Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A klímaváltozás és táplálékaink
  2024-03-08 21:41:05, péntek
 
  A klímaváltozás miatt sok táplálék csak az emlékeinkben él majd

Azt mindenki tudja, hogy a Föld állapota egyre rosszabb és rosszabb. A klímaválságról is mindenki hallott, amelynek következtében a Földön egyre nehezebb lesz az élet. Nemcsak a légszennyezettség, hanem a hőmérséklet-változás miatt is egyre kevesebb olyan táplálék lesz a Földön, amelyet az emberek igencsak kedvelnek. Gondoljunk csak a banánra, a kakaóbabra vagy a csicseriborsóra.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó üvegházhatású gázok levegőbe történő kibocsátása nemcsak légszennyezéshez, hanem vízszennyezéshez, talajszennyezéshez és szélsőséges időjárási eseményekhez is vezethet. A savas eső szintén a légszennyezés eredménye.

A szélsőséges időjárási események, az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés egyaránt katasztrofális eseményekhez vezet. Nemcsak egyes növények, hanem a vadon élő állatok is szenvednek a globális felmelegedés és a környezetszennyezés miatt. Egyes fajok már ki is haltak, míg mások a kihalás szélén állnak. A klímaváltozás miatt a méhek száma is csökken, ami azt jelenti, hogy egyre kisebb mennyiségben kerül a piacokra például a méz. Most pedig említést teszünk azokról a táplálékokról, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.

A banán egy nagyszerű tápanyagforrás, amely javítja a szív és az emésztőrendszer egészségét, és még a fogyást is megtámogatja. Napjainkban egy gombás fertőzés, betegség sújtja ezt a gyümölcsöt, így a jövőben nem olyan biztos, hogy sokáig élvezhetjük ezt a táplálékot.

A földimogyoró mérsékelt környezeti feltételeket igényel, amelyek napjainkban nem igazán érvényesülnek. A földimogyorót és a mogyoróvajat is sokan kedvelik, azonban nagyon nagy a valószínűsége, hogy ezt a táplálékot sem élvezhetjük már sokáig.

Lassan a tengerekből kihalászott halak is ehetetlenné válnak a vízszennyezés miatt. Pedig a halak húsa gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek pozitívan hatnak a szív- és az érrendszer egészségére.

A csokoládé boldoggá tesz. Mindenki tudja, hogy kakaóból készül, azonban a kakaóbabot is sok veszély fenyegeti: globális felmelegedés, szélsőséges időjárási viszonyok, kártevők miatt kialakult betegségek.

A vanília illata nyugtató hatásokkal rendelkezik. Azonban mivel a méhek száma drasztikusan csökken, így egyre kevesebb vaníliát termelnek évről évre. A szélsőséges időjárási viszonyok pedig a vanília éves terméshozamát csökkentik le drasztikusan.

A világ egyik kedvenc itala nem más, mint a kávé. Sok előnye létezik az egészségünkre nézve, és még a fogyást is megtámogatja. A kávébab terméshozama is drasztikusan csökken, mégpedig több okból is: aszály, növénybetegségek, erdőirtás és elsivatagosodás.

Az étrendünk szerves részét képezi a rizs, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, és sok ételhez társítható, illetve finom is. Azonban a rizsföldeken is sok problémával szembesülnek: vízhiány, városi terjeszkedés, éghajlatváltozás és környezetszennyezés.

A csicseriborsó egy nagyszerű rost- és fehérjeforrásnak számít. Termelése azonban évről évre csökken a vízhiány, a kártevők okozta betegségek és a gyakori aszály miatt.

A sáfrány drága fűszer, de nagyon előnyös az egészségünkre. Az egyre kevesebb csapadék és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt azonban egyre kisebb a sáfrány terméshozama is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kollagénkiegészítők
  2024-03-08 21:35:27, péntek
 
  A kollagénkiegészítők és a csontleves is fokozza a szervezet kollagéntermelését

A kollagén az egyik leggyakoribb fehérje a szervezetben, amely leginkább a hajban és a bőrben található. A megfelelő mennyiségű kollagén felelős azért, hogy a hajunk szép, egészséges, míg a bőrünk rugalmas maradjon.

