Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Zafír gyűrű
  2015-09-26 23:28:12, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
2015 09 28 Vörös hold
  2015-09-26 21:37:55, szombat
 
 



Jó alaposan élvezzük ki a hétvége minden pillanatát, hiszen hétfőn állítólag újra vége lesz a világnak. Néhány elmélet szerint ez olyan formában köszönt ránk, hogy a Földbe csapódik egy meteorit, de a földönkívüliek is megtámadhatnak minket, vagy a bibliai jóslat válhat válóra.
Mások szerint nem igazi világvégét hoz magával az idei második vérhold, hanem a belső világunkat kell átformálnunk. Ilyenkor érdemes egy kicsit magunkba szállni, hogy átértékeljük az emberi kapcsolatainkat, a múltunkat, a terveinket, céljainkat, jövőnket.

A világvége tehát nem azt jelenti, hogy a földi életnek lesz vége, hanem azt, hogy a saját belső világunkból kell elengednünk a működésképtelen dolgokat, hogy az új energiák új világot teremthessenek!

Hétfőn tehát ne reménykedjünk abban, hogy nem kell bemennünk a munkahelyünkre, és a tanítás is elmarad. Ha pedig nem hiszünk a világvége jóslatokban, vagy a belső világ megreformálásában, akkor csak emeljük a tekintetünket az égre, mert az tudományos tény, hogy nem mindennapi égi jelenségben lesz részünk.
(Forrás: life.hu, joportal.hu)



 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Akaratunk fejlesztésére 10 tipp
  2015-09-26 20:56:46, szombat
 
 



"Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?" teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is foglalkozik a témával. Számos tesztet követően rájöttek, hogy az akaraterő olyan, mint az izom: túlzott használat után kimerül és táplálékra van szüksége, hogy újra feltöltődjön.
Szóval, ha úgy működik, mint az izmok, akkor azt jelenti, hogy erősíteni is lehet?
Jó néhány tanulmány elvégzése után kijelenthető, hogy igen: megfelelő gyakorlással ugyanúgy fejleszthetjük és erősíthetjük akaraterőnket, mint bármely más izmunkat. De figyelem! Mint minden gyakorlat, ez is nagy kihívást jelenthet, mert lényegében ugyanolyan erőfeszítésnek tesszük ki akaraterőnket, mint például a lábunkat futáskor. De az eredmények tudományosan is bizonyítottak, szóval ha rövid távon bonyolultnak is tűnnek ezek a gyakorlatok, hosszú távon mégis megéri az erőfeszítést és segít könnyebben elérni a céljainkat.

1. 10 perc meditáció
A meditáció fogja a leggyorsabb eredményeket produkálni az akaraterősítő gyakorlatok listáján. A meditációval összpontosításra edzed az agyad, hogy ellenálljon az ábrándozási kényszernek. A kutatások szerint mindössze napi 10 perc meditációval, 2-3 napon belül az agy jobban képes összpontosítani, több energiád lesz és kevésbé leszel stresszes.

2. Dolgozz a tartásodon
Az akaraterőt vizsgálva a kutatók egy csoportot kértek arra, hogy két héten keresztül jobban figyeljenek oda testtartásukra. Amikor azon vették észre magukat, hogy magukba roskadnak és görnyedtek, azonnal ki kellett egyenesedniük. Ez a gyakorlat jelentősen javította a kitartásukat különböző feladatokban. Kezdésnek húzd ki magad, valahányszor azon kapod magad, hogy görnyedt vagy - otthon, az irodában, az utcán. Egyszerűen hangzik, de bizony akaraterőre van szükség, hogy mindig kiegyenesítsd magad. De valahányszor megteszed, annyiszor végzel egy ,,szettet" az akarat-izmoddal.

3. Tarts étkezési naplót
Ugyanaz a kutatás mutatta ki, hogy akik étkezési naplót vezettek, fejlődött az akaraterejük. Általában nem szoktuk lejegyezni, hogy mi mindent eszünk, ezért nehezebb is nyomon követni étrendünket. Sokat segít a szimpla jegyzetelés is, de még hasznosabb a pontos napló vezetése. Próbáld ki csak két hétig, meglátod, jobban ellen tudsz majd állni a kísértéseknek.

4. Használd a másik kezed
A testtartáshoz hasonló módszerrel a kutatóknak nem volt nehéz rájönni arra, hogy az ellentétes kéz használata is különösen jól működik. Az agyunk a domináns kéz használatához van szokva, ezért a másikat használni akaraterőre van szükség. Kezdésnek válassz ki egy napszakot, amikor csak a másik kezedet használod - akár csak egy órára is, ez is meghozza az eredményt. Ha túl sokáig próbálod, ,,kifáraszthatod" az akarat-izmodat és könnyen feladod.

