Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
Kohut Katalin: A hűtlen (2002) - Filmajánló
  2015-11-01 22:26:21, vasárnap
 
 
Színes, magyarul beszélő, amerikai-német-francia thriller - 124 perc

Rendező: Adrian Lyne
Forgatókönyvíró: Claude Chabrol, Alvin Sargent
Operatőr: Peter Biziou
Díszlettervező: Susan Bode
Jelmeztervező: Ellen Mirojnick
Producer: G. Mac Brown, Adrian Lyne
Executive producer: Pierre Richard Muller, Arnon Milchan, Lawrence Steven Meyers
Látványtervező: Brian Morris
Vágó: Anne V. Coates

Szereplők:

Connie Sumner: Diana Lame
Edward: Richard Gere
Charlie Sumner: Erik Per Sullivan
Paul: Olivier Martinez
Sally: Margaret Colin
Lindsay: Michelle Monagham
Bill Stone: Chad Lowe


Connie és Edward tizenegy évig éltek boldog és kiegyensúlyozott házasságban. Mindketten sikeresek voltak munkahelyükön is. Nyolc éves fiúkat, Charliet a legnagyobb szeretettel vették körül. Egy kertvárosban vettek egy nagyon szép házat. A férj minden hivatalos útjáról ajándékkal lepte meg feleségét, az egyik hógömb különösen kedves volt számára, azt csak a 25. házassági évfordulón lehetett kinyitni.

Egy napon hatalmas szél támadt, szinte megbénította a közlekedést. Connie nem tudott taxit sem fogni, lekéste a vonatot. Paul, egy huszonnyolc éves könyvkereskedő fiatalember szólította meg, felhívta magához ellátni térd-sebeit, csak könyv ajándékkal engedte el. Connie megtalálta a könyvben a névjegykártyáját Paulnak és felhívta telefonon. Innen már nem volt megállás, hűtlenné vált férjéhez.
Felvetődik a kérdés, ha nem unatkozik férje mellett, figyelmet, tapintatot, szeretetet, szerelmet kap az asszony, mi viheti bele abba, hogy szexuális viszonyba bonyolódjon, aminek a végkimenete mindig tragédiához vezet? Paul szerint nincsenek tévedések, minden okkal történik. Mindenre lehet magyarázatot találni, de az is igaz, hogy a véletlenek lehetnek figyelmeztető jelek is, melyeket el kell(ene) kerülni.

Edward felkereste a fiatalembert, csak kíváncsi volt a légyottok helyszínére, Paulra. Beszélgetésnek indult a találkozás, ám akkor meglátta a hógömböt, amit feleségének ajándékozott. Rosszul lett, forgott körülötte a világ. Olyan lépésre ragadtatta el magát, amit már semmivel sem lehet meg nem történtté tenni. Connie éppen elhatározta, hogy szakít Paullal.
A tragédia szálai lelepleződtek. Kérdés az, két ember szerelme és szeretete el bírja-e viselni egy életen át a titkot, mellyel megterhelték magukat?

A filmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=hNtGqULPuH0


2015. november 1.

 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Ősz New Yorkban (2000) - Filmajánló
  2015-10-24 18:07:43, szombat
 
  Kohut Katalin: Ősz New Yorkban (2000) - Filmajánló

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus film - 103 perc

Rendező: Joan Chen
Forgatókönyvíró: Allison Burnett
Operatőr: Changwei Gu
Díszlettervező: Catherine Davis
Jelmeztervező: Carol Oditz
Producer: Gary Lucchesi, Amy Robinson, Tom Rosenberg
Executive producer: Ronald M. Bozman, Ted Tannebaum, Richard S.Whright
Látványtervező: Mark Friedberg
Vágó: Ruby Yang

Szereplők:

Will: Richard Gere
Charlotte Fielding: Winona Ryder
John: Anthony LaPaglia
Sarah: Sherry Stringfierd
Dolly: Elaine Stritch
Lisa: Vera Farmiga
Simon: Sam Trammell

