Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A felnőttség kezdete
  2012-07-16 14:07:05, hétfő
 
  A felnőttség ott kezdődik, hogy az ember felelősséget vállal saját sorsáért, melyet maga alakított és nem vádolja a környezetét.

Én fiatalon felelősséget vállaltam a sorsomért, vagyis visszafelé fejlődöm, mióta megtudtam, kik és miért tettek szerencsétenné egy egész élet szenvedésre ítélve karmikus börtön és elmeosztályok, bolondok, média sorsát ránk terhelve. Vádolok, hiszen ha bűnt követ el valaki, azt vádolni szokás. Az én vádolásomtól nem lesz visszaadva egyszeri tehetségként indult életem, nem leszek az, aminek születtem, nem élek csodás életet tanárnőként, vagy másféle zenéval és magyarral összefüggő hivatásban. A vádlottakat soha nem fogják a vádlottak padjára ültetni, féktelenek és olyan magasságba emelkedtek, annyira biztosan magukban, hogy soha senki nem kéri tőlük számon az emberrek életét.
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
Kohut Katalin: Visszaszámlálás
  2012-07-16 08:03:48, hétfő
 
  Vörös Oroszlános egyik kommunista elmélet főszereplője - én voltam ez is a többi kommunista főszereplő helyett is, az angol Cate kommunizmus főszereplője is, mellyel kezdtek Koncz Zsuzsa fekete ruhába öltözésekor Saturnusz a földön címmel - Anna néven Nagy Karola, az orosz Baskircsev Anna könyve alapján. Anna főszereplőjük mára híres, megbecsült, tiszteletre méltó személyisége az országnak nemesként.
Németül nem engedtek meg tanulni, olvasni folyékonyan tudtam németet, oroszt és angol gyerekkoromban, mára az angolt elfelejtettem. 1995-ben került sor a Visszaszámlálás hívő nemeseinek emelésére Soros György támogatásával, a borsodi börtön cigányság támogatásával, segítségével. Engem ekkor véglegesenleírtak, megsemmisítettek, bár a biblia olvastatása még csak ezután kezdődőtt Trianon címmel a kelet sorozatai alapján.

Visszaszámlálás

,,Hát mi történt velem
örökre meghaltam
és már csak halott vagyok?
Mindig és mindörökre
Halott és semmi más?"

Halott vagyok. Tetszhalott. Ez a feltámadásra váró élet egyik állapota volt a kilencvenes években. Addig is már annyiszor felkészültem, türelmetlenül sürgetten az Időt, de nem lehetett. Minden tervemet hatalmas akadály gátolta, pedig mindig készültem valamire.

Mindenre fogékony, lázongó lelkem arisztokratikuma, művészetem hasonlatossá tett az orosz Baskircsev Annához. Anna a nevem. Oda-vissza olvasva is ugyanazt jelenti. Nemesnek, lélek-nemességgel megáldottnak születtem a század elején Segesvárott. Minden bánt, ami nem a harmóniát, a szerelmet, a szeretetet szolgálja. Amikor Hunyadi-nemességemre gondolok, elszomorodom. Mi ez a mérhetetlen szomorúság, ami körülölel? Miért nem tudok semminek sem szívből örülni? Amikor sért valami, szemeim könnyel telítődnek és vádoló pillantásokkal nézem kiábrándító környezetemet. Igen, a szerkesztőség egyedül, ami kielégített, a munka, amit kaptam, a versírásban való segítség, talán ez éltetett egyedül, meg a könyvek, melyekből naponta jegyzeteltem a szép gondolatokat, melyekből egyszer egésszé kell állnia mondanivalóimnak. Németül tökéletesen olvasok, de nem beszélek, a román viszont dobpergése a számnak. Szépség és mulandóság szorosan együtt jár. Bűnöztem és bűnhődnöm kellett, esett a pillantásom a szerzetes ágyában a keresztre. Titokzatos szfinxként meredeztem sorstársaim előtt, akárcsak kuszált századunk valamennyi teremtménye. Csak el, el ebből a városból, ami megfojt légkörével, a primitívségével. Lelki és kenyérgondok, örökösen egy másik életet élve, közben majdnem kibontakozik a művész. Elsősorban önmagam látom, elemzem, írom, mintha ismerkednék magammal, új világot fedeznék fel, mely talán megadja az elégedetlenségre is a választ.

