Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Márai Sándor: Szeptember
  2015-09-30 17:52:59, szerda
 
 

Az ember lassan otthonos lesz a világban. Igen, ez a szeptember. Ízlelem, mint a szakértő az újbort és mustot, nyelvcsettintve és komolyan. Már meg tudom különböztetni az egyes szeptemberek fajsúlyát, hőfokát, ízét és illatát. Igen, az idei elég tűrhető szeptember. Van benne cukor, ökörnyál, mézszínű napsütés, halálszag, ittas életérzés, hümmögő bölcsesség. Elég jó szeptember ez. Megjelölöm krétával, s várom, mi forr ki erjedő mámorából tavaszra?
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Hamarjában
  2015-09-30 17:51:33, szerda
 
 

Mit is kellene csinálnom, hamarjában? ... Megírni azt a regényt, amelyre húsz éve készülök, s két tucat könyvet írtam közben, hogy elodázhassam e feladatot, elutazni Kínába és Grönlandba, családot alapítani, legalább három gyermekkel, s függetlenül élni közben, mint Robinson és Casanova, elolvasni azt a három-négyezer kötet könyvet, melyek ismerete nélkül nem tudhatok az ember múltjáról és jelenéről semmi biztosat, pénzt gyűjteni, hogy független legyek, s leszokni minden anyagi igényről, hogy még függetlenebb legyek, megbarátkozni a halállal és megszeretni az életet... Ez minden, amit meg kellene valósítani, amit nem lehet elodázni többé, aminek birtoka vagy valósága nélkül értelmetlen és fölösleges az élet, ez minden, ami kötelességem, s amire szükségem van, hamarjában. Mikor a halál közeledik, egyszerre kapkodni kezd az ember, mint az utas, aki öt perccel indulás előtt veszi észre, hogy ideje elmúlt és még nem csomagolt be. Gyorsan, szedjük össze az életet, hamarjában!
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A kilátás
  2015-09-30 17:50:11, szerda
 
 
A szálloda a hegy tetején épült, szobám erkélyéről messze, messze láttam az országba: a nagy folyamot láttam és a nagy várost, s folyam és város mögött azt a halmokból, erdőkből és síkságokból összerakott homályt, ami egy ország. Naphosszat az erkélyen könyököltem, s néztem a kora ősz finom fátylaiba csavart tájait, a kilátást.

A nagyváros idegen és méltóságteljes volt a messziből; a házak és házsorok mértani ábraként tapadtak össze; házat nem láttam sehol, de helyette dúsan burjánoztak a háztömbök és városnegyedek. Első napon álmodoztam és néztem a kilátást, a várost, ezt a modellszerű szerkezetet. Másodnap unatkozva és ásítozva néztem a várost. Arra gondoltam, hogy nagyban és kilátásszerűen semmi nem érdekes. Egy háztömb soha nem érdekes; mindig csak egy lakás egy érdekes, egy ablak, egy szoba. A ,,város népessége" nem érdekelt: engem csak Gizella és Henrik érdekelnek. A szürke folt, mely a messziségben oly festőien jelzi az erdőt, nem mond semmit, de egy fa, egyetlenegy, mely lombjaival beárnyékolja ablakom és madarat tart az ágon, elragad és megbűvöl. Csak a részlet érdekes. Csukjátok be az ablakot.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Az emberi szív
  2015-09-30 08:19:45, szerda
 
 

A testünk védelmét, erejét és tulajdonságainkat adja az öröklött szív, melynek tizenkét fő kelleme adja a személyiséget: szeretet, ember-szerelem, kedvesség, szorgalom, bátorság, tehetség, őszinteség, igazság, boldogság, szerénység, jóság, bölcsesség. Szívünk erényeinek teljessége, ha megszületik, külső szépséggel is megajándékozza az embert, így a benső és külső között létrejön a harmónia, a természet emberével, aki maga is hasonul a mindenséghez.

