Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Margit imája
  2008-01-22 01:18:40, kedd
 
  Árpád-házi Szent Margitról már írtam a névnapi köszöntőben. Kaptam egy verset ismeretlen írótól, fogadják szeretettel.

Árpád-házi Szent Margit, akit Isten és Hazája iránti szeretete és hűsége avatott szentté a nép szemében is. Az ő szeretete és hűsége nem csak példa, hanem igaz és erős Szellemi Öröksége is a magyar népnek! Kerüljön helyére szívünkben is méltó szeretettel.



MARGIT IMÁJA

A szűk kis ablakrésen betör egy Fénysugár,
s vetül a földre, hol az oltár előtt imádkozik a királyleány.
Könnyek csorognak arcán, csillagszeméből,
kihunyni látja a Fényt az emberek szívéből.

Teste térdel csak ott, lelke magasan ível, messzire száll,
madártávlatból látszik csak alatta az idő és a táj.
Századokat fog át, előre, s hátra is talán:
Mikor tűnik fel végre a Haza egén a Szivárvány?
Látja a csatákat, hosszú, véres küzdelmeket.
Hogy feledheti így el az ember az Isteni Eredetet!?
Látja az ármányt, mit e nép rengetegszer átél,
alig van, ki nemesen áldoz a Hazáért!
Látja a szétdarabolt, becsapott országot, s embersorsokat,
s köztük az Isteni Szeretet sorra mind elakad.
Vak gyűlöletet lát, vicsorgó ellenfeleket,
viseli az ország s a nép a nehéz keresztet.

"Uram Isten segíts! Mentsd meg ezt a Hazát!
Szívünk minden csepp vére Hozzád kiált!
Nézd az igazakat, kik Éretted kiállnak,
hogy hűséget valljanak Istennek, országnak.
Fogadj el váltságul engem, Jó Uram, ha lehet,
felajánlom Néked tetteim, s egész életemet.
Imádkozom azért, ki szenved, s léte tehetetlen,
kérek az helyett is, kinek szíve lett kegyetlen!
Imádkozom azért, ki nem tud kérni Téged,
mert szívében a gyűlölet hitetlenséget kelt!
Fordítsd el haragod Jó Uram a szeretetlenektől,
kapjanak egy újabb esélyt Szereteted Kegyelméből!
Nézd az országot, mi darabokban hever,
tölts fel minden szívet igaz szerelemmel!
Áldd meg az anyákat, kik gyermeket nevelnek fel,
s az apákat, kik létért küzdenek bölcs szeretettel.
Add, hogy megforduljon minden, ami kín,
Rend, s Béke legyen, Áldásod legyen a gyógyír.
Vezesd Te nemzetünk, halljad meg az imát,
ne hagyd hiába könnyezni népünk Boldogasszonyát!"

Erősödik a Fény a résnyi ablakon át,
fénysugár hoz egy vidáman éneklő pacsirtát.
Isten küldötte, Hajnal Hírnöke,
eljött, hogy énekével a Teremtőt dicsérje.
Éled a királylány, száradnak könnyei,
szíve szerelemmel és élettel van teli.
"Hála Néked Uram, hogy szavam meghallottad.
Vezesd hát népünket, s add Áldásodat!"
Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Piroskák és Margitok napja
  2008-01-17 21:52:56, csütörtök
 
  Isten éltesse a Piroskákat és Margitokat!



