Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Hűség (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-02-15 21:00:38, hétfő
 
   
  Kohut Katalin: Hűség

- Béééla, mit jelent az a mondat, hogy légy hű magadhoz?
- Elsősorban azt, hogy mindig a szíve szerint éljen az ember, semmit se tegyen saját érzései ellen.
- Ha maga ellen tesz, meghasonlik?
- Azt hiszem, hogy igen, de ez a meghasonlás nem hasonlít a Nyomorultakból Javertéhez, mert ő saját meggyőződését követte, nem ismerte el, hogy az általa üldözött bűnöző különb nála. Ezt nem bírta megemészteni és elviselni, ezért vetett véget életének. Nem lett volna erre szükség akkor, ha beismeri, hogy Jean Valjain valójában nagybetűs ember, s már akkor is az volt, amikor a nővére éhező családját kenyérrel akarta jóllakatni.
- Vagyis a társadalmi nyomás, a szándékos nyomorba döntés létrehozhatja ilyen lealacsonyodását az emberségnek?
- Pontosan, s a szándékos nyomorba döntést büntetni kellene.
- Ha én bíró lennék, s ilyen helyzettel találkoznék, nem a kenyér lopót büntetném, hanem azt, aki ezt előidézte nála. A szándékosságot üldözném.
- Hűségesnek kell továbbá lenni a családhoz, de ezt is belülről érzi az ember.
- Néha nagyon szomorú életet eredményez a hűség ahhoz, Bélám, aki nem érdemli meg. Itt van például Pirike esete. Ő tartja a férjét, aki állandóan elissza a fizetését, hazamegy, részegen követeli a jussát.
- Igen, itt szintén a meghasonlás figyelhető meg, drága Vilma! Pirike a saját szíve ellen cselekszik, amikor örök hűséggel tűr a férjének, aki ezzel a szent érzéssel visszaél, mi több, semminek tekinti.
- Ugyanolyan, drága Béla, mintha valaki hűséges lenne egy olyan munkahelyhez, vagy irodalmi közösséghez, ahol naponta megalázzák. Manapság több a becse, értékesebb a piacorientált futtatóknak a gátlástalan, törvénytaposó. Leértékelődik az ember, mert az emberségnek nincsen üzleti értéke, csak eszmei.
- Így van ez már régóta, drága Vilma! Vegyük például ismét a Nyomorultakból Fantine esetét. A paragrafus őt ítélte el, holott az igazság, a hűség saját szívünkhöz az őt cserben hagyó ficsúrt, az őt zsaroló kocsmáros házaspárt, s az őt kiközösítő várost, a munkanélkülivé tevő munkahelyet ítélné el. Nagyon sokan ülnének a vádlottak padján. Ha mindenki hű lenne önmagához, az nem lenne jó, mert a gaznak a törvénye nem a szívében van, hanem gonosz fejében. Orvosi műszerekkel mérni lehet az EKG vonalukat, de érzésekkel nem rendelkeznek.
- Tehát ezek szerint a földi élet nagy része szív nélküli bűnözőkből áll, akikben nem rendelkeznek emberiesség törvényekkel, Bélám?
- Igen, most ők uralkodnak minden területen. Ez ellen soha senki nem tudott tenni, a hűséget sem ismerik, még a saját családjukhoz sem. Anyák éheztetik gyermekeiket, apák erőszakot tesznek, fertelmeskednek és fajtalankodnak.
- Bélám, kihez és mihez kellene hűségesnek lennie az embereknek?
- Elsősorban az igaz érzésekhez, a jósághoz és a becsülethez, az őszinteséghez. Ezek nélkül nincs értelme a létezésnek.
- De itt a becsületet sárba tapossák, a jóságot csúfolják, az őszinteséggel visszaélnek. Emlékszem, a hetvenes években még amolyan békítő bírónak tartottak, mindenkit próbáltam megérteni. Az akkori udvarlóm gúnyolódni kezdett, lelkizésnek bélyegezte, hogy feltárták mások előttem a gondjaikat.
- Itt kezdődik a primitívség, mely a cinizmussal, kárörvendezéssel a barbársághoz vezet. Hogyan is lehet kigúnyolni az őszinteséget, hogyan szenvedhet az igaz ember vereséget az elnyomókkal szemben?
- Bélám, az igazságtalanságot most sem tudom elviselni...
- Mert árt a légy hű magadhoz érzésednek, belülről jövő törvényeidnek. Nem hasonlasz meg magaddal, hanem bosszankodsz. A gátlástalanok éppen erre hajtanak, ezért tesznek mindent, ők a szív ellenesek, tőrvetők és törvénytaposók.
- Tehát egyetlen törvénykönyv létezik, az a jó emberek szívében található?
- Pontosan, drága Hilda! Nekik kellene lenniük mindenhol a bíráknak, törvények képviselőinek. De meg kell mondani, nagy teher ez a munka a jó embereknek, mert megterheli a lelküket minden bűn.
Igazság szerint a bűnben élőket és a jóságot szét kellene választani egymástól, nem is élhetnek egy országban. Én bevezetném ismét a gyilkosok országát, ahogyan egykor volt. Ott gátlástalanul kiélhetik egymás között hajlamaikat.
- Nagyon jó ötlet, Bélám!
- De nagy hitetés van a bűnözők eltartásával, kiemelésével, emberré emelésével kapcsolatban, őket részesítik hatvan éve előnyben, őket termelték ki, helyezték mindig fontosabb pozíciókba, őket, akik alapjában véve élet ellenesek, törvényen kívüliek. Ők hozzák a döntéseket, ők képviselik az emberiességet. Páran hallatják szavukat, de ők is tréfát űznek az emberségből. Uralkodnak és pazarolnak, tékozolnak és harácsolnak, minden utasításuk ellenkezik a józan ésszel.
- Tudnak szép és meggyőző szavakat használni...
- Igen, mindent meg tudnak magyarázni, de ellenkezik a józan ésszel, a szeretettel.
- Soha nem tanulhatják meg, hogy úgy cselekedjenek, ahogyan szeretnék, hogy velük bánjanak. Így bánnak a jó emberek másokkal...
- Mindig hűek önmagukhoz!

