Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gyógynövények, amelyek jók isiászra
  2024-03-06 23:52:05, szerda
 
  Az isiász súlyos fájdalmat jelent az ülőidegben, amely a test legnagyobb idegének számít. A fájdalom a hátból indul a csípők és a lábak irányába.

Ezt a betegséget gyakran összetévesztik a derék- és a lábfájdalommal. Tudnunk kell, hogy az isiász többnyire csak a test egyik oldalát érinti. A testben, elsősorban a lábakban jelenhet meg a gyulladás, a zsibbadás és a fájdalom, ami az elviselhetetlenségig is fokozódhat, amennyiben nem kezelik.

Nemcsak a gyógyszerek segíthetnek isiász esetén csökkenteni a gyulladást és csillapítani a fájdalmat, hanem egyes gyógynövények is. Mutatunk is ezek közül most néhányat.

A fokhagyma jól ismert a szívre gyakorolt pozitív hatásairól, mivel kulcsszerepet játszik a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, azonban csak kevesen tudják, hogy a gyógynövény nagyon hatékony a fájdalom csillapításában is. A fokhagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan enyhíti az isiász fájdalmát is. Hogy kiévezzük a fájdalomcsillapító előnyeit, rendszeresen kell fogyasztanunk. Vagy önmagában együnk meg mindennap 1-2 gerezd fokhagymát, vagy pépesítsünk két gerezd fokhagymát, keverjük el egy pohár meleg tejben és ily módon fogyasszuk el.

A kamilla illóolajat tartalmaz, amely összetett vegyületekből, például flavonoidokból és növényi savakból áll. Ezek a vegyületek erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkeznek. A kamilla-illóolajat is használhatjuk a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére. Hogyan használjuk? Egy evőkanál hordozóolajban, például kókuszolajban keverjünk el pár csepp kamilla-illóolajat, majd masszírozzuk ezzel az érintett területet. Naponta 3-4 alkalommal is megismételhetjük ezt a kezelést.

Az Aloe vera gazdag glikozidforrás, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok segítenek a fájdalom enyhítésében és a gyulladás csökkentésében. Alkalmazzuk közvetlenül az érintett területre naponta egy-két alkalommal.

A szerecsendió a szaponinok és az illóolajok gazdag forrása, amelyek segítenek enyhíteni a reuma és az isiász okozta fájdalmakat. Hatóanyagai gátolják a gyulladásos mediátorok felszabadulását, és blokkolják a fájdalmat okozó vegyi anyagokat, éppen emiatt is segítenek csökkenteni mind a gyulladást, mind a fájdalmat azoknál az embereknél, akik isiászos panaszokkal küzdenek. A szerecsendió olaja külsőleg használható valamilyen hordozóolajjal elkeverve.

A macskagyökér relaxáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segít az izmok ellazításában, ami már alapból megkönnyebbülést nyújthat. A gyógynövény az illóolajok gazdag forrása is, amelyek segítenek enyhíteni a krónikus izom- és idegfájdalmat. Fogyaszthatjuk tea és kapszula formájában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Étvágytalanságra
  2024-03-06 23:48:27, szerda
 
  Ezek a gyógynövények jók étvágytalanságra

Nagyon sokféle állapot és betegség okozhat étvágytalanságot, például mentális problémák vagy testi betegségek. Azonban ha ez az állapot túl sokáig tart, akkor fogyás és ezzel együtt alultápláltság is kialakulhat. Éppen ezért mindig meg kell találni az étvágytalanság okát, hogy aztán a tüneteket kezelve, az okokat megszüntetve ismét visszatérjen az étvágy.

Számos olyan körülmény létezik, amely oka lehet az étvágycsökkenésnek. Ide tartoznak a vírusos és bakteriális fertőzések, amelyek megfázáshoz vagy influenzához vezetnek. Ilyen állapotokban szintén nem esik jól az étel, azonban a betegség megszűnésével az étvágy is visszatér, és a finom falatok ismét jobb ízűvé válnak.

Az étvágycsökkenés hátterében pszichés okok is meghúzódhatnak, amelyeknek különböző formái vannak. Az étvágy csökkenhet, ha szomorúak vagy depressziósak vagyunk, ha éppen gyászolunk vagy valamilyen nagy trauma ért bennünket. A stressz és a szorongás is oka lehet az étvágycsökkenésnek.

