Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A málnalevéltea csökkenti a gyulladást
  2022-01-08 23:05:16, szombat
 
  Az antioxidánsokban gazdag málnalevéltea csökkenti a gyulladást

A vörös málna több ezer éves múltra tekint vissza. A kutatási eredmények is azt mutatják, hogy már az ősemberek is fogyasztották ezt a gyümölcsöt. A középkorban nem pusztán a gyógyító erejét használták ki, hanem a művészek, a festők is előszeretettel alkalmazták, mint piros festéket.

A vörös málna kiemelkedő hatásokkal rendelkezik, de a levelében is van potenciál, hiszen tea is készíthető belőle. Nagyon ízletes, nem beszélve az egészségügyi hatásairól, amit a levélben található hatóanyagainak köszönhetünk. A málnalevéltea többek között csökkentheti a rákos betegségek kockázatát, de a gyulladás mértékét is, amivel sok krónikus betegség előzhető meg.

Javíthatja a szív egészségét is, miközben fokozza az emésztési funkciókat. A vörös málna levele gazdag különböző antioxidánsokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladásokat. Leginkább ízületi gyulladás esetén fejti ki áldásos hatásait.

A gyógynövény a szabad gyökök okozta küzdelemben is segítségünkre lehet, hiszen a málna levelei nemcsak antioxidáns, hanem citotoxikus hatásúak is, így nagyon hatékonyak a szabad gyökök semlegesítésében.

A gyógynövényből készült tea csökkentheti a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, amit a gyulladáscsökkentő hatású flavonoidoknak és flavonoknak köszönhetünk. A vörös málnalevéltea egy koffeinmentes ital. Mivel alacsony a kalóriatartalma, így a testsúlycsökkentésben is számíthatunk rá.

Ennek a gyógyteának azonban lehetnek mellékhatásai - akár hányingert és hasmenést is kiválthat. Ha valaki ezeket a mellékhatásokat tapasztalja, mindenképpen hagyja abba a tea fogyasztását.

Egy remek nyári frissítő italt is készíthetünk málnalevél hozzáadásával.

Hozzávalók:
1 liter víz
3-4 vörös málnalevéltea-filter
fél citrom leve
1 evőkanál méz
egy maréknyi friss málna

Elkészítése:
Forralja fel a vizet, majd tegye bele a teafiltereket, hagyja őket alaposan kiázni. Ha kihűlt a tea, adja hozzá a mézet, a citromlevet és a málnaszemeket. Hűtse le hűtőszekrényben, fogyassza jégkockával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az útifűmaghéj helyreállítja a bélflóra egyensúlyát
  2022-01-08 23:01:09, szombat
 
  A rostokban gazdag útifűmaghéj helyreállítja a bélflóra egyensúlyát

Amennyiben valaki rostokban gazdag étrendet követ, nem kell székrekedéssel számolnia. A rostban gazdag táplálkozásnak nagyon sok pozitív egészségügyi hatása van, nemcsak a székrekedés megelőzésében lehet ugyanis segítségünkre, hanem a bélrendszer egészségét is támogatja. Ma már az is tény, hogy a rostok segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve a koleszterinszint csökkentésében is nagy hasznunkra lehetnek.

A rostoknak két nagy csoportja létezik: az oldhatók és az oldhatatlanok. Az oldható rostok vízben oldódónak és egy gélszerű anyag válik belőlük, ahogy az emésztőrendszeren keresztül haladnak. Ugyan mi magunk nem tudjuk megemészteni, azonban a bélrendszerben található jótékony bélbaktériumok igen. Az oldható rostok prebiotikus hatással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy jelentősen hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának megteremtéséhez és helyreállításához.

Az oldhatatlan rostok vízben nem oldódnak, ezért nem tudjuk megemészteni őket. Akkor mi a hasznuk? Egészségügyi előnyük abban rejlik, hogy csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét és pozitívan hatnak a bélrendszer egészségére.

Amennyiben nem tudunk elegendő rostban gazdag ételt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, akkor érdemes rostkiegészítőket vásárolni. Ilyen lehet például az útifűmaghéj is, amely köztudottan nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, ami a bélrendszerben gélszerű anyaggá válik és segít a székrekedés problémáját megoldani, emellett enyhe hashajtó hatással rendelkezik.

Az oldható rostban gazdag táplálékok és kiegészítők csökkentik a vércukorszintet és az inzulinrezisztencia kialakulását mégpedig úgy, hogy lelassítják az emésztést. A rost emellett jóllakottság érzetet is biztosít, így nagyon jó lehetőség azok számára, akik fogyókúráznak és egy-egy étkezés alkalmával kevesebbet szeretnének enni.