5. Helyesbíts beszédeden
Változtass megszokott beszédstílusodon. Például ne káromkodj vagy köszönj sziát helóka helyett. Megint csak akaraterőt kíván, hogy tudatosan szembemenj a megszokásaiddal, az ösztönös szava járásodnak. Nem számít, mennyire beszélsz helyesen - természetesen azért törekedj rá -, az a fontos, hogy változtass a megszokott beszédstílusodon. Például válassz ki szavakat, amelyek helyett mást fogsz mondani és gyakorold ezt a nap egy bizonyos szakában. Ugyancsak két hét kitartó gyakorlás meghozza majd az eredményt.

6. Tűzz ki önként vállalt határidőt
Mindenki emlékszik azokra az iskolanapokra, amikor magolt egy vizsgára vagy két nappal a teszt előtt fogott neki abrakolni mérhetetlen tudásszomjjal. Nos, az akaraterődet azzal is feltuningolhatod, ha kikapcsolod a szórakoztató portálokat munka közben és hiper-hatékony fokozatba kapcsolsz. Ugyanis a szakértők szerint, ha határidőt állítunk magunk elé valamivel kapcsolatban, az az akaraterőt is próbára teszi és hatékonyabbak is leszünk emellett. Válassz egy feladatot a tennivalóid közül, amit esetleg eddig mellőztél. Tűzz ki egy határidőt a megvalósítására és tartsd is ahhoz magad. Így eredményesebb lehet egy diéta, az edzésterv, vagy éppen a cigarettáról való leszokás.

7. Kövesd nyomon a kiadásaidat
Ahogy legtöbben nem vezetünk étkezési naplót, úgy a kiadásainkat sem jegyezzük le rendszeresen. Még ha nem is fogjuk vissza a költekezési szokásainkat - ami mellesleg szintén akaraterő-edző lenne -, a szakértők szerint csak az, hogy egyszerűen számon tartjuk, mire adunk ki pénzt, már lényegesen erősíti az akaraterőnket. Például, ha megtartjuk a vásárlási blokkokat, nyomon követhetjük, hogy mire ,,szórtuk" el a pénzt.

8. Súlyemelés - még egyszer!
A kitartásukat eltökélten növelni akaróknak szintén jó tanács például, hogy bicepszpumpálás közben az eredetileg kitűzött ismétlésszám végéhez közeledve tegyünk rá még tíz ismétlést, amíg fájni nem kezd. Ezt igazából bármilyen gyakorlat kapcsán megtehetjük, így nem csak izmainkat, hanem akaraterőnket is beizzítjuk.

9. Hordj magaddal valami csábítót
Megint csak a végletekig eltökéltek számára: fejleszthetjük a csábításra való ellentmondás képességét, ha egész nap valami kecsegtető dolgot hordunk magunknál. A kutatók szerint, ha valaki megtanul ellenállni a kísértéseknek, az élet számos területén is hasznát veheti ennek. Valljuk be, hogy valóban embert - és akaraterőt - próbáló az, ha egész nap egy túró-rudi lapul a zsebünkben, de nem nyúlunk hozzá.

10. Tudatosabban hozz automatikus döntéseket
Egy utolsó gyakorlat a figyelmesebb döntésekért. Sokszor annyira szórakozottak vagyunk, hogy egy-egy döntésünknek már nem is vagyunk tudatában, automatikussá válnak. Ha elgondolkodsz napi döntéseid miértjein, jobban tudsz majd összpontosítani ezekre és ellenállni a kísértéseknek. Gondolj egy rutinnak számító dologra, és kérdezd meg magadtól, hogy igazából miért is csinálod úgy? Miért eszel mindig müzlit reggelire tojás helyett? Miért is teszel két cukrot a kávédba, ha egy is elég? Ha tudatosan gondolsz a berögzött cselekvéseidre, fejlesztheted az önkontrollt is magadban.

A fenti gyakorlatok segítségével fejlesztheted önkontrollodat, összpontosító képességedet és kitartásodat. Azonban ne próbáld az összeset egyszerre alkalmazni! Úgy gondolj az akaraterő edzésére, mint egy maratonra való felkészülésre. Az első edzésed alkalmával ott sem szaladod le a maratoni távot, hanem kisebb távokkal, fokozatos terheléssel haladsz előre, míg izmaid elég erősek nem lesznek. Iktass be egy-két gyakorlatot napi rutinodba és könnyebb lesz megvalósítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Fokhagymáról érdemes tudni
  2015-09-26 19:01:39, szombat
 
 



A szervezet védőbástyájának erősítése fokhagymával

Tavaszi, változékony időjárásunk kicsit meggyengítette az immunrendszeremet, és az utóbbi időben mintha kicsit fáradékonyabb és aluszékonyabb is lettem volna, ezért úgy döntöttem, hogy megtámogatom szervezetem védőbástyáját egy kis fokhagymával, illetve fokhagyma felhasználásával készült csodakeverékkel.