A szeretet az embernél soha el nem múlik. Nehéz utat adtak a tiszta szívű embereknek, akik utolsó leheletükig szerették és tisztelték az életet.
Ember-szerelem nagybetűs érzelmeit rejtegeti az emberi szív. Rácsodálkozik a nemesség képviselőire és csodálattal tekint rá.
A kedvesség különös ismertetőjele az embereknek, akiknek mindenkihez van jó szavuk, segítőkészségük minden téren megmutatkozik, amivel sokan visszaélnek, vagy nem értik ezt a viselkedést.
Az ember szorgalma belülről fakad, sokszor erején felül átvállalja önmagától a lusta munkatársak feladatait is. A munkahelyek sokszor visszaélnek e becsülettel és általában a legkevesebb fizetéssel jutalmazzák.
Bátorság jellemzi a hű szívet, akit még nem törtek össze az élet dolgai. Védelmezi azokat, akiket tisztel és szeret, rá mindig lehet számítani, kiáll a családjáért, mert neki az otthon szent és sérthetetlen.
A tehetségek szintén a szívben lakoznak, hiszen a szívből ered a szép hang, a zene és szépség szeretete. A tehetség már nagyon korán megnyilvánul, biztonságos környezet és gondoskodás szükséges, hogy az emberke örömére legyen majd az országnak.
Őszinteség kíséri az embereket egy életen át. Nem ismerik a hazugságot, ha mégis megtapasztalják mások részéről, azonnal szakítanak a képviselőjével. Nem értik és nem is akarnak belefolyni a sötét lelkűek gonoszságaiba. Az ember szavai törvények, szemei árulkodóak, mindig azt tükrözik, amit éreznek.
Az igazság a legfőbb hajtóerők egyike, amiért az emberek sokszor hátrányt szenvednek, hiszen ez olyan tulajdonság, ami száműzve lett a bürokratikus országokból. A másokat ért méltánytalanság, vagy saját magukat ért igazságtalanság kizökkentik az embereket nyugalmukból és dühösekké válnak a tehetetlenség miatt. Az egyetlen negatív tulajdonság, ami az embert ilyenkor jellemzi, a düh. Nem képes durvaságra, csúnya szavak kiejtésére, sajnos ezek az elszenvedett igazságtalanságok teste elleni merényletekké válnak.
Az ember születetten boldog, hiszen a természet képviselője. Magához öleli az állatokat, a világot, szereti a létezést, minden apró figyelem, szeretet-jel hatására szárnyal és örömét megosztja mindenkivel. A boldogság a testében is megnyilvánul, szeme csillogóvá válik, testi beszéde jellegzetes.
Minden tehetsége ellenére az ember szerénysége nyilvánvaló mindenki előtt. Mivel neki minden születetten adott, természetes neki a szépség megnyilvánulása, maga is szívesen gyönyörködik másokban.
A jóság a szívből ered. Senki sem mondhatja magáról, hogy jó, bár tanulni lehet, akár az önzetlenséget. A jóság nem ismeri a bűnt, összezavarodik, amikor a rosszal találkozik.
Bölcsesség is lakozik az emberi szívben. Megértő és jó tanácsokat adó, éppúgy bánik a jóságos öregekkel, mint a tehetséges gyermekekkel. A bölcsesség befolyással van a gondolkozásra, tapasztalata mások javára válik, amit szerényen ad át, úgy, mintha a tanácsok a segítségre szoruló fejében fogantak volna meg.

Az emberi szív egyedi és jellegzetes, bármilyen támadás esetén visszavonul és bizalma az élőkben megrendül. Visszaélni a természettel nem lehet. Az emberség és becsület az emberrel együtt régóta veszélyben van, velük együtt megsemmisülnek a kellemek. Az emberi szív gyenge az erőszak és gonoszság elviseléséhez.

2015. szeptember 30.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Részvét
  2015-09-29 20:05:46, kedd
 
 

Az állatok ismerik a részvétet. Kezdetleges részvét ez, egy szótagú, dadogó. Kutyám pontosan ismeri sérüléseimet, s ha ütést vagy szúrást kapok valahol, az életben vagy az irodalom párharcaiban, felkeres, fejét térdemre fekteti, hosszan néz reám, egyetértően és bölcs, néma vigasztalással. Nem mondja: ,,Ne félj, majd jobb lesz" - mert tudja, hogy nem lesz jobb soha. Az állatok részvéte előlelő és bátor. Nem vigasztalnak, csak megállapítanak. Ez a tárgyilagosság hűsít, jólesik.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Dagály
  2015-09-29 20:04:28, kedd
 
 

Valamit éppen mondani akart, szeme kigyulladt, szórakozott fénnyel, mint ahogy a kis villanylámpa, melyet zsebében felejtett az ember, világítani kezd a puha szöveten át. Kezét halántékához emelte, már csaknem kimondta az igazat. De akkor megérkezett a dagály és mindent elöntött, elsöpört.

