Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Őseink és unokáink
  2023-06-26 21:31:08, hétfő
 
  Őseink és unokáik.
2021. június 16.
·
Kútgém jelzések - avagy a kútágassal való telegrafálás.
,,A legrégibb magyar telegráf a gémeskút, a mellyel különösen a betyárvilágban sűrűn éltek a betyárok és a pártolóik. A gém különféle állásának jelentősége volt"
(Herman O. 1914: 297)
A gémeskút régen hírközlő szerepet is betöltött. A gém és a kútostor helyzetének állításával látótávolságra jelezték a legeltető pásztoroknak a delelés, itatás, az étkezés idejét. Az alföldi tanyavilágban hasonló módon tudatták a napszámosokkal, mezei munkásokkal, hogy elérkezett a déli étkezés ideje, menjenek a tanyára. Szintén így üzentek a betyároknak pártolóik.
A régi betyárvilágban különösen nagy jelentősége volt ezeknek a kútgém jelzéseknek, hiszen ezek segítségével tájékozódtak a jobb sorsra érdemes szegénylegények a pusztákon mozgó hatósági emberek hollétéről. Ezt a jelrendszert olyan tökéletességre vitték, hogy segítségével pontosan behatárolhatták a pandúrok mozgását.
Jelentősége volt annak is, hogy milyen magasra volt a kútostor húzva. Ebből az derült ki az értő szem számára, hogy közel, vagy messze járnak-e a pandúrok, tilalmas, vagy szabad-e az út.
A kútkoloncot is feljebb, vagy lejjebb kötözték a szerint, hogy melyik irányban járőröznek a hatóság emberei. Ebből tudhatta aztán mindenki, aki nem akart velük találkozni, merre induljon, hogy minél messzebb kerülje őket. A telegráf igazító pásztorok a gavallérosabb betyároktól aztán sok ezüstpénzt kaptak ezért.
A pusztában álló ágasok hangtalanul mondták el üzeneteiket, amelyet a bandák tagjai teljességgel megértettek, nem így a cseh zsandár, aki a kalimpáló ágasok láttán azt hitte vizet merítenek. Így érthető meg az az éveken át tartó meddő küzdelem, amit a hatóság emberei folytattak a szegénylegények ellenében.
1. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a vízmerő dézsa a kút állójára van téve. Jelentése: vigyázz, hivatalos ember érkezett (pusztagazda, mezőőr, olvasó bizottság, csendőr).
2. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a kifolyó csatornán áll. Jelentése: hajtsák a jószágokat az itatóhoz.
3. A kútgém fel van eresztve, a vízmerő dézsa a káva mellett kívül a földre van letéve. Jelentése: Elkészült az ebéd, jöjjetek ebédelni. (Ezt a jelzést csak ősszel és tavasszal alkalmazták, amikor egész nap legelt a nyáj.
4. A kútgém fel van eresztve úgy, hogy a dézsa a magasban szabadon lóg. Jelentése: Nagy baj, szerencsétlenség történt (jószágkár, emberhalál). Amikor ezt meglátták azonnal siettek a szomszédos legelőkről segítséget nyújtani.
5. A kútostor a dézsával a kútágasba vert szögre van akasztva. Jelentése: a gulyába, vagy a ménesbe befogadott idegen jószágot sürgősen el kell tüntetni, mert keresik, vagy megérkezett az olvasó bizottság.
6. A vízmerő dézsa teljesen bele van nyomva a kútba. Jelentése: vigyázz, látogató gazdák érkeztek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld át a magadéra. Ezt csak a csikósok ismerik.
7. A dézsa nincs a kútostoron, ez pedig fel van téve az ágasra. Jelentése: a kút vize nem iható, mert valaki beleölte magát, vagy jószág fulladt bele.
8. A kútgém felengedetten áll dézsa és kútostor sincs rajta. Jelentése: a kút rossz, beomlott, vagy vize nem jó. Ne gyere a közelébe sem.
9. A kút koloncára szűr van terítve, a gém vízszintes helyzetben áll. Jelentése: a számadó nem tartózkodik a legelőn, haza, vagy a csárdába ment.
10. A vízmerő dézsa a kút állóján van, a kútgém hegyére női kendőt, vagy kötényt kötöttek. Jelentése: rideg nő tartózkodik a pásztorszálláson. Elvégezte a pásztorok ruhájának mosását, foltozását és hajlandó szerelmi szolgáltatásokra is.
11. A vizes dézsa a kútkáva tetején áll, a kútgém hegyére rossz szűr van akasztva. Jelentése: megérkezett az ócskás. Vette a bőrt, hullott szőrt, gyapjút és pipaszárat, rámás tükröt, bicskát, bajuszpedrőt árult.
/Forrás: http://mek.niif.hu/, https://librarius.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A fenyő, az emberség szimbóluma gondozása
  2023-06-26 21:29:22, hétfő
 