Nagyon nagy szükségünk van jól működő immunrendszerünkre, mely folyamatos harcot vív a szervezetünkbe kerülő baktériumokkal és vírusokkal szemben, illetve a megfelelő védekezést biztosítja testünk számára. Az immunrendszer bonyolultan és komplexen működik, így bármilyen változás a védekezési rendszerünkben betegséget okozhat. A betegség mindig rosszkor jön, de akkor különösen, ha ez még párosul az életünkben fellépő stresszel, rossz időjárási viszonyokkal, vagy éppen akkor ér utol bennünket, amikor fizikai kondíciónk sincs éppen a csúcson.

Az immunrendszer működési zavarát több tünet is jelezheti. Biztosak lehetünk benne, hogy a védőbástyánk nem működik tökéletesen, ha három hétnél is tovább tart egy egyszerű nátha, vagy kiújul a herpeszünk. 40 éves kor fölött kialakulhat az immunopauza, aminek legszembeötlőbb jele, hogy a lázzal, gyulladással járó akut betegségek elmaradnak. Persze ilyenkor sokan azt hihetik, hogy azért nem lázasak soha, mert teljesen egészségesek, pedig pont az ellenkezője történik, az immunrendszer képtelen felvenni a harcot a különféle fertőzésekkel szemben, és működésével szünetet tart. Ebben az esetben szükség lehet olyan terápiára, mely védekező rendszerünk erősítését szolgálja. Az immunrendszert továbbá veszélyeztetheti egy antibiotikumos kezelés, az állandó székrekedési probléma, stresszes állapot, de a mértéktelen evés is akadályozza a megfelelő működést.

A fokhagymáról legtöbbünknek az jut eszébe, hogy erős szaga van, csíp, és nagyon intenzív az íze. Pedig már nagyanyáink is tudták, hogy immunerősítésre a lehető legjobb megoldás minden reggel egy gerezd fokhagymát elrágcsálni. A fokhagyma emellett számtalan egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ismert vértisztító, vérnyomáscsökkentő, antiszeptikus, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásáról is, de gyógyítja a fekélyt, az asztmát, és javítja az emésztést.

Az immunrendszerünket természetes úton is erősíthetjük. Nincs is másra szükségünk, mint 1 fej fokhagymára, 1 kisebb fej vöröshagymára, 1 kis darab gyömbérre, 1 kisebb tormára, almaecetre, 1 kisebb fekete retekre és 1 erős paprikára. Az összetevőket vágja apró darabokra, majd helyezze egy befőttes üvegbe. Öntsön rá almaecetet, majd érlelje 10-14 napig. Minden reggel keverjen egy kiskanálnyit ebből a mixtúrából egy pohár vízbe, majd igya meg. Garantált lesz szervezete védettsége ezzel a nem túl kellemes ízű, de annál hatásosabb immunerősítő eleggyel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Toással a szépségünkért és az egészségünkért
  2015-09-26 18:44:29, szombat
 
 



Tojással és tojáshéjjal szépségünkért és egészségünkért

Amikor kiballagunk a baromfiudvarra, hogy összegyűjtsük a tyúkok alól a tojást, vagy amikor leemeljük az üzlet polcáról a tojással teli dobozt, bizonyára nem azon gondolkodunk, hogy mennyit használunk majd fel samponunk készítésekor, vagy milyen fantasztikus kalciumforrást biztosítunk az összezúzott tojáshéjjal szervezetünk számára. A legtöbb háziasszony csupán süteményekhez, rántott húshoz, omletthez és egyéb ételekhez vásárol tojást, a héjat pedig nagy lendülettel a szemetesbe hajítja. Pedig mindkettő egyaránt jó szolgálatot tesz az egészségünkért és a szépségünkért.

A legújabb kutatások igazolták, hogy a tojás - mértékkel fogyasztva - nem emeli meg drasztikusan a szervezet koleszterinszintjét. Emellett számtalan jótékony hatását is alátámasztották. A tojás javítja az agy működését, erősíti az izmokat, a tojáshéj pedig kiváló kalciumforrás, illetve csökkenti a vérszegénység és az angolkór kialakulását. Akinek elegendő kalcium van a szervezetében, sok betegségtől megóvhatja magát. Ilyen például többek között a csontritkulás, a memóriazavar, a depresszió, a fogágy- és fogínygyulladás, a viselkedésbeli problémák, illetve az ízületi gyulladás. A tojáshéj nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, márpedig a csontszövetek és a fogak legfontosabb összetevője ez az ásványi anyag. Emellett magnézium, vas, foszfor, szilícium, kén és nátrium is található benne. Mielőtt felhasználja a tojást és annak héját, alaposan mossa meg, de a belső hártyáját nem kell eltávolítani. Majd gondosan szárítsa meg a tojáshéjakat, ezt akár sütőben is megteheti. Ezt követően egy mozsárban zúzza porrá, de darálni is lehet. Naponta egy teáskanálnyi port fogyasszon akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve. Készíthet mézes tojáshéjporelegyet is. Az összezúzott tojáshéjjal azonos mennyiségben keverjen el mézet, majd egy lezárható üvegben pihentesse egy hétig. 7 nap múlva minden reggel, étkezés előtt fél órával fogyasszon belőle egy teáskanálnyit.

