Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
Pondróktól hemzsegő láb
  2009-09-30 13:11:15, szerda
 
  H. Á-ék udvarán voltam, bementem az ajtón. Láttam az anyja lábát levágva, melyben pondrók hemzsegtek. Nekem kellett egyesével kiszednem a pondrókat és kitisztítani a sebet.

Reggel arra ébredtem, hogy valamilyen bűz költözött belém, egészen megváltoztam, ingerült is lettem.
 
 
0 komment , kategória:  Éjszakáim, álmaim  
Október havi névnapi szófejtő
  2009-09-30 07:49:57, szerda
 
 


Skorpió, avagy Mindszent hava



Októberben ősi magyar, bibliai, héber, latin, germán, görög, újabb magyar nevek kavarognak.

Örs földrajzi névként gyakoribb (Budaörs, Tarnaörs, Alsóörs..), de azért 1967-ben is talált gazdára.
III. Béla névtelen jegyzője, Anonymus ezt írta róla a Gesta Hungarorumban:" Azután Árpád vezér és nemesei innen fölkerekedve a Nyárád vizéig vonultak, s tábort ütöttek a patakok mellett attól a helytől kezdve, melyet most Kácsnak mondanak. Árpád itt nagy földet adott Ócsádnak, Örsúr apjának....aki a folyónak forrásánál várat épített, amelyet most Örsúr várának hívnak".
(Kb. a nyolcvanas évek elején Kácson rendezték be a nyári napközis tábort,
s jöttek mondani nekünk, hogy bántják a nagyok a kisebb gyerekeket, hozzuk haza a gyereket onnan. Oda-vissza jelentése: Csák.)

Az október 2-i Örs után következő a 10-i Gedeon, vagy Gideon, bibliai, héber eredettel, azt jelenti: harcos, vágó, romboló. Izrael egyik bírája volt az i.e. XIII. sz. táján, le is győzte az Izraelt fosztogató és elnyomó Midjant és Amaleket.
A Gedeon ma már ritka név, mint becézett alakja, a Gida. Egykori családnév belőle a Gedő volt, Gedőudvar a régi Vas megyében volt. Ezt a nevet kapta az Abigélben Torma Gedeon is.

Rafael ószövetségi bibliai név, Gábriel és Michael - Mihály - eredetének ismeretében tudjuk megfejteni. Rafael név jelentése: ,,Isten meggyógyít".
Raffaello, az itáliai reneszánsz nagy művésze is ezt a nevet viselte.
1967-ben ketten kapták ezt a nevet. Ráfis változata még ritkább.

Rudolf germán eredetű, a Hrodolf fejleménye, amely annyit jelent: dicső farkas, s így rokonságban van az Adolffal, amely még nemes farkast jelent.
A Rudolfból lett Rezső, amit a nyelvújítók alkottak meg. Föltehetőleg a Dezső név is így keletkezett, családnév viszont a Rézső, Réső.
1967-ben 113 Rudolfra csak 36 Rezső jutott.

Nándor október 19-én ünnepel, germán eredetű névből, Ferdinándból alkották meg a nyelvújítók a XIX. Sz. első felében. Becéző alakja Nándi, a Sándor, Andor mintájára eszelték ki, 1967-ben 146-an kapták hazánkban, míg az október 19-i Ferdinándot csak 6-an. Eredeti germán alakja a Fridunant volt, s azt jelentette: béke + merész.

Alfonz október 30-án fenti Nándorékhoz tartozik még, szintén germán eredetű, azt jelenti: készséges, esetleg teljesen kész. Markos József művésznevéből, az Alfonzóból vált ismertté.

Teréz október 3-án és 15-én ünnepel. A név görög eredetű, de máig sincs megfejtése biztosan. Kréta melletti Therasia szigetéről való nő lehet az egyik jelentése, a másik a hőség, forróság, nyár, aratás görög therosz szót véli felismerni benne, theriaia igéből, a vadászni értelméből azt jelentené: vadásznő.
Terka, Tercsi, Rézi, Riza, Tera, Teri....bizonyítja, igen népszerű nevünk volt, s maradt is. 1967-es felmérés szerint 218-an kapták ezt a nevet, Teréziával együtt kétszázzal nő ez a szám. Még a Tessza is idetartozik az angol Theresa önálló becézője. Terézvárosunk összefügg vele, a katolikus egyház Teréz-kultuszával, amely a barokk korban, Spanyolországban alakult ki, mikor Avilában a dalok és szentek városában 1515-ben megszületett az a kislány, aki a karmelita rend reformátoraként Nagy Szent Teréz néven vonult be az egyháztörténetbe.

