Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Raynaud-kór
  2022-03-14 22:19:32, hétfő
 
  Áztassuk a kezünket meleg vízben, ha Raynaud-kórban szenvedünk

A Raynaud-szindróma és -kór sok embert érint. Télen a hidegben vagy érzelmi stressz hatására a kezekben - esetleg a lábakban - összeszűkülnek az erek, és a lábujjak, kézujjak (vagy csak egy-kettő) elfehérednek, elkékülnek, majd pedig kipirulnak. A kipirulás az ujjak bizsergését és lüktetését vonja maga után. Súlyos esetben a nem megfelelő véráramlás fekélyeket és szövetelhalást okozhat.

Megkülönböztetünk Raynaud-kórt és Raynaud-szindrómát. Az előbbi hátterében nincs semmilyen komoly betegség, általában a hormonok, vagy a vegetatív idegrendszer zavara okozza az ujjak elfehéredését. A Raynaud-szindróma hátterében gyakran más autoimmun betegségek állnak, mint például a lupusz, a Sjögren-szindróma, a scleroderma vagy a reumatoid arthritis.

Mi válthatja még ki ezt a betegséget?
Például vérnyomásproblémák, migrén, rák elleni gyógyszerek, fogamzásgátló gyógyszerek. A bűnös a kéztőalagút-szindróma betegség is lehet, ami valamilyen monoton mozgás - például számítógépes munka - miatt jön létre.

A Raynaud-betegségre nincs gyógymód, azonban számos olyan kezelés létezik, amely csökkenti az epizódok számát és gyakoriságát. Télen védjük a hidegtől a kezünket és a lábunkat. Viseljünk meleg gyapjúzoknit és kesztyűt. Kerüljük a kiváltó okokat, például a gyógyszereket és a stresszt, hiszen a stressz elsők között szerepel a betegség kiváltásában.

Ha azt érzi, hogy hamarosan ismét le fog fehéredni a keze, csak áztassa meleg vízben. Korlátozza az ismétlődő kézmozdulatokat. Növelje a fizikai aktivitást, mivel ez nagyon jó hatással van a keringés fokozására.

A cigarettafüst az erek összehúzódását eredményezi, tehát érdemes a dohányzásról leszokni. A stressz csökkentése is nagyon fontos, hiszen ezzel is elkerülhetők a betegségre jellemző kellemetlen epizódok. Kerüljük a hőmérsékleti különbségeket.

Vannak olyan kiegészítők, amelyek szintén segíthetnek, ha ebben a betegségben szenvedünk. A halolaj jó hatással van az érrendszerre, a ginkgo kiegészítőkkel megelőzhetjük az erek összehúzódásával együtt járó kellemetlen ujjfehéredést. Az akupunktúra javítja a vér áramlását, a biofeedback pedig segíthet, hogy az elménkkel szabályozzuk a testhőmérsékletet. Ezzel pedig a támadások számát és súlyosságát csökkenthetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Cukor és hagyma a köhögés ellen
  2022-03-14 21:47:37, hétfő
 
  A hagymát és a fokhagymát különösen a téli hónapok alatt érdemes fogyasztani, különösen, ha megfázott vagy köhög. A hagyma enyhébben hat, mint a fokhagyma, mivel ugyanazokat az aktív vegyületeket enyhébb formában tartalmazza. A hagyma ezért jobban fogyasztható a gyerekek és az idősek számára.

A hagyma szirup felhasználása:

Csak a hagymaszirupot lehet használni a gyerekek köhögés elleni orvosságaként. A köhögő gyerekeknek adjon néhány kanál szirupot, addig, míg a köhögés el nem múlik. Súlyosabb esetekben az ideális mennyiség kétóránként egy kanál szirup.
Figyeljen rá, hogy a szirupot nem használhatja frissen, mivel muszáj 6-8 órát (vagy egy egész éjszakát) állnia. Emiatt készítsen mindig friss főzetet kétnaponta.

