Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Adirondack-hegység, USA
  2022-05-19 22:19:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
White Sands, Új-Mexikóban
  2022-05-19 22:11:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Bőrtápláló vitaminok
  2022-05-19 22:00:35, csütörtök
 
  Bőrtápláló vitaminok - koenzim-Q10, C-vitamin, E-vitamin

Nem mindig volt ilyen nagy kultusza a bőrápolásnak. A mai fiatalok többsége nemcsak egészségtudatos, hanem a bőrápolásra is odafigyel. A bőrünk védelmét soha nem késő elkezdeni. Jól tesszük, ha odafigyelünk a bőrünk táplálására, amit a bevitt tápanyagokkal és táplálékokkal érhetünk el. Mutatjuk is, hogy milyen tápanyagokra és táplálékokra van a bőrünknek szüksége.

A koenzim-Q10 kiemelt szerepet játszik abban, hogy az elfogyasztott táplálékokat energiává alakítsa. Egy erős antioxidánsról van szó, amelynek fontos szerepe van a bőröregedés megelőzésében, és az oxidatív károsodás ellen is védelmet nyújt a bőr számára. A koenzim-Q10 csökkenti a finom vonalakat és jelentősen javítja a bőr textúráját.

A C-vitamin is egy erős antioxidáns, amely védelmet jelenthet a bőr számára a napkárosodással és az oxidatív stresszel szemben. Serkenti a kollagéntermelést és elősegíti a bőr rugalmasságának és az arcbőr egyenletességének fenntartását.

A bőrünknek polifenolokra is szüksége van. A polifenolok is erős antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek védelmet jelentenek a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal szemben. Ilyen polifenol a kurkumin, a fenolos savak és a rezveratrol.

A karotinoidok is erős antioxidánsnak számítanak. Ezek A-vitaminná alakulnak a szervezetben, ami azért lényeges, mivel a C-vitamin mellett erre a vitaminra is nagy szüksége van a bőrünknek. A karotinoidok csoportjába tartozik a béta-karotin, a retinol és a likopin, amelyek megvédik a bőrt a nap káros hatásaitól, és a segítségükkel az öregedési folyamatok is jelentősen lelassulhatnak.

Az E-vitamin a másik kitűnő antioxidáns, amelyre a bőrünknek szüksége van. C-vitaminnal együtt alkalmazva fejti ki legjobban a kedvező hatásait.

A D-vitamin is nagyon előnyös a bőr egészségére nézve. Létfontosságú szerepet játszik a bőr védőgátjának kialakításában, illetve az UV-károsodás ellen is védelmet élvezhetünk általa.

Ezeket a vitaminokat természetes úton ajánlott bevinni a szervezetbe. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb, a szervezet számára hasznos tápanyagot, köztük a fent említett vitaminokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A migrén elkerülése könnyedén és egyszerűen
  2022-05-19 20:32:38, csütörtök
 
  Sokan szenvednek migréntől és sokan tudják is, hogy milyen tényezők okozzák esetükben a migrén kialakulását. Ezek az emberek elkerülik az étcsokoládét, a vörösbort, a stresszt és a koffeint, mert tudják, hogy náluk ezek a táplálékok, ételek és életmódbeli tényezők az okai a migrén kialakulásának. Nem csak ezek a faktorok lehetnek azonban ludasak a migrén kialakulásában. Mutatjuk is, melyek ezek és azt is, hogyan kerülhetjük el a migrént.

A migrén kialakulásában tehát nagy szerepe van a stressznek. Sokan akkor szenvednek fejfájástól, amikor a menstruáció ideje jön el, másoknál az is kiválthatja a migrént, ha változás következik be az alvási szokásokban, de az extrém fáradtság, az egyes ételek és italok, a túl sok koffein, egyes étkezések kihagyása, az időjárás változása, a dohányzás és egyes szagok is kiválthatják a migrént.

