Emellett a dehidratáció és az alacsony vércukorszint is okozhat émelygést és fejfájást. Ilyenkor a kiszáradás is fenyegetheti az illető személyt, ezért ebben az esetben fokozottan ügyelni szükséges a folyadékpótlásra. Az alacsony vércukorszint sok minden miatt kialakulhat. Ilyen lehet például az alkoholfogyasztás, gyógyszer mellékhatása is lehet, vese- vagy májbetegségben is kialakulhat, de hormonális okok és hosszú távú éhezés is kiválthatja. Ha Ön cukorbeteg, akkor a túl sok inzulin is okozhat alacsony vércukorszintet.

Milyen okai lehetnek még a hányingernek és a fejfájásnak? Kiválthatja a túlzott stressz és szorongás. Okozhatja ételmérgezés vagy ételallergia. A terheség korai szakaszában is jelentkezhet ez a probléma, de az okok között a magas vérnyomás is szerepelhet. Az agyat érintő fertőzések, például az agyhártyagyulladás és az agyvelőgyulladás is oka lehet a fő fájdalmának. A traumás agysérülések is szerepelhetnek az okok között. Fejfájást generálhat az is, ha valaki túl sok alkoholt, nikotint vagy koffeint visz be a szervezetébe.

Mikor forduljon orvoshoz? Ha a közepes vagy erős fejfájás és émelygés semmilyen módon nem akar elmúlni. Azonnal forduljon orvoshoz vagy kérjen segítséget, ha azt tapasztalja, hogy nagyon súlyos fejfájás gyötri, illetve egyre jobban émelyeg és egyéb tünetei is vannak. Mik lehetnek ezek a szimptómák? Érthetetlen beszéd, szédülés, zavartság, nyaki merevség és láz. Akkor is forduljon orvoshoz, ha több mint egy napja hányás gyötri, de az is okot adhat az aggodalomra, ha több mint nyolc órája nincs vizelete. Az eszméletvesztés is lehet az egyik jele annak, hogy ideje az orvost meglátogatni.

Ha úgy érzi, hogy sürgősségi ellátást igényel, mindenképpen kérjen segítséget. Mindig jobb félni, mint megijedni. Abban az esetben, ha enyhék a tünetei, de gyakran jelentkeznek, akkor is keresse fel mielőbb a háziorvosát, aki segíthet a tünetek diagnosztizálásában és megfelelő kezelési tervet tud az Ön számára készíteni.

Hogyan lehet megakadályozni a fejfájást és az émelygést, amennyiben azt nem betegség okozza? Maradjon hidratált, aludjon eleget, étkezzen kiegyensúlyozottan és kerülje a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást. Vezessen naplót és minden esetben írja le, hogy milyen ételek, életmódbeli szokások, események váltják ki Önből a panaszokat. Ezeken aztán könnyedén tud majd változtatni, hogy elkerülje a jövőbeni kellemetlenségeket. Amennyiben elkerüli a kiváltó okokat, akkor a jövőben ezek a nehéz epizódok nem fognak előfordulni. De azért a szakorvosi kivizsgálást se halogassa!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mitől bizsereghet a nyelv?
  2020-06-03 19:54:21, szerda
 
  Akinek rendszeresen bizsereg a nyelve, mindenképpen vezessen étkezési naplót, hogy kiderüljön, valamilyen étel okozza-e a gondot, vagy valamilyen komoly betegség váltja ki a szimptómát. A bizsergő nyelvnél ugyanis valamilyen neurológiai probléma húzódhat meg a hátterében.

A bizsergő nyelv érzését orális allergia szindróma is okozhatja. Ez az immunválasz egy adott élelmiszerre. Ilyen betegséget a pollenallergia is kiválthat. Az ételallergia megszüntetésére, elkerülésére antihisztamin szedését javasolja az orvos. De a betegség elkerülése érdekében az a legmegfelelőbb, ha a beteg étkezési naplót vezet, és így kiderül, hogy milyen táplálékokra allergiás. Az allergén kockázatának minimalizálásával elkerülhető a bizsergő nyelvet okozó betegség is.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként bizsergő érzést. Mielőtt bármilyen gyógyszert is szed, mindig alaposan olvassa el a tájékoztatóban leírt mellékhatásokat, és hogy milyen allergiás reakciókat válthat ki az adott pirula.

Toxinok is okozhatják a nyelv bizsergését. Például néhány nehézfémmel kezelt hal is oka lehet, ha bizsereg a nyelv. Mit lehet tennie ez esetben? Nyilván el kell kerülni az adott hal fogyasztását.

Vannak olyan fogászati alkalmazások, illetve implantátumok, érzéstelenítők, amelyek szintén okozhatnak nyelvbizsergést vagy zsibbadást. Ha csak ideiglenesen jelentkezik a probléma, akkor egy idő után el fog múlni, azaz semmiféle teendőt nem igényel. A kezelés mindig függ a beteg panaszától és attól, hogy milyen idegi károsodás keletkezett a nyelvben.

