Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Erythrina crista-galli virág
  2022-07-24 20:45:28, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
A vitaminokban bővelkedő és az emésztést fokozó paradicsom
  2022-07-24 20:41:51, vasárnap
 
 



A paradicsommal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Többek között jót tesz a bél egészségének, de a bőr állapotára is pozitívan hat.

A paradicsom egy nagyszerű vitaminforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely nem más, mint egy antioxidáns vitamin. Már egyetlen paradicsommal fedezni tudjuk a C-vitamin-szükségletünk mintegy negyven százalékát. Ez a vitamin az immunitást fokozza, mint ahogy a növényben található A-vitamin is, amely szintén egy kitűnő antioxidánsnak számít. Emellett a látást és a bőr egészségét is biztosítani tudja. A paradicsom K-vitaminban is bővelkedik, ami a csontok egészségét segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz még kalciumot, amely egy kulcsfontosságú tápanyag a szív működéséhez, de az izom-összehúzódásokhoz is szükségünk van erre az ásványi anyagra, illetve az egészséges vérnyomást és a folyadékegyensúly fenntartását is biztosítani tudja.

A paradicsom egy likopin nevű antioxidánst is tartalmaz, amely biztosítja a paradicsom piros színét. A likopin a szemünk egészségének is jót tesz, mint ahogyan a paradicsomban található más antioxidánsok, például a lutein és a béta-karotin is. A kutatások szerint ezek a tápanyagok támogatják a látást és az olyan szembetegségek ellen jelenthetnek védelmet, mint a szürkehályog és a makuladegeneráció.

A paradicsom sok vizet és rostot tartalmaz. Ez a tény azok számára rendkívül fontos, akik gyakran szenvednek székrekedéstől. A paradicsom azonban sok embernél emésztési zavarokat okozhat és fokozhatja a savas reflux tüneteit is.

A 2-es típusú cukorbetegek számára is nagyon hasznos lehet ez a gyümölcs, amelyet sokan zöldségként ismernek. A lipid-peroxidáció csökken, amennyiben egy cukorbetegségben szenvedő személy fogyasztja.

Mit is jelent ez?
A zsírmolekula szabadgyök-állapotba kerül és reakcióba lép az oxigénnel. Az elszaporodó szabad gyökök olyan károsodásokat okoznak a szervezetben, amelyek szívbetegségek kialakulásához vezethetnek. Ennek kivédése azért nagyon lényeges, mivel azok, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, sokkal jobban ki vannak téve a stroke és a szívinfarktus kockázatának.

Kutatásokat is végeztek a paradicsommal kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy olívaolajjal fogyasztva csökkentheti a napsugárzás okozta káros hatásokat, mindemellett ez a kombináció megnöveli a szervezetben a kollagéntermelést is, ami azért lényeges, mivel a kollagén javítja a bőr szerkezetét és elősegíti annak fiatalos megjelenését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Amivel Minden Szituációból Győztesen Jöhetsz Ki:
  2022-07-24 19:18:01, vasárnap
 
  Az emberekkel való kommunikáció és kapcsolatteremtés időnként mindenkinek kihívást jelenthet. Akár a munkahelyen, akár a közösségben, akár a családdal, ezeknek a pszichológiai trükköknek az alkalmazása segíthet abban, hogy zökkenőmentes kapcsolatot alakítsunk ki a körülöttünk lévő emberekkel.

Íme néhány pszichológiai trükk, amelyek segíthetnek abban, hogy a kommunikáció mestere legyél.

1. Ülj valaki mellé, ahelyett, hogy szemben ülnél vele.
Az, hogy hol ülsz egy asztalnál, sokat elárulhat rólad. Ha szembesíteni akarsz valakit, ha az illető mellé helyezkedsz, kevésbé ellenséges pozícióba kerülhetsz. Másrészt, ha valakivel szemben ülsz, különösen konferenciatermekben vagy irodai asztaloknál, az azt eredményezheti, hogy a másik fenyegetve érzi magát. Ezt nemcsak a munkahelyen, hanem családi összejöveteleken, például vacsorapartikon is alkalmazhatod.