Az őszi találkozások másabbak, mint a tavaszi reménykeltőek, még a természet is aludni készül, téli álomra hajtja fejét. Minden bérházi lakásban más-más sorsot élnek meg az emberek. Egyikben öröm, a másikban bánat, más-más a sors és az élet. New York egyik bérházi lakosának életét és változásait kísérhetjük végig a filmben. Will éli 47 évesen agglegény életét, képtelen hűséges maradni a nőkhöz. Szinte mottójává vált a mondat szakításkor, hogy semmit sem tud ígérni. Képtelen igazán szeretni, mert az az ember, aki még meg nem égette magát, könnyelműen veszi más érzéseit. Leánya, Lisa nélkülözte egész életében, az apa szerepbe sem sikerült beleélnie magát.
Egyetlen egy szenvedélye és szerelme az étterme és a főzés. ,,Az étel az egyetlen gyönyörű dolog, ami igazán táplál."
Egy 22. születésnapját ünneplő lányra figyel fel az éttermében. Talán nincsenek véletlenek, hogy Sharlotte éppen előtte olvasott Willről egy magazinban, s így választotta ünneplése helyszínét. Dolly, a lány nagymamája közli vele, hogy a lány az unokája, egykori szerelmének leánya. A szülők örökké fiatalok maradnak, autóbalesetben elhunytak. Will kivetíti hálóját, magához csalja a lányt, de a vonzalmuk kölcsönös, legalábbis Sharlotte részéről. Will hozzá sem lett hűséges. Szakítás szükséges az igazi szerelem feléledéséhez, ami ki tudja, mennyi ideig tart, lehet egy év, vagy pár hónap, mert a lány súlyos beteg: egy tumor gátolja a vérkeringést a szívből. A lány az esetleges operációba nem egyezik bele. Will kétségbeesve kutatja a sebész specialistákat, talál is egyet. Karácsonyi rosszullétet követően szállítják kórházba, ahol Will biztatja a már időközben műtétet megengedő Sharlottet. Nem akarják és nem tudják egymást soha többé elveszíteni, lehetetlen gondolat egymás nélkül élni. ,,Az idő nem szegheti egy madár szárnyát semmiképp... Ha szárnyaltál, te vagy a pacsirta és annak nem lehet közönséges halála." Megcsillan a remény...


A filmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=mHvLjsQojhQ

Jó szórakozást kívánok!

2015. október 24.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: A repülés elmélete (1998) - filmajánló
  2015-09-27 23:18:13, vasárnap
 
 

Színes, magyarul beszélő, angol romantikus film - 96 perc

Rendező: Paul Greengrass
Író: Richard Hawkins
Operatőr: Ivan Strasburg
Zene: Stephen Warbeck
Vágó: Mark Day

Szereplők:

Jane Hatchard: Helena Bonham Carter
Richard: Kenneth Branagh
Anne: Gemma Jones
Julie: Holly Aird
Gigolo: Ray Stevenson

Minden film elméletben egy-egy művész gondolataiban születik meg, így választanak filmcímet is az alapján, amit közölni szeretnének velünk. A cím tömör állásfoglalás. A repülés elméletét sokan kívánjuk, megtapasztaljuk, hogy csak kicsit rugaszkodjunk el a földi valóságtól, kicsit szárnyaljunk szabadon, mint a madarak, de elsajátítását ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint a repülőgép vezetőnek a gép felépítését, mechanikáját.
Mindenki képes arra, hogy olyat kövessen el, ami teljesen ellenkezik az egyéniségével. Általában akkor következnek be a már olyan mindegy alapra épülő tettek, amikor élete tévúton jár, s ennek felismerése bekövetkezik.

