|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2024-03-16 22:49:40, szombat
|
|
|
A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti - csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja
A migrén nagyon bosszantó és fájdalmas is lehet. Tarthat órákon át, de egyes emberek akár napokig is szenvedhetnek migrén miatt. A migrénes fejfájást ugyanis lüktető fájdalom jellemzi, amely főleg csak a fej egyik részére, azaz vagy csak a bal, vagy csak a jobb oldalára korlátozódik.
A migrénnel élők nemcsak a fejfájás miatt szenvednek, hanem hányingertől, fény- és hangérzékenységtől is, illetve látászavarok, úgynevezett vakfoltok is megjelenhetnek. A migrén általában a nőket érinti. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fiatalabb nők szenvednek elsősorban ettől a betegségtől. Ennek az is az oka, hogy a migrén előfordulása és gyakorisága a kor előrehaladtával csökken, egyre ritkábbá válik.
A halak és a halolaj omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) néven ismertek. Az omega-3 zsírsav másik formája az ALA vagy más néven alfa-linolénsav. Az ALA növényi forrásokból származik.
A többszörösen telítetlen zsírsavak egyensúlya a szervezetben nemcsak a fájdalomra, hanem a testben és az agyban kialakult gyulladásra is hatással van. A többszörösen telítetlen zsírsavak elsősorban az omega-3 zsírsavak, amelyek főleg halakban és halolajokban találhatók meg nagyobb mennyiségben.
A kutatók azt figyelték meg, hogy míg az omega-3 zsírsavak számítanak a legjobb gyulladáscsökkentőnek, addig az omega-6 zsírsavak az előidézői is lehetnek a szervezetben kialakult gyulladásnak.
A gyulladás nem ördögtől való dolog, hiszen a szervezet gyulladással reagál a különféle fertőzésekre és sérülésekre. Ha azonban nem ügyelünk a megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára - mivel mindkét omega-zsírsavra szüksége van a szervezetünknek -, akkor az egyensúly felborul, és így alakul ki a szervezetben gyulladás.
Sajnos a mai modern ételek kisebb arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ellenben omega-6 zsírsavakban bővelkednek, amelyek a szervezetben szisztémás gyulladást okoznak, ez pedig oka lehet a krónikus és a degeneratív betegségek kialakulásának.
Egy kutatásba migrénben szenvedő nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai csakis omega-3 zsírsavat, míg a másik csoport tagjai omega-6 zsírsavat kaptak. Az első csoportba tartozó alanyoknál mintegy 70 százalékkal csökkent a migrén előfordulása és gyakorisága, ezzel szemben a másik csoportban szintén minden alanynál felerősítette az omega-6 zsírsav a migrénes tüneteket. Míg az omega-3 zsírsavak elősegítik a gyulladást és fájdalmat csökkentő oxilipinek termelődését, addig az omega-6 zsírsavak éppen ellenkezőleg, azaz segítik ezeknek az oxilipineknek a termelődését.
A migrénes betegeknek tehát arra kell törekedniük, hogy növeljék az étrendjükben az omega-3 zsírsavak bevitelét, míg az omega-6 zsírsavak mennyiségét csökkenteniük szükséges. A kutatók tehát úgy vélik, hogy a halolaj csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és a szakértők úgy gondolják, hogy a gyulladás csökkentése szerepet játszhat a migrénes rohamok megelőzésében vagy a tünetek kezelésében. A halolaj befolyásolhatja a sejtek egymással történő kommunikációját is a fájdalom csökkentése érdekében.
Milyen halakat fogyasszunk?
Például lazacot, makrélát, pisztrángot vagy szardíniát. ALA-ból pedig sokat tartalmaz a chiamag, a dió, az őrölt lenmag és a lenmagolaj.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2024-03-16 22:45:49, szombat
|
|
|
Gyomorrontáson sokan estek már át. Elmondható, hogy elsősorban a gyermekek ,,betegsége", de azért felnőtteknél is előfordul, hogy több ételt esznek a kelleténél egy-egy étkezés alkalmával. Gyomorrontás esetén a gyomor túlterhelődik és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint hasmenés, hányinger, hányás, puffadás vagy székrekedés. Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek nagyon hatékonyak a gyomorrontás tüneteinek enyhítésében. Ha azonban a tünetek nem múlnak el vagy súlyosbodnak, mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.
