Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Javaslatok influenza esetére
  2021-01-19 22:11:21, kedd
 
  Ősszel és télen az emberek nagy része gyakran lesz influenzás, de a megfázás is nagyon jellemző ebben az időszakban. Hiába védekezünk, azért előfordulhat, hogy túl sokat dolgozunk, sok stressz ér bennünket, kevesebbet pihenünk, így a kórokozók is le tudnak dönteni a lábunkról, főleg ha még az immunrendszerünk védelmére sem fordítottunk kellő figyelmet.

Cikkünkben tippeket adunk, hogyan előzhetjük meg az influenzát és a megfázást, olyan tippeket olvashat, melyek segítenek az immunfunkciók megerősítésében.

Az influenza és a megfázás során gyakran kerül váladék az orrunkba, amely nagyon megnehezíti a könnyű és nyugodt légzést. Ennek leküzdésére nagyon alkalmas a sós vízzel történő gargalizálás. Mit kell tennie? Keverjen el 2 dl vízben egy teáskanálnyi sót, majd öntsön egy keveset egy orrcsepegtetőbe. Néhány cseppet cseppentsen ebből az elegyből az orrába, meglátja, minden sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz.

Amikor meg vagyunk fázva, szükségünk van egy remek antimikrobiális szerre, amely segít, hogy a kórokozók minél hamarabb eltávozzanak a szervezetünkből. A kurkuma kiváló megoldás erre a helyzetre, hiszen nagyszerű gyulladáscsökkentő, így segíthet a vírusfertőzés gyorsabb leküzdésében.

A kurkuma nemcsak gyulladást csökkent, de eredményesen szünteti meg a torok fájdalmát is. Hogyan használja? Öntsön 2 dl meleg tejhez fél teáskanálnyi kurkumaport és egy csipet borsot. Naponta 2 pohárnyit is elfogyaszthat belőle.

Kurkumával gargalizálhat is. Egy pohár meleg vízben keverjen el negyed teáskanálnyi kurkumaport és két csipet sót, majd gargalizáljon ezzel az eleggyel naponta több alkalommal.

A méz is rendelkezik antimikrobiálius hatásokkal, így bevethetjük az influenza és a megfázás gyorsabb leküzdésére. A méz gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, megnyugtatja az irritált torkot.

Keverjen el 2 teáskanál mézet fele ennyi citromlével és egy teáskanál gyömbérlével, majd fogyassza el. Ez a keverék nemcsak immunizál, de csökkenti a gyulladást és a köhögést is nagyszerűen csillapítja.

Az almaecet is remek immunerősítő, így bátran fordulhatunk hozzá megfázás és influenza idején. Keverjen el 2 dl meleg vízben egy evőkanál almaecetet és egy teáskanál mézet. Naponta 2-3 alkalommal is ihatunk ebből a keverékből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mit árul el a családrajz?
  2021-01-19 21:47:42, kedd
 
  A grafológus nemcsak kézírásokat, hanem gyermek- és felnőtt rajzokat, firkákat is vizsgál. Egyrészt mivel bizonyos életkor alatt a kézírás még nem vagy csak korlátozott mértékben elemezhető (pl.: a kisiskolás gyerekek vagy a serdülők írása), másrészt pedig mert, számos - a kézíráselemzésnél alkalmazott szempont és szabály a rajzok vizsgálatánál is alkalmazható.

A kisgyermek számára a rajzolás a játék egyik legalapvetőbb formája, az önkifejezés egyik legtermészetesebb eszköze. A gyermekrajz üzenet: képi nyelven megírt beszéd, amit a közlés igénye hoz létre. A gyermekrajzok rendkívül őszinték, hiszen a kisgyerek azt rajzolja le, amit tud, ami a véleménye a dolgokról és a körülötte élő emberekről.
Családrajz: az otthoni légkörről árulkodik

Gyerekeknél az egyik leggyakrabban alkalmazott rajzteszt a családrajz.