  A fenyő, az emberség szimbóluma
*
"A fenyő az emberség szimbóluma. Ezt a tudást az emberi kultúra és hagyományok hozták létre az évszázadok során. A fenyőt, mint örökzöld fát, sok kultúrában és vallásban értékelik és tisztelik.A fenyőnek számos jelentése és szimbolikus értelmezése van, amelyek az emberi tulajdonságokra és értékekre utalnak. Például a fenyőfa állandó zöld lombozata a folytonosságot, az erőt és az öröklétet szimbolizálhatja. A fenyők erősek, ellenállóak és hosszú életűek lehetnek, ami inspirációt jelenthet az emberek számára a kitartásra és az elkötelezettségre.

A fenyőfa és a fenyőágak használata ünnepi dekorációkban, például karácsonyi fenyőfánál vagy adventi koszorúnál is széles körben elterjedt. Ez a hagyomány is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fenyő az emberi értékek, mint az összetartás, a szeretet és a remény szimbóluma legyen.

Minden kultúra és vallás más módon értelmezi és értékeli a fenyőt és az örökzöldeket. Ezért lehetnek különbségek a jelentésükben és a szimbolikus értelmezésükben. Általánosságban elmondható, hogy a fenyő az élet és a tartósság szimbóluma, amelyet az emberek értékelnek és tisztelnek.
*
A fenyveserdőkben valóban más talajviszonyok és ökológiai tényezők jelenhetnek meg, amelyek hozzájárulhatnak a fák jobb megmaradásához. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt sorolok fel, amelyek a fenyveserdőkben tapasztalható erősebb faállományhoz vezethetnek:

Talaj típusa és összetétele: A fenyveserdők jellemzően savanyú talajon fejlődnek, amelyet tűlevelű fák, például a fenyők jobban tolerálnak. A savanyú talajokban kevesebb kórokozó és kártevő fordul elő, ami hozzájárulhat a fák egészségének megőrzéséhez.

Vízgazdálkodás: A fenyveserdőkben a talaj általában jól vízelvezető, ami lehetővé teszi, hogy a fák gyökerei könnyen hozzáférjenek a vízhez. Ez segít elkerülni a gyökérrothadást és más vízzel kapcsolatos problémákat.

Klimatikus tényezők: A fenyveserdők jellemzően olyan területeken találhatók, ahol a klíma kedvez a fenyőfák növekedésének. Az optimális hőmérséklet és a megfelelő mennyiségű csapadék hozzájárul a fák egészségéhez és növekedéséhez.

Fajösszetétel: A fenyveserdőkben a fajok összetétele gyakran olyan, hogy a fenyőfajok különböző fajtái egymást kiegészítik és segítik a kölcsönös túlélést. Ez azt jelenti, hogy egyes fajok képesek ellenállni bizonyos betegségeknek vagy kártevőknek, míg más fajok érzékenyebbek lehetnek rájuk.

Fontos megjegyezni, hogy a fenyveserdők is érzékenyek lehetnek bizonyos környezeti változásokra és fenyegetésekre, mint például a tűz vagy az erdőirtás. A megfelelő erdőgazdálkodás, a tűzvédelmi intézkedések és a fenntartható erdőkezelés hozzájárulhatnak a fenyveserdők egészségének és fenntarthatóságának megőrzéséhez.

