Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az éjszakai munka hátrányairól
  2021-10-11 23:33:20, hétfő
 
  A legtöbb ember éjszaka alszik és pihen, azonban nagyon sokan dolgoznak éjszakai műszakban, ami bizony nem éppen a legegészségesebb életmód. Éjjel ugyanis a testünknek pihenésre és regenerációra van szüksége, az éjszakai munka viszont zavarja a természetes alvási ciklust, és ha éjjel nem alszunk, sokféle egészségügyi gonddal kell szembe néznünk. Ilyenek lehetnek például az anyagcsere-rendellenességek, a gyomor- és szívproblémák. Az éjszakai munka nemcsak az egészségre van káros hatással, de ma már a sejtkárosító hatása is ismeretes.

Miért is aludjunk és ne dolgozzunk éjszaka? Éjjel amikor alszunk, sok hormon szabadul fel a szervezetünkben. Ezeknek a hormonoknak más-más célja és rendeltetése van. Például a szervezetünkben felszabadul a melatonin nevű hormon, amely az alvás és ébrenlét ciklust szabályozza. Az agyalapi mirigy növekedési hormonokat bocsájt ki, amely a sejtek növekedését segíti elő, illetve a sérült sejtek ilyenkor regenerálódnak.

Éjszaka az agyunk feldolgozza a napközben keletkezett információkat, ez azért nagyon fontos, mert így születnek meg a hosszútávú emlékeink. Az agyunk megfelelő működésének köszönhetjük, amikor is éjszaka a szervezetünk megszabadul az úgynevezett méreganyagoktól. Ez megakadályozza, hogy olyan komoly agyi rendellenességek alakuljanak ki, mint demencia vagy Alzheimer-kór.

Éjszaka amíg alszunk, csökken a szervezetünkben a stresszhormonok szintje is. A kortizolt a mellékvesék termelik, így reagálnak a bennünket ért stresszre. A magas kortizolszint megemeli a vércukor szintjét, lassítja az anyagcserét és elnyomja az immunrendszer működését. Éjjel csökken a kortizol szintje is.

Éjjel az immunrendszer felszabadítja a fehérjéket a szervezetben, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az egészség megőrzésében, hiszen a fehérjék harcolnak a bennünket ért fertőzéssel és gyulladással szemben. Ha nem alszunk eleget, akkor az immunrendszerünk sem fog megfelelően működni.

Azok, akik sokat éjszakáznak, megfosztják önmagukat attól a lehetőségtől, hogy a napközben a sejtekben keletkezett hibák kijavításra kerüljenek, így a szervezetünk, a sejtjeink nem tudnak regenerálódni. Amennyiben ezek a sejtek nem kerülnek kijavításra, az beindítja a testben a programozott sejthalált és olyan génmutációk keletkeznek, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek.

A sejtek sérülése más betegségek okozói is lehetnek, ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a neurológiai betegségek, a tüdőbetegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A fűszerek és gyógynövények, amelyek megízesítik életünket
  2021-10-11 23:28:43, hétfő
 
  A fűszereket már az ókorban is előszeretettel használták az emberek. Rájöttek ugyanis, ha a különböző fűszereket használnak a főzés és sütés során, sokkal ízletesebb ételek kerülhetnek az asztalra. Mutatunk is néhány olyan fűszert, amelynek minden konyhában ott kell lennie, de nemcsak azért, mert a sütés-főzés során nagy hasznát vesszük, hanem azért is, mert egészségügyi előnyökkel is rendelkeznek.

A menta egy aromás gyógynövény, amely hűvös ízvilággal rendelkezik. A gyógynövény Európában és Észak-Amerikában megtalálható. Különösen jól harmonizál az íze a burgonya, a sárgarépa, a borsó ízével és remekül passzol a bárányból készült húsételekhez. Gyógyászati célokra is használhatjuk. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében.

Az oregánónak Olaszországban található az őshazája. Felhasználhatjuk paradicsomszószok, levesek, saláták, húsételek és pácok készítéséhez. Az oergánóból készült olaj nagyon hatásos a bélparaziták ellen, de más betegségek kezelésében és megelőzésében is nagy hasznát vehetjük. Ilyen például az allergia, az ízületi gyulladás, a megfázás vagy az influenza. Egyes bőrbetegségek esetén is hasznos lehet, mint például zsíros bőr, pattanások és lábgomba.