Milyen az íze?
A szirupot a legjobb rögtön lenyelni, amely általában édes ízű. A hagymás szagot az elején nem fogja érezni, ha eldugult az orra, viszont amint gyógyulni kezd, a szag egyre erősödni fog. Ha nem bírja a hagyma szagát és ízét, fogja be az orrát, míg lenyeli a szirupot.

Igazán hat ez a szirup?
Sokféle tanulmány készült már a hagyma sziruppal kapcsolatban, azonban egyik sem vont le végső következtetéseket, ezért még mindig nincs rá bizonyíték, hogy a szirup tényleg hatásos.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
"A" vitamin források
  2022-03-14 21:12:04, hétfő
 
  Milyen forrásokból szerezhetjük be az A-vitamint?

A-vitaminra mindenkinek szüksége van, hiszen jót tesz a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének. Az A-vitamin nem más, mint a retinoidoknak nevezett anyagcsoport neve. Ezt a vitamint természetes forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Már napi egy csésze piros paprikával is fedezni tudjuk a szervezetünk A-vitamin szükségletét.

Az A-vitamint állati és növényi forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Gazdag forrásai közé tartozik a hús, a baromfi, a hal, a tejtermék, illetve a zöldségekben és gyümölcsökben is fellelhető ez a vitamin, mint például a spenótban és a sárgarépában.

A marhamáj is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, amire szüksége is van az embereknek, hiszen ez a vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, amelynek nagy szerepe van abban, hogy megvédjen bennünket a különféle fertőzésektől és betegségektől, azaz a kórokozók támadásaitól. Ez a vitamin az antitestek termelésében is aktívan részt vesz.

Az A-vitamin egyes szervek munkáját is elősegíti, mint például a tüdő, a vesék és a szív munkája lesz könnyebb, ha elegendő A-vitamin van a szervezetünkben. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely egy antioxidáns anyag, és a szervezetünkben A-vitaminná alakul át.

Az A-vitamin hiánya sokféle betegség okozója lehet. Amennyiben hiányunk van ebből a vitaminból, úgy nagy eséllyel alakul ki esetünkben éjszakai vakság. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a zöldséget.

Az A-vitamin segíti a szervezet természetes védekezőképességét, erősíti azt betegségek és fertőzések esetén. A gyenge fényviszonyok között is segít a látás megerősítésében, illetve ez a vitamin a bőr számára is nagy fokú egészséget biztosít.

Az A-vitamin vagy retinol jó forrásai közé tartozik a sajt, a tojás, az olajos halak, a tej, a tejtermékek, a máj, a májtermékek. A béta-karotin jó forrásai közé tartoznak a sárga, a narancssárga és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Megfázás és köhögés ellen
  2022-03-14 21:07:44, hétfő
 
  Megfázás és köhögés elleni küzdelem egyszerű, otthoni módszerekkel

A megfázást nem mindig kerülhetjük el, azonban ha megbetegszünk, akkor sok olyan otthoni módszer áll a rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi, hogy sokkal hamarabb kilábaljunk a betegségből és újra olyan hatékonyan végezhessünk a munkánkat, mint ahogyan korábban tettük.

Amennyiben megfáztunk, akkor a friss zöldségekből préselt lé nagyon sokat segíthet a tüneteink csökkentésében és a betegség gyorsabb lefolyásának előmozdításában. A frissen facsart és préselt zöldség- és gyümölcslevek nagyon hasznosak lehetnek influenza és megfázás esetén, ugyanis nagyon sok antioxidánst tartalmaznak.

Betegség esetén a legjobb, amit ehetünk nem más, mint egy tányér forró húsleves. A húslevesben, a csontlevesben vagy az erőlevesben ugyanis olyan tápanyagok vannak, amelyek fokozzák az immunitást és felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Az immunitás fokozásában a fokhagyma is verhetetlen, hiszen a kénvegyületei megkönnyítik a gyógyulást, akár influenzáról, akár megfázásról van szó.