Minden egyes erdőtípusnak saját egyedi jellemzői vannak, és az ottani faállomány egészségét számos tényező befolyásolja.
*


"Ahhoz, hogy a városban megfelelően megmaradjanak a fenyők és csökkentsék a fenyőszú által okozott károkat, néhány tanácsot tudok adni:

Válassz ellenálló fajtákat: Olyan fenyőfajtákat válassz, amelyek ellenállóbbak a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Például a vörösfenyő (Pinus resinosa) és az osztrák fenyő (Pinus nigra) általában jól alkalmazkodnak városi környezetben.

Gondoskodj a megfelelő gondozásról: Az egészséges és erős fenyők kevésbé fogékonyak a kártevők és betegségek támadására. Fontos a rendszeres öntözés, a megfelelő tápanyag-utánpótlás és a kártevők elleni védelem.

Ellenőrizd a növényeket: Rendszeresen vizsgáld meg a fenyőfákat és a környezetüket a kártevők, például a fenyőszú jelenlétének felismerésére. Ha időben észleled a problémát, könnyebben kezelheted.

Kérd szakértő segítségét: Ha aggódsz a fenyők egészsége miatt, fordulj szakemberhez, például kertészhez vagy arborisztához. Ők segíthetnek azonosítani a problémát és javasolhatnak megfelelő intézkedéseket.

Támogasd a biodiverzitást: A városi környezetben a fenyőkön kívül más növényfajok telepítése is segíthet a biodiverzitás fenntartásában. Az összetett növényzet csökkenti a kártevők terjedését és erősíti az ökoszisztémát.

Fontos megjegyezni, hogy minden környezet más és más lehet, ezért érdemes helyi szakértőkkel konzultálni, akik ismerik a helyi viszonyokat és javaslatokat tudnak adni a megfelelő fenyőfajtákra és gondozási gyakorlatokra vonatkozóan." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Sátánizmus alaptétele (Mandiner)
  2023-06-18 09:16:49, vasárnap
 
  A Sátáni Templom támogatja lmbtq-tagjait.
A Sátáni Templom (The Satanic Temple, TST), az amerikai sátánisták ,,vallási" szervezetként működő amerikai székhelyű érdekvédelmi csoport felajánlotta, hogy ,,papjai" kiállnak a transz tagjaik mellett, és kijelentik, hogy

a nemváltoztató eljárások a sátánizmus alaptételeinek részét képezik.
A szervezet a Twitteren megosztott bejegyzésben azt írta, hogy a TST kifejezetten a transz tagjainak szánt olyan ,,szakértői szolgálatot" fog biztosítani, amelynek a célja, hogy elérje a nemváltáshoz való jog ,,vallási jogként" való elismerését, amennyiben valamelyik tagjuk ,,testi autonómiáját" megsérti bármelyik állami vagy szövetségi hatóság.

A TST saját bevallása szerint világszerte mintegy 700 ezer taggal rendelkezik, és a tanai között szerepel az emberi test feletti teljes személyes kontroll, így a nemváltás mellett többek között támogatják az abortuszhoz való jogot is.

Mandiner


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismeretlen: Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet...
  2023-06-14 21:18:31, szerda
 
  "Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!"  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A nyugalom ellenségei
  2023-06-14 18:58:50, szerda
 
  "A cinizmus és a higgadtság karöltve jár, mégis a nyugalom ellensége együtt a kettő"  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Akit élve eltemettek
  2023-06-09 20:27:45, péntek
 
  Ryuu doksija (Hot Dog):

Egyedül lenni a tömegben,
egyedül lenni az életben,
szörnyű sors, mit érezhet,
kit élve eltemetnek.
Tudni, senkihez nem fordulhat;
Hiába sokan vannak,
a sötétben mégis egyedül
bolyongnak, lelketlenül.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Csuvasok - hunok fiai
  2023-06-08 05:51:18, csütörtök
 