Richard extrém módon kívánta felhívni magára a figyelmet, egyszerűen leugrott a ház tetejéről. Valamire szüksége volt, ami átformálja, ami felpezsdíti. Állandó felügyelet helyett a bíróság 125 óra közhasznú munkára ítélte, melyet gyógyíthatatlan betegek mellett kellett ledolgoznia.
Megérkezett a kijelölt helyre, ahol egy csűrt bérelt magának otthonul.
Janet osztották rá első betegként, a 25 éves haldokló leányt, akinek már beszéde is nehézkes. Az orvosok véleménye róla, hogy állapota ellenére nagyon erős, energikus. A gondolkozása ép, de teste teljesen különvált tőle. Ki ne ismerné a haldoklók már olyan mindegy szavait, s hogy még életük végén mindent meg szeretnének tapasztalni, amit addig nem ismertek? Janet is untatják a kiállítások, viszont a ringispir, az autókázás, a lopás izgalma szupermarkettekben örömöt és kielégülést jelent számára.
Ugyanígy van a csúnya beszéddel. Valószínűleg ez is a megcsömörlés miatt van, azért, mert már ő bármit megtehet, neki élete utolsó részében mindent lehet.
Richard Julie barátnőjét is elhagyta, egy régi típusú repülőt szerel össze a csűrben, hogy álmát beteljesítse. Londonban rájött, hogy semmit sem tud a repülőkről. Janet beavatja tervébe. Ki ne értené meg jobban Jane már olyan mindegy gondolkozását, mint Richard, aki szintén az ismeretlen érzés hiánya miatt került ilyen helyzetbe?
Jane közli, hogy egyetlen vágya van halála előtt, a szüzessége elvesztése, a testiség megismerése, s kéri Richardot, segítsen ebben. Elválnak egymástól, viszont a szerelem már létrejött közöttük, a hiányérzet jelentkezik. Richard vállalkozik az utolsó kívánság teljesítésére, Londonba viszi a lányt és keres neki egy adoniszt 10 ezer dollárért.
Jane szerint a férfiaknál nem létezik szexuális önzetlenség, míg a nők legtöbbje így adja meg magát minden este a férjének, vagy másnak.
A lány rájön arra, hogy a szerelem és a barátság sokkal erősebb érzés, mint a szex. Közössé vált repülőgépük szimbóluma az örök barátságnak. Azt hiszem, mindketten elérték ebben a kapcsolatban a boldog és önfeledt szárnyalás gravitációját.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://mozicsillag.net/watch-embed-259353-14824

2015. szeptember 27.





 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: A Grand Budapest Hotel (2014) – Filmajá
  2015-09-10 23:02:52, csütörtök
 
 

Színes, magyarul beszélő amerikai vígjáték - 100 perces

Rendező Wes Anderson
Forgatókönyvíró: Wes Anderson
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Operatőr: Robert D. Yeoman
Jelmeztervező: Milena Canonero
Producer: Wes Anderson, Steven M. Rales, Scott Rudin
Vágó: Barney Pilling

Szereplők:

Gustave. Ralph Fiennes
Zero Moustafa: Tony Relovori
Henckels: Edward Norton
Agatha: Saoirse Ronan
Madame D: Tilda Swinton
Fiatal író: Jude Law
M.Chuck: Owen Wilson
M. Ivan: Bill Murray
Jopling: Willem Dafoe
Dmitri: Adrien Brody
Mr. Moustafa: F. Murray Abraham
Ludwig: Harvey Keitel
Frnaz: Milton Welsh
Kovacs: Jeff Goldblum
Mr. Jean: Jason Schwartzman
Serge: Mathieu Amalric
Clotilde: Léa Seydoux
Marguerite: Michaela Caspar

A Szudéta-vidéki kelet-európai Grand Budapest Hotel, mint nemzeti kincsnek állított emlékmű a néhai Zugrodka Köztársaságban emelkedik.
1985-ben Mr. Jean megismerkedik a hotelbe érkező zárkózott tulajdonossal, Mr. Moustafával, aki vacsorázni hívja. Közben elmeséli, hogyan lett a hotel tulajdonosa.

A két világháború között Mr. Kovacsé volt a hotel, de mindent rábízott Gustavera, a főportársra, aki tökéletesen kielégítette arisztokrata vendégei igényeit, akár a koros grófnőjét, akinek halálával kezdődött a bonyodalom.
Fia, Dmitri egy pszichopata bérgyilkost fogadott fel. Gustave megtudta a grófnő halálhírét, s meglátogatta a kastélyban holtában. Éppen felolvasták a végrendeletet, melynek utolsó záradékában a főportásra hagyta a Fiú és az alma című értékes festményt. Az útra magával vitte Zéro Moustafát, a Lobby Boyt, akit akkor szerződtettek próbaidőre, s menekültként nem voltak iratai. Másnap a rendőrség letartóztatta Gustavet a grófnő meggyilkolásáért, bűnöző internáló táborba vitték. Agatha, Zéro szerelme mentette meg őket. Megszökött a börtönből a nemes lelkű főportás, hűséges Zéroja várta, s élvezhető cselekmények szövevényes szálai után kiderült mindenről az igazság. Gustavet Zéro védelme miatt kivégezték.