A gyömbérről sokan csak azt tudják, hogy az egyik leghatékonyabb hányáscsillapító. Azonban ez a csípős-fűszeres ízű gyógynövény másban is a segítségünkre lehet, ha megfáztunk vagy influenzásak lettünk. A gyógynövény ugyanis nagyon jól csökkenti a gyulladást, ezért a gyógyulási folyamatot is fel tudja gyorsítani megfázás és influenza esetén.

Betegen a legjobb, amit csak tehetünk, ha forró gyógyteát kortyolgatunk. A forró tea meleg gőzének a belélegzése is nagyon sok tüneten enyhíthet, mint például az orrfolyás vagy a nehézlégzés, maga a tea pedig megnyugtatja a torkot és elősegíti, hogy hamarabb erőre kapjunk. A tea antioxidánsai segítenek az immunitás fokozásában. Ha pedig szeretnénk a tea antibakteriális hatását fokozni, adjunk hozzá mézet is. A méz ezen kívül bevonja a torkot és enyhíti a torok fájdalmát is.

Télen vagy ősszel ha szeretnénk elkerülni a betegségeket, akkor nincs más dolgunk, mint sok-sok narancsot és más citrusféléket fogyasztani. A narancs nemcsak C-vitaminban, hanem citrus bioflavonoidokban is gazdag, amelyek szintén nagyszerű antioxidánsok és nagyon jó immunitásfokozók is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egészséges haj és egészséges táplálékok
  2022-03-14 20:36:27, hétfő
 
  A haj egészségének fenntartása nem olyan bonyolult feladat, mindössze arra van csak szükség, hogy egészségesen táplálkozzunk. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékok tesznek jót a haj szerkezetének, és miket együnk, hogy a hajkoronánk sokáig egészséges maradjon.

Hajunk egészségének fenntartásához sok fehérjére és omega-3 zsírsavra van szükségünk. Mindkét tápanyag megtalálható a halakban, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztunk halételeket, mint például lazacot, tonhalat vagy éppen szardíniát.

A hajunknak olyan hajkondicionálókra is szüksége van, amelyek bővelkednek tápanyagokban. Ilyenek lehetnek például a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek a zöldségek gazdag forrásai az A- és a C-vitaminnak. Mindkettő remek antioxidáns, amely egészségessé varázsolja a hajszálainkat.

Hüvelyesekre nemcsak az emésztés miatt van szükségünk, hanem a haj egészségének fenntartásához is. A hüvelyesek - mint a bab, a borsó és a lencse - kitűnő forrásai a biotinnak, a cinknek, a vasnak és a fehérjének, amely tápanyagok elengedhetetlenül fontosak a haj növekedéséhez.

A diófélék is nagyon hasznosak lehetnek, hiszen sokféleképpen hozzájárulnak a haj egészségének fenntartásához. Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor a hajhullás problémájával kell szembenéznünk. A diófélék sok cinket tartalmaznak, ezen kívül alfa-linolénsavban és omega-3 zsírsavban is gazdagok, amelyek szintén egészségessé varázsolják a hajat.

Az egészséges haj fontos tápanyagai közé tartozik a fehérje, a biotin és a B12-vitamin. A tojás mindezeket a tápanyagokat tartalmazza, így érdemes azt rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A teljes kiőrlésű gabonákról se feledkezzünk el, hiszen olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a haj megőrzése szempontjából. A teljes kiőrlésű gabonák cinkkel, vassal és B-vitaminokkal látják el a hajszálakat.

A bőrünk egészségének fenntartásához A-vitaminra is szükségünk van. A fejbőr is igényli ezt a vitamint. Fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek tartalmaznak A-vitamint vagy béta-karotint, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ilyen zöldség például a sárgarépa.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1081
  • e Hét: 25972
  • e Hónap: 57458
  • e Év: 262159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.