Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A zsírégetés mestere – köménytea
  2024-03-22 23:33:09, péntek
 
 



A köményt minden magyar ember ismeri, hiszen a magyar konyha egyik alapfűszere. Sokféle étellel alkot remek összhangot, és nagyon sokféle előnnyel is bír az egészségünkre nézve.

A gyógynövény olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint például fenolok, terpének és flavonoidok. A köménynek kiemelkedőek az antibakteriális, az antioxidáns, a gombaellenes és a gyulladáscsökkentő hatásai.

Kiváló forrása a tápanyagoknak, azaz a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, amelyek a következők: vas, magnézium, kalcium, foszfor, E-, A-, C-, B6- és K-vitamin, tiamin, niacin és béta-karotin. A kömény túlnyomórészt olyan zsírokból áll, amelyek elősegítik az érrendszer egészségének fenntartását. Fehérjékben is bővelkedik, ez pedig létfontosságú az izomszerkezet megőrzésének szempontjából.

A kömény rendszeres fogyasztásával mérsékelhetjük a cukorbetegség kialakulásának a kockázatait, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. Ennek hatására nemcsak a cukorbetegség esélye minimalizálódik, de a testsúly is csökken. Ha nem hízunk el, akkor is csökken ennek a krónikus betegségnek az esélye. A gyógynövény csökkenti a zsírsejtek számát, illetve a koleszterinszintet és a trigliceridszintet is.

A kömény tehát nemcsak a zsírszintet, hanem a koleszterinszintet is szabályozni tudja. Javítja mind a HDL-, mind az LDL-koleszterin, illetve a triglicerid szintjét, és eredményesen minimalizálja az elhízással összefüggő szívbetegségeket.

A kömény akkor is nagyon hasznos lehet, ha valamilyen emésztési panaszunk van. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hanem serkenteni tudja az emésztőenzimek aktivitását is, és ezzel az egész emésztési folyamatot képes javítani. Ezen kívül segít megnövelni az epe szekrécióját is, ezzel a hatással pedig segíti a bélben a zsírok megemésztését és a tápanyagok kellő hasznosulását. A kömény csökkenti a gázképződést, megakadályozza a puffadást, a savas reflux kialakulását és a gyomorégést is.

A kömény javítja az emésztést, küzd a fokozott gázképződés és a gyulladás ellen, ami végül jobb tápanyag-felszívódáshoz és kielégítőbb táplálékfelvételhez vezethet. Ez azonban nem egyenlő a hízással, hiszen a felszívódott tápanyagok is biztosítják a testsúlycsökkenést.

Magnéziumot és nátriumot is tartalmaz, melyek serkentik a gyomrot, és csökkentik a gyulladást. Mivel segíti az emésztést, így a fogyást is elősegíti. Hogyan? Jobb lesz a tápanyag-felszívódás, ezáltal az emésztés, ami pedig egészségesebb anyagcseréhez vezethet.

A kömény sok vasat is tartalmaz, amely a testünk egyik legfontosabb eleme. A vas felelős a hemoglobin kialakulásáért, amely oxigént szállít a vérünkben a tüdőből és más szervekből. A vas közvetlen kapcsolatban áll a fogyással és természetesen az energiaszinttel is.

Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy azok a személyek, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek és legalább két hétig kúraszerűen fogyasztják a köménymagteát, azt vehetik észre, hogy a tüneteik fokozatosan megszűnnek. A köményből készült tea csökkenti a puffadást, az emésztési zavarokat, a hányingert és a fájdalmas székletürítést is. Érdemes tehát a teát rendszeresen beiktatni a mindennapjainkba.

A köményből készíthetünk teát, de el is rágcsálhatunk néhány szemet, mert így is eredményezhet testsúlycsökkenést. A kömény fogyasztása mindenképpen körültekintést igényel cukorbetegeknél, ugyanis leviszi a vércukorszintet. Mivel hígítja a vért, ezért véralvadási problémákkal küzdők csak orvosi konzultációt követően fogyasszák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Szerintem is ( NOVÁK KATALIN )
  2024-03-22 23:20:35, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az őszülés okairól
  2024-03-22 22:58:57, péntek
 
  A táplálkozási hiányosságok ősz hajat eredményeznek - mi állhat még a korai őszülés hátterében?