Léteznek olyan egészségi állapotok, amelyek szintén előidézhetik, hogy nem kívánjuk az ételt. Ilyen például a krónikus májbetegség vagy vesebetegség, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy-alulműködés. Vannak esetek, amikor a rákos megbetegedések is étvágytalanságot okoznak, különösen ha a vastagbélben, a gyomorban, a petefészekben vagy a hasnyálmirigyben alakul ki a betegség.

A csökkent étvágy kezelése mindig a tényleges októl függ. Amennyiben az ok bakteriális vagy vírusfertőzés, akkor nem igényel kezelést, hiszen ahogy véget ér a fertőzés, úgy az étvágy is visszatér.

Léteznek természetes gyógymódok is az étvágytalanságra. Az egyik ilyen gyógynövény a gyömbér, amely nagyon jól orvosolja az emésztési zavarokat, és az étvágyat is segíti, ösztönzi. A gyömbér a gyomorfájdalmat is nagyon jól enyhíti.

A fekete borsot gyakran használja az ájurvédikus gyógyászat is emésztési zavarok kezelésére, az étvágy növelésére, a gyomor- és bélrendszeri problémák megszüntetésére. A fekete bors megnyugtatja a gyomrot és csökkenti a bélgázképződést is. Ezen kívül stimulálja az ízlelőbimbókat, ami viszont növeli a savszekréciót a gyomorban, ezzel pedig az emésztést javítja. A fekete bors egy piperin nevű vegyületet is tartalmaz, amely elősegíti az olyan tápanyagok felszívódását, mint a szelén, a béta-karotin vagy a B-vitaminok.

A kardamom szintén jó emésztési zavarokra, a savasság enyhítésére, az étvágy javítására, mégpedig az emésztőnedvek szekréciójának stimulálásával.

A pitypanggyökér ugyancsak szabályozza az étvágyat, és nagyon jót tesz az emésztésnek. Segít az epe- és májproblémák kezelésében is, és enyhe vízhajtóként is működik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Emésztésre és vírusok ellen : kurkuma
  2024-03-06 23:45:10, szerda
 
 



Jót tesz az emésztésnek és a vírusok ellen is véd: kurkuma
két kurkumás-sárgarépás elixír megfázás és influenza ellen

A kurkuma Indiában az egyik legnépszerűbb fűszernek számít. Nemcsak az ételeik ízesítésére használják, nemcsak sokféle indiai desszert remek ízesítőjeként szolgál ez a fűszer, amelyet egyébként a fűszerek királynőjeként is emlegetnek, hanem a gyógyászati tulajdonságait és hatásait is kihasználják. Már évezredek óta fogyasztják rendszeresen. Mutatjuk is, hogy Indiában mi mindenre használják ezt a különleges ízvilágú fűszert!

A kurkuma egyik legjelentősebb hatása, hogy nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében. Az ájurvédikus orvoslásban nemcsak a testben kialakult gyulladás esetén vetik be ezt a fűszert, hanem hisznek abban is, hogy az ízületi gyulladást is gyógyítja, még ha nem is szó szerint kell ezt értenünk. Annyi azonban bizonyos, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása csökkenti a tünetek fellángolásának az esélyét azoknál a személyeknél, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A kurkuma bioaktív vegyülete annyira hatékony a gyulladás csökkentésében, hogy nemcsak ízületi gyulladás esetén vetik be az indiaiak, hanem gyomor- és bélrendszeri gyulladásokat és még gyomorfekélyt is orvosolnak ennek a fűszernek a segítségével.

A kurkumin nevű vegyület gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon pozitívan hat az emésztésre is. Olyan emésztési zavarok esetén használhatjuk, mint fokozott bélgázképződés, puffadás, de a gyulladásos bélbetegségeket is nagyon eredményesen kezeli ez a fűszer.

A kurkumának nagy a szerepe a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, ezzel pedig sokat javul a szív egészsége, illetve jelentősen lecsökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek esélye, akár még a szívroham kockázata is csökken.

A kurkuma egyik aktív összetevője a kurkumin, amely nagyon eredményes a vércukorszint csökkentésében. Ez a folyamat nemcsak a cukorbetegség megelőzését segíti elő, hanem a 2-es típusú cukorbetegek szövődményeinek elkerülését is.

Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így nagyon hatékony a szabad gyökök semlegesítésében is.

A kurkumin fokozni tudja az antitestválaszokat a szervezetben, azaz segíti a szervezetet a vírusokra adott válaszok kialakításában. Emiatt és gyulladáscsökkentő hatása miatt is nagy szerepe van az immunrendszer fokozásában.

A téli megfázás ellen két remek turmixitalt is készíthetünk belőle, mutatjuk a recepteket!

Gyömbéres-kurkumás sárgarépa-elixír hozzávalói:
2 sárgarépa,
1 alma,
2 evőkanál reszelt gyömbér,
fél citrom,
1/4 teáskanál kurkumapor,
1/4 teáskanál őrölt fekete bors,
1/4 teáskanál Cayenne-bors,
3 csésze víz,
méz.

Elkészítése:
Szeleteljük fel a sárgarépát és az almát, majd tegyük a turmixgépbe, mint ahogy a citromlevet és a fűszereket, illetve vizet is. Pépesítés után öntsük egy kancsóba, majd a nap folyamán igyuk meg. Remek vírusellenes hatásokkal rendelkezik.

Narancsos-kurkumás-sárgarépás ital hozzávalói:
3 sárgarépa,
1 narancs,
egy nagyobb ujjnyi gyömbér lereszelve,
1/2 teáskanál kurkuma.

Elkészítése:
Daraboljuk fel a sárgarépát, a narancsot hámozzuk meg, és a narancscikkelyeket, illetve a sárgarépát tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a gyömbért és a kurkumát, illetve a vizet is. Turmixoljuk le és már fogyaszthatjuk is. Ez az elixír megfázás és influenza esetén is nagyon hatékony.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Magas koleszterinszintre tippek
  2024-03-06 23:36:18, szerda
 
  Tippek a magas koleszterinszint csökkentésére : olívaolaj, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök és keresztesvirágú zöldségek

A magas koleszterinszint mindenképpen veszélyes, még ha sokan azt állítják, hogy ez nincs így. Amennyiben elkezdünk életmódot váltani, azt tapasztalhatjuk, hogy a koleszterinértékeink egyre inkább közelítenek az ideálishoz. Merthogy nem elegendő csak az étkezési szokásainkon változtatni, habár az kétségtelen tény, hogy a leginkább az étkezésünk megreformálásával érhetjük el a legjobb eredményeket.

A szervezetünkben a máj termeli a koleszterint. A többi koleszterint egyes táplálékokkal visszük be a szervezetünkbe. Éppen ezért nem mindegy, hogy mikor és milyen táplálékot fogyasztunk a nap folyamán. Ha a szervezetünkben folyamatosan emelkedik az LDL-koleszterin-szint, akkor egyensúlyt kell teremteni a kétféle koleszterin, azaz a HDL- és az LDL-koleszterin között. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, hogy olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyek segítenek megemelni a szervezetünkben a HDL-koleszterin-szintet. Most néhány olyan táplálékot mutatunk be, amelyek hozzájárulnak ennek az egyensúlynak a megteremtéséhez.

Ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt megteremtsük, a szervezetünknek szüksége van az úgynevezett jó zsírokra, azaz az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra. Ezek a zsírok nemcsak a koleszterinszintre, hanem a szívre és az általános egészségre is pozitívan hatnak. Az étvágyat is csökkentik és segítik a fogyást, mivel könnyen eltelítenek. A jó zsírok közé tartoznak az omega-3 zsírsavak is, amelyek legfőképpen a halakban találhatók meg. Ezek a zsírok csökkentik az LDL-koleszterin-szintet és megemelik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A koleszterin-egyensúly megteremtése érdekében nagyon lényeges, hogy kerüljük a transzzsírokat, ugyanis ezek a zsírok - például ide tartozik a margarin is - nem egészségesek. Megemelik az LDL-koleszterin-szintet, míg a HDL-koleszterin-szintet csökkentik.

Az oldható rostok is nagyon hasznosak. Egyfajta probiotikumnak is tekinthetjük ezeket a rostokat, amelyek szintén csökkentik az LDL-koleszterin-szintet.

Ahhoz, hogy jó koleszterin termelődjön a szervezetünkben, nagyon lényeges, hogy elegendő vizet fogyasszunk a nap folyamán. A víz ezen kívül a gyulladást is csökkenti és még a vér áramlását is fokozza. Az LDL-koleszterin-szint csökkentésében szerepet játszik még a rendszeres testmozgás és a testsúlycsökkentés is.

