Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A haj állapotának javítása egyszerű lépésekkel
  2024-03-26 20:01:15, kedd
 
  A hajunk is öregszik, mint ahogy minden szervünk. Milyen jelek utalnak a haj öregedésére? Esősorban a hajritkulás hívja fel erre a figyelmet, hiszen a hajunk elvékonyodik, ahogy idősebbek leszünk. Az őszülés is egyértelmű jele az öregedésnek, de akkor is gondolhatunk erre, ha fakóvá, fénytelenné és töredezetté válik a hajkoronánk. Természetesen nem kell ennek így történnie. A megfelelő hajápolással sokat tehetünk ugyanis a hajunk egészségének megőrzése érdekében, de némely olyan dologról lehet, hogy le kell mondanunk, melyek tovább rontják a hajunk állapotát. Lássuk is, melyek ezek.

A hajunkat hidratálni szükséges, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen hidratálót használunk. Ha csak tehetjük, kerüljük el az ásványi olajokat tartalmazó hidratálókat és részesítsük előnyben a természetes olajokban gazdag termékeket.

Milyen olajok tesznek jót a haj egészségének?
Leginkább az olíva-, a kókusz-, illetve a jojobaolaj.

A hőhatás, mint például a hajszárító vagy a hajvasaló sem tesz jót a hajnak. Ezek ugyanis nedvességet vonnak ki a hajszálakból és ennek következményeként száraz és sprőd lesz. Használjunk hővédő termékeket, ha mindenképpen meg kell szárítanunk vagy ki kell vasalnunk a hajunkat.

A hajunk állapotára az időjárás is rányomja a bélyegét, például az erős napsütés, de a klóros vagy a sós víz is negatívan hathat. A vízben használjunk úszósapkát, míg az erős napsütés ellen védekezzünk szalmakalappal vagy kendővel.

Használjunk bizonyos időközönként hajmaszkokat.
Ezt mi magunk is elkészíthetjük, a házi hajmaszkok ráadásul olcsók és táplálók is. Most egy ilyen recept következik. Egy kis tálkában keverjen össze egy evőkanál mézet, két evőkanál kókuszolajat és egy tetszőlegesen kiválasztott illóolajat, amely lehet levendula, kamilla vagy éppen rozmaring. Keverje össze a tálka tartalmát, majd vigye fel ezt az elegyet a hajvégekre. Hagyja a haján legalább 30 percig, majd a szokásos módon mosson hajat.

Ha valakinek hosszú a haja, mindenképpen tekerje kontyba az alváshoz, mert így kisebb az esélye a haj gubancolódásának. Éjszakára is alkalmazhatunk egy remek hajpakolást. Csak annyi a dolgunk, hogy néhány csepp olívaolajat eloszlatunk a hajunkon és betekerjük a fejünket egy törülközővel. Elég reggel lemosni, a hajunk nemcsak fényes, hanem egészséges is lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A máj egészségének javítása természetes módszerekkel
  2024-03-26 19:57:55, kedd
 
  Májunknak kiemelkedő szerepe van a szervezetünk méregtelenítésében. Ez a létfontosságú szervünk segíti megszabadítani a testünket a toxikus anyagoktól. A máj fontos enzimeket is termel, melyek részt vesznek a tápanyagok lebontásában, illetve az energiatermelésben is kitüntetett a szerepük. A máj fontos tápanyagokat is tárol és felszabadítja őket, amikor a testünknek szüksége van rájuk.

A máj egészségének megőrzése nagyon fontos, hiszen számos élettani funkció függ tőle. Ha pedig megbetegszik, bizony sok egészségügyi gonddal kell szembenéznünk.

A májunk szinte az egyetlen olyan szervünk, amely hamar és gyorsan képes a regenerálódásra, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármit megehetünk és megihatunk büntetlenül. Regenerálódása közben ugyanis hegek keletkeznek rajta, ami egyre negatívabban befolyásolja a működését.

Amennyiben szeretnénk minél tovább megőrizni májunk működését, fogyasszunk gyógynövényeket és kiegészítőket.