A 2008-as naptárban egy napon szerepel Piroska és Margit január 18-án. Nem így volt ez régen.
Nagymamámat Margitnak híívták. Szlovákia területén, Kassa környékén éltek rokonai. Ma már nehéz megfejteni, mi is történt valójában, hogy egész élete szomorúságban, magányosan telt el. A jóság megtestesítője volt. 1971-ben jégeső verte el apa szőlőjét, aki 1929-es születése óta szerencsétlen voltl, bár mindenki szerette és tisztelte, de a munkahelyén és hobbijában kihasználták. Ingyen fociztak régen, csak azok álltak be az NB-I-essé vált Spartacus labdarugó csapatba, akik valóban tehetségesek voltak. Majd ingyen edződkösött, ingyen volt a természetjáró szakosztály vezetője, ingyen utakat szervezett, majdnem ingyen dolgozott a MÁV után a zsidók szövetkezetében. Még éjjel is munkálkodott, én segítettem neki felfűzni a hazahordott nehéz vasalók betétjeit, mert ez egy mellékes munka volt, nem az övé, de a többiek lusták voltak. Majd" megszakadt a szívem, amikor megláttam, mennyit keres. A szőlőprést a hordókkal, szüreti felszereléssel hitelre vásárolta meg, leszerződött a Tokajhegyaljai Borkombináttal termés beadásra, hogy a hitelt ki tudja fizetni. Mivel senki sem ivott a családban, a szőlőt főleg eladásra sajtolta ki bor készítéséhez. Nem jött a szekér, mely hazaszállította volna szüret után a mustot. Kinn kellett aludnia a borházban apának. Közben nagymama reggel aggódott a jégeső miatt, mely elverte a termés nagyrészét, mi lesz apával, hogyan fog tudni fizetni? Estére az aggódása tetőfokára hágott: infarktust kapott. Dr. Szmisz kijött megnézni - dr. Nagy István, a szemben lakó orvos megtagadta a vizsgálatot -, addigra a második infarktuson esett túl nagymama. A harmadik már végzetes volt.
Apa eközben a borházban aludt, arra ébredt, valaki szólongatja: Öcsi! Átment Koscsóhoz, a szőlőszomszédhoz, de mélyen aludt részegen. Másodszor is szólította valaki, ismét Koscsóhoz ment, s mikor harmadszor szólították, rossz érzéssel feküdt le vissza aludni. Három infarktusa volt nagymamának.
Régen tanulták az elsősegélyt, tudták, mit kell ilyen esetben tenni. Hazajött apa a hírrre, mi történt nagymamával. Az orgonabokor alá ment sírni, hogy senki ne lássa.

Piroska nagymama leánya, apa nővére volt. 1999-ben a temetőben találkoztam vele utoljára, amikor megmutatta nekem dr. Tövisek, dr. Zombori és drr. Kövi sírját. A dr. Töviseket a jelenlegi temetőgondnokság megszűntette. Kazinczy Tövisek és virágok epigramma gyűjteménye rémlett fel bennem. Éppen szembehelyezték a régi sírsorokkal a három nemesi kiválasztott sírhelyet. Hol feküdtek a virágok? A másik oldalon, ahol megnyitották születésem után gyermekeknek a sírhelyeket. Csodálatos kisleányok feküdtek a sírok alatt. Később odakerültek az asszonyok is. Most össze van keverve a temető, már mindegy, kit hová temetnek. Régebben Margitot nyáron tartották, Piroskák januárban ünnepeltek.

Piroskák

Ha a magyar Farkas keresztnév januárra esnék most Piroska és a Farkas címmel lehetne kezdeni a névtudományi mesét Arany János szellemében, de mivel a Farkasok máskor ülik a névnapjukat, Piroska mellé egy januári fiúnév került a Károly.
+++++++++++++++++++++
Németben Rotkapphen - piros sapka - a jelentése, piros csuklyácska, angoloknál is ehhez hasonló.
Piroska, ill. Piriska nevet Szent László királyunk lánya viselte, ki később, 1105. Táján II. jános görög császárnak a felesége lett. Iriska-Piriska Irén becéző formában nyelvérzék után.
Egy másik magyarázata a latin eredetű Prisca - Priszka személynév, magyaros Priska, jelentése: régi, szigorú, komoly.


Szent Piroska

*1088 táján, +1133.

Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya.

Bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát magyar szentként tiszteljük. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában nehéz lépésre kényszerítette az ország érdeke, mert 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. A gazdagságára mint az uralkodásnak az eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között.

Halála után az ortodox egyházban szentté avatták. Mozaik képét a Hagia Sophia a mai napig őrzi.

Sajnos részletes történeteket nem tudunk róla, de példaként állhat előttünk, mint olyan asszony, aki a hazájától távol is igyekezett minden feladatában jól helytállni, elfogadva és felismerve szerepét az életben.


Margitok


Margit júniusi névnappala tisztaságot jelképező margarétához, Margit-virághoz illik, a virág neve: gyöngy, igaz gyöngy jelentésű görög margaréta származéka, ez pedig a babiloni mar galliti - a tenger leánya kifejezésre vezethető vissza. A margaréta tehát szó szerint gyöngyvirágot jelentett, majd ebből lett Margit. 1967-ben ezren kapták a Margit nevet, nem kapták sem a Gyöngyvirágot, sem a Margarétát - olasz Margherita származéka -, sem a Margót, Grétát, Grétit, Gitta nevet 2 kislány kapta.
A margaréta (Chrysanthemum) nemcsak margaréta, hanem a Katalin-virág nevét is viseli, van ahol Katarózsának, vagy százszorszépnek, ökörszemvirágnak, papgavallérnak hívják, sőt néhol Szent János füve a neve.

