Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A Magyar Írószövetség nyilatko
  2006-10-19 22:23:54, csütörtök
 
  A Magyar Írószövetség nyilatkozatban ítélte el a miniszterelnök, kormány és a kormányt alkotó pártok hazugságait.

A Magyar Írószövetség mint a nemzeti elkötelezettségétől vezetve, íróelődeinek szellemében a következő nyilatkozatot teszi:
élesen elítéljük a miniszterelnök, a kormány és a koalíciót alkotó pártok hazug szavait és tetteit. A nyelv, a kultúra, az erkölcsi értékek módszeres és cinikus rombolásának vagyunk tanúi és elszenvedői. Az országnak nemcsak a gazdasága, hanem a szellemi és erkölcsi léte is veszélybe került, amihez a kultúra és a média munkásainak nem kis része is hozzájárult. Csak a társadalomnak az igazmondás szellemében való összefogásában reménykedhetünk. Magunk is ilyen társadalmat kívánunk szolgálni.

Budapest, 2006. október 16.

A Magyar Írószövetség Választmánya
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy jutottunk idáig?
  2006-10-19 21:20:42, csütörtök
 
  HOGY JUTOTTUNK IDÁIG?
(válaszféleség)

Az 1945 utáni, vágott-virág-nemzedék elfelejtett anyanyelve

Mit is ír az értelmező kéziszótár az anyanyelvről?
"Anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyermekkorában, elsőként tanult meg, s amelyen rendszerint legjobban és legszívesebben beszél." Azonban él Magyarországon egy nemzedék, akinek az jutott osztályrészül, hogy elveszítse ezen tudását. Róluk szeretnék hozzászólásomban szólni (kiáltani!).

1998-ban, a Magyar Napló szociográfiai pályázatot hirdetett, "A magyarság önképe az ezredfordulón" címmel. A pályamunkák olyan "önképet" tükröztek, hogy jobbnak látták az egészet agyonhallgatni. Ennek ellenére van szerencsém ismerni a "Bízom Külkertesben!" jeligéjű, díjnyertes pályamunkát, melyben a szerző, egy 1946-ban született gyermek felnőtté válását és életének ötven évét kíséri nyomon. Közben azt is megtudhatjuk, hogy a II. világháború utáni Magyarországon milyen "elvárásoknak", "követelményeknek" kellett megfelelnie. Megtudhatjuk, hogy ezek az úgynevezett "követelmények", természetesen időszakonként változóan, a mindenkori hatalom érdekeit szolgálták. (Mint például, az 50-es években az erőszakos kollektivizálási és proletarizálási törekvések...) A "főhős", Bízó Katalin szülei is ilyen törekvéseknek lettek "áldozatai" és gyermekeikből - többnyire a túlélés reményében - potenciális áldozatokat, (túlélőket) "neveltek". Katalin neveltetése - szerencséjére - hat éves koráig nagyszüleire és anyja-helyett-anyja-nagynénjére bízattatott. A Bízó-tanyát ezalatt elkerülte a kollektivizálás, így lehetőség volt arra, hogy a nagyszülők unokájuknak átadják organikus műveltségüket.
Így ír erről a szociográfia szerzője:
"... Boldogsággal töltötte el Katalint az emlékezés, mert olyan természetességgel élte meg a természet közelségét, ami azóta is - egy-egy virág, gyümölcs, virágos rét, széna-szalma, gabona, rovarok, pillangók, háziállatok és kicsinyeik... a belső képek- és képzettársítások sorát indítja el lelkében." ..."Nemcsak az ismerés, megismerés tárháza volt az a tanyasi, gazdálkodó életmód, hanem lehetősége volt már egészen kicsi korában megtanulni az önállóság felelősségét..."... "Így fölvértezve, testben és lélekben megerősödve (akkor még nem tudta, hogy egy életre szólón) került vissza 1952-ben, Pesten élő szüleihez..."
Ebből is láthatjuk, hogy mennyi tudás birtokosa volt a kicsi lány, amikor - az iskolakezdés miatt - felhozatták szülei Pestre. Nagynénje és nagyszülei nyelvén, azon a csodálatos magyar nyelven, amit Ők beszéltek, megtanult a lelkével is látni, gondolkodni, élni, szeretni. Mit tanult meg Katalin az "anyanyelvén" a szüleitől? Megtanult félni, majd megtanulta a valóság elhallgatásának hazugságát! "...Azt, hogy letagadja nagyszüleit, felejtse el az egész tanyát, meg mindent, ami odakötötte. Ilyen fogalmakkal kínozta az apja, hogy: "...nincstelen zsellérek vagyunk, mert ha nem, akkor "racizni" fognak. Katalin megérezte, hogy az valami olyan rossz, amitől apja úgy félt, mint valami halálos betegségtől. Ezek után már nem is fájt olyan nagyon, mikor megtudta, hogy nagyapja belehalt a beszolgáltatásba, amiről csak évtizedekkel később tudta meg, hogy milyen "betegség" is volt az valójában!" ... 'Nem győzött csodálkozni a sok hazugságon, amivel környezetében lépten-nyomon szembesült! Olyan mértékű félelemérzettel szuggerálta környezete ezeket a hazugságokat, hogy megtanult legalább úgy tenni, mintha mindent elhinne..."
Lehet, hogy e kettősség miatt kialakult szorongásos állapot okozta, hogy: - "az általános iskola első osztálya helyett csak másodikban tanult meg olvasni. Amikor végre rájött arra, hogy a betűk különböző egymásutániságából hogyan lesznek értelmes szavak, azonnal falni kezdte az olvasni valókat. Mindent elolvasott azonmód, ami csak a szemébe ötlött, vagy a keze ügyébe került. Apja ettől kezdve hordta haza a gyári terjesztőtől a könyveket, folyóiratokat. Sajnos még karácsonyra is könyveket kapott - még akkor is, amikor pedig játék-babára vágyott, de nagyon!" "...A kamasszá serdült gyermek olvasott, olvasott, miközben Mórától, Tamásitól, Móricztól, Jókaitól, Mikszáthtól, Petőfitől, Aranytól, Kölcseytől, Vörösmartytól, Madáchtól, Katona Józseftől, ..., József Attilától tanulta meg azt, ami nemcsak "valódi", de "igaz" is!
Így tett szert arra a tudásra, melynek köszönhetően neki "apanyelvévé" válhatott az "anyanyelve". Amikor azonban eljött a pályaválasztás ideje, "...apja - ragaszkodván a nehezen "kiérdemelt" munkásosztályhoz való tartozáshoz - gyermekét sem szerette volna semmilyen "gyanús értelmiségi" vagy egyéb "osztályidegen" területen taníttatni..."