2. Hatalmi testtartás fenntartása az önbizalom növeléséhez
A hatalmi testtartás vagy pózolás az a testbeszéd, amely szabályozza, hogyan gondolkodunk és érezzük magunkat. Azzal, hogy helyet foglalunk és erőteljes tartást veszünk fel, elérhetjük, hogy erősnek és magabiztosnak érezzük magunkat. Kutatások szerint azok, akik erőteljes pózt vettek fel, magabiztosabbnak érezték magukat, és jobban teljesítettek az interjúkon, mint azok, akik nem vették fel. Így sok sportoló és előadó is előnyt kovácsol ebből a pszichológiai trükkből.

3. A megfelelő szín kiválasztása az öltözékedhez
A ruhád vagy öltönyöd színe tükrözi, hogy milyen típusú ember vagy, és milyen állásra pályázol. A kék melegséget és megbízhatóságot jelképez, ami jó szín a tanároknak. A szürke előkelő és megbízható hangulatot áraszt, a fekete pedig előkelő és ízléses, ami jól illik a divattal kapcsolatos pozíciókhoz.

4. A szemkontaktus fenntartásának trükkje
Egy személy szemébe nézni a figyelem jele a beszélgetés fenntartása során. Ennek szándékos fenntartása azonban mindkét fél számára kihívást és kellemetlenséget jelenthet. Egy tanulmány szerint megpróbálhatod felmérni a másik szemszínét, amikor ránézel, mert így sokkal természetesebbnek és kevésbé kínosnak fogod érezni.

5. Törekedj arra, hogy megjegyezd a neveket
Vannak emberek, akik rosszul jegyzik meg a neveket, és vannak olyanok, akik megjegyzik és a nevükön szólítanak minket már rögtön az elején. Mi persze inkább az utóbbit részesítjük előnyben! Az emberek nevének ismerete az első jele annak, hogy valaki odafigyel arra, amit mondasz, és hogy emlékszik rád. Ezáltal könnyen szimpatikussá és népszerűvé válsz a veled találkozók körében.

6. Figyeld meg, hogy ki kivel nevet
Ha egy társaságban vagy, és tudni szeretnéd, hogy ki kihez áll közel, próbáld meg megfigyelni, hogy kivel nevetnek. A kulcs az, hogy figyeld meg, kit néznek először, amikor nevetnek, mert valószínűleg jobban vonzódnak ahhoz a személyhez, és vele érzik magukat a legjobban.

7. A választási lehetőségek csökkentése, ha nem tudsz választani.
Bár jobbnak tűnhet, ha korlátlanul választhatsz, az igazság az, hogy ez is megnehezítheti a döntést. Ahhoz, hogy jobb döntéshozóvá válj, próbáld meg a választási lehetőségeidet maximum 4-re csökkenteni. Ez lehetővé teszi, hogy minden lehetőséget alaposan megfontolj, és megbizonyosodj arról, hogy a helyes döntést hoztad.

8. Egy apró szívességet kérni valakitől
Segíteni az embereknek és szívességet tenni másoknak jó dolog, de ha azt szeretnéd, hogy valaki azonnal megkedveljen, próbálj meg egy apró szívességet kérni tőle. Ezzel azt mutatod, hogy eléggé megbízol bennük és értékeled őket, ami viszont jó érzéssel tölti el őket, mert segítettek neked.

9. Keresztezd a karjaidat és a lábaidat
Ezt 2 célra is használhatod. Először is, ha meg akarod akadályozni, hogy valaki közeledjen hozzád, tartsd keresztbe a karjaidat és a lábaidat, hogy akadályt képezz közted és az illető között. Ha megközelíthetőnek és az ötletekre nyitottnak akarsz tűnni, vedd le a karjaidat és a lábaidat, hogy barátságos hangulatot sugározz.