Fiatalon, túl fiatalon mentem férjhez, hamar elértem a fájdalmak fordulóihoz. Volt bátorságom leírni a női vágy érzékletes megnyilvánulásait. Hol kezdődik a szerelem? Tartozni valakihez, boldogan. Híres mondatom: ,,szeretnék beleomlani egy kézfogásba"- örökre fenn marad. Szerelmeim soha nem elégítettek ki, nem értették meg a lelkemet, nem azt szerették, hanem a nőt, a külsőt. Talán ezért is történt, hogy halálom hasi görcs miatt következett be. Hazavittek akkor a kórházból. Egal! Már minden mindegy volt. Hosszú haldoklás volt ez az életem. Ha valakit ilyen pazarul látott el a természet szépséggel, felesleges, hogy ezenfelül még lelkiekben is gazdag legyen, ezt nem várja el tőle senki. Sőt, éppen az ellenkezőjét akarja. A világ megelégszik a szépasszonysággal, nem bírja elviselni a lélek nemességet. A férfi és a nő oly eggyéolvadásáról ábrándoztam, a test-lélek oly harmóniájáról, amely már-már egy harmadik létben való összeolvadást jelentett volna.
Carlo Very - Az Óra mágikus kilencessége kísérte életem, s ez lett a végzetem is.

Visszaszámlálás az időben életem, az a testvéri szeretet-felfogás, mely szerint minden ember feloldódik az egyetemes szeretetben. Ez a szeretet lett a vallásosságom.Itt éltem és belahaltam.

2012. július 12.

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin:K.O.
  2012-07-16 07:58:50, hétfő
 
  K.O.
Renga
Írta: Kohut Katalin

ádáz gyűlölet
tehetetlenül érzem
belém taposott
érthetetlen érzelem
szív-gyilok ért el engem

kiütött a szó
erőm megemésztette
leütött a rossz
letaposott a földre
ki ölel meg engemet

2012. július 15.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: De az arcom nem lesz ismerős
  2012-07-16 07:56:35, hétfő
 
  Kohut Katalin: Az arcom nem lesz ismerős

sziszifusz vagyok
cipelem a homokot
szita kezemben

semmi lehettem
számtalan hivatásból
sajog a szívem

tükörbe nézek
ismeretlen az arcom
tört pillantásom

elvetélt jövő
nem vígasztal énekem
mennyit ér a lét

2012. július 15.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Sírtam másodszor nyolc esztendő óta
  2012-07-16 07:46:06, hétfő
 
  Egész életemet végig sírtam, de volt, amikor érthetetlan házasságom idején csak könnybe gyűlt szemekkel éltem, végeztem minden munkát, a volt férjem helyett is.

Ha valaki csak annyit kérdezett, mi van az anyámmal, vagy kire számíthatok, már könnybe lábadt a szemem, s keservesen zokogni kezdtem. Én tartottam össze a családot, míg bírtam - mint kiderült, az egyik sportoló lány így emelkedett, ő később született meg tőlem, előbb nekem kellett szenvednem, mint a Mákostészta 1962-es kezdetével a magyar ruhás hintás kislánynak Bródy végtelen apokalipszisén keresztül, a Rákóczi téri Időjelek hintás kislánya később született meg, vagyis már ismételhettek, pontosan tudták az Időjelek sorozatait, azt is, ki előző életében mit követett el, mi lett volna most a sorsa.

