Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A fejfájás gyógyítása gyógyszerek nélkül
  2020-04-14 21:25:54, kedd
 
  A fejfájás gyakran megkeserítheti a mindennapjainkat. Sajnos sokan egyből valamilyen gyógyszer után nyúlnak, pedig sok olyan módszer létezik, amely hatásos lehet a fő fájdalmának csillapítására, illetve megszüntetésére.

A fejfájásnak több típusa is létezik. Az izom eredetű fejfájások általában a váll és a nyak izmainak fájdalmával vannak összefüggésben. Vagyis amikor ezek az izmok megfeszülnek vagy begörcsölnek, akkor ez okozhat fejfájást. Az ér eredetű fejfájás - vagy más néven a migrén - nemcsak a fej lüktetését, fájdalmát idézi elő, hanem ez párosulhat hányingerrel és akár még látási zavarokkal is. Létezik még a gyulladásos eredetű fejfájás. Ezt kiválthatja például agyhártyagyulladás, homloküreg-gyulladás vagy éppen az arcüreggyulladás. Ha valakinek hosszabb ideje fáj a feje és semmilyen gyógymód nem hoz enyhülést, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert a rendszeresen jelentkező fejfájás hátterében komoly betegség, például agydaganat is állhat.

Nemcsak betegségek, hanem egyes ételek és italok is előidézhetnek fejfájást. Ilyenek például a koffeint tartalmazó italok, a csokoládé, az alkohol vagy a sajt. A stressz is előidézheti ezt az egészségügyi problémát, hiszen stresszhelyzetben is megfeszülnek az izmaink és az ér eredetű fejfájásnak is többnyire a folyamatosan fennálló feszültség lehet az oka.

Fejfájás esetén is számíthatunk egyes gyógynövényekre. Ezekből főzetet kell készíteni és fejfájás esetén elkortyolgatni. Milyen gyógynövények alkalmasak a fő fájdalmának csillapítására, megszüntetésére? A levendula, a porcsin, a ruta, a vasfű, a macskamenta és a cickafark.

Fejfájásunkat az aromaterápia is hatékonyan megszüntetheti. A különféle gyógynövényes illóolajokat párologtathatjuk, belecsepegtethetjük a fürdővizünkbe, de akár a halántékunkat bedörzsölve is hatásosak lehetnek. Milyen gyógynövényes illóolajokra számíthatunk? A citromfűre, a bazsalikomra, az eukaliptuszra, a rozmaringra és a levendulára. A melegvíz-kúra is csökkenti a bennünk kialakuló feszültséget, amely szintén képes a fájdalmat oldani.

A friss levegőn való tartózkodás és a rendszeres testmozgás szintén megszüntetheti a fejfájás problémáját, hiszen gyakran csak oxigénre van szüksége a szervezetünknek, illetve egy kevés energiára és boldogsághormonra, amelyet a rendszeres sporttól megkaphat. Az egyik leghasznosabb testmozgás a jóga, amely segít az izmok ellazításában, de a relaxációs gyakorlatok és a mély légvétel is segítséget nyújthat a probléma megszüntetésében.

A masszázs szintén csillapítja a fejfájást, különösképpen a nyak-, a váll- és a fejmasszázs. Mi magunk is végezhetünk fejmasszázst, akár még saját magunkon is. Feküdjön le hanyattfekvésben az ágyra, hunyja be a szemét, majd masszírozza a halántékát gyengéden és körkörös mozdulatokkal. Ez a módszer nem csupán az izmokat lazítja el, de az idegeket is megnyugtatja, és jó hatással van a közérzetünkre is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fejfájást és hányingert kiváltó okok
  2020-04-14 21:23:54, kedd
 
  A fejfájás egy rettenetesen kellemetlen érzés. Ilyenkor nem csupán a fejünk, hanem a nyakunk, az orrmelléküregek, de még a fejbőr is fájhat. Ez együtt járhat egyre fokozódó hányingerrel is, ami a gyomor fájdalmát is előidézheti. A fejfájás és az émelygés gyakran együtt felbukkanó tünetek, amelyek az enyhétől egészen a súlyos formáig is terjedhetnek. Egyes esetekben ez a két szimptóma súlyos betegséget is jelezhet, amely azonnali kezelést is igényelhet.

