Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A menta segíti az összpontosítást
  2024-03-09 21:26:24, szombat
 
 



A menta segíti az összpontosítást, fokozza az éberséget és a kognitív teljesítményt - mentasziruprecepttel

A mentának rengeteg előnye létezik az egészségünkre: jót tesz az emésztésnek, az orális egészségnek és még a kognitív teljesítménynek is. Ha csökken a figyelmünk, akkor csak kortyolgassunk el egy csésze mentateát, hiszen növeli a fókuszt és a koncentrációt is.

A menta egy rendkívül népszerű gyógynövény, melynek frissítő az illata, és hűsítő hatással rendelkezik. Elsősorban a Közel-Keleten és Európában őshonos, de ma már a világ minden táján termesztik és kedvelik.

A borsmentát évszázadok óta alkalmazzák kulináris és gyógyászati célokra is. Ízesítőként is használják, hiszen készítenek belőle teát, fagylaltot és cukorkát. Szappanokban, gyertyákban és testápolókban is felhasználják a borsmentát, hiszen rendkívül kellemes az illata.

A mentalevelekből ízletes teát készíthetünk, amely nagyon pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére. A mentol mint vegyület csökkenti a fejfájást és az izomfájdalmakat, illetve a könnyebb légzést is biztosítani tudja.

A borsmenta segíthet a jobb fókusz és koncentráció kialakításában. Korábbi kutatások szerint a borsmentaolaj növelheti az éberséget és a teljesítményt, csökkentheti a fáradtságot, és stimulálhatja a központi idegrendszert.

Egyes tanulmányok szerint a borsmenta aromája fokozza az általános éberségi állapotot, ezzel segítve a konkrét feladatokra történő összpontosítást, illetve a teljesítmény javulását.

Egy másik tanulmány szerint a borsmenta-illóolaj aromája javítja a kognitív teljesítményt, és növeli az éberséget is. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy a csoport részvevőire miként hat az ylang-ylang- és a borsmenta-illóolaj. A vizsgálat lezárta után megállapították, hogy a borsmentát használó egyének éberebbek voltak, mint azok a vizsgálati alanyok, akiknél a másik illóolajat alkalmazták.

Egy vizsgálatba sofőröket vontak be. Az egyik csoport tagjainak borsmenta-illóolajat kellett szaglászniuk, míg a másik csoport tagjai nem kaptak ilyen lehetőséget. A vizsgálat eredménye az volt, hogy azok a sofőrök, akik borsmenta-illóolajat inhaláltak, sokkal éberebbek voltak, illetve a gyógynövény jelentősen csökkentette esetükben a fáradtságot és a frusztrációt is.

Egy másik tanulmány szerint a borsmenta szájon át történő bevitele támogatja a kognitív teljesítményt, különösen a figyelemhez kapcsolódó feladatokban, és még a hangulatra is pozitív hatással van.

A menta mentol komponenst is tartalmaz, amely stimulálja a hippokampuszt, amely az agynak a memóriát és tanulást irányító része. Az illat alapvetően éberségre és figyelemre késztet. Támogatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy ösztönzi a tanulási és a memóriaképességet.

A mentának számos más pozitív hatása is van az egészségre, például támogatja az emésztőrendszeri egészséget: segít enyhíteni a puffadást és az ezzel járó kellemetlenségeket.

A menta hűsítő tulajdonságai és izomlazítást támogató képessége enyhíti a fejfájást, és sok esetben még migrén esetén is hatékony lehet az aromaterápiás hatása.

Ha szeretnénk fokozni a teljesítményünket, akkor készítsünk mentaszirupot, amelyet minden egyes nap használhatunk a teánkba elkeverve. Mutatjuk is, hogyan készül a mentaszirup!

Mentaszirup hozzávalói:
2 csésze nyers méz,
egy kisebb csokor menta,
1 nagyobb bionarancs,
1 biocitrom,
1 biolime.

Elkészítése:
Mossuk meg a mentát, és tépkedjük le a leveleket a szárról. Karikázzuk fel a biogyümölcsöket. Vegyünk elő egy befőttesüveget, és először rakjunk bele 2 evőkanál mézet, majd erre jön egy sor mentalevél, egy narancskarika, aztán ismét méz, menta, de most egy citromkarika, aztán pedig a lime. Folytassuk a rétegezést, amíg van minden alapanyagból. Tároljuk sötét helyen az üveget. Két hét múlva használhatjuk is ezt a remek szirupot. Teába is tehetünk belőle, de önmagában is fogyaszthatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az olvasás egészségre gyakorolt hatásai
  2024-03-09 21:22:31, szombat
 
  Az egyik legjobb szabadidős tevékenység nem más, mint az olvasás. Nemcsak egy szórakoztató hobbiról van szó, de még a testi és lelki egészséget is szolgálja. Mutatjuk is, hogyan!

