Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
Ez így igaz :-(
  2018-01-30 15:46:38, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kamilla - orvosi székfű
  2018-01-30 15:19:09, kedd
 
 



A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk megfázásnál, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Eredményesen alkalmazható fekély és gastritis esetén, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal bír. Emellett erősíti a gyomrot, szélhajtó és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A kamillának nyugtató hatása is van. Használhatjuk gyomor- és bélproblémáknál, illetve hólyag- és epezavaroknál.

Csökkenti a bőr- és nyálkahártya-gyulladást, hatékonyan oldja a görcsöket. Egyes bőrbetegségek - ekcéma, kontakt dermatitis - kezelésére is nagyon alkalmas, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Fitoterapeuták szerint ha valakinek ekcémája van, akkor a gyógynövény virágait kell porrá őrölni és ezt a port kell az ekcémás bőrfelületre szórni, amely nem csupán enyhülést, hanem gyógyulást is hoz. Kiváló szemborogató szer, öblögethetünk vele torkot torokfájdalom esetén. Ezzel a módszerrel az ínyünket is megerősíthetjük.

A kamilla főzete selymessé és puhává varázsolja a hajat, a szőke hajnak mézszínt kölcsönöz, erősíti a hajhagymákat és fertőtleníti a fejbőrt.

A gyógynövényből készült teát lehet fogyasztani gyomorpanaszok, rosszullét és hányinger esetén. De a menstruációs görcsöket is enyhíti és az idegeket is lenyugtatja.

A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, csökkenti a légúti megbetegedés kellemetlen tüneteit és serkenti az immunrendszer működését.

Amennyiben valaki emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladástól szenved, akkor a kamillát kombinálhatja cickafarkkal. Amennyiben bőrápolás vagy gyulladáscsökkentés a cél, akkor a kamilla jó barátja a körömvirág lehet.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hagymahéj jótékony hatásai
  2018-01-30 12:43:41, kedd
 
  Néhány praktika a haszontalannak tűnő hagymahéj felhasználására :

A héj a hagyma azon része, mely elkerülhetetlenül a kukába kerül az esetek nagy többségében és mindez azért, mert nem ismerjük a jótékony hatásait.

Mint minden zöldség, a hagyma héja is nagyon gazdag antioxidánsokban, melyek jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Ezen kívül, a hagyma héja tartalmaz flavonoidokat, mint amilyen a quercetin és P vitamint is, melynek nagy szerepe van a szervezetnek a szabad gyökökkel folytatott harcában.

A quercetin hipoglikémiás hatását tekintve, a cukorbetegek számára külön javallott a hagyma és a fokhagyma fogyasztása, mivel csökkenti a vércukorszintet és normalizálja a koleszterin szintet.

Kutatások igazolták, hogy azon idős személyek esetében, aki folyamatosan fogyasztottak zöld teát, hagymát és almát, egy harmaddal csökkent a szívelégtelenség okozta elhalálozások száma.

A hagyma héja felveszi a harcot a különböző allergiák valamint a rákos sejtek ellen, de jól kezelhetők vele a depresszió tünetei is.

Hogyan használjuk a hagyma héját?
Na, itt nem a hagymahéj nyers fogyasztására gondoltunk!

De felhasználhatjuk a különböző levesek elkészítése során, természetesen előzőleg jól átmosva őket. Az így elkészített leves elfogyasztásával, szervezetünk felhasználja a quercetint és az egyéb tápanyagokat. A hagyma héját egy papír tasakban ajánlatos tárolni, a felsorolt gyógyhatása mellett nagyon jó a bőrproblémák kezelésére is, mint a viszketés vagy bőrpír.

A vízben megfőzött hagymahéj levével az arcbőrünket is lemoshatjuk, de használhatjuk ezt a keveréket hajunk mosásnál, az öblítés során.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az emlékezés gyógynövénye a rozmaring
  2018-01-30 11:18:24, kedd
 
 



A rozmaring a Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövény. Tűszerű levelei szürkészöldek és illatosak. A rozmaring egyike azoknak a gyógyító növényeknek, amelyet az emberiség már szinte ősidők óta használ. A növény leveleit és virágait is évezredek óta használják az emberek, többek között a memória megőrzésére, javítására.