A családrajzból kideríthető, hogy a gyermek hogyan érzi magát a családi környezetben, milyen a kapcsolata az egyes családtagokkal, kihez vonzódik érzelmileg, kitől kap és kitől várna több szeretetet, odafigyelést. Megtudhatjuk azt is, hogy a gyermek lélekben melyik szülő tulajdonságaival azonosul, kihez szeretne hasonlítani, vagy, hogy van-e a gyerekek között rivalizálás, testvérféltékenységre utaló jel. A gyermekrajz elemzésével megismerhetjük a rajzoló aktuális érzelmeit, és fény deríthető rejtett kötődésekre, vágyakra és félelmekre.

A családrajz elemzés fontos szempontjai, hogy

kiket rajzolt le a kisgyerek, csak a szűk családot, vagy esetleg a nem napi szinten látott nagyszülőket, nagynéniket stb. is, kihagy-e valakit a rajzról
a rajzolás sorrendje
az alakok egymáshoz viszonyított nagysága és közelsége, ami jelzi, hogy ki a fontos a gyermek számára, mennyire érzi magához közel az illetőt
az alakok kidolgozottsága, részletezettsége, színezése
és egyes családrajzokon az is, hogy ki mit csinál - külön-külön tevékenykednek, vagy közösen. Ebből a családi hierarchiára, férfi-nő feladatmegosztásra is következtetni lehet.

A családrajzok típusai

A családrajznak több típusa is létezik. A hagyományos családrajz (,,Rajzold le a családod!") mellett nagyon népszerű az Elvarázsolt vagy Állat-családrajz. Ilyenkor a gyereknek úgy kell lerajzolnia a családját, mintha egy varázsló mindenkit valamilyen állattá változtatott volna. Ez esetben kevésbé érvényesülnek az elhárító mechanizmusok, és az állatok a tudattalan szimbólumaként a gyermek valódi érzéseit tükrözik a saját családjáról.
A rajzolt állatok igazán beszédesen jelenítik meg az egyes családtagok tulajdonságait. Érdekes és elgondolkodtató, hogy a gyermek vajon miért látja az apát nyuszinak, az anyát medvének, a tesót póknak.

Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veled egy személyes tapasztalatot.

Egy fiatal nő a hatéves kislánya állatcsaládrajzát hozta el nekem. Az anya macska volt a rajzon, aki az apát ábrázoló egér farkincájára tette a mancsát. A kislány önmagát a szülőktől távolabb egy gömbakváriumban úszkáló halacskaként jelenítette meg, háttal a szülőknek.
Az anyával való beszélgetés során kiderült, hogy a szülők elváltak, az apa rendszeresen tartja a kapcsolatot a lányával, ám a két felnőtt között most is elég gyakoriak a veszekedések, amit általában az anya kezdeményez (feldolgozatlan sérelmei miatt), az apa pedig passzívan fogad (ő nem kiabál).
A gyermek érzelmi problémákkal küzd. Önmagát egy más közegbe, vízbe és akváriumba helyezte, ezzel jelezve, hogy szeretné világából kizárni harcát, nem akarja hallgatni a szülők veszekedését.

A családrajz egyik legújabb típusa a Kinetikus családrajz, amikor a rajzolónak családtagokat úgy kell lerajzolnia, hogy mindenki éppen csinál valamit. Amerikai felmérés szerint a kinetikus családrajzokon az apa leggyakrabban olvas, TV-t néz, vagy dolgozik, az anya főz vagy más háztartási munkát végez (mosogat, vasal, takarít), míg a gyermek, aki a rajzot készítette játszik vagy eszik.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz
  2021-01-19 21:41:20, kedd
 
  Forrás : Szabó Szilvia grafológus Link
"Mit lehet tenni, hogy a gyermek a lehető legjobban használja a kezét? Hogy szép legyen az írása?"

Az íráshoz a szem és a kéz összehangolt munkája szükséges, ugyanakkor az írásmozgás kivitelezése szempontjából elengedhetetlen a kéz anatómiai fejlődése és finom motorikus mozgás fejlesztése.

Az írástanulás kezdetére azonban még nem fejlődik ki az összes kézcsont, nem záródnak a csöves csontok, és a kéz irányítását végző érző és mozgató idegpályák sem velőhüvelyesedtek, izolálódtak, emiatt a mozgások átterjedhetnek a szomszédos területre. Emiatt a leírt betűk és elemek elnagyoltak és pontatlanok lehetnek.

