Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
Mai harmoniakártyáim
  2009-02-28 08:00:19, szombat
 
 




1./ A mai napodat Intimitás hatja át

8 - Nyolc - Az önmagába forduló spirál a magány, az anyagi világhoz való ragaszkodás, az igazság és a halálfélelem száma. Komoly figyelmeztetést hordoz, valószínűleg az utolsó lehetőséget arra, hogy idejében változtathassunk. Az örök ismétlődés megbízhatóságának ritmikája rejtőzik benne. Szaturnusz, a gátakat felállító és gátakat leromboló bolygó uralja. A nyolcas energiája ellen nem érdemes küzdenünk, mert a karma törvénye beteljesedik. Az elfogadásra tanít, tehát mondd; "Nekem nyolc!"
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Mai harmoniakártyáim
  2009-02-27 07:17:11, péntek
 
 


1./ A mai napodat Határozottság hatja át

Kígyó - A szexuális erő szimbóluma. Kundalini energiájának felébresztésére hív ez a kártya. A kígyó kísértésbe visz, ha hagyod, miként megkísértette Évát. Ha azonban nevén nevezed kísértő tettét, felébred és szolgálatodra áll. Megajándékoz a legteljesebb isteni gyönyörrel. A szeretkezés a tantra szövevényében nem bűn. A kártya üzenete, hogy szabadulj meg a prüdéria minden formájától!


2./ A mai napodat Hálaérzet hatja át

1- Egy - A teremtő erő, az Isten személyes száma. Oszthatatlan egységet szimbolizál. A Nap uralja. Ez szüli az összes többi számot, ezért minden lehetőséget magában foglal. Az alap harmónia, az Energia jelképe. Egyúttal az Én, az EGO száma is, figyelmeztethet arra, hogy foglalkozz magaddal, de arra is, hogy az EGO csupán látszat, és meg kell találnod a választ a kérdésre. - Ki vagyok ÉN?
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Márciusi névnapi szófejtő
  2009-02-26 21:37:35, csütörtök
 
 



Március,

Kos, avagy böjt más hava


A fehér hollóról mondják, hogy ritka. Az ilyen színüket vesztett fehér madarakat albinónak nevezi a tudomány a fehér jelentésű latin albin(us) szóból. Az Albin név is ritka, mint ama fehér madár.
Latin eredetű az Albinus családnévből rövidült, vagyis azt jelenti: a fehér hajú férfi. Kialakulhatott a germán Alwin névből, ebben az esetben a jelentése: nemes barát. Női párja az Albina.

Március 6-án Elvira annyiban hasonlít hozzá, hogy ez is fregoli név, nyugati gót Alahwara rövidebb Alwara formájából alakult, ez esetben azt jelenti: akit az ereklye megvéd, de lehet az arab-spanyol Elmira változata, ekkor azt jelenti: fenséges, fennkölt, ill. hercegnő. 1967-ben Elvirát 87 kislány kapta az országban, míg a májusi Elmirát senki.

Március 3-i Kornélok és Kornéliák, akiknek szintén fregoli a nevük jelentése latin kezdettel bírnak. Kornél a római Cornelius nemzetségnévből lett, somfa cornusból magyarázható, kisebb valószínűséggel a szerv jelentésű cornuból. A nyelvújítók a magyar som közszóval megalkották a Somát a Kornél megfelelőjeként.
Kornélia becéző alakja a Nelli.

A Kázmér, Kazimir - lengyel eredetű nevünk, azt jelenti: békealapító, illetve
Békebontó.

A március 8-i latin eredetű Beáta jelentése: boldog. A Beáta a Beátus női párja, idetartozik még a Beatrix, boldogító, boldogságot hozó jelentéssel. Olaszul Beatrice. Hogy az Illyés könyvében szereplő Beatrice apródjai honnan kapták nevüket, ennek még utána kell nézni.

Szilárd robosztus, szilfa, keményfa jelentésű robur származéka. Konstantin helyett kezdték használni. A szilből lett Szilárd, akárcsak a somból Soma.
Konstantin női párja a Konstantina, illetve Konstancia, elvben létezik Szilárda is.

Matild, német Mathilde elemeinek jelentése: hatalom + harc. Belőle alakult a Tilda is, Tilde latinosított végű változata - lehet Klotild származéka is, dicsőségért harcoló nőt jelent.