Mi okozhatja a fejfájást és a hányingert? Ilyen betegség lehet például a migrén. A migrén azonban még fényérzékenységgel és szédüléssel is párosulhat. A migrént gyakran látási és egyéb érzékszervi zavarok előzhetik meg. Emellett a dehidratáció és az alacsony vércukorszint is okozhat émelygést és fejfájást. Ilyenkor a kiszáradás is fenyegetheti az illető személyt, ezért ebben az esetben fokozottan ügyelni szükséges a folyadékpótlásra. Az alacsony vércukorszint sok minden miatt kialakulhat. Ilyen lehet például az alkoholfogyasztás, gyógyszer mellékhatása is lehet, vese- vagy májbetegségben is kialakulhat, de hormonális okok és hosszú távú éhezés is kiválthatja. Ha Ön cukorbeteg, akkor a túl sok inzulin is okozhat alacsony vércukorszintet.

Milyen okai lehetnek még a hányingernek és a fejfájásnak?
Kiválthatja a túlzott stressz és szorongás. Okozhatja ételmérgezés vagy ételallergia. A terheség korai szakaszában is jelentkezhet ez a probléma, de az okok között a magas vérnyomás is szerepelhet. Az agyat érintő fertőzések, például az agyhártyagyulladás és az agyvelőgyulladás is oka lehet a fő fájdalmának. A traumás agysérülések is szerepelhetnek az okok között. Fejfájást generálhat az is, ha valaki túl sok alkoholt, nikotint vagy koffeint visz be a szervezetébe.

Mikor forduljon orvoshoz? Ha a közepes vagy erős fejfájás és émelygés semmilyen módon nem akar elmúlni. Azonnal forduljon orvoshoz vagy kérjen segítséget, ha azt tapasztalja, hogy nagyon súlyos fejfájás gyötri, illetve egyre jobban émelyeg és egyéb tünetei is vannak. Mik lehetnek ezek a szimptómák? Érthetetlen beszéd, szédülés, zavartság, nyaki merevség és láz. Akkor is forduljon orvoshoz, ha több mint egy napja hányás gyötri, de az is okot adhat az aggodalomra, ha több mint nyolc órája nincs vizelete. Az eszméletvesztés is lehet az egyik jele annak, hogy ideje az orvost meglátogatni.

Ha úgy érzi, hogy sürgősségi ellátást igényel, mindenképpen kérjen segítséget. Mindig jobb félni, mint megijedni. Abban az esetben, ha enyhék a tünetei, de gyakran jelentkeznek, akkor is keresse fel mielőbb a háziorvosát, aki segíthet a tünetek diagnosztizálásában és megfelelő kezelési tervet tud az Ön számára készíteni.

Hogyan lehet megakadályozni a fejfájást és az émelygést, amennyiben azt nem betegség okozza? Maradjon hidratált, aludjon eleget, étkezzen kiegyensúlyozottan és kerülje a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást. Vezessen naplót és minden esetben írja le, hogy milyen ételek, életmódbeli szokások, események váltják ki Önből a panaszokat. Ezeken aztán könnyedén tud majd változtatni, hogy elkerülje a jövőbeni kellemetlenségeket. Amennyiben elkerüli a kiváltó okokat, akkor a jövőben ezek a nehéz epizódok nem fognak előfordulni. De azért a szakorvosi kivizsgálást se halogassa!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ijesztő, de lehet, hogy csak ártalmatlan tünetekről van szó
  2020-04-14 21:20:43, kedd
 
  Néha úgy érezzük, hogy mindenünk fáj, hasogat. Persze a hosszú ideig tartó fájdalom miatt gyakran megijedünk, mert attól tartunk, hogy ez a tartós fájdalom valami nagyon rosszat jelez.