Hallgattam szavai áradását, mely egyhangú csobbanással és ismétlődéssel sodort moszatot, döglött halakat és döglött érzéseket, üres konzervdobozt és üres panaszokat, hallgattam ezt az örök és egyhangú áradást, mely elömlött a valóság felett. A dagály kerek mondatokban érkezett, néha felcsapott a parton, túl élete biztos keretein, s már a házfalat súrolta. Egy csendesebb pillanatban felemeltem kezem és az égre mutattam.
- Mi ez? - kérdezte gyanakodva.
- A hold! - feleltem. - Vigyázzon! Nem látja? ... itt a dagály.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Otthon (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-09-28 19:41:36, hétfő
 
 

- Béééla! Nem értem, miért van honvágyuk azoknak, akik külföldre mentek dolgozni, hiszen sokkal jobban élhetnek, azt vesznek maguknak, amit éppen megkívánnak!
- Ez így van, drága Vilma, de gondolj csak bele, mennyit dolgoznak a jólétért. A kelet-európai népek alárendeltebbek mindenkinél külföldön. Nem is értem a leminősítését az egykor tökéletes nyelvű népnek? Talán azóta tart ez, amióta ideszabták a bibliai népeket, s ez okozta az ország romlását, ahogyan a régiek megállapították, vagy a féktelen média az oka. Inkább mindkettő.
- Tehát itt születtek meg a világ csapásai?
- Igen, s őket vitték politikusnak minden időben, ennek köszönhető régóta minden háború, ami keleten történik.
- Mi köze van az országnak kelethez, Béla?
- Tudod, drága Vilma, a pán karmikus népét termelték ki és egész keletet az indiai legalsóbb kasztok rétegeivel egy nagy közös ember áldozással az emberré válásuk érdekében. Hihetetlen, de már majdnem hatvan éve történik!
- Miért hallgat erről mindenki? Nincsen segítség?
- Nincsen, a világ egyre lejjebb süllyed, míg a sötétség el nem nyeli. A féktelenek dőzsölnek hatalmas házakban, járják a világot, gyerekeket nemzenek és ha az utód sérült, az embert hibáztatják érte.
- Béla, ez borzalmas! Nekik van otthonuk, van elfoglalt hazájuk.
- Haza ott van, ahol az emberi méltóságot meghagyják szabadságban és tiszteletben. Itt gyalázatra adták a sötét megyében az embereket, amiről mindenki tud és cinkossá váltak a hallgatásban.
- Melyik nagyobb bűn, elkövetni, vagy hallgatni és élni adott szép életüket?
- Mindkettő, de lehet mérlegelni, ha az emberség bűn és a kivégzők a hóhérok, miért vesznek ennyien jegyet a nézőtérre! Köztük az áruló nemes léleknek számítana. Tudod, abban reménykedem, hogy egyszer lesz olyan újság, ami egyesével leközli a szerepjátékosok névtárát, mint világ elleni merénylőkét és többé senki sem fog csápolni nekik...
- Az embernek nincsen otthona sem, megfosztották tőle?
- Igen, az otthon ott van, ahol a szeretet, a becsület, az egészség, vagyis az emberhez méltó életfeltételek adottak a nekik megfelelő hivatással. Nem vetted észre, hogy az emberi hivatásokat soha nem odavalóak töltötték be? Már a szociális búvópatak ideje is leáldozott, olyan primitív, káromkodó réteget iskoláztak be szociális munkahelyekre is, hogy az borzalmas. Már a végén járnak az emberré válásnak, már csak kelet népét kell felemelniük véglegesen.
- Nem csoda, hogy idejöttek!
- Az a csoda, hogy eddig nem jöttek, drága Vilma, ha a sötét megyében van berendezve az egész világ könyvtára minden képviselőjével. Már minden történelmi időszakot ismételtek a világ kezdete óta, csak nem a könyvek szereplőivel, ők élték nyugodtan csapás életüket.
- Borzalmas! Soha nem lesz vége az emelkedésüknek! Ezt a közös nagy megváltást hogyan lehet otthon országának nevezni?
- Otthona itt csak a különböző elméletek híveinek, képviselőinek vannak, ez már így történik kétezer éve. Azóta tart a játék, mindig berendeznek egy-egy világrészt, aztán arat a halál, jön a vég, a pusztulás. Denevérek és patkányok kihalt otthonába beköltöznek mindig új túlélők, majd ismét kezdődnek a születések. A világ süllyed, nem a tenger fenekére, hanem a feneketlen pöcegödör mélységébe.
- Pedig a hazaszeretet mindig él egyesek szívében. Ragaszkodunk a nyelvünkhöz még akkor is, ha egyre több az ellensége. Büszkék vagyunk a tájakra, melyeket a hazát elfoglalók már ki is sajátítottak maguknak kincsként. Ők lesznek az új otthon-fészeklakók.
- Új-Fészek országába költöztek régen a történelmi egyházak maradványai a halálba, azóta az órájuk a harang. Azt hitték, várja őket valamilyen mennybéli meseország. Talán innen kapták a nevüket a fészeklakók, hiszen mindent eljátszanak, leminősítenek.
- Pontosan. A világ történelméhez új országok születtek, nagyon nagy értéket képviselnek a régiek. De hogyan is lehet megértetni ennyi fanatikussal, hogy valójában mi történik a hazában? Hol van a hazájuk törött lelkű embereknek?
- Hazájuk ott van, ahol a törvényük, a szívükben. Senki sem látja, csak a gonoszok, akik ellenük szövetkeztek. Ahol tiszta a szív és az elme, ott megmutatkozik a jövő. Az igazság negyven évet késik, az ember szenved, s már soha nem lehet visszaadni senkinek azt az iszonyatot, amit tettek. Az otthon az, ahol örök-hűséget esküszik a jóság és ember-szeretet egymásnak. Az otthon a biztonság és feltétlen bizalom, a tisztesség és szabadság. Az otthonhoz minden embernek joga van és senki sem foszthatja meg a méltóságuktól.