Az életkor előrehaladtával azonban a szervezet természetes kollagéntermelése csökken, továbbá számos modern életmódbeli tényező, például a stressz, a rossz étrend, a bélflóra egyensúlyhiánya és a dohányzás csökkentheti a szervezetben a kollagént. Ez meglátszik a hajunkon és a bőrünkön is, ugyanis a hajunk fakóvá és töredezetté válik, míg a bőrünk a rugalmasságát veszíti el.

A természetes kollagén és a kollagénkiegészítők azonban nagyon előnyösek a haj és a bőr számára is.

A haj megnövekedett kollagéntartalma erősebbé, simábbá és fényesebbé varázsolja a hajszálakat.

A kollagénkiegészítőkkel a szövetek megkapják azt a tápanyagot, amelyre szükségük van, ezáltal a bőrszövetek simábbá és rugalmasabbá válnak, és sokkal hamarabb fel is épülhetünk, ha valamilyen bőrbetegségben szenvedünk.

A kollagénkiegészítők segítségével a bőr védekező mechanizmusa is megerősödik, így nemcsak a bőrbetegségekkel, hanem például a pattanásokkal szemben is védelmet élvezhetünk.

Az arcbőr rugalmasságának fenntartásáért is felelős a kollagén, amely elsősorban a dermiszben, a bőr alsó rétegében található meg. Amikor csökkenni kezd a kollagénszint, akkor finom ráncok és vonalak jelennek meg, először csak az ajkak és a szemek körül, később az arc egész területén. A kollagénkiegészítők azonban feszessé és rugalmassá varázsolják a bőrt. A kollagén nemcsak a ráncok kialakulása ellen hatékony, hanem a már kialakult mély ráncokat is halványítani tudja.

A kollagénkiegészítők aktiválják a kollagéntermelés természetes folyamatát a szervezetben. Testünk szövetei felveszik a szükséges aminosavakat, amelyek természetes testkollagén formájában saját hosszú láncú aminosavláncokat kezdenek el termelni.

A kollagénkiegészítők fogyasztása is jó ötlet, azonban kollagéntermelésünket az alábbi természetes táplálékokkal is növelhetjük: lazac, zöld leveles zöldségek, brokkoli, saláta, zöldbab, citrusfélék, tojás, bogyós gyümölcsök, fokhagyma, avokádó, tökmag, chiamag. A szervezetünk kollagénszükségletét kielégíthetjük csontlevessel is, ugyanis a kollagén az állatok csontjaiban és szöveteiben is koncentrálódik.

A fentieken kívül más kollagénkiegészítők is léteznek, ilyenek például a halak és a kagylók. Az aminosavakkal és az omega-3 zsírsavakkal teli halak és kagylók a kollagénpeptidek fő forrásai, amelyek javítják a kollagén termelését a szervezetben. A tanulmányok szerint a tengeri állatok kollagénje szívódik fel a legjobban.

A bab is sok aminosavat tartalmaz, ezen kívül magas fehérjetartalmú, ami segíti a kollagénszintézist, ezen kívül segít a sejtek regenerálódásában is.

A tojásfehérje nagy mennyiségű prolint tartalmaz, amely a kollagéntermeléshez szükséges aminosavak egyike.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a prokollagén, a kollagén prekurzorának termelésében. Ezért is kulcsfontosságú, hogy elegendő C-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk. A bogyós gyümölcsök és a citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak.