Öcsém öt évvel ezelőtt az írásaim, a római egyház bibliájának ismétlése közben hunyt el ötödik szívinfarktussal. Az összes csontvázjeles füvest, alkoholistát, perverzet rajta emelték, ő volt a Feketebárány. Nem jött könny a szemembe, s a halotti szobában tömtem magamba a süteményt, ami furcsa volt, mert amikor apa meghalt, hónapokig nem tudtam enni, mikor rá gondoltam, bár akkor sem jött könny a szememből, némán és megrendültem álltam a szenvedés érthetetlensége miatt.

Tegnap megírta a magazin vezetője, hogy az engem kitámadó elnézést kért tőlem. Ekkor úgy éreztem magam, hogy ráerőszakoltam, mintha rosszat tettem volna és ezért engem bántani kell, mint anyám és volt férjem tette mindig, kitört a zokogás. Legutóbb akkor sírtam, amikor találkoznom kellett egy klubvezetővel Pesten és úgy éreztem, nem tudok egyedüll nekiindulni így egyensúlyzavaral, ennyi rontással testemen körben, melyek kívülről nyomják tüdőmet, szívemet, iszonyatos érzéssal tapadnak rám, mert a menhely így emelkedik és tisztul. Egy teljes napig nem vettem fel a telefont, csak feküdtem és sírtam, úegy éreztem, valakinek meg kell fognia a kezemet és el kell kísérnie, egyedül nem tudok tájékozódni, eltévedek, mint gyerekkoromban, amikor hazamentem az óvodából. Halála előtt mindenki visszamegy a gyereskkorába? Én az emlékeimből merítkezem. Emlék a szerelem, tudom, milyen lett volna az igazival, emlék a tisztelet, átéltem, tudom,mit jelent szeretve lenni többezer embertől egyszerre, hiszen ezek váltották ki volt férjemből a féltékenységi jeleneteket, hogy megszüntet örökre, elveszi emberségemet. Már akkor ezen az utcán haladtak végig, az előttem lakó alkoholista éveken keresztül kiabálta jelenlegi szomszédomnak,hogy genyó, s akkor a volt férjem is így nevezett engem. Ezt nyolc éve ismételték, most én voltam ismét, akin végigmentek a két utca, sőt az egész város listáján, kimentve őket innen, az elme leszármazottjait pedig diplomássá tették. Mit műve a menhely 1995 óta, amikor egyébként is Müller Péter Sziámi ide volt berendezve ebbe az ember áldozó bérházba a romániai Farkas börtön neve alá? Egyszer bemutatták, hogy a romániai dögöt kergeti a rendőrautó, figyeli. Már idősek, mint a három gyermekes könyvszereplő N-né, akinekárnyékként volt megrajzolva férje a kiadott könyvben. A kohlinka minden perverz oldalon fellelhető,még Bea asszonyt is így tették gazdaggá.