Moustafa emlékei közben egyetlen egyszer érzékenyül el, könnyes szemekkel mesél Agatha kedveséről. A Film nagyon gördülékeny és szórakoztató a gyilkosságok és büntetés ellenére. Van mondanivalója is, örök emléket állít a kapzsiságnak, az arisztokratáknak, a fasizmusnak és a szerencsés túlélőknek, valamint a minden igényt kielégítő, női szíveket ismerő szolgálatra született emberkéknek.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-229789-17654

2015. szeptember 10.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: A szem tükrében (2014) - Filmajánló
  2015-09-03 21:17:57, csütörtök
 
 

Színes magyarul beszélő amerikai sci-fi-dráma - 113 perc

Rendező: Mike Cahill
Forgatókönyvíró: Mike Cahill
Zeneszerző: Will Bates, Phill Mossman
Operatőr: Markus Förderer, Mike Cahill

Szereplők:

Ian Gray: Michael Pitt
Karen: Brit Marling
Sofi: Astrid Berges-Frisbey
Kenny: Steven Yeun
Priya Varma: Archie Panjabi


A földön minden ember szeme teljesen egyedi és mind egy saját világot rejt. Ian Gray molekuláris biológiát tanul. Szemet fotóz és vizsgál. Így ismerkedik meg élete szerelmével, akinek a szeme megváltoztatja számára a világot. Sofi hisz a lélekvándorlásban,lefotózta szemeit egy Halloween partyn. Gray nem hisz a titokzatosban, de amikor véletlenül minden egyszerre 11-esen áll, a 11-es buszon történő utazása után megpillantja Sofi szempárját egy plakáton.
Megérzései vannak a lánynak, kedvenc állatával, a fácánnal példálózik, amelyik mikor meglátja élete párját, egyszerre boldog és szomorú. Gray szerint a szem bizonyítéka az intelligens teremtő nemlétének, az egykori közös ősrobbanás elmélet elméletét támasztva alá. Míg a lány szerint a fehér páva a világban szétszóródott lelkek madara, a tudós szerint egyszerűen pigmenthiányos. Az esküvő napján baleset történik, de ugyanakkor dr. Gray társa, Karen hatalmasat lép a kutató munkában. A kukac két funkciója bővült a látáséval, amin Sofi elszomorodik, hogy teremtőt játszanak a laborban. Hinni kell szerinte abban, hogy a kukac és giliszta azért nem lát, mert nem szabad látniuk a fényt, ami körülveszi őket. Szerinte ugyanilyen elméleten alapul a vallás is, vagyis mi nem látjuk a láthatatlan világot, ami körbevesz bennünket. Nagyon csúnya baleset történik, Sofi élete tragikusan véget ér.

Karen és dr. Gray összeházasodnak, már-már azt tervezik, hogy születendő gyermeküket is alávetik majd a kutató munkának, amikor Írisz diagnosztikát rendel el az egyik orvos a babán. A számítógép egy előzőleg meghalt fekete farmer, Paul Edgar Darry szemét helyezi a csecsemő szeme mellé. Meglepődnek ezen a felismerésen és kutatni kezdenek az Írisz adatbázisban. Így derül ki, hogy a nyolc éve elhunyt Sopi szemeit egy indiai közösségi házban három hónapja szkennelték. Karen rábeszéli férjét az utazásra. Itt szembe kell néznie saját tudományos elméletének megcáfolásával.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-401140-20667


2015. szeptember 3.