Az ókori Görögországban is gyakran alkalmazták memóriajavításra. A középkorban pedig előszeretettel használták temetéseken és esküvőkön és a barátság, illetve a hűség egyik jelképének tartották.

Több kutatást is végeztek a rozmaringgal kapcsolatban. Ezek többsége kognitív vizsgálat volt. Az egyik kutatásban az embereket három csoportra osztották. Míg az egyik csoport szobáját rozmaringgal illatosították, a másik szobába levendulát helyeztek, amelynek köztudottan nyugtató hatása van. A harmadik csoport szobájába nem helyeztek el semmilyen gyógynövényt. A csoport tagjainak kognitív teszteket kellett kitölteniük. Azok, akik a rozmaringos szobában írták a teszteket, sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik levendulát lélegeztek be. De a levendulás csoport teljesítménye a kontrollcsoport teljesítményénél is sokkal rosszabb volt. Nem csoda, hiszen a levendula nyugtató, altató hatásokkal rendelkezik. A rozmaringos csoport tagjai viszont gyorsabbak, éberebbek voltak és a figyelmük sem kalandozott el a tesztírás során.

Kutatók felfedezték, hogy a rozmaring-illóolaj egyik hatóanyaga, a cineol vegyület az, amely megtámogatja a memóriát. Az illóolajat belélegezve a vegyület a vérbe kerül, a máj nem bontja le, így növelni képes a neurotranszmitterek mennyiségét. A fenti kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek és megállapításra került, hogy nyomokban a vérük a rozmaringban is megtalálható vegyületeket is tartalmazott.

Egy másik vizsgálatban a kutatásban részt vevők agyhullámainak aktivitását, éberségét, gyorsaságát és pontosságát vizsgálták. Szintén azok a szereplők teljesítettek jobban, akik rozmaring-illóolajat lélegeztek be. A rozmaringos csoport tagjai minden szempontól nyertesen kerültek ki, és nem elég, hogy sokkal jobbak lettek a teszteredményeik, mindeközben sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a levendulás és a kontrollcsoport tagjai.

A rozmaring védelmet nyújt az agy számára a különféle károsodásokkal és az öregedéssel szemben. Az öregedés egy természetes folyamat, azonban ez a gyógynövény lassítani képes az agysejtek öregedését és minimalizálja az agyat érintő károsodásokat. Növeli ugyanis az agyban a véráramlást, így több oxigént és tápanyagot szolgáltat az agy számára. A rozmaring karnozolsavat is tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, amely védelmet nyújt az agy számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök felgyorsítják az öregedési folyamatot és hozzájárulnak az olyan degeneratív betegség kialakulásához, mint az Alzheimer-kór.

A memória az agyban lévő hippokampuszhoz kapcsolódik. A karnozolsav csökkenteni képes az itt keletkezett plakkokat. Az Alzheimer-betegek esetében minden esetben kimutathatók ezek a plakkok az agyban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A rizsléről....
  2018-01-30 10:25:42, kedd
 
  A rizs az egyik legnagyszerűbb, legtáplálóbb eledel, amely nem csak az éhséget csillapítja, hanem széppé is tesz, amivel a keleti kultúra asszonyai tisztában vannak, ezért használják a rizs vizét, amelyben a szemek megfőttek, szépségápolási eszközként.

Elkészítés
Egy edénybe tégy bele 2-3 evőkanál rizst, majd adj hozz 2 nagyobb bögre vizet. Nem kell bele se vaj, se só, mert amire leginkább szükséged lesz, az a rizsben lévő keményítő, semmi más. Addig főzd a rizst, míg a víz fehéresé, tejszerűvé válik, de ha nem szeretnél a főzéssel bajlódni, 30 percre áztasd be a szemeket, az is jó módszer, igaz, nem a legjobb, hiszen a szakemberek szerint a rizsből hő hatására több keményítő oldódik ki.

Ezután szűrd le a rizst, amelyet felhasználhatsz akár sushi elkészítésére, majd a kapott vizet öntsd bele egy befőttes üvegbe, majd tárold a hűtőben, ahol 4 napig el is áll.

