Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A C-vitaminban gazdag hagymaszagú kányazsombor
  2022-10-07 22:57:30, péntek
 
 



A hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata) a keresztesek családjába tartozik. Főként Európa országaiban találkozhatunk vele, de azért előfordul még az Ibériai-félszigeten, Észak-India és Nyugat-Kína területein, illetve Nyugat- és Közép-Ázsiában.

Legfőképpen erdőszéleken, gyomtársulásokban és hegységekben gyűjthetjük ezt a kicsit a csalánra emlékeztető gyógynövényt, de parkokban és kiskertekben is megterem. A gyógynövény nyeles, felső levelei szív alakú formát öltenek, míg a növény alsó részén növő levelei vese formájúak. Hogy honnan kapta a nevét ez a gyógynövény? Onnan, hogy a levelei megdörzsölve fokhagymaszagúak. A növénynek fehér sziromlevelei vannak, amelyek 6-7 milliméteres nagyságúak.

A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti. Télen olyan tőrózsát növeszt, ami a hideg hónapokban is zöld marad. A gyógynövény áprilistól egészen júniusig virágzik. A hagymaszagú kányazsombor nagyon sok magot termel, amelyek többméteres körzetben szóródnak szét, és akár több évig is termékenyek maradhatnak.

A gyógynövény sok hatóanyagot tartalmaz, például glukozinolátokat, olyan glikozidokat, amelyek a szívre vannak jó hatással. A növénynek kiemelkedő a mustárolaj-tartalma, ennek köszönhetően emlékeztet az íze és az illata a hagyma mellett a mustárra is.

A hagymaszagú kányazsombor sok C-vitamint és A-provitamint is tartalmaz, így aki kedveli a vadnövényekből készült salátát, nyugodtan használhatja ezt a gyógynövényt. Mindemellett a gyógynövény enyhe antibiotikus hatással is rendelkezik a benne lévő mustárolaj-glikozidok miatt, így bátran lehet alkalmazni nehezen gyógyuló sebekre, de főzetet is készíthetünk belőle, amellyel aztán gargarizálni lehetséges, ha szájüregi gyulladásoktól szenvedünk.

A gyógynövény friss növényi részeit használhatjuk fel. Ezt a gyógynövényt fűszerként is használhatjuk, hiszen jellegzetes illata nemcsak a hagymára, hanem a mustárra is emlékeztet, így minden olyan étellel társítható, amelyhez hagymát vagy éppen mustárt használnánk. Salátát és pestót is ízesthetünk a segítségével.

A gyógynövény enyhe emésztésjavító hatással rendelkezik, de egyes tanulmányok leírták azt is, hogy a hagymaszagú kányazsombornak enyhe antibiotikus hatása is van. Lehet használni a légutak megbetegedéseire, de a gyógynövény vértisztítóként is működik. Főzetével borogathatunk sebeket, de szájvizet is készíthetünk belőle, mivel hatékonyan enyhíti a fogínygyulladást is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az asztma tüneteit csökkentő gyógyteák
  2022-10-07 22:53:01, péntek
 
  Az asztma egy krónikus rendellenesség, amely nagyban befolyásolja a légzést. Ilyenkor felerősödik a légutakban a gyulladás és különféle tünetek alakulnak ki, mint például légszomj, köhögés, zihálás, mellkasi szorító érzés. Léteznek olyan gyógynövények, amelyeknek nagy szerepe van az asztmás tünetek enyhítésében. Ezekből a gyógynövényekből teát is készíthetünk. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a gyömbér. A gyömbér tele van értékes tápanyagokkal és bioaktív vegyületekkel. A gyógynövény csökkenti a gyulladást, használhatjuk hányinger csillapítására, illetve a magas vércukorszint csökkentésére. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér az asztma tüneteit is mérsékelni tudja. A gyömbérben olyan vegyületek vannak, amelyek úgy enyhítik az asztma tüneteit, hogy a légúti gyulladást csökkentik. Ilyen például a gingerol nevű vegyület.