 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: A mindenség elmélete (2014)–Filmajánló
  2015-08-10 00:17:28, hétfő
 
  Színes, magyarul beszélő angol életrajzi dráma - 123 perc

Rendező: James Marsh
Forgatókönyvíró: Anthony McCarten
Zeneszerző: Jóhann Jóhansson
Operatőr: Benoit Delhomme
Díszlettervező: John Paul Kelly
Producer: Tim Bevan, Lisa Bruce, Eric Fellner, Anthony McCarten
Vágó: Jinx Godfrey

Szereplők:

Stephen Hawking: Eddie Redmayne
Jane Hawking: Felicity Jones
Jonathan Hellyer Jones: Charlie Cox
Brian: Harry Lloyd
Kip Thorne: Enzo Cilenti
Dennis Sciama: David Thewlis
Beryl Wilde: Emily Watson

Szinkronhang:

Stephen Hawking: Szatory Dávid
Jean Hawking: Gáspár Kata
Jonathan Hellyer Jones: Miller Zoltán
Brian: Fehér Tibor
Kip Thorne: Kárpáti Levente
Dennis Sciama: Tahi Tóth László

Megtörtént eseményt dolgoz fel a film, melynek cselekménye Angliában kezdődik 1963-ban. Stephen intelligens ateistának, vagyis kozmotológusnak vallja magát, egyetlen átfogó egyenletben hisz, mely mindent megmagyaráz az univerzumban. Megismerkedik Janeval, aki francia-spanyol bölcsész, vallására nézve anglikán. A lány kérdésére, hogy miért nem vallásos a fiú, azt feleli, hogy egy fizikus számításait nem zavarhatja meg egy természetfeletti teremtőben való hit. A két fiatal nagyszerűen megérti kölcsönösen tisztelve és csodálva egymást. A fizikus minden kérdésre ismeri a választ, mint arra is, hogy amikor a csillagok születnek és meghalnak, UV fényt sugároznak. Stephen a lehetetlen kérdésekre is meg tud felelni. Felfigyel rá az egyetemi professzor, megmutatja neki a laboratóriumot és meghívja egy matematikushoz, ahol rájön arra, hogy a tér és az idő egyenletét kellene megírni, visszajutni az idő kezdetéig. Az univerzum egy fekete lyuk robbanásából keletkezett elméletből indul ki. Összeesik az udvaron, motoros neuron betegséget diagnosztizálnak, várható élettartammal, két évvel. Az orvostudomány tehetetlen. Egyedül a gondolatok nem változnak, de végül már nem tudja átadni őket, mert a test teljesen leépül, minden megbénul, mint a beszéd.
Jane vállalja, hogy együtt megküzdenek a betegséggel, mert szeretik egymást.
Stevent továbbra is foglalkoztatja egyedülálló elmélete a fekete lyukról, az idő kezdetéről, melyet be kell bizonyítani egyetlen, egyszerű, elegáns egyenlettel, mely mindent megmagyaráz. Annak az időnek a kezdetéről, melyből neki kevés adatott. Megkapja a doktorátusi címet. Kétszeresen boldog tehát, gyermekei és felesége alkotta családja adja az életerejét.
Stephen megfejti a fekete lyuk részecskéinek elméletét, a fekete lyuk eltűnéséről, vagyis bebizonyítja, hogy az időnek van kezdete.
Belép a család életébe a templomi ének tanár, Jonathan, aki özvegy. Jane vele közli, hogy a harmadik gyermekével terhes. Mindenki azt hiszi, hogy Steven arra nem képes az állapota miatt, mert külső szemmel eléggé szánalmasnak látszik. Az emberek pletykálni kezdenek. Jonathan és Jane vonzódnak egymáshoz.
A kedvenc zeneszerző, Wagner hallgatása közben Steven rosszul lesz, kórházba kerül, légcsőmetszést kell végezni. Lehet, hogy soha többé nem fog tudni beszélni. Jane határozott véleménye, hogy férjének élnie kell.
Steven némasága alatt sem veszíti el humorérzékét, s könyvet ír az idő rövid történetéről. Ehhez minden eszköz adott. A civilizáció hajnala óta a világ arra vár, hogy megértsék a rendet. Nem lehetnek határai az emberi törekvéseknek sem, mindannyian mások vagyunk. Míg van élet, van remény.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-322111-20783