Ezzel a lelki erőszakkal lett Katalin "...ipari tanuló, vagyis "szocialista" kisinas 1960-ban. ... Ekkor még inkább az volt a fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt munkaerőt állítsanak elő az erre a célra létrehozott (szövetkezeti- vállalati- iskolai tanműhelyek) intézmények. Itt szó nem volt arról, hogy: "minden leszünk", meg, hogy: "a tudás hatalom" (pedig még a propaganda-csapból is ez folyt)!
Valójában arról volt szó, hogy a szalagrendszerben, teljesítménybérben dolgoztató konfekcióiparnak szüksége volt modern rabszolgára*."
"Vagyis olyan munkásnőkre volt szükség, akik kötél idegekkel bírták a napi 8-10 órai robotot minden kommunikációs igény nélkül! Kitermelték - az ókori "beszélő szerszám" mintájára - a legújabb kori: nem beszélő változatot. Hogyan? Úgy, hogy a három évig tartó kiképzés alatt igyekeztek megfosztani őket minden személyiségjegytől, egyéni megnyilvánulási készségtől. Közben elrettentő történeteket meséltek nekik a "reakciós, burzsuj" időkről. Szükség is volt erre a drákói kiképzésre, felkészítésre, mert az üzemcsarnokokban, a textilipari munkagépek iszonyatos zajjal működnek, működtek. Ebben a zajban lehetetlenség volt az anyanyelvi beszéd használata!
Mit tehetett Katalin, az újsütetű szakmunkás, ha még ezek után is szeretett volna továbbtanulni? "...A legsürgősebben felkereste a lakóhelyi dolgozók esti gimnáziumát és kért egy "Jelentkezési lap"-ot, mellyel jelentkezett munkahelyi főnökénél a "továbbtanulási javaslat"-ért. Ugyanis nem tanulhatott tovább az akkori (napjainkban, 1995-96-ban is érvényben lévő) rendeletek értelmében senki intézményesen, csakis munkahely- és manapság a Munkaügyi Hivatal javaslatával."
A "Tudósítás" főszereplője, főnöke szemében "több volt, mint rebellis fiatal," (ő volt a lázadó rabszolga), "mert azzal a kinyilatkoztatással tagadta meg a továbbtanuláshoz a javaslatot, hogy: "Nincs szükségem érettségizett varrónőre!"."

A történet főhőse nem adta fel és egész életében, folyamatosan továbbtanult, többnyire önképzéssel. Kortársai valószínű nem voltak ennyire elszántak, ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy az 1974/75-ös KISZ-oktatási évre, az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat által kiadott, Szabad hazában című ,,tankönyv"-ben, Ez itt a külváros címen megjelent riport szerzője: Molnár Géza így kesereg: "...F.L.-néval• beszélgetek...sehogy sem tudok ezzel a harminckét éves fiatalasszonnyal" (1990-ben még csak 48 éves volt), "aki tíz éve dolgozik itt a Habselyemben, törzsgárdatag, ... Mindig is Erzsébeten lakott, de szanálták a házukat, s ő szerencsétlenségére Zuglóban kapott lakást. Nagyon visszakívánkozik Erzsébetre, nem tud hozzászokni új környezetéhez. Akárcsak az előbb említett Cs.L.-né."
Ebben a "tankönyv"-nek nevezett kiadványban, ugyanebben a riportban a szerző egy mérnököt is megszólaltat. "...a beszélgetést L.K. mérnökkel folytatom, a kelmetechnológiai osztály vezetőjével. Pesterzsébet? Nem ismeri a kerületet, nincs is erre ambíciója, semmi sem köti ide." De azt megígéri, hogy: "...Az ötéves terv végére a termelést megduplázzák a termelékenység fokozásával."
A falvakból, kistelepülésekről toborzott, és egy-egy nagyobb városban, vagy a fővárosban működő gyárak munkásszállóin elhelyezett - lányoknak, fiatalasszonyoknak még rosszabb volt a helyzetük, mint az előbbi riport munkásnőinek.
Beszélni kell arról is, hogy csak a fővárosban, az úgynevezett munkásszállókon elhelyezett (évfolyamonként 1200-1500 fő) építőipari- főleg fiú- szakmunkástanuló helyzete egyenesen tragikus volt, mert ők a három tanulóévük alatt csak a szálló-munkahely-képző-kocsma-szálló útvonalat ismerhették meg a fővárosból, a világ egyik legszebb városából! Miért volt ez annyira tragikus? Azért, mert a tizennégy éves gyerekek, a fővárosba kerülve úgy jártak, mint amikor egy növényt gyökér nélkül kitépünk "őshonos" helyéről és úgy akarjuk az idegen talajba átültetni. Ráadásul a fiúk a szakmunkásvizsga után - több, mint két évre - bevonultak katonának, így teljesítve sorköteles katonai szolgálatukat. Mire leszereltek, minden családi- otthoni kötődésüket elveszítették. Nem is ez az igazán elkeserítő, hanem az, hogy szinte semmit nem kaptak helyette! Az ifjúvá serdülés éveit ezeknek a fiataloknak is a túlélés jelentette - a töltekezés, a szellemi- testi- lelki "építkezés" helyett, a saját jövőjükre való felkészülés helyett! Így valósulhatott meg - a spártai katonaállam mintájára - az a politikai diktatúra, amit szovjet tankokkal, fegyverekkel, de magyar emberekkel lehetett fenntartatni. Mi köze ennek az anyanyelvhez? Talán, csak annyi, hogy köztudottan a fegyveres testületek nem azon helyek, ahol az anyanyelvnek, mint kommunikációs eszköznek jelentősége van! A katona parancsosztó és parancs végrehajtó személy, akinek ritkán van lehetősége a választékos anyanyelvi önkifejezésre! Mire házasulandó korba kerültek ezek a fiatalok, már elveszítették organikus (természetes, ősi, az ősöktől örökölt tudás, vagy az iránti készség) műveltségüket, minden kötődésüket az anyanyelvükhöz!
Fölmerül a kérdés, mennyire voltak képesek önmaguk minőségi reprodukciójára, akkor amikor már nem tellett tőlük több, mint szolgai lélekkel szolgálva - túlélni a mindennapokat!? A válasz nemzetfogyásunkban is visszatükröződik. Ez a tömeges lepusztultság - tarthatatlanná válásával - elérkezetté tette a változtatás szükségességét!

Mit hozott a történelmi váltás ezen széles néprétegnek?
Egy 1995-ös felnőttoktatási konferencián az egyik előadó A kettészakadó magyar társadalom című tanulmányában kifejtette: "... a kilencvenes évek kezdetétől ... az új helyzetbe került magyar társadalom elenyésző kisebbségének jelent reális kibontakozási lehetőséget. A többség számára a korábbi értékrendek felbomlása és a társadalmi kommunikáció új eszközeinek inadekvát léte"=(hiánya) ,,egyfajta funkcionális analfabétizmust eredményezett. Ha mindezekhez hozzáadjuk, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, megállapíthatjuk, hogy Magyarország lakossága kettészakadt: a még mobilizálható tudással rendelkezőkre és a reménytelenül leszakadókra." És akkor még nem is beszéltünk az előbb idézett szociográfia szakmunkásairól. Ők a további 42,5 %-ban találhatók (a középfokú és felsőfokú szakképzettségűekkel együtt) - egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint.(KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)

Vajon mire jutott a felnőttképzési konferencia előadója? "Ebben a helyzetben feltétlenül szükségesnek látszik kiterjedt felnőttoktatási intézményrendszerek létrehozása..." ... "Elsősorban azok helyzetének követése fontos, akiket alulképzettségük miatt ... nő az esélyük arra, hogy végleg "lecsúsznak", leszakadnak ..., teljesen perspektívátlanná válnak még utódaik sorsát tekintve is." ... "Képezhetetlenségükkel erős indítékot adnak az Andorka Rudolf által kétharmad-egyharmad, esetleg az egyharmad-kétharmad típusúnak definiált társadalom kialakulásához, vagy (már) tartósításához."

A következő gondolattal fejezi be a konferencia előadója tanulmányát: "A képző intézmények szerepeinek újragondolása, a képzési tartalmak korszerűsítése, a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és a folyamatos feltáró vizsgálat megszervezése, működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program." (Új Pedagógiai Szemle 1995/2.)

