Regisztráció  Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 133 
Kohut Katalin: Sütőtök krémleves
  2016-10-30 13:09:09, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Gyors sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
0,5 l főzőtejszín
1 nagy fej hagyma
3 cikk fokhagyma
3 dkg vaj
2 db húsleves kocka
levesgyöngyöcske

Elkészítés:

A tököt meghámozom és apró kockákra vágom. A vajban megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáteszem a kockázott sütőtököket, felöntöm vízzel, beleteszem a húsleves kockákat. Fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára párolom.
Összeturmixolom, ha nagyon sűrű, felöntöm még vízzel és összeforralom a főzőtejszínnel.
Levesgyöngyöcskével tálalom.

Ha gazdagabban akarom, zsemlét kisebb kockákra vágva kevés olajon megpirítok sóval és borssal, vagy tökmagot.

Jó étvágyat kívánok!

2016. október 30.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Csirke brokkolikörettel
  2016-10-30 02:00:29, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Csirke brokkolikörettel

Hozzávalók:

2 db pecsenye csirkecomb, vagy 2 db csirkemell filé
2 db brokkoli

gyömbér
oregano
3-4 kis cikk fokhagyma
1 db fokhagymás saláta mártás
1 pohár natúr joghurt
Floriol olaj

Elkészítés:

A megmosott csirkecombokat besózom és sütőzacskóban a tepsibe helyezem, előre melegített sütőben megsütöm. Ha csirkemell filét veszek, kevés Floriol olajban megsózva kavargatás mellett megpuhítom.

A brokkolikat megmosom, majd rózsákra szedem egy nagyobb lábasba, megsózom, belenyomok 3-4 cikk fokhagymát, fűszerezem oreganoval, gyömbérrel, sóval. (Lehet előtte bő, sós vízben kissé megpuhítani a brokkolikat egyben, úgy rózsákra szedve szebb a külalakja)
Olajat öntök alá, nagyon kevés vízzel odateszem fedő alatt párolódni.
Közben kavargatom, hogy mindenütt egyformán megpuhuljanak a brokkoli cikkek.

Egy pohár joghurttal összekeverem a salátaport, beteszem a hűtőbe.

Mikor minden elkészült, a megsült hús mellé helyezem a brokkoli köretet, saláta öntettel tálalom.

Jó étvágyat!

2016. október 30.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kandírozott gyömbér
  2016-10-13 18:31:38, csütörtök
 
 

Hozzávalók:


40 dkg gyömbér
1 bögre cukor
1/2 bögre barnacukor

Elkészítés:


A gyömbért megtakarítjuk és gyufaszálra vágjuk.
Egy edénybe 1 bögre vizet és 1 bögre cukrot teszünk főni, amikor a szirup már gyöngyözik, hozzáadjuk a gyömbérdarabkákat, és lassú tűzön majdnem 1 órát főzzük. Közben gyakran kevergetjük, figyelve, hogy ne égjen oda.
Amikor a gyömbér megfőtt és a cukorszirup teljesen átitatta, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük (a szirupot el lehet külön fogyasztani teában, vagy ásványvízzel hígítva üdítőnek), és sütőpapírra szórt barnacukorban megforgatjuk.
Legalább 1 napig szellős helyen szárítjuk.

A gyömbér 10 legfőbb gyógyhatása

1. Féken tartja a cukorbetegséget

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. A szakértők ajánlata: fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve a vércukorszntünk szabályozására! A gyömbér segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk is: rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vizelet fehérjeszintje, valamint védi az idegeket és a vérzsírszintet is csökkenti cukorbetegeknél.

2. Megnyugtatja a felkavarodott gyomrot

A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást. A szakértők gyakran ajánlják a gyömbért komoly gyomorbántalmak, például a diszpepszia vagy bélgörcsök enyhítésére, de sokszor használják baktérium okozta hasmenés kezelésére is. Az emésztés javítása érdekében néha együnk egy kis gyömbért egy-egy nagyobb fogás után! A gyömbér pozitívan hat a szervezetre és hamar elmulasztja a gyomorrontás tüneteit is. Ha pedig gyomorégést érez, igyon gyömbérteát napi több alkalommal az azonnali megkönnyebbülésért!

3. Javítja a szív egészségét

A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív, az erek és a húgyutak számára is.

4. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek! Így természetes úton méregteleníthetjük a szervezetünket, javulhat a közérzetünk és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát is. A sima megfázás tüneteinek enyhítésére forraljunk fel egy liter vizet, keverjünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért és törölköző alatt inhaláljunk vele!

5. Hatékony lehet a rák ellen

A gyömbér a petefészekrák kezelésében is hasznos lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák ,,megvadult" sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.

6. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat

Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható: őrlemény vagy kapszula formájában azonnali enyhülést hozhat az éles fájdalomra. A menstruációs görcsök csillapítására fogyasszunk gyömbérteát barna cukorral!

7. Terhesség alatt enyhíti a reggeli rosszulléteket

A reggeli rosszullétekben szenvedő terhes nők számára is segítségül lehet a gyömbér, mivel hasonló hatást fejt ki, mint a B6-vitamin. A gyömbér azonnali felüdülést nyújthat a rosszullétből, hányingerből vagy szédülésből, főleg, ha kis mézzel keverve rágcsálunk belőle. Aki nem szereti a nyers gyömbér ízét, étrend-kiegészítőként is fogyaszthatja.
Fontos: Terhes kismamák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, mielőtt gyömbért alkalmaznának, mert egyes szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségben történő fogyasztása veszélyzetetheti a magzatot.

8. Csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére is kiváló. A fájdalom csillapításához napi kétszer kenjük be az érintett felületet meleg gyömbérkrémmel és kurkumával. Ezzel egy időben építsük be a gyömbért nyers vagy főzött állapotában az étrendünkbe. Mindemellett az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére adhatunk gyömbéres illóolajat a fürdővízhez is. Több tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér hatékonyabban csillapítja az arthritiszes betegek fájdalmait, mint a placebo. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a gyömbér nem képes meggyógyítani az arthritiszes betegségeket, csupán enyhíti a gyulladást és a vele járó fájdalmat!

9. Enyhíti a migrént

Bizonyított tény, hogy a gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat, mert meggátolja, hogy a prosztaglandinok fájdalmat és gyulladásokat okozzanak az erekben. Migrénes fejfájás esetén hígítsunk vízzel kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egyharmad teáskanál gyömbért némi vízzel! Mivel a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, fogyaszthatunk gyömbérteát is a migrén kezelésére, hogy az elviselhetetlen fájdalmat és a szédülést vagy hányingert enyhítse.

10. Csillapítja a köhögést

A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, köhögéscsillapításra is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet. Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, illetve ihatunk gyömbérlevet vagy -teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat a gyorsabb gyógyulás érdekében.


Forrás: https://drtihanyi.com/
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A zsíros kenyérnek van receptje
  2016-07-31 07:45:43, vasárnap
 
  Ki szereti rajtam kívül?! A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér esszencia. Étkezési és kulturális alap. Olyan ez, mint a kukorica közé vetett bab. Ha meglátjuk, tudjuk, hogy hazai földön járunk, máshol ilyen nincs.

Vannak elgondolások, eszmék és hiedelmek, amik keretbe foglalják és elviselhetőbbé teszik a hétköznapokat. Nekem is vannak ilyen fogódzóim, töretlenül hiszem például azt, hogy Jim Morrison, a Gyíkkirály nem halt meg, hanem tőzsdeügynökként él valahol New Yorkban.
Ha elfáradok a taposómalomban, eltévedek a bürokratizmus labirintusában, vagy egyszerűen tele lesz a hócipőm, akkor megnézem az Indul a bakterház című filmet, ami valójában nem más, mint a magyar Ji-King. A magyar orákulumgyűjtemény, ami az élet minden helyzetére választ ad, eligazítást nyújt. Nincs olyan, amire ne találnánk benne választ, legyen szó a politikai berendezkedésről, a szerelem fortélyairól vagy táplálkozási tanácsokról.
Egyetlen dolog hiányzik belőle, nem is értem, hogy a magyar lélek szimbóluma hogyan maradhatott ki ebből a meghatározó alapműből, amiben hányattatott sorsú nemzetünk minden bölcsessége összesűrűsödik. Ez pedig nem más, mint a zsíros kenyér.
A zsíros kenyérről most végre megint van értelme beszélni, van hozzá jó kenyér, leáldozott a margarin ideje, a vajat is meg tudjuk becsülni, vége az olívaolajokkal való urizálásnak, és végre nem ciki fröccsözni. Szóval, most a zsíros kenyér reneszánszát éljük, ráadásul hozzá méltó módon. Úgyhogy tanuljuk meg elkészíteni.
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!
Rögtön úgy kezdődik, hogy végy egy egész fehér kenyeret. Piros, ropogós, cserepes héjú fehér kenyeret. Bírjuk ki, és ne törjük le a serclit, ne együk meg két pofára, mert akkor sokkal kevesebb zsíros kenyeret tudunk enni. A sokmagvas, mindenmentes és szénhidrátcsökkentett csodákat hagyják a fenébe, a zsíros kenyér csak fehér kenyérrel jó. Egész karéjt vágjanak, az egy sör nem sör elvén a félbevágott karéj zsíros kenyér nem zsíros kenyér. Apropó, van még valaki, aki a vekni felvágása előtt késsel keresztet rajzol a kenyér aljára?