A Habsburg-házban is divattá lett a Terézia név, amint Mária Terézia neve is bizonyítja, s 1777-től nevezik Pest Terézvárosát így. Volt egy szegény francia leány Thérése Martin, aki 24 éves korában meghalt, 1925-ben ,,lisieux-i Szent Teréz" lett, önéletrajza és költeményei világszerte ismertté tették bájos alakját. Emlékünnepe október 3-án van.

Renáta október 26-ára esik, szintén vallás fogalomvilágát őrzi, azt jelenti szó szerint: ,,újjászületett". Renatus férfinév nőnemű alakja, az olaszos Renató alakja sem vert itt gyökeret. 43 Renáta született 1967-ben.
René Renata franciás alakja kimaradt az anyakönyvezhető nevek közül.

Aurél és Aurélia latin eredetű, a latin Aurélius nemzetség neve szó szerinti értelemben azt jelenti: Aranyos. Belőlük született meg a múlt században Aranka, 2 Auréliával szemben 340 Arankát anyakönyveztek 1967-ben.

Malvin október 1-én tartja nevenapját, germán eredetű név, olyasmit jelent: a jog barátja. Becéző alakja Málcsi. Malvint 1967-ben 10-en kapták.

Ferenc október 4-i névnappal a XII. század s az egész egyháztörténet egyik legnépszerűbb szentje, a madaraknak, s állatoknak prédikáló Assisi Szent Ferenc volt.
Édesapja Pietro di Bernardone gazdag posztókereskedő 1182-ben sürgős üzleti útra indult a közép-olaszországi Assisiből a frankok országába, s feleségének, Pica asszonynak meghagyta, hogyha az örvendetes esemény bekövetkeznék, azonnal küldjön neki hírt. Mire a jó hírre a boldog apa megérkezett, már meg is keresztelték Giovanni, vagyis János névre, ő azonban, mivel a frankok földjén érte az örömhír, s felesége is francia származású volt, csak kis frankocska, latinus Franciscus, olaszul Francesco, ill. il piccolo Francese, a kis francia néven emlegette. Így lett Giovanniból Francesco, s az általa alapított szerzetesrend is franciskánusok, magyarul a ferences atyák rendje. A Ferenc annyit jelent: francia, frank.
Ősgermán frank jelentése ez volt: merész, vakmerő, ill. szabad, innen a frank közsző szókimondó, nyílt, őszinte értelme.
Csokonai Ferenc napi köszöntőjében tanítóját, Budai Ferencet, vagy Hunyadi Ferenc püspököt köszöntötte. Mivel Csokonai Cérest, az anyaföld és az aratás római istennőjét említi, bizonyosnak látszik, hogy a június 16-i, vagy július 16-i protestáns Ferencek napjára készült ez az alkalmi vers.
Van április 2-án is egy katolikus Ferenc-nap, a XV. Századi remete, Paulai Szent Ferencé, december 3. A XVI. századi jezsuita térítő, Xavéri Szent Ferencé, január 29. Pedig a XVII. században élet Szalészi Szent Ferenc genfi püspök emléknapja.
A Wesselényi Ferenc féle összeesküvésben több Ferenc is részt vett: Nádasdy Ferenc országbíró, Frangepán Ferenc, Zrínyi Péter sógora.
A II. Rákóczi Ferenc kuruc szabadságharca után vált közkedveltté a Ferenc név, mint Kazinczy, Kölcsey keresztneve is bizonyítja.
A névadó frankok, latinos franciák még a nevüket is egy germán törzstől, a frankoktól kapták, akik északról behatolva hódították meg a romanizálódott kelta-gall őslakosságot, míg végül maguk is beolvadtak a latin nyelvű óslakókba. A gall őslakosság is adott egy férfinevet, sőt szentet a naptárnak, a kelta-ír Galló - Callo - népnevet, melyet a rómaiak gallus alakban vettek át, amely nyelvünkben, mint közszó kakast jelentett.
Ezért hallani ma is Franciaország jelképeként a gall-kakasról, mint Berlin nevében a medve jelentésű Bár-ról.
Szent Gallus I. sz. 600 körül telepedett le a Bodeni-tó partján, mint írországi származású igehírdető, ahová kalandozó őseink is ellátogattak.
A toronyból lezuhant társuk emlékére a jámbos Heribald barát társaságában...az ír apostol sírjánál annyi csodás gyógyulás történt, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje lett, hajdani létezését bizonyítja a Veszprém megyei Szentgál község neve, a Somogy megyei Szentgáloshír, s a Gyulafehérvár melletti Alsógáld, Erdélyben. A sok Gál, Gaál? Gálos családnév is innen ered. A Gál keresztnévként anyakönyvezhető, az október 16-i Huszár Gál őrizte meg számunkra, mint nyomdász reformátor ezt a népi idójóslásos nevet.