Alkalmazás
Ez a lé csodát tesz az arcbőröddel, hiszen egyben tisztítja, frissíti, hidratálja és feltölti tápanyagokkal, így a bőr selymes tapintású és fényes lesz. Ha rendszeresen használod, még a pigmentfoltok is eltűnnek. Egy vattakorongot márts bele óvatosan a lébe, majd reggel és este kend be ezzel az arcodat, nyakadat, és hagyd, hogy magától rászáradjon. A rizslé még a pattanások, az apró véraláfutásokat is megszünteti, köszönhetően az A-, C- vitaminoknak, valamint a fenolsavnak és a flavonoidoknak.

A készítmény a hajjal is csodát tesz, erősebbé, fényesebbé változtatva azt. Miután samponnal megmosod a hajad, utána öblítsd le némi rizslével a tincseidet. Hetente két alkalommal kell elvégezned ezt a praktikát és máris látszani fog az eredmény.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A vesekő és megelőzése
  2018-01-29 22:13:24, hétfő
 
  A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

A genetikai tényezők, egyes anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény), húgyúti fertőzések, a vizelet pangása, a kevés folyadék fogyasztása miatti túlkoncentrált vizelet mellett természetesen mozgásszegény életmódunk, egyoldalú táplálkozási szokásaink is lényeges szerepet játszanak a kövek kialakulásában. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek.

Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek. A vesekövesség sokáig semmilyen panaszt nem okoz, amíg ún. "nyugvókőként" a vesekelyhekben marad. A tünetek akkor jelentkeznek, amikor a vesekő kimozdul, és elindul a vizeletelvezető rendszerben, akadályozva a vizelet elfolyását.

A megnövekedett mennyiségű folyadék pedig feszíteni kezdi a vese rugalmatlan tokját. Ez szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz. A kisebb vesekövek spontán is távozhatnak, míg a nagyobb méretű vesekövek gyakran elakadnak a vesevezetékben, ezért ezeket el kell távolítani. A vesekövek összetételük alapján többfélék lehetnek, tartalmazhatnak kalcium-oxalátot, kalcium-foszfátot, húgysavat vagy cisztint.

Vesekövesség megelőzése
A vesekő megelőzésében alapvető a megfelelő folyadékbevitel. A kevés folyadékfogyasztás miatt sűrű, kis mennyiségű, koncentrált vizelet képződik, mely könnyen túltelítetté válhat, és ekkor megindul a kikristályosodás, vagyis a kőmag képződése.
Felnőtteknek napi 2-3 l folyadék elfogyasztás ajánlott egyenletesen egész napra elosztva. Az ürített vizelet napi mennyiségének el kell érni a 2-2,5 litert.
Különösen ügyeljünk, hogy nyári időszakban, sportolás vagy erős fizikai aktivitás során a fokozott izzadás miatti folyadékvesztést pótoljuk.

Az elegendő mennyiségű folyadék mellet az sem mindegy, hogy mit iszunk! A legjobb az ivóvíz, a limonádé, a gyógynövényből (hársfa, kamilla, bodza stb.) készített híg, cukrozatlan tea.
Ajánlottak a magas citráttartalmú gyümölcslevek, de a grapefruitlé ugyanakkor nem.
Kerülendők továbbá a sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalok (kóla-félék). Nem javasolt az erősre főzött feketetea sem.

Ásványi anyagok pótlására alkalmasak a gyümölcsök, valódi gyümölcslevek és zöldséglevek. Az állati eredetű fehérje túlzott fogyasztása, ételeink magas sótartalma egyértelműen oka az egyre gyakoribb vesekőnek. Az étrendben csökkenteni kell az állati fehérjék arányát, kerülni kell az ételek túlzott sózását. Naponta testtömeg-kilogrammonként egy gramm fehérje fogyasztása ajánlott. Az étrend nagyobb részben tartalmazzon teljes értékű gabonát, zöldség- és gyümölcsféléket. A sóbevitel legfeljebb napi 4-5 gramm legyen.

Testmozgással is csökkentjük a kőképződés esélyét, mert az áramló, mozgó folyadék nem kedvez a kristályok képződésének. Visszatérő kövesség megelőzése, étrendi kezelése a kő összetétele szerint A kövek összetétele más és más, ezért nem mindegy, hogyan állítjuk össze az étrendet.