Gáborok 1967-ben kis hiján háromezren voltak. Március 24-re egy női nevet is tettek a naptárcsinálók: az Ellát. Ellát a héber eredetű Gábor - Gábriel formájából magyarázzák, s ennek jelentése: Isten embere, Isten bajnoka. Az ember tragédiájában a három főangyal - arkangyal - neve:
Mihály, Ráfáel és Gábriel.
Gábor napja az Annuntiatio napja, amikor Gábor arkangyal vitte meg a hírt Máriának, hogy születendő gyermeke lesz a világ megváltója.

A szorgalmas kis méh-ből lett Melitta görög eredettel, március 10-én van a népnapja.

Gábor és Gabriella becézője egyaránt Gabi.

Március 26-án Gábor után jön Emánuel, Immánuel - Kant a német filozófus is e nevet viselte -. Ímé, egy szűz fogan méhében, szül fiat és nevezed őtet Emanuelnek, melynek magyarázatja azt tészi: Mi velönk az Isten.
Mánuel alakja is van, ebből lett a magyar Manó. 1967-ben egy kisfiú kapta az Emánuel nevet.

Ildikó szintén március 10-én ünnepli születésnapját. Arany János, a hun-magyar mondakor eposzában, Buda halálában használja, onnan kelt igazán szárnyra Ildikó.
Kriemhild vagy Kriemhilda a VI. században gót történetíró Jordanes elsőként jegyezte fel az Ildico alakban. Germán mondakörben Kriemhilda a burgundi királyok húga, sárkányölő Siegreied király felesége, aki férje halálal után megy férjhez a hun birodalom urához. A germán mondakör szerint őt magát Hildebrand, a berni Detre fegyverhordozója öli meg.

A ravasz Detre szerepel Arany hun regéjében is: ő ver éket a két testvér, Buda és Etele közé, Buda felesége Gyöngyvér, Eteléé - Attiláé Ildikó.

Míg Ildikó germán eredettel bir, Gergely ógörög Grégoriosz származéka, ennek latinos Gregorius-ából rövidült Gregor, amiből a mi Gergelyünk lett.
A név annyit jelent: éberen őrködő, becéző alakja Geergő.
Gergely napi népszokás a Gergely-járás, vagy gergelyezés.
Ilyenkor az iskolások fölpántlikázott, hosszú papirsüvegben, vagy püspöksüvegben kardosan, zászlóval, felbokrétázva járják a helységet, énekelve a Gergelyjárás - Kodály által megzenésített mű - eredetét.

Szent Gergely vitézei azért járnak kardosan, mert a katonatoborzáshoz hasonlóan toborozzák a gyerekeket iskolába.
XIII. Gergelyről van szó, akinek a nevéhez fűződnek a gregorián énekek, a nyugati kereszténység legősibb dallamainak rendszerezése.
A Nagyobb deákok ünneplőbe öltöznek, kalapjukra hatalmas művirág bokrétát tesznek, kezükben szalagokkal, fölékesített mogyorópálca.
Itt a Mogyoró utcát berendezők a Gergelyjárást Aggtelki hangverseny után ismételték.

Gerebent Radákovics József választotta írói álnévül, mint kender feldolgozásban használt fésűszerű szöges szerszám nevét. Jelentése: fésű szláv eredettel, csak a Vas családnévvel együtt van értelme a Gerebennek.
Olyan szépen összecseng a Kelemennel!

Márciusban jön a naptárban március 18-i Sándor, 19-én József, 21-én Benedek.
Sándor több híres ókori makedón uralkodó nevét őrzi, akik között Nagy Sándor volt a világbíró, világhódító hadvezér, görög nevén: Alexandrosz, i.e. IV: században élt, embereket oltalmazó, vagy emberek ellen oltalmazó volt a jelentése.
Sandro becéző alakból jött át ide olasz nyelvből nyelvünkbe.
Az eleje Alex, illetve Alexioss, a magyar Elekkel rokon, holott az Elek a Velek személynévből alakult.

Sándor női társa Alexandra, március 18-án tartja a névnapját.
Nálunk ritka, de az orosz névadásban annál gyakoribb, József nádor 1800. Januárjában hozta haza fiatal, 17 éves feleségét, Pál cár leányát, Alexandra Pavlovnát.


József a héber Jóséph - Isten jelentésű első tagja Jahve (Jehova) származéka, második eleme bizonytalan, gyarapítson-nal magyarázzák.
Józsa női megfelelője.