Az első ősz hajszál megjelenése körülbelül a 20-as és 30-as évek közé tehető. Azonban vannak akik jóval korábban őszülnek, és a szerencsések táborába tartoznak azok a nők és férfiak, akik csak nagyon későn kezdenek el őszülni. Az étkezésnek nagyon sok mindenhez van köze. Az, ahogyan táplálkozunk, sok mindent elárul rólunk, pontosabban az egészségi állapotunkról. A táplálkozás még azt is befolyásolja, hogy körülbelül mikor kezdünk el őszülni, mikor lesz egyre több szürkés, fehér hajszál a hajkoronánkban, hiszen ha nem étkezünk egészségesen, akkor nem jut elegendő tápanyaghoz a szervezetünk, aminek nemcsak az őszülés lesz a következménye, de sok egészségi problémával is számolnunk kell.

A melaninnak köszönhetjük a szemünk, a bőrünk és a hajunk színét is. A melanin antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunmoduláló hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti a magas vércukorszintet, karban tartja a gyomor- és bélrendszert, illetve egészségesen tartja a májat is.

Ha lelassul a melanintermelés, akkor egyre több ősz hajszállal találkozhatunk a hajunkban. Az oxidatív stressz is hatással van a melanintermelésre. Minél több szabad gyök keletkezik a szervezetben, annál nagyobb mértékű lesz az oxidatív stressz, és így annál lassabb lesz a melanintermelés, ami viszont azt jelenti, hogy egyre gyorsabban fogunk megőszülni.

Amennyiben már a húszas években elkezdünk drasztikusan őszülni, ez azt is jelenti, hogy a szervezetünkben felgyorsultak azok a bizonyos öregedési folyamatok. A melanin a tirozin, a metionin, a cisztein aminosavakból és a vasból, a B12-vitaminból, a réz és a cink tápanyagaiból származik. Ha valamely tápanyagból hiányt szenved a szervezetünk, akkor a melanintermelés lassulásával kell számolnunk.

Más dolgok is okozhatják ezt a problémát: amennyiben alacsony a fent említett tápanyagok szintje, illetve ha alacsony a HDL, azaz a jó koleszterin szintje, valamint ha alacsony a szervezetben a szérum ferritin szintje.

A dohányzás is sietteti a szervezetben az öregedési folyamatokat, így a haj őszülése is sokkal gyorsabb lesz. Más dolgok is gyors őszülést okoznak: ide tartozik a genetika, az anyagcserezavarok, az érzelmi traumák és a környezetben fellelhető szennyezőanyagok.

Amennyiben valaki korábban őszül a kelleténél, további betegségekkel is számolnia kell, ilyenek például az autoimmun betegségek, a szívbetegség és a csontritkulás.

Sokan már 20 éves koruk után elkezdenek őszülni. Ennek nem más az oka, mint a genetika. Az IRF4 gén ugyanis befolyásolja azt az életkort, amikor egy személy elkezd őszülni. Ez a gén szabályozza egy másik, TYR nevű génnek az aktivitását is, amely a melanin termeléséhez szükséges enzimet kódolja.

A gyors őszülésnek és magának az őszülésnek tehát számos oka lehet: ilyen például az öregedés, a genetika, a stressz, a tápanyaghiány, a dohányzás, a vitiligo és a pajzsmirigybetegség.

Számos mikrotápanyag-hiányt észleltek azoknál a személyeknél, akik korán elkezdtek őszülni. Ezeknek az embereknek a következő tápanyagok hiányoztak a szervezetükből: folát, biotin, B12-vitamin, D-vitamin, vas és szelén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Zöldségek magas fehérjetartalommal
  2024-03-22 22:50:58, péntek
 
  Sokan azt gondolják, hogy csak az állati eredetű táplálékok tudják ellátni a szervezetet létfontosságú aminosavakkal. Ez nem éppen így van, hiszen a zöldségek is képesek erre. Nem mellesleg tele vannak egészséges fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és mikrotápanyagokkal.

A nagy mennyiségű állati termékek fogyasztása nem javasolt, több ok miatt sem. Eltömítik az artériákat, vesebetegséget, gyomor- és bélrendszeri rákot okoznak. A növényi alapú táplálékok azonban nemcsak a magas koleszterinszintet csökkentik, hanem az egész testet védelmezik a különféle betegségekkel szemben. Mutatunk is néhány fehérjében bővelkedő zöldséget!