Azt írták nekem, engedjem el a sötét gondolatokat, a sötétséget, engedjem be a fényt. Melyik részembe, ami nincs megrontva? Már csodálkozom azon, hogy másokat ilyen iszonyatok, kínzás nem érint, vagyis én vagyok egyedül az áldozat, úgy érzem. Iszony és iszonyat, amit az elmeosztályok és börtön bűnözők a menhellyel tesznek, a kommunistákat kétszer emelték fel, mentették meg születésem óta. Mennyivel voltam én rosszabb Szandinál, akinek sorsát 1990-ben rajtam hajtották végre? Mennyivel voltam rosszabb Dollinál és Hevesinél, akik esernyővel védték magukat a Forgószél könyv szerint? Mennyivel voltam rosszabb Gór Nagy Máriánál, akinek inysorvadásának kellett volna lennie, s helyette én kaptam az elmétől inyevő baktériumot, folyamatosan kapom tőlük a lyukakat testemre, mint a lábaimra a háromszög alakú lyukakat, s utána tönkrementek a lábaim, megdagadtak, mert az elmeosztályok gyógyszereitől deformálódnak az elmebetegek. 14 éve tart a kínzás, ez már nem elpörölés Istenektől az angol szereplő helyett, melyet a Szívdobbanásokban állítottam össze, nem is leplezése a sakk-kártyás vörös ruhás hölgynek, aminek Urbán rajzolt meg 1992-ben engemet, furcsa reformja ez az egészségügynek, sikerült megmenekülniük a régi orvosoktól, akiktől tartottak valamennyien. Nyolc éve itt már csak az Ufós elmebetegek maradtak a városban, egyikük éppen a börtön egyik Imréjének könyvét ismételte, nekem kakukkozott, amit nem értettem, míg a kis Mi világunk kiadványt meg nem találtam. Az akkor idekerült Király doktor szerint éppen Király Lindánál jártak Presser Piciék, mivel minden Linda, Katalin, Marianna, János, Kalina, Kalinka és még sorolhatnám a nemeseket minden országból - jelenleg a cigányok Katijainál járnak - itt én voltam.
Miért mentették meg a börtön képviselőit, miért ismétli a börtön könyveit Gáspár Győző is, a feleség cserés Éva és fonósat? Miért mentették meg az összes halak szülöttet, miért ünnepelnek halat az ünnepi tortánt? Szörny-tetteiket nyilvánosságra kívánják hozni valószínűleg a teljes megsemmisítésem mellett. Folyamatosan kapom bőrömre a csapásokat, hatalmas anyajegyeket, kinövéseket. Most öt hete gyógyul a lábfejemen az egyik seb, ez is szúrással kezdődött. Külső és belső szépségem odalett, méhem kihalatva. Így kellett kihalatni az embereket az emberré vált sorsúaknak!
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
Kohut katalin. Tündöklik-e Anna csillaga
  2012-07-16 07:17:57, hétfő
 
  Tündöklik-e Anna csillaga?





Egyszer szálltam szavatokkal,
Bántásotok súllyal koppant
Hiperérzék mély lelkembe,
Tükrötökbe nézzetek be!

Másiknál ki okosabb,
Rátok hulló kő-gondolat.
Ki nem kezdő, s haladó,
Társulatba biz' nem való.


Anna túlérzékenynek született, sőt hiper érzékenynek, így minden bántotta, ami helytelen volt, a gesztikulálás, a csúnya beszéd, a hangos szó, a kiabálás.
Pedig de sokat kellett hallgatnia!
Gyermekei érzékenységének bűvöletében nőttek fel.
Senki sincs, aki megértené érzékeny lelkivilágát.
A királyfik otthona a mesékben van, talán azért repült Anna is abba a csodás világba, ahol úgy formálja a szereplők sorsát, ahogy az igazság megkívánja. Az igazság? Otthona csak szürreális világban lehet, csak a miatta meghaltak sírjára tűzhetné ki a fehér lobogót.

Egyszer olvasott a karmáról. Nem értette a szenvedéseinek, nélkülözéseinek az okát, de tudta, amíg fáj, amíg szurkál, addig van még kicsinyke életpont a szíve közepén.

- Hát igazság ez jó Istenem, azoknak megbocsájtasz, akik ellenem vétettek, nekem meg nem nézed el azt sem, ha időnként dühös vagyok miatta?
- Életutad megtaláltad - volt a válasz - , csillaga a homlokodon ragyog. Ne nézz hátra, vakítón hívogat a jövő-pálya!

Miskolc, 1992. Vázlat

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kiütött egy diplomássá tett primitív oktalan gyűlöletével
  2012-07-15 09:08:46, vasárnap
 