A petrezselyem levelei nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amely remek antioxidáns, így aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. A gyógynövény a konyhában is jó szolgálatot tesz, hiszen kellemes ízt kölcsönöz a zöldségeknek, a salátáknak, a sült és főtt ételeknek.

Az őrölt fekete bors csípős és aromás ízvilággal rendelkezik. Hazánkban az egyik legkedveltebb fűszer, amelyet nagyon sokféle ételhez illik. Ma már azt is tudjuk, hogy különféle egészségügyi gondokat is kezelhetünk a segítségével, mint például gyomorpanaszok vagy éppen hörghurut.

A rozmaring szintén aromás gyógynövény, éppen ezért sokan kedvelik, sokan viszont egész egyszerűen nem bírják elviselni az illatát. A rozmaringgal ízesíthetünk leveseket, pörkölteket, salátákat és húsokat. Emésztési problémákra is alkalmazhatjuk ezt a gyógynövényt, mint például gyomorégés, máj- és epehólyag panaszok vagy étvágytalanság. A rozmaring eredményesen csillapítja a köszvény tüneteit, a köhögést, a fejfájást, illetve hajhullás ellen is alkalmazhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyek „tisztítják” a májat
  2021-10-11 23:25:59, hétfő
 
  A máj a legnagyobb szervünk, amelyre nagyon sok feladat hárul. Többek között aktívan részt vesz a vér szűrésében, illetve segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, ha rendszeresen szedünk gyógyszereket és dohányzunk, akkor a májunknak nagyon sok lesz a dolga, így nekünk meg kell könnyítenünk a munkavégzését. Egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek ebben, mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legjobb májat támogató táplálék nem más, mint a fokhagyma. Aktiválja azokat a májenzimeket, amelyek segítenek kiöblíteni a szervezetből a méreganyagokat.

A grapefruit antioxidánsokban gazdag. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a máj számára, hiszen csökkentik a gyulladást és növelik a védőmechanizmusait.

A dió egy arginin nevű aminosavat tartalmaz, ez által az egyik legjobb májméregtelenítő táplálék lehet. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén aktívan részt vesznek a máj megtisztításában.

A cékla gazdag forrása a rostoknak és a C-vitaminnak, ezek együttesen vesznek részt a vér megtisztításában. Azt is mondhatjuk, hogy a cékla az emésztőrendszer természetes tisztítója. A céklalé az oxidatív károsodástól és a gyulladástól védelmezi a májat, miközben megnöveli a természetes méregtelenítő enzimek számát.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén óvja a májat az oxidatív károsodástól, emellett segít javítani az immunválaszokat.

A szőlő és a szőlőmagkivonat védelmet jelent a máj számára a károsodásokkal szemben, miközben növelik az antioxidánsok szintjét és a gyulladás elleni küzdelemben is aktívan részt vesznek.

A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelbimbó szintén segítenek gyarapítani a máj természetes méregtelenítő enzimeit, miközben védik a károsodástól.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása hozzájárul a májban lévő zsírsejtek csökkentésében, miközben növeli a vér áramlását és javítja a májenzimek szintjét.

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, mint például béta-karotint, ami serkenti és támogatja a máj funkcióit. A zöldségben található A-vitamin pedig megakadályozhatja a májbetegségek kialakulását.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely segít megtisztítani az emésztőrendszert a méreganyagoktól. Az avokádó glutation-tartalma pedig tisztítja az artériákat és segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Álmot hozó gyógynövények
  2021-10-11 23:20:30, hétfő
 
  Az alvászavarok vagy a krónikus álmatlanság kialakulhat stressz miatt, ám ilyenkor is bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez, hiszen nagyon sok olyan csodálatos növény áll a rendelkezésünkre, amelyek nyugalmat és jobb alvást biztosíthatnak - mindezt pedig mellékhatások nélkül teszik. Ha szeretnénk jól aludni és felfrissülve, kipihenve ébredni, akkor próbáljuk ki ezeket a gyógynövényeket.

Talán a kamilla az egyik leggyakrabban használt gyógynövény álmatlanság és alvászavarok kezelésére. Mivel enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, így pozitívan hat a szívre és az érrendszerre, miközben az immunrendszert is serkenti.