Régebben, míg az embereknek nem volt telefonjuk és mindenféle olyan eszközük, amelyekkel lehetett az interneten böngészni, sokan olvastak, amikor csak az idejük engedte. Napjainkban is egyre többen találnak vissza az olvasás örömeihez, merthogy az olvasás valóban boldogsággal tölthet el bennünket amellett, hogy rengeteg pozitív hatása van az egészségre nézve.

Ha sokat olvasunk, mentálisan is sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk, merthogy az olvasásnak nagyon sok pozitív hatása van a lélekre. Ez annak köszönhető, hogy olvasás hatására csökken a szervezetünkben a stressz-szint. Épp annyira pozitív hatása van, mint a jógának vagy éppen a meditációnak.

Már a kisgyerekek is szeretik, ha esténként olvasunk nekik. Ennek hatására nemcsak hamarabb megnyugszanak, de nem lesznek feszültek, könnyen ellazulnak, és hamarabb is elalszanak. Felnőttek esetében éppen olyan hatásos az olvasás, mint a gyerekeknél. Ha esténként nehezen alszunk el vagy nem alszunk eleget, álmatlanságban szenvedünk, akkor a megoldás nem más, mint az olvasás. A kutatások is azt mutatják, hogy az olvasás és az alvás mennyisége, illetve minősége között szoros az összefüggés. Minél jobban tudunk éjszakánként aludni, annál jobban tud a szervezetünk regenerálódni, azaz a szervezetünk annál hatékonyabban képes kijavítani a nap közben ejtett hibákat.

Az olvasásnak kiemelt szerepe van a kognitív funkciók növelésében is. Idősebb korban a kognitív képességek gyakran hanyatlani kezdenek, azonban rendszeres olvasással megelőzhetjük ezt a problémát. Az olvasás ugyanis edzésben tartja az agyat és nagyon pozitívan hat az agysejtekre, illetve az agysejtek közötti kommunikációra. A rendszeres olvasás a memóriát is fejleszti, mint ahogyan a keresztrejtvényfejtés is.

Mivel a rendszeres olvasás csökkenti a stresszt, jó alvást biztosít és még az agy működésére is jó hatással van, ezért elmondható, hogy ezek a pozitív hatások akár az élettartamot is jelentősen megnövelhetik. Tehát tanulmányok szerint az olvasás segít a stressz csökkentésében, valószínűleg azért, mert nagy koncentrációt és összpontosítást igényel. Egy tanulmány azt írta le, hogy már 10 perc olvasás után is csökken az izomfeszültség és lassul a pulzusszám. A stressz csökkentése jót tesz az immunrendszernek. Stressz hatására ugyanis a szervezet kortizol nevű stresszhormont termel, ami gyulladáshoz vezet, a gyulladás pedig fokozza a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Az olvasás remek módja az esti kikapcsolódásnak. Sokkal jobb alternatíva, mint az ágyban telefonozni és számítógépezni, ugyanis ezek kék fényt bocsájtanak ki, ami akadályozhatja a minőségi és mennyiségi alvást.

Az olvasás segíthet a mások iránti empátia fejlesztésében is. Az olvasás során megismert történetek segítenek más embereket - és természetesen saját magunkat is - jobban megérteni. Ez az egyik legjobb módja az önmegismerésnek és az önfejlesztésnek, ami nemcsak a lelki egészséget, hanem a fizikai és szellemi egészséget is javítja, fokozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mi állhat a keserű szájíz hátterében?
  2024-03-09 21:19:45, szombat
 
  Önmagában a keserű szájíz is kellemetlen leheletet okoz. De mi is lehet az oka, ha valaki folyton keserű szájízt tapasztal, és sehogy sem tud tőle megszabadulni? Ennek jártunk most utána.

A keserű szájíz hátterében sokféle betegség és egészségi probléma, illetve életmódbeli szokás állhat. A refluxbetegség is kiváltója lehet ennek a problémának, ilyenkor ugyanis a gyomorsav egy része a nyelőcsőbe áramlik vissza, ami oka lehet a rossz szájíz kialakulásának. Ez a betegség gyakran okoz még íz- és szagérzékelési zavarokat is. A savas reflux tehát keserű és savas szájízt hagy maga után. A reflux okozhat még gyomorégést, felső hasi fájdalmat, hányingert és rekedtséget is. A kezelési módhoz tartozik a savas ételek elkerülése, egyszerre kisebb ételadagok fogyasztása és az ideális testsúly elérése.