A bogyós gyümölcsök - beleértve az áfonyát, epret és málnát - tele vannak szívegészséges antioxidánsokkal, polifenolokkal és rostokkal, amelyek csökkentik a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek kockázatát. Jó C-vitamin-forrást is jelentenek, amely vitamin a stroke alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

A zabpehely oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet. Béta-glükánban is gazdag, amely szabályozza a testsúlyt és csökkenti a szívbetegségek kockázatait. A zabpehely magnéziumban és káliumban is bővelkedik. Mindkét ásványi anyag segíti a szív működését.

A keresztesvirágú zöldségek mint a káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, amelyek együttesen szintén segítenek a szívbetegségek leküzdésében.

Az extraszűz olívaolaj telítetlen zsírokban és antioxidánsokban bővelkedik, ezzel megakadályozva az artériák eltömődését és a szívinfarktus, illetve a stroke létrejöttét.

A bab, a borsó és a lencse a hüvelyesek családjába tartozik. Sok oldható rostot tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. Szívegészséges flavonoidokban is gazdagok, így csökkentik a szívinfarktus és a stroke kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Magas vérnyomásra
  2024-03-06 23:30:43, szerda
 
  A bogyós gyümölcsök, a banán, az alma és a cékla is jó a magas vérnyomásra

A magas vérnyomás negatív hatással van az egészségre, elsősorban a szív- és érrendszer egészségét veszélyezteti nagyon. De léteznek olyan gyümölcsök, amelyek nagyon jó szolgálatot tehetnek a vérnyomás csökkentésében.

Mi okozhat magas vérnyomást? Például ilyen az ülő életmód, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A magas vérnyomásnak oka lehet még a dohányzás, a stresszes életmód.

Vannak olyan tünetek, amelyek mintegy előre jelezhetik, hogy mikor is ugrik meg a vérnyomás. Ilyen például az orrvérzés, a gyakori fejfájás, a szabálytalan szívverés, a mellkasi fájdalom, a zavartság, a légzési nehézség. De a túlzott izzadás és szédülés is jelezheti, hogy valami gond van a vérnyomással.

Léteznek olyan gyümölcsök és egyéb táplálékok, amelyek nagyon hatékonyak a magas vérnyomás természetes kezelésében. Azonban ne csak ezekre a táplálékokra hagyatkozzunk, ha magas a vérnyomásunk, bízzuk magunkat egy szakorvos gondjaira.

A zab nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, például kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot, szelént és folátot. A zab segíti a fogyást, a jó emésztést is elősegíti, ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a magas vérnyomást is.

A zab csak kevés kalóriát tartalmaz, így segít a súlycsökkentésben. Egy béta-glükán nevű rostban is bővelkedik, amely nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem az artériákban lévő plakkot is. Ily módon is megtámogatja a vérnyomás csökkenését.

A bogyós gyümölcsök nagyon sok flavonoidot tartalmaznak. Ezek az antociánok, amelyek tágítják az ereket és segítik azok ellazulását, ily módon pedig csökken a vérnyomás.

A nátrium megemeli a vérnyomást, azonban a banán nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, amely segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait, így nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében. A kálium a veséken keresztül segít kiöblíteni a szervezetből a túl sok nátriumot.

A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek nitrogén-oxiddá alakulnak a szervezetben. Mivel remek értágító hatással is rendelkezik, ily módon segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A nitrogén-oxid a szív simaizomzatát is segít ellazítani.

Milyen gyümölcsök jók még a magas vérnyomás természetes kezelésében? Például ilyen a görögdinnye, amely citrullint tartalmaz. A citrullin egy aminosav, amely segít a magas vérnyomás kezelésében: segít az erek tágításában és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A görögdinnyét önmagában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle turmixitalokat, illetve remek salátákat.

A gránátalma segít a vérnyomás szabályozásában azáltal, hogy csökkenti az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) szintjét. Ez egy olyan fehérje, amely segít az erek tágításában és így a vérnyomás szabályozásában.