A tojást és annak héját otthoni szépségünk megőrzése érdekében is bevethetjük. Arcfeszesítő, lehúzható maszkot is készíthet belőle. Tojásfehérjét keverjen össze porított tojáshéjjal, hagyja az arcán 10-15 percig, amíg megszárad, majd húzza le az arcáról a maszkot.

Ráncok ellen habosítson fel egy tojásfehérjét, és keverjen hozzá egy fél evőkanálnyi tejszínt. A kikevert masszát kenje fel az alaposan megtisztított arcára, a szemek környékét kihagyva. 20 perc hatóidő után alaposan mossa meg az arcát. Ez a pakolás feszesebbé és rugalmasabbá varázsolja a bőrt.

Ha bőrirritációval, viszkető kiütésekkel küzd, szintén gyógyír lehet a tojáshéj. Áztasson almaecetben tojáshéjat, majd ezzel a folyadékkal törölje át az arcbőrét, mintha csak tonikot használna.

A tojás a hajápolásban is csodákat művel. Egyrészt széppé és egészségessé teszi a hajat, másrészt pénzt spórolhat, hiszen a házi készítésű sampon után már nem szükséges balzsamot, hajvégápolót és pakolást használni, harmadrészt pedig a haja nem fog gubancolódni hajmosás után sem. A házilag készített tojássampon összetevői: 1-2 tojás (haj hosszúságától függ), 1 teáskanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 dl víz vagy gyógynövénytea (zsíros hajra használhat csalánteát) és 100%-os tisztaságú illóolaj (normál hajra levendula, zsíros hajra rozmaring, száraz hajra orvosi zsálya, hajhullásra cédrus, korpa ellen teafa). Ezeket az összetevőket alaposan keverje össze. A tojásfehérjét érdemes habbá verni, már csak azért is, mert így könnyebb kimosni a hajból a tojásfehérje darabkáit. Az első öblítés lehet víz, a második almaecet vagy kamillatea.

Töredezett haj nagyszerű ápolószere lehet a rózsahab. 2 tojássárgáját alaposan verjen fel, majd öntsön hozzá 1 dl desztillált vizet és egy evőkanál rózsavizet. Alaposan keverje össze az összetevőket, majd kenje fel egyenletesen a hajára. Ezután mosson hajat a szokásos módon. A habnak köszönhetően már néhány hét múlva látványos eredményt lehet elérni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az emlőfájdalom 7 oka
  2015-09-26 17:50:55, szombat
 
  30 és 50 év között a nők jelentős hányada tapasztal ismeretlen eredetű mellfájdalmat. Sok oka lehet a panaszoknak, a legtöbbször ártalmatlan probléma és nem emlődaganat áll a háttérben. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek. Az érintett személy tapinthat olyan csomót, amely eltér az emlő szöveteitől, vagy duzzanatot, amely nem akar elmúlni. Előfordul, hogy az emlő bőre ráncossá válik vagy behúzódik, a mell alakja megváltozik. Sok esetben az emlőbimbó körül hámlani kezd a bőr, vagy az emlőbimbón történnek változások, befordul vagy váladékozni kezd.

A mellfájdalom ciszták kialakulása esetén is jelentkezhet. A nők egy jelentős hányadát érinti ez a probléma, de vannak nők, akiknél soha nem alakul ki. A fibrocisztás mellszövet gyengébb szerkezetű, mozgatható csomót takar, és ezek bizony gyakran okoznak szúró, nyilalló fájdalmat, amely fokozódhat is, ilyenkor az orvos egy tű segítségével leszívja a ciszta tartalmát. Ezt a folyadékot megvizsgálják, hogy a daganatot teljesen ki lehessen zárni.

A fibroadenomák kicsi, tömött jóindulatú csomók, melyek önvizsgálat során tapinthatók. A csomót gyakran műtéti úton szükséges eltávolítani, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban nem rosszindulatú daganatról van-e szó. A fibroadenomák gyakran kiújulnak, de ilyenkor általában már nem történik sebészeti beavatkozás.

A fibrocisztás emlőbetegség során tömöttség alakul ki az emlőkben. Ezek megnagyobbodnak, érintésre pedig nagyon érzékennyé válnak. Ezeket a csomókat is el lehet távolítani, és ilyenkor szövetmintát is szoktak venni. Általában a menopauza után a fibrocisztás emlőbetegséggel járó tünetek meg szoktak szűnni.

Az emlőgyulladás tünetei az emlő duzzanata és a vörös bőrfelület, amelyet erős fájdalom kísér. Antibiotikumos kezeléssel el szokott múlni a gyulladás, viszont ha nem orvosolják a problémát, a gyulladás tályoggá alakulhat.