  Napok óta nem térek magamhoz. Hatalmas fájdalmaim közepette is megpróbálok időnként írni, bár legszívesebben egész nap azt írnám, kik bántottak és aláztak meg egész életemben, mi történt ember áldozása közepette az elmeosztályoknak és börtönnek, kezdve az Omegával, Benkő Íziszes fülbevalójával a Pszichografológiának születésemkor, Debreczeni nevével Debrecen és környéke felemelésésével, kitermelésével, Kóbor Jánossal a Bi Aranyketreces bolondok pusztai népének emelésével, ezek általában a három gyerekesek, Adamis Anna nevével a Vörös Oroszlán főhősének nevével Adam Cacmon is Anna jelentéssel a Vörös Oroszlán kommunistáinak, erdőjének, meseszereplőinek, rózsakereszteseinek, antikrisztusainak, farizeusainak, sadduceusainak emelésével. És az Omega csak egy része a börtön Szentháromságának az Illés és Metro mellett, s hol van a többi, mint a Bizottság beállításával, ember áldozóival és a többi együttes, mint a Neurózis, Orvosok, Elmeosztály, Bonbon, Fekete Vonat már ismétlésében a táncdalfesztivál sakk-kártyáját.

Az együtteseket neveik alapján állították be a családom áldozázói, túlélők névtárával, akár a költőket, mint az olajhegyek királyát, aki helyett én lettem a költő és engem tettek feszületre, agyi defecktjét is én kaptam meg, miközben ő kiállításokat rendez, könyveket ad ki. Cs. Károly már 1986 óta kitermelten túlélő Halmajról keletes társaival együtt, ők kezdték előlről a sakk-kártyát és a hintás Mákostésztás Bródy sorozatot ideköltözésem után.

Egy magazint találtam nem rég, egy kis életet lehelt haldokló testembe, lelkem nincsen, szívemet hatalmas súlyok égetik és nyomják.

Egy primitív asszony támadott ki négy napja már. Reggel megköszöntem a hozzászólását egyik cikkemhez, majd látom az üzenetét, megszólítva engem, hogy én és a barátaim - nem tudom, kik azok - lefűzfapoétáztam őt, ezért én vagyok az angyal arcú ördög, fröcskölte gyűlölettel. Előtte elpanaszoltam a magazin vezetőjének az egyik fordító cinikusságát, versemnek átírását, lenézését. Másnap odaírtam az üzenőfalra egy napi fekvés, értelmetlen szembenézés után a gyűlölettel, hogy engem itt megsértettek oktalan kitámadással. ismét kitámadott, hogy itt van, aki őt lefűzfapoétázta, most is kötekszik bele. Még érthetetlenebbül álltam vele szemben. Ezt a szót, hogy fűzfapoéta nem is ismertem. Képzelte, vagy oktalanul az őt sértő helyett támadott rám, mint szerinte gyengébb emberre?

A magazin vezetője letörölte a sértelmemet és ismételt kitámadását.
Egyszer a múlt hónapban átváltott a rendszer 1971-es dátumra. Már akkor sejtettem, hogy nem véletlen, valamennyien túlélők, embernél különb életet élve, hiszen az embereket megölték, megcsonkították, kínzásra ítélték minden perverz, Rákóczi téri emelésével, akik kezdték anyám fogatlanításával a termékenységi Innin történetet barna színű termékenységi leányzó helyett velem Bagoly Katalin mellett.

Utána néztem az engem megsértőnek, J. Rózának. V. a születési neve, 1990 után végezte el iskoláit akkor, mikor engem értelmiségként legyőztek.. A sorsa az lett volna, amit neki írtak le társaival együtt: a homokot reggeltől estig hordták volna, leülnek a tükör elé és elmondják: mennyi minden nem lettem, amit én mondok most magamról. Az emberi családok megáldozásával, családjukban a szeretet elvételével élnek szeretetben és jólétben, ebbe a bérházba berendezték anyám áldozói között is a nevüket, vagyis nálam régebbib ember áldozásuk, még akkor is, ha maguk nem tudnak róla, hiiszen folyamatosan mennek végig a borsodi utcákon és emelik a névtár alapján utcákba rendezetten könyvek szerint a megváltott karmikus szülötteket és elmeosztályt.