Hogyan kerülhetjük el a migrént, mire is ügyeljünk?
Figyeljük meg, hogy milyen ételek és italok okoznak nálunk migrénes panaszokat és ezeket mindenképpen kerüljük el. Együnk rendszeresen, a megszokott időben és csökkentsük a koffeinbevitelt. Kerüljük a stresszt, mert nagyon sok esetben ez az oka a migrén kialakulásának. Ne vigyük túlzásba a testedzést és mindig ugyanakkor, a megszokott időben feküdjünk le aludni. Igyunk elegendő vizet, mivel a dehidratáció is oka lehet a fejfájás kialakulásának.

Milyen ételektől és italoktól tartózkodjunk, ha rendszeresen fejfájástól, migréntől szenvedünk?
A kék sajt, a parmezán sajt, a füstölt hal, a vörösbor, a szója kiválthat migrénes tüneteket. A koffeintartalmú ételek és italok is sok esetben okoznak fejfájásos panaszokat. Próbáljuk elkerülni a nitrátokkal készült élelmiszereket. Egyes esetekben a kenyér, a péksütemények, az aszalt gyümölcsök is okai lehetnek a migrén kialakulásának. A pizza és a földimogyoró is kiválthat migrénes tüneteket.

Milyen külső tényezők vezethetnek migrén kialakulásához?
Például az időjárás változásai, de a szorongás és a stressz is oka lehet a fejfájás kialakulásának. A kiszáradás, az alvászavar és a hormonális változások is felelőssé tehetők a migrén kifejlődéséért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Időskori foltokra
  2022-05-19 20:29:18, csütörtök
 
  Időskori foltokra jó az almaecet és a citromlé is

dősebb korban megjelenhetnek a bőrön halványabb és sötétebb barna foltok, amelyeket májfoltoknak is neveznek. Leggyakrabban azokon a területeken jelennek meg, amelyeket jobban ér a nap, például az arcon vagy a kézfejen, de természetesen ezek a foltok előfordulhatnak a nyakon, a vállakon, a karokon és a lábakon is.

Ezek az öregségi foltok a nap UV-sugarai hatására jelennek meg a bőrön, ezért is nagyon fontos és hasznos, hogy minden évszakban használjunk fényvédőt. Mi magunk is készíthetünk olyan ,,keverékeket", amelyek jelentősen halványítani tudják ezeket a foltokat. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az öregségi foltok csökkentésére a citromlevet is használhatjuk. A citromlé gazdag forrása a citromsavnak, amely remek antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Napjainkban nagyon sok olyan arckrémet is megvásárolhatunk, amelyek szintén tartalmaznak citromsavat éppen ezeknek a májfoltoknak a halványítására.

Hogyan használjuk a citromlevet?
Facsarjunk ki egy citromot, majd áztassunk meg benne egy vattapamacsot. Ezzel óvatosan kenegessük be a májfoltokat, hagyjuk a bőrön legalább húsz percig, majd alaposan mossuk meg a bőrünket hideg vízzel.

Az öregségi foltok halványításában az Aloe vera gél is sokat segíthet. Az Aloe vera gélben ráadásul olyan aktív hatóanyagok is vannak, amelyek lassítják a bőrsejtek öregedését, emellett elősegítik az új sejtek növekedését és jelentősen csökkentik a ráncokat is. Két módon is alkalmazhatjuk az Aloe vera gélt. Naponta két alkalommal belsőleg is fogyaszthatjuk: keverjünk el egy pohárban egy teáskanálnyi gélt, majd fogyasszuk el. A májfoltokat pedig kenegessük ezzel a géllel rendszeresen, amelyet nem fontos lemosni a bőrről, hiszen tápláló és hidratáló hatásokkal rendelkezik.

A ricinusolaj az egyik leghatékonyabb bőrápoló szer. Többek között serkenti az elasztin és a kollagén termelését, illetve hidratálja a bőrt, és lassítja a ráncok kialakulásának folyamatát is. Hogyan használja? Mártogasson meg egy vattakorongot ricinusolajban, kenje be ezzel az olajjal az arcát. Hagyja egy egész éjszakán át az arcbőrön, majd reggel a szokásos arcápolási rutinját alkalmazza.
Forrás : Link
Megjegyzés : a tömény citromlét nem javaslom, vagy hígítsuk fel vízzel, vagy keverjünk hozzá egy kis natur joghurtot ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az emésztés javítása
  2022-05-19 20:23:49, csütörtök
 
  Az emésztés javítása rostokkal, probiotikumokkal, stresszcsökkentéssel

Az emésztőrendszerünkre, pontosabban annak egészségére nagyon vigyáznunk kell, hiszen ha ez nem működik megfelelően, akkor az immunrendszerünk sem fog, mivel ez a két rendszer szoros együttműködésben és kontaktusban áll egymással. Mutatjuk is, mivel turbózhatjuk fel az emésztésünket.