A zöld tea is egy népszerű ital, amely tele van antioxidánsokkal, növényi vegyületekkel és hasznos tápanyagokkal. A zöld tea nemcsak a fogyásban lehet a segítségünkre, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos betegségek és a szívbetegségek kockázatainak csökkentésében is. A zöld tea is enyhítheti az asztma tüneteit, mégpedig az antioxidánsai lehetnek a segítségünkre, amelyek a tüdőben kialakult gyulladás csökkentésében vesznek aktívan részt. A zöld tea olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkentik az asztmával kapcsolatos gyulladási markerek számát, illetve koffeint, amely átmenetileg a légutak pihenését biztosítja.

A fekete tea is tartalmaz koffeint, amely ellazítja a légutakat és mérsékelten, de javíthatja a tüdőfunkciókat. Ez pedig enyhülést nyújthat az asztmával küzdők számára.

Az eukaliptusztea is nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amelyek szintén a segítségünkre lehetnek az asztma tüneteinek csökkentésében. Az eukaliptusz olyan vegyületekben gazdag, amelyek csökkentik a gyulladást, a nyálkatermelést, valamint a hörgők működését is segítik.

Az édesgyökérteát sokféle betegség, köztük az asztma tüneteinek enyhítésére is régóta használják. Az édesgyökérnek a glicirizzin nevű vegyülete enyhítheti az asztma kellemetlen tüneteit.

Egy gyógynövényekből álló keverék is csillapíthatja az asztma tüneteit. Minden gyógynövényből ugyanolyan arányban tegyünk egy befőttesüvegbe, majd egy liter vízhez adjunk egy evőkanálnyit ebből a kevertékből.
Mely gyógynövények hozhatnak enyhülést?
A borsmenta, az édeskömény, az eukaliptusz és az édesgyökér.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyömbér
  2022-10-07 22:49:18, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Alacsony D-vitamin-szint, influenza, megfázás és COPD
  2022-10-07 22:42:29, péntek
 
  A D-vitaminnal kapcsolatos információk nagyon sokáig csak a csontok egészségével kapcsolatban került szóba. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony ez a vitamin kulcsszerepet tölt be az immunrendszer egészségének fenntartásában is.

A D-vitamin fontos szerepet tölthet be egyes fertőző betegségekkel szembeni védekezésben, ilyen például az influenza vagy a megfázás. A D-vitamin hiánya vagy alacsony szintje jelentősen megnöveli az influenza és a megfázás kialakulásának esélyét, sőt ezek a betegségek akár egész ősszel és télen is kínozhatnak bennünket, amennyiben nem gondoskodunk ennek a vitaminnak a pótlásáról.

Azok a személyek, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, például asztmában vagy tüdőtágulásban, különösen érzékenyek lehetnek a D-vitamin-hiány miatt kialakult légúti fertőzésekre.

A C-vitamint már évtizedek óta alkalmazzák a megfázás és a légúti fertőzések, betegségek kezelésére, megelőzésére, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy ehhez más vitaminra is szükség van. A D-vitamin - amely alapvetően az erős csontok kialakulásához és fenntartásához kapcsolódik -, szintén kulcsszerepet játszhat az immunrendszer optimális működésében. Azok a személyek ugyanis, akik alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mintegy negyven százalékkal nagyobb eséllyel kapnak el légúti fertőzéseket és küszködnek valamilyen légúti betegséggel az őszi és téli megfázásos időszakban.

A betegség még intenzívebben jelentkezik asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegeknél, megállapították ugyanis, hogy esetükben gyakran kevés D-vitamin van a szervezetükben. Ez a krónikus tüdőtágulás súlyosbodását is okozhatja, illetve ha légúti fertőzést kapnak el, akkor sokkal nehezebben lábalnak ki belőle. Sok esetben pedig halálos kimenetele is lehet annak, ha egy COPD-beteg influenzás lesz és esetlegesen tüdőgyulladást kap.

Tanulmányok arról számolnak be, hogy amennyiben D-vitamin-hiánnyal küszködő COPD-ben szenvedő betegeknek adtak vitaminpótlást, potenciálisan mintegy 50 százalékkal csökken mind a megbetegedések, mind pedig a halálozási kockázatok aránya.