Jézus szívének látnoka

Alacoque Szent Margit


Egy érdekes könyvben többek között arról olvastam, hogy száz esztendő múlva mivel fogunk világítani és fűteni. Ez a kérdés azért is érdekes, mert a tudósok véleménye szerint lassan kifogynak a föld mélyében rejlő szénbányák és elapadnak az olajkutak. Napjainkban nagyrészt ezek szolgáltatják az energiát, hajtják gépeinket. Az emberek természetesen nem akarják megvárni és tétlenül nézni a különféle erőforrások kimerülését. Már most törik a fejüket az egyre időszerűbb kérdés megoldásán. Egyes országokban úgynevezett napkemencéket építenek és ezek segítségével a nap melegét elektromos árammá alakítják át. Ti is tudjátok, hogy egy közönséges üveglencsével ls össze lehet gyűjteni a napsugarakat és meggyújhatunk vele egy papirost. Amíg tehát meglesz öreg napunk, nem kell kétségbeesnünk.

Emberi életünkhöz azonban nem elegendő az a fény és meleg, amit a szén, az olaj, az atom, vagy a nap szolgáltat. Didereghet valaki a meleg szobában is, ha hiányzik számára a legértékesebb szeretetforrás: a szeretet. Ki tagadhatná, hogy az emberiség történetében gyakran vannak olyan sötét korszakok, amikor kiapadni látszik a jóság forrása és a gyűlölet sötétja, a gyűlölet hidege borul a világra. Vajon ilyen válságos időkben ki segít rajtunk? Kihez forduljunk, hogy didergő szívünket fölöltöztesse a szeretet melegébe? A válasz igencsak egyértelmű. Ahhoz kell fordulnunk, aki minden élet, minden szeretet kiapadhatatlan forrása: az Istenhez. Erre figyelmeztette az emberiséget, a kereszténységet az a szent életű apáca, aki háromszáz évvel ezelőtt élt egy francia kolostorban. Alacoque Szent Margitnak hívták. Ő is olyan korszakban élt, amikor véres háború dúlt Európa szívében és az emberekben megfogyatkozott a szeretet. Az Úr Jézus, ai azért jött a földre, hogy a szeretet tüzét meggyújtsa, nem nézhette ezt a gyűlöletbe sötétedett világot. Elhatározta tehát, hogy hűséges leánya által felszítja a kialvó szeretet tüzét az emberi szívekben. Hogyan is történt?

A városra ráterítette sötétjét az éjszaka, amikor a kolostor tagjai kápolnájukba vonulnak imádkozni. Felbúg az orgona és karácsonyi énekek zengenek a kedvesnővérek ajkán. Ma van Szent János apostol ünnepe, akit annyira szeretett Jézus. Mikor a miséző pap fölmutatja a Krisztus testévé változtatott kenyeret, Margit nővér szent irígységgel gondol arra a jelenetre, amikor János apostol Jézus szerető szívére hajtotta fejét. Elhatározza, hogy holnap délután, amikor senki sem tartózkodik a kápolnában, ő is ezt teszi, legalább lélekben, képzeletben.

Elhatározását tett követi és most ott látjuk térdelni az oltár előtt. Hideg a kápolna, de Jézus szeretete melegíti Margit szívét. Milyen jó hozzá égi Jegyese! Sokszor órák hosszat térdelt a szentségház előtt. Arca ilyenkor kipirul és könnyek hullanak a szeméből.

De íme, valaki belép a kápolnába és fényszőtte köntösében megálll az oltár előtt. Talán álmodik, talán képzelődik? Nem, nagyon is ébren van. Jézus áll előtte. Teste és ruhája vakító fényben tündököl és kristályként ragyog szerető szíve. Jól lehet látni azt a sebet is, amit a római katona lándzsája ütött rajta. De milyen érdekes! Az égő szívet töviskoszorú öleli körül és egy kereszt áll a közepében. Miközben Margit elragadtatva nézi a látomást, Jézus rámosolyog és így szól:
,,Isteni szívem annyira szereti az embereket, hogy nem bírta elrejteni szeretete lángjait. Általad akarom szétárasztani az emberekre, hogy gazdaggá tegyem őket. Nagy szükségük van erre, hogy megmeneküljenek a pokol veszedelméből. Szándékom megvalósítására téged választottalak ki..."

Így szól Jézus Margithoz és égő szívét Margit szívéhez érintve lángra gyújtotta. Aztán hirtelen eltűnt a látomás és Margit csak az örökmécs fényét látta az oltár mellett.