A gyömbér nagyon hatékony lehet a gyomorpanaszok kezelésében. Gyomorégés, gyomorrontás, émelygés és hányás esetén főzzünk egy adag gyömbérteát, és kis kortyokban fogyasszuk el. Forraljunk fel 2 dl vizet, majd adjunk hozzá egy nagyobb ujjnyi meghámozott és lereszelt gyömbérgyökeret. Szűrve, de szűrés nélkül is fogyaszthatjuk.
A kamillából készült tea is számos gyomor- és bélrendszeri probléma esetén fogyasztható. Alkalmazható puffadásra, emésztési zavarokra, hasmenésre, hányingerre és hányásra. A kamilla emellett gyulladáscsökkentő és bélnyugtató hatással is rendelkezik.
A borsmenta szintén nagyon hatékony székrekedés, hasmenés, puffadás és gyomorfájdalom esetén. Nemcsak gyomorrontás esetén alkalmazható a gyógynövényből készült tea, hanem azok számára is, akik IBS-szel, azaz irritálisbél-szindróma nevű betegséggel küzdenek. A menta sok gyomorpanaszon segíthet, de fokozhatja a savas reflux tüneteit, és azok a személyek is mértékkel fogyasszák, akik vesebetegségben, májbetegségben vagy epehólyag-betegségben szenvednek.
Az édesgyökér az egyik leghatékonyabb gyógynövény gyomorpanaszok és a gyomorfekély természetes kezelésében. A savas reflux enyhítésére is fogyaszthatjuk az édesgyökeret tea vagy tabletta formájában.
A lenmag rostokban bővelkedik, így segít a bélmozgás szabályozásában. Nemcsak a gyomorrontás tüneteit enyhíti, de krónikus székrekedés esetén is alkalmazható. A lenmagot fogyaszthatjuk őrölt formában, például joghurtban elkeverve, de a lenmagolajat is fogyaszthatjuk.
A pektin is egyfajta rost, amely enyhíti a gyomorpanaszokat és elősegíti a jól baktériumok elszaporodását. Az alma gazdag forrása a pektinnek. A pektin akkor is hasznos, ha hasmenéstől vagy székrekedéstől szenvedünk.
Ha gyomorpanaszunk, hasmenésünk van, akkor fogyaszthatunk tojást, ugyanis a tojás jelentősen lassítani tudja a bélmozgást. Ha azonban a gyomorrontás székrekedéssel párosul, jobb, ha nem eszünk tojást, ugyanis csak súlyosbítja a tüneteket.
Amennyiben a gyomorrontás mellett hasmenésünk van, mindenképpen ügyeljünk az elektrolitok pótlására. A banán jó választásnak bizonyul, hiszen tele van káliummal.
Hasmenés esetén kerüljük a rostban gazdag táplálékokat, ugyanis ezek az ételek csak fokozzák a tüneteket. Ellenben a fehér rizs nagyon hatékony a hasmenés megszüntetésében.
Hasmenés és hányinger esetén jó lehet még a pirítós is. Igyunk mellé egy bögre kamillateát, amit ezúttal ne ízesítsünk se mézzel, se citromlével.
A főtt burgonya könnyen emészthető, és keményítőtartalmú energiaforrást biztosít a szervezet számára. Gyomorrontás esetén kerüljük az erős fűszerek és a vaj hozzáadását, egy pici sót azonban adhatunk hozzá.
Emésztési problémák esetén nagyon sokat segíthet a citromos-gyömbéres víz, amely enyhíti az émelygést, és segíti az emésztést. C-vitamint és más antioxidánsokat is biztosít a szervezet számára. Nemcsak a gyomorpanaszokat enyhíti, de az immunrendszert is erősíti ez az ital.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
146 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|