Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mobilozó
  2021-10-17 22:27:15, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Egészséges pajzsmirigy – vas, cink, szelén és D-vitami
  2021-10-17 22:20:40, vasárnap
 
  Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok szintje gyógyszeres kezeléssel korrigálható, viszont négy tápanyag is hasznos lehet, hiszen a segítségükkel elősegíthetjük, támogathatjuk a pajzsmirigy megfelelő működését. Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a szelén, ez a mikrotápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

A szelén szerepe többek között az, hogy szabályozza a hormonszintézist és védje a pajzsmirigyet az oxidatív stresszel szemben. Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetben, úgy nehezebb lesz a pajzsmirigynek a T3 és a T4 hormont átalakítania, amelyre a sejteknek szüksége van. A szelén forrásai a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a tojás, a baromfi.

A cink egy olyan ásványi anyag, amely döntő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, hiszen szükséges a T4 hormon, T3- ra való átalakításához. Sok olyan ember, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, valójában cinkhiánytól szenved. A cinkben gazdag táplálékok közé tartozik a spárga, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiány a pajzsmirigy betegeknél. Ez az egyik oka annak, hogy gyógyszer szedése mellett is fáradékonyak és fáradtak azok, akik ebben a betegségben szenvednek. A vasszint javításának egyik legjobb módja a vasban gazdag táplálékok fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat például a marhahús, a zöld leveles zöldségek, a bab, a diófélék és a tökmag.

A D-vitaminnak számos testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, például fokozza az immunitást, erősíti a csontokat és az izmokat, sőt javítja az inzulinszekréciót. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. D-vitamint nemcsak a napfény által termelhet a szervezetünk, hanem a halak, a gomba és a tojás fogyasztásával is emelhetjük a szintjét a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hízás és koleszterin ellen : alma
  2021-10-17 22:14:29, vasárnap
 
 



Az elhízás és a magas koleszterin ellen is véd az alma

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs hazánkban. Sokan a magas rost- és tápanyagtartalma miatt döntenek mellette, nem beszélve a magas antioxidáns-tartalmáról, amelynek nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, az oxidatív stressz csökkentésében és így az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint szívbetegség, cukorbetegség, illetve rákos megbetegedések.

Az alma nemcsak rostokban bővelkedik, hanem nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és káliumot is. Mindkettő tápanyagnak nagy szerepe van az egészséges szív és érrendszer fenntartásában. Míg a káliumnak a vérnyomás szabályozásban van jelentősége, addig a C-vitamin az erek egészségét védi.

Az alma egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet. Pektinben gazdag, ami nemcsak a koleszterinértéket csökkenti, hanem a fogyásban is segítségünkre lehet. Ezek miatt a pozitív tulajdonságok miatt lehetséges, hogy posztmenopauzában lépő nőknek is ajánlják az alma rendszeres fogyasztását. Hiszen ebben az időszakban a hölgyeknek különösen nagyon vigyázniuk kell a testsúlyukra, illetve a szívük és az érrendszerük egészségére.

Az alma a rosttartalmának köszönhetően alacsony glikémiás indexű gyümölcsnek számít. Ez és a magas flavonoid-tartalma aktívan hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami jelentősen csökkentheti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az almában található pektin aktívan részt vesz a mikrobiom szabályozásában, vagyis segít a hasznos bélbaktériumok elszaporodásában, ami pedig csökkenti az elhízás és a gyulladásos betegségek kockázatát.

Polifenol vegyületekben is bővelkedik, főként kvercetinben. Kutatások igazolják, hogy minél több polifenolos vegyületben gazdag táplálékot fogyasztunk, annál kevesebb az esélyünk a szívbetegségek és az asztma kialakulására.

Szintén tanulmányok igazolják, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál jobb lesz a csontjaink egészségi állapota és ásványianyag-sűrűsége. Az almával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy növeli a csontokban a kalcium mennyiségét, ezzel is javítva a csontok ásványianyag-sűrűségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szupertáplálékok
  2021-10-17 22:06:49, vasárnap
 
  Szupertáplálékok, amelyek felturbózzák az egészségünket

A szupertáplálékok olyan ételek, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb zöldség és a gyümölcsök jó része, kiváltképp a bogyós gyümölcsök.

A szupertáplálékok nagyon sok élelmi rostot tartalmaznak, de megtalálható bennük a fehérjék, a szénhidrátok, az antioxidánsok és az egészséges zsírok is. Ezek a táplálékok gyógyírt jelenthetnek a fehérje- és a vashiányra, de sok omega-3 zsírsavat is tartalmaznak. Nagy mennyiségben jelen vannak bennük olyan értékes tápanyagok és az antioxidánsok, amelyek védelmet jelentenek sok-sok betegséggel szemben. Ilyen lehet többek között a cukorbetegség, a szívbetegség és a rákos megbetegedések.