Az egyik ilyen hasznos kiegészítő az ALA, azaz az alfa-liponsav. Az ALA nemcsak az antioxidáns szintet növeli meg a szervezetben, hanem a lipidprofilt is javítja. Ez a kiegészítő ezen kívül hatásos lehet inzulinrezisztencia esetén, és még az immunfunkciókat is javítani tudja.

A máj gyógyítójának, egyenesen csodanövénynek tartják a máriatövist, ami hazánkban is őshonos és sok ember fogyasztja is. Ez a gyógynövény csökkenti a gyulladást és immunszabályozó hatással is rendelkezik, ezen kívül javítja a máj működését és támogatja egészségét. Ezeket a hatásokat antioxidáns tulajdonságának is köszönhetjük. A máriatövis egy szilimarin nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti az alkohol és egyéb mérgező anyagok májkárosító hatását.

A máj számára az aranygyökér is nagyon hasznos lehet, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Emellett meg kell még említeni azt a tulajdonságát is, hogy képes redukálni a májkárosító hatásokat.

A kurkuma is csökkenti a gyulladást és daganatellenes hatással rendelkezik, további jó tulajdonsága, hogy hatékonyan csökkenti a lipidszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A máj egészségét biztosító és fenntartó gyógynövények
  2024-03-26 19:55:29, kedd
 
  Egyre többen szenvednek valamilyen májbetegségben nemcsak hazánkban, hanem világszerte. A májbetegségnek sokféle kockázati tényezője ismeretes, mint például a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vércukorszint, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és a magas koleszterinszint. Vannak azonban olyan gyógynövények, amelyek javítják és védik a máj egészségét.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a máriatövis, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy szilimarin nevű vegyületet. Ezt a gyógynövényt már évezredek óta alkalmazzák májbetegségek kezelésére, hiszen májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A máriatövisnek kiemelkedő az antioxidáns hatása is. Segíti a májsejtek regenerálódását és a gyulladás csökkentésében is verhetetlen, e tulajdonságai miatt pedig nagyon előnyös lehet a májbetegségek kezelésére.

A másik remek gyógynövény a ginszeng, amely erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel a ginszeng antioxidáns hatása is kiemelkedő, így nagyfokú védelmet jelenthet a vírusok, a méreganyagok és az alkohol okozta májkárosodásokkal szemben. A ginszenggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani tudja a máj funkcióit, illetve csökkenti a gyulladást és a fáradtságot májbetegségben szenvedő embereknél.

A következő nagyszerű gyógynövény nem más, mint a zöld tea. A zöld tea polifenolokban, azaz antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek nagyon pozitívan hatnak a máj egészségére és működésére. A gyógytea rendszeres fogyasztása nemcsak a májgyulladást képes csökkenteni, hanem a máj zsírosodását is minimalizálni tudja.

Az édesgyökér vírusellenes, gyulladáscsökkentő és májvédő hatásokkal rendelkezik. Az édesgyökér egy glicirrizin nevű vegyületet tartalmaz. Talán épp emiatt az anyag miatt is használja a kínai hagyományos orvoslás májbetegségek kezelésére ezt a gyógynövényt. Az édesgyökér az alkohol okozta májkárosodással szemben is védelmet jelenthet.

A kurkuma egyik remek antioxidáns hatásokkal rendelkező bioaktív vegyülete nem más, mint a kurkumin. A kurkumin gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti a máj gyulladását, a máj zsírtartalmát és az LDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma is egy jótékony gyógynövény, hiszen javítja a máj egészségét és védelmet jelenthet a májdaganattal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Táplálékok a máj egészségének fenntartásáért
  2024-03-26 19:53:29, kedd
 
  Az egyik legfontosabb szervünk a máj. Ennek a szervnek kiemelkedő szerepe van a méregtelenítésben, a szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben, az emésztésben, az epetermelésben és a hormonszekrécióban. Akármilyen májbetegségünk is van, az minden esetben akadályozza az anyagcsere-funkciókat, azonban vannak olyan táplálékok, melyek nagyon jól regenerálják a májat és védik ezt a szervet a betegségektől.