Leggyakoribbak a kalciumtartalmú kövek, ezek közül is kiemelendő a kalcium-oxalát kő. Kalcium-oxalát kő A korábbiaktól eltérően újabban nem ajánlják a kalciumbevitel csökkentését. Az étrend napi kalciumtartalma 1000-1200 mg legyen, ugyanakkor a túlzott bevitel sem kedvező (különösen akkor, ha 1000 mg kalciumot veszünk be), mert az hirtelen, nagymértékű kalciumürítést okozhat.

A tejtermékekkel elfogyasztott kalcium egyenletesen szívódik fel. Kerülni kell a magas oxaláttartalmú élelmi anyagokat:
Magas oxaláttartalmú élelmi anyagok: kakaópor, zellergumó, paraj, rebarbara, sóska, petrezselyem, cékla, csokoládé 40% kakaótartalommal, tejcsokoládé 30% kakaótartalommal, kávépor, sárgarépa, zellerlevél, zöldborsó, szárazbab.

Az oxalátkő kialakulását elősegítheti a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele is. Napi 500-1000 mg feletti fogyasztás nem javasolható. Kerülni kell az állati fehérjék túlzott mértékű fogyasztását, csökkenteni kell a só mennyiségét az étrendben. Só helyett használjunk friss vagy szárított fűszernövényeket (borsikafű, kakukkfű, tárkony, bazsalikom stb.)!

Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról és a rendszeres testmozgásról sem! Húgysav és ammónium-urát kövek A húgysav a fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik. Hagyományos táplálkozással mintegy 600-1000 mg purin kerül a szervezetbe naponta.

Húgysavkövesség esetén javasolt a napi purinbevitel 300 mg alá csökkentése.

Igen magas purintartalmú élelmiszerek: élesztő, belsőségek, füstölt húsok, pisztráng, hering, szardíniák, kagylók.
Magas purintartalmú élelmiszerek: marhahús, sertéshús, birkahús, szarvas, pulyka, kacsa, szárazbab, lencse, borsó. Közepes purintartalmú élelmiszerek: csirke, angolna, sonka, zöldborsó.

Minimális purint tartalmazó élelmiszerek: tej, tejtermékek, sajtok, saláták, gyümölcsök, cereáliák, burgonya, sárgarépa, retek, cékla, cukor, olajos magvak.

Ha csak az adatokat nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purintartalma, szerencsére azonban ezek purinszármazékai, az ún. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben.

Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé mérsékelt fogyasztása megengedhető. Az étrend alapját a sovány tej, tejtermékek, burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó), valamint a gyümölcsök képezzék.

Az étrend purintartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás, a rendszeres, napi 5 étkezés és a rendszeres testmozgás. A húgysavköves betegek nagy része túlsúlyos, körükben gyakori a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az epekövesség. Az étrend összeállításánál fontos szempont a fizikai aktivitáshoz igazított, csökkentett energiabevitel a lassú ütemű fogyás érdekében.

Húgysavas kövek esetén a vizelet lúgosítására van szükség. Lúgosító hatásúak az úgynevezett alkalikus ásványvizek (Kékkúti, Bükki, Bükkszéki, Salvus), valamint a gyümölcsök és zöldségfélék.

Cisztintartalmú kövek :Fontos a vizelet savanyítása (pH csökkentése) és megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.

Az étrend összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a napi fehérjebevitel az ideális testtömegkilogrammonkénti 1 grammot ne haladja meg. Sok rostos zöldségféle fogyasztása ajánlott.
Az alábbi élelmiszerek kerülése javasolt: hús, hal, tojás, tej és tejtermékek, szárazbab, lencse, rizs, kakaó, káposzta, karfiol, kelbimbó.