Vendel október 20-án ünnepel. Németből került ide, pusztításairól hírhedt észak-germániai vandál nép neve rejlik benne. Szent Vendel a legenda szerint a VII. században élt ír királyfi volt, ki Rómába zarándokolt, majd Trier környékén remetéskedett, egy birtokosnál pásztorként szolgált, a pásztorok és földművesek védőszentje lett. Jászladányban magyar szűrbe öltöztetett szobra a mezőn áll, kis bárányt tartva a kezében.
1967-ben 28-an kapták a Vendel keresztnevet.

A női Vanda név, amit csak hárman kaptak, elég ritka, január 26-ra esik a névnapjuk. Ez is afféle fregoli jelentéssel, mert a nyelvérzékünk szláv eredetet érez benne, annál is inkább, mert a lengyeleknél igen gyakori keresztnév. Lengyel a mondabeli Wanda, egy királylány neve, s szó szerint annyit jelent: vend nemzetiségű nő.

Lukács október 18-i bibliai név, az egyik apostol evangélista neve. Latin Lucasból alakult ki anyanyelvünkben, ennek jelentése: Lucaina tartományból való férfi, vagyis ez földrajzi eredetű személynevünk sorába tartozik.
Szent Lukács fürdő neve sem a gyógyító apostol nevéből származott, egy Lukasz nevű fürdőtulajdonosra ragadt rá a Lukács név, a nép lyukas fürdőként emlegette.
Szent Lukács az orvosok és festők védőszentje lett. 1967-ben 4-en kapták ezt a nevet.

Van Csokonainak egy vidám verse, mégpedig Október címmel.
A Dénes név október 9-re esik.
Dénes nádor neve ismeretes a magyar történelemből, ő volt az, aki a tatár betörésekor 1241-ben eredménytelenül védte a Vereckei-szorost.
Az oklevelek Dienesnek említik, Kazinczy Ferenc még a XIX. Században is Dienesnek írta öccse nevét. Dienes alakot őrző számos vezetéknév - mint a Petőfi-kutató Dienes András - őrzi e nevet, de a Gyenes családév is idetartozik. A Dienes alak ne más, mint szőlőtőkén, bor és a szőlő görög istenének, Dionüszosznak kissé megmagyarosított neve. A hosszú Dionüszoszból Dionis, majd Dienes lett, végül a két szótagú Dénes. Az angolban Denis keresztnév lett a bor görög istenének nevéből.
Nőnemű alakja Dénesnek Dionízia, franciában Denis, májusi névnappal.

Október 8-án van Demeter napja, sőt Dömötör, pontos görög ejtéssel Démétér - női isten volt, ahogy a földet, a termést, a bőséget, az anyaságot kifejező közszavak is nőneműek a görögben s a latinban.
A Dömötöröknek külön névnapjuk van az októberi mellett április 9-én.
A Demetert történelmileg a szláv Dimitírből származtatják, míg a Dömötör az ő-ző nyelvjárásban alakult ki. Tény, hogy Szeged városának Árpád-kori kis román tornyát Dömötör-toronynak nevezik a fogadalmi templom mellett, Tányértalpú komának a Dörmögő Dömötör-ből nevezi Domokos, az írója e névmagyarázónak.
A székelyföldi gyimesi legenda szerint Szent Demeter székely ember volt, Gyimesbükkön született, s ott is nevelkedett. Női párja: Demetria. Becéző alakja: Döme, a Dömös önálló anyakönyvezhető név lett, mindkettő október 25-re esik. Dönci, Döncike sem lett önálló név.