Az egyik ilyen remek táplálék nem más, mint a fokhagyma. Egy allicin nevű vegyületben gazdag, ami egy olyan antioxidáns, amely védi a szervezetünket az oxidatív károsodással szemben, mindemellett májvédő hatásokkal is rendelkezik, és segít azoknak az enzimeknek az aktivizálásában, amelyek serkentik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. A fokhagyma rendszeres fogyasztása ráadásul támogatja a sikeres fogyókúrát is.

A zöld tea szintén nagyon gazdag antioxidánsokban, polifenoljai a katekinek, amelyeknek számos egészségügyi előnyeit megtapasztalhatjuk. Többek között csökkentik a májbetegségek és a májrák kialakulásának kockázatát.

A kurkuma egyik leghatásosabb bioaktív vegyülete a kurkumin, amelynek kiemelkedő a májvédő hatása. Csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve minimalizálja az oxidatív stresszt, javítja a zsíranyagcserét és az inzulinérzékenységet.

A grapefruit szintén egy kiváló antioxidáns-forrás, amely segít az immunitás növelésében és az immunfunkciók javításában. A grapefruitlé jó hatással van a májenzimek működésére, amelyek támogatják a méregtelenítései folyamatokat.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz betaint, amely szintén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Segít csökkenteni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást, illetve a máj védelmében is aktív szerepet játszik.

A brokkoli szulforafán vegyületekben gazdag, Ez a vegyület csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve javítja az anyagcserét, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A sárgarépa is segíti a máj méregtelenítő folyamatait és minimalizálja az alkoholos májbetegség kialakulásának esélyét. Rendszeres fogyasztása emellett csökkenti a triglicerid szintet.

A zöld leveles zöldségek is védik a májat az oxidatív károsodással szemben, jellemzően olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az izmaink nem csak testmozgással erősíthetők
  2024-03-26 19:50:16, kedd
 
  Az izmaink nem csak testmozgással erősíthetők - izomerősítő táplálékok

Ahogy idősebbek leszünk, egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ez azonban nagyon sok egészségi problémát is jelent, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy idősebb korunkban se hagyjuk abba a testmozgást. Annyiféle sport van, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Lehet kerékpározni, úszni, jógázni. Mindig vegyük figyelembe, hogy milyen betegségeink vannak, milyen kondícióban vagyunk, és természetesen a kezelőorvosunk véleményét is mindenképpen kérjük ki, hiszen ő tudja a legjobban, hogy a meglévő betegségeink mellett és állapotunkban milyen testmozgás, milyen gyakorlatok javasolhatók nekünk, az egészségi állapotunkhoz mely mozgásformák állnak a legközelebb. Természetesen nem csak testmozgással erősíthetők az izmok. Léteznek olyan kiegészítők, tápanyagok, gyógynövények, amelyek nagyon sokat jelentenek az izmok megerősítésében, az izomerő növelésében. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az izmok megerősítésében, pontosabban az izmok edzés utáni helyreállításában nagy szerepük van a probiotikumoknak. Intenzív edzést követően ugyanis tejsav halmozódik fel az izmokban. Ez ugyan normális jelenség, azonban sokan az úgynevezett izomláz miatt nem edzenek a későbbiekben olyan intenzíven, hiszen megijednek ettől a fájdalomtól. A probiotikumoknak azonban nagy szerepük van a fájdalom csökkentésében. Edzés után közvetlenül javasolt olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek probiotikumokban bővelkednek.

A kreatin szintén nagyon népszerű kiegészítő azok körében, akik rendszeresen sportolnak, edzenek. Ugyanis bizonyított tény, hogy a kreatin nemcsak a teljesítményt növeli, hanem fokozza az izmok növekedését, javítja az általános erőt, és fokozza a gyógyulási folyamatokat is.