Trauma is kiválthatja a nyelv bizsergését. Például a túl forró vagy a túl hideg étel is oka lehet a nyelvben keletkezett bizsergető érzésnek. Ilyenkor sérülnek az idegi receptorok, de a szövet regenerálódását követően minden visszatér a régi kerékvágásba. Ha azonban az idegek tartósan sérültek, mindenképpen keressen fel egy orvost, hogy a diagnózist felállítását követően a kezelés is időben elkezdődhessen.

Komoly betegségek is okozhatnak nyelvbizsergést, ezért ha tartósan fennáll a probléma, akkor feltétlenül keresse fel a háziorvosát, aki továbbirányítja a megfelelő szakrendelésre.

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya is válthat ki ilyen tünetet, például ha nincs elegendő B-vitamin, vas, cink és kalcium a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hol és hogyan ne tároljuk a telefont?
  2020-06-03 19:52:06, szerda
 
  Manapság már mindenkinek van mobiltelefonja. Tisztában vagyok vele, hogy haladni kell a korral és hogy sok esetben életmentő lehet, néha azonban nagyon bosszant, amikor csak lehajtott fejű embereket látok mindenütt, mert a telefon fontosabb, mint az emberi kapcsolatok. Amikor nosztalgiázok, örömmel a szívemben gondolok vissza a gyermekkoromra, amikor még nem volt senkinek semmilyen kütyü a kezében. Fantasztikus, hogy mennyit beszélgettünk, nevetgéltünk és nem szakítottuk meg a beszélgetés fonalát, mert pittyegett a telefon.

Nem tudunk mit tenni ellene, mai modern világunkban jelen van ez az eszköz, de nagyon nem mindegy, hogy hol és hogyan tároljuk a mobiltelefont. Kutatások igazolják, hogy a zsebben tartott mobiltelefon akár hétszer nagyobb sugárzást is képes kibocsátani, mintha telefontokban és a táskában tartanánk azt. Tanulmányok szerint van összefüggés a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás és a daganatos betegségek között. Ez a sugárzás módosítja a DNS szerkezetét és nagyban befolyásolhatja a termékenységet is.

Nyakban sem jó tartani a mobiltelefont, hiszen így is nagy a sugárzás mértéke. Összefüggést mutattak ki az itt tárolt mobiltelefon által kibocsátott sugárzás és a mellrák kialakulása között.

Nagyon rossz ötlet, ha valaki még az ágyba is magával viszi a telefont. Legfőképpen a párna alá nem ajánlatos tenni. Ha valaki töltőre teszi a telefont, aztán becsúsztatja azt a párnája alá, potenciális tűzveszélyes helyzetet teremthet. Továbbá nem ajánlatos este, lefekvés előtt használni a telefont, mert az általa kibocsátott LED-fény csökkenti a szervezetben a melatonin hormon termelését, ami a nyugodt alvásért felelős. Nem szabadna állandóan telefonálni sem, vagy a fej közelében tartani a telefont, mivel ez fokozza az agyat érintő daganatok kialakulásának kockázatait.

A telefon az egyik legkoszosabb tárgy az életünkben. Tele lehet olyan baktériumokkal, amelyek az arcra kerülve bőrfertőzéseket okozhatnak.

A fürdőszobába se vigyük magunkkal, hiszen ha lehúzzuk a WC-t és nem hajtjuk le a tetejét, a baktériumok többméteres sugárban is támadhatnak. Akár a telefonra is kerülhet ezekből a baktériumokból, amelyet aztán a fülünkhöz és az arcunkhoz szorítunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az emésztési zavart segítő gyógynövények
  2020-06-03 19:47:07, szerda
 
  Életében legalább egyszer mindenki szenved valamilyen emésztési problémától. Az emésztést sok minden felboríthatja. Különféle betegségek, gyógyszerek, de még a stressz is hatással van rá. Az emésztési zavarhoz hozzátartozik az émelygés, a hányinger, a hányás, a gyomorégés, a székrekedés, a hasmenés, a puffadás. Ezek a tünetek már önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy rossz legyen a kedvünk, de ha egyszerre több emésztési panasz kínoz bennünket, és ezek rendszeresen előfordulnak, akkor bizony a gyógynövények nagyon sokat segíthetnek az emésztési problémák orvoslásában.

A gyömbér eredményesen képes segíteni a gyomorpanaszokon, és még az emésztést is megtámogatja. A gyömbérből készíthetünk teát, de meghámozva és lereszelve is nagyon hasznos lehet a szervezet számára. Hogyan készítsen gyömbérteát? Reszeljen le egy ujjnyi meghámozott gyömbért. Rakja azt egy csészébe. Öntse fel 2 dl forró vízzel és hagyja állni legalább 10 percet. Ezt követően ízesítheti mézzel, citromlével és már fogyaszthatja is. Nem szükséges leszűrni a gyömbérteát.