2015. szeptember 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
A konferenciák ruhaviselete
  2015-09-28 18:22:29, hétfő
 
 

A konferenciákon való megjelenés ruhaviseleti előírásait sokak - sok esetben még a moderátorok és az előadók is - figyelmen kívül hagyják.



Elismerem, egy egész napos eseményt kényelmesebb lenne egyszerű mindennapi viseletben, farmernadrágban és pólóban végigülni, mint öltönyben, vagy kosztümben, de sajnos az a rossz hírem, hogy a konferencia ugyanúgy, mint minden más napközbeni hivatalos, vagy protokolláris rendezvény, megköveteli a hivatali viseletet. A csinos öltözettel a közönség megtiszteli a konferencia előadóit, az előadók pedig a résztvevőket azzal, hogy nem hétköznapi viseletben jelennek meg.

Természetesen, - hacsak ezt nem írják elő a meghívóban - nem kell a legszigorúbb busines formal viseletet választani, lehet kicsit lezserebb és kényelmesebb megoldásokat keresni, de a sportcipőt és a farmert hagyjuk pihenni a gardróbban! A bőrdzseki, a túlságosan rövid szoknya, a túldíszített ruhadarabok, a feltűnő ékszerek sem feltétlenül illenek egy konferencia miliőjébe. Inkább maradjunk a visszafogott klasszikus stílus mellett.