A rosszindulatú emlődaganat a vezető halálokok egyike. Ma már egyre többen jelentkeznek és mennek el szűrővizsgálatokra, de még sokan mindig nagyon félvállról kezelik ezt a halálos betegséget. A korai felismerés, vagyis a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrővizsgálatokon való megjelenés életet is menthet. Az 50 év feletti nők körében, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, az emlőrákos halálozás akár 30 százalékkal is csökkenhet. Az emlőrák a kezdeti stádiumban nem okoz panaszt. Később már az emlőn is láthatók elváltozások, a fájdalom is megjelenik, és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

Természetesen nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ha csomót fedez fel a mellében, de fő az elővigyázatosság. Az önvizsgálat és a szűrések fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Teljes ártalmatlan tényezők is okozhatják a mell fájdalmát. Fájdalom menzesz idején is jelentkezhet. Érzékennyé válhat a mell, megjelenhetnek ekkor is csomók, de még a hónalj is fájhat. Ennek oka a hormonváltozás. A ciklus végén a panaszok megszűnnek.

A mellben érezhetünk sajgó érzést akkor is, ha nem megfelelő méretű, kényelmetlen melltartót viselünk, vagy egy-egy edzés után is jelentkezhet az emlőnkben szúró érzés. Igazából ilyenkor nem a mellünk, hanem az emlő alatti izmok fájnak.

Ha szervezetünk visszatartja a vizet, az is okozhat emlőfájdalmat. Jó, ha ilyenkor minél kevesebb sót és koffeines italt fogyasztunk, és feltöltjük szervezetünk vitaminkészletét, különösen a B6- és az E-vitamin pótlása szükséges ilyenkor.
Forrás : Link
Emlőfájdalom esetén mindig szükség van orvosi vizsgálatra( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Vörös áfonya gyógyhatásai
  2015-09-26 17:45:33, szombat
 
 



Védekezzen vörös áfonyával, ha felfázástól szenved!

A vörös áfonya a régebbi korokban Észak-Amerikában volt leginkább elterjedt, de ma már Európában, így hazánkban is megtalálható. Ezzel a cserjével leginkább a Zempléni-hegységben, a Mecsekben és Nyugat-Dunántúlon találkozhatunk. Az áfonyának ez a fajtája egy alacsony, kúszó cserjén nő, virágai sötét rózsaszínűek, míg drótos szárain a levelei nőnek, bogyótermései pedig csak az érés során válnak rubinvörössé. A bogyók már évszázadok óta orvosi célokat szolgálnak, mivel ez a gyümölcs gazdag C-, A-, B- és E-vitaminban, nyomelemekben és antioxidánsokban, míg magvainak olaja omega-3 zsírsavban. Ezen kívül rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt és foszfort.

A benne lévő flavonoidok védik az ereket, csökkentik a szívinfarktus kialakulásának az esélyét. Az áfonya erősíti az immunrendszert, sejtregeneráló, méregtelenítő hatású, véd a fertőzésekkel szemben, akadályozza a kőképződést, és csökkenti a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek létrejöttének kockázatát. Gyógyír lehet még húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra és felfázásokra is.

Ennek a betegségnek a kellemetlen velejárói a fokozott vizelési inger, szúró és hasogató érzés az alhasban és környékén, és fájdalom a húgyhólyagban. A különféle gyógyteákból készített ülőfürdők, borogatások és teák eredményesek lehetnek ugyan, de a vörös áfonya az, amely hatékonyan enyhítheti a tüneteket és segít megakadályozni a betegség kiújulását. A húgyúti fertőzésekért az E-coli baktérium tehető felelőssé, viszont a vörös áfonya képes meggátolni, hogy ezek a baktériumok megtelepedjenek a húgycsőben és húgyhólyagban.

Mit tehet annak érdekében, hogy elkerülje a felfázást? Először is fogyasszon vörös áfonyát korlátlan mennyiségben. Naponta igyon két részre osztva 500 ml vörös áfonyalét, ha lehet, akkor hígítatlan formában. Ha így túlságosan savanyúnak érzi, akkor keverjen hozzá egyenlő arányban vagy almalevet, vagy feketeáfonyából készült levet. Akármelyik nedű mellett is dönt, a cukormentes változatot válassza. A legjobb, ha saját magának készíti el és nem boltban vásárolja az áfonyaitalt, ehhez nem is lesz másra szüksége, csak egy gyümölcscentrifugára.

A gyümölcsben található oxalát a vesekőképződést segíti elő, ezért az ajánlott napi mennyiségnél ne igyon többet a vörös áfonya levéből. Prosztata- és vesebetegségben szenvedő személyek mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt vörös áfonyával kezdik kúrálni magukat. Vérrögképződésre hajlamos személyek pedig egyáltalán, semmilyen formában ne is fogyasszák ezt a gyümölcsöt, mivel az áfonya a szedett gyógyszer véralvadásgátló hatását fokozhatja.