Benedek görög-római művelődési körbe tartozik, a latin Benedictus jelentése: áldott, -us vég elhagyásával alakult a Benedikt, majd ebből a Benedek. Számtalan becéző alakja született: Bence, Béni, Benő, pl. Egressy Béni, Bárczy Benő. Vezetéknevek is jöttek létre belőle: Bedő, Beke, Benda,
Bende, Bebe, Benkó és Benkő.

Bence a latin Vincentiusból - ma Vince - magyar Bencenc változatának rövidülése, jelentése: győztes.
De lehet a Benjámin becéző alakja is, ennek a bibliai héber eredetű névnek igen kedvező a jelentése: a boldogság, a szerencse fia.
A katolikus naptárok március 31-re, a protestánsok január 3-ra tették a Benjamin napot.

Hajnalka - nemcsak női név, hanem egyben virágnév is. A kék tölcsérű szulákféle virág ú.n. futónövény, ezért nevezik folyókának, de mondják auroravirágnak is. Aurora a hajnal jelentése volt az ókori görögöknél.


A Hajnalkák rokonok a meleget hozó vidám márciusi legényeknek: Sándornak, Józsefnek és Benedeknek.




 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Dan Millman: Napi 6-os
  2009-02-26 21:27:32, csütörtök
 
 



“Ha répát akarunk, répát kell ültetnünk.
Ha retket akarunk, retket kell ültetnünk.
Ha szeretetet akarunk, szeretetet kell ültetnünk.
Ha megértést akarunk, megértőnek kell lennünk.
Ha megbecsülést akarunk, meg kell becsülnünk másokat.
Ha azt akarjuk, hogy szeressenek minket, szeretnünk kell másokat."



 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Minden reggel elkészítendő
  2009-02-26 21:25:56, csütörtök
 
 




2 dl türelem
1 csésze jóság
4 kanál jóakarat
1 csipet reménység
1 adag hit !
Tégy hozzá :
2 maroknyi toleranciát
1 adag okosságot
néhány szál szimpátiát
1 maroknyi alázatosságot
1 adag jókedvet !
Hintsd meg sok jóindulattal,
hagyd összeérni és lesz
EGY JÓ NAPOD !
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Recept az élethez
  2009-02-26 21:24:11, csütörtök
 
 




Vegyél 12 hónapot.
Gondosan tisztítsd meg:
a keserűségtől, kicsinyességtől,
félelemtől, haragtól.
Aztán oszd fel 30-31 napra.
Minden napot készítsd el,egy rész munkából,
Három rész jó akaratból, és egy gyűszűnyi derűből.
Mindehhez adj ,három evőkanálnyi Optimizmust.
Egy csipetnyi iróniát, egy késhegynyi tapintatosságot.

A kapott masszát öntsd le Szeretettel.
A kész étket, mindig díszítsd fel apró figyelmességekkel...
És tálald fel mosolygós arccal.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Mai harmoniakártyáim
  2009-02-26 02:44:40, csütörtök
 
 



1./A mai napodat Kő-elem hatja át

Ház, vagy épület életed szerkezetének szimbóluma. Családi szokásaid, világnézeted, jellemed, reményeid, gondjaid megtestesítője. A ház homlokzata azt szimbolizálja, amilyennek mutatod magad a többi ember előtt, a hogyan látnak téged. Jelenti a biztonságot, a megingathatatlanságot (ingatlan) vagy házzal, lakással kapcsolatos jellemző változást. (költözés, felújítás, átrendezés.


2./ A mai napodat Tűz-elem hatja át

Macska - Az öntörvényűség és az egó szimbóluma. Az érzelmi világ egocentrikussá válik. Nem érzed annak a szükségét, hogy valahova tartozz. Elég vagy saját magadnak és ez így van jól. A macska kártyának a párkapcsolatban házasságtörés, csalás, becsapás is lehet a jelentése. A macskának a hagyomány szerint kilenc élete van, így az újjászületés, az örök túlélés jelképe is.