10. A kézmelegítés a kézfogás érdekében
Senki sem akarja úgy kezdeni a beszélgetést, hogy hideg és nyirkos, ezért jobb, ha felmelegíted a kezed, mielőtt bárki másét megráznád, amikor találkozol vele. A jó kézfogás egyik tulajdonsága a meleg kéz, hiszen barátságos hangulatot mutat, míg a hideg kézfogás bizalmatlanságot sugározhat.
Forrás : Link

Érdemes a hozzászólásokat is elolvasni :
2794elisabeth: Észrevettem, hogy apróbb dolgokban szeretnek segíteni az emberek. Illetve ha rákérdezünk dolgokra. Persze nem lerohanva 5 ezerrel. Esetleg véleményt kérni. Másik: vannak erőszakosabb, agresszívabb emberek. Sokszor rosszabb, ha ugyanazt adjuk vissza. Persze vannak esetek, mikor éppen akkor tisztelnek, mikor kiáll az ember magáért valamiért.

editanna575 : Segíteni az embereknek és szívességet tenni másoknak jó dolog, de ha azt szeretnéd, hogy valaki azonnal megkedveljen, próbálj meg egy apró szívességet kérni tőle. Ezzel azt mutatod, hogy eléggé megbízol bennük és értékeled őket, ami viszont jó érzéssel tölti el őket, mert segítettek
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A pitypanglevél és pitypanggyökér egészségügyi előnyei
  2022-07-24 19:02:26, vasárnap
 
 



A pitypangot mindenki ismeri. Tavasszal egyre több helyen nyílik ez a szépséges gyógynövény, amely nemcsak a küllemével hívja fel magára a figyelmet, hanem az egészségügyi előnyeivel is, mivel ez a gyógynövény tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, kálium, vas, folát és magnézium.

A pitypanglevelek nagy mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, luteint és zeaxantint. Ezek mind-mind antioxidáns hatással rendelkeznek. A lutein és a zeaxantin emellett a retinában található meg nagy mennyiségben és mindkettő erős védelmet jelent az időskorban jelentkező makuladegenerációval szemben.

A pitypang gyökere számos bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Például a pitypang rendkívül gazdag egy inulin nevű rostban, amely stabilizálja a vércukorszintet. Klorogénsavat is tartalmaz, amely az inzulin szekréciójára van hatással. Mivel a pitypang antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így nagy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kivédésében.

A pitypang levelei nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns C-vitamint, illetve K- vitamint. A K-vitamin a véralvadásban lehet a segítségünkre, a C-vitamin pedig elősegíti a kollagéntermelést és antioxidánsként aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében.

A pitypangnak nagy szerepe van mind a triglicerid-, mind az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Mindemellett nagy szerepe van a HDL-koleszterin-szint növelésében. A pitypang ezen hatásai és a tápanyagai nagymértékben hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához.

A pitypang nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, ami pedig a vérnyomás szabályozását segíti elő. Nem beszélve arról, hogy a gyógynövénynek alacsony a zsír- és a cukortartalma, miközben sok, a szív egészségét biztosító rostot tartalmaz, valamint hasonló hatású vitaminokat, mint a C-vitamin és a folát.

A pitypang zsenge levelei nagyon ízletesek, bátran hozzáadhatjuk salátákhoz. A virágokat is meg lehet enni, de készíthetünk belőle teát és mézet is. Míg a gyökereket megpörkölhetjük és kávéként, illetve teaként is fogyaszthatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zsályatea csökkenti a klimaxos tüneteket
  2022-07-24 18:56:11, vasárnap
 
  Akár a saját kertünkben is ültethetünk zsályát. Nemcsak a gyógynövény termesztése nagyon egyszerű, hanem a betakarítása is, és nagyon egyszerűen készíthetünk belőle egy kellemes ízvilágú gyógyteát, amelyet aztán sokféle egészségi panaszra alkalmazhatunk. Hagyományosan a zsályateát a megfázás tüneteinek enyhítésére, a torokgyulladás csökkentésére, illetve a klimax tüneteinek mérséklésére használták.

Hogyan készítsünk zsályateát?
Szedjünk néhány zsályalevelet. Forraljunk fel 2-3 dl vizet, majd adjuk hozzá a zsályaleveleket. Fedjük le tíz percre, majd szűrjük le, citrommal és mézzel is ízesíthetjük.

A zsálya nagyon hatékony lehet az Alzheimer-kór és a memóriaproblémák kezelésében. A vizsgálatok során Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek adtak zsálya-kiegészítőket. Megállapításra került, hogy a betegeknek nemcsak a memóriájuk mutatott javulást, hanem a kognitív tesztek során is pozitív eredményeket produkáltak.