Ám az útifűmaghéjnak nemcsak ez az egyetlen előnye. Bebizonyosodott, hogy segít megnövelni a jótékony bélbaktériumok mennyiségét a bélrendszerben. Az útifűmaghéj rostjai arra késztetik a májat, hogy több epesavat termeljen. Ennek érdekében a máj több koleszterint tárol, így csökkentve a szintjét a szervezetben.

Az útifűmaghéjat lehet étrendkiegészítő formájában is fogyasztani, de maga a rost is hasznos, hiszen belekeverhetjük joghurtba, turmixitalokba. Azok, akik gyógyszert szednek, kérdezzék meg kezelőorvosukat a rostfogyasztással kapcsolatban. Az útifűmaghéjnak ugyanis mellékhatása is lehet, okozhat emésztőrendszeri elzáródást, puffadást, görcsöket, illetve allergiás reakciókat is kiválthat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zsálya illóolaj egészségre gyakorolt jótékony hatása
  2022-01-08 21:47:56, szombat
 
  1. Aromaterápia:
A zsálya illóolajat az aromaterápia egyik legfőbb anyagaként használják fel. Gyakran használják a feszültség, stressz és idegesség, valamint a depresszió enyhítésére. Ha álmatlanságban szenved, válassza ezt az olajat. A depressziós emberek felfrissülnek az olaj használatától, és csökkenthetik a bennük lévő feszültséget.

2. Krémek és testápolók:
A zsálya illóolajjal mindenféle bőrprobléma enyhíthető, valamint kiváló a fájó nyak kezelésére. Az olaj kitűnően kiegyensúlyozza a faggyútermelést és biztosítja, hogy a bőr zsírmentes maradjon. Ezáltal megakadályozza a pattanások és mitesszerek kialakulását.

3. Gyönyörű bőr:
Ha azt szeretné, hogy bőre gyönyörű és ragyogó legyen, használjon zsálya illóolajat. Ez csökkenti a gyulladást és a kiütéseket, valamint kiegyensúlyozza a bőr faggyúkiválasztását. Csak vigye fel az arcára egy vattakoronggal. A jobb eredmény elérése érdekében kombinálhatja mandulaolajjal is.

4. Masszázshoz és fürdéshez:
A masszázs által enyhíthetőek az izmogörcsök, valamint a depresszió, feszültség, álmatlanság, és kimerültség tünetei, amely a munka általi nyomás miatt alakul ki.

5. Izzadásgátló:
A zsálya illóolajból izzadásgátló is készíthető. A legjobb benne, hogy semmilyen mellékhatása sincs és teljesen megbízható, valamint nem hat a környezetre és sokáig érezhető a hatása.

6. Vágyfokozó:
A zsálya illóolaj egyik legkedveltebb tulajdonsága, hogy vágyfokozóként hat a szervezetre. Növeli a libidót és a szexuális vágyakat. Ha sresszesebbek, az emberek gyakran panaszkodnak arra, hogy alacsonyabb a libidójuk, de a zsálya illóolajjal ez is jól kezelhető. Az olaj a férfiakra és nőkre egyaránt hat.

7. Eufórikus hatást kelt az emberben:
A zsálya illóolaj boldogságérzetet kelt az emberben, ezért ha stresszes életet él, az olaj bizonyosan jó hatással lesz a szervezetére.

8. Jó hatással van a gyomorra:
A zsálya illóolaj a gyomorra is kiváló hatással van. Kezelhető vele a gyomorban lévő fekély és seb, valamint védi a végbél integritását. Az olajjal a székrekedés is jól kezelhető.

9. Nyugtató hatású:
Ha hiperaktív vagy túl könnyen ideges és izgatott lesz, lehet, hogy nyugtatóra van szüksége. Erre pedig kiváló választás lehet a zsálya illóolaj, mivel csökkenti a szorongás és gyulladás tüneteit a szervezetben.

10. Jó hatással van az idegekre:
A zsálya illóolaj az idegekre is jó hatással van. Megakadályozza az idegösszeomlást és enyhíti a más, idegrendszerhez köthető betegségek és problémák tüneteit is. Ezenkívül az olaj csökkenti a hisztéria és egyensúlyzavar tüneteit is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jók az influenza ellen – bodza, fokhagyma és cink
  2022-01-08 21:42:50, szombat
 
  Az influenza kialakulásában nagy szerepe van a vírusoknak. Nemcsak a téli és őszi időszakban lehetünk influenzásak, habár az tény, hogy nagyobb az esélye ennek a betegségnek, mint a nyári kánikulában. Vannak olyan természetes módszerek, amelyek fogyasztásával és használatával nagyon könnyedén, gyorsan és egyszerűen leküzdhetjük ezt a betegséget. Mutatjuk is, hogyan.