  Gennadíj Ajkij (Cs. Varga István)

,,A hajdani óbolgárok és az egyik legnagyobb hun törzs, a szuvarok ivadékai nekünk - László Gyula szerint is - szegről-végről rokon csuvasok. A szuvarokat a perzsa krónikákban fehér vagy ezüst hunokként emlegetik. Ennek a sokat szenvedett, maradékok maradékaiként mégis megmaradt népnek a fia: Gennadij Ajgi. Egyaránt magáénak vallja a Csuvasföld, a soknemzetiségű ,,Közép-Volga"-vidék és az orosznyelvűség jogán a kortárs orosz irodalom is.
Ajgit a szülei ,,Hunnadi"-ra, a ,,Hunok fiá"-ra akarták kereszteltetni, de a hivatalos szervek csak a hangzásban ehhez közel álló ,,Gennadijt" engedélyeztk. Apja elesett a II. világháborúban. Tanító volt: Puskint elsők között fordította csuvasra. Anyai ágon sámánok leszármazottja. Anyjától sok varázsigét, ráolvasást tanult. Hívő keresztényként élte életét."


,,...Léon Robel francia költő és műfordító így értelmezi Ajgi örökségét: ,,Mert a csuvas nép, amely meg tudta őrizni identitását és saját világképét a történelem legszörnyűbb szenvedései közepette, kivédte a kazárok, kipcsákok, a tatárok és az oroszok beolvasztási kísérleteit, megmenekült a zsidó, az iszlám és az ortodox vallásra való erőszakos áttérítésről, túlélte a huszadik század nagy pusztításait, ez a nép megmaradt saját maga...a költői emlékezet kegyelméből egy- az élet minden pillanatát átszövő - rituális költői gyakorlat révén."

,,Költészetében eredeti módon egyesített három forrást: a csuvasok hagyománytisztelő kultúráját, az orosz művészeti avantgard esztétikáját és a XX. századi francia költészet eredményeit. A sokáig tiltott, majd nehezen megtűrt, de náluk sosem népszerű szabadverset művelte iránymutató jelentőséggel".

Guas
M. Roginszkijnak

Újságokkal teleszórt mező, lapjait összekavarja a szél,
(elmosódnak kontúrjai). Kószálok egész nap, ízlelgetem a
szót: feledés. Eljátszogatok vele, s hozzászokok. Közben
múlik az idő? Hirtelen rádöbbenek: jaj, emlékezni sem tu-
dok már! Ha felvillan egy-egy arc, visszahull rögtön a
semmiba. Hol vagyok, hová térhetek vissza? Járhatatlan
utak mindenfelé, amerre né zek, mindenütt papírzizegés.
Újságlapok borítják a Földet, meg árvaság és sötét.

1979. Cseh Károly fordítása Csillagkép ablakomban című kötetéből


 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Kohut Katalin: 8,3 perc
  2023-06-07 17:20:22, szerda
 
  Kohut Katalin: 8,3 perc

 
Az ember mindent elkövet,
Mivel ártani tud a Napnak,
Nincsen földi nagykövet,
Ki utat mutat a Világnak.
 
Műanyag és vegyi elemek,
Szeméthegyek, szennyfolyók,
Feltüzelt, kopár hegyek,
Szót emelnek értük a jók.
 
Ha kioltjuk a világosságot,
Kizökken pályájáról a Föld,
Kapunk 8,3 perc haladékot.
Életünk vigyázd, ne öld!
 
Zúzz be minden vegyi fegyvert,
A baktérium bombákat,
Óvjad, védjed az embert,
Csak a sötétség árthat!
 
Ózonréteg lyukas szita,
A Földünk már rég beteg,
Nem lehet többé vita,
Miért halt sok ember meg.
 
Örök-példaként áll életük, 
És száll az éteren az üzenet:
A Nap körül keringő létük
A bolygóké, hálás köszönet.
 
2012. augusztus 17.