 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
Végh Antal: Egyedül a kastélyban
  2012-07-12 08:33:52, csütörtök
 
  Végh Antal: Egyedül a kastélyban


Somogyországban a hetvenes években játszódik a történet, melyről pár szót szeretnék írni annak ellenére, hogy a könyvem nincs már meg és harminc évnél régebben olvastam, de szereplői, a történések élesen megmaradtak bennem. 1971-es kiadású kötetem volt, ez az első fizetésemből vásárolt könyvsorozatom része volt.

Ilonát a főiskola elvégzése után a KISZ-es vezetők javasolták Répásra, a pusztára tanítónőnek. Ilona vállalkozó kedvű volt, gondolta, megbirkózik a feladattal, nem sejtette, hogy ott egészen más szemléletű, gondolkozású embereket talál.
A regény keretességét adja a Vivaldi mű. Hangverseny zene szól a busz rádiójából, melyen megérkezik a pusztára, s a regény végén a KISZ szállítja el a falu népének átkozódásai közepette, mintegy menekülve onnan, s ugyanez a zene csendül fel.

Ilonát egy olyan kastélyban szállásolják el, ahol előtte már több tanító élt, valamennyien elmenekültek, vagy tönkre mentek. Egyik szoba padlója kacsatollakkal telített, ott egy házaspár tartotta az állatokat. Hogy miért a kastély szobájában, ez egy nyitva maradt kérdés. Miskey kígyókat, hüllőket tartott a kastély pincéjében.

Magdi, a 13 éves kamaszlány volt első látogatója, megkereste megkérdezni, kér-e tejet naponta. Furcsa volt, nem nézett Ilona szemébe, zavartan álldogált. Később Ilona kiderítette, hogy az előtte lévő TSZ elnök baráttal rendelkező Miskey tanító, aki misét celebrál a pusztai kocsmában részegen, megrontotta Magdit. Először Magdi anyját kereste meg, s itt következik a puszta népének első tulajdonsága: a szív nélküliség. Miskey tanító meglátogatta az asszonyt, majd magához húzta. Az asszony csak annyit mondott: - Várjon tanító úr, míg megmosakodom! Azután a férjjel rendelkező asszony átadta magát a tanítónak, aki nem ismert határt a bujaságban sem, nemcsak ivászatban. Magdit a kastélyban rontotta meg a tanító, miután első nap felemelte szoknyáját és közölte vele, hogy másnap mosakodjon meg és vegyen fel szép fehérneműt. Magdi megnyílt Ilonának, s megkérdezte tőle: - Ugye, még lehetek rendes lány? A pusztai kislány viselkedése nagyon is hasonlított a városiakéhoz, kevés választotta el a kislányt az öngyilkosságtól, melynek a szégyen lett volna az oka. Már utána bátran szemébe nézett Ilonának, miután meggyónt neki, mint egy papnak.

Ilona kitakarította a kastély szobáit és írt főiskolai osztálytársainak képeslapot, mintha egy nagy társaság gyűlt volna össze a kastélyban és csuda jól éreznék magukat. Bement Téglásra feladni a levelet, ott is ebédelt. Körbeugrálta a pincér fiú, ilyen szép lányt ritkán látni Répáson.
Visszafelé vezető úton állt meg mellette traktorjával Simon Elek, akit a TSZ agronómusnak taníttatott. Szép fogsorú, mosolygós, egészséges, izmos testű férfi volt, Ilonának felkeltette az érdeklődését.

Fontos szereplője még a regénynek a sziklában lakó cigánycsalád leszármazottja, Teri. Terinek már 13 éves korában ura volt, miatta mindig ott hagyta az iskolát.