Örömmel számolhatok be arról, hogy 2001. decemberében (végre!) megjelent az új törvény a felnőttképzésről. Azért örülök, mert úgy érzem, hogy tizenegy év óta nem "ostromoltam" hiába a politikusokat és a közművelődési szakembereket írásaimmal, felszólalásaimmal, minden létező módon, helyen és időben!

Most már csak azokra a politikusokra kell szavazni, akik megteremtik annak lehetőségét (valódi kárpótlás, tudás, induló tőke), mellyel az egyén képes lehet saját sorsának jobbra fordítására! Ehhez olyan választási törvényre lenne szükség, amely lehetővé tenné a "jelöltállítást" azok számára is, akik "csak" szellemi- erkölcsi elhivatottsággal (tőkével) rendelkeznek és nincsenek mögöttük pénz-hierarchák!

Azzal kezdtem írásomat, hogy: "Az anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyerekkorában (elsőként) tanul meg, s amelyen rendszerint legjobban és legszívesebben beszél."
Befejezésül, ehhez még hozzátenném, hogy: minden nevelésben és oktatásban résztvevőnek (szülőnek, nagyszülőnek, óvodapedagógusnak, tanítónak, tanárnak, szak- és egyetemi oktatónak), valamint az anyanyelvi beszédet munkaeszközként használónak úgy kellene az anyanyelvünket "használni", azon megnyilatkozni, azt oktatni, hogy a felnövekvő nemzedékek olyan szintű anyanyelvi- és apanyelvi műveltséggel rendelkezzenek, hogy e műveltség által képesek legyenek az élethosszig tartó, folyamatos tanulásra, megvalósítva ezzel a Makkai Sándor-i gondolatot is a "nemzetnevelésünk" megszervezéséről: "A köznevelés sikerének titka éppen abban van, hogy nem kívülről és felülről erőszakolunk népünkre egy idegen kultúrát, hanem alulról és belülről építjük meg a sajátos népi kultúrörökségnek az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget." (A részlet, Makkai Sándor 1944-ben írott, Szolgálatom című teológiai önéletrajzából való. Megjelentette: a Református Egyház Zsinati Irodájának Sajtóosztálya, Budapesten, 1990-ben.)

Budapest, 2001. szeptember 8.

Kiegészítő megjegyzések:
* Amikor az értelmező kéziszótárban és a történelmi lexikonokban keresgéltem meghatározásokat a rabszolga fogalomra, döbbenten fedeztem föl, hogy milyen kevés a különbség, mert a "modern rabszolga" valójában társadalmi tulajdonként kezelt munkaerő volt csupán, aki életét és utódait tekintve is kiszolgáltatott, - ugyan "jogokkal fölruházott", de azzal élni nem tudó - kizsákmányolható dolgozó volt valójában.

• Itt, ebben a szövegben is tetten érhető az a törekvése a kommunista hatalomnak, amellyel a határon túl rekedt magyar honfitársainkat igyekeztek magyarságtudatuktól megfosztani. Mire gondolok? Ebben az esetben pontosan arra, amikor Erdélyben, módszeresen "kiszanálták", ("kiöntötték"=Bözödújfaluból) ősi lakhelyükről a magyar nemzetiségű családokat és - lehetőleg románok lakta(!) - "új", lakótelepi blokkokba, betonkalodákba költöztették őket. Ott, aztán - a gettóvá silányuló lakótelepeken felnövekvő új generáció még azt is elfelejtette, hogy "ki fia, borja" is tulajdonképpen! Itt, a "határon belül" is ugyanilyen módszerrel szakították ki a családokat "őshonos" lakhelyükről! A távolság miatt azután a nagyszülők nem vállalhattak unoka felügyeletet, a felnőtt gyermekek pedig a - közben megöregedett, megbetegedett - szülők gondozását nem vállalhatták! Stb.

 A hetvenes évekre kitermelte a "szocialista" társadalom is a maga elitjét, "aki" "tanultságát", "képzettségét" arra használta, hogy a munkahelyén igazi rabszolgahajcsárként viselkedjen(!), miközben el akarta hitetni a szerencsétlen munkásokkal, munkásnőkkel, hogy az ő "érdekükben" gyakorolja a "munkás-paraszt"-hatalmat! (Ebben az esetben ha a "rendszer" működött volna, a "rendszerváltozás" is szükségtelen lett volna!) Erről azonban szó nem volt! Erre példa L. K. mérnök is, mert semmi másra nem volt "ambíciója", minthogy "megduplázzák a termelést"! Az a rettenetes, hogy a rendszerváltozás 12. évében is - egészen széles népréteggel - el tudják, még mindig hitetni ezt a demagóg hazugságot!

Ezzel a kifejezéssel Andorka Rudolf, a közelmúltban elhunyt szociológus professzor azt a társadalmat írja le, amelyben az aktív korú népességnek csak a kétharmada végez munkát, s a népesség egyharmada teljesen leszakad, a kétharmad eltartottjaként él. Itt gondolnunk kell azokra az aggastyánnak látszó, középkorú emberekre, a hajléktalanokra, akikről feltételezhető, hogy többnyire az alkalmazkodási készség hiánya miatt kerültek az utcára. Róluk, újra és újra az a kép ötlik fel bennem, amikor az amerikai polgárháborúban, a rabszolgák felszabadítását követően ellepték az utakat a ,,gondoskodó" gazda nélkül maradt rabszolgák. ,,Az emberéletben bekövetkezett veszteség és az anyagi kár hatalmas volt. A legnagyobb változást az jelentette, hogy megszűnt a rabszolgaság, és vele az abból élő rendszer. Megszüntetésével úgy látszott, hogy a feketéknek az amerikai társadalomban elfoglalt helye gyökeresen megváltozik. Ennek a reménynek a megvalósulásáig azonban majdnem egy teljes évszázadot kellett még várni." Ez egy idézet a Cambridge Enciklopédiából, melyben a megfogalmazott gondolattal párhuzamot szeretnék vonni a rabszolgatartó proletárdiktatúra és az amerikai rabszolgatartó társadalom között. *Aggódom ezekért a volt melósokért, akik most ugyanúgy visszasírják ,,Kádár-atyuska" ,,gondoskodó" államát, mint a ,,felszabadított" amerikai rabszolgák a róluk ,,gondoskodó" munkaadóikat! Miközben sajnálom őket, haragszom is rájuk! Haragom azonban annak szolgálatába igyekszem állítani, hogy nálunk ne száz évet vegyen igénybe modern rabszolga-sorstársaim életének jobbra fordulása, hanem a közeli jövőben megtörténjen az! Meg kell tanítani ezt a népcsoportot régi-új identitására! Meg kell teremteni azokat a helyeket ismét, ahol az egyén megismerheti saját egyéni értékeit, amellyel kialakíthatja saját alkalmazkodási életképességét, ami alapja lehet minden további elsajátításnak, tanulásnak.

A ,,Kiegészítő megjegyzések"-et 2002. febr. 1-én szerkesztettem a 2001. szept. 8-i írásomhoz.
Bóna Mária Ilona
női ruha szabó-varró szakmunkás


*Aggódom... (Folytatás a 6. oldalon.)