A kamillát már évszázadok óta alkalmazzák emésztési panaszokra. Nemcsak a gyomorra gyakorol nyugtató hatást, de a bélrendszer görcseire is pozitívan hat. Naponta akár két csészével is elfogyaszthat belőle. A kamillát csak kúraszerűen alkalmazza. Igya a kamillateát 6 hétig, majd tartson ugyanennyi szüntet.

A bélben kialakuló izomgörcsök ellen rendkívül hatásos a borsmenta. Mindemellett a hányinger csillapításában is nagyon sokat segíthet. A borsmentaolaj az irritábilisbél-szindrómában szenvedő betegeken is segíthet.

Az édeskömény és a köménymag is két kitűnő gyógynövény az emésztési panaszok orvoslásában. Ez a két gyógynövény főleg gyomorrontás esetén lehet a segítségünkre, de a hányinger csillapításában is bátran fordulhatunk hozzájuk.

Étkezés után a 2 dl vízben elkevert egy evőkanálnyi almaecet is sokat segíthet. Igaz, kicsit kellemetlen az íze, de rendkívül jól hat az emésztésre.

Ha szeretné, hogy az emésztése rendben legyen, fogyasszon rendszeresen citromos vizet. Facsarjon bele 2 dl vízbe egy fél citrom levét, majd igya azt meg étkezés előtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bél egészsége hatással van az élet minőségére
  2020-06-03 19:44:54, szerda
 
  Az utóbbi években nagyon sok kutatás zajlott azzal kapcsolatban, hogy a bél egészsége és a közérzetünk szoros kapcsolatban áll egymással. A bélflóra egyensúlya rendkívül fontos, hiszen a bélrendszer és az idegrendszer szorosan összefügg egymással. Ha idegesek, szorongók, feszültek vagyunk, az hatással lesz a bélrendszer működésére. Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, vagyis gondok lesznek az egészégünkkel, az pedig az idegrendszer működését fogja negatív irányba befolyásolni.

A bélflóra egyensúlya azt jelenti, hogy a rossz és a jó bélbaktériumok egyensúlyban vannak. Amennyiben ez így van, akkor hozzájárulnak az optimális emésztéshez, a maximális tápanyag-felszívódáshoz és még a gyulladást is le tudják csökkenteni a szervezetben.

A bélflóra egyensúlyát nagyon sok minden felboríthatja, a túlzott idegeskedés sem tesz jót a bélflóra egészségének. A jó és a rossz baktériumok arányát felboríthatják a feldolgozott élelmiszerek, de az antibiotikumok és bizonyos gyógyszerek is kárt tehetnek a bélrendszer optimális működésében.

Milyen tünetei vannak a nem megfelelő bélflórának? Emésztési panaszok, mint például fokozott gázképződés, puffadás, székrekedés, hányinger, hasmenés.

Az immunrendszer 70 százaléka a bélben lakozik. Ha Ön állandóan megbetegszik, akkor az jelezheti, hogy a bélrendszere egészségével gondok vannak. Lehet, hogy mostanában antibiotikumkúrán volt, de az is elképzelhető, hogy olyan gyógyszereket fogyaszt, amelyek károsítják a bélflóra egészségét.

Amennyiben valakinek nem megfelelő az emésztése, úgy tapasztalhat agyi ködöt, koncentrálási nehézséget és a memóriájával is gondok lehetnek. A bélrendszer sérülése gyulladást is generálhat, de nemcsak a testben, hanem akár az agyban is.

Amennyiben az emésztéssel nem lesznek gondok, úgy a tápanyagok maximálisan fel tudnak szívódni és hasznosulni. Ellenkező esetben azonban a tápanyagok nem tudnak beépülni a sejtekbe, és így állandó fáradtság is kialakulhat.

Sajnos sok nő tapasztalja meg élete során a hüvelyfertőzést. Ha a bélrendszerben elszaporodnak a gombák - ez általában a candida gomba szokott lenni -, akkor ez a hüvely gombás fertőzését okozhatja.

A gyulladás egy idő krónikussá is válhat, ez pedig állandó fájdalmat is okozhat. Ezért nagyon fontos a bélflóra egyensúlyának a fenntartása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A Vörös tenger kettéválása gif
  2020-06-03 15:23:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus és a Föld gif
  2020-06-03 15:22:28, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus a hegyen
  2020-06-03 15:20:19, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézusi áldás gif
  2020-06-03 15:19:18, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Kövess engem
  2020-06-03 15:17:53, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4818
  • e Hét: 21485
  • e Hónap: 52971
  • e Év: 257672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.