Ilona úgy döntött, a falu fiataljait összehívja, létrehoznak egy klubot az egyik berendezett helyiségben. Kezdetben a fiatalok félreértették Ilona magyarázatait. Amikor arról beszélt nekik, hogy az ember nem olyan, mint a légypiszkos falvédő a falon, egyikük kimosta otthon az összes faliterítőt, ugyanakkor befestette vörösre a haját, amiért az anyja és a falubeliek Ilonát hibáztatták, hogy ő hozta rájuk a modernség baját, a városi erkölcstelenséget. Azért is megvádolták, mert felvilágosította a fiatalokat, válaszolt minden kérdésre, amit a pusztában senkitől sem tanulhattak meg.
Ilona meglepődve nézte az őt híresztelő pusztai elhízott, fogatlan negyven éves asszonyokat, sehogy sem érthették meg egymást. Végül rá lehetett szedni a fiatalokat arra, hogy színházasdit játsszanak, színdarabot adjanak elő. A párttitkár és a TSZ elnök az előadáson az első sorban ült. Mikor egy verset szavaltak a hordóról, mely kong az ürességtől, a párttitkár magára vette a szavakat, saját fejére értette a célzást, mely a tanítónő szerint kong..

Ilonának az érthetetlennel, a butasággal kellett harcolnia, tehetetlenül, egyedül.
Simon Elek megkérte a kezét, igent mondott rá. Kezdetben minden jól is ment, annak ellenére, hogy disznókat vásárolt Simon, hogy Ilona ne a klubba járjon, hanem disznókkal foglalkozzon könyvek helyett. Ilona ellátta az állatokat, a háztartást és a tanítónői hivatását is a legtökéletesebben. Anyósa uszította a fiát állandóan. Ilona nem értette, hogy fér meg ennyi gonoszság benne? Eldugta az ételt, amit Ilona ott hagyott a férjének, majd elővette, mintha ő gondoskodna fiáról. Ilyen előzmények után Simon Elek megütötte Ilonát, aki másnap visszaköltözött a kastélyba, de már gyermekét várva a szíve alatt. Közös utódja lesz a városnak és a pusztának, ami már a jövőt is jelentette a társadalomban, hiszen bementek a városokba mindenünnen a puszták, falvak népei.

Egy Móricka vicc is kerül a regénybe, amikor Móricka megkérdezi a tanítónőt, miért könnyes a tehénnek a szeme? Mert minden este megfogják a csöcsit és egy évben egyszer lát bikát. Hogy mi volt az író célja ezzel a viccel, ki tudja. Talán a bujaságot akarta ábrázolni, a lélek, szív nélküliséget.

Mikor a gyerek megszületett, anyósa és volt férje azt bizonygatták, hogy nem a férjtől van a gyerek, Ilona megcsalta őt a klubban.

Kirándulást szervezett a gyerekeknek. Megjött a KISZ busza érte és a gyerekekért. Senki sem jelentkezett. Elindult Ilona beszólni a házakba, hogy indulásra kész a busz, de mindenünnen némaság, vagy átkozódás volt a válasz, végül az asszonyok közösen támadták meg őt kiabálva neki mindenféle rágalmat.
Híres mondata fenn maradt: - Forradalmat vetettél kedvesem! Aki forradalmat hoz létre a pusztában, nem biztos, hogy maga is megmarad, a puszta erősebbnek bizonyul.
A KISZ buszvezetője sietett segítségére, felöltöztette gyorsan gyermekét és a szitkok közepette elfoglalta helyét a busz első ülésén. A buszvezető csak ingatta a fejét, ilyen népséget még soha nem látott.
S ekkor felcsendül Vivaldi, Ilona egy fokkal közelebb került a civilizációhoz..

2011. június 9.

Kohut Katalin

 
 
0 komment , kategória:  Könyvajánló  
Kohut Katalin: Haikuk - Kommunikációs bénulás
  2012-07-08 23:03:29, vasárnap
 
  Haikuk

Cserép festés

mozgalmas a hét
zsűrihez holnap megyek
fájón-boldogan

Hajnalban mezítláb

megdermedt harmat
hívogatnak madarak
léptem óvatos

Összeveszések

haragszom rádot
játszanak barátaim
rövid az élet

Elment a vándor

hetvenben elment
hosszú álmokat alszunk
jöjj vissza nyár

Idegen hangú Éva

már bábu vagyok
idegen hangon szólítlak
ments meg engemet

Kommunikációs bénulás

kommunikációs
értelmiség legyőzés
szeress így engem

Elvarázsolt éj

negédes szemed
elvarázsolt éjt idéz
gyönyör az éggel

2012. június 19.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Miért van az ember szíve rejtve?
  2012-07-08 22:13:31, vasárnap
 
  Miért van az ember szíve rejtve ...