Ha többnapos rendezvényről van szó, melyet például egy cég a saját munkatársai számára szervez, eltekinthet a business öltözettől, de ezt a meghívóban közölni kell az érintettekkel.
Az előadók számára nem csupán a protokoll előírások betartása a cél az öltözet kiválasztásakor. A szerepléssel együtt járó "reflektorfény" további praktikus szempontok figyelembevételét teszi szükségessé.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
- a csiptetős mikrofon felhelyezése miatt a zakó, vagy a blézer ne legyen túl szűk, a hölgyek ne viseljenek hosszabb, a mikrofonhoz érve zajforrást jelentő láncot
- a hölgyek viseljenek semleges színeket, sem a túl sötét, sem az élénk színű, sem a fehér nem előnyös az erős megvilágításban
- zavaró lehet a fényes ékszer, a becsillanó szemüvegkeret
- a "csilingelő" karkötő is zavart okozhat

Ha kerekasztal beszélgetésre készül az előadó, érdemes végiggondolnia, hogy hogyan kerülheti el a feszengést:
- a szűk, rövid szoknya felcsúszik
- a kétsoros gombolású blézer kigombolva csúnya, de ha leülünk benne, csúnyán eláll a mellrészen
- a férfiak számára a térdzokni javasolt, mert a nadrágszárból kivillanó bokazokni és felette a szőrös lábszár nem esztétikus látvány
- a kétsoros zakó a már említett okok miatt hosszas üldögélésnél nem alkalmas

Mint látható a konferenciák esetében sem árt a tudatosság, az előre gondolkodás. Az öltözetünk legyen elegáns, visszafogott és a lehetőségekhez mérten kényelmes.

Forrás: kommunikacio-stilus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
Márai Sándor: Ereklyék
  2015-09-28 16:25:56, hétfő
 
 

Tanulj áhítatot: lehet, hogy a hajfürt, amellyel éppen játszol, szórakozott ujjakkal, a kéz, melynek csontjait hanyagul megszorítod, a papírvágókés, mely egy dolgozószoba asztalán hever, a saru, mely ott kallódik a kerevet előtt kegyszer és ereklye lesz valamikor...
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Egy nap Kassán
  2015-09-28 16:24:12, hétfő
 
 

Egy nap tehát mégis elutaztam Kassára, gyorsvonattal, ahogy Szegedre, vagy Makóra utazik az ember, különösebb izgalom és érzékenység nélkül: útközben Green Journal-ját olvastam elmerültem, s amit olvastam, jobban érdekelt, mint az utazás; a vonat megállott, s útlevél és vízum nélkül kiszálltam Kassán, átmentem a ligeten, mely a pályaudvar és a város között terül el, szobát nyittattam a szállodában, sétáltam az utcákon, megnéztem az új és régi házakat, elmentem a bérházba, ahol laktunk egy ideig, s a sötét folyosón, mely összekötötte a kapualjat az udvarral, denevérek repültek, megálltam az emeleten a ház ablaka előtt, ahol húgom és öcsém született, lementem a lépcsőn, ahol apám, negyven éven át, mindennap lement, szivarral kezében, derűsen, kövéren és ünnepélyesen, elmentem a másik házba, mely a kapu fölött még őrzi címerünket, bementem egy vendéglőbe, ahol nem ismertek, felmentem a környező hegyre, ahol egyszer vadmacska rejtőzött el télen a kápolnában, s az egyik rozoga nyári házban laktunk, mikor kitört a háború, este elmentem a rosszlányok utcáján a kivilágított ablakok előtt, s bámultam az alvó lányokat, akik egykedvűen és szomorúan, marselle-i nyilvánossággal és közönnyel alszanak e kivilágított kirakatokban, megtaláltam az utca végén a szülésznő tábláját, kinek fia velem járt a középiskolába - Gurka, ez volt a neve -, s éjfélkor megálltam a dominikánusok temploma előtt, a holdfényben, a fehér templomkövekből kirakott, az ezüstfényben egészen spanyolos és kivégzésekre, középkorra emlékeztető téren, s ezt gondoltam: ,,Minden a helyén. Nagyon szép, nagyon helyes."

Talán csak a Dóm volt a régi, félelmes és megközelíthetetlen szépségével, íveinek és boltjainak, oszlopainak és csúcsainak erőfeszítésével... Teljesen egyedül voltam Kassán. Bort ittam egy pincében, hazamentem a szállodába, ásítottam, elaludtam. Akkor, álmomban, egy pillanatra megpillantottam, könnyes szemekkel, Kassát, az igazit - de csak egy pillanatra.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 297
  • e Hónap: 3139
  • e Év: 42140
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.