Kiegészítő megjegyzések a 2004. december 5-i
népszavazás előtt

Igen, aggódom! De, nemcsak a volt "melósokért", hanem magunkért, a polgári demokráciát akarókért is!
Mert mi tudjuk nagyon jól, hogy mennyit kellett "ügyeskedni" azért, hogy a kontraszelekciót kijátszva, tovább tudjunk tanulni, és meg tudjuk tartani keresztény-nemzeti identitásunkat.
Aggódom, mert azt is tudom, hogy "nem voltunk elegen", ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a hatalmat 1994-ben. Ebből következik, hogy 1994- és 1998 között, majd 2002-től ismét arra kényszerültünk, hogy "merjünk kicsik, elesettek és gyengék lenni", ahhoz, hogy a régi-új hatalmasok megkíméljenek minket a revanstól!
Aggódom, mert nemcsak az volt a gond velünk, hogy nem voltunk elegen!

A legnagyobb tévedésünk az volt, hogy nem ismertünk fel egy nagyon fontos társadalmi igazságot! Mégpedig, azt: hogy az 1980-as, 90-es évek munkássága, vagy ahogy fentebb említettem: melósai, nem azonosak azokkal a proletárokkal, akik 1945 után megvalósították a proletárdiktatúrát, hanem sokkal inkább azonosak azokkal, akiken megvalósult az!

Sokkal inkább azonosak: - az otthonaikból elűzött kitelepítettekkel és utódaikkal;
- az államhatalom által, a "nép nevében" kisajátított üzleteikből-
műhelyeikből a gyárakba tereltekkel és utódaikkal;
- a saját földjeiken gazdálkodó parasztok erőszakos TSZ-esítésének
áldozataival és utódaikkal;
- a fogolytáborokban felejtett, II. világháborús honvédő katonákkal és utódaikkal;
- a málenkíj robotot túlélőkkel és utódaikkal;
- a recskihez hasonló büntető- átnevelő táborokat túlélőkkel és utódaikkal;
- az 1956-os forradalomban és szabadságharcban elesettek, bebörtönzöttek, kivégzettek és üldözöttek utódaival!
Egyre jobban aggódom, mert, ahogy teltek, múltak azok a bizonyos "rendszerváltoztató" évek, ennek a nagy-létszámú rétegnek semmilyen alternatívát nem tudtak kínálni! Nem tudták tömegesen rehabilitálni őket. Nem tudtak semmilyen eszközt (induló tőke és tudás formájában) felkínálni ahhoz, hogy ellehetetlenült helyzetükből kikerüljenek! Vagyis, nem tudták hozzásegíteni őket ahhoz, hogy ők is (rendszert)váltani tudjanak! Sőt! Volt, aki úgy érezte igazságosnak - hazajőve a kényszerű emigrációból - hogy rajtuk torolja meg az 1945 utáni presztízsvesztettségét! Az 1990-es rendszerváltoztató politikusok is csak az induló tőkével rendelkező szakmunkások társadalmi elfogadhatóságát tudta biztosítani!
A dolgok ilyetén alakulása folytán bekövetkezett a legrosszabb: ezek az emberek visszaszavazták azokat a hatalomba, akik előtt nem kellett szégyellniük kicsinységüket, elesettségüket, gyengeségüket!!!
Ennek a tragédiáját írtam meg a nagyszüleim- és szüleim életéről készített néprajzi írásomban ("Helytörténeti-néprajzi hagyományok Kunszentmiklóson..."). Aki elolvasta a http://furaila.blog.xfre.hu-n, és megtekintette a hozzéá tartozó képeket a furaila.xfree.hu/33600-on, arra kérem -miután elolvasta - adja tovább! Tanuljunk belőle, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazt a hibát! Mert így nem jutunk előre soha! Most is azon aggódhatunk, hogy a 2004. december 5-i népszavazáskor sem lesznek képesek belátni, hogy az IGEN-nel egy egész nemzetre- benne a saját felemelkedésükre is szavazhatnak!!!
Bp. 2004. november 29.
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy magyar szívsebész felhívás
  2006-10-19 21:03:52, csütörtök
 
  Dr. Papp Lajos : MAGYAROKHOZ

Minden magyarokhoz fordulok: fő-, és közemberekhez, bármely párthoz, vallási
felekezethez tartozó kétkezi-, vagy szellemi munkával kenyerét kereső
jószándékú Magyar Emberhez országhatáron innen és országhatáron túl.

Könyörögve kérek mindenkit a közös gondolkodásra, közös munkálkodásra.
Tizenhat éve az idegen elnyomástól fel- és megszabadultunk.
Tizenhat éve belső háborút folytatunk ketté-, időnként többfelé szakított
Magyar Nemzetünkben.
A negyven évig regnáló nemzetromboló hatalom és az ellenzéki csoportok
egyezséget kötöttek, mely tizenhat éve a parlamenti pártok kezébe adta a
néphatalom gyakorlását az Országgyűlés keretei között.
A rendszerváltozás váratlanul következett be, és felkészületlenül ért
bennünket.
A jó szándékot utólag nincs jogunk kétségbe vonni, de az elmúlt tizenhat év
történései bebizonyították azt, hogy a jelenlegi összetételben és jelenlegi
formában az Országgyűlés képtelen ellátni népképviseleti és néphatalmi
feladatát.

A Magyar Parlamentben tizenhat éve a hasznos munka mellett iszapbirkózás
folyik a bal és jobboldali pártok között, különböző kormányok regnálása
alatt.
Nemcsak a parlament szakadt két csoportra, hanem a magyar népet is két
táborba kényszerítették, sokszor kettészakítva munkahelyi közösségeket,
baráti és szellemi társaságokat, és ami a legszomorúbb, még családi
közösségeket is szétromboltak.
Tizenhat éve energiáinkat emészti, lelkeinket nyomasztja a kettéosztottság,
a megosztottság.
A hosszú ideje fennálló megosztottság gazdasági, erkölcsi, politikai
válságba sodorta Nemzetünket.

Ezen az úton tovább nem mehetünk.
A megosztottságot fel kell számolnunk közösen, mind a tízmillió magyar
állampolgár és mind a tizenötmillió magyar nemzettársunk segítségével és
egyetértésével.

Le kell számolnunk a mások által és a magunkban keltett illúziókkal is.

Ezer éves történelmünk bizonyította, hogy a külhonból ígért önzetlen
segítségek soha nem valósultak meg sem katonai, sem anyagi-gazdasági, sem
erkölcsi vonatkozásban.

Minden ember és minden nemzet hozzájuthat pénzhez, anyagi javakhoz: más
népek-emberek leigázásával, kifosztásával, rablással, lopással
kölcsönkéréssel, uzsorakamattal és ügyeskedéssel, de maradandó nemzeti
értéket, közös és egyéni vagyont csak munkával lehet teremteni.

Értékteremtő munkánkhoz elsőként rendezni kell közös dolgainkat.
Rendet kell teremteni.
Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy ismét az örök erkölcsi törvények
legyenek minden embernek, minden közéleti funkciót vállaló vezetőnek is a
legfőbb törvénye.

A jelenlegi ideiglenes Alkotmány, amely a szovjet megszállás alatt
született, idegen, elnyomó hatalom diktátumára, az 1949. évi XX. törvényre
alapozott, a többszöri módosítás ellenére erre a feladatra alkalmatlan.
Nem alkalmas, mert nem az ezer éves történelmi hagyományainkra épül.
Nem alkalmas, mert nem a szerves jogfejlődést követi, hanem diktátumra épül.
És legfőképpen nem alkalmas azért, mert hiányos.
Nem a jelenlegi alaptörvényben lefektetett törvényekkel van alapvetően baj,
hanem azzal, ami nem került bele az alaptörvénybe.
Tizenhat évvel ezelőtt még világosan látták ezt az Ellenzéki Kerekasztal
résztvevői, ezért látták el preambulummal a jelenleg érvényes alaptörvényt:

"A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot
megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az
Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország
Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:"

Tizenhat éve a magyar parlamenti pártok, a magyar Országgyűlés nem munkálta
ki és nem alkotta meg a Magyar Köztársaság Alkotmányát.