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kurvázása a Novák-Keresztesi pusztító Rákóczi terének
  2023-06-07 07:56:06, szerda
 
  Bátyám a Keresztesi pusztító népével házasodott, amik tort ültek, mai napig ünnepelve Novák Katalin népével és Katalinjaival a világnak. Ők kezdték a megtámadásomat a rózsakeresztes renddel,a démonokkal a KDNP, Főnix utcanéppel azzal, hogy mire vágok fel elpattant egy húr kezdetével Csepregi Éva népének. Bátyám felesége azóta híreszteli Sátoraljaújhelyen, hogy én vagyok a kurva, bár az ő sorsát 1971 óta hajtják végre gyerekeiével együtt, szlovákiai rokonsággal. Öcsémet megalázta Novákot cipelve hozzá Borsodivánkára, azzal, hogy én vagyok a kurva, akinek nem jöttek segíteni összezúzásomkor, hanem megtámadtak valamennyien. Ráadásul anyám kommunista Rákóczi tere, amelyikkel hosszabbítottak világpolgárokká vált Frei Tamással és társaikkal, Törőcsik Mari vasfüggönyös népével mai napig mészárol a nagypán utcájával Miskolcon, atv-jével a Sasfészeknek, Ágnesei mellett Dévényis kezdettel a Főnix legendáinak, a miskolci elmeosztályukkal, Gábor Zsazsa szőkéi helyetti nemi gyalázással, Gabriellák és Mariannák, Ildikók, Erikák helyett szintén, Mészáros Katája helyett a medve kommunista főszerepőjüknek Miskolcon, amit mai napig ünnepelnek. Én még ilyen mocskos népeket nem láttam, mint Magyarország neres kormánya! Legyőztek rengetegen egyszerre, azóta cipelnek bábként a szereplői helyett a Szabó világkönyvtárnak, meggyaláztatva velük a gyerekeimet is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: Igazságra várva
  2023-06-02 03:19:52, péntek
 
  Kohut Katalin: Igazságra várva

,,A bölcsesség nem más, mint begyógyult fájó sebek sokasága."


Azt hiszem, az élet a jókhoz kegyetlen,
ember-szív zokog, tűr egymaga fedetlen,
kérdőn néz a két szem, kérése egyszerű,
jöjjön egy új világ, gyógyító erejű.

Szeretem a szépet, a bölcset még inkább,
igazság ereje a Földön legtisztább,
hordozza magában törvényét az égnek,
jut belőle soknak örök-menedéknek.

Záporoznak szavak, éles tőr a nyelvük,
s amíg mi belül csak könnyeinket nyeljük,
kacag a gúnyoló, teljes a győzelme,
mintha mindenfelé csak gonosz teremne...

Irigység, hazugság régesrégi kezdet,
mivel kísértették egykor itt a szentet,
ördögöknek hada diktálja az erőt,
elmélet-káosza diktálja jövendőt.

Óra körül táncol pokolnak a népe,
soha nem volt talán ilyen nyeresége,
femában bezárva a remény mécsese,
nagy csodát remélve, bár a haja kese.

Minden, mi igaz és ember volt bűnjel itt,
szerepüket rájuk akasztották megint,
közös áldozással nemesül a világ,
frigyet emígy kötnek pokol haramiák.

Űr apokalipszis tudományát hozta,
felruházva tömeg, minden gonosz horda,
iszonyat, fertelem, amit elkövettek,
nem vetettek gátat véres ütközetnek.

Nem lehetek én bölcs, a sok seb még sajog,
igazság gyógyírja nem lehet, csak a jog,
emberi méltóság neve a betegség,
övék a bírálat, ez így képtelenség.

Nincsen miről írnom, olyan sokk ért engem,
történteknek száma még mindig végetlen,
felmentőkre várva évek óta immár
igazságot kérek, teli már a kincstár.


Miskolc, 2023. június 2.






 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2023.05 2023. Június 2023.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 95 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 985
  • e Hét: 8458
  • e Hónap: 14699
  • e Év: 66965
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.