A D-vitamin tehát segít az immunitás növelésében és a fertőző betegségek kockázatainak csökkentésében. Különösen igaz ez azokra, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, valamin az idősebb emberekre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
K-vitamin-szint növelése
  2022-10-07 22:39:33, péntek
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára. Közreműködik a csontok erősítésében, a csontsűrűség növelésében, kiemelkedő a szerepe az egészségünk megőrzésében. A K-vitamin nagyon sokféle táplálékban, fűszernövényben és gyógynövényben megtalálható, amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy ne szenvedjünk ennek a vitaminnak a hiányában. Mutatjuk is, melyek ezek a táplálékok és gyógynövények.

A bazsalikom nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, éppen ezért jól tesszük, ha beillesztjük az étrendünkbe. Készíthetünk belőle teát, de nagyon jó ízt kölcsönöz az olasz ételeknek és a salátáknak is.

Az uborka is bővelkedik ebben a vitaminban, ráadásul C-vitaminban, mangánban és káliumban is nagyon gazdag. Az uborka tele van rostokkal, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik és még a gyulladás ellen is eredményesen harcolnak. Ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akkor az uborkáról se feledkezzünk el. Nem mellesleg remekül hidratál, amit magas víztartalma segít elő.

Az olívaolajnak is számos előnye van, amellett, hogy gazdag forrása a K-vitaminnak, az egyik legegészségesebb ,,zsír" a világon. Az olívaolaj ugyanis gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a kognitív hanyatlás is.

A zöld leveles zöldségek is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az értékes vitamint. Ebbe a csoportba tartozik többek között a káposzta, a kelkáposzta, a spenót vagy éppen a brokkoli. A jégsalátát is itt kell megemlítenünk. Már napi egyetlen csésze jégsaláta fedezni tudja a K-vitamin szükségletünk mintegy 15 százalékát. A brokkoli azonban még többet tartalmaz ebből a vitaminból. Mindössze egyetlen csésze brokkolit kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy majdnem fedezni tudjuk a napi K-vitamin-szükségletünket.

Gyümölcsök közül az áfonyában található sok K-vitamin, de más gyümölcsök is bővelkednek benne, például az aszalt szilva, a kivi, a füge vagy éppen az avokádó.

Zöldségleveket is készíthetünk, ha ily módon szeretnénk ezt a vitamint pótolni. Nagyszerű döntés, ha zöld leveles zöldségeket turmixolunk le és ehhez adunk sárgarépát vagy gránátalmát, ugyanis mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Idősen is izmosan zöld leveles zöldségekkel
  2022-10-07 22:37:47, péntek
 
  A zöld leveles zöldségekkel kapcsolatban eddig is tudtuk, hogy nagyon egészségesek, de mostanság napvilágot látott egy olyan tanulmány, hogy az idősek számára szinte kötelezővé kellene tenni ezeknek a táplálékoknak a rendszeres fogyasztását, mivel nagy szerepük van az izomerő fejlesztésében. Ha az izom nem épül le, akkor pedig jelentősen lecsökkenhet az elesések száma és az ezzel összefüggő csonttörések kialakulásának kockázata is.

A zöld leveles zöldségek nitrátot tartalmaznak, amely az emberi szervezetben nitrogén-oxiddá alakul, és nemcsak a véráramlás javításában, hanem a teljesítmény fokozásában is aktívan részt vesz.

Egy kutatásba idős embereket vontak be, és két csoportra osztották őket. Míg az egyik csoport tagjai rendszeresen kaptak káposztát, spenótot és brokkolit, azaz zöld leveles zöldségeket, a másik csoport tagjai nem voltak ilyen szerencsések. Bebizonyosodott, hogy a zöld leveles zöldségeket fogyasztó vizsgálati alanyoknál jóval magasabbak voltak az állóképességi és teljesítményértékek, mint a másik csoport tagjainál, és ezt a jobb izomerőnek köszönhették.

A zöld leveles zöldséget fogyasztók más téren is ügyesebbek voltak és jobban teljesítettek azoknál, akik nem kaptak ilyen egészséges táplálékokat. A zöldségeket fogyasztó idősebb emberek gyorsabban tudtak gyalogolni is, illetve a megnövekedett izomerőnek köszönhetően fizikailag sokkal aktívabbak is voltak, mint a többiek.