A gyermek kezét tehát folyamatosan edzeni kell, hogy a gyermek megfelelően tudja használni az ujjait a ceruzafogásnál, megfelelő erővel rendelkezzen és hogy a kézmozgása pontosabb legyen.

Számos játék és elfoglaltság létezik, amivel fejleszteni és erősíteni lehet a gyermek, úgy hogy ő is élvezze ezt.

10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz

1. Gyurmázás, agyagozás
Mindkettő erősíti a kezek izomzatát és a térlátást is fejlesztik. Az írószerboltban kapható különböző színű gyurma is, de olcsóbb, házi megoldásként só-liszt gyurmát is készíthetünk a gyermeknek.

2. Árnyjáték, ujjbábozás
Mindkettő abban segít, hogy a gyermek egymástól elkülönülten és koncentráltan tudja mozgatni az egyes ujjait. Találjatok ki történeteket vagy a gyermek kedvenc meséjét próbáljátok eljátszani csak a kéz és az ujjak használatával. Ujjbábozás esetén akár lemosható filccel vagy festékkel arcot is rajzolhattok a figuráknak, úgy még élvezetesebb.

3. Papírhajtogatás, origami
A papírhajtogatás ugyancsak fejleszti a kézügyességet, hiszen az igazán szép alkotásokhoz fontos a pontos hajtogatás és illesztés. Az elkészült munkákat utólag ki is lehet festeni, de használhatunk akár színes papírokat is.

4. Papírkép készítés
Az ollóval való vágás és a ragasztás nagy figyelmet és kézügyességet igényel. Ha kisgyermek nem bánik biztosan az ollóval, akkor kezdetben a papírtépést is alkalmazhatjuk.
Csodaszép képmontázsok születnek, ha a gyermek a neki tetsző színes, szép képeket kivágja az újságokból, majd azokat egy nagy kartonlapra ragasztja fel.

Tipp: A gyerekkel közösen dolgozva készítsük el mi is a saját pozitív, teremtő gondolkodásra ösztönző képmontázsunkat! Válasszunk olyan képeket, amelyek olyan dolgokat, jelenteket ábrázolnak, amire mi is vágyunk, amit szeretnénk elérni, bevonzani az életünkbe. (pl.: nyaralás a családdal, pihenés, a vágyott állást szimbolizáló kép stb.)

5. Lánc vagy gyöngyfűzés
A szemek és a kéz koordinációját javító, a mozdulatok pontosságát fejlesztő játék inkább a kislányok kedvelt elfoglaltsága. Az elkészült karkötők, nyakláncok akár ajándékba is adhatók.

6. Festés
Ha a gyermek nagyon görcsösen fogja a ceruzát, vagy azt erősen rányomja a papírra, akkor érdemes a festéssel próbálkozni, hiszen az ecsethasználat segíti a finomabb, lágyabb mozdulatok megtanulását, és a kéz ellazítását.

7. Színezés
A színezéssel a kontrollkészség fejleszthető. Ma már sokféle színező, kifestő könyv és füzet létezik. Érdemes olyat választani, ami témájában kapcsolódik a gyermek ízléséhez, érdeklődéshez.

8. Rajzolás sablonnal
Keménypapírból vágjunk ki különböző alakú sablonokat, formákat, amelyet aztán a kisgyereknek kell körülrajzolni, majd kiszíneznie, kidekorálnia. Készíthetünk különböző álarcokat, vagy papír öltöztethető babát a kislányoknak ruhasablonokkal.

9. Kopírozás
A kopírozással a vonalkivetés pontossága fejleszthető. Fektessünk egyszerű háztartási sütőpapírt a lemásolandó ábrára, fogassuk le gémkapcsokkal, hogy ne mozduljon el.

10. Rajzolás
A rajzolás a legtöbb gyermek számára kedvelt elfoglaltság. Fontos, hogy minél többféle rajzeszközt biztosítsunk a gyermek számára, és ügyeljünk arra, hogy a ceruzák ki legyenek faragva, az ecsetek alaposan ki legyenek mosva használat után, nehogy összeragadjanak, megkeményedjenek a szálak. A rossz rajzeszközök csökkentik a rajzolási kedvet, a sikerélményt.