Brigitta név - 1967-ben 167-en kapták) kevés óír eredetű személynevünk közé tartozik, jelentése: erős, illetve erényes.
Október 11-én tartják a névnapjukat.
A név összefügg a brigád, sőt briganti szavunkkal is, ezek olasz eredetűek, brigade, brigand alakban, harc, viszály, küzdelem jelentéssel, amely e szavak alapja, maga is kelta eredetű.
Brigitta becéző formája anyakönyvezhető: Gitta, 1967-ben két kislány kapta ezt a nevet, névnapjuk október 8-ra esik. Az óír név néhány nyelvben Brigida alakban él, hasonlóan harcias értelmű volt, mint pl. a Hedvig.

Hedvig, amely kétszeresen harcot jelent első eleme: gyűlölet a német Hassnak, angol hatenek felel meg, második alakja pedig viadal - wig, amely pl. Lajos nevünk eredeti Hlúd-wig alakjában ismerhető fel.
Szent Hedvig a Bánk bánból ismert Gertrúd királyné nővére, aki október 15-én halt meg. A lengyelek más Hedviget - náluk: Jadwiga - tiszteltek szentként: a mi Nagy Lajos királyunk leányát, aki apja halála után Lengyelország királynője, a litvánok térítője lett. Az ő emléknapjuk február 28-án van.
Hedda Hedvig északi germán - skandináv - változata (Ibsen Hedda Gabler c. drámája), 1967-ben senki sem kapta, míg a Hedvig nevet majdnem száz kislány.

Gertrúd szintén germán eredetű, Katona József Bánk bán-jában II. Endre király feleségének neve latinosan, Gertrudis néven szerepel. Hamlet, dán királyfi anyja is ezt a nevet viseli Shekaspeare-nél. Gertrúd első elemében a német eredetű gerely közszavunkat ismerhetjük fel, a név jelentése ugyanis: a dárdák varázslónője. Az október 3-i Gertrúdot 34 kislány kapta hazánkban. Becéző alakja, a Trudi önálló névként nem anyakönyvezhető.

Tekla, Hedviggel egy napon van a naptárban, október 15-én, görög eredettel bír, nevének jelentése: Isten dicsősége.
1967-en heten kapták ezt a nevet, szintén ennyien kapták a Ráhel nevet is,
mely október 24-re esik. Ószövetségi eredete van, héber eredettel. Jelentése: bárány, anyajuh.
Ráhel a Bibliában az arameus Lábán leánya, akit Jákób egy pusztai kútnál ismert meg, mikor a juhnyájat legeltette. A Károli-biblia szerint:
,,Vala pedig Lábánnak két leánya: a nagyobbiknak neve Lea, a kisebbiknek Ráhel. Leának pedig gyenge szemei valának,de Ráhel szép termetű és szép tekintetű vala. Megszereti ezért Jákób Ráhelt és monda Lábánnak: Szolgállak téged hét esztendeig Ráhelért, s te kisebbik leányodért. És mondá Lábán: Jobb neked adnom őt, hogysem másnak adjam őt, maradj énnálam. Szolgált tehát Jákób Ráhelért hét esztendeig, s csak néhány napnak tetszék ez neki, annyira szereti vala őt."
Végül, újabb hétévi szolgálat után csakugyan megkapta a leányt, s gyöngéden szeretett felesége lett.
De az Újszövetségben is szó esik róla, mikor Jézus, a Messiás születésekor Heródes király féltékenységből legyilkoltat minden két éven aluli gyermeket: ,,Akkor Heródes ... elküldvén szolgáit, levágata minden gyermekeket, kik valának Betlehemben...Ráhel, siratván fiait, nem akart vígasztalást bevenni, mivelhogy az ő fiai nem volnának...."

