Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Jóga férfiaknak
  2024-03-14 22:34:20, csütörtök
 
  A jóga még a prosztatamegnagyobbodáson is segíthet - jógagyakorlatok prosztataproblémák esetén

A prosztatamegnagyobbodás általában az idősebb férfiak megbetegedése. Ez egy olyan betegség, amely nemcsak az életminőséget rontja, de akár komoly egészségi kockázatai, szövődményei is lehetnek. Mindenképpen orvost kell a problémával felkeresni, illetve a férfiaknak is javasolt évente prosztata-szűrővizsgálatra jelentkezni és elmenni.

A prosztata egy olyan kicsi endokrin mirigy, amely a húgyhólyag és a pénisz között helyezkedik el. Az egészséges prosztata nemcsak az egészséges húgyúti rendszerhez, hanem a reproduktív egészséghez is szükséges. A prosztatamegnagyobbodás az egyik leggyakoribb egészségi probléma a 40 év fölötti férfiaknál.

Mi az oka a prosztatamegnagyobbodás kialakulásának?
Ez a betegség elsősorban a normális öregedési folyamat részeként jelenik meg. Az öregedési folyamat hormonális változásokat idéz elő a szervezetben, aminek következtében többek között prosztatamegnagyobbodás is létrejöhet. 40-50 éves kor után a tesztoszteronszint is csökken, ami merevedési zavart, súlygyarapodást, izomtömegvesztést és hajhullást idézhet elő.

Az olyan egészségi problémák, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek megnövelik a prosztatabetegségek, így a prosztatamegnagyobbodás kockázatait. A nem megfelelő étrend, az ülő életmód és az aktivitás hiánya szintén megnövelik a kockázatokat.

A megnagyobbodott prosztata köszönhető a genetikának is. Ha a családban voltak olyan felmenőink, akik ebben a betegségben szenvedtek, akkor nekünk is meglehet az esélyünk a betegség kialakulására.

Milyen tünetei lehetnek a prosztatamegnagyobbodásnak?
Hirtelen jelentkező és/vagy gyakori vizelési inger, amely elsősorban éjszaka jelentkezik, vér jelenléte a vizeletben, fájdalomérzet vizelés közben, de még vizeletinkontinencia is kialakulhat. A férfiak gyakran hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket. Orvoshoz is csak akkor fordulnak, ha nagy fájdalmaik vannak.

Hogyan segíthet a jóga prosztatamegnagyobbodás esetén? A jóga egy ősi gyakorlat, amely pozitívan hat a lelki, a testi és a szellemi egészségre. Prosztatamegnagyobbodás esetén elsősorban úgy segít, hogy megerősíti a medencefenék izmait, ez pedig jelentősen hozzájárul a tünetek mérsékléséhez. Ennek hatására javulni fog a húgyhólyag szabályozása.

Prosztatamegnagyobbodás esetén nagyon lényeges a stresszcsökkentés. Márpedig a jóga egyik kiemelkedő hatása, hogy csökkenti a stressz-szintet. Ez azért fontos, mivel a folyamatos stressz jelentősen megnöveli a prosztatamegnagyobbodással együtt járó tüneteket. A jóga az egyik legjobb testi és lelki meditációs gyakorlat, amely csökkentheti ennek a betegségnek a tüneteit.

A jóga tehát sok olyan tünet enyhítésében segíthet, amely a prosztatamegnagyobbodáshoz kapcsolódik. Most ezek közül a jógapózok közül mutatunk be néhányat.

Az úgynevezett ,,hős" póz egy ülő pozíció, amely csökkenti a medencében a feszültséget. Ehhez a pózhoz térdepeljünk le és húzzuk a fenekünk alá a lábainkat. A lábujjak mutassanak hátrafelé, a térd pedig érintse a padlót. Két kezünket helyezzük a két térdünkre. Nyújtsuk ki egyenesen a gerincünket, miközben a nyakunkat, a fejünk búbját nyújtsuk a plafon irányába. Maradjunk ebben a pózban, miközben mély lélegzeteket veszünk.

Az ,,íj" pózt kicsit nehezebb elvégezni. Ehhez a gyakorlathoz feküdjünk a hasunkra. Hajlítsuk be mindkét térdünket és kezdjük el a lábunkat a magasba emelni. Mindezt úgy, hogy a két kezünkkel fogjuk meg mindkét bokánkat. Nézzünk egyenesen előre, és lélegezzünk mélyeket. Maradjunk ebben a pózban legalább 30 másodpercig, majd engedjük le a lábainkat. Ismételjük meg a gyakorlatot! Ez a póz segít megerősíteni a medencefenék izmait, a hasizmokat és a hát alsó részén lévő izmokat.

A következő gyakorlathoz egy gumiszalagra lesz szükségünk. Üljünk egyenes derékkal, miközben a gumiszalagot az egyik talpunkra helyezzük. Majd lassan feküdjünk le, közben emeljük meg a lábunkat, és engedjük szépen vissza a padlóra. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábunkkal is. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét lábunkkal többször egymás után. Ez a gyakorlat is segít a medencefenék megerősítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az agyat és a csontokat is erősíti
  2024-03-14 22:25:19, csütörtök
 
 


Az agyat és a csontokat is erősíti: cikória - egyszerű és kókusztejes cikóriakávé-recepttel

A cikória az egyik legegészségesebb táplálék a világon, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma és koleszterint sem tartalmaz, ellenben olyan tápanyagok vannak benne, mint vas, kalcium és kálium. A cikóriának ezernyi jótékony hatása ismeretes, mutatunk is néhányat!