2016. február 15.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: lealacsonyodását, kárörvendezéssel, fertelmeskednek, fajtalankodnak, szándékosságot, nyomorultakból, törvénytaposók, munkanélkülivé, emberiességet, őszinteséghez, gátlástalanok, meggyőződését, törvényeidnek, őszinteséggel, képviselőinek, létrehozhatja, piacorientált, törvénytaposó, leértékelődik, gátlástalanul, cselekedjenek, gyermekeiket, kiemelésével, eltartásával, őszinteséget, rendelkeznek, családjukhoz, munkahelyhez, barbársághoz, törvénykönyv, törvényekkel, bosszankodsz, megemészteni, kapcsolatban, emberségnek, emberségből, szíve szerint, általa üldözött, nővére éhező, társadalmi nyomás, szándékos nyomorba, kenyér lopót, szándékosságot üldözném, hűség ahhoz, meghasonlás figyelhető, saját szíve, szent érzéssel, olyan munkahelyhez, piacorientált futtatóknak, emberségnek nincsen, hűség saját, munkanélkülivé tevő, Kohut Katalin, Nyomorultakból Javertéhez, Jean Valjain, Nyomorultakból Fantine,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  A kételkedés kezelése  Julian Brass gondolata  Irgalom és ítélet  Png nő  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Idő  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Png cica  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Fekete István - Akác  Makszim Gorkij gondolata  Németh László tollából  Ne kapaszkodj magasabbra,  Fehér virág  Facebookon kaptam  Esti kép  A Megváltó szolgálatában  Hazára minden embernek szükség...  Az engedelmesség miért nem vál...  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Erdőn  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Png virág  Png virág  Mindig jusson idő nevetni  Bertolt Brecht -től idézet  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Esti kép  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png kislány  Png virág  Őrizkednünk kell...  Neked tudnod kell  A másik dolog,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Idő  Leonardo da Vinci gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Csak a fogyatkozás látható  Egy bizonyos határt  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  s immár én is felragyogva, ért...  Még csak most kezdődik a nap  Png fotel  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
szíve szerint, általa üldözött, nővére éhező, társadalmi nyomás, szándékos nyomorba, kenyér lopót, szándékosságot üldözném, hűség ahhoz, meghasonlás figyelhető, saját szíve, szent érzéssel, olyan munkahelyhez, piacorientált futtatóknak, emberségnek nincsen, hűség saját, munkanélkülivé tevő, vádlottak padján, földi élet, saját családjukhoz, igaz érzésekhez, becsületet sárba, jóságot csúfolják, őszinteséggel visszaélnek, hetvenes években, akkori udvarlóm, barbársághoz vezet, igaz ember, elnyomókkal szemben, igazságtalanságot most, gátlástalanok éppen, szív ellenesek, lelküket minden, bűnben élőket, jóságot szét, gyilkosok országát, bűnözők eltartásával, józan ésszel, lealacsonyodását, kárörvendezéssel, fertelmeskednek, fajtalankodnak, szándékosságot, nyomorultakból, törvénytaposók, munkanélkülivé, emberiességet, őszinteséghez, gátlástalanok, meggyőződését, törvényeidnek, őszinteséggel, képviselőinek, létrehozhatja, piacorientált, törvénytaposó, leértékelődik, gátlástalanul, cselekedjenek, gyermekeiket, kiemelésével, eltartásával, őszinteséget, rendelkeznek, családjukhoz, munkahelyhez, barbársághoz, törvénykönyv, törvényekkel, bosszankodsz, megemészteni, kapcsolatban, emberségnek, emberségből, cinizmussal, futtatóknak, gátlástalan, lelkizésnek, elnyomókkal, primitívség, közösséghez, munkahelyet, hajlamaikat, meghasonlás, becsülethez, műszerekkel, szeretettel, találkoznék, emberiesség, tanulhatják, meghasonlik, visszaélnek, harácsolnak, embereknek, eredményez, megterheli, hűségesnek, választani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 248
  • e Hét: 5112
  • e Hónap: 11353
  • e Év: 63619
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.