Egy másik gyógynövény, amely minőségi alvást biztosít nem más, mint a levendula. Tanulmányok igazolják, hogy ez az illatos és szépséges gyógynövény jó hatással van az idegrendszerre, illetve az álmatlanság leküzdésében is a segítségünkre lehet.

A macskagyökérre is számíthatunk, ha este nehezen alszunk el vagy az éjszaka során nem jól alszunk. Ez a gyógynövény nemcsak a gyors elalvást támogatja, hanem a mély és a hosszabb alvást is biztosíthatja.

A komlót már a 20. század elején is használták, hiszen felismerték idegnyugtató hatását, így azoknak az embereknek javasolták, akik gyenge idegrendszerrel rendelkeztek. A komló, mint a sör egyik alapanyaga nagyon sok pozitív hatással rendelkezik, hiszen kiváló lehet álmatlanság, nyugtalanság és idegesség esetén is. Nem kell ahhoz sört innunk, hogy jól aludjon, hiszen manapság már úgynevezett komlópárnát is gyártanak, amelynek azok a személyek örülhetnek, akik alvási gondokkal küszködnek.

Amennyiben az álmatlanság miatt idegileg már kimerültünk, mentális gondokkal küzdünk és a munkahelyi teljesítményünk sem túl rózsás a kevés vagy nem pihentető alvás miatt, akkor a golgotavirág is a hasznunkra lehet. Gyerekek is és felnőttek is nyugodtan fogyaszthatnak golgotavirág-teát, ha álmatlanságban szenvednek.

A citromfű szintén biztosítja a pihentető alvást, főleg ha komlóval és levendulával kombináljuk. De nemcsak elalvásban lehet segítségünkre, hiszen csökkentheti a szorongást és hozzásegíthet ahhoz, hogy lenyugodjunk. Ez a kettős hatás pedig rendkívül sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan elaludjunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növényi alapú gyógyítás csupa zöld táplálékokkal
  2021-10-11 23:18:07, hétfő
 
  A zöld színű növényekkel kapcsolatban már tudjuk, hogy nagyon egészségesek. Mi lehet ennek az oka? Bebizonyosodott velük kapcsolatban, hogy igazi tápanyagerőművek, valójában szuperételek, amelyek sokkal több energiát és vitalitást nyújtanak a szervezetnek, mint más táplálékok.

A tápanyagokban gazdag zöld növények igazi jólétet és egészséget biztosítanak a szervezetünknek. A cikkben néhány olyan táplálékot sorolunk fel, melyek zöld színben pompáznak, nagyon sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy mind szellemileg, mind fizikailag sokáig egészségesek maradjunk.

Az egyik ilyen zöld táplálék nem más, mint a spirulina alga, amely nagy mennyigében tartalmaz fehérjét, B1-, B2- és B3-vitaminokat, vasat és rezet. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A spirulina alga az antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet jelenthet az oxidatív stressz okozta károsodással szemben, sőt rákellenes hatásai is ismeretesek.

A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a gyógynövény csökkentheti a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét, miközben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. A spirulina alga emellett fokozott állóképességet és megnövekedett izomerőt is biztosíthat. A nagyobb dózisú spirulina alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet. Ez azért kedvező, mivel a magas vérnyomás számos betegség kialakulásában jelentős kockázati tényező.

A másik zöld színű gyógynövény a matcha tea. Koncentrált mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a matcha tea rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a májkárosodást és csökkentheti a májbetegségek kockázatát. Mindezen kívül javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt is. L-theanint és koffeint is tartalmaz, amelyek együttesen javíthatják az agy működését.

A spenót is nagyon egészséges, mivel sok káliumot tartalmaz, így hasznos lehet a vérnyomás szabályozásában. K-vitaminban is gazdag, javítja a szervezetben a kalcium felszívódását, ami azért nagyon előnyös, mivel így erősebb lehet a csontozatunk és a fogazatunk.

A spenót rendszeres fogyasztása csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét. Mivel C-vitaminban rendkívül gazdag, jót tesz az erek működésének, így a magas vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így segít megakadályozni a csontritkulás, a migrén, az ízületi gyulladás és a fejfájás kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.