A cikória nagyon pozitívan hat a bélrendszer egészségére, mivel tele van prebiotikus rostokkal, azaz inulinnal. Ezek a prebiotikumok olyan enzimeket szabadítanak fel, amelyek fokozzák a bélmozgást, ami pedig elősegíti a rendszeres székletürítést. Ez nagyon előnyös lehet azok számára, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek.

A cikória gyökere nemcsak rostokban bővelkedik, hanem bioaktív vegyületekben is. Ezek meggátolják azoknak a citokineknek a termelődését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben. Ezzel pedig a növény számos betegségtől óvhat meg bennünket.

Mivel a cikória sok kalciumot tartalmaz, így aktívan hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. A cikóriával fokozhatjuk a kalciumbevitelt, amivel a csontritkulás előzhető meg. Ne feledkezzünk meg azonban a K2-, a D3-vitamin és a magnézium beviteléről sem, hiszen önmagában a kalcium nem elég, és még káros is lehet.

A cikória gyökere az agy egészségét is biztosítja, ugyanis gazdag forrása a mangánnak és a B6-vitaminnak. Ezek a tápanyagok az idegrendszert óvják meg, illetve az idegsejtek energiafelhasználását segítik. Kutatások igazolják, hogy a B6-vitamin hiánya szorosan kapcsolódik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásához.

A cikóriagyökér számos tápanyagot, köztük sok káliumot is tartalmaz. Ez a tápanyag többek között a szívritmus szabályozásában lehet a segítségünkre. A cikória oly módon segíti még a szív egészségét, hogy nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, mégpedig inulint, amelynek nagy szerepe van a koleszterinszint csökkentésében. Az inulin megakadályozza a rossz, azaz az LDL-koleszterin felszívódását. Ily módon nem alakulnak ki zsírlerakódások az artériák falain, ez a hatás pedig jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A cikória nagyszerű kávéhelyettesítő is lehet. Azoknak a személyeknek javasolt a fogyasztása, akik a koffein miatt olyan mellékhatásokat tapasztalnak, mint fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság, szorongás vagy éppen émelygés.

A cikória olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek nyugtató hatással vannak az idegrendszerre.

A cikóriából pompás kávé készülhet, most két ilyen receptet mutatunk be.

Egyszerű cikóriakávé hozzávalói:
fél liter víz,
2 evőkanál őrölt cikóriakávé,
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer.

Elkészítése:
Tegyük fel a vizet forrni, de már adhatjuk is a hideg vízhez a cikóriakávét. Hagyjuk főni még egy kicsit a víz forrását követően is, majd hagyjuk leülepedni. Szűrjük át egy bögrébe, ízesítsük és már fogyaszthatjuk is.

Kókusztejes cikóriakávé hozzávalói:
fél liter víz,
2 evőkanál őrölt cikóriakávé,
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer,
fél dl kókusztej,
egy csipet fahéj,
egy csipet szerecsendió.

Elkészítése:
Készítsük el a cikóriakávét a fenti módon. Közben melegítsük meg a kókusztejet, adjuk hozzá a fahéjat és a szerecsendiót is, majd ezt a fűszeres tejet adjuk hozzá a cikóriakávéhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Házi botox
  2024-03-14 22:13:55, csütörtök
 
  Házi botoxként emlegetik a két összetevős pakolást a TikTokon - Így hat valójában az arcra
A tiktokerek odavannak ezért az egyszerű, olcsó házi pakolásért, amit házi botoxként emlegetnek.

A botox kétségkívül az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozás manapság. A botulinum toxin injekció ugyanis gátolja a ráncokért felelős izmok ingerületátvitelét, tehát meggátolja az izmok megfeszülését, így szinte azonnal kisimítja a barázdákat. A TikTokon viszont most terjed egy új házi keverék, amit állítólagos hatása miatt házi botoxként emlegetnek a közösségi oldalon.

Mindössze két olcsó összetevő kell hozzá, de a tiktokerek szerint gyönyörűen feltölti, kisimítja, és élettel telivé teszi a bőrt. Na de tényleg olyan lesz tőle az eredmény, mint a sztárok és az influenszerek kedvenc fiatalítóinjekciójától? Eláruljuk.
Így készül a házi botox a TikTok szerint

A flaxseedbotox hashtag már több tízmillió embert érdekelt, a házi pakolás pedig meglepően egyszerű hozzávalókból áll: mindössze lenmag és víz kell hozzá. És csak annyi a dolgod, hogy egy gélt készítesz úgy, hogy felforralod a vizet, beleraksz néhány kanálnyi magot, aztán pedig az egészet átszűröd egy vékony konyharuhán.

Ha megvagy, ezt a zselét kell az arcodra kenni, és hagyni megszáradni, vagy megszárítani óvatosan a hajszárító hideg fokozatával.

A tiktokerek teljesen odavannak érte, a házi botox nevet pedig nemcsak azért kapta, mert gyönyörű és sima lesz tőle a bőr, hanem azért is, mert ahogy rászárad, rákeményedik a bőrre, alig lehet tőle mozgatni az arcot. Természetesen - nem meglepő módon - nem érhető el vele ugyanaz a hatás, mint az injekcióval. De az biztos, hogy ez az egyszerű kis pakolás tényleg csodát tesz az arccal.

A lenmag gazdag omega-3 zsírsavakban - aminek hiánya egyébként külsőleg is megmutatkozik -, E-vitaminban és antioxidánsokban, ezért erőteljesen hidratálja, táplálja és feltölti a bőrt. Mélyen a bőrbe hatol, így segít simábbnak, feszesebbnek láttatni azt, és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt pattanások ellen is bevethető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.