Egyes gyógyszerek is megváltoztathatják a szájízt. Ide tartoznak az antibiotikumok, a magas vérnyomásra, a szívbetegségekre vagy a pajzsmirigybetegségre szedett gyógyszerek. A gyulladáscsökkentők és az antihisztaminok is okai lehetnek a keserű szájíz kialakulásának. A kalcium, a vas, a D-vitamin és a multivitaminok mind-mind okozhatnak kellemetlen, fémes ízt a szájban.

A probléma kialakulásában nagy szerepe lehet a nem megfelelő szájhigiéniának, az ínybetegségnek, a szájfekélynek, a szájüregi gombás fertőzéseknek, például a szájpenésznek.

A krónikus betegségek is befolyásolhatják a szájban a rossz ízérzékelést, ilyen például a vesebetegség, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegség, de még a felső légúti fertőzések, például az arcüreggyulladás is okozhat ilyen vagy ehhez hasonló panaszokat.

A rossz szájíznek tápanyaghiány is állhat a hátterében. Amennyiben nincs elegendő A-vitamin, cink és B12-vitamin a szervezetünkben, úgy kialakulhat ez a probléma.

A menopauza sok változást magával hozhat. A szájüregi nyálkahártya is vékonyodik, sokan tapasztalnak égő érzést a szájüregben, illetve a kellemetlen ízérzékelés is lehet az egyik velejárója a menopauzának.

Ha a szorongás és a stressz szintje magas a szervezetben, ez stimulálhatja a testben fellépő válaszokat, amelyek szintén megváltoztathatják a szájízünket. A szorongás szájszárazságot is okoz, ami kellemetlen lehelettel párosul. Az ízlelőbimbók közvetlenül kapcsolódnak az agy idegeihez. Az idegeket befolyásoló és a megváltozott ízt okozó állapotok közé tartoznak az agydaganatok, a demencia, az epilepszia.

Mindenképpen ki kell derítenünk, hogy esetünkben mi is okozza a problémát, hiszen a keserű szájíz hátterében állhatnak banális, de komolyabb okok is. Minél hamarabb derül fény az okra, annál hamarabb orvosolni tudjuk ezt a problémát, és meg is könnyebbülünk, ha kiderül, hogy nincs semmi komoly bajunk.

Addig is sokat tehetünk a probléma orvoslásának érdekében. Tartsuk fenn a megfelelő szájhigiéniát. Csökkentsük azoknak az ételeknek és italoknak a fogyasztását, amelyek keserű szájízt okozhatnak, például ilyen a vörös hús, a kávé és a tea is.

A tápanyagokban gazdag ételek is sokat segíthetnek a probléma kiküszöbölésében, például a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Májegészségért máriatövissel
  2024-03-09 21:14:03, szombat
 
 



Az emberi májra rengeteg feladat hárul és rendkívül sok funkciót tölt be. Elsősorban biztosítja a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjét, de a szervezet méregtelenítése is a feladatai közé tartozik.

A máriatövis elsősorban a mediterrán országokban őshonos, de ma már sok európai országban termesztik, többek között a szilimarin nevű hatóanyaga miatt, amelyet mára már gyógyító hatású vegyületnek kiáltottak ki.

A gyógynövény rengeteg előnnyel bír az egészségünk szempontjából. A máriatövis lassítja, de meg is akadályozhatja az életkorral összefüggő agyi betegségek vagy memóriazavarok kialakulását. Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így védelmet jelenthet az agy neuronjai számára, illetve megakadályozhatja az állapotromlást olyan betegségek esetében, mint amilyen az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

A szilimarin vegyület csökkenti az agysejtek oxidatív károsodását és csökkenti azoknak az amiloid plakkoknak a létrejöttét, amelyek felelőssé tehetők az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ezek a plakkok azért is veszélyesek, mivel felhalmozódhatnak az idegsejtek között, ami megakadályozza nemcsak az egymás közötti kommunikációjukat, hanem az egészséges működésüket is.

A máriatövisben olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek hasonlóképpen működnek, mint egyes 2-es típusú cukorbetegségre szedett gyógyszerek, ily módon javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. Ha azonban cukorbeteg és gyógyszert is szed, semmiképpen se kezdje el a máriatövis szedését, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával!

Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a máriatövisben található szilimarin nevű vegyület stimulálhatja a csontok mineralizációját és ezzel segíthet ellensúlyozni a csontritkulás hatásait. Ez különösen nagyon kedvező hatás azon nők számára, akik a posztmenopauza szakaszába léptek.

A gyógynövény nemcsak a máj egészségét védi, de abban az esetben is fordulhatunk hozzá bizalommal, ha már bekövetkezett a májkárosodás. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy javítani tudja a májbetegségben szenvedő betegek májfunkcióit. A gyógynövény ezen kívül csökkentheti a szervezetben és a májban felhalmozódó szabad gyököket, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a máj metabolizálja a toxinokat.

A gyógynövénnyel kapcsolatban az is igazolódott, hogy nagyon hatékony az emésztési zavarok természetes kezelésében.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy a máriatövis csökkenteni tudja a koleszterinszintet, ily módon minimalizálhatja a szívbetegségek kockázatait.

A krónikus gyulladás számos betegség kialakulásában játszik kulcsszerepet. Okozhat cukorbetegséget, szívbetegséget, allergiákat és ízületi gyulladást is. A máriatövis azonban elnyomja a sejtek gyulladását, ugyanis szabályozni tudja a citokineket, amelyek felelősek a szervezet gyulladásos válaszaiért.

A máriatövis erős antioxidáns hatással rendelkezik. A kutatók szerint ez a remek tulajdonság olyan állapotokat is kezelhet, mint hepatitisz, cukorbetegség, szívbetegségek vagy depresszió, azonban ennek százszázalékos kijelentéséhez még további vizsgálatokra lehet szükség.

A gyógynövény azokon a személyeken is segíthet, akik az úgynevezett metabolikus szindrómában szenvednek, amely állapot növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatait. Kutatások szerint a máriatövis-kivonat csökkentheti a vércukorszintet, az összkoleszterinszintet, a trigliceridszintet, ami jelentős védelmet jelenthet a metabolikus szindróma kialakulása ellen. A gyógynövényből készülhet tea, de kapszula és tabletta formájában is szedhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg
  2024-03-09 20:53:12, szombat
 
 



Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg: bulgur - zöldbabos bulgursaláta-recepttel

A bulgur egy ősi étel, amelynek kimagasló a tápértéke és tápanyagtartalma. Már a Bibliában is említést tesznek róla, illetve az ókorban is nagyon kedvelték, és igencsak gyakran fogyasztották. A bulgur nagyszerűen párosítható zöldségekkel és fűszernövényekkel, talán ez is az oka, hogy hazánkban is ennyire sokan kedvelik.

A bulgur egészségre vonatkozó előnyei elsősorban a gabona (jelen esetben: búza) magas rosttartalmából származnak, a magas rosttartalmú gabonák ugyanis segítik az emésztést. Az élelmi rostok magas szintje serkenti az emésztési folyamatokat a szervezetben és megelőz bizonyos egészségi problémákat, mint például görcsök, puffadás, székrekedés. A rost javítja a tápanyagfelvétel hatékonyságát a bélben, illetve a koleszterin-egyensúlyt azáltal, hogy eltávolítja a felesleges omega-6 zsírsavakat, és így azok nem halmozódnak fel az artériákban.

A bulgur képes a vércukorszintet is javítani a szervezetben, éppen ezért kedvező ez a gabona a 2-es típusú cukorbetegek számára, ugyanis az inzulin felszabadulásának optimalizálásával segít megelőzni a vércukorszint drasztikus megemelkedését, illetve csökkenését, ami nagyon veszélyes lehet azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.

A bulgurban található ásványi anyagok átfogó profilja számos szervrendszerünk számára fontos, de különösen a csontok szilárdságát tudja biztosítani. Az öregedéssel a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken, éppen ezért nagyobb mennyiségű foszforra, mangánra és vasra van szükségünk a csontok egészségének megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. A bulgur sok olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely aktívan hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

A bulgur a szív- és érrendszer egészségét is segíti, ugyanis jelentős mennyiségű kálium található meg benne. A kálium egy ismert értágító, ami azt jelenti, hogy csökkenti az erek és az artériák terhelését, és ezzel a vérnyomást is. Azok számára javasolható a bulgur rendszeres fogyasztása, akiknél magas a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a kockázata.

A bulgur vitaminok és ásványi anyagok sorát tartalmazza, amelyek mind-mind pozitívan hatnak az immunrendszer egészségére és működésére.

A vas kulcsfontosságú ásványi anyag az étrendünkben. Ez a tápanyag pozitívan hat a keringési rendszerre is. Vashiány során vérszegénység alakul ki, ami pedig gyengeséget, dezorientációt, fáradtságot és gyomorbetegségeket okozhat. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor nem lesz olyan élénk a keringésünk, és még az energiaszintünk is lecsökken.

A bulgur fitonutriens antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segíthetnek a gyulladás megszüntetésében, illetve az egészséges sejtek mutációjának csökkentésében, ami köztudott, hogy rákos betegségeket generálhat. A szervezetben lévő szabad gyökök stimulálják az oxidatív stresszt, ezzel gyulladást és sok-sok betegséget okozva.

A bulgurt fogyaszthatjuk köretként, de salátaként is megállja a helyét. Most egy remek bulgursaláta-receptet mutatunk be.

Zöldbabos bulgursaláta hozzávalói:
2 csésze bulgur,
egy csésze kisebb zöldbab,
fél csésze zöldborsó,
egy kisebb csokor petrezselyem,
egy nagyobb paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint olívaolaj, só és bors.

Elkészítése:
Pároljuk roppanósan puhára a zöldbabot és a zöldborsót is. Készítsük el a bulgurt, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük át egy salátástálba, majd keverjük hozzá a borsót és a zöldbabot is, illetve a kisebb szeletekre vágott paradicsomot. Reszeljük le a fokhagymát, majd keverjük bele a megborsozott, megsózott olívaolajba. Adjuk ezt is a salátánkhoz. Végezetül szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A masszázs még a depressziót is elűzi
  2024-03-09 20:47:45, szombat
 
  A masszázs még a depressziót is elűzi - más alternatív terápiák is segítenek

Sokan szeretnek masszázsszalonba járni, hiszen egy-egy terápiás kezelést követően úgy érezhetjük magunkat, mintha kicseréltek volna. Nemcsak a testünk lélegzik fel egy-egy kezelést követően, de lelkileg is sokkal jobban érezhetjük magunkat.

A masszázs során ellazulnak az izmaink, azaz megszűnik az izmok görcsös feszessége. Márpedig sok esetben ez okozza a fájdalmainkat is, legyen szó hát-, nyak-, avagy fejfájásról.

A masszázsnak rengeteg előnye van, nemcsak az izmok ellazításában segít, hanem csökkentheti a stressz, a szorongás és a depresszió tüneteit, jobb vérkeringést eredményez, és még a nyirokrendszert is stimulálja. Ha ízületi gyulladásban vagy más mozgásszervi betegségben szenvedünk, akkor számíthatunk arra is egy-egy masszázskezelést követően, hogy sokkal rugalmasabbak leszünk, és fokozódni fog a mobilitásunk.

Hozzáértők szerint amennyiben testi panaszaink vannak, vagy a lelkünket szeretnénk masszázs segítségével gyógyítani, akkor heti egy alkalommal mindenképpen el kell mennünk egy masszázsszalonba, hogy aztán jobban, komfortosabban érezzük magunkat.

Egy-egy masszázskezelést követően fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk. A masszázs ugyanis fokozza a vérkeringést és hidratálja az izomszöveteket, így sok vizet veszítünk ezáltal. A nyújtás és az étkezés is javasolt masszázst követően, de a pihenésnek is nagy szerepe van, hiszen ezzel is megtámogatjuk a testünk regenerációját és gyógyulását. A legfontosabb pedig az, hogy élvezzük a masszázs pozitív hatásait. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a rendszeres masszázs nagyon eredményesen csökkenti a nyak- és vállfájdalmat. Nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem a mozgástartományt is segít megnövelni.

A masszázst gyakran használják az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére, például a krónikus ízületi fájdalom, a merevség csökkentésére, a mozgástartomány növelésére és a betegség miatt kialakult alvászavar és szorongás csökkentésére, illetve megszüntetésére.

A rendszeres masszázs nagyon hatékonyan csökkenti az izmok merevségét, az izmokban kialakult feszültséget. Mindemellett fokozza a szervezetben a véráramlást, csökkenti a stresszt, és jobb hangulatot eredményez, hiszen a mélyszöveti masszázs hatására oxicotin- és szerotoninhormon szabadul fel a szervezetben, amelyek jó hangulatot biztosítanak.

A masszázs mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást csökkenteni tudja. Sportolóknál is gyakran alkalmaznak masszázsterápiát, mivel jelentősen fokozza a sportteljesítményt.

Mi segíthet még a szorongás és a depresszió elűzésére? A pszichoterápia is nagyon sokat segíthet. A pszichoterápia magába foglalja a terapeutával történő beszélgetést. A beteg olyan tanulási technikákat és megküzdési mechanizmusokat sajátít el, amelyek nagyon hatékonyan oldják a szorongást és kezelik a depressziót.

A fényterápiát nagyon gyakran használják szezonális affektív rendellenesség esetén, amely a depressziónak az egyik válfaja. A fényterápia segíthet szabályozni a hangulatot és javítja a depresszió tüneteit.

A depresszióban vagy szorongásban szenvedők számára kulcsfontosságú a stresszkezelés és a relaxációs technikák felfedezése és alkalmazása. Az alternatív terápiák, mint például a meditáció, a masszázs, az akupunktúra és a gyógynövény-kiegészítők szintén segítenek a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Bőrápolási hibák, amelyektől idősebbeknek tűnünk
  2024-03-09 20:32:10, szombat
 
  A bőrápolási rutinnak csak néhány éve van nagy kultusza hazánkban. Bevallom, amikor fiatalabb voltam, csak tiszta vizet használtam az arcom lemosásához, illetve egy jó hidratáló krémet. Abban az időben még nem hámlasztottunk, nem használtunk szérumokat és nemigen törődtünk a fényvédelemmel. Nyáron a strandon ugyan bekentük magunkat naptejjel, de nem használtunk mindennap - még télen is - fényvédő krémet.

Azonban mára kialakult egy olyan bőrápolási rutinom, amely valóban szemmel láthatóan jót tesz a bőrömnek, de csakis annyi kozmetikumot használok, amitől úgy érzem, hogy az még elég és kényelmes a bőrömnek. Mutatunk is néhány olyan dolgot, amiről soha nem szabad elfeledkeznünk, ha szeretnénk hosszú ideig megőrizni a bőrünk szépségét és egészségét!

Sokan úgy vélik, hogy csak nyáron és csakis a strandon kell fényvédőt használni, pedig ez nem egészen így van. A fényvédő rendszeres használata ugyanis nagyon jót tesz a bőrnek, mivel megakadályozza a nap káros sugarai által okozott bőrkárosodásokat. Napkárosodást minden egyes nap elszenvedhetünk és nemcsak nyáron, hanem más évszakokban is.

Sokan nem használnak csak télen hidratálót, pedig a bőrnek nyáron is nagy szüksége van hidratálásra. És az is egy tévhit, hogy csak a száraz arcbőrrel rendelkező személyeknek van szükségük bőrhidratálásra. A zsíros arcbőrűeknek is éppen úgy hidratálni szükséges az arcbőrüket, hogy a bőr megőrizze a nedvességtartalmát. A hidratálónak nemcsak az a funkciója van, hogy hidratálja a bőrt, hanem segít lassítani a bőr öregedési folyamatait is, azaz a hidratáló rendszeres használatával csak később jelennek meg a finom vonalak és ráncok.

Az ivóvíz elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk egészséges, puha és ragyogó maradjon. A rendszeres vízfogyasztás ugyanis segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat, illetve a bőrt is egészségesen tartja. A folyadékegyensúly fenntartása az általános egészség kulcsa is.

Az arc vízzel történő mosása segít megszabadítani a bőrünket a szennyeződésektől és a baktériumoktól, a hámlasztás során pedig az elhalt hámsejtektől szabadítjuk meg a bőrünket, amelyek felgyorsítják a bőrben zajló öregedési folyamatokat. Azonban a hámlasztást sem szabad túlzásba vinni, ugyanis a túlzott hámlasztás károsíthatja a bőrt és növelheti a krónikus gyulladás, a pattanások, a szárazság és a pigmentáció kialakulásának kockázatait. Ha túl sokat hámlasztunk, akkor a bőr megereszkedik, ráncok jelennek meg az arcon, és a szem alatt úgynevezett táskák, duzzanatok jönnek létre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Zsírégetést fokozók
  2024-03-09 20:30:11, szombat
 
  Már tíz kilós súlygyarapodás is nagy terhet jelent számunkra - zsírégetést fokozó zöld teás receptek

Az elhízás ma már népbetegségnek tekinthető. Felgyorsult életmódunk és a feldolgozott élelmiszerek párosítása az egyik leggyakoribb oka az elhízásnak. Más okok miatt is küzdhetünk súlyfelesleggel, pedig ez igencsak veszélyes, hiszen ma már tudományos kutatások is igazolják, hogy már 10 kilónyi súlygyarapodás is igen nagy terhet ró ránk és az egészségünkre.

Milyen okai lehetnek a hízásnak? Az egyik ok nem más, mint a krónikus stressz. Ilyenkor ugyanis megemelkedik a kortizol szintje, ami bekapcsolja a zsírraktározást a szervezetben.

Az allergének, mint a laktóz vagy a glutén, gyulladást váltanak ki a szervezetben, ami lehetetlenné teszi a zsírégetést. Ezek a táplálékok nemcsak súlygyarapodást, hanem fáradtságot és vércukorszint-ingadozást is okoznak.

Egy kutatás során azt is megállapították, hogy az ülő életmód is oka lehet az elhízásnak. Ha naponta hat vagy ennél több órát töltünk ülve, igencsak nagy az esélye a korai halálozásnak. Ha azonban felhagyunk az ülő életmóddal, nemcsak sikerülhet lefogynunk, de nem fogunk tovább hízni sem, és nagyobb egészségnek fogunk örvendeni.

Amennyiben a bélbaktériumok nincsenek egyensúlyban, akkor a zsírégető folyamat sem indul be a szervezetben. Ha túlsúlyba kerülnek az úgynevezett rossz bélbaktériumok, akkor ez nemcsak súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, hanem szisztémás megbetegedésekhez is vezethet.