Nem minden esetben kell a legrosszabbra gondolni. Vannak olyan tünetek, amelyek nem jeleznek semmilyen komoly betegséget, de önmagát soha ne diagnosztizálja senki. Ez a cikk sem alkalmas erre. Ha fáj valamije, keresse fel a háziorvosát, és ő majd eldönti, hogy súlyos vagy ártalmatlan problémáról van szó.

A mellkasi fájdalmat a legtöbben gyakran a szívinfarktussal kötik össze. Sok esetben egyáltalán nem erről van szó. Mellkasi fájdalmat okozhat a gyomorégés, a túl sok stressz vagy a szorongás, de a mellkasfal izmai is meghúzódhatnak edzés közben. A hirtelen fellépő mellkasi fájdalom azonban jelezhet szívinfarktust, ami azonnali kórházi ellátást igényel.

Az erős szívdobogás sem feltétlenül jelez szívbetegséget. Sok minden kiválthatja, például a stressz, a szorongás, a túl sok koffein, az alváshiány, de még a kiszáradás is. Nagyon fontos, hogy napi 2-3 csésze kávénál ne igyon többet és próbáljon meg stresszmentesen élni, vagy legalább meditációs gyakorlatokat elsajátítani.

Az erős fülcsengést valóban okozhatja valamilyen keringési probléma, főleg akkor, ha az artériák merevvé válnak. Sok esetben azonban valamilyen más jellegű egészségügyi problémáról van szó. Ilyen a középfül sérülése vagy a halláskárosodás.

Ha sokat remeg a keze, nem kell rögtön a legsúlyosabb betegségre, például a Parkinson-kórra gondolni. A Parkinson-kór együtt jár még a test merevségével, a lassú mozgással és a koordináció elvesztésével, tehát nem csak a kézremegés a jellemző tünete ennek a betegségnek. A kézremegést okozhatja az alacsony vércukorszint, de pajzsmirigyprobléma is kiválthatja azt.

A feledékenység a demencia egyik vezető tünete lehet. Ha csak néha felejt el dolgokat, még nem kell aggódni, hiszen a feledékenység az időskor velejárója lehet. Aggodalomra csak akkor van ok, ha rendszeresen nem tudja, hogy hol van - nem ismeri fel az adott helyeket, utcákat ­­-, pizsamában megy sétálni és alapvető dolgokat felejt el, például hogyan kell elkészíteni valamit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A pótolhatatlan K-vitamin
  2020-04-14 21:08:46, kedd
 
  Manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen szívbetegségben. Nem csoda, hiszen stresszes életet élünk és a magyar emberek életmódja még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb lesz a valószínűsége nemcsak a szív-, de a csontbetegségeknek is. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K-vitamin sokat segíthet ennek a betegségnek a megelőzésében.

Egy kutatásba 55 év feletti férfiakat és nőket vontak be. A csoport tagjai mindennap kaptak valamilyen K-vitamin-kiegészítést. Esetükben 10 év alatt mintegy 57 százalékkal csökkent a szívbetegségek általi halálozási arány.

Egy másik kutatás pedig a posztmenopauzába kerülő nőket vizsgálta. A posztmenopauza az az időszak, amikor már egy éve vagy annál több ideje kimarad a menstruáció. Sajnos ilyenkor a hölgyek nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen lecsökken az ösztrogén hormon szintje, amely védő szerepet is betölt a hölgyek életében. A vizsgálat során azonban megállapításra került, hogy a K2-vitamin nagyon hatásosnak bizonyult bizonyos betegségek megelőzésében. Például a koszorúér-meszesedés jelentősen lecsökkent azon személyek esetében, akik rendszeresen K2-vitamin-kiegészítést, vagy K2-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztottak.

Mindannyian tudjuk, hogy a K-vitaminnak kitüntetett szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában. A K-vitamin szükséges az oszteokalcin, egy fehérjehormon termelődéséhez, amely nagyban elősegíti az új csontsejtek képződését.

Azonban ez a vitamin nemcsak a csontképződést és a csontok egészségét képes biztosítani, hanem a csonttörések kockázata is minimalizálódik ennek a vitaminnak a rendszeres fogyasztásakor.