Ezt a találkozást Margit nem tudta többé elfelejteni. Ettől kezdve még jobban bánkódott az emberek bűnei miatt és főleg minden hónap első péntekjén érzett különös lelki fájdalmakat.

A következő évben újabb látomásban részesült. Éppen a szentségtartóban oltárrá helyezett Oltáriszentség előtt imádkozott, amikor ismét megjelenik az Úr. Ragyogó fényében lépett eléje és öt szent sebe tündöklő napként ragyogott. Elpanaszolta Margitnak az emberek hálátlanságát, elfelejtését mindannak, amit Ő a keresztfán értünk szenvedett. Arra kérte Margitot, hogy legalább ő pótolja az emberek nemtörődömségét. Főleg két dolgot kért tőle. Először is azt, hogy minden hónap első péntekjén járuljon szentáldozáshoz, másodszor, hogy a péntekre virradó éjszakán egy órát töltsön az Oltáriszentség imádásával.

Ez a látomás úgy megrázta Margitot, hogy megbetegedett és ágynak esett. Mikor azonban előljárói parancsára gyógyulásért imádkozott, azonnal jobban lett.

Az utolsó látomás 1675. Június 16-án történt. Ekkor Jézus a következő kívánságát közölte Margittal:
,,Azt kívánom, hogy Úrnap nyolcada utáni pénteken minden keresztény isteni szívemet ünnepelje és szeretetemre emlékezzen. Járuljanak szentáldozáshoz, így engeszteljenek az emberek bűnös közönyösségéért és a különféle sérelmekért. Azoknak, akik ezt megteszik, megígérem, hogy rájuk árasztom kegyelmeimet, szívem különös szeretetét."

Midőn Margit mindezt elmondta társainak és előljáróinak, azok kételkedve fogadták szavait. Hosszú évekig kellett várni, amíg Jézus óhaja megvalósult Egyházában.

Immár háromszáz éve annak, hogy Jézus Szívének üzenete elhangzott és sokak szívében visszhangra talált. Sajnos napjainkban mintha feledésbe merülne szerető üzenete. Milyen jó lenne, ha Jézus valamiképpen újra megjelenne és a gyűlölet sötétjében meggyújtaná szeretete tüzét! Nem kételkedhetünk abban, hogy most is azt akarja tenni. Ám nem egyedül, hanem a mi közreműködésünkkel. A buzgó imádsággal, a gyakori szentáldozással, a Szentírás olvasásával Isten parancsainak megtartásával lehet és kell fölszítani szívünkben a szeretet tüzét. Ki az igazi keresztény? Jézus Szívének követe, a szeretet tüzének gyújtogatója.

Amikor Margit nővér meghalt, arcán földöntúli szépség ragyogott. Az ágya mellett térdeplő orvos meghatottan mondotta: szeretetből élt, nem csoda, ha szeretetből halt meg. Milyen boldogok mindazok, akiket ilyen szeretet fényében vesz Jézus elé a halál angyala!


A sziget drágagyöngye

Árpád-házi Szent Margit


A Margitszigeten élt és halt meg a sziget névadó szentje: Árpád-házi Szent Margit. Már ez a név is, hogy Magit, drágagyöngyöt jelent. Ő valóban megérdemelte ezt az elnevezést, hiszen szent élete által olyan gyöngye a keresztény magyarságnak, mint a róla elnevezett sziget Budapestnek.

Nemzetünk történelméből tudjátok, milyen nagy csapást jelentett a XIII. században az úgynevezett tatárjárás. Az ország romokban hevert: halottak, leégett falvak és városok hírdették a tatárok kegyetlenségeit. Királyunk, IV. Béla Dalmáciába menekült. Itt született meg kislányuk 1242. Január 27-én. Mária királyné boldogan öleli magához gyermekét, de örömét megzavarja az ország szomorú állapota. A népéért aggódó királyné fogadalmat tesz:
- Istenem, szabadítsd meg magyar hazánkat a tatároktól és én neked szentelem újszülött gyermekemet! Legyen a tiéd, vezesd azon az úton, amelyen Te akarod!

Úgy látszik, meghallgatást nyert imádsága, mert a tatárok hamarosan kitakarodtak az országból és megkezdődhetett a második honfoglalás. A kis Margit Veszprémbe került, a domonkos apácák kolostorába. A vár tövében ma is láthatjuk annak a kolostornak romjait, ahol Margit királylány gyermekéveit töltötte. Itt gyulladt ki tiszta szívében a Jézus iránti szeretet.