A szervezetünkben toxinok, méreganyagok is felhalmozódhatnak, ez pedig felborítja a hormonok egyensúlyát, ami elhízást eredményez. Minél kiegyensúlyozatlanabb a hormonok működése, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy képtelenek leszünk lefogyni.

A mértéktelen cukorfogyasztás megterheli a sejtjeinket és szerveinket, ami szintén szisztémás károsodáshoz vezethet. A cukor növeli az LDL-koleszterin-szintet, ami pedig károsan hat a szív- és érrendszer egészségére.

Hogyan és milyen módszerekkel fogyhatunk? Több taktika is létezik, de az tény, ha csökkentjük a cukorbevitelünket, akkor látványos eredményeket is elérhetünk a fogyás területén.

A legtöbb felnőtt azért hordoz magán tíz vagy ennél több kilogrammnyi súlyfelesleget, mivel ezek az ételek komoly súlygyarapodást okoznak. Részesítsük előnyben a feldolgozatlan táplálékokat, és ha csak tehetjük, mi magunk készítsük el az ételeinket.

Az egészséges zsírok, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon pozitívan hat az egészségre és természetesen a súlyunkra is.

Az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás lehet az egyik legjobb módja a fogyásnak. Törekedjünk arra, hogy ne érjük el még ezt a kritikus tíz kilogrammnyi súlyfelesleget sem, mert minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lesz megszabadulni a plusz kilóktól.

Zöld teából mi magunk is nagyszerű zsírégető italt készíthetünk. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Fahéjas zöld tea hozzávalói:
1 teáskanál zöldtea-levél,
1 fahéjrúd,
ízlés szerint méz és citromlé.

Elkészítése:
Tegyünk fel fizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a fahéjrudat. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük, és mézzel, citromlével ízesítsük.

Rózsaszirmos zöld tea hozzávalói:
1 evőkanál zöldtea-levél,
1 evőkanál szárított rózsaszirom,
méz és lime leve.

Elkészítése:
Tegyünk fel kb. 1 liter vizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a rózsaszirmot. Hagyjuk állni 15 percig, szűrjük le, majd adjuk hozzá a mézet és a lime facsart levét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Az újhagyma javítja a szívfunkciókat, megerősíti a csontokat
  2024-03-09 20:18:13, szombat
 
 



Az újhagyma javítja a szívfunkciókat és megerősíti a csontokat - fokhagymás-újhagymás mártogatósrecepttel

A hagymacsaládba tartozó újhagymát már mindenki nagyon várja a tavaszi hónapokban, aki kedveli ezt a zöldséget. Egy igazi vitaminbomba a hosszú és hideg tél után, amikor is már nagyon vágyunk és várunk a friss hazai zöldségekre. Az újhagyma bőségesen ellátja a szervezetünket tápanyagokkal, hiszen gazdag tárháza a C-vitaminnak, amely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, a K-vitaminnak, amely az optimális véralvadást és a sebgyógyuló mechanizmust segíti. Van még benne A-vitamin is, amely javítja a látást. Folát- és mangántartalma fokozza a vörösvértestek szintézisét és keringését, illetve az izomerőt és az idegjelző funkciókat. Mivel antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes hatásokkal is rendelkezik, így megakadályozhatja a kontrollálatlan daganatnövekedést a szervezetben.

Nemcsak a hagyma, hanem a szára is bőséges mennyiségű kénvegyületeket tartalmaz. Ezek rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, ugyanis hatással vannak az enzimaktivitásra, amely lassítja a rák progresszióját, illetve elpusztítják a sejtproliferációt a belső szövetekben és szervekben.

Az allicin egy olyan bioaktív vegyület, amely a szív egészségét is javítja. Az újhagyma fitonutriensei ellazítják a szívhez vezető ereket, így akadályozva meg a magas vérnyomás kialakulását. Kvercetint is tartalmaz, amely megakadályozza a plakkfelhalmozódást az artériákban és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés létrejöttét.

Az újhagyma C-vitaminban is bővelkedik. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely védi a szervezet sejtjeit és erősíti az immunrendszert. Hasznos antioxidánsként a C-vitamin serkenti a szervek vérkeringését, megvédi a sejteket és szöveteket a káros szabad gyököktől és az oxidatív károsodástól.

Az újhagyma K-vitaminban is bővelkedik, amely segít szabályozni a véralvadást és a trombinfehérje-aktivitást, ezzel biztosítva a megfelelő sebgyógyulást és megelőzve a túlzott vérzést például sérülés esetén. A K-vitamin kulcsszerepet játszik a csontegészség fenntartásában is, segítve a csontok ásványianyag-sűrűségének növelését, a csontritkulás, a törések, az ízületi gyulladás kockázatainak csökkenését.