Egészséges, idős embereket is vizsgálatnak vetettek alá, miközben ők is zsálya-kiegészítést kaptak. A vizsgálati eredmények szerint a vizsgálati alanyok nemcsak a megismerés, hanem a memória terén is javulást mutattak.

A gyógynövény fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik. A téli megfázásos időszakban bátran használhatjuk a torok fájdalmának csillapítására.

A zsályával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy a klimax kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja ez a gyógynövény, mégpedig csökkenti a hőhullámok gyakoriságát. Ez a pozitív hatás még akkor is érvényes maradt, ha posztmenopauza szakaszába lépő nőket vizsgáltak.

A zsálya nagyon jól szerepelt a cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatok során. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél nemcsak a vércukorszintet, hanem a magas koleszterinszintet is csökkentette ez a gyógynövény. Nemcsak a zsályát, hanem más gyógynövényeket is vizsgáltak, hogy megnézzék, mely növényeknek van még vércukorszint-csökkentő hatása. Ezek a következők voltak: zöld tea, borsmenta, kakukkfű.

A zsálya ezen kívül kiemelkedő antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik. Ilyen hatásai más gyógynövényeknek is voltak, a vizsgálat során a különféle teszteken jól szerepelt még a teafa és a borsmenta is. Az antimikrobiális hatása minden formában érvényesül ennek a gyógynövénynek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Néhány tény a cukorbetegségről
  2022-07-24 18:54:08, vasárnap
 
  A cukorbetegségnek alapvetően két típusa van, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség. Nagyon fontos, hogy megtudjuk, hogy milyen különbségek vannak a két cukorbetegség-típus között és az is, hogy tisztában legyünk olyan fogalmakkal, mint glükóz, inzulin és vércukorszint.

Az inzulin nem más, mint a hasnyálmirigy által termelt hormon. Az inzulin szabályozza a bevitt szénhidrátokat a szervezetben, és megakadályozza, hogy a vércukorszint túl magas vagy túl alacsony legyen. Amikor szénhidrátot vagy cukrot fogyasztunk, a szervezet energiává alakítja azt át vagy pedig eltárolja, ha a szervezetnek a későbbiek folyamán lenne szüksége energiára. Az inzulin segít a szervezetnek, hogy eltárolja ezeket a bizonyos cukrokat vagy pedig a véráramba engedi azokat, ha a szervezetnek szüksége van energiára.

A glükóz egy egyszerű cukor, egy fontos energiaforrás, amelyre minden sejtünknek és szervünknek szüksége van. A glükóz különféle táplálékból is a szervezetünkbe kerülhet, ilyen például a gyümölcs, a kenyér, a tészta és a gabonafélék.

Azoknak a szervezete, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, nem képes inzulint termelni. Ez pedig egy fontos hormon és az a feladata, hogy szabályozza a vércukorszintet. Amennyiben nem kezelik a magas vércukorszintet, akkor a következő problémákkal kell számolni: idegkárosodás, veseelégtelenség, látási problémák, szív- és érrendszeri problémák, fertőzések, nem gyógyuló sebek és lábkomplikációk.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek szervezetében ugyan van inzulin, de nem tudják azt hatékonyan használni. Idővel inzulinrezisztenssé válnak és a hasnyálmirigy sem képes elegendő inzulint termelni. A kialakult egészségügyi problémák a következők lehetnek azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek: idegkárosodás, azaz neuropátia, a szem egészségének megromlása, látásvesztés, szív- és érrendszeri problémák, veseelégtelenség, fertőzések, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető és késleltethető az egészséges testsúly fenntartásával, aktív életmóddal és egészséges táplálkozással. A betegségben szenvedőknek gyógyszerre is szükségük lehet, hogy a vércukorszintjük ne ingadozzon. A vércukorszint súlyosságától függően a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek megfelelő étrenddel és testmozgással kezelhetik a betegségüket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Zöldbab
  2022-07-24 11:17:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldpaprikák
  2022-07-24 11:16:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szőlők
  2022-07-24 11:15:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kék szőlő
  2022-07-24 11:14:28, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4040
  • e Hét: 20707
  • e Hónap: 52193
  • e Év: 256894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.