Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Sorsfejezet
  2014-05-19 18:52:43, hétfő
 
   
  Kohut Katalin: Sorsfejezet

“A nagy kérdés nem az, mit hoz a holnap?
Az igazi kérdés, mit hoz a tegnap?"
(Márai Sándor)

Gyermekkoromban naponta nagyapával villásreggeliztem, nem tudtam elfogyasztani a rántottát, csak villával. A kanalat, amit anyám otthon kitett a galuskák mellé is, visszautasítottam. 1961-es énekes nagyapa halála is sorsom egy fejezetét zárta le, a szeretetet az operettekkel, sétapálcájával együtt, bár amiket akkor megtanultam, soha többé nem felejtettem el.

A tegnap adta azt a sorsfejezetet, mely a hatvanas évek végén kezdődött el. Addig én és a testvéreim kalapban, szép ruhákban jártnk, nagyon finomakat és csak vitamindús ételeket fogyasztottunk. Míg másutt talán nem is ismerték a déli gyümölcsöket, nekünk kilószámra állt az éléskamránkban a fürtökbe szedett szőlő, dézsás savanyú káposzta mellett, melyet én tapostam fehér piciny lábacskáimmal a mandarin, narancs, füge, datolya, aszalt szilva. Az utóbbit is a zöldség boltból szereztük be apával. Veremben az udvaron mindenféle zöldség, fekete retek. Egyedül a citrommal nem voltam kibékülve, pedig kötelező volt a fogyasztása még ha cukorba mártottuk is. Nekem akkor is összehúzta a szájamat, grimaszokat vágtam és sehogyan sem tudtam rávenni magamat, hogy megegyem, egyedül teába csöpögtetve. Szeder és málna igazi gyümölcsből készült szörpöket ittunk. Jaj, ha még egyszer megkóstolhatnám azokat a finomságokat!

Beköszöntött ránk a nyomor, sorsunk új fejezettel indult szüleim válása után. Citrom helyett néha akadt citrompótló tabletta, fodormenta és csipkebogyó, gyógyteák helyett grúz tea, de legtöbbször semmi. A kútra jártunk forrásvízért, hogy a gyomrunkat telítse valami. Tej és kifli többé nem volt reggelire, pedig a gyermek fejlődő csontvázának szüksége van a Kalciumra is. Egyedül a D-vitamin volt adott, annyit lehettünk az udvaron, amennyit akartunk. Talán jobb is volt odakinn, mint a bolháktól hemzsegő ágyban. Többé senki sem takarított. Én még nem tudtam kezelni a mosógépet, lehúzni a hatalmas dunyhákat, csak a konyhában takarítottam, mosogattam, mostam magunkra kézzel Ultra mosogatóban, mert mást nem találtam. Nem törődött velünk senki, voltunk, de ez mindennek nevezhető, nem életnek. Néha főztem állott büdös zsírba tetten pirított grízt. Az élethez szükséges a növekedésünkkel arányos ruházat, a téli, meleg, a nyári, kabát és csizma is. Ezek hiánya hosszú évekig tartott, nem tudom, csupán forrásvíz fogyasztásával tömény élelmiszer, vitamin nélkül hogyan maradhattunk fenn ilyen sokáig egyáltalán? Hollóházán néha Delikát levest is ettem, forrásvízbe öntöttem az ételízesítőt, úgy ettem magában, mint aki soha nem evett. Meg is tudták a tanműhelyben, hogy éhezés történik, befizettették az ösztöndíjamból az ebédet.

Vőlegényem hordta nekem faluról az ennivalót. Én lettem náluk a szegény lánynak nevezett. Vége lett pár évig a nyomorult sorsnak. Élveztem a finom ételeket, hosszú új ruhákat, bár mosónő koromból még nem nőttem ki, csúfoltak is mindig, hogy a mosónők korán halnak. Én tartottam magam, bele sem gondoltam, de a fizetésemből tellett mindenféle finomságra, melyeket magam állítottam elő. Művészet a főzés, aki ínyencnek született, semmit sem tud elrontani. Minden a kedvencem volt, de szívesen jártam csárdákban is nemcsak kirándulás miatt, hanem az otthon el nem készíthető ételek megkóstolása miatt. Egyszerre egy kétszemélyes vacsoratálat képes voltam elfogyasztani. Nem tudtam betelni az ételek ízével és élvezetével. Soha nem látszott a külsőmön, hogy időnként a finomságokból többet eszem a kelleténél.