Nem szándékozom részletesen elmondani Szent Margit életét, hiszen ezt többen is megkísérelték. Figyelmetekbe ajánlanám Gárdonyi Géza róla szóló könyvét, melynek címe: Az Isten rabjai.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Most csupán néhány olyan erényét említem meg, amelyben mi is utánozhatjuk. Talán többen azt gondolják, mi nem vagyunk olyan előkelők, mint Margit, nem származunk gazdag, királyi családból. Nos, elárulom, hogy Margit ennél sokkal büszkébb volt arra, hogy az ég és a föld királyának, Isten gyermekének mondhatta magát. Ezért nem engedte, hogy kivételezzenek vele és semmiben sem akart különbözni társnőitől. Valahányszor meglátogatták királyi szülei, szép ruhába öltöztették. Amint azonban kitették lábukat a kolostorból, azonnal a konyhába sietett. Addig sürgött-forgott a kormos lábasok közt, míg díszes ruhája bepiszkolódott. Nem azért mondom ezt, hogy ti is ezt tegyétek. Inkább arra figyelmeztet Margit magatartása, hogy ne akarjatok hiú, feltűnően ruházkodó divatbabák lenni. Isten nem a ruhánkat nézi, hanem belső világunkat, szívünket. Ez pedig akkor szép, ha mentes a bűntől és a szeretet ékesíti. Így gondolkozott Margit és ezért jobban írtózott a bűntől, mint a kormos fazekaktól.

Amint említettem Margit először Veszprémben élt, míg szülei Buda várában laktak. Mivel szerették volna, ha lányuk közelebb kerül hozzájuk, elhatározták, hogy a Nyulak-szigetén, így hívták akkor a Margitszigetet, kolostort építenek. Ha a szigeten sétáltok, ne mulasszátok el megtekinteni ennek az ősi kolostornak máig megőrzött romjait. Ide költöztek a nővérek Margittal együtt Veszprém városából. Itt vezekelt, itt imádkozott szeretett magyar népéért, amelyet továbbra is fenyegettek a tatárok. Néha úgy elmerült az imádságban, hogy csak éjfél után tért nyugovóra. Ezzel is példát adott nekünk, akik sokszor oly' restek vagyunk az imában. Mily' gyakran imádság nélkül fekszünk le és napközben sem gondolunk a Jóistenre. Milyen furcsa lenne, ha napokon, heteken át nem szólnánk kedves szüleinkhez! De ugyanilyen furcsa, ha mint Isten gyermekei, nem beszélnénk a mennyei Atyánkkal, ha nem imádkoznánk. Ha be akarunk jutni egy házba, akkor csöngetünk vagy zörgetünk. Minden imádság hasonlít egy ilyen csöngetéshez, amellyel a Jóistennél kopogtatunk. Enélkül senki sem lehet szentté, Isten előtt kedvessé és nem juthat Hozzá.

Azt is meg kell mondanom, hogy Margit királylány létére minden munkát szívesen végzett. Takarított a templomban, söpörte a szobákat és a legnehezebb, legpiszkosabb munkákat is elvállalta. Megtörtént, hogy haltisztítás közben a jeges vízben fölrepedt kezén a bőr. Ő azonban sohasem panaszkodott és minden szenvedését fölajánlotta nemzetéért. Főleg azokért a bűnökért, amikkel honfitársai vétenek Isten parancsai ellen. A szorgalmas munka Isten akarata és a szent élet tartozéka.

Margit tehát mindenütt megjelent, ahol segíteni kellett. Az evangéliumból megtanulta, hogy Jézus mennyire szerette és segítette a betegeket. Ezért a kolostori szolgálatok közül leginkább a betegápolást kedvelte. Éjnek idején is fölkelt, hogy segítse, vigasztalja a szenvedőket. Meleg ruhát helyezett a beteg fájó testrészére és vigasztaló szavakkal enyhítette kínjait. Ha pedig valamelyik társa meghalt, temetéséig koporsója mellett imádkozott lelki üdvösségéért.

Így teltek az évek és Margit nagyon jól érezte magát a kolostorban. Nem volt hajlandó elhagyni, amikor előkelő kérők feleségül akarták venni. Ő már régen Jézusnak ajándékozta tiszta szívét. Ezért volt mindig vidám és nagyon boldog. Tévedés lenne ugyanis azt gondolni, hogy az ima, a böjt, a vezeklés, a betegápolás kedvét szegte Margitunknak. Éppen ellenkezőleg. A szívéből áradó szeretet boldoggá tette és mint valami csodaszép rózsa kibontotta szépségét. Ezzel nyerte meg Jézus tetszését, aki egy téli éjszakán elküldte érte a halál angyalát. Leszakította a sziget legszebb rózsáját, hogy egy örökkévalóságon át illatozzék a mennyei hazában.