A felfázással szemben nem árt elővigyázatosnak lenni. Ha hajlamos meghűlni, akkor még nyáron se üljön le hideg ülőalkalmatosságra, ne mászkáljon papucs nélkül, ha kiszáll a medencéből, rögtön törölje magát szárazra, vagy az a legjobb, ha egy gyors zuhanyt követően száraz ruhára vált, és ne viseljen műszálas alsóneműt sem. Megelőzésképpen pedig fogyasszon különféle variációkban vörös áfonyát. Válogathat a friss gyümölcs, az áfonyalé, az aszalvány vagy a tea közül, de fogyaszthatja szószként, lekvárként, gyümölcssaláta részeként, de szörpként, borként és likőrként is ihatja, sőt beszerezheti kapszula formájában is. Felfázás ellen elsősorban a vörös áfonya levét szokták javasolni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Orvosi veronika gyógyhatásai
  2015-09-26 17:34:12, szombat
 
 



Isten botja, amely nem csak időseket gyógyít

Orvosi veronika (Veronica officinalis) kékeslila virágzata.
Az orvosi veronika (Veronica officinalis) az ajakosvirágúak rendjéhez és az útifűfélék családjához tartozik. Népies elnevezései: dicsőséges fű, sarlófű, Isten botja, vérharmatfű és erdei zsálya. Májustól augusztusig bontja világoskék, lila virágait, a szára szőrökkel borított, míg levelei kicsik, ezüstösen csillogóak. Leginkább erdőkben és azok szélein, bozótosokban és árkokban nőnek. A növény iridoidokat, flavonoidokat, triterpén szaponinokat és fahéjsavszármazékokat tartalmaz. A legtöbb hatóanyag a virágokban található. Nagyon értékes gyógynövény, főként az időseket érintő betegségeket képes gyógyítani, mint például magas vérnyomás, emésztési és szívproblémák, érszűkület. A rómaiak is tudták, hogy mennyi áldásos és értékes jellemzője van az orvosi veronikának, ezért amikor kedveskedni kívántak valakinek, akkor ehhez a gyógynövényhez hasonlították az illetőt.

Valóban nagyon sok problémára az orvosi veronika a legjobb orvosság, ha természetes módszerhez szeretnénk folyamodni. Ismeretes vértisztító hatásáról, és segítséget nyújt érelmeszesedés esetén is. Erősíti a gyomrot, segíti az emésztést. Csillapítja a köhögést és a száraz hörghurutot. Azok, akik szellemi munkát végeznek és gyakran feszültek, stresszesek, fogyasszanak el lefekvés előtt egy csésze orvosi veronikából készült gyógyteát, amely nyugtatja az idegeket és még a memóriát is javítja. Ennek a gyógyteának és a zellergyökér főzetének a kombinációja pedig a búskomorság egyik legjobb ellenszere. Csillapítja a reumás és a köszvényes panaszokat. Akik ezzel a két betegséggel küzdenek, azoknak a növényből készült tinktúra használata javasolt. Hatékony légzőszervi megbetegedéseknél is, a virágzó növény friss leve pedig csökkenti az ekcémás tüneteket.

Nyugtató hatású teát a következőképpen készíthet belőle: 2 deciliter vízzel forrázzon le egy teáskanálnyi orvos veronikát, hagyja öt percig állni, majd szűrje le. A tinktúrához vágjon nagyon apróra két maréknyi gyógynövényt, amelyet szórjon egy liter 38-40%-os gabonapálinkához. Tegye meleg helyre, két hét múlva már használhatja is bedörzsölésre. A reumatikus, köszvényes panaszokat enyhíti. Belsőleg is lehet használni. Keverjen el 2 deciliter vízben 10-15 cseppnyi tinktúrát, igya meg, és ezt naponta legalább három alkalommal ismételje meg. Friss levet a növény nedves virágzatából nyerhet, melyet gyümölcscentrifuga segítségével préselhet ki belőle. Tárolja hűtőszekrényben az üvegekbe töltött gyógynövény levét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
21 dolog, amire a teafaolaj megoldást jelenthet
  2015-09-26 17:05:37, szombat
 
 



Teafaolaj vizes levelei, mellette a belőle kivont illóolaj kis üvegcsében.
Elsősorban Ausztráliában honos a mirtuszfélék családjába tartozó teafa, amely akár hat méterre is képes megnőni. Keskeny, csupasz leveleiből készítik az olajat, amelyet az ausztrál őslakosok már a 13. századtól kezdve a természet egyik legcsodálatosabb kincsének tartottak. Mára már az egész világ megismerhette antiszeptikus hatását.