1990-es év a kórházban zöld szomorúvá vált szemekkel, fel nem téve a kérdést, mit hoz a holnap, csak élni mindig a múltat, ami gyermekkorban kezdődött új sors fejezetet hozott, ezúttal a koldultatás szegénységét.
Hétvégére haza engedtek eltávra, akit a helyemre fektettek addig, ellopta a késemet, kanalamat, ott hagyta nekem a villát. Nagyapa villásreggelije jutott eszembe, de csak egy pillanatra, mert reménytelennek láttam a holnapomat. Festeni kezdtem, árultam őket a Zsarnai piacon, közben már évek óta a gyerekek kinőtt ruháinak eladásából vásároltam be a következő heti főznivalót étlap szerint, mert általában mindent előre tervezek, így a menüt is kifüggesztettem az előszobába. A gyerekek is mindig tudták, milyen apróságért kell elszaladni a boltba, hogy este, miután fáradtan hazaérek, ne kelljen egy tejfölért a boltba szaladni. Nem vettek volna el soha több pénzt, mint amennyire szükségük volt. Nem is nagyon volt miből. Kérelem a tanácson szociális segélyért, hogy tejet és sajtot tudjak vásárolni, igazolni a bevételemet hosszú évekig, majd jött teljes megsemmisülésem után a koldulás immáron egyedül. Tízezer forint havonta, ennyi járt. A lányom tartott el, úgy, hogy fizette a rezsimet, naponta egyszer adott meleg ételt. Nem volt vitamin, tej, egészséges élelmiszer, szép ruha, tisztítószer a lakás rendbe tételéhez, sem testápoló, sem kézkrém. Borzalmas a nyomor, leírni nem lehet. Néha hajnalban kimentem sétálni az utcára, hogy senki se lássa szegényes öltözékemet. Egyszer megkínáltak sodrott cigarettával az egyik kocsma előtt. Nagyon hálás voltam miatta. Aztán elmentem két boltba, hogy hitelbe a tízezer forintom megérkezéséig adjanak kenyeret és tejet. A Berci boltos adott, a másik mutatta a kezével, hogy megbolondult. Soha nem felejtem el a boltvezetőt, azután derült ki, hogy ismert régről, együtt jártak a gyerekeink iskolába. Mennyire mélyre kerültem! Kilátástalan helyzet reménytelenséggel. Ha legalább dolgozni tudnék, ha olyan lehetnék, mint mások, akiknek minden engedélyezett...

Eszembe jutott egyik álmom a sziklai halálnépről, akik közül párat ismertem még óvodás koromban. Egyiket a sziklai szobájában meglátogattam kihalt helyen és aggódtam érte, faggattam, kap-e elegendő ennivalót. Nagyon féltem tőle kiskoromban, akkor nem tudtam, hogy milyen szerepet töltött be, s hogy utána meg kell szűnnie. Sziklákba vonultak vissza elmúlni. Haldokoltak külső szemmel, de elmúlásuk válaszuk szerint nem járt fájdalommal. Megszűntek egyszerűen, étel-ital nélkül is elvoltak. Talán minket is ilyen sorsra szántak, forrásvíz, Delikát leves, pirított gríz, háromféle étel, amit engedtek nekünk a sors fejezete szerint a hatvanas éveknek, s persze a Nap energiája. Fény-evés, már ezt is kitalálták, a természet ereje kell, hogy eltartsa a tiszta természeti embereket. Irigyeltem az elmúlást, tudtam, nekem sokkal nagyobb fájdalmakkal kell szembenéznem, a szépség, egészség elveszítése mellett örökös aggodalomban, szívem változatlansága mellett szégyenemet rejtegetve.
A tegnap sors fejezete talán soha nem ér már véget.