Az alábbiakban néhány szupertáplálékot mutatunk be, amelyeket rendszeresen szükséges ahhoz fogyasztunk, hogy pozitív hatásai érvényesüljenek. Az egyik ilyen szupertáplálék a chiamag, amely javítja a hangulatot és növeli az energiát is. Sok egészséges összetevőt tartalmaz, például omega-3 zsírsavakat, szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és kalciumot is.

A chiamag megnöveli az EPA szintjét a vérben, amely egy szív egészségét védő zsírsav, de olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a vérnyomás szabályozásában.

A szezámmag nagyon sok növényi rostot tartalmaz, ez által segíthet a koleszterinszint csökkenésben, így minimalizálva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait. Olyan jótékony aminosavakat is tartalmaz, mint a metionin és a cisztein. A szezámmag hatékonyan csökkenti a vérnyomást és mivel nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, így a csontok egészségét is védi.

Mivel a szezámmagnak csak alacsony a szénhidráttartalma, de nagyobb mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, így eredményesen szabályozza a vércukorszintet. Emellett hatékonyan csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben és ezzel együtt a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékli.

A lenmag is szupertápláléknak számít, amely nagyfokú védelmet biztosít a mell-, a vastagbél- és a prosztatarákkal szemben. Alfa-linolénsavban is gazdag, amely a kutatási eredmények szerint csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A lenmagolaj nagyon hatékony hidratáló, mérsékli a bőr érzékenységét és elősegíti a simaságát és puhaságát.

A kendermag csökkenti az étvágyat, stabilizálja a vércukorszintet és elősegíti a bél egészségének fenntartását. A kendermagolaj segít a szív egészségének megőrzésében, emellett nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, amelyek megvédik az agyat és a szívet a különféle károsodásoktól, javítják a funkciójukat és támogatják a sejtek működését is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Igyunk étkezés közben vagy sem?
  2021-10-17 21:21:19, vasárnap
 
  Az emberek eltérően étkeznek. Sokan szeretnek evés közben vizet inni, míg mások csakis a szilárd ételek bevitelére koncentrálnak ebéd vagy vacsora közben és el sem tudják képzelni, hogy menet közben vizet kortyolgassanak. Jót teszünk az egészségünkkel, ha iszunk ebéd vagy vacsora közben vagy éppen ellenkezőleg? Mutatjuk a válaszokat.

A legtöbb hozzáértő szerint nem lenne szabad folyadékot inni étkezés közben, mivel ez káros hatással lehet az emésztésre. Véleményük szerint így kevesebb nyál termelődik a szájban, ez pedig negatív hatással van az emésztőenzimek és a gyomornedvek felszabadulására. A gyomorban található sav ugyanis felhígul, ha vizet iszunk és ez az folyamat megakadályozza, hogy az emésztés zavartalanul következzen be.

Az ivóvíz felhígítja a gyomorban található emésztőnedveket is, amely gátolja az elfogyasztott táplálékok megfelelő lebomlását. Ennek eredményeként sok emésztetlen étel marad a gyomorban, ami pedig megakadályozza, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódjanak és hasznosuljanak.

Más feltételezések szerint az étkezés közben elfogyasztott víz savasságot okoz a gyomorban és ez lassítja az emésztés folyamatát. Minél lassabban zajlik a gyomorban az emésztés folyamata, annál nagyobb lesz az esély a gyomorégés, a savas reflux kialakulására.

Víz hatására egyes táplálékok nem tudnak tökéletesen lebomlani a gyomorban. Az emésztetlen ételt zsír formájában tárolja a szervezet, ami aztán súlygyarapodást is okozhat.

Más megközelítés szerint alkoholt és savas italokat nem szabad étkezés közben fogyasztani, mivel ezek az italok csökkentik a nyáltermelést és ezzel megakadályozzák a normális emésztési folyamatokat.

Sokan úgy gondolják, ha iszunk étkezés közben, akkor az élelmiszer csak kevés időt tölt a gyomorban, ami szintén zavarja emésztési folyamatot. Más feltételezések szerint viszont, ez a megállapítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

Ezzel szemben a legutóbbi kutatás szerint akár étkezés közben, akár étkezés előtt iszunk vizet, pozitívan befolyásoljuk az emésztési folyamatokat. Ráadásul a víz segít szabályozni az étvágyat, megakadályozza, hogy túl sokat együnk egyszerre, ez pedig még a fogyást is elősegítheti. Ez az állítás azonban csakis a vízre és az alacsony kalóriatartalmú italokra vonatkozik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.