B1-, B2- és B3-vitaminban is bővelkedik az újhagyma, illetve rostokat is tartalmaz. Ezek szinergiában működnek, fokozzák a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjét a szervezetben, szabályozzák az étvágyat és megkönnyítik az emésztési folyamatokat. Antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, így hasznos lehet a gyomorfertőzések kezelésében, enyhíti az emésztési zavarokat, a hasi fájdalmat és javítja a bél egészségét.

Az újhagyma nemcsak salátákban állja meg a helyét, de nagyszerű mártogatósokat is készíthetünk ebből a finomságból. Most egy ilyen receptet mutatunk be.

Fokhagymás-újhagymás mártogatós hozzávalói:
1 kisebb fokhagyma,
10 dkg kenhető sajt,
1 kis pohár tejföl,
egy-egy csokor friss újhagyma, bazsalikom, petrezselyem,
1 kisebb lime,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
A mártogatós elkészítéséhez turmixra vagy botmixerre lesz szükségünk. Tegyük egy tálba a sajtot, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a megmosott, alaposan lecsepegtetett és nagyon apróra vágott fűszernövényeket és hagymát, a lime levét és ízlés szerint sót és borsot, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze. Ez a recept mártogatósként is nagyon jól működik, de pirítósra is kenhetjük, és még sültek mellett is megállja a helyét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A makuladegeneráció ellen is jó a fekete áfonya és a lutein
  2024-03-09 20:13:40, szombat
 
 



A makuladegeneráció egy olyan szembetegség, amely negatívan hat a látásra és ezzel a szem egészségére. Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek, a látott képek először csak elmosódnak, majd torzulnak, illetve egy idő után sötétek és foltosak is lehetnek.

A betegséget ugyan természetes módszerekkel sem lehet meggyógyítani, de sokat segíthetnek a folyamat lassításában és a tünetek enyhítésében. Mindenképpen szükség van azonban a hagyományos terápiára is, az itt felsorolt módszerek és lehetőségek csakis kiegészítő kezelésként alkalmazhatók, amit minden esetben meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A tünetek csökkentésében sokat segíthetnek a gyulladáscsökkentő táplálékok, a karotinoidokban, az antioxidánsokban bővelkedő ételek. Ide tartoznak a sárga és narancssárga zöldségek, mint például a sütőtök, a sárgarépa vagy az édesburgonya.

Sokat segíthetnek a bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya. Az áfonya ugyanis antociánokban bővelkedik, amelyek szintén remek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.

Érdemes a szivárványétkezést folytatni, hiszen a színes zöldségek és gyümölcsök gazdag forrásai az A-, E- és C-vitaminnak, amelyek szintén erős antioxidáns hatással bírnak.

A rendszeres vízfogyasztás is nagyon lényeges, hiszen segít abban, hogy mindig hidratáltak maradjunk, márpedig a szem hidratációja is elemi, hogy csökkentsük a tüneteket.

A fekete áfonya nemcsak antociánokat tartalmaz, hanem flavonoidokat is, amelyek fokozzák és javítják a véráramlást és biztosítani tudják a szem megfelelő működését.

Az omega-3 halolaj és a csukamájolaj is sokat segíthet azoknak, akik makuladegenerációban szenvednek, mivel csökkentik a szemben kialakuló nyomást, azaz a szemnyomás mértékét minimalizálják.

Az asztaxantin antioxidáns hatással rendelkezik, csökkenti a szemben a szabad gyökök mennyiségét, és ezzel a retinakárosodás előzhető meg.

A szemnek zeaxantinra is szüksége van, ugyanis hatására lassulnak az öregedési folyamatok a szemben, és még az oxidatív stressz mértéke is jelentősen lecsökkenhet.

A lutein egyes zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Nagy szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, hiszen erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Az omega-3 zsírsavak szintén fontosak a szem egészsége szempontjából. Minden kagyló és hal tartalmaz omega-3 zsírsavat. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább két alkalommal hal is szerepeljen az étrendben.

A cink és a réz közvetlenül és közvetve is hozzájárul a szem egészségéhez. Például a cink segít a szervezetnek felszívni az antioxidáns hatásokkal rendelkező A-vitamint, és szabályozza a sejtek működését is. Sok cinket tartalmaznak a húsok, a kagylók, a hüvelyesek és a csicseriborsó. Rézforrások: diófélék, leveles zöldségek, magvak, hüvelyesek, tojás.

Az olyan antioxidánsok, mint az A-, C- és E-vitamin, segítenek a szervezetnek a sejtkárosodás elleni küzdelemben. Az A-vitamin főleg a piros és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, míg a magvak és a növényi olajok az E-vitamin gazdag forrásai.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.