Tizenhat éve a magyar Országgyűlés nem teljesítette első és legfontosabb
feladatát, pedig az önmaguk által szentesített jelenlegi alaptörvény szerint
az Országgyűlés

"A Magyar Köztársaság legfőbb államhatalmi és népképviseleti szerve (19.§
(1)), "mely e jogkörében megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát" (19. §
(3/a).

Tizenhat éve a magyar Országgyűlés és az azt működtető politikai pártok
folyamatosan alkotmányos jogsértést követnek el pontosan azért, mert nincs
közös akarat, nincs legalább kétharmados egyetértés.

Ezért kérek minden felelősséggel gondolkodó, jószándékú magyar állampolgárt,
a Magyar Köztársaság Elnökét, minden politikai pártot, minden vallási
felekezetet, minden etnikai csoporthoz tartozó közösséget, minden tudóst és
minden művészt (Magyar Tudományos Akadémia, Művészeti Akadémiák) minden
szakszervezetet, minden civil érdekképviseletet, és minden néven nem
nevezett kisebb-nagyobb nemzeti közösséget, hogy figyelembe véve és
tiszteletben tartva a jelenleg érvényben lévő alaptörvényt és annak 2.§ (2)
bekezdésben foglaltakat:

"A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást
választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja", munkálja ki,
teremtse meg az új, a végleges Alkotmányt!

Tisztelettel kérem!
Könyörgök!
Fogjanak össze!
Fogjunk össze, amíg nem késő, amíg emberáldozat és további nemzetrombolás
nélkül ez megtehető!

"Hatalmi fölény, erőszak, önkény alkotmányt nem teremthet, mert az
alkotmány csak az erkölcsnek és igazságnak engedelmeskedő hatalmat ismeri
el.
Alkotmány nélkül a magyarságnak az Európa közepét jelentő Kárpát-medencében
nincs jövője.
Nélküle nincs társadalmi igazság, nincs szolidaritás és boldogulás, nincs
szabadság, nincs otthonosság és nincs egyenrangú európai részvétel."

Dr. Papp Lajos magyar állampolgár
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jegyzőkönyvek 1989-ből
  2006-10-19 17:31:47, csütörtök
 
  Az alábbi jegyzőkönyvi kivonatok tanúsága szerint, 50 éve HAZUDJÁK az MSZMP, majd jugotódja az MSZP és hozzájuk csatlakozott SZDSZ politikusai, hogy a HATALMAT MAGYARORSZÁG ÉS A BENNE ÉLŐ NÉP ÉRDEKÉBEN AKARJÁK "MINDEN ÁRON" MEGTARTANI!!!


egyzőkönyvek 1989

,,Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, HORN Gyula és társai szerint, MSzMp (ma MSzP) KB ülések jegyzőkönyveinek tükrében. Mit mondanak ma az MSzP vezetők, akik 89-ben tudták milyen állapotban van az ország.
/MSzP KB 1989. évi jegyzőkönyvei I.köt./Bp. Orsz. Levéltár, 1993/

JKV. MSzMP KB ülés
1989.febr.10.11.
A GAZDASÁGI ÉLETBEN, GAZDASÁGI TERÜLETEN MA - lehet, hogy vulgáris amit mondok - HADIÁLLAPOTOK VANNAK. /65.old. HORN GYULA/
...Ma Magyarországon 532 ezer főnek 4000 Ft. alatt van az alapbére, fizetése. Ez önmagában sokat elárul, és akkor én most nem a nyugdíjasokról beszéltem. /135.o. Nagy Sándor/
Valójában több év óta egy olyan feladványnak a megoldásán dolgozik a párt és kormányzati vezetés, amelyben itt-ott vannak pillanatok, amikor mi is már a MEGOLDÁS VAGY REJTVÉNY MEGOLDHATATLANSÁGÁN gondolkodunk.
Nevezetesen: ADÓSÁGÁLLOMÁNYUNK MÉRTÉKE OLYAN MAGAS, mozgástere a gazdaságnak olyan szűk ... /163.o. Németh Miklós/
...Azért élezem ki így ezt a kérdést, mert úgy érzem, hogy lehetőségeink kimerülőben vannak arra, hogy a VÁLSÁGOS HELYZETBEN úrrá legyünk, és itt nem kevesebbről van szó, mint a hatalom megszerzéséről /megőrzéséről/ vagy elvesztéséről. Ha nem sikerülne a hatalmat megőrizni, nagyon kérdéses, hogy a történelem ad-e egy további lehetőséget egy olyan mozgalomnak, amelyik hetven év alatt háromszor vesztette el a hatalmat. /86.old.Vajda Gy/
...Egyébként a szocialista internacionálé a demokratikus szocializmus programját még nem valósította meg, pedig felfogásunk szerint előbbre járnak nálunk bizonyos kérdésekben...
...ha a hogyant nem fejtjük ki bővebben, akkor nagyon hamar megkapjuk azt a felvetést, hogy 40 ÉV ÁLLT RENDELKEZÉSRE, hogy mindazt, ami ebben a programban megvalósult, azt megcsináljátok. MEGVOLT A LEHETŐSÉG, MIÉRT NEM ÉLTÜNK VELE? /515.o. Gyuricza László/

1989.márc.7.
...Csak gondoljunk arra, hogy 1989-ben magyar-szovjet gazdasági kapcsolatokban 13 %-kal csökken a forgalom, és ez milyen problémákat okoz vállalatainknak? Az elkövetkező időszakban ez még súlyosbodik és nem javul... de itt van az ÓRIÁSI ADÓSSÁGÁLLOMÁNY, aminek KAMATATERHE 1,2 milliárd dollár...
A számaink arra utalnak, hogy a reálbéreket ... az elkövetkező 1-2 évben még csökkenteni kell és nem kizárt, hogy 2-3 %-kal ... /521,522 old. Hoós J/

1989. febr. 20-21
... a mezőgazdasági jövedelmezősége romlott, a mezőgazdasági nagyüzemek egyre szélesebb körében az egyszerű újratermelés pénzügyi feltételei is hiányoznak, az eszközállomány elhasználódottsági foka növekszik /282 old. Iványi Pál/
Fokozatosan megkezdődött a nagyüzemekben egyes termelési ágazatok, főleg az állattenyésztés felszámolása. Ezért, ha nem lesz gyökeres változás, ÉLELMISZERHIÁNNYAL KELL SZÁMOLNUNK AZ ORSZÁGBAN... /294.o. Rimóczi Sné/
Ma 1300 nagyüzemből ötszáz máról holnapra tengődik... Nagyon sok helyen megindult a vagyon felélése. Riasztó jelzések ezek /317 o.Révészné Kéri A/