Az articsóka gazdag luteolinban, klorogénsavban, polifenolokban, amelyek mind-mind nagyon hasznosak a rák megelőzésében. Káliumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz, amelyek együttesen sokat tehetnek a szív egészségének fenntartásáért. Rostokban és flavonoidokban is gazdag, amelyek szintén rákellenes hatásokkal rendelkeznek. Az articsóka segít a felesleges koleszterint eltávolítani a szervezetből.

A gomba javítja az immunitást, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladást. D-vitaminban, káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag.

A spenót tartalmazza a legtöbb vasat a leveles zöldségek közül. Antioxidáns és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Klorofillt is tartalmaz, amely gyulladást csökkent. K-vitamin-tartalma erősíti a csontokat, A-vitamin is van benne, ami az immunrendszernek tesz nagyon jót. A zöld leveles zöldségek közül a spenót tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segíti a szövetek növekedését és helyreállítását, illetve a sebgyógyulási folyamatot is. A C-vitamin megtámogatja a vas felszívódását.

A kelkáposzta csökkenti a koleszterinszintet. K-vitaminnal is töltve van, amelyre a szervezetnek a csontok kalciumegyensúly fenntartásához van szüksége. Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és nagyon jó káliumforrás.

A spárga a következő tápanyagokat tartalmazza: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, vas, réz. A zöldség csökkenti a túlzott vérzés és a csontritkulás kockázatait. Folátban is gazdag, amely segíti az idegrendszer és a bőr egészségének fenntartását. Glutationban is bővelkedik. Ez az antioxidáns aktiválja a szervezetben lévő egyéb vegyületeket és enzimeket. Antioxidánsai révén segíthet egyes betegségek megelőzésében, például ilyen a cukorbetegség, a szürkehályog, a fertőzések, neurológiai rendellenességek, mint amilyen az Alzheimer-kór.

A cékla is sok fehérjét tartalmaz. Levelei is ehetőek, hiszen ezek is tele vannak értékes tápanyagokkal.

A borsó rostot tartalmaz sokat, ami segíti a jóllakottságérzetet sokáig fenntartani. Sok antioxidánst, fitotápanyagot tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. B1-vitaminban és folátban is bővelkedik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A magnézium hiánya csontritkulást okozhat
  2024-03-22 22:47:01, péntek
 
  A magnézium hiánya csontritkulást okozhat

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a testünk számára, hiszen többek között a csontok és az izomrendszer működését biztosítja.

Hol található meg a magnézium az emberi szervezeten belül? Javarészt a csontokban, az izmokban, a lágy szövetekben, a folyadékokban, ideértve a vért is.

A magnézium nagyon sok feladatot lát el a testen belül. Részt vesz a sejtosztódás folyamatában, az elektrolit-egyensúly fenntartásában, a fáradtság csökkentésében. A fehérjetermelésben is van szerepe. A magnézium az idegrendszer működését is megtámogatja. Ezeken kívül a vérnyomás és a vércukor szabályozásában is közrejátszik.

Ez az ásványi anyag az energiatermelésben is aktívan részt vesz, illetve a kalcium és a kálium szállítását is segíti. Ez a három ásványi anyag nagyon sok feladatot lát el. Szerepük van az izom-összehúzódásban, az idegimpulzusok kialakításában, illetve az egészséges pulzusszámot is biztosítani tudják.

A magnézium a segítségünkre lehet a sportteljesítmény fokozásában, nagy szerepe van az energia-anyagcserében. A normál izom-összehúzódást is biztosítani tudja. Egyfajta relaxánsként is működik a szervezetben.

A magnézium az erekben lévő izom-összehúzódásokban is részt vesz. Ily módon hatással van a vérnyomásra nemcsak edzés közben, hanem stresszhelyzetekben is.

A magnézium részt vesz a csontképződésben. Ez az ásványi anyag befolyásolja mind a mellékpajzsmirigy-hormon, mind a D-vitamin aktív formájának koncentrációját, amelyek a csont homeosztázisának fő szabályzói.

Számos tanulmány összefüggést talált a magnéziumbevitel és a csont ásványianyag-sűrűsége között mind a férfiak, mind a nők esetében. Más kutatások szerint a csontritkulásban szenvedő nők szérummagnézium-szintje alacsonyabb, mint azoknak, akiknek nincs ilyen betegségük. A magnéziumhiány tehát a csontritkulás kockázati tényezője lehet. Tanulmányok szerint a táplálékokból vagy kiegészítőkből származó magnéziumbevitel növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét posztmenopauzális és idős nőknél.