A cseresznyelé és a zellermag szavak hallatán nem az edzés és az izmok jutnak eszünkbe, pedig nagyon is sok közük van ezekhez a kifejezésekhez. Ezek a kiegészítők ugyanis segítenek kiüríteni a szervezetből a felesleges húgysavat, illetve olyan antioxidánsokat biztosítanak a szervezet számára, amelyek segítenek az ízületek és az izmok helyreállításában.

Az L-glutamin egy olyan aminosav, amely nagyon hamar kiürül a szervezetből, különösen edzést követően. Az L-glutamin segít az izmok újraépítésében, helyreállításában, javításában és védelmében. Nemcsak az izmokat támogatja meg, hanem a bélrendszert és az immunrendszert is.

A tojás egészséges zsírokat és fehérjét tartalmaz. Tápanyagban dús profilja, illetve leucintartalma izomépítő képességeikről ismertek.

Mérsékelten fogyasztva a diófélék is hozzájárulnak az izomépítéséhez. A fehérjék, a zsírok és a rostok tökéletes kombinációját kínálják, ily módon a diófélék az egyik legjobb táplálékai az izmoknak.

Az olívaolaj az egyszeresen telítetlen zsírok kiváló forrása, amely segíthet csökkenteni a gyulladást, és az izmok elvesztésének folyamatát is lassíthatja. Mindkét funkciója segíthet, amennyiben izomépítés a célunk.

A quinoa nagy mennyiségben tartalmaz vitamint, rostot, fehérjét és szénhidrátot, amely tápanyagok tökéletesek az izomépítéshez és az edzések előnyeinek maximalizálásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vérnyomáscsökkentés
  2024-03-26 19:47:32, kedd
 
  A magas vérnyomást mi magunk is csökkenthetjük egyszerűen fillérekből

A magas vérnyomás problémája egyre több embert érint. Nem meglepő, hiszen az életünk sok stresszel jár együtt, amin csak tovább ront a mostani járványos helyzet, ami mindenkit megvisel. A bizonytalanság, a dezinformációk tömege, a mindennapi megélhetés miatti aggódás, a bezártság sokaknál okozhat olyan fokú stresszt, ami hosszú távon nagyon kártékony lehet, hiszen ez az állapot megterheli a szívet.

Magas vérnyomás akkor alakul ki, amikor a vér erőteljesebben áramlik az artériákban, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami káros hatással van az erekre. Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen? Hogyan csökkenthetjük egyszerű, gyors és olcsó módszerekkel? Cikkünkben ezzel kapcsolatban adunk hatékony és egészséges tanácsokat.

A magas vérnyomás csökkentésében segítségünkre lehet a rendszeres mozgás. Nem kell ehhez semmiféle drága eszköz, nem szükséges edzőtermi bérletet sem váltani, hiszen otthonunk kényelmében is nagyon sokféle mozgásformát kipróbálhatunk.

Amennyiben magas a vérnyomásunk, mindenképpen meg kell néznünk, hogy nem vagyunk-e túlsúlyosak, ugyanis az elhízás is oka lehet a vérnyomás emelkedésének. Azért fontos, hogy a derékbőségünk ne legyen jelentős, mivel a metabolikus szindrómaa a hasi elhízással összefüggésben alakul ki. Ez az állapot együtt jár a trigliceridszint emelkedésével, a magasabb vércukor- és koleszterinszinttel, illetve és magas vérnyomással, ami azért is nagyon veszélyes, hiszen ezek mind okai lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy amennyire csak tudjuk, csökkentsük a hasi zsír mennyiségét.

A dohányzás nagy mértékben károsítja az egészséget és természetesen az ereket is. Minden egyes elszívott cigaretta után megemelkedik a vérnyomás, ami akár magas szinten is maradhat. A dohányzás mellett a rendszeresen bevitt és nagymértékű alkohol is károsan hat az egészségre, és még a vérnyomást is megemeli.

A legnagyobb vérnyomásnövelő hatása talán a stressznek van, amit ugyan nem mindig tudunk elkerülni, de a stresszoldó technikáknak nagyon hasznosak lehetnek. Leginkább azért fontos a napi stressz csökkentésére törekedni, hogy ennek köszönhetően mérséklődjön a magas vérnyomást, ami nemcsak a szívünk, hanem az ereink számára is előnyös.