2015. augusztus 10.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Ha eljön Joe Black (1998) - Filmajánló
  2015-07-27 14:41:24, hétfő
 
 

Színes, magyarul beszélő amerikai romantikus dráma, 173 perc

Rendező: Martin Brest
Író: Alberto Casella
Forgatókönyvíró: Bo Goldman, Kevin Wade, Ron Osborn,
Jeff Reno
Zeneszerző: Thomas Newman
Operatőr: Emmanuel Lubezki
Vágó: Joe Husthing, Michael Tronick
Adaptáció: Walter Ferris
Színészek:
Brad Pitt (Joe Black)
Sir Anthony Hopkins (William Parrish)
Claire Forlani (Susan Parrish)
Jake Weber (Drew)
Marcia Gay Harden (Allison)
Jeffrey Tambor (Quince)

William sikeres üzletember. Egyik éjszaka azt hiszi, hallucinál, mert egy hang szólítja meg. Allison, a nagyobbik lánya születésnapi partit szervez 65. születésnapjára. Susan, a kisebbik medikus a belgyógyászaton, udvarlója a talpraesett Drew, apja munkatársa. William szeretné, ha a lánya boldog lenne, s érezze az igazi szerelmet. ,,Azt akarom, hogy ragadjon el a hév... lejts dervistáncot...légy eszelősen boldog... A szerelem szenvedély, megszállottság, ha szerelem nélkül mégy végig az úton, akkor nem is éltél" - mondja a Susannak. Később ugyanezeket a szavakat visszahallja az ismételten jelentkező hangtól.
Susan megismerkedik egy shármos fiatalemberrel a kávéházban, aki apja szavaival búcsúzik el tőle:
,,Nem tudni, mikor üt be a villám."
Aznap este családi vacsora közben ismét jelentkezik a hang, melyről már kiderült, hogy a halált jelenti, eljött Williamért. Közli vele, hogy ott áll az ajtó előtt. Bevezetteti a könyvtárszobába, megbeszélik, hogy ha elég izgalmat tud nyújtani a férfi, akkor hosszabb ideig itt marad nála vendégként. A családnak Joe Black néven mutatja be. Megérkezik Susan és örömmel fedezi fel, hogy a kávézóból a fiatalember, aki miatt szívén ütötte a villám. Szenvedélyes szerelem köti össze nemsokára a két fiatalt, igaz, hogy Joe Black a testet csak kölcsönözte a kávéházi fiatalembertől. A másvilág követe tanul étkezni, ismerkedik az élettel, maga is hatalmas változáson megy keresztül. Azért tart igényt Williamra, mert egész életében jót cselekedett és rengeteg szép emléke van, amit magával vihet. A kórházban egy beteg asszony felkiált, mikor észreveszi Joet, Oviának, gonosznak nevezve őt. A gonosz a film szerint a jobb emberek halálát segíti elő, rájuk tart igényt. Joe mindenhová Williammal tart, még a munkahelyére is, együtt akadályozzák meg az általa felépített birodalom szétszakítását. Susan tehát megismeri a szenvedélyes szerelmet, boldogságát csak apja tiltása gátolja, valamint Joe kijelentése, hogy el kell majd mennie.

A többórás filmet itt tekinthetik meg:
http://filmbirodalom.com/watch-embed-91492-1685

2015. július 27.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Egy lányról (2009) - Filmajánló
  2015-07-22 19:36:56, szerda
 
 

színes, magyarul beszélő, angol dráma, 96 perc

rendező: Lone Cherfig
forgatókönyvíró: Nick Hornby
zeneszerző: Paul Englishby
operatőr: John de Borman
jelmeztervező: Odile Dicks-Mireaux
producer: Finola Dwyer, Amanda Posey
vágó: Barney Pilling

Szereplők
Jenny: Carey Mulligan
David: Peter Sarsgaard
Jack: Alfred Molina
Marjoire: Cara Seymour
Danny: Dominic Cooper
Helen: Rosamund Peker
Graham: Mathew Beard
Tina: Ellie Kendrick
Sarah: Sally Hawkins

A film forgatókönyve Lynn Barber Emlékiratai című könyv alapján íródott. A történet Londonban kezdődik 1961-ben. Jenny 16 éves diáklány, akinek a hobbija a csellózás. Ifjúsági zenekarban szerepel. Az iskolában a lányok tanulnak egyenesen járni, táncolni, hullahopp karikázni. Oxfordba készül egyetemre, ahol angol irodalmat szeretne hallgatni. Francia nyelven tökéletesen beszél, de a latinnal gondja van. Álma, hogy mikor elvégzi az egyetemet Párizsban legyen, cigizzen, kedvenc énekesét szabadon hallgassa.
Az egyik hangverseny után elered az eső. Megáll mellette egy autó, melynek tulajdonosa David, a harmincas jól szituált férfi. Szóba elegyednek, végül a lány beszáll az autójába. Két nap múlva a házuk előtt hatalmas virágcsokor fogadja. Dávid koncertre hívja Jennyt az egyik péntek este, majd vacsorázni, a következőn iskola időben aukcióra. A szülőket a férfi behízelkedő modorával leveszi a lábáról. Jenny megtudja, hogy kétes ügyekkel foglalkozik a férfi valójában, az egyik térkép lopásnak maga is szemtanúja lesz, mégsem állítja meg semmi. Arra a következtetésre jut, hogy a tett adja a jellemet, s azt hiszi, hogy míg latin esszé írással és tanulással volt elfoglalva, valójában nem élt, nem tett semmi érdekeset. Jenny az egyik angol író dedikálásának hamisításával becsapja szüleit is. Elhatározza, hogy a 17. születésnapján veszíti el szüzességét, természetesen Daviddel. Párizsban meg is történik Jenny rossz emléke az egyetlen alkalomról, melyről ezt mondja:
,,Az a sok vers és a sok dal hogy élteti ezt a röpke semmiséget."
Valójában nem szerelem volt ez, Jenny vágya a könnyű életre, a bárok és igazi hangversenyek káprázatára, a szép ruhákra. A szerelem teljes odaadását jelenti testünknek, lelkünknek, eggyé olvadást. A férfi mindezt nem tudja nyújtani, de a lányt ez sem állítja meg. Kedvenc tanárnője hiába beszél vele, hiába teszi fel a kérdést, hogy a barátját érdekli-e az okos Jenny? Hatalmas csalódását meg lehetett volna akadályozni, mint kiderült az eljegyzett Jenny nem az első kislány áldozata Davidnak. Mindent feladott miatta, az iskolát is ott hagyta. Van-e ebből a helyzetből visszaút, megtalálja-e élete valódi értelmét és értékes folytatását, megtudhatják...

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-85600-5893

2015. július 22.



 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Édes november (2001) - Filmajánló
  2015-07-18 22:41:38, szombat
 
  Kohut Katalin: Édes november (Sweet november 2001) - Filmajánló

színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 115 perc,

A filmmel kapcsolatos videót itt hallgathatják meg It' s Not Goodbye címmel, Laura Pausini előadásában:

https://www.youtube.com/watch?v=pq6lsZoWcFE

Swet November Enya előadásában:

https://www.youtube.com/watch?v=_WYwB1qRgLM

Rendező: Pat O'Connor
Író: Paul Yurick, Kurt Voelker
Forgatókönyvíró: Kurt Voelker
Zeneszerző: Cristopher Young
Operatőr: Edward Lachman
Vágó: Anne V. Coates

Szereplők:

Nelson Moss: Kreanu Reeves
Chaz: Jason Isaacs
Sara Deever: Charlize Theron
Abner: Lian Aiken
Vince. Greg Germann
Frank Langella: Edgar Price

Nelson sikeres a reklám szakmában. Az idő pénz számára, így felgyorsult életében mindenre sajnálja a pillanatokat, de mindezt maga sem veszi észre, nem tudatosul nála, hogy valójában sivár és értéktelen minden napja. Egy napon kénytelen időt szakítani arra, hogy a Kresz tesztet kitöltse jogosítvány meghosszabbítás végett. Itt ismerkedik meg a rámenős Saraval, akit elküldenek Nelson hibájából. Másnap a nő megjelenik a férfi házánál, arra kényszerítve őt, hogy fuvarozza el valahová, majd szintén ilyen erőszakosan éri el, hogy a férfi felmenjen hozzá egy kakaóra. Itt Sara felvilágosítja Nelsont, hogy valójában az élete semmit sem ér, mert mindent kutyafuttában és öröm nélkül végez. Felkínálja neki november hónapot, hogy éljen vele, addig átformálja.
Nelson reklámkampánya kudarcba fullad, kiteszik a munkahelyéről, barátnője elhagyja. Elfogadja Sara ajánlatát egy teljes napra.
Élvezik közösen a sétákat, a szabadságot, a beszélgetést. Saranak volt egy Elbűvölő kedvencek cége, amit azért hagyott ott, mert túl naggyá lett, s nem akart a nagysággal azonosulni, mert jobban szereti élvezni az életet. Sara időt kér a férfitól, de a saját szabályai szerint akar mindenben dönteni, a hónap végéről is, de most az egyszer valami történik: szerelmesek lesznek egymásba. Sara egyik barátja azt tanácsolja, hogy hagyja szeretni magát, míg lehet. A nő nem akar komoly kapcsolatba kerülni a titok miatt, amit rejteget: nyirokcsomó rákja van. Nem akarja, hogy Nelson lássa szenvedni és haldokolni, szeretné, hogy örökké szépnek látná.
,,Ha tudom, hogy így emlékszel rám, bármivel szembe tudok nézni. Te vagy az én erősségem" -, ezekkel a szavakkal búcsúzik Sara örök szerelmétől. November ugyanolyan hónap, mint a többi, amikor másokon segített a nő, végül november az örök hónap marad, két hűséges és szerelmes szív boldogsága.

Az emlékezetes filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-94353-7231

2015. július 18.

 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Szerelmünk lapjai (2004) – Filmajánló
  2015-07-14 18:40:59, kedd
 
 
Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus film, 123 perc

Rendező: Nick Cassavetes
Író: Nicholas Sparks
Forgatókönyvíró: Jeremy Leven
Operatőr: Robert Fraisse
Díszlettervező: Chuk Potter
Producer: Lynn Harris, Mark Johnson
Executive producer: Toby Emmerich, Avram ,,Butch" Kaplan
Vágó: Alan Heim
Adaptáció: Jan Sardi
Színészek:
Rachel McAdams (Allie Hamilton)
Ryan Gosling (Noah Calhoun)
Gena Rowlands (Allie Calhoun)
Sam Shepard (Frank Calhoun)
Joan Allen (Anne Hamilton)
Kevin Connolly (Fin)
James Garner (Duke)
Tim Ivey (Rower)
Starletta DuPois (Esther nővér)


,,Az igazi szerelem felemel, lángra lobbantja a szívet és békét teremt az elmében." ,,A szerelmünk képes csodát tenni!" Egész biztos, ezért térsz vissza hozzám mindig!" ,,Jó éjt, még találkozunk!"

Alie és Noah szerelméről szól ez a történet. Már megöregedtek, de a szenilis feleségét Noah nem hagyta el, olvassa neki saját életüket. Csodában reménykedik, hogy felesége emlékezete visszatér. Tizenéves korukban találkoztak, felejthetetlen napokkal, élményekkel lettek gazdagabbak, az első szerelemével. A gazdag lány és a szegény favágó fiú szerelme szakítással végződött a lány szülei tiltása miatt. Kitört a háború, Noah bevonult, Alie nővér lett. Megismerkedett a második szerelemmel, olyannal, aki előkelőségben hozzá való, s mikor kitűzték az esküvő napját, az újságban megpillantotta Noah fotóját álmai házával, amit közös emlékük színhelyén maga épített újjá. A választás egyértelmű volt.

Ezt az igazi szerelemről szóló filmet mindenkinek látnia kell, itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-157478-3823

2015. július 14.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 60 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2465
  • e Hét: 9938
  • e Hónap: 16179
  • e Év: 68445
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.