A fokhagyma kéntartalmú vegyületekben bővelkedik, ami segíti a kollagénszintézist. A tápanyagok és az antioxidánsok legjobb formáját a nyers fokhagyma tartalmazza, amely segít javítani a kollagéntermelést és az általános egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Erős immunrendszer, stabil immunfunkciók
  2024-03-08 21:25:30, péntek
 
  Erős immunrendszer, stabil immunfunkciók : ezt tudják a probiotikumok, a citrusfélék és a fehérjék

Az immunrendszer egy kényes rendszer, amelyen sok minden áll vagy bukik. Ha az immunrendszerünk gépezetébe bekerül egy porszem, akkor nagyon sok erőfeszítésünkbe kerül, hogy rendbe tegyük, hiszen mi magunknak kell megtenni olyan dolgokat, amelyek elősegítik, hogy a szervezetünk védelmi vonala ismét jól és megfelelően működjön. Mutatjuk is, hogy mi mindent tehetünk meg az immunrendszerünk egészsége érdekében, és milyen táplálékok segítenek, hogy az immunfunkcióink is jól működjenek.

Az immunrendszer egészségének fenntartása érdekében kulcsfontosságú az alvásunk mennyisége és minősége. Ebben sokat segít, ha alvás előtt rendelkezünk olyan alvási rutinnal, amelyhez minden egyes nap tartjuk magunkat.

Az immunrendszert csakis úgy erősíthetjük meg, ha aktívak maradunk, ameddig csak tudunk, azaz rendszeresen mozgunk, tornázunk, sportolunk. Az aktív életmód ugyanis fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amelyeknek kulcsszerepük van a kórokozókkal szembeni védelemben.

A rendszeres kézmosás is hozzátartozik az immunvédelemhez, főleg miután hazatértünk, még akkor is, ha tömegközlekedési eszközzel utaztunk vagy ha boltban vásároltunk. Az is elemi, hogy felhagyjunk a dohányzással, ugyanis a cigarettafüst hatással van az immunrendszerre - gyengíti azt -, és hajlamossá tesz a fertőzésekre és a betegségekre.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek sokat tehetnek annak érdekében, hogy az immunrendszerünk mindig erős és fitt maradjon. Ebbe a csoportba tartoznak a citrusfélék, ugyanis tele vannak C-vitaminnal. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, de segíti a fehérvérsejt-termelést is.

Az immunerősítő táplálékok skáláját színesíti a béta-karotin, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin pedig egy olyan antioxidáns, amely nemcsak a szem és a bőr egészségét segít fenntartani, de az immunfunkciók erősítésében is nagy támaszunk lehet.

A sovány fehérjeforrások szintén nélkülözhetetlen tápanyagok a szervezet számára, hiszen ha nem fogyasztunk elegendő fehérjében gazdag táplálékot, akkor nem termelődik elegendő fehérvérsejt sem, így az immunrendszer védtelen lesz a bennünket támadó kórokozókkal szemben.

A probiotikumokban gazdag táplálékokról se feledkezzünk meg, hiszen ezek tartják fenn a bélrendszer egészségét. Ha a bélrendszerünkkel nincsenek gondok, akkor az immunrendszerünkkel sem lesznek problémák. Fogyasszunk natúr joghurtot, kefirt, erjesztett táplálékokat, hogy a bélflóránk egyensúlya és ezzel az immunrendszerünk egészsége is helyreálljon.

A narancsot nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Ehetjük önmagában, készíthetünk belőle turmixitalt, salátát és még mézes szirupot is. Mutatjuk is a receptet!

Narancsos szirup hozzávalói:
2 nagyobb narancs,
2 nagyobb citrom,
egy nagyobb darab gyömbér,
méz,
6 fahéjrúd.

Elkészítése:
Készítsük elő a citrusos gyümölcsöket, hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel azokat. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért. Vegyünk elő egy steril befőttesüveget, és először tegyünk bele egy kevés mézet. Tegyünk az üvegbe egy fahéjrudat, erre pedig a narancsdarabkákat. Majd következzen ismét a méz, a fahéjrúd, illetve a citromdarabkák. Folytassuk a sort, míg van minden hozzávalóból. hagyjuk érni 2 hétig, majd szedegessük ki belőle a citrusos gyümölcsöket, amelyeket felhasználhatunk tea készítésekor. De benne is hagyhatjuk az üvegben. betegségmegelőzésre 1-2 teáskanálnyit, betegség idején 3 teáskanállal fogyasszunk el ebből a szirupból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az idősebb nők szívegészségét is megvédhetik
  2024-03-08 21:20:35, péntek
 
  Az idősebb nők szívegészségét is megvédhetik : kertészkedés és házimunka
Amikor nem vagyunk túl jó hangulatban, aztán kertészkedünk, azt vehetjük észre, hogy sokkal jobb lesz a kedvünk. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a rendszeres kertészkedés nagyon jót tesz a szív egészségének is, illetve a házimunka is ilyen jó hatással van az egészségre.