A bűnbánat hőse


Kortonai Szent Margit


Egy bölcs mondás azt tartja: senki sem születik szentnek. Akadtak ugyan közöttük olyanok, akik már kiskoruktól kezdve jámbor életet éltek, de igen sokan csak később kanyarodtak le a bűnös élet útjáról.
Így történt ez Kortonai Margit esetében is.

Ki is volt ez a Margitnak nevezett leány? Szegény szülők gyermeke, aki különös szépségével tűnt ki a többiek közül. A szépet mindenki szereti, a szép lányokat szívesen nézegetik az emberek. Talán ez is az oka annak, hogy a testi szépség sok veszélyt is jelenthet. Margit is gyakran nézett tükörbe, tudta, hogy szép és büszke volt rá.
Ráadásul igen okos volt és ezért is kedvelték, sőt irigyelték társai.
Minél nagyobb lett, annál inkább kibontakozott szépsége. Unalmasnak találta falusi otthonukat, ahol gyakori vendég volt az éhség. Egy szép napon elhatározta, elhagyja a szülői házat és szerencsét próbál.

Hamarosan bekopogott egy közeli kastélyba, ahol szépsége és okossága láttán cselédlányként alkalmazzák. Megtetszik a kastély fiatal gazdájának és hamarosan suttogni kezdik: Margit a fiatal gróf kedvese... Gyermekük is születik és így élnek együtt kilenc esztendeig. Margit érzi, hogy bűnös ez a házasságon kívüli kapcsolat és olykor megszólal a lelkiismerete. Ám a gazdagság és az élvezet elnyomja a lelkiismeret vádjait.

Egy alkalommal a grófnak el kellett utaznia. Margit aggódva várja haza kedvesét. Már régen vissza kellett volna érkeznie. Vajon hol késik ilyen soká? Nyugtalanság szállja meg szívét és rosszat sejtve kedvese keresésére indul. Nem messze a kastélytól, egy erdei ösvény mellett halottat lát az árokban. Néhány lomb takarja a véres testet. A halott arca csupa seb, a gyilkosok még a ruhát is letépték róla. Margit közelebb megy és fölismeri a fiatal gróf tetemét. Nem, ez nem lehet igaz! Margit leroskad a földre és mozdulatlanul maga elé néz. Majd egyre hangosabban megszólal lelkiismerete: ó, te szerencsétlen asszony, hová jutott ez a szegény ember? Te is felelős vagy érte, ha elkárhozott.

Margit fölugrik, visszamegy a kastélyba, magához öleli gyermekét és futni kezd az éjszakába. Sötétség borul a vidékre, amint a bűn sötétje uralja Margit lelkét is. Újra meg újra megkérdi lelkiismerete: mit tettél, te szerencsétlen? Mire megvirrad, ott áll a szülői ház előtt. Itt megsajnálják és befogadják. Látják, mennyire szenved. Napok, hetek múlnak el és Margit szótlanul bámul maga elé. Nem tud megnyugodni, hamarosan elhagyja a szülői házat. A faluban röpködnek a gúnyos megjegyzések:
- Úgy kell neki! Így jár az, aki semmibe veszi Isten parancsait.

Margit alig várja, hogy kiérjen a faluból. Az országúton még egyszer megkísérti a bűn.
- Látod, mondja egy hang, szakítani akarták régi életeddel és mégis kiűztek szülőfaludból. Ne törődj az emberek véleményével! Szép vagy és fiatal. Firenzében minden ujjadra akad udvarló.

Margit azonban nem hallgat a kísértő szóra.
- Inkább meghalok, de nem lépek a bűn útjára.

Kortona városába siet, hogy új életet kezdjen. Először a templomba megy, hogy őszinte gyónással könnyítsen bűnös lelkén. Könnyek közepette számol be bűnös életéről. Oly' keményen vádolja magát, hogy a bánata a gyóntató papot is megrendíti. Megsejti, nemcsak egy nagy bűnös, hanem még nagyobb bűnbánó térdel előtte.
- Ne félj leányom - vígasztalja -, az ég angyalai számára nagyobb örömöt okoz egy megtérő bűnös, mint kilencvenkilenc igaz, akiknek nincs szükségük bűnbánatra.