10 +1 Lusta nyolcas
Rajzoljunk a levegőbe nagy elfektetett 8-asokat háromszor először a bal, majd a jobb kézzel, végül minkét kézzel együtt. A lusta nyolcas rajzolása segít két agyfélteke összehangolásában, javítja a koordinációs készséget. Mi, felnőttek is bátran elkezdhetjük, ha azt tapasztaljuk, hogy olvasás közben a szemünk átugrik egy szót vagy sort. Ez a legolcsóbb és bármikor alkalmazható gyakorlat.
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Hogyan tanulunk írni ?
  2021-01-19 21:35:10, kedd
 
  Felnőttként már fel sem tűnik, olyan automatikusan kerülnek a betűk a papírra. Ám volt idő, amikor mi is lassan, görcsösen, igyekezetünkben nyelvünket kidugva kanyarítottuk a betűket.

Az írástanulás rendkívül összetett folyamat. Nemcsak egy mozgásos folyamat elsajátítását jelenti, hanem a pszichológiai funkciók összerendezését és együttműködését is. Az írástanulás során a hosszas gyakorlás révén kiépült, egyszerűbb és bonyolultabb képességek kapcsolódnak össze, és alakulnak át magasabb szintű folyamatokká.
Milyen lépésekből áll az írástanulás?
Előkészítés, fejlesztés

Az írástanítás egy kb. két hónapos intenzív előkészítő szakasszal indul. A különböző játékos, rajzos feladatok közben a kisgyerek elsajátítja az írás közbeni helyes testtartást, ülésmódot. Megtanul tájékozódni az írólapon (jobb és bal, fent és lent fogalmának ismerete), és eligazodni a füzet vonalrendszerében.

A tanító nénik különböző foglalkozásokkal (pl.: papírhajtogatás, gyurmázás, gyöngyfűzés) fejlesztik a kéz izomzatát és a kéz koordinációját, valamint pontosítják a helyes ceruzafogást, ha szükséges.

Az íráshoz elengedhetetlen az összehangolt szem és kézkoordináció, emiatt szükséges lehet a dominancia és lateralitás pontosítása és erősítése. Fel kell mérni, hogy kik a balkezesek, és célszerű őket a pad bal oldalára ültetni, de átszoktatni nem szabad őket!
Betűelemek tanulása

A gyerekek először a betűk írásához szükséges formai elemekkel ismerkednek meg. Álló egyeneseket, horogvonalat, alsó és felsőívelésű csészevonalakat, felső és alsó hurkolású fecskevonalakat rajzolnak, először nagyban, majd a három vonalas füzet vonalközeire lekicsinyítve.

Ezeknek a betűelemeknek és részmozdulatoknak a megtanulásához és berögzüléséhez nagyszámú ismétlés szükséges. Eleinte a kisgyerekek mozdulatai görcsösek, nagy erőkifejtéssel járnak. A szemüket nem veszik le a kezükről, gyakran fejük vagy akár az egész felsőtestük mozgásával is követi a mozdulatot, az erős összpontosítás miatt kidugják a nyelvüket. A sok gyakorlás során ezek a felesleges erők és mozdulatok aztán leépülnek, elmaradnak.
Betűtanulás

Ebben a szakaszban a kisdiákok megtanulják a betűelemeket betűkké összerakni. Általában 2-3 naponként tanulnak egy új betűt. Először megismerkednek az új betűvel. A hangból indulnak ki, majd megismerik a hang jelét, vagyis a betűt. Minden betű tanítása több fázisban történik. A fázisok számát a betűk nehézségi foka és az íráselemek leírásának száma határozza meg.

A betűtanítás a különböző módszereknél más sorrendben történik. Előnyös azonban, ha a hasonló alakú és a hasonló hangzású betűk tanulása minél távolabb van egymástól, mivel a diszlexiás vagy diszlexia gyanús gyerekek forma- és megkülönböztető képessége nem megfelelő. Ők könnyen összekeverheti a hasonló alakú és mozdulatú betűket, ez pedig kudarcot és írásgátlást eredményezhet.

A gyerekek a különböző betűk tanulásával párhuzamosan tanulják meg a betűkapcsolást, az íráskötést.
A sok gyakorlás révén az írástempó gyorsul, a mozdulatok egyre gördülékenyebbé, biztosabbá válnak, az írás kezd automatizálódni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 388 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.