A zsíros kenyérnek igenis van receptje!
A zsír.
A zsírral mindig különleges volt a viszonyom, most is az, csak most rajtam sokkal több van, mint amennyi a véndőben, és az úgy nem annyira misztikus.
,,Mindig szerettem a zsírt, disznóvágáskor kisütni is, bár macerás és a francnak volt kedve órákon át az üst mellett fagyoskodni. A fészer alatt sült ki a zsír minden évben. És minden évben ekkor készült el az az étel, amire aztán a legjobban vártunk. A zsírban eltett töpörtyű. Sokat, nagyon sokat kellett rá várni, egészen a forró nyárig, mikor már volt paradicsom és paprika a kertben. "
És volt még apró szemű krumpli is, amit felszedtünk, hajába' megfőztük. Amíg ez elkészült, a mama felmelegítette a töpörtyűt, ami olyan lett, mintha akkor sült volna ki. Azt hiszem, soha olyan jóízűeket nem fogok enni, mint ott, a meggyfa alatt. Pedig a töpörtyű is csak zsír, ugye.

Zsíros kenyér, ami sokkal több, mint zsír és kenyér
A zsíros kenyér szerintem disznózsírral a legjobb. Sokan a pecsenyezsíros kenyérre esküsznek, én úgy gondolom, az egy másik kategória. Ahogy a kacsazsíros kenyér is. Azok más jelentéssel bírnak, nincs meg bennük a zsíros kenyér örök érvényű jelentéstartalma, nincs meg bennük a grandiózus jelleg. A disznózsírral megkent kenyérben megvan, és meg is lesz mindig.
A zsír megérdemli, hogy tisztességeset vegyünk belőle. Mostanában már igen jókat lehet kapni hentesnél, piacokon. Az általános tapasztalatom az, ahol jó a töpörtyű - nem gumis, nincs kiszárítva, nincs égett illata és íze - ott jó a zsír is. A hidegen préselt, adalékanyagos ipari zsírokat hagyják a boltban.
Zsíros kenyeret enni menő.
És nagyon fontos, hogy kimondjuk: ez egy fogás. Mindegy, hogy otthon esszük vacsorára vagy egy menő romkocsmában kérjük ezt, hogy felszívassuk az olaszrizlinget, a zsíros kenyér egy fogás. Jobb helyeken, ahol nem szégyellik a zöldbabot és a vargabélest, kiteszik a vendég elé előételnek.
,,Nem kell mindig kaviár, van, hogy megkenni egy kenyeret nagyobb élmény."
A zsíros kenyérnek igenis van receptje!