Az alma gazdag oldható rostokban, amelyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet a szervezetben. A magas koleszterinszint a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője, ezért az alma rendszeres fogyasztása segíthet a magas vérnyomás természetes kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tüdőkapacitás növelhető, mégpedig légzőgyakorlatokkal
  2024-03-06 23:27:10, szerda
 
  A testünknek nagyon sok funkciója van, az egyik legalapvetőbb a légzés. A tüdőre sok feladat hárul: fontos szerepet játszik a sejtjeink oxigénellátásában, illetve a légcserében. Mégis szinte csak akkor gondolunk a tüdőnk egészségére, amikor valamilyen betegségünk, például nehéz légzésünk van. Azonban léteznek olyan célzott légzőgyakorlatok, amelyek megnövelik a tüdő kapacitását, illetve a tüdő funkcióit is javítani tudják. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a tüdőnek, és néhány légzőgyakorlatot is ismertetünk, amellyel fokozhatjuk a tüdő kapacitását.

A tüdőkapacitás nem más, mint a tüdő maximális levegőtartama, míg a tüdőfunkció azt jelenti, hogy a tüdő mennyire hatékonyan működik az oxigén és a szén-dioxid cseréjében. A megfelelő tüdőkapacitás és -funkció kulcsfontosságú az általános egészség és jóllét szempontjából, hiszen így a szervezetünk elegendő oxigént tud felvenni, és hatékonyan képes a légcserére. A csökkent tüdőkapacitás és a károsodott tüdőfunkció kialakulásához sok minden vezethet: ülő életmód, öregedés, légszennyezettség, dohányzás.

A légzőgyakorlatoknak nagyon fontos szerepük van: növelik a tüdőkapacitást és javítják a tüdőfunkciókat. A mélylégzés-technika például segít hatékonyabban oxigénnel ellátni a vért, így tudja biztosítani, hogy a sejtek megkapják a működésükhöz szükséges oxigént.

A légzőgyakorlatok megnyújtják és megerősítik a tüdő szöveteit, ezzel is fokozva a rugalmasságukat és megakadályozva a merevségüket, ami tüdőproblémákhoz vezethet.

Mint minden izmunk, így a légzéshez használt izmok is megerősíthetők, ami jobb általános tüdőfunkciókhoz vezethet. A mélylégzés-technika még a tüdő izmainak megerősödésében is segít.

A légzőgyakorlatok egyfajta relaxációs technikaként is működnek, hiszen elősegítik a nyugalom érzését, csökkentik a stresszt, és oldják a szorongást.

Amennyiben fokozódik a tüdőkapacitás, akkor a testünk hatékonyabban tudja kezelni a fizikai terhelést, ezzel is javítva az állóképességünket.

Többféle légzőgyakorlat is létezik, mi most csak egyet-kettőt mutatunk be a kedves olvasóknak. Az egyik légzőgyakorlat a hasi légzés. Üljön le egy székre vagy feküdjön le kényelmes pozícióba a hátára. Helyezze az egyik kezét a mellkasára, a másik kezét pedig a hasára. Lélegezzen az orrán keresztül jó mélyeket. Éreznie kell, amikor a tüdő megtelik oxigénnel, ahogy a gyomra is kitágul. A kissé összeszorított ajkai között engedje ki a levegőt. Közben lazítsa el a hasát. Ismételje ezt a gyakorlatot kb. 8-10 percig.

Az ajaklégzés is egy nagyon jó technika. Lélegezzen az orrán keresztül, miközben kettőig számol (két másodperc). Közben szorítsa össze az ajkait. Fújja ki a levegőt lassan és egyenletesen az összeszorított ajkain keresztül. Ismételje a gyakorlatot, de egyre növelje a másodpercek számát a levegővétel esetében.

Az orrlégzés menete: egyik ujjunkkal fogjuk be az egyik orrlyukunkat, majd lélegezzünk a másik orrlyukon, azaz vegyünk egy mély levegőt. Fogjuk be mindkét orrlyukat és egy rövid ideig tartsuk benn a tüdőben a levegőt. Vegyük el az egyik ujjunkat az egyik orrlyukunkról, fújjuk ki a levegőt, majd ismételjük meg a másik orrlyukunkkal is. Ismételjük meg a gyakorlatot többször egymás után.