Egyszer történt, mikor még az emberek kívül hordták a szívüket, mint a legbecsesebb díszüket, hogy egy kisfiú ücsörgött a parányi tó partján. Kezeit teletömködte mindenféle kaviccsal, Azután egyesével a Hullámzó víztükörre vetette őket, egyre messzebb és messzebb. A kavicsok lágy csobbanással merültek el - újból és újból.

- Miért búsulsz Funo? - Egy Kisgyerek ijedten fordította figyelmét a mögé lopódzott alakra, de ijedelme rögvest alább hagyott, mikor a vén remete barázdált vonásaira ismert. Miért is érezte volna tőle, hisz bár Hányszor meglátogatta, Halerum mindig kedvesen, minden földi jóval kínálta.

- Elhagytam a szívem. - Pityeregte, és bánatában újabb kövecske suhant a Toba.

- A szíved? - Csodálkozott a vén Halerum.

- Igen - azt! - Hüppögte. - Elveszítettem, pedig úgy vigyáztam rá, mint a szemem fényére! - Könnycseppet Törölt ki a szeme sarkaiból. A remete lehuppant mellé botját letámasztva és kedvesen rámosolygott. Kezeit összekulcsolta sa feltündöklő fényáradatban. Funo szeme nagyra kerekedett el. Nem tartott sokáig a varázslat, de akár órákig is elnézte volna a varázsló kezeit. És mikor Azok széttárultak - lám a fiú csodás szíve ragyogott fel benne.

- Megtaláltad! - Kiáltott fel boldogan, és átölelte a remetét. - Szeretlek Halerum! Ezt rá is vésem! Csupa nagy betűkkel! Add, ide kérlek! Ezen túl a legjobban látható helyen fogom hordani, hogy lássák, milyen jó vagy!

Funo vidámsága felhőket szétoszlató sugárként villant fel.

- Tudod mit? - Töprengett a remete. - Hadd válasszam meg én a helyét.

- Rendben. - Egyezett bele Funo. Halerum elmosolyodott és a parányi Szivecske, mint Egyetlen fénypont felemelkedett a tenyeréből - és a fiú mellkasa felé haladt. Funo leplezetlen boldogsággal, Csillogó szemekkel bámult közeledő szíve után, hogy mennyire szép helye is lesz ott, ám Amikor az eltűnt mellkasában, elpityeredett.

- Hééé! De ott nem látja senki sem! Hogyan fogják megtudni az emberek, hogy mennyire szeretlek? - Értetlenkedett.

- Figyelj rám Funo. - Az öreg megérintette a könnyes arcot és elmosolyodott. - Nem kell, hogy tudja a világ, mennyire szeretsz. Elég, ha te tudod és az, akit a szívedbe zársz. Mondd el bátran annak, akit belevésel: Szeretlek! Így már nem fogod elveszíteni sosem, mert benned él tovább - és ezt már nem veheti el senki sem.

Funo eltöprengett a remete válaszán, majd az utolsó kavicsot is eldobta és vidáman felugrott.

- Köszönöm Halerum! - Nagy puszit nyomott az öreg vénséges arcára, majd egy pillangót meglátva utána futott. Halerum pedig csak bámult a Távolodó gyermek után és mosolygott - majd egyszer megérti.

Azóta szív nem hordatik kívül, csak a csendes melyben vésődnek fel rá a nevek - újból és újból.



(ismeretlen szerző) Folyóiratcikk
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 229 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 453
  • e Hónap: 3295
  • e Év: 42296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.