2014. május 19.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: gyermekkoromban, megkóstolhatnám, növekedésünkkel, kifüggesztettem, megsemmisülésem, villásreggelije, változatlansága, éléskamránkban, reménytelennek, fogyasztottunk, ösztöndíjamból, fogyasztásával, sétapálcájával, engedélyezett, sorsfejezetet, befizettették, megérkezéséig, elfogyasztani, lábacskáimmal, gyermekkorban, meglátogattam, finomságokból, szegénységét, forrásvízért, operettekkel, kilátástalan, aggodalomban, takarítottam, cigarettával, csontvázának, beköszöntött, gyümölcsöket, ételízesítőt, vacsoratálat, megkóstolása, fájdalmakkal, nagy kérdés, igazi kérdés, galuskák mellé, fejezetét zárta, tegnap adta, hatvanas évek, testvéreim kalapban, déli gyümölcsöket, fürtökbe szedett, zöldség boltból, udvaron mindenféle, kútra jártunk, gyomrunkat telítse, gyermek fejlődő, bolháktól hemzsegő, hatalmas dunyhákat, Kohut Katalin, Márai Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A televizió nem a kultúrát kép...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png ház  Facebookon kaptam  képre írva  Julian Brass gondolata  Reggel van  Facebookon kaptam  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sose bánj semmit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fehér virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Éretlen vers  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hazára minden embernek szükség...  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 19  Kellemes délutánt kívánok  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Irgalom és ítélet  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Elköszönt  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy lelki imádság  Nevem  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Adakozás  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 21  Hiányzik  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  képre írva  Alázat  Mai harmónia kártyám  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
nagy kérdés, igazi kérdés, galuskák mellé, fejezetét zárta, tegnap adta, hatvanas évek, testvéreim kalapban, déli gyümölcsöket, fürtökbe szedett, zöldség boltból, udvaron mindenféle, kútra jártunk, gyomrunkat telítse, gyermek fejlődő, bolháktól hemzsegő, hatalmas dunyhákat, konyhában takarítottam, élethez szükséges, növekedésünkkel arányos, szegény lánynak, nyomorult sorsnak, finom ételeket, mosónők korán, fizetésemből tellett, kedvencem volt, kétszemélyes vacsoratálat, ételek ízével, finomságokból többet, kórházban zöld, koldultatás szegénységét, helyemre fektettek, gyerekek kinőtt, következő heti, boltba szaladni, tanácson szociális, bevételemet hosszú, koldulás immáron, lányom tartott, lakás rendbe, egyik kocsma, tízezer forintom, másik mutatta, gyerekeink iskolába, sziklai halálnépről, sziklai szobájában, sors fejezete, hatvanas éveknek, természet ereje, tiszta természeti, tegnap sors, gyermekkoromban, megkóstolhatnám, növekedésünkkel, kifüggesztettem, megsemmisülésem, villásreggelije, változatlansága, éléskamránkban, reménytelennek, fogyasztottunk, ösztöndíjamból, fogyasztásával, sétapálcájával, engedélyezett, sorsfejezetet, befizettették, megérkezéséig, elfogyasztani, lábacskáimmal, gyermekkorban, meglátogattam, finomságokból, szegénységét, forrásvízért, operettekkel, kilátástalan, aggodalomban, takarítottam, cigarettával, csontvázának, beköszöntött, gyümölcsöket, ételízesítőt, vacsoratálat, megkóstolása, fájdalmakkal, tanműhelyben, kétszemélyes, tisztítószer, finomságokat, szembenéznem, maradhattunk, fizetésemből, megbolondult, koldultatás, bevételemet, boltvezetőt, mosogatóban, sorsfejezet, elveszítése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 6350
  • e Hónap: 12591
  • e Év: 64857
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.