A lelkiatya ajánlatára egy jámbor asszony fogadja a házába.
Margit bánata azonban nem marad pillanatnyi fellángolás. Magával hozott ruháit és ékszereit szétosztja a szegények között. Durva szövésű, bűnbánó ruhába öltözik. Nem törődik a haj- és arcápolással, inkább eltakarja szépségét. Éjszaka a puszta földön alszik és vánkosul egy kődarabot használ. Sokszor fölébred és azonnal imába kezd. Kenyéren és gyümölcsön kívül nem eszik mást. Ő, aki valamikor oly' büszke volt szépségére és okosságára, most szinte keresi a megaláztatást. Az egyik nap rongyos ruhában visszatér szülőfalujába és így kéri a falubeliek bocsánatát botrányos viselkedéséért.

Így vezekel hosszú éveken át bűneiért. Arcáról lehervadt a szépség, de lelke annál szebb lett. Megtisztult és kiteljesedett a szeretet gyakorlásában. Lassan elapadtak a bánat könnyei és Jézussal történő találkozás nyomán szent örömök forrása fakadt szívében. A bűnös Margit Szent Margitként lépte át a halál kapuját.


Forrás: György Attila Jöjj, kövess engem

 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Isten éltesse az Antalokat!
  2008-01-17 01:07:46, csütörtök
 
  Isten éltesse az Antalokat!


Az Antalok névnapja január 17-re esik.



Antal nevet 1967-ben több, mint félezren kapták hazánkban, a nevük Shakespeare Antonius és Cleopatriájából ismert híres római császár nevével azonos. Antalhoz a jámbor együgyűséget magyarázták,
Hübele Balázst Balázsból, mint Istvánból - Istókból a Bolond Istókot.
Antonból, Antonióból Tonio, Tony lett.
Ezt viseli a magyar származású Thony Curtis is.
Szentekről van szó, Szent Antalról, mégpedig Páduaiai Szent Antal, van egy téli szent, IV. században élt, Egyiptomban remetéskedett, ő volt a páduai, a fő alamizsnásmester. A téli szent Antal a jószágok védőszentje lett, vele függ össze a Csepel-szigeti Tököl rác - szerb - eredetű marhaszentelés január 17-én kocsi, vagy szánkó állt meg a templom előtt, s a pap két ministrás gyerek kíséretében körbejárta a falut, megáldotta a kis asztalkákra, égő gyertyák közé kitett sót, almát, fokhagymát.


A szegények pártfogója

Páduai Szent Antal


Miért gyújtanak gyertyát minden kedden Szent Antal szobra előtt?
Szent Antal ugyanis keddi napon halt meg és erről emlékezünk meg a gyertyagyújtással.
Szent Antalt sem azért tiszteljük, mert minden kérésünket teljesíti. Ez így nem is igaz. Legnagyobb ajándéka számunkra: Krisztus-követő élete.

Trombitaharsogás, üdvrivalgás, énekszó keveredik a portugáliai Kolmbra városának utcáin. 1220. Tavaszán vagyunk és hatalmas körmenet indul a templom irányába. Zászlók lengedeznek, páncélba öltözött lovasok haladnak a menet élén. Egy díszes kocsin öt koporsó látható. Vajon kiknek a holttestét tartalmazzák a koporsók? Gazdag fejedelmeket, világszép asszonyokat takar a szemfedő? Öt egyszerű ferences pap holttestét kísérik ilyen ünnepélyességgel. Vajon miért?
Mert az egyik mohamedán pasa nem tűrte, hogy olyan lelkesen hirdetik az evangéliumot. Ezért mind az öt atyát lefejeztette. A hívő nép nagy tisztelettel nézi a vértanúk koporsóit. Közelében áll Don Ferrando a fiatal kanonok és láthatóan nagyon elgondolkozik. Visszatekint eddigi életére. Ugyan mit tett ő Isten országáért? Ezek a buzgó hithirdetők életüket áldozták érte. Lassan benne is érlelődni kezd az elhatározás: követni példájukat, folytatni munkájukat!

Néhány esztendővel később az afrikai Marokkóban találkozunk újra vele. Most már ő is a ferences atyák barna ruháját hordja és így indul a mohamedánok közé. Nemcsak életét, de nevét is megváltoztatta. Az előkelő Fernandót az Antal névvel cserélte fel. Éveken át nagy buzgósággal készült feladatára. Istennek azonban más tervei vannak vele. Megérkezése után néhány nappal megbetegszik és mire fölgyógyul olyan gyenge, hogy járni sem tud. Előljárói hazarendelik. Útközben viharba kerülnek és hajójuk Sziciliában vetődik partra. Itt értesül arról a gyűlésről, amit Assisi Szent Ferenc hívott össze.