A fent már említett nitrogén-oxidnak másban is kiemelkedő a szerepe. Nemcsak a vér áramlásának fokozásában vesz aktívan részt, hanem az izmok oxigénellátását is fokozni tudja. Ez nemcsak az olyan fizikai aktivitás alatt hasznos, mint például a kertészkedés, hanem testmozgás, edzés közben is, hiszen ily módon az izmok is sokkal több oxigénhez jutnak, ami egyrészt energiát szolgáltat a testnek edzés közben, másrészt aktívan hozzájárul az edzés utáni szakaszhoz, pontosabban az izmok regenerációjához.

Amikor megnövekszik a szervezetben az oxigénellátás, akkor ez hatással van minden szervre, szövetre és sejtre, így az izmokra is. A több oxigén hatására fokozódik az izmok teljesítménye, mégpedig a megnövekedett izomerőnek köszönhetően.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az érelmeszesedés kiváltó okai
  2022-10-07 22:34:48, péntek
 
  Manapság hazánkban és szerte a világon nagyon sokan szenvednek érelmeszesedés miatt. Ez a betegség nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Akár több évtized is eltelhet, hogy az érelmeszesedés bármilyen panaszt okozna.

Az érelmeszesedés az artériák és az erek betegsége, ami azért nagyon veszélyes, mivel az erek szállítanak oxigént és tápanyagokat a szöveteinkbe és a sejtjeinkbe, többek között a szívizom szöveteibe is. Az érelmeszesedés során az artériák fala merevvé válik. Ez egy lassú és progresszív betegség; nem visszafordítható, de megelőzhető betegségről van szó.

Ha az artéria jó egészségi állapotban van, akkor rugalmas és erős. Az érelmeszesedést az artériák falának károsodása okozza, amit elsősorban és legfőképpen a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás idéz elő.

Idővel a koleszterin, a kalcium és más anyagok az artériák falában felhalmozódnak és zsíros lerakódásokat, plakkokat okoznak. Mivel ennek következtében keskenyebbek lesznek az artériák, így jelentősen lecsökkenhet a vér áramlása, és egy idő után nagy lesz a valószínűsége a vérrögképződés kialakulásának.

Amennyiben az érelmeszesedés szűkíti a szívet körülvevő artériákat vagy vérrög képződik, akkor kialakulhat egy állandó mellkasi fájdalom és voltaképpen előbb-utóbb szívkoszorúér-betegség is létrejöhet.

Az érelmeszesedés a nyaki artériákat is beszűkítheti, ilyenkor a vérrög az agyat fosztja meg az alapvető tápanyagoktól, illetve oxigéntől, és ez a folyamat mini stroke-ot és stroke-ot is okozhat. Több tünete is van ennek a betegségnek, például a zavaros beszéd, a szédülés, a mozgás és egyéb tevékenységek fölötti kontroll elvesztése.

Az érelmeszesedés a karokban és a lábakban is szűkítheti az artériákat, ilyenkor perifériás artériás betegség alakulhat ki. A lábfájdalom pihenés és gyaloglás alatt is kialakulhat, fokozódhat. Súlyos esetekben a perifériás artériás betegség a láb szöveteinek elhalását is okozhatja, amelynek következménye a láb amputációja is lehet.

Nagyon sok tényező hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához, például a magas koleszterinszint, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túl sok alkohol és az ülő életmód.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érelmeszesedés elleni gyógynövények
  2022-10-07 22:32:26, péntek
 
  Érelmeszesedés elleni gyógynövények- fokhagyma, articsóka, galagonya

Nagyon sokféle olyan gyógynövény létezik, amelyek segítenek az érelmeszesedés kialakulása ellen. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is lehetnek a segítségünkre ezek a gyógynövények, az is lényeges, hogy megértsük, hogy mitől is alakul ki pontosan az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés során koleszterin, kalcium és más anyagok rakódnak le az artériák falán, hogy ott plakkot képezzenek. Ezek a plakkok aztán hosszú évek alatt akár el is tömíthetik az artériákat. Ez a folyamat csökkenti a vér áramlását, ami oka lesz a stroke vagy a szívinfarktus kialakulásának.

Nagyon sok más egészségügyi problémát okozhat az érelmeszesedés. Ilyen például a demencia vagy a vesebetegség.