Amikor az emberek nyugdíjba mennek, hajlamosak kicsit lazábban venni a dolgokat, vagy nincs kedvük a napi tevékenységek elvégzéséhez. Pedig a kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a nyugdíjas hölgyek számára, pontosabban az egészségüknek igenis jót tesz a kertészkedés és a házimunka is.

Az idősebb, legfőképpen a menopauza szakaszába lépő nőket elsősorban a szívkoszorúér-betegség fenyegeti. Egy kutatásba 62. életévüket betöltött nőket vontak be. Természetesen minden nő a posztmenopauza szakaszába lépő hölgy volt. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik naponta legalább 4 órát töltöttek házimunkával vagy kertészkedéssel, mintegy 40%-kal volt kisebb az esélye a szívkoszorúér-betegség kialakulásának, mint azon hölgyeknél, akik ennél jóval kevesebb időt töltöttek ezekkel a tevékenységekkel.

A tanulmány arra is kitért, hogy voltaképpen mindenféle testmozgás nagyon is előnyös a betegségek megelőzésében. Minél többet mozgunk, annál kevesebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Idősebb nők körében többféle tényező is szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek - koszorúér-betegség, szívritmuszavar, szívbillentyű-betegségek - létrejöttében.

Eddig azt gondolták, hogy a férfiakat veszélyezteti jobban a szívbetegség bármilyen formája, azonban mára bebizonyosodott, hogy a posztmenopauza szakaszába lépő nőknek ugyanakkora esélyük van bármilyen szívbetegség kialakulására, mint a férfiaknak.

Idősebb nőknél a szívbetegségek kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a magas trigliceridszint, a dohányzás, az ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás és a feldolgozott élelmiszerek mértéktelen fogyasztása.

A szív egészségét sokféleképpen megóvhatjuk. Például a stressz kezelésével, azzal, ha sokszor felállunk munka közben és megmozgatjuk a végtagjainkat, ha rendszeresen tornázunk, sportolunk, ha teljes értékű ételeket fogyasztunk, ha rendszeresen meditálunk, relaxálunk, illetve ha nem használunk vegyi anyagokat tartalmazó tisztítószereket, amelyek nemcsak a légzőrendszert, de a szív egészségét is károsítják.

A szív egészségét sokáig megőrizhetjük, ez sok esetben csakis rajtunk múlik. A rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegség és a szívroham kockázatait. A dohányzásról való leszokás nemcsak a szívbetegségek, de a stroke kockázatait is minimalizálhatja. A koleszterinszint és a vérnyomás szabályozása is kulcsfontosságú a szív egészségének szempontjából.

Az egészséges táplálkozás is kiemelt szerepet kap a szív egészségének megőrzésében. A különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel teli étrend egészségesebb szívhez és alacsonyabb szívbetegség-kockázathoz kapcsolódik.

A teljes kiőrlésű gabonákkal sok értékes vitamint, például B-vitaminokat és E-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, amelyek szintén hatékonyak a szív egészségének fenntartásában.

Ha választhatunk, döntsünk az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok mellett, hiszen ezek a szívegészséges táplálékcsoportba tartoznak. Ezek gazdag forrásai: napraforgó, avokádó, dió, halak.

A só kisebb mértékben fontos a szervezet számára, de mértéktelenül fogyasztva megemeli a vérnyomást. Ha csak tehetjük, váltsuk ki a sót gyógynövényekkel és fűszerekkel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.