A magnéziumhiánynak több jele is van és vannak olyan emberek, akik gyakran szenvednek ennek az ásványi anyagnak a hiányától, például a gyomor- és bélrendszeri problémáktól - mint Crohn-betegség vagy lisztérzékenység - szenvedő emberek.

Azoknál, akik inzulinrezisztenciában vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, gyakran lép fel a magnézium fokozott kiválasztása. Az időseknél nemcsak az ásványi anyag kiválasztása, hanem annak felszívódása is problémát jelenthet.

A magnézium nagyon sokféle egészséges táplálékban megtalálható, így azok, akik rendszeresen fogyasztják ezeket a táplálékokat, egész egyszerűen nem szenvedhetnek hiányt ebből az ásványi anyagból.
Miben található meg a magnézium?
Például a zöld leveles zöldségekben, a hüvelyesekben, a diófélékben, a magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a halakban, különösen a makrélában és a lazacban.

A magnéziumelégtelenség kockázatainak több csoport is ki van téve, például ide tartoznak a Crohn-betegségben szenvedők, a 2-es típusú cukorbetegek, az alkoholfüggők és az idősebb személyek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A halláskárosodás az agy egészségét is veszélyezteti
  2024-03-22 22:43:00, péntek
 
  A halláskárosodás az agy egészségét is veszélyezteti - a kezelés azonban csökkenti a demencia kockázatait

A halláskárosodás nem csak az idősebb emberek ,,betegsége". Napjainkban egyre több középkorú és fiatal személy is szenved ettől a problémától. A probléma sok minden miatt kialakulhat. A gond nem maga a halláskárosodás, hanem az, ha ez kezeletlenül marad. Márpedig az emberek átlagosan 7-8 évig nem mennek ezzel az egészségi problémájukkal orvoshoz. Ez azért is jelenthet gondot, mivel a kezeletlen halláskárosodás negatív hatással van az agy egészségére is.

Mit is jelent az, hogy a hallási probléma kognitív hanyatláshoz vezethet? Voltaképpen ennek az az oka, hogy nem is a fülünkkel, hanem az agyunkkal hallunk. Hiszen az agyunk az, amely feldolgozza és értelmezi a hangokat, a szavakat és a beszédet. Mint ahogyan a testünket is edzeni kell, hogy ne legyünk betegek, így az agyunkat is folyamatosan trenírozni szükséges. Éppen ezért van az, hogy ha nem hallunk rendesen, akkor ez kognitív hanyatláshoz és demenciához is vezethet.

Amikor hallunk, a hanghullámok a külső fülből a középfülön keresztül a belső fülbe jutnak, ahol a rezgések az apró szőrsejtek ezreit stimulálják. A belső fülben lévő szőrsejtek elektromos jeleket küldenek a hallóidegnek, amely az agy hallóközpontjához kapcsolódik. Az agy az impulzusokat olyan hanggá alakítja, amelyet ismerünk és megértünk. Valójában az agyunk kiszűri a nem kívánt zajokat, hogy arra összpontosíthassunk, amit hallgatunk.

Mi ennek az oka?
Amennyiben valaki halláskárosodásban szenved, akkor az agynak egyre több és több energiára lesz ahhoz szüksége, hogy a leromlott ,,hangminőséget" értelmezze és feldolgozza. Ennek következtében pedig sokkal kevesebb ideje marad az agynak a memorizálásra, a gondolkodásra. Ha valaki közepesen súlyos halláskárosodásban szenved, ezzel megduplázódik a demencia kialakulásának a kockázata, ha valaki pedig súlyos halláskárosodásban szenved, akkor pedig háromszor akkora az esély a demencia kialakulására.

Amikor nem hallunk jól, az agyunknak nagyon sokat kell dolgoznia, hogy megértse és feldolgozza a mások általi beszédet, a hallottakat, ez azonban fokozza a fáradtság kialakulását is, illetve ahogy a hallás egyre nehezebbé válik, az agynak keményebben kell dolgoznia, hogy megértse a beszédet. Ez sok energiát von el a memóriától és a gondolkodástól, ami viszont megnöveli az idősek agyának általános terhelését. A kognitív túlterhelés fárasztja az agyat és növeli a demencia kockázatait. A halláskárosodás kezelésével azonban jelentősen csökken a demencia rizikója.