A bodza nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns antociánokat, amelyek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Különösen hasznos légúti fertőzések kezelésében, mint amilyen az influenza is. A bodza ezen kívül kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, a rutinnak és a kvercetinnek, melyeknek nagy szerepe van a megfelelő immunválasz kialakításában.

Az aranygyökér antiszeptikus hatásokkal rendelkezik, ennek köszönhetően hatékonyan csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, ezen kívül eredményesen gyógyítja a légutakat. Az is nagyon előnyös, hogy nem hagyja kiszáradni a torkunkat és a légutakat, ami nagyon kedvezne a baktériumok és a vírusok elszaporodásának. Ez a gyógynövény alkaloid vegyületekben is gazdag, melyek növelik az immunválaszt és aktiválják azokat az immunsejteket, amelyek hatékonyan tudnak megküzdeni az influenzát okozó vírusokkal szemben.

A fokhagymát évszázadok óta használják, hiszen nagyszerű antimikrobiális és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Nagyon hatékony a légúti fertőzések, például az influenza elleni küzdelemben. A gyógynövény jellegzetes illatát kénvegyületek adják, amelyek nagyon előnyösek a légzőrendszer és a keringési számára. A fokhagyma ezen kívül segíti a letapadt váladék könnyebb felköhögését és az orrmelléküregek tisztításában is aktívan részt vesz.

Az oregánóolajnak két kulcsfontosságú összetevője is van, amely segíthet az influenza elleni küzdelemben. Az egyik a karvakrol, a másik pedig a timol. Mindkettővel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítenek a mikroorganizmusok elleni küzdelemben, és meggátolják az elszaporodásukat. Az oregánóolaj vírusellenes és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik, így sokat segíthet a fertőzések elleni küzdelemben, amihez hozzájárul a magas antioxidáns-tartalma is.

Ásványi anyagok közül a cink lehet a segítségünkre, ugyanis elősegíti a normális immunsejtfunkciókat. A cinkhiány azonban csökkenti azoknak a fehérvérsejteknek a számát, melyeknek fontos feladata, hogy eredményesen harcoljanak a különféle mikroorganizmusokkal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fokhagyma és a szépség megőrzése
  2022-01-08 21:39:07, szombat
 
 



A fokhagyma egy ősi gyógynövény, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Elsősorban a szív és az érrendszer működését támogatja, de sok más előnye is létezik, többek között csökkenti a magas vérnyomást és koleszterinszintet, illetve védelmet jelenthet az artériák merevségével szemben is.

Feltételezések szerint a fokhagyma egyes rákos megbetegedések megelőzésében is segítségünkre lehet, ilyen a tüdő-, a vastagbél- és a mellrák. A fokhagyma megfázás és influenza esetén és alkalmazható és még szúnyogriasztóként is nagyszerűen működik. A gyógynövény a gombás fertőzések leküzdésében is hasznunkra válhat.

Szabályozza a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet, emellett az egyik legjobb természetes megoldás fejfájás, ízületi fájdalom és hasi panaszok csillapítására.

A fokhagymát a mindennapi étrendünkhöz is hozzáadhatjuk, hiszen megakadályozhatja a szívbetegség kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és aktívan részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Magas antioxidáns-tartalma a vércukorszint stabilizálását is lehetővé teszi.

A fokhagyma, mint egy ősi természetes gyógyszer, erős antibakteriális hatásokkal rendelkezik, de nemcsak bakteriális, hanem gomba és parazita okozta fertőzések esetén is nagyon hatásos. A préselt levéből szájvizet is készíthetünk, ami elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat a szájüregben. Lehet, hogy nem túl jó az illata, de nagyszerű az antibakteriális hatása, így mindenképpen érdemes kipróbálni.

Megfázás és köhögés esetén is fogyaszthatjuk ezt a gyógynövényt, készíthetünk belőle akár teát is. Ehhez forraljunk fel 2-3 dl vizet, majd adjunk hozzá 2-3 gerezd fokhagymát. A megfőtt fokhagymát is megehetjük, de a belőle készített tea jó igazán a toroknak, hiszen csillapítja a köhögést és a megfázás egyéb tüneteit.

A fokhagyma elősegíti a vér tisztítását és a bőrt ragyogóvá varázsolja. Ez azért van így, mert a fokhagyma az összes méreganyagot segít kiüríteni a szervezetből. Mindemellett csökkenti és stabilizálja a vérnyomást. Ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, mindenképpen illessze be az étrendjébe, mert ha nem is teljes mértékben, de valamennyire védelmet jelent a szívrohammal és a stroke-kal szemben.

A gyógynövény öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, mivel semlegesíti a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket. Fontos antioxidánsokat tartalmaz, amelynek kiemelkedő szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében. Ily módon állíthatjuk a fokhagymát a szépségünk szolgálatába.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4040
  • e Hét: 20707
  • e Hónap: 52193
  • e Év: 256894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.