Ő is elmegy, hogy szemtől szembe láthassa a szent rendalapítót. Társai nem sokat hererítenek rá, hiszen olyan rossz bőrben van, hogy mindenkiben csak szánalmat ébreszt. Végre az egyik kolostor előljárója magával viszi. Ott a legutolsó munkákat bízzák rá és mindenki együgyűnek tartja a szótlan barátot. Csak akkor lepődnek meg, amikor egy különös eset folytán kiderült tudománya.

Egy fiatal atya éppen újmiséjét akarta bemutatni. Az ünnepi szónok váratlanul megbetegedett és a kolostor tagjai közül senki sem mert készület nélkül a szószékre lépni. Ekkor a kolostor előljárója valami különös sugallatra Antalhoz fordult és megkérdezte:
- Nem vállalnád el a szónoki tisztet?
Antal beleegyezően bólintott és rövid fohász után a szószékre lépett. Rendtársai csodálkoztak bátorságán és valamennyien kudarcra számítottak. Várakozásukban azonban alaposan csalódtak. Antal olyan bölcsen beszélt a papi szolgálatról, hogy ámulatba ejtette hallgatóit. Mikor lelépett a szószékről, mindenki úgy vélte, Isten rendkívüli szónokkal ajándékozta meg Szent Ferenc rendjét. Meg is bízták, hogy városról városra járva prédikáljon az embereknek. Beszédei hallatára megteltek a templomok, megtértek a bűnösök. Mikor pedig nem fértek be a templomba, Antal a piactereken tartotta beszédeit.

Így folytatta ezt éveken át, de lassan megfogyatkozott ereje.
Ekkor Pádua városában telepedett le é csak itt prédikált. Ha meggyengült szíve meg is akadályozta az igehirdetésben, azért minden úton-módon szolgálni igyekezett Isten népét.

Élt abban az időben Verona városában egy Ezzelinó nevű zsoldosvezér. Kegyetlen ember volt, sok ártatlan vér tapadt kezéhez. Városokat gyújtott fel és mitsem törődött a pápa fenyegetéseivel. Mikor ezt Antal megtudta, elhatározta, hogy fölkeresi a kegyetlen vezért. Ezzelinó katonái társaságában fogadta a híres barátot. Antalt nem ijesztették meg a fegyveresek és bátran, keményen megmondta az igazságot.
- Vajon meddig akarsz még dacolni Istennek, te kegyetlen zsarnok?
Vagy talán azt hiszed, hogy Isten nem hallja az ártatlan emberek jajkiáltását? Jaj neked, ha nem változtatsz bűnös életeden!

A teremben tartózkodó zsoldosok kardjukhoz kaptak, hogy végezzenek a vakmerő pappal. Ezzelinó leintette őket. Úgy meghatották a barát szívből jövő szavai, hogy megadta magát. Letérdelt Szent Antal előtt és ígéretet tett élete megjavítására.

Ez volt Szent Antal utolsó útja. Ettől kezdve nem hagyta el a kedves Páduát, mert a betegség egyre inkább elhatalmasodott rajta. Nehezen kapott levegőt és ezért az egyik fa lombjai között helyezték el a függőágyban. Ekkor már a város közelében egy gazdag tisztelőjének kastélyában lakott. Itt jobb volt a levegő.

Mikor közeledni érezte halálát, arra kérte társait, hogy vigyék vissza Páduába, ott szeretne meghalni. Útnak is indultak, de csak a város széléig értek. Itt felvette a betegek szentségét és közben Mária hálaénekét imádkozta:

Magasztos ének zendül szívemben,
Ujjongó dal megváltó Istenemnek,
Ki szemre vette szolgáló cselédjét,
S boldogja lettem minden nemzeteknek.


Mosolyogva költözött át a mennyei hazába, hogy találkozzon azzal a Jézussal, akit egész életében hirdetett.

Az elmúlt században egy francia lelkipásztor, Szent Antal nagy tisztelője, fölállította templomában szobrát és alatta egy perselyt helyezett el ezzel a felirattal: Szent Antal kenyere. Ami pénz összegyűlt, kiosztotta a szegényeknek. Példája azóta elterjedt az egész világon. Ez a magyarázata, hogy minden templomban megtaláljuk Szent Antal szobrát és a perselyébe dobott pénzt a rászorulóknak ajándékozzuk. Elsősorban tehát nem a pénzünkkel, hanem a szegények iránti szeretetünkkel nyerjük el kéréseink teljesülését.


 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 142 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 3183
  • e Év: 42184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.