Struvitkő Ezek a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatban kialakuló kövek. Úgynevezett korallkövek, amelyek a leggyorsabban nőnek, és akár az egész vesemedencét is kitölthetik. Ebben a köves megbetegedésben nem ajánlottak a vizeletlúgosító italok és ételek (citrusfélék, vegán étrend), a tej és tejtermékek, a nyálkahártyát izgató, csípős fűszerek, tömény italok. Az ásványvizek fogyasztása ugyancsak kerülendő. A vesekövek megelőzéséért nagyon sokat tehetünk rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott, változatos étrenddel, bőséges folyadékfogyasztással.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A környezetünk.....
  2018-01-29 10:16:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Aki...
  2018-01-28 23:16:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Meditációban
  2018-01-28 14:20:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
K-vitamin szerepe cukorbetegségben
  2018-01-28 12:09:14, vasárnap
 
  Az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma világszerte, a betegség gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A keringési rendszerben felhalmozódó glükóz lassan, de biztosan pusztítja a szervezet sejtjeit, a létfontosságú fehérjéket, enzimeket és zsírokat.
Mindezek következtében jelentősen megnő az artériák falán kialakuló plakkok előfordulási esélye, ami különböző szív-, és érrendszeri betegségek előtt nyit utat (stroke, infarktus, stb.).

Szerencsére a természetben számos olyan értékes és hatásos vegyületet találunk, amik képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a kóros szövődmények kialakulását. Ilyen értékes vegyület a K-vitamin is, mely egyes kutatások szerint akár 50%-kal képes csökkenteni a diabétesz rizikóját (American Journal of Clinical Nutrition).

A kutatók szerint a K-vitamin jótékony hatása annak köszönhető, hogy segíti a kalcium kiürülését az erekből, ezáltal képes megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

A K-vitamin legnagyobb mennyiségben a sötét zöld, leveles zöldségekben található: brokkoli, spenót, fejes saláta, stb. Ezek a zöldségek főleg K1-vitamint tartalmaznak, míg a K2-vitamin főleg fermentált ételekből nyerhető.

A szakemberek napi 1000-2200 mcg K-vitamin elfogyasztását javasolják a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzése céljából.

Ma még a K vitamin hatását közömbösítő véralvadás gátlók (Syncumar, Marfarin) nagyon sok ember számára nélkülözhetetlenek, még azon az áron is, hogy ezek a szerek a K vitamin hatását semlegesítik. Ez azonban már nem lesz sokáig így. Az új típusú véralvadásgátlók robbanásszerű elterjedése azt fogja eredményezni, hogy néhány éven belül ezek a K vitamin hatást gátló gyógyszerek ki fognak véglegesen szorulni a gyógyszeres terápiából és arra fogják őket használni, amire eredetileg is kifejlesztették: a patkányok irtására.
Forrás : Link

Top 10 K-vitaminban gazdag étel
Nem nagy ördöngősség úgy étkezni, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk - érdemes azonban ismerni, milyen zöldségben mit találunk. Mi mindenben van például K-vitamin?

Számos ismert és kedvelt gyümölcs, zöldség tartalmaz K-vitamint. Mire mindenre jó azonban ez a vitamin, mihez van rá szükségünk igazán?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges, legfontosabb funkciója azonban a véralvadási folyamat elősegítése. Szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

A kutatók vizsgálják a K-vitamin csontritkulás kezelésében lehetséges szerepét, ahogyan az Alzheimer-kór-, és a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet - a K-vitamin túladagolás - szintén gondot okozhat. Hiánya növeli a vérzés, az osteoporosis (csontritkulás) esélyét, a csonttörés valószínűségét, a véraláfutások is könnyebben kialakulnak. Súlyos esetekben a K-vitamin hiány akár a páciens halálához is vezethet.

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is - vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!


Tinédzsereknek és felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség. Lássuk, milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg!

1. Kelkáposzta
Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.

2. Spenót
Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.

Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

3. Szárított gyógynövények
Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

4. Fűszerek
Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!

5. Halolajak
Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!

6. Szilva
Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.

7. Keresztesvirágú zöldségek
Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.

8. Uborka
Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható...

9. Mángold
Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.

10. Kelbimbó
Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.

A zöldségek mellett azonban az olyan gyümölcsök is K-vitaminban gazdagok, mint az áfonya és a málna - süteményben, turmixban vagy önmagukban is mennyei az ízük!
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1192 db bejegyzés
Összes: 35578 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3124
  • e Hét: 11809
  • e Hónap: 102279
  • e Év: 1232379
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.