Mire is jó ez a csodálatos olaj? Nagyszerű baktérium-, vírus- és gombaölő, immunrendszer-erősítő szer. Használható fül-orr-gégészeti, légzőszervi, húgyúti és bőrfertőzések ellen is. Nőgyógyászati problémáknál, például gyulladásoknál is alkalmazható. Kitűnő szolgálatot tesz lábgombásodás, rovarcsípések, pattanás, égési seb, herpesz, korpás és zsíros haj, izomfájdalmak és szemölcsök esetén is. Meggátolja a fogínyvérzést. Párologtatóba is lehet belőle cseppenteni, mert illata kitűnően tisztítja a levegőt és elűzi a rovarokat. A háztartásban is fel lehet használni, mosásnál éppúgy alkalmazhatjuk, mint lakásunk fertőtlenítésére és szagtalanítására.

Megfázás és nátha esetén forraljon fel 1,5 liter vizet, tegyen hozzá pár csepp teafaolajat. Helyezzen egy törülközőt a fejére és inhaláljon. Ha torokfájás kínozza, egy meleg vízzel teli pohárba cseppentsen az olajból, majd ezzel gargalizáljon. Ne nyelje le! Ekcéma kezelésére 1 evőkanálnyi olívaolajban keverjen el pár csepp olajat, majd naponta több alkalommal kenje be vele a kényes bőrfelületet. Ajakherpeszre pedig negyed kávéskanálnyi mandulaolaj és egy csepp olaj keverékét használhatja. Szemölcs eltüntetésére is kiválóan alkalmas. Egy hónapon keresztül kenjen a szemölcsre 1-2 csepp teafaolajat. Izomfájdalmat is lehet a segítségével enyhíteni. Melegítsen fel 5-6 evőkanálnyi hidegen sajtolt növényi olajat, rakjon bele 5-6 csepp teafaolajat, majd masszírozza a bőrébe. Hólyaggyulladás esetén készítsen ülőfürdőt meleg vízből és a belekevert 5-6 csepp teafaolajból.

Penészgomba ellen is hatékonynak bizonyul a teafaolaj. Egy deciliter ecethez keverjen pár csepp olajat és öntse egy szórófejes flakonba. Spricceljen néhányszor a penészes felületre, majd hagyja állni egy órát, ezután egy vizes szivacs segítségével dörzsölje le a penészmaradványokat. Tisztítószert is készíthetünk belőle, amellyel még az egészségünket is megóvhatjuk. Egy flakonba tegyen vizet, ecetet, citromolajat és teafaolajat. Kiválóan fertőtleníti a konyhát, és használatával ragyogóvá válik a fürdőszobában a mosdókagyló, a WC, a fürdőkád és a csempék is. Fakanalak, vágódeszka, konyhapult sterilizálására is kiváló a természetnek eme ajándéka. Felmosás során sem szükséges egészségkárosító vegyszereket használnia. Engedjen egy vödörbe forró vizet, adjon hozzá 6-8 csepp olajat és 2-3 evőkanál szódabikarbónát. Ez utóbbi zsíroldó hatásáról ismert, míg a teafaolaj fertőtleníti és illatosítja a felületet. Párologtatóba csepegtessen pár csepp illóolajat, melyhez adagolhat egy kevéske levendulaolajat is. Tisztítja, illatosítja a szoba levegőjét, és még a rovarokat is távol tarja. Ruhák öblítésénél ne a szokásos öblítőjét használja, hanem 2 evőkanálnyi ecetet és 5-6 csepp olajat.

Egy kis edénybe rakjon 2-3 cseppnyit az olajból, majd adjon hozzá 2 kanál olívaolajat, egy kanál felolvasztott sheavajat, és öntse a mixtúrát a fürdővízébe. Ez a kombináció kitűnően puhítja a bőrt. Tegyen a samponjába 5 csepp teafaolajat, ezután masszírozza jól a fejbőrébe. Megszünteti a korpát, a fejbőrviszketést és ápolja a hajat. Ha natúr sampont szeretne készíteni, akkor egy kevés kókuszolajhoz keverjen egy kis Aloe vera gélt, egy pár csepp teafaolajat, és mosson ezzel hajat.

Természetes, házi dezodort is készíthet belőle. Pár csepp teafaolajat keverjen el néhány csepp citromolajjal és egy kevés vízzel, és öntse az elegyet egy szórófejes flakonba. Ez a hármas kombináció nagyon jó izzadásgátló hatással rendelkezik. A pattanásos bőr leghatékonyabb ellenszere, mivel nyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladást. Kenje be a problémás bőrfelületet, majd 10 perc múlva öblítse le. A teafaolaj erős antibakteriális hatása miatt alkalmas a száj fertőtlenítésére is, és hatékonyan képes csökkenteni az ínygyulladást. Ennek érdekében naponta egyszer öblögessen 1 evőkanálnyi kókuszolaj és 1-2 csepp teafaolaj keverékével. A teafaolajat kedvenc arckrémébe is belekeverheti, mivel csökkenti a gyulladást, segíti a bőr megtisztulását és felüdíti azt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Betegségek, amelyek hátterében a stressz áll
  2015-09-26 17:01:58, szombat
 
  Mostanában egyre több embertől hallom, hogy a stressz megnyomorítja vagy tönkreteszi az életét, míg mások arról panaszkodnak, hogy olyan tüneteik vannak, amelyekre semmilyen magyarázatot nem képesek adni az orvosok, más személyeknél pedig már komoly szervi elváltozást is okozott az állandó szorongás és idegeskedés.