1989.máj.8.
A külső tényezők, amelyek jelenleg vasmarokkal szorítják a gazdaságot, nem fognak enyhülni, ... lehet hogy még fokozódni fog. Nem látom ma azokat a konkrét lehetőségeket a gazdaságban, amelyeknek alapján azt gondolhatnánk, hogy jövő júliusban valamivel is jobb lenne a helyzet... /806. Tétényi Pál/
Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy EBBEN AZ ORSZÁGBAN VÁLSÁG VAN, ezt az előző központi bizottsági ülésre beterjesztett jelentés is megállapította. Ez a válság jelent van a társadalom felépítményi szférájában is, és jelen van a gazdaságban is /826.old. Guricza László/
..azt hogy az AGRÁRÁGAZAT NAGYON NEHÉZ HELYZETBEN VAN, VÉSZHELYZETBEN VAN, mi magunk is elismerjük.../931.old. Iványi Pál/
...Ha valamit én kiviszek egy dollárért, azért kapok 63 forintot. Ha ugyanezt a terméket kiviszem a Szovjetúnióba, kapok érte körülbelül 18 forintot /949 old. Nagy Gábor/
...Már nem csupán a paraszti jövedelmek vannak veszélyben, hanem a belföldi ellátás és a népgazdaság szempontjából elengedhetetlen agrárexport is /952.o. Nagy Tamás/

...A VÁLSÁG, a politikai és GAZDASÁGUI VÁLSÁG, bizonyos vonatkozásban pártválság nem egy év terméke... levezetése, nem egy év alatt, hanem évek alatt fog lebonyolódni... Sodródunk-e? Igen. Részben objektív okok miatt, részben szubjektív okok miatt... SAJÁT ÜGYETLENSÉGÜNK, TEHETETLENSÉGÜNK, mert nem tanultunk meg válságot kezelni /1026 old. Grósz Károly/

1989. 02. 10-11
Én szerintem nincs és nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban akik akkor fegyvert fogtak, mert AKIK FEGYVERT FOGTAK NOVEMBERBEN, és NOVEMBERBEN FELLÉPTEK, AZOK AZ ELLENFORRADALOMMAL SZEMBEN léptek fel. És ez a lényeg. És ezért kapták a kitüntetést, vagy az elismerést, és így tovább /62. old. HORN Gyula/
A sajtóról néhány mondatban... a tegnapi szektások itt is felemelték a kezüket és reformszerkesztőkké váltak. Én azt hiszem...hogy befolyás legyen, hogy megnyerjük a húsz legjobb újságírót, akin keresztül lehet befolyást nyerni, megteremthető.../102.old. Aczél György/

1989. márc. 29.
Hangos társadalmi csoportok elégedetlenek a tömegtájékoztatás működésével... Egy meglehetősen BELTERJES SZAKMÁBAN, egy kis országban, ahol NAGYON ERŐS ÖSSZEFONÓDÉSOK IS LÁTHATÓK, bizonyos egzisztenciális késztetések miatt is többen többféle meggyőződést is szolgálnak egyszerre /599.old. Barabas János/

Sajtópolitikájában az MSzMp abból indul ki, hogy partneri viszony áll fenn... Befolyását az állami irányításban és a szerkesztőségekben dolgozó kommunisták révén kívánja érvényesíteni. A Népszabadságnak, az MSzMP központi lapjaként, a párt politikáját, céljait, értékrendjét képviselő, vitakész és meggyőzni képes politikai-mozgalmi tömeglappá kell válnia...
A párt területi befolyását meghatározó módon erősíthetik megyei lapjai. Ezek a lapok összességükben a Népszabadságnál nagyobb példányszámban jelennek meg, jelentős tömegbefolyást biztosítanak az MSzMP-nek. /680,682,683, old/


1989. máj.8.
...a kormány nem tud kormányozni, anélkül, hogy az állami Rádió és Televízió ne képviselje a kormány törekvését és az álláspontját /798.old.Devcsics.../
...Nagyfokú felháborodást vált ki a párttagság, de nemcsak a párttagság körében egyes vezetők korrupciós dolga, visszaélése../990.old. Tóthné/
Nagy hibánk volt, hogy a történelmi múltat, a magyar sorsot, a szomszédos országokban élő nemzetiségek kérdését nem vállaltuk föl.../1004.Vajda György/


Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, az MSZMP KB 1989. évi jegyzőkönyvei 2. kötete alapján /Orsz. Levéltár 1993./, akkor még kommunista vezetők nyilatkozatai szerint:

MSZMP KB 1989. jun. 23-24-i ülés:
,,Ami a gazdaságot illeti, mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország ma gazdasági értelemben szuverenitása nagyobbik részével már nem rendelkezik. A világ számos, SULYOSAN ELADÓSODOTT ORSZÁGÁHOZ HASONLÓAN, A GAZDASÁGI LÉT VAGY ÖSSZEOMLÁS NAPI DELMMÁJÁVAL KÜZD. Ebben a helyzetben nem csupán az politikai kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a fizetésképtelenséget.../1101 GRÓSZ KÁROLY/
A sajtóval, televízióval, rádióval kapcsolatban... mindnyájunk számára teljesen nyilvánvaló, hogy akié a tömegkommunikáció, azé a hatalom, legalábbis a hatalom gyakorlásának fantasztikus hatása... /1140 SZILÁGY Tibor/
Én azzal értek egyet, hogy a GAZDASÁGPOLITIKA AMIT FOLYTATUNK, GYÖKERESEN HIBÁS VOLT, ELVETÉLT és nekünk újat kell kialakítani... /1171 HORN GYULA/
...Úgy hiszem, hogy az elnökség létrehozása is egy okos gondolat... Nagy Sándor elvtárs bevonását ugyanilyen okból nem javasolnám, mert szakszervezeti tevékenységnél ma sok kritika támadja, hogy ELKÖTELEZETT, A PÁRT DÖNTÉSEI MELLETT, és akkor HOGYAN KÉPVISELI AZ EMBEREK ÉRDEKEIT... /1209. VAJDA GYÖRGY/

szept.1.:
...Teljes bátorsággal verhetjük-e vissza a párt vagyoni dolgaival összefüggő vádakat... nem a párt tagságának a pénzéről van csupán szó, ha arról lenne szó, nem lenne gondunk, azzal sem, HOGY HOGYAN ÉS HOVÁ DUGDOSSUK... /1488. RAJKI Sné/
...használja ki a Közp. Bizottság, és nyilván az ezzel foglalkozó szervezete mindazt a törvényes lehetőséget, amellyel bizonyos fokú védettséget biztosít a nem tulajdonában lévő ingatlanjainak. Ugye a védettség az úgy alakul ki, hogy beviszem egy kft-be, a kft elmegy egy másik vegyes vállalkozásba, ne adj isten még külföldi tőke is érdekelt benne, és VÉGÜL EL LEHET TÜNTETNI ... /1495. IVÁNYI P/
...a devizatartalékok "lesujtóan" alacsony színvonalon vannak. Ezek tulajdonképpen azon a határon mozognak, ami már BIZTONSÁGUNKAT VESZÉLYEZTETI, SULYOSAN VESZÉLYEZTETI ... Úgy gondolom, hogy rendkívül mértékben megnövelheti problémáinkat, ha FIZETÉSKÉPTELENSÉGET KELL BEJELENTENI KÜLFÖLDÖN... /1584 MEDGYESSY PÉTER/
...De azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy 1971 ÓTA MEGVÁSÁROLTUK A LÁTSZÓLAGOS POLITIKAI NYUGALMAT ÉS AZ ÉLETSZÍNVONALAT, méghozzá KÜLFÖLDI FORRÁSOKBÓL VÁSÁROLTUK MEG, és ENNEK ÁRÁT FIZETJÜK MOST, és FIZETJÜK MEG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN /1616 HORN GYULA/

szept.12-13:
Nem tehetem meg, hogy nem beszélek a sajtóról, a nyilvánosságról...
,,visszaütnek a korábban elkövetett hibák, a SZAKMAILAG ALKALMATLAN ÁLTALUNK ODA - mármint a Rádióhoz és Televízióhoz - ERŐLTETETT KÁDEREK most ellenünk forduló túllicitálással igyekeznek múltjukat feledtetni."
Kérem szépen, ezek az emberek valóban hosszú időn, éveken, évtizedeken keresztül itt élték életüket ebben a házban töltötték el reggeltől estig: keresték és találták meg a patrónusukat... /1634. BERECZKY GYULA/
,,Oldódjanak a baráti-szövetségesi viszonyt terhelő konfliktusok". Mit értünk ezen a szövetségi viszonyon? Ugye divat volt a NEMZETI ÉRDEKET ALÁRENDELNI AZ INTERNACIONALISTA ÉRDEKNEK. Ki fogalmazta, határozta meg az internacionalista érdekeket? Most már tudjuk, hogy J.V. Sztálin... /1649 KÓTAI GÉZA/
...a szocializmus vívmányőrzése vagy szocialista értékek követése, és ez a gazdasági és pénzügyi stabilizáció az én személyes véleményem szerint egymással ellentmondásban van... Amikor rendbe kellett tenni az országok szénáját, stabilizálni kellett, én nem emlékszem egyetlen szocialistára... /1652 NYERS REZSŐ/

Az adósságszolgálati kötelezettség 1990-ben még viszonylag mérsékelt, azután növekszik. A TÖRLESZTÉS 1990-ben 2,0 milliárd, 1991-92-ben már 2,3 ill. 2,8 milliárd dollár lesz, a KAMATFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÜNK ÉVENTE így 3,3-4,3 milliárd dollár, három év alatt összesen 11 milliárd dollár...a KGST tagországok gazdasági nehézségei fokozódnak... Mindezek következtében nehezül innen a korszerű technika, de az energia- és nyersanyagbeszerzés is, és nem tartható fenn exportunk mai szintje és összetétele sem.
/1756. 10. sz. Függelék/

Szept. 25.:
Szeretnék valamit mondani a NÉMET MENEKÜLTEK ügyével kapcsolatban... Ez is KOLLEKTÍV DÖNTÉS volt...NDK-ba a külügyminiszterünk ment, NSZK-ba Németh elvtárs ment. De hangsúlyozom, ezt is az ELNÖKSÉG EGYÜTTES ÁLLÁSFOGLALÁSA ALAPJÁN... /1787 NYERS REZSŐ/
A kormány mindkét német állam vezetéséhez egyszerre kezdeményezett tárgyalásokat.../1788 NÉMETH MIKLÓS/
...Azon is gondolkodtam, hogy például hogyan lehetne a sajtót, a tömegkommunikációt kézben tartani. Megfelelő főszerkesztőkkel, rádió, tv vezetőkkel, és ezek lennének az elsődleges felelősök azért, hogy a kezükben lévő - ma már nem kézzel vezérelt - eszközök jól működjenek. /1797 JUDIK ISTVÁN/
MSZMP eddigi pozíciói a párt vagyonának dolgában nem tarthatók, és nem védhetők a nyilvánosság előtt...
1970 óta tehát a tételesen felsorolt adatokból kiderül, hogy a párt beruházásainak 4 %-át csinálta saját forrásból, a többi állami pénzből, állami beruházásban épült...maximum az ingatlan vagyon 5 %-a amire a meglévő és itt elénk tárt adatok alapján igazolható, hogy az MSZMP-é /1808 NAGY IMRE/

Magyarországot a BÜROKRATIKUS ÉS ÁLLAMSZOCIALIZMUS VÁLSÁGBA JUTTATTA... Legfőbb célunk a demokratikus szocializmus.../1832. 3.sz. Függelék/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válasz egy ismretlen debreceni
  2006-10-19 12:40:33, csütörtök
 
  VÁLASZ "EGY ISMRETLEN DEBRECENI"-NEK


Teljesen megértem a debreceni ismeretlen ismerőst! Én ugyanezt
érezném, ha nem tudnám, hogy az egész népmozgalom itt kezdődött Pesten azzal a két civil tüntivel július 4-én, és 8-án.

Ezt a civil tüntit mi úgy indítottuk el úgy, hogy interneten megkerestük egymást és egy elektronikus aláírásgyűjtéses fehívással sikerült ráirányítani a figyelmüket a netezőknek, hogy most a haza sorsa a tét.

De, a politikát nem hagyhatjuk ki belőle, mert törvényhozó helyzetbe többnyire politikai pártok jelöltjeire való szavazással lehet kerülni.
A politikától megcsömörlött értelmiségiekre próbáltunk hatni elsősorban, elsőre... Amiért internetes elérhetőségük - sajnos - még mindig csak keveseknek van, ezért ki kellett mennünk az utcára, hogy meg tudjuk szólítani a nettel nem rendelkező embereket is.

A Kossuth teret magyarított Hyde Parkká alakították át a szervezők.

Köztudott, hogy Magyarországon sok mindenről nem volt szabad beszélni évtizedekig és sok kibeszéletlen problémát a "szőnyeg" alá söpörtettek velünk. Mostanra már nem lehet ettől a problémahegyből kilátni. Sokunk lelke begyógyulatlan sebtől sajog...
Most mindenki kibeszélheti magát.
Azt elhiszem, hogy a mostani hatalmon lévőknek ez nagyon nem tetszik! Mert legtöbbünk sebeit ők és politikai jogelődei okozták és okozzák!!!

Viszont, sok provokátor is színre lépett július 4-e óta. Sok szélsőséges szónoklat is elhangzott a Kossuth téren, de ez így van jól, mert ezek úgyis magukra maradnak...

A Szabadság téren, az MTV ostrománál sem a békés tüntetők kezdték a kődobálást, gyújtogatást, hanem provokátorok! Tették ezt azzal az aljas szándékkal hogy le lehessen járatni a békés tüntetőket és rájuk lehessen hárítani a felelősséget! Hogy maguk mellett tartsák a rájuk szavazók szimpátiáját! Hogy azután egymásnak lehessen uszítani az embereket - az évtizedek óta jól bevált módszerrel: az "Oszd meg és uralkodj!" elve alapján!

Végül is én úgy látom ezt az egészet, mint amikor két, vagy több sínpáron, de különböző útvonalon, azonos cél felé haladnak a vonatok...

Abban sincs igaza az ismeretlen debreceninek, hogy nem volt fontos az
okt 1-i helyhatósági választás!
Igen is nagyon fontos volt, hogy ne mondhassák azt a bolsik jogutódai, hogy ez az "egész a Fidesz meg Orbán ötlete, mert annyira akarják a hatalmat"!

Egy nagyon fontos megjegyzésem lenne még!
A népmozgalom azért kell, hogy meggyőzzük a szoci szavazókat, hogy át lettek lapátolva, mint az a bizonyos a palánkon!!!
Mi: civilek nem a kormány megbuktázásáért demonstrálunk, hanem azért, hogy minél több szoc.libsit meggyőzzünk arról, hogy velük a legszemetebb a Gyurcsány
meg a kormánykoalíció! Mert ahhoz hogy ne follyon vér és ne magyar
essen magyarnak, ahhoz az kell, hogy békés úton egyre többen
átálljanak hozzánk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

És a szavazófülkében váltsák le ezeket a csalókat! MERT OTT DŐL EL MINDEN!!!!
Mert minden ország olyan .- többnyire, amilyenek a törvényei!!!
Most, az a legfontosabb, hogy olyanok kerüljenek minél előbb törvényhozó helyzetbe, akik az egész ország és a benne élők - pártszimpátiájuktaól függetlenül - ÉRDEKÉT SZOLGÁLJÁK!!!