Az érelmeszesedés genetikailag is örökölhető, de kialakulásában nagy szerepet játszik a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás.
Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a segítségünkre lehetnek az érelmeszesedés megelőzésében. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az articsókakivonat. Az articsókakivonat csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Ha már kialakult az érelmeszesedés, akkor pedig magát a betegség folyamatát tudja lassítani. Ezeket a pozitív hatásokat nem más okozza, mint a fokhagyma kénvegyülete, azaz az allicin.

A niacint nevezik még B3-vitaminnak is. Ugyan nem gyógynövény, de a niacin rendszeres fogyasztásával növelhetjük a jó koleszterinszintet és csökkenteni tudjuk a trigliceridszintet, amelynek magas szintje szintén aktívan hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kialakulásához.

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazzák a vörösélesztő rizst különféle betegségek orvoslására. Ez a gyógynövény a koleszterinszint csökkentésében játszik aktív szerepet.

A galagonya az egyik leghatékonyabb gyógynövény a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ha valamilyen gyógyszert szed, és ki szeretné ezeket a gyógynövényeket próbálni, mert előrehaladott érelmeszesedése van, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, mivel egyes gyógyszerek és gyógynövények nem férnek meg egymás mellett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A magas koleszterinszint ellenségei
  2022-10-07 22:30:25, péntek
 
  Galagonya, lenmag és fokhagyma a magas koleszterinszint ellenségei

A szívbetegségek megelőzése céljából nagyon lényeges, hogy rendszeresen nézessük a vérnyomásunkat, a koleszterinszintünket, hiszen ha ezek rendben vannak, akkor kisebb az esélye bármilyen szívbetegség kialakulásának. Alternatív megoldások is léteznek a magas koleszterinszint csökkentésére. Egyes gyógynövények rendszeres fogyasztásával nem kell aggódnunk a magas koleszterinszint miatt.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az astragalus, amelyet a kínai orvoslásban elsősorban az immunrendszer erősítésére használnak. A gyógynövény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Egy adaptogén gyógynövény, ami megvédi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. A gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hasznos lehet a koleszterinszint csökkentésében, így biztosítva a szív egészségét.

A galagonyát már a Római Birodalomban is használták szíverősítőként. Egyes tanulmányok arra mutatnak rá, hogy egy rendkívül hatékony gyógynövény, hiszen rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a szívelégtelenség.

A lenmag nagy mennyiségű ALA-t, azaz alfa-linolén-savat tartalmaz. Ez egy omega-3 zsírsav, amely segíthet csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A lenmag csökkentheti a koleszterinszintet, kiváltképp a posztmenopauzába lépő hölgyek esetében.

Az omega-3 zsírsavak a halolajban is megtalálhatók. Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy heti egy-két adag hal fogyasztása jelentősen csökkenti a szívroham kockázatát. Omega-3 zsírban gazdag táplálékok: tonhal, pisztráng, hering, tonhal, diófélék, magvak.

A fokhagyma segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét és lassíthatja az érelmeszesedés folyamatát.

A gyömbérről se feledkezzünk meg, hiszen eredményesen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, miközben megemeli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

Az étrend- és életmódváltás is sokat segíthet, ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket. Szokjunk le a dohányzásról, próbáljuk meg elérni az ideális testsúlyunkat. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás is nagyon fontos. Fogyasszunk omega-3 zsírsavakban és rostban gazdag táplálékokat. Korlátozzuk a magas telítettzsír-tartalmú ételek fogyasztását. Próbáljuk meg elkerülni a transzzsírokban gazdag gyorséttermi ételek fogyasztását. Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk, illetve kerüljük a stresszt, mert ezek mind-mind felelőssé tehetők a koleszterinszint emelkedéséért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékokkal a magas koleszterinszint ellen
  2022-10-07 22:27:44, péntek
 
  Nagyon sok olyan táplálék létezik, melyek segítséget nyújthatnak a koleszterinszint csökkentésében. Magas szintje azért is olyan veszélyes, mivel plakkok képződését okozhatja az artériákban. Ez az állapot viszont szívbetegséghez, szívrohamhoz és stroke-hoz is vezethet.

Hatékony lehet a magas koleszterinszint csökkentésében például az étcsokoládé, hiszen antioxidