Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
Kohut Katalin: Emlékezés napja (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-10-31 04:35:22, hétfő
 
  Kohut Katalin: Emlékezés napja

- Béééla! Holnap lesz a halottak napja ünnepnappá nyilvánítva. Nem szeretem az ilyen gyászos ünnepet.
- Igen, drága Vilma, ez olyan, mintha a temetést ünnepnek tekintenénk. Nincs ok az örvendezésre, amit az ünnep szó magában rejt.
- Mert akiket méltatlanul elveszítettünk, örökké szívfájdalommal és dühösen őrizzük. Nekünk olyanok, mintha ma is élnének.
- Nem így volt ez régen, drága Vilma! Akkor természetes volt a hosszú, egészséges élet után, hogy valaki álmában elalszik. Most viszont olyan betegségek fertőzték meg az embereket, melyek nem illettek szépséges szívükhöz. Nem érdemelték meg.
- Igen, mert a betegségek a börtön karmikusoké, ők állandóan újraszületnek, mert bűnösök. Keresztjüket ráterhelték az ártatlan emberiségre, maguk helyett szenvedtetve a jókat.
- Valóban nem helyes és csúnya a kifejezés, hogy Halottak napja. Mi ezentúl csak Emlékezés napjának fogjuk nevezni, bár az is igaz, hogy a kötelező november 2-i ünnepnap taszító.
- Valóban, mert mi naponta emlékezünk, Bélám. De a drága koszorúk általában lelkiismeret furdalásból kerülnek a sírokra, mikor a kötelezőnek kikiáltott évi egy tortúrát letudják.
- Érthetetlen a katolikus és ortodox egyházak november 1-re hivatalosan ünnepnapnak nyilvánított Mindenszentek napja.
- Igen, Bélám, most olvastam, hogy az a halottak vigiliuma, akik tisztítótűzben égnek. Felfoghatatlan, eddig azt hittem, hogy a Mindenszentek a régi történelmi egyházak angyalainak, szentjeinek ünnepe...
- .. s nem azé a szentháromságé, melyet beállítottak a csapásokkal, Illés református apokalipszisével, az Omega szentlélek vas börtönével és a Metroval, mint fekete mágus ortodoxokkal. Ez most a féktelenek ünnepe.
- Szörnyű, hogy így meggyalázták és kiforgatták a történelmet azok, akik magyar kislánynak beöltöztetett emberi kislány bemutatásával a világnak kezdték az ébredő játszótér vallásainak újraélesztését.
- 2000-ben, miután a kislányt kiiktatták az elmével az élők közül, nyugodtan egyházakat és ünnepnapokat vezetett be valamennyi fekete egyház magának.
- A régi, történelmi katolikus egyház antikrisztus egyházfővel már a kelta halálvágyat alakította át olyan módon, ahogyan Szerb Antal megírta.
- Idézem, drága Vilma: ,,Hogy az északi népek beléptek a keresztény népszövetségbe, az európai civilizációba, annak, ha emlékszel, az volt az egyik következménye, hogy két évszázadon keresztül nem volt szó másról, mint halálról: a X. és XI. században, a clunyi szerzetesi reform századaiban. A kora-román korban a kereszténységet az a veszedelem fenyegette, hogy a legsötétebb halálvallás lesz belőle, valami olyasmi, mint a mexikói indiánoké volt. De azután mégis előtört eredeti mediterrán és humánus jellege. Mi történt? A halálvágyat a mediterránoknak sikerült szublimálni és racionalizálni, vagyis magyarul, a halálvágyat túlvilági utáni vággyá hígították, átalakították a halál-szirén szörnyű sexeppealjét a mennyei karok és rendek angyali zenéjű hívószavává."
- Szerintem, Bélám az eredeti antikrisztus előtti történelmi egyház elméletét a pokol purgatóriumaival Dante írta meg az Isteni színjátékban.
- Pontosan, Madách pedig Az ember tragédiáját. Így kerültek napvilágra a bibliába szőtt történelmek.
- Ma Halloween napját ünnepelnek az angolszász országok után itt is a gyermekek.
- Szerb Antal így fogalmazta meg a kelták halotti ünnepét: ,,A nyers, ősi, pogány halálvágy pedig száműzetésbe ment, a vallás alatti rétegekbe, a babona, boszorkányság, sátánosság elemei közé. Minél erősebb lesz a civilizáció, annál jobban tudat alá kerül a halál szerelme."
- A Wikipédia pedig így fogalmaz, Bélám: ,,Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep ,,ellenpontjaként" az esztendő ,,napos" felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák."
- Valóban, drága Vilma, jelenleg is ember áldozatokat mutattak be a fekete mágus egyházak kivétel nélkül, egyetlen nagy közös áldozásban tisztulnak a népek.
- Ezek szerint inkább Halloweent tartanak, tort ülve a kihalt emberiséget ünnepelve.
- A tisztesség, a becsület, a szorgalom, a jóság és szeretet megszüntetését őrjöngve tartják... Ez valamennyi média és politika, legyőzték az emberséget.
- Szóval Bélám, nem ünnep a Halottak napja, hanem emlékezés azoknak, akik nem őrzik szívükben a halottjaikat. Nekünk meg állandó szívfájdalom és tehetetlenség a féktelenség ellen.

2016. október 31.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: A jövő
  2016-10-30 18:21:12, vasárnap
 
  Kohut Katalin: A jövő

Fenn tündököl a jövő,
örökös boldogság,
a szép álmokat szövő
kívánság mennyország.
A Földön lesz az élet,
szeretet kezet nyújt,
örömünk nem ér véget,
lángszívünk gyertyát gyújt.

A gyermek felmelegszik,
az öreg bölcs, igaz,
hangszerünk ódát játszik,
Ámor keze nyilaz,
a szerelem hegedül,
a vonó ünnepel,
az emberség felderül,
nagybecsű, hű kebel.

A szenvedő megújul,
temeti a múltat,
már nem él hazátlanul,
hirdeti titkunkat.
A szabadság felhőtlen
szárnyaló boldogság,
vár az élet időtlen.
Földön a mennyország.


2016. október 30.



 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Sütőtök krémleves
  2016-10-30 13:09:09, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Gyors sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
0,5 l főzőtejszín
1 nagy fej hagyma
3 cikk fokhagyma
3 dkg vaj
2 db húsleves kocka
levesgyöngyöcske

Elkészítés:

A tököt meghámozom és apró kockákra vágom. A vajban megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáteszem a kockázott sütőtököket, felöntöm vízzel, beleteszem a húsleves kockákat. Fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára párolom.
Összeturmixolom, ha nagyon sűrű, felöntöm még vízzel és összeforralom a főzőtejszínnel.
Levesgyöngyöcskével tálalom.

Ha gazdagabban akarom, zsemlét kisebb kockákra vágva kevés olajon megpirítok sóval és borssal, vagy tökmagot.

Jó étvágyat kívánok!

2016. október 30.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kohut Katalin: Csirke brokkolikörettel
  2016-10-30 02:00:29, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Csirke brokkolikörettel

Hozzávalók:

2 db pecsenye csirkecomb, vagy 2 db csirkemell filé
2 db brokkoli

gyömbér
oregano
3-4 kis cikk fokhagyma
1 db fokhagymás saláta mártás
1 pohár natúr joghurt
Floriol olaj

Elkészítés:

A megmosott csirkecombokat besózom és sütőzacskóban a tepsibe helyezem, előre melegített sütőben megsütöm. Ha csirkemell filét veszek, kevés Floriol olajban megsózva kavargatás mellett megpuhítom.

A brokkolikat megmosom, majd rózsákra szedem egy nagyobb lábasba, megsózom, belenyomok 3-4 cikk fokhagymát, fűszerezem oreganoval, gyömbérrel, sóval. (Lehet előtte bő, sós vízben kissé megpuhítani a brokkolikat egyben, úgy rózsákra szedve szebb a külalakja)
Olajat öntök alá, nagyon kevés vízzel odateszem fedő alatt párolódni.
Közben kavargatom, hogy mindenütt egyformán megpuhuljanak a brokkoli cikkek.

Egy pohár joghurttal összekeverem a salátaport, beteszem a hűtőbe.

Mikor minden elkészült, a megsült hús mellé helyezem a brokkoli köretet, saláta öntettel tálalom.

Jó étvágyat!

2016. október 30.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Márai Sándor: Sasad
  2016-10-29 19:49:48, szombat
 
 

Október végi nap. Budaörssel szemközt állok, délben, egy dombon, valahol a Kamaraerdő egyik tisztásán.
Az erdő halványszőke; az a fajta nyers és testies szőkeség ez, melynek hívása elől nem tudunk kitérni. Valami szól itt hozzánk, személy szerint, az élet és halál hangján. A leszüretelt sasadi dombok, a völgy, ahol Saxlehner savas vizei keserednek, a falak, ahol megölték már a disznót, s felakasztották a combját a mestergerendára, a templomtornyok, ahol e pillanatban egyidejűleg harangoznak ebédre és temetésre, mindez megnemesedik e váratlan, édes és szagos napsütésben, amely nem akar már égetni, sem érlelni. Már csak melengetni akar, gyöngéden és szánalommal.
A dombon állunk, zúg a szél, és süt a nap. A különös, sápadt fényben állunk. Lehet, hogy édes lesz a halál? Lehet, hogy olyan lesz, mint egy szőke nő dajkálása? Lehet, hogy olyan lesz, mintha megértenénk valamit?
Mindenfelé cseng ez az érces csörrenés, a szélben és a napsütésben; mintha egy mitikus mesében aranyeső kezdene hullani. Aranyeső, amely egyszerre érzéki jelkép és emlékjele egy aranykornak, a személyes békének. A szőke lombon megyünk át. A levegőnek nincs semmiféle íze; hűvös és altat.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Közbeszólás
  2016-10-29 19:48:39, szombat
 
 

Igen, az igazságot írd le, hűségesen; de közben tudjad, hogy nem is ez a tárgyi hűség a legfontosabb. Ne a tárgyhoz maradj hűséges; inkább s kérlelhetetlenebbül önmagadhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Ha maradnék (2014) - Filmajánló
  2016-10-29 09:49:32, szombat
 
 

Színes, magyarul beszélő amerikai filmdráma - 107 perces

Rendezte: R.J.Cutler
Forgatókönyvíró:Shauna Cross, Gayle Forman
Zeneszerző: Heitor Pereira
Operatőr: John de Borman
Producer: Denise Di Novi
Vágó: Keith Henderson

Szereplők:

Mia Hall: Chloe Grace Moretz
Adam: Jamie Blakley
Kat Hall: Mireille Enos
Kim Schein: Liana Liberato
Willow: Lauren Lee Smith
Emt: Aliyah O' Brien
Ramirez nővér: Aisha Hinds
Denny Hall: Joshua Leonard


,,Az élet akkor zajlik, amikor épp más terveket szövünk". Így történt ez az amerikai Portlandban élő Miával is. Régi rocker szülők leszármazottjaként egyedül a klasszikus zenen élteti, Beethoven minden mennyiségben. Másodikos korában találkozott a csellóval, első hallásra szerelem született. A hangfekvése szinte elvarázsolta, szíve a zene ritmusára vert. Éjjel-nappal gyakorolt. Apja, a Gennyes sebek punk együttes zenésze áldozatot hozott tehetséges leányáért: eladta dob felszerelését, hogy megvehesse a drága csellót Miának.
Nem jutott eszébe a lánynak, hogy gimnáziumi szerelem érheti, mégis megtörtént a varázs: találkozott Adammal, a Willamette Stone együttes gitárosával és szólóénekesével. Mia idegenkedett a punk zenétől, úgy érezte, két világot képviseltek, hogy ez volt furcsa a szüleiben is.
Mia Juilliard zeneakadémiára ment felvételizni, a fiú már sikeres zenekarával járta az országot. De szerelmesek voltak és a szerelem elméletben minden akadályt legyőz egy kivételével, mely a hirtelen baleset és halál következménye. Vagy mégis van győzelem? Lehetséges a tovább?

A filmet itt tekinthetik meg:

http://videa.hu/videok/film-animacio/ha-maradnek-BB4H566tbziPOOEx

Kellemes élményeket kívánok!

2016. október 29.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Márai Sándor: Órarend
  2016-10-28 20:27:56, péntek
 
 

Hétkor cikket írtam a szerkesztőségben. Nyolckor felkeresett L., aki most tért haza Oroszországból, és csalódott. Panaszait figyelmesen hallgattam. Aztán elfáradtam: lementem az utcára, megálltam a kapuban, s hosszan beszívtam az őszi eső szagát. Gyalog mentem az esőben, a klubba beszívtam az őszi eső szagát. Gyalog mentem az esőben, a klubba, sokáig néztem a kártyásokat. Egy író önkívületben ült közöttük, tárgyakkal és mozdulatokkal igézte a szerencsét, mely hűtlen volt hozzá. Csapzott arcát sokáig néztem. Elmenőben betértem az egyik mellékutcai moziba, megbámultam egy híres mozgókép zárójelenetét, mely a sáskák pusztítását mutatja be. Soha nem láttam még sáskákat. A kép csodálatosan érzékletes volt; most már tudom, nagyjából, milyen lehet egy sáskajárás, gondoltam. Az ember lassan megtanulja a világot.
Éjfél felé értem megint az utcára. A rikkancsok a lapok különkiadásait árusították, vettem egy példányt, s megtudtam, hogy amíg a klubban őgyelegtem, a japánok rommá bombázták Nankingot. Az újságot zsebre gyűrtem, elmentem egy kávéház előtt, az egyik ablakban, idegen férfi társaságában, megpillantottam egy nőt, akit szerettem valamikor. Korrekten köszöntünk, mint a betörők, ha jól végzett munka után a villamosban találkoznak. Éjfél felé fölragyogtak a fátylai mögött a csillagok. Az égre néztem és csodálkoztam.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Párbeszéd
  2016-10-28 20:26:52, péntek
 
 

A színpad esztergályosai nagyra vannak a párbeszéddel. Micsoda titok! Milyen rejtélyes tudomány! De lassan megismerjük fortélyukat. Mind ezt írják, Euripides óta:
A nő: Szeretsz?
A férfi: Igen, de...
S ezt váltogatják, tizenöt képen át.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Távollét
  2016-10-26 17:10:48, szerda
 
  Kohut Katalin: Távollét

Szerelmem a szívemben,
mint egy hallgatás, óceán-mély,
sűrű káosz-vizénél vak vagyok,
jeges érintésétől borzongok.
Máskor égre írt üzenete a múltnak,
hála és szenvedély,
talán hozzá elér.

Kertész voltam, beültettem
lelkébe a holnapot,
örökké - egyetlen szó ragyog.
Keresem az Időnek kulcsát,
megállítom az elmúlást,
könyörögtem a hatalmaknak
egyetlen életért.

Állandó üresség a hiány,
és egyre messzebb
az emberi szeretet,
mely meggyújtotta nekem
az élet mécsesét.
Feltámadt a remény,
de már ott derengett benne
hallgató távolléte.

Várom, hogy szóljon szép szavakkal,
kívánjon jó éjszakát,
egyszer beteljesül, már tudom,
átölel és felmelegít,
a neve életre kel,
s együtt szárnyalunk
az Idő-folyón.


2016. október 26.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 423
  • e Hónap: 3265
  • e Év: 42266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.