Ha azt szeretnénk, hogy az emésztőrendszerünk tökéletesen jól működjön, akkor fogyasszunk sok rostot és rostban gazdag táplálékot, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és dióféléket.

A rostok és a rostokban bővelkedő táplálkozás nemcsak az emésztésnek tesz jót, de segít a székrekedés megelőzésében, emellett jó hatással van a vércukorszintre, a szív egészségére is. Nem beszélve arról, hogy a rostos ételek könnyen eltelítenek bennünket, ily módon kevesebbet fogunk két étkezés közben enni, és ez még a fogyásunkhoz is aktívan hozzájárul majd.

A hidratáció is nagyon lényeges. Ha elegendő vizet iszunk a nap folyamán, ez segít megszabadulni a méreganyagoktól, illetve még a rendszeres székletürítést is jelentősen megkönnyíti.

A rendszeres testmozgás szintén a segítségünkre lehet az emésztési gondok leküzdésében és így még a székrekedés problémájától is könnyebben megszabadulhatunk.

A probiotikumokat nevezik még jó baktériumoknak is, amelyek nagyon sokféle emésztési probléma gyógyításában lehetnek a segítségünkre. Két súlyos betegség esetén is nagyon sokat segíthetnek. Ez a két betegség az irritálisbél-szindróma, azaz az IBS, és a gyulladásos bélbetegség, azaz az IBD.

A stressz nagyon rossz hatással van az emésztőrendszer egészségére. Mivel az agy és az emésztőrendszer is szoros kapcsolatban áll egymással. Amennyiben valakinek folyamatosan jelen van a stressz az életében, az tovább súlyosbíthatja az olyan betegségeit, mint a gyomorfekély vagy az IBS. Mi az, ami segíthet? Például a stressz oldására nagyon jó hatással lehet a jóga, a meditáció, az alvás és az aktív életmód.

A dohányzás is nagyon negatívan hat az emésztésre, mivel oka lehet a savas reflux és s gyomorégés kialakulásának, de a kutatások azt mutatják, hogy még a Crohn-betegség és a fekély létrejöttében is nagy szerepet játszik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Köhögésre- házilagosan
  2022-05-19 20:19:52, csütörtök
 
  Házi készítésű szirupok tormával, fahéjjal, kurkumával, hagymával köhögésre:

A köhögés eltérő ideig tarthat, illetve sok dolog kiválthatja. Megkülönböztetünk akut és krónikus köhögést. Ha három hétnél rövidebb ideig tart a köhögés, akkor akut köhögésről beszélünk, ha azonban a köhögés több mint két hónapja fennáll, akkor a köhögés krónikus.

A köhögés általában valamilyen betegség jelenlétére utal, amely lehet súlyos, illetve kevésbé súlyos is. Milyen betegségek állhatnak a köhögés hátterében? Légúti fertőzés, légúti betegség, tüdőrák. De a köhögés mögött stressz és szorongás is állhat.

Ha a köhögésnek nem komoly betegség áll a hátterében, akkor otthon könnyedén elkészíthető szirupokkal is kezelhetjük a problémát. Az egyik ilyen nagyszerű sziruphoz nem kell más, csak tej és kurkuma. Melegítsünk meg egy csésze tejet és adjunk hozzá egy csipet kurkumaport. A kurkuma nyugtató hatással van a nyálkahártyára és a köhögést is csökkenti. Érdemes este lefekvés előtt elfogyasztani ezt a keveréket, mivel jelentősen minimalizálja az éjszakai köhögést.