Kálmán megfelelője Coloman, Kolman, semmi köze nincsen ami régi személynevünkhöz, amely ótörök eredetű, s azt jelenti: maradék.
Ez ismerhető föl a Heves megyei Kál, a Vas megyei Káld, a Veszprém megyei Köveskál nevében is, alapja megmarad jelentésű török gal-ige.

Tiborc a jobbágy a Bánk bán-ban, nem héber, hanem latin eredetű: a római Tiburtius azt jelentette szó szerint: Tibur - a Róma melletti mai Tivoli - helységből való férfi. A latin Tiburtius rövidüléséből lett az április 14i, augusztus 11-i Tiborc, mely ma már alig használatos.
Annál inkább a belőle rövidült Tibor, ezt 1967-ben 3359 kisfiú kapta.
A Tiba családnév is Tibor, ill. Tiborc becéző alakjából keletkezett.
A szerb-horvát eredetű bán közszó egyébként a VI. század második felében uralkodott Baján avar kagánnak nevére megy vissza, a Baján név pedig: gazdag jelentésű mongol-török szóból alakult.

Salamon bibliai eredetű, nemcsak okoskodó emberekre mondják, te bölcs Salamon, hanem a salamoni ítélet emlegetése is, mikor valaki valamely nehéz, fogas kérdésben hoz bölcs ítéletet. Ennek az igazságszolgáltatásnak nyomán dolgozta fel Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör c. drámáját, a Bibliában a Királyok I. könyvében, ahol a két asszony járul a király elé, akik közül az egyiknek meghalt újszülött fia, s helyette a másik asszonyét csempészte maga mellé ágyába, s azt magának vallotta......

A hagyomány szerint Sába királynője - akiről Goldmark Károly operája is szól - azért ment Jeruzsálembe, hogy az uralkodó bölcsességéről meggyőződjék. Itt állt Salamon legnagyobb alkotása, a pazar jeruzsálemi templom. A hagyomány több bibliai könyvet neki tulajdonít, többek között a híres Énekek Énekét. A bölcs uralkodó köré számtalan legenda fonódott, pl. az is, hogy értette az állatok s a madarak nyelvét.
Salamon jelentése héberből: békés, szelid.
Endre királyunk fia is ezt a nevet viselte, de rá nem illett a békés, szelid jelentése a névnek. Német segítséggel ült trónra, szemben atyja öccsével, I. Béla királlyal. Béla fiai később folytonos ármánykodásai miatt ellene fordultak, s László - a későbbi Szent László - Mogyoród és Cinkota között, Pest határában döntő vereséget mért rá. Salamon ekkor ismét IV. Henrik német császárhoz menekült, fölajánlotta neki hűbérül az országot, de ez sem segített rajta. László király végül is - a hagyomány szerint - a Visegrádon ma is látható Salamon-tornyá-ba záratta. De hamarosan visszanyerte szabadságát, ekkor a besenyőkkel fordult László ellen, s a harcokban esett el. Más hagyomány szerint remete lett az isztriai Polában - Pulában - vezekelt bűneiért. Ezt a történetet dolgozta fel Vörösmarty Salamon c. versében. A visegrádi toronyban raboskodó Salamon legendáját Erdélyi József dolgozta fel. A név eredete héberben Salomoh, a mohamedán népeknél ismert Szelimek nem voltak a legbékésebb természetűek. Októberben kétszer is előfordul e név a naptárban, 17-én és 14-én.

Orsolya október 21-i névnappal már jóval divatosabb, 120-an kapták hazánkban 1967-ben. A XVI-XVII. századi főúri családoknál, becéző alakjából az Orsika anyakönyvezhető önálló névvé lett. A XVI. század Szegedi Kis Istvánt tiszteli az énekszerző prédikátorok közül. Több éven át folytatott külföldi stúdiumokat, mint Luther és Melanchton tanítványa. Temesvárt is próbált téríteni, de onnan Losonczy István, a híres várkapitány kergette el. Az üldözések elől menekülve főleg török hódoltsági területeken működött. Végre Szigetvárra húzódott, s a várkapitány oltalma alá. Balsorsa ott is utolérte. Egyszer egy kaposvári bég elfogatta, 1561-tól l563-ig sínylődött török rabságban Pécsett és Szolnokon.
A szigetvári templomban a keresztségről prédikálván - akkori szokás szerint - elmagyarázta egyes férfi- s női nevek jelentését. A nevek magyarázgatása közben nem javallotta, hogy oktalan állatok nevére kereszteljék a gyermekeket, pl. a fiúkat Farkasnak, lányokat Orsolyának, minthogy az Orsolya vagy Ursula név: Nőstény Medvét jelent.
Szerencsétlenségére hallgatói között egy Orsolya nevű nemesasszony ült, ez annyira megneheztelt a nevét sértő magyarázat miatt, hogy férjének addig nem hagyott békét, míg valamilyen feljelentéssel török kézre nem juttatta.
A név új magyarázata szerint Orsolyában nem a nőstény medve, hanem a ló, paripa jelentésű germán Ross fedezhető föl: a lovat a germánok szent állatként tisztelték, s a Hors, Ors náluk totemnév lehetett.
Orsolya és Orsika nevet október 21-én tartják.

Forrás: Szilágyi Ferenc: Sokféle neveknek magyarázatja

 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Mai jóslás - Az ős Nyilas
  2009-09-30 07:41:14, szerda
 
 

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned!
Az ős Nyilas

Általánosan: a 9. zodiákus jegy (nov.23-dec.21-ig), bolygója a Jupiter. Jellemzője a vállalkozó szellem, független, igazságos, udvarias, becsületes. Ásványai a topáz és a gyöngy. A topázt anno dögvészre, mellkasi panaszokra alkalmazták és az utazókat is védte a veszélytől. A rómaiak az erő kövének tartották, úgy gondolták, hogy viselőjét megvédi az elmebajtól, a köszvénytől, az asztmától és a hirtelen haláltól. Szerintük viselője boldog és elégedett ember. Kísérje végig a napodat!

Mai jelentés: az életednek ezen szakaszát erősen befolyásolni fogja egy olyan személy, aki optimista, szabadságszerető, kedélyes, becsületes, egyenes és igen intellektuális.
 
 
0 komment , kategória:  Napi jóslás  
Mai harmoniakártyám
  2009-09-30 07:17:57, szerda
 
 

A mai napodat Egyszerűség hatja át



Oroszlán - Az erő jelképe. A szavannák királya azt üzeni, hogy uralkodni tudsz a problémás helyzeteken. Lesd el felséges nyugalmát! Az oroszlán csillagképre is utalhat a kártya, ezért érdemes a HarmoNet horoszkóp oldalán is körülnézned!



 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Vincze László a magyarokról
  2009-09-29 11:49:23, kedd
 
 

A középkori keresztény Magyarország volt az ütött-kopott pajzs, amely mögött Nyugat relatív békében fejlődhetett és megkülönböztetett európai kultúrát érhetett el. Az áldozatnak és európai eredmény kapujának őrzése igen nagy és kölétséges feladat volt. Magyarországnbek kellett viselnie az Ottomán törökkel szembeni ellenállás összes terhét, akik miután Byzanci császárságoz elpusztították, Európa meghódítására indultak. Magyarország teljesítményét jól foglalja össze Macaulay a következő szavakkal:
"Magyarország nélkül lehet hogy most Cambridben és Oxfordban a tanulmányokat törökül kellene folytatni."
A magyar ellenállás megtörte a török császár erejét és a bátor és fanatikus ellenséggel szemben évszázadokon keszertűl vívott rettenetes küzdelem súlyos áldozatokat követelt, úgy hogy végül is Magyarország letarolt, gyér népességű, elszegényedett és politikailag végzetesen nehéz körülmények közé jutott.

Ehhez azért még hozzá kell tenni, hogy a magyar nép fizette a keresztény egyháznak még a kötelező juttatásokat, amely Rómába vándorolt. István óta ez akkora összeg, hogy le se írom..., mert nem hinnétek el.
Érdekes, hogy akik a mi pénzünkön dőzsöltek és élték nyugodt életüket, mit is mondanak azokról, akik eltartották őket. (Azért azt leírom, hogy Európa aranytermelésének 80%.-
át nálunk bányásztát, milyük volt akkor nekik???)
Csórók!
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
Milyen az igazi gazdagság?
  2009-09-29 11:45:05, kedd
 
 


Klubból hoztam:

Elgondolkodtató: "Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.

Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.

-Nos, mit gondolsz erről az útról?
-Nagyon jó volt apa!
-Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
-Igen.
-És mit láttál meg mindebből?

-Azt, Apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk
van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek.
Te és Anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.

Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette.

-Köszönöm Apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk. "
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
A főorvosnőnek már neve is van
  2009-09-29 11:16:39, kedd
 
  2001-ben ki szerettem volna vizsgáltatni a visszaéléseket, melyek az egészségügyben történtek velem, valamint kérni, hogy fizessék meg 1991. óta ért káromat úgy anyagilag - engem nem százalékoltak le a kórházban történt beszédbénulás és fejsérülés, gondolat-felpörgetés után -,mint erkölcsileg.

Dr. K. G. vasgyári ideg osztályvezető főorvost bízták meg az üggyel, akinek furcsa, hipnotikus szemei vannak. Dr. Kovács közölte velem:

- Mit szólt volna hozzá, ha magát is az édesapja megerőszakolja, mint azokat a lányokat, akik hozzám járnak?

Megdöbbentem mondatán, de folytatta a különleges mondanialóit:

- Már nekem nevem is van, néven szólítanak.

Kik? Fekete mágusok, vagy másféle szekták tagjai? Ezt elfelejtette megmondani. Tény, hogy furcsa körülmények között lett osztályvezető főorvos mások elmondása szerint a névvel rendelkező doktornő, aki fejfájás rendeléseket is tart a kórházban, nemcsak apjuk által megerőszakoltakkal foglalkozik.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
D. és E. úszómesterek
  2009-09-29 11:06:32, kedd
 
  Egy tavat akartam átúszni, de a közepe felé megfogott egy rövid, szőke hajú nő és nem engedett tovább. Ekkor megláttam egy csurkás babát, fején koronával.

Valaki azt mondta: - D. T és E. K. az úszómesterek.

(E. eredetét egér démonjaival a Talmudban találtam meg.)
 
 
0 komment , kategória:  Éjszakáim, álmaim  
Szeplős volt az arcom
  2009-09-29 11:04:30, kedd
 
 


Az arcomat láttam, de tele volt hatalmas szeplőkkel.
 
 
0 komment , kategória:  Éjszakáim, álmaim  
Leszbikus szemüvege Csanyikban
  2009-09-29 11:03:13, kedd
 
 
Mentem a Csanyikba fel egy kis ösvényen, ahol a földön megláttam egy szemüveget. Ugyanaz a szemüveg volt, amit kaptam ajándékba egy kiliáni leszbikus nőtől, aki erőszakosan akarta magát rám erőltetni, mint a gyerek iskolatársának az anyja. Nem értettem, mit keresett a szemüveg a csanyiki úton, de nem vettem fel és nem nyúltam hozzá.


(Csanyikban üzemelt a Pszichoterápiás szanatórium, ahol nagyon furcsa dolgok történtek, s még cigányokat is berendeztek oda nyaralni a betegek közé.Vezetője Vass nevű elmebetegnek mondott orvos volt. 1991-ben kértem beutalót strummámmal a Mátrába, de csak a szomszédnak adott az idegbeteg, kiabálós dr. Sz.körzeti orvos, engem elküldött a belgyógyász főorvosnő feletteséhez, akitől félt. A belgyógyász főorvosnő nem akart adni beutalót, csak a Csanyikba. Ott volt egy rövidnadrágos férfi, aki éppen egy csokor virággal jött kérni beutalót, azt mondta, oda ad neki a főorvosnő, ahová csak kéri, így minden évben másutt nyaralhat. Dr. Sz. verte az asztalt, miért adott nekem a főorvosnő, dr. P. I. a Csanyikba beutalót, holott nekem csendre és nyugalomra van szükségem. Fel is vettek egy hamis jegyzőkönyvet azzal, hogy miattam két alkoholista szobatársam, akik cigányokkal ittak legyógyszerezte magát, amikor egyszer részegen kopogtattak az ajtón kapuzárás után. Kihívtam az újságírókat másnap, de remegett minden részem.)
 
 
0 komment , kategória:  Éjszakáim, álmaim  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 223
  • e Hét: 494
  • e Hónap: 3336
  • e Év: 42337
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.