A zsíros kenyér életérzés és nosztalgia is. Gyerekkoromban sokszor kaptam uzsonnára. A papa szórt rá egy kis sót és fűszerpaprikát is. Nagy szánkózások után a sparhelt mellett kuporogva ettem, strandolások után még vizes fejjel, a konyhaasztal mellett hallgattam, hogy a lovak esznek állva. Aztán hideg teleken egyedül, az ablakból bámulva a novemberi esőt. Kentem rendületlenül haveroknak, akik hozzánk jöttek meccset nézni. Ettem kopp napokon és ettem akkor is, mikor nem volt gond kifizetni a degusztációs menüt sem.
,,A zsíros kenyérről mindenkinek van élménye, mindenki tud róla mesélni. Ha mást nem, azt, mikor evett utoljára. És hogy mennyire jó volt. Lehet csodálkozni, mennyire szeretjük, és milyen rég nem ettünk már. Lehet nosztalgiázni róla, fel lehet idézni a nyári táborokat, a téli fagyoskodásokat, sítáborokat."
Ma már nem szórok rá pirospaprikát. Hagymát teszek rá. Lila hagymával vagy sonkahagymával szeretem, nincs olyan harsány, tolakodó ízük, mint a vöröshagymának. Cikkekre vágom, úgy szórom a kenyérre és mindig ezzel együtt sózom, hogy a hagyma egy kis levet engedjen. A kenyeret hagyják vastagabbra, legyen tele a szánk egy harapásnyival.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mákos sütemény
  2016-05-15 15:32:21, vasárnap
 
  A süteményimádók kedvence különleges mákos sütemény, hiszen könnyen elkészíthető, és számtalan ízesítésben kavarhatjuk a könnyű, légies piskóta alapot. Ez a mákos változat nekünk nagyon bejött, hiszen egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, és mégis különleges lesz a végeredmény.
A mák nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, éppen ezért, fogyasszuk rendszeresen, ne csak a karácsonyi bejglibe. Sok A-, B-, C-és E-vitamint, foszfort, magnéziumot, vasat, kalciumot, szelént, és cinket tartalmaz. Jót tesz az emésztésnek, de segítségünkre ehet abban az esetben is, ha álmatlansággal küzdünk.

Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre cukor
125 gramm vaj
1 bögre mák
1 evőkanál sütőpor
1 bögre liszt
dió
Elkészítés:
Egy lábasba tegyünk oda egy kevés vizet főni, majd forraljuk benne 5 percig a mákot.
Fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk a mákokat, míg megduzzadnak. Húsz perc múlva szűrjük le.
Egy edényben a tojások sárgáját keverjük el a cukorral, és a vajjal. Majd adjuk hozzá a mákot, a lisztet, és a sütőport.
A habbá vert tojásfehérjéket óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes keverékhez.
Tegyük a masszát kivajazott sütőformába, szórjuk meg egy kevés darált dióval. 180 fokon süssük 30-40 percig.

Fogyasszuk egy pohár langyos tejjel, és láthatjuk, hogy ez a csodálatos párosítás az egész napunk bearanyozza.

Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Töltelékes leves
  2016-05-07 19:53:28, szombat
 
  Kohut Katalin: Töltelékes leves (saját régi házi recept)

Hozzávalók:

3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 db karalábé
½ zellergyökér
2 fej hagyma
3 cikk fokhagyma
petrezselyemzöld
1 tv paprika

bors
4 tojás
ételízesítő
kevés olaj
liszt szükség szerint

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom, felvágom apróra és 1 fej hagymával, megsózva kissé annyi vízben odateszem puhítani fedővel letakarva, hogy ellepje.
Néha utána öntöm egy kis vízzel, ha elfőtte a levét. Mikor megpuhult minden, felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok, ízesítem ételízesítővel, borssal, ha kell, utána sózom, felforralom, majd beleszaggatom kanállal az előre elkészített tölteléket.

Töltelék készítése:

Kevés olajon megfonnyasztom az 1 fej apróra vágott hagymát, leveszem a tűzről. Hozzányomom fokhagymanyomóval a fokhagyma cikkeket, beleteszem az apróra vágott zöldpetrezselymet, a 4 tojást, sót, borsot és jól összekeverem, majd annyi liszttel keverem össze, hogy galuska keménységű szaggatható masszát kapjak.

Nagyon finom, gyors és egyszerű leves. Jó étvágyat kívánok!


2016. május 7.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Székelykáposzta szójakockából
  2016-03-11 16:15:02, péntek
 
 

Hozzávalók:

10 dkg szójakocka (1 kis csomag)
½ kg savanyú káposzta
1 nagy fej hagyma
1 db fokhagyma
piros paprika
Vegeta, vagy Delikát

bors
olaj
tejföl

Elkészítés:

A szójakockát egy fazékban Ételízesítővel, kevés sóval, 3 cikk belenyomott fokhagymával ízesített vízben megpuhítom, majd leszűröm.
Egy lábasban megfonnyasztom a hagymát, kb. 5 cikk fokhagymát nyomok bele, megszórom piros paprikával, kevés borssal, beleteszem a leszűrt szójakockát és vízzel pörköltöt készítek állandó kevergetés közben.