A FIDESZ, A PARLAMENTBEN TELJESEN TEHETETLEN, MERT A SZOC.LIBSI KOALÍCIÓ A SZAVAZATI TÖBBSÉGÉVEL MINDEN TÖRVÉNYJAVASLATÁT
LESÖPRI! EZÉRT KELLETT, KELL KIVONULNIA VÉGÜL IS A PARLAMENT
ELÉ!
De előbb be kellett bizonyítania a szoc.libsi szimpatizánsoknak,
hogy milyen álságosak, HAZUGOK a kormánykolaíciós képviselők!!! iGEN, MIND HAZUG, MERT MIND HŰSÉGNYILATKOZATOT TETT A FŐHAZUG GYURCSÁNYRA!!!

Ezzel szembesülve, egyre többen nekikeserednek, de ezt megírtam a
Kik fognak ünnepelni okt. 23-án? és az Elszabadultak az ösztönök
és indulatok... címmel.
Bóna Mária Ilona
 
 
4 komment , kategória:  Általános  
Egy békés tüntető gondolatai D
  2006-10-19 11:36:38, csütörtök
 
  EGY BÉKÉS TÜNTETŐ GONDOLATAI DEBRECENBŐL


"Figyelmeztessetek mindenkit az országban, hogy a fidesz megpróbálja
felhasználni a nép által elindított tüntetéseket a saját politikai céljaira.
Ugyanis ez történt Debrecenben tegnap este.

Ugyanis tegnap előtt este volt két vezető, akik gyakorlatilag magukat tették
meg vezetőknek. Mert igazából bárki szólhatott, aki akart. De ők voltak a
leghangosabbak. Mint mára kiderült, az egyikük minden bizonnyal a fidesz
tagja. Tegnap előtt este arra buzdított ő is, hogy Debrecen Főterén
mindenképp legyen valaki folyamatosan, hogy folyamatos legyen a
szolidaritási tüntetés. Mindenki egyet értett. Kitartunk. Akkor még teljesen
olyan volt az este és az éjszaka, hogy ez a nép éjszakája, egyetlen
politikai párt részéről sem volt jelen vezető, nem ők mondták a beszédeket,
hanem a polgárok. És ennek mindenki örült.

Azonban tegnap este történt egy érdekes dolog. A beszédek után egyszer csak
bejelentették, hogy Kósa Lajos itt van és beszélni fog hozzánk. Akkor már
rossz érzés kerített hatalmába minket. Azt reméltük, hogy csak kifejezi
együttérzését, és megy. Hogy nehogy fideszes rendezvény legyen a nép
tüntetéséből.

Kósa Lajos nagyon szépen kezdte, elmondta, hogy ez itt a polgárok
rendezvénye, nem az övé. Aztán elmondta, hogy vigyázzunk, hogy békés legyen
a tüntetés, tiszta. Eddig rendben is van. Aztán el kezdett arra buzdítani
minket, hogy majd október elsején mutassuk meg a véleményünket. Na innentől
már kezdett rázós lenni az ügy. És mintha nem tudta volna abbahagyni a
beszédét, valószínűleg egy politikusnak nagyon tetszetős egy buzgó tömeg.
Illetve az is érdekes, hogy a teljes debreceni fideszes vezérkar ott volt
oldalt a szobor mögött. Aztán amikor befejezte, akkor feljött a inkognítós
fideszes és megköszönte a pogármesternek a beszédét, aztán megköszönte
nekünk, hogy itt voltunk. Majd mondta, hogy holnap is jöjjünk el, és jó
éjszakát kívánt nekünk!
És puff! Ennyi volt!

Többen nem értettük a dolgot. Tegnap előtt még arról beszéltünk, hogy itt
leszünk, kitartunk, beszélünk, stb. És most megjelent egy politikus és vége
az egésznek. Körülbelül 2000-en voltunk, de a tömeg fele hazament. És egyre
többen mentek haza azután is. Sokan voltunk még, akik megtaláltuk egymást és
kérdezgettük, hogy ez mi volt?! Nem ez volt korábban az emberek véleménye,
nem ezt beszéltük meg. Kósa Lajos kitartásra buzdított, aztán hazaküld
pihenni?!

És szépen lassan, a "kisvezérekkel" is vitatkozva csak rájöttünk, hogy a nép
által indított mozgalomba beült a fidesz, kihasználta, és a saját politikai
hasznára fordította azt. Azaz hogy majd a szavazáskor rászavazzunk!
Rájöttünk, hogy a fidesznek nem fontos, hogy mi mit csinálunk ott a téren,
és mit akarunk. Az a fontos neki, hogy ne most legyünk elégedetlenek és
buzgók, hanem majd amikor rájuk kell szavazni! A 2000 emberből a végére 15
ember lett. És még az az inkognítós emberke is eltűnt. Arról nem is
beszélve, hogy a hangosítás érdekes módon teljesen eltűnt.

Na, ennyit erről. Aztán később mondták telefonon, hogy Orbán Viktor is
beszélt a tévében és ő is az október 1-i szavazásra buzdította az embereket.
Kezdtük érteni, hogy a fideszben ki lett adva az irány.

De hát, emberek! Ezt a megmozdulást nem a fidesz indította el, nem az ő
érdeme, hogy most úgy alakítsa, ahogy akarja. Hanem ezt mi indítottuk el!
Nincs joga ahhoz, hogy feloszlassa azzal, hogy majd ő elintézi. Évek óta
nézzük, hogy tárgyaló asztalnál, a parlamentben mit jelent az, amikor a
fidesz megpróbál valamit tenni. Nagy semmi az eredménye.

Álságos viták, háttérérdekekkel. A szocik úgy is kikészítik a fideszt, mert
erkölcstelen eszközökkel küzdenek. Hát éppen ez az, amiből elege van a
népnek! Nem azért vonultunk ki, hogy végre mi gyakoroljunk hatást? Erre
kijön a fidesz és megint politikát csinál a mi megmozdulásunkból. Tegnap
előtt este Debrecen főterén még a nép által spontán létrejövő tüntetésen
vettem részt, tegnap este már egy fideszes rendezvényen!

A fidesz nem áll mellettünk. Őket az október 1-i szavazás érdekli mindössze.
Aki abban bízik, hogyha ők megnyerik az önkormányzati választást, akkor meg
tudják buktatni a kormányt, azt már megint megforgatták a saját tengelye
körül!

Emberek! Nem szabad, hogy a nép megmozdulása fidesz-rendezvénnyé váljon!
Emberek! Minket nem az október 1-i szavazás állása és alakulása érdekel.
Hanem az, hogy ez a kormány elmenjen az egész pereputtyával. Hiába győz az
önkormányzati választásokon a fidesz, ők ezt nem lesznek képesek
kivitelezni, mert semmilyen eszköz nem áll a rendelkezésükre erre a célra!
Csak magunkra számíthatunk.

Emberek! Ne hagyjátok, hogy a fidesz lehűtsön benneteket, és a saját
politikai ambícióira buzdítson!

egy debreceni"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2006.09 2006. Október 2006.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 270 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 5997
  • e Hónap: 14601
  • e Év: 50542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.