A légzőgyakorlatokat mindenképpen építsük be a napi rutinunkba. Ehhez teremtsünk kellemes környezetet. A légzőgyakorlatok jól párosulnak a meditációval és a jógával. Hallgassunk közben a testünkre, ha szédülünk vagy rosszul érezzük magunkat, akkor mindennap csak keveset gyakoroljunk, majd növeljük kicsivel mindennap a légzőgyakorlatokra szánt időt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fülzúgásra és migrénes fejfájásra
  2024-03-06 23:18:30, szerda
 
  Fülzúgásra és migrénes fejfájásra is jó a koenzim-Q10

A koenzim-Q10 egy erős antioxidáns hatással rendelkező tápanyag, amely nagyon sokféle problémára jelenthet megoldást. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál a személyeknél, akiknél demenciát, Alzheimer-kórt vagy Parkinson-kórt diagnosztizáltak, alacsony koenzim-Q10-szintet mértek.

Az eddigi tanulmányok szerint ez a tápanyag nagyon hatékony lehet akkor, ha fülzúgástól vagy migréntől szenvedünk, azonban más betegségek esetén is nagyon hasznos lehet, például ilyen a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, a memóriagondok, a fibromialgia, illetve a krónikusfáradtság-szindróma.

Erre a tápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy a sejtjeink energiát termeljenek. Szerveink közül a szív a legaktívabb, éppen ezért a szív igényli a legtöbbet ebből a tápanyagból. Amennyiben problémáink vannak az izmainkkal, az annak is lehet a jele, hogy nincs elegendő koenzim-Q10 a szervezetünkben.

Szerencsére sokféle táplálékban megtalálható ez a tápanyag, így természetes úton is pótolni tudjuk a testünk koenzimn-Q10-igényeit. Ez a tápanyag megtalálható a szőlőben, az avokádóban, a hüvelyesekben, a karfiolban, a halakban és a szárnyasokban.

Ahogy öregszünk, úgy a testünkben egyre kevesebb koenzim-Q10 termelődik, másrészt a bélrendszerben is egyre kevesebb szívódik fel ebből a tápanyagból. Nem mellesleg egyes gyógyszerek is csökkentik ennek a tápanyagnak a termelődését, ilyenek például a sztatint tartalmazó gyógyszerek.

Amennyiben sokat idegeskedünk és stresszelünk, úgy csökken a szervezetünkben az energiaszint is, azonban a koenzim-Q10 egy olyan antioxidáns, amely megvédi a szervezetünket az oxidatív stressz káros hatásaitól.

Amennyiben szeretnénk lassítani az öregedési folyamatokat, azaz szeretnénk, hogy az arcunkon később jelenjenek meg a ráncok, használjunk olyan kozmetikai termékeket, amelyek bővelkednek ebben a tápanyagban.

A koenzim-Q10 azok számára is hasznos lehet, akik fülzúgástól szenvednek, illetve a makuladegeneráció progresszióját is képes csökkenteni.

A koenzim-Q10 mérsékelheti az artériák megkeményedését és merevségét, és ily módon nagyon hatékony lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

A tápanyag oly módon minimalizálhatja a stroke és a szívroham kockázatait, hogy csökkenti a magas LDL-koleszterin- és a magas trigliceridszintet.

Más tápanyagok is léteznek a probléma orvoslására, például ilyen a melatonin. A melatonin egy olyan hormon, amely segíthet szabályozni a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát, és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint a melatonin hatékonyan csökkentheti a fülzúgás tüneteit, különösen azoknál az embereknél, akiknek alvászavaraik vannak.

A cink egy alapvető ásványi anyag, amely részt vesz a különböző testi funkciókban, beleértve az immunrendszer működését és a sebgyógyulást. Egyes tanulmányok szerint a cink-kiegészítés is jó lehet fülzúgásra. Nemcsak annak hangosságát, hanem a súlyosságát is csökkenti.

A Ginkgo biloba egy olyan gyógynövény, amelynek nagyon sok a kognitív előnye. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy hatékony lehet az enyhe vagy közepes tinnitusban szenvedő egyének tüneteinek csökkentésében.

A magnézium egy másik olyan ásványi anyag, amelynek nagy szerepe lehet a jó hallás megőrzésében. Szerepet játszik a káliumionok áramlásának szabályozásában a belső fülben, ami segít fenntartani a normál hallásfunkciót.

Más természetes gyógymódok is léteznek a fülzúgás tüneteinek enyhítésére: akupunktúra, hipnózis, biofeedback.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.