Amennyiben bármilyen társaságban vagyunk és nem hallunk jól, ez kihat a szociális kapcsolatainkra is, visszahúzódóvá és magányossá is válhatunk. Hatására csökkenhet az önértékelésünk és még depressziósak is lehetünk. Ha egy társaságban, a munkahelyen vagy a családdal töltött időben nem értjük a beszélgetések nagy részét, akkor ez nemcsak társadalmi elszigetelődéshez vezethet, de sok-sok bonyodalmat és félreértést is szülhet, nem mellesleg még szorongóvá is tehet bennünket.

Ezeknek a negatív hatásoknak és következményeknek az elkerülése miatt mindenképpen érdemes egy hallásvizsgálatra elmenni, és ha szükséges, hallókészüléket viselni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A lila hagyma csökkenti a vérnyomást
  2024-03-22 22:39:49, péntek
 
 



A lila hagyma csökkenti a diasztolés és a szisztolés vérnyomást is
A vöröshagymát és a fokhagymát minden magyar háztartásban, konyhában megtalálhatjuk, hiszen rendszeres főszereplői a magyar ételeknek. Azonban a lila hagyma kicsit háttérbe szorul, pedig ennek a típusú hagymának is nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk ezt a hagymát, és egy ízletes receptet is közlünk a kedves olvasókkal.

A lila hagyma bővelkedik egy kvercetin nevű vegyületben, amely antioxidáns hatással rendelkezik. C-vitamint is tartalmaz, amely szintén egy antioxidáns, erősíti az immunrendszert, és segíti leküzdeni a fertőzéseket és betegségeket.

A kvercetin egy olyan flavonoid, amely rákellenes hatásokkal rendelkezik. Semlegesíti a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és potenciálisan rákos betegséghez vezethetnek. A kvercetin sejthalált idéz elő, ezzel pedig gátolja a daganatok növekedését és terjedését. Kutatási eredmények igazolják, hogy hatékony lehet többféle ráktípus esetén is.

Az erős immunrendszer fenntartásának egyik módja nem más, mint az immunerősítő táplálékok fogyasztása. A lila hagyma is ebbe a kategóriába tartozik, mivel sok antioxidánst tartalmaz. Ilyen az A- és C-vitamin, a kvercetin és kénvegyületek, amelyek fokozzák az immunitást. Ezek a tápanyagok javítják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Az egészséges emésztőrendszer számos módon javíthatja az általános egészséget, beleértve a fogyás megkönnyítését, az immunrendszer erősítését és az agyi funkciók javítását. Hogy megtapasztaljuk ezeket a pozitív hatásokat, fogyasszunk rendszeresen lila hagymát. A lila hagyma az élelmi rostok jó forrása, ami fontos az egészséges immunrendszer számára. A rost segíti az emésztést. A lila hagyma prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek szintén segítik a jó bélbaktériumok táplálását. Ez növeli a sokféleségüket és a számukat, ezáltal még jobban javítva az emésztőrendszer egészségét. Kénvegyületekben is gazdag a lila hagyma, amelyek csökkentik a rossz bélbaktériumok számát.

A lila hagyma antioxidánsai előnyösek a szív egészségére is. Tanulmányok szerint csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatait. Kvercetintartalma pedig véd a szívkárosodás ellen.

A lila hagyma flavonoidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

A lila hagyma sokféle salátában szerepelhet, azonban most egy lilahagymalekvár-receptet mutatunk be.

Kakukkfüves lilahagyma-lekvár hozzávalói:
fél kilogramm lila hagyma,
8 evőkanál olívaolaj,
6-8 evőkanál barna cukor,
fél dl balzsamecet,
fél dl vörösbor,
ízlés szerint só,
1 kávéskanál étkezési keményítő,
1 kávéskanál bors,
1 kávéskanál kakukkfű.

Elkészítése:
Első lépésként dinszteljük meg egy kevés olajon a felszeletelt lila hagymát. Menet közben adjunk hozzá egy kevés sót, majd adjuk hozzá a cukrot és a balzsamecetet is. Ezután keverjük hozzá az összes fűszert és a vörösbort. A hagymának nagyon puhának kell lennie, így még adhatunk hozzá főzés közben egy kevés vizet. Vigyázzunk, hogy le ne ragadjon. Végezetül az étkezési keményítővel sűrítsük be a lekvárunkat. A hagymalekvár nagyon jól illik sült húsok mellé.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.