A növényi táplálkozás is sokat segíthet, hogy normális tartományba tereljük a vérnyomásunkat. A zöldségek nagyon egészségesek és csak kevés kalóriát tartalmaznak. A magas cukortartalmú gyümölcsöket kerüljük, viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a sokféle zöldségek sok rostot tartalmaznak, melyek nagyon előnyösek az egészségünkre nézve, és még a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az időszakos böjt és a vérnyomás
  2024-03-26 19:44:42, kedd
 
  Az időszakos böjt csökkentheti a magas vérnyomást - kinek nem ajánlott?

Napjainkban sokan élnek az időszakos böjt adta lehetőségekkel. Talán ennek egyik oka, hogy az időszakos böjt csökkenteni tudja a magas vérnyomást, elősegíti a fogyást, mérsékli a gyulladást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen betegségeket okoz a magas vérnyomás, és hogyan járul hozzá az időszakos böjt a vérnyomás csökkentéséhez!

A magas vérnyomás számos betegség kockázatait növeli meg, ilyen például a szívroham, a szívelégtelenség, a stroke, a vesebetegségek és a szembetegségek.

Azonban az életmódbeli változtatások kiemelt szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Különösen igaz ez, ha az étrendünkön változtatunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az időszakos böjt is nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Ebben többféle mechanizmus is részt vesz.

Az időszakos böjttel kalóriakorlátozás következik be, ami már alapjaiban is képes a magas vérnyomás csökkentésére. Amikor böjtölünk, akkor az idegrendszer is nyugodtabb állapotba kerül. Amikor többet eszünk a kelleténél, akkor az agy is éberebbé válik, ez a hatás pedig vérnyomás-emelkedéssel jár együtt.

A böjt a bél mikrobiomján keresztül is képes a magas vérnyomás csökkentésére, hiszen minél jobb állapotban van a bél mikrobiomja és ezáltal az immunrendszer, ez annál pozitívabb hatást fejt ki a vérnyomásra.

A böjt lehetővé tesz némi fogyást, és vizet is veszítünk, ami szintén aktívan hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

Mivel a böjt alapjaiban csökkenti a vérnyomást, így azok, akik alacsony vérnyomásban szenvednek, mindenképpen nagyon alaposan tervezzék meg a böjti időszakot. Hiszen ilyenkor csökken a vérnyomás, ami alapból alacsony, és különféle tüneteket tapasztalhatnak, például ilyen a szédülés, a fáradtság, de még ájulás is bekövetkezhet.

Vannak olyan állapotok, élethelyzetek és betegségek, amikor nem javasolt a böjt: terhes nők, gyermekek, idősek, alacsony vérnyomásban szenvedő, alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek, cukorbetegek, étkezési zavarokkal küzdő emberek, immunhiányos állapotban szenvedő emberek, alacsony testsúllyal rendelkező emberek esetében. A böjt nem ajánlott a 18 éven alattiaknak, azoknak, akik étkezési zavarral küzdenek, illetve az aktívan sportolóknak. A cukorbetegség és más krónikus betegség is kizáró ok lehet, illetve az is, ha valaki gyógyszert, gyógyszereket szed.

Az időszakos böjt során vizet veszít a szervezet, így nagyon lényeges, hogy ebben az időszakban odafigyeljünk a megfelelő hidratációra.

Az időszakos böjtnek más jótékony hatása is létezik, ilyen például a magas koleszterinszint csökkenése, a fogyás, a javuló vércukorszint és inzulinérzékenység, illetve a szervezetben csökkenő gyulladás.

Az időszakos böjtnek lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Ezek közé tartozhat az éhség, a fáradtság, az álmatlanság, az ingerlékenység, a csökkent koncentráció, a hányinger, a székrekedés és a fejfájás. A legtöbb mellékhatás azonban csak néhány napig tart.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.