A stressz igazából jó, ha néha jelen van az életünkben, hiszen rendkívüli a motivációs ereje, és új, nehéz feladatok végrehajtására is inspirálhat bennünket. Ezáltal vagyunk képesek fejlődni és előbbre lépni az élet minden területén. De mi a helyzet olyankor, amikor az alattomos stressz nem óhajt kilépni az életünkből, sőt mindennapi társunkká szegődik és befurakszik a munkahelyünkre, a magánéletünkbe és egy idő után azt vesszük észre, hogy már semmi sem úgy működik, mint régen? Hiszen a stressz nem csupán testileg visel meg bennünket, hanem mentálisan és érzelmileg is legyengít, és néha teljesen kifordulunk önmagunkból, hiszen a viselkedésünk már köszönőviszonyban sincs a korábbi attitűdjeinkkel.

A stressz tehát testi tüneteket is okoz, ilyenek lehetnek a gyakori fejfájás, szívdobogás, mellkasi fájdalmak, izomfájdalmak, gyomorbántalmak, emésztési zavarok, bőrproblémák, mint például bőrszárazság, pattanások, bőrirritációk. A mentális jelekből is észrevehetjük, ha állandó stresszhatásnak vagyunk kitéve. A romló koncentráció, a döntésképtelenség, a rossz értékítélet, a memóriazavar, a rossz teljesítmény és a negatív énkép is utalhat arra, hogy a stressz beköltözött a lelkünkbe. Érzelmileg is megváltozhatunk, hiszen az ingerlékenység, a lehangoltság, az alacsony önbizalom, a folyamatos fáradtság nem éppen arra utal, hogy valaki érzelmileg a csúcson van. A magatartásbeli változások jele lehet az alvászavar, a káros élvezeti szerek gyakoribb használata, a szexuális étvágy jelentős csökkenése, a szociális kapcsolatok beszűkülése és a relaxációra, kikapcsolódásra való teljes képtelenség.

Amennyiben hosszabb időn keresztül fennállnak ezek a tünetek, illetve amikor a szervezet állandó stresszhelyzetben van, az számtalan betegség okozója lehet. Mert mi is történik ebben az állandósult stresszes állapotban velünk? Képzelje el, hogy van egy feszültséget okozó szituáció az életében. Tételezzük fel, hogy a főnök behívatja az irodájába, de nem tudja az okát. Mi történik ilyenkor a szervezetében? Az agykéreg érzékeli az izgalmat keltő tényezőket, ennek hatására utasítja a hipotalamuszt, hogy hozza működésbe a szimpatikus idegrendszert. Ennek következményeként megemelkedik a vérnyomás, az érzékszervek élesebbé válnak, tágulnak a hörgők és megfeszülnek az izmok. Tehát ez történik Önnel a felettese irodájában. Ahogy elhagyja a helyiséget, szerveinek működése visszatér a nyugalmi állapotába. Viszont, ha folyamatosan stresszben él, akkor mindig azt éli át a szervezete, amit a főnöke jelenlétében is megtapasztalt, vagyis az agya állandóan készenlétben tartja a szerveit. Egy idő után a szervrendszerek elfáradnak, a teljes kimerültség állapotába kerülnek, majd megbetegszenek. Ezt nevezi a szakirodalom stresszbetegségeknek.

A stressz okozta betegségek lajstroma: magas vérnyomás, ritmuszavarok, mellkasi fájdalom, asztma, hörghurut, emésztési zavarok, gyomorfekély, puffadás, állandósult hasmenés, csontritkulás, gyakoribb csonttörések, migrén, depresszió, fejfájás, pánikbetegség, gyakoribb fertőzések, megfázások, lappangó betegségek fellángolása, peteérés leállása, impotencia, libidócsökkenés. A lista nem teljes, nagyon sok betegség kialakulását okozhatja még ezeken kívül a stressz.

A megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, de a stressz elűzésére is tehetünk lépéseket. Sokat segíthet a munkahelyváltás, a családi kapcsolatok rendezése, hatékony lehet a pszichoterápia, és érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra is eljárni, hogy a stressz okozta betegségeket idejében kiszűrjék és kezelni tudják. Eredményesen felveheti még a harcot a stresszel, ha rendszeresen mozog, masszázsra jár, légzőgyakorlatokat végez, kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, harmonikus életteret alakít ki maga körül, javít az alvásának minőségén, igénybe veszi a színterápiát és törekszik önismeretének fejlesztésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 592 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4818
  • e Hét: 21485
  • e Hónap: 52971
  • e Év: 257672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.