Közben a savanyú káposztát kicsavarom, apróra vágom, beleteszem egy lábasba, kevés olajon folytonos kevergetés közben megforgatom.

Ezt követően összekeverem a szójakocka pörköltet a savanyú káposztával, meglocsolom tejföllel és tálalom. Ha szükséges, utána sózom.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sajtos burgonyalabda
  2016-01-17 01:25:15, vasárnap
 
  A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot!

Hozzávalók:

1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
friss kapor
rozmaring
só, bors
olaj

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál olajat, majd vizes kézzel kisebb tenyérnyi labdákat formázunk a masszából. Kiolajozott tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük őket. A tetejét is átkenjük olajjal és 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni és tálalhatjuk. Mellé fűszeres paradicsomszószt, vagy fokhagymaszószt is kínálhatunk, de anélkül is nagyon finom.
Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Sárgarépa leves
  2015-09-21 14:54:02, hétfő
 
  Kohut Katalin: Sárgarépa leves

Gyermekkorom kedvenc ,,rágcsáló" vitaminjai egyike a sárgarépa volt. Néha úgy fogyasztottuk, ahogyan kihúztuk a kertben megmosás után, néha megreszelve. A húslevesben főtt sárgarépa íze egészen más volt, erre csak hosszas rábeszélés után lehetett rászoktatni, általában a fütyülés ígéretével, amit a sárgarépa fogyasztás után szorgalmasan gyakoroltam. Mennyire érdekes a régi gyerek mondóka, melynek elején szintén a répa található: Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó. Ezt kellett gyakorolni azoknak a gyerekeknek, akiknek valamilyen beszédhibájuk volt, nyilván nagyon régi a három növény története is.
Az ínynek mindenképpen egészséges a sárgarépa fogyasztása nyersen. Napközis élményeim közül a főzelék maradt fenn, de akkor valahogyan úgy sikerült ez az étel, hogy jó darabig nem fogyasztottam a sárgarépát. Most ismét kedvencemmé vált, már csak azért is, mert igen egészséges és hasznos sűrítő növény főzelékekbe, levesekbe liszt helyett. Önálló köretként, rakott sárgarépaként, főzelékként, levesnek egyaránt készíthető.

,,Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul."

Forrás: Vital egészség portál

Sárgarépa leves hozzávalói négy személyre:

30-40 dkg sárgarépa gyökér
2 dl főzőtejszín
ízlés szerinti só
petrezselyemzöldje
Levesgyöngyöcske

A sárgarépát megtisztítom, összevágom és fazékban sós vízben odateszem főni, puhulni. Ha lefő a vize, pótolni kell. Sokáig puhul, mivel elég kemény zöldségfajta. Legjobb fedő alatt, mintha párolnánk. Amikor megpuhultak a répák, kézi mixerrel pépessé dolgozom. Ezután beleteszem a főzőtejszínt, felforralom vele, ha kell, utána sózom, megszórom petrezselyem zöldjével. Én tettem bele egy kevés majorannát is. Levesgyöngyöcskével tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2015. szeptember 21.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Bailey's (Bélisz) készítése házilag
  2015-08-01 09:36:18, szombat
 
  Karácsonyi ajándékként, vagy magunk örömére könnyen elkészíthetjük ezt a fenséges és nemes italt az alábbi összetevőkkel:

1 mogyorós cappucino
6 dl tejszín
15 dkg porcukor
1 vaniliacukor
1 sürített tej
2,5 dl rum

Elkészítés:

3 dl tejszínt meglangyosítok, elkeverem benne a mogyorós cappucinot, majd a vaniliacukrot és a 15 dkg porcukrot. Hozzákeverem a sürített tejet, a maradék tejszínt, majd a végén a rumot. Üvegekbe töltöm, jól összerázom még egyszer és hűtőbe teszem. Egy hétig eláll. Ajándékként celofánba csomagolom és átkötöm díszszalaggal.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 133 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 205 db bejegyzés
Összes: 6392 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 125
  • e Hét: 7113
  • e Hónap: 26300
  • e Év: 330192
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.