A legtöbb K-vitamin a zöld leveles zöldségekben található, mint a káposzta, a spenót, a kelbimbó. Vannak azonban olyan speciális esetek, amikor nem elegendő csak a zöldségekből ,,beszerezni" ezt a vitamint, hanem K-vitamin-kiegészítésre is szükség lehet. Azok a hölgyek, akik már a menopauzába léptek, évente vegyenek részt csontsűrűség-vizsgálaton, hogy idejében fény derüljön a csontritkulásra, illetve, hogy elkezdjék a megfelelő kiegészítő alkalmazását, hogy esélye se legyen a csontritkulás kialakulásának. Évente javasolt teljes körű kardiológiai vizsgálaton is részt venni, hogy kiszűrjék az esetleges betegségeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Jó tanácsok 40 éves kor felett
  2020-04-14 21:05:56, kedd
 
  Gyógyszer nélküli magazin írása :
Gondolom nem mondok újat, ha azt írom, hogy negyvenéves kor fölött a szervezet néha furcsa módon reagál bizonyos dolgokra. Ez még akkor is így lehet, ha korábban ugyanaz a dolog még jól is esett vagy jó hatással volt a szervezetére, ám lehet, hogy 40 éves kor után negatívan hat az emberre. Bizony a saját szervezetünk tartogat számunkra komoly meglepetéseket, éppen ezért nem árt lazítani egy kicsit a gyeplőn és változtatni bizonyos dolgokon annak érdekében, hogy elkerüljük a komoly vagy kisebb egészségügyi problémákat.

Ahelyett, hogy komoly depresszióba esne bizonyos dolgok miatt, ne foglalkozzon azokkal. Sok embertől szoktam hallani, hogy ő negyven fölött már csak kevés dolog miatt izgatja föl magát, tegyen így Ön is. Ebben az életkorban már fölösleges magunkat olyan dolgok miatt stresszelni, amelyeken úgysem tudunk változtatni, jobb, ha Ön is elenged olyan dolgokat, amelyeken teljesen értelmetlen rágódni.

40 éves kor fölött már fokozottan oda kell figyelni a napi 7-8 óra alvásra is. Az alváshiány nagyon veszélyes lehet, mivel megemeli a szervezetben az éhséghormonok szintjét. Ilyenkor többet fog enni a kelleténél, ami megzavarja az amúgy is lassabb anyagcserét, vagyis egyre csak hízni fog. A fogyás pedig egyre nehezebben fog menni. Ami könnyedén ment 20 évesen, negyvenéves korban és afölött egy rémálommá is válhat.

A vízfogyasztásról se feledkezzen meg, hiszen ez energiát szolgáltat a test számára, nem beszélve arról, hogy az egészséges vesefunkciók megőrzéséért is szükség van a hidratáltságra. Az anyagcsere-folyamatokat is hatékonnyá teszi, így érdemes napi 2-3 liter folyadékot magunkhoz venni.

Heti 2-3 alkalommal szükséges valamilyen edzést is beiktatni, hogy a csontok és az izmok ne veszítsenek a tömegükből. Mivel 40 éves kor fölött csökken az izomtömeg, így a csonttömeg is csökkenni is fog, és az anyagcsere-folyamatok is jelentősen lelassulnak. A cél a csontvesztés megelőzése, illetve az ízületek körüli izmok fejlesztése. Izomtömeget nemcsak edzéssel, hanem jó minőségű fehérjével is lehet fejleszteni, vagyis ennek a kettőnek a kombinációjával.

Nőknek egy jó tanács, hogy a menopauza közeledtével járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra, mivel 40 éves kor fölött az ösztrogén hormon csökkenésével megnőhet a nőgyógyászati megbetegedések kockázata.

A vérnyomásra sem árt odafigyelni, illetve a triglicerid- és a koleszterinszintet is ellenőriztetni szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség érdekében pedig a vércukorszintre is kiemelt figyelmet kell fordítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3300
  • e Hét: 19967
  • e Hónap: 51453
  • e Év: 256154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.