 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Mai harmoniakártyám 02.25.
  2009-02-26 02:36:56, csütörtök
 
 



1./ A mai napodat Becsület hatja át


Alma - Éva anyánk óta a tudás, a görög Heléna mítosz óta a szépség jelképe. A tiltott gyümölcs megkóstolásával a világra hárult feladatra, az édenkertből való kiűzetésre figyelmeztet. A jelkép a koronázási ékszerek között a hatalomhoz is kapcsolódik. Sorsfordító jelkép.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Az olasz TIGÁZ átalakítása
  2009-02-24 06:28:27, kedd
 
 

Az olasz Rákóczi tér is szerepelt az egykori sárga cédulás könyvben fekete rajzocskákkal megrajzolva a Kelet sorozatban.

Pár éve megvették a TIGÁZ-t. Most jelentős átalakításokat hajtanak végre. Kiütik a falakat, nem lesznek többé külön irodák, a főnökök, akik egykor kiskirályként élték életüket, s a beosztottak, akik kávézgattak, munkaidőben röplabdázni jártak, egyben lesznek egy hatalmas nagy hodálllyá átalakított teremben.

Az olaszok a média szerint jogot formálnak egykori birtokukhoz, mely régi egyházi keretekben könyvben megírottak szerint volt az övék, nem a mostaniaké.

Úgy vannak itt az olaszok, mint a Várkonyi Syriat oszlopai könyv ismétlésekor idejött FORD cég, mely ellen élénken tiltakoztak. Ekkor lett Káli a polgármester, kinek neve szintén fellelhető e könyvben, bár Árnyékoskerti szülött, s a nyolcvanas években kapualjakban járva kellett volna szégyenkeznie, mint azoknak az embereknek, akiket áldoztak emelkedésükért, taníttatásukért, ahogyan a média írta róluk.

Már a nyíregyházi átalakaítás állítólag megtörtént. Így pontosan látható, hogy míg egyesek kapkodnak egész nap, mások beszélgetésekből veszik fel magas fizetésüket.

 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Megszüntették a DIGÉP-et
  2009-02-24 06:13:00, kedd
 
  Tegnap nyolcszáz embert bocsájtottak el a DIGÉP-ből, állítólag csak tizenhatan maradtak állományban.
Ez a második hullám a megyében. 1990-ben is voltak elbocsájtások, akkor az LKM-ből is sokan távoztak el, akik azóta külföldön, Pesten, Dunántúlon telepedtek le, tégla házaikat is eladva, de sokan karrieres emelkedésben részesültek.

Egyik AVON-os ismerősöm már a legszebb városban lakik szép házban Szentendrén, azóta főiskolát végzett el, igaz, hogy akkor még ingyenes volt. Főleg a kutyások élete ívelt felfelé és a kutyáké.

Két DIGÉP-es emelését ismerem. Az egyikből, akinek nyolc áltlánosa volt rendőr lett, élettársa Hilda nevű tolvaj volt, drogériás eladó a Corában. Még a lányomat is meglopta. A rendőrré vált nemsokára nyugdíjba vonul, bár állandó dühkitörései végett vált szét a tolvaj párocska, a férfi azóta levetkőzte rossz szokását, hogy részegen agresszív, most már új kapcsolata is van.
P. Tibor, amikor idejött annak idején, orrpolipppal jutalmazta népe az embereket, amik egyszerűen kinőttek az orrukon. Nagymamámnak háromszor volt orrpolipja régen, mely a látható világban nőtt szerencsére, még a régi orvosok meg tudták műteni. Most P. Tibornak lett orrpolipja, hiszen jeleket hagynak, de ez nem akadályozta meg fejlődésében. A dühkitöréseket elhagyó rendőr azóta le is érettségizett, italozását is mérsékelte.

Régebben a mérnökök igencsak haltak az LKM-ből, mégis vannak műszaki rajzolók, akik azóta dührerista rajzosként komoly munkahelyet mondhatnak magukénak. Egyikük a fehér karácsonyi rajzokat maga készítette keresztre feszítésekkel, óriás lényekkel, fekete démonokkal.

Volt még egy elbocsájtási hullám kb. öt éve, akkor az itt lakókat küldték el, s román állampolgárokat tettek a helyükre.

A tégla házakban lakók a viperafajzat zsidóknak elvégezték munkájukat, akik türelmesen várnak arra, hogy övék legyen a dögvészes csapások után egész Kelet-Európa, mint amit dzsungelesítettek egykor. A média így is ismételte a hosszú, rövid lázakat is, van is ilyen nevű község Széphalom után, visítozva ment végig a városok, falvak nevein, mint egy térképen.

 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 79 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 373
  • e Hét: 644
  • e Hónap: 3486
  • e Év: 42487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.