A másik keverékhez szükségünk lesz mézre, fahéjra, citromra és gyömbérre. Egy csésze mézben keverjünk el egy ujjnyi lereszelt gyömbért, majd adjunk hozzá egy citrom frissen facsart levét és egy teáskanál fahéjat. Ha köhögünk, minden nap fogyasszunk el ebből a keverékből egy-két teáskanálnyit.

Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá bazsalikomlevelet és lereszelt gyömbért. Ezután hagyjuk kihűlni a keveréket és ekkor adjunk hozzá mézet. Ez az egyik legjobb természetes köhögés elleni szirup.

Köhögés esetén egy remek tea is a segítségünkre lehet. Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá gyömbért, fahéjat és szegfűszeget. Hagyjuk kicsit lehűlni a keveréket, majd fogyasszuk el.

A mézes fokhagymás keverék is csodákra képes, ha köhögés csillapításáról van szó. Keverjünk el alaposan fél csésze mézet és ugyanennyi vizet. Aprítsunk fel egy fej vöröshagymát és egy-két gerezd fokhagymát. Adhatunk hozzá kakukkfüvet és oregánót is. Hagyjuk egy egész éjszakán át állni, majd másnap szűrjük le. Naponta egy-két teáskanállal fogyasszunk el belőle. Tároljuk hűtőszekrényben.

Keverjünk el fél csésze mézet és egy kisebb, lereszelt tormát. Hagyjuk állni egy éjszakán át, majd másnap kanalazgassunk belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szorongás és homályos látás
  2022-05-19 20:03:13, csütörtök
 
  Van összefüggés? Szorongás és homályos látás

Sok ember küzd a szorongás problémájával. Ez egy teljesen természetes emberi reakció, azonban ez az állapot állandóvá és krónikussá is válhat. Szorongás során sok mentális és fizikai változáson megyünk keresztül. Ilyen fizikai változás a megemelkedett pulzusszám, a szaporább légzés, és még a látás is homályossá válhat.

A homályos látás azt jelenti, hogy a látás fókusza és élessége megváltozik. Olyannyira, hogy nem látunk tisztán tárgyakat, dolgokat, azaz a látás homályossá válik. Ennek a homályos látásnak semmi köze sincs a szem egészségéhez, sokkal inkább a szorongó állapothoz.

Amikor szorongunk, sok fiziológiai változáson megyünk keresztül, legfőképpen a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol emelkedett szintje miatt. A stresszhormonok emelkedett szintje okozza a vérnyomás emelkedését, a szapora pulzust vagy a szapora légzést. A szorongás nemcsak homályos látást, hanem szemszárazságot is okozhat.

A hosszú távú szorongás más egészségügyi gondokat is generálhat, hiszen a szorongó ember nem figyel oda eléggé a szükségletei kielégítésére. Nem iszik elegendő vizet, ami először dehidratációt, majd kiszáradást okozhat. Ez pedig ismét csak a homályos látást idézheti elő.

A szorongásos zavarok, a krónikus szorongás más krónikus betegségekhez, állapotokhoz is kötődnek, amelyek szintén hatással vannak a látás élességére. A hosszú távú szorongás például növelheti a magas vérnyomás kockázatát. A magas szorongási szint szembetegségeket is okozhat. Ilyen szembetegség például a glaukóma és a szárazszem-szindróma, amelyek szintén homályos látást okozhatnak.

A szédülés mögött számos betegség meghúzódhat. Az egyik kiváltó ok lehet az állandóan fennálló szorongás is. Ugyanis amikor szorongás alakul ki, megemelkedik a stresszhormonok szintje, ami hatással van a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszerre, ez viszont együtt járhat homályos látással.

A szorongás vizuális tüneteket is okozhat, szintén a megemelkedett stresszhormonok hatására. Ekkor jelenhetnek meg a szemben az úgynevezett úszó foltok, de kialakulhat szemszárazság, fényvillanások, fényérzékenység.

A szorongás problémáján sokat segíthet az életmódváltás, a terápia, a stresszkezelés. A testmozgás is nagyon jó hatással van a szorongás csökkentésére, amivel a homályos látás problémája is megszűnhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6714
  • e Hét: 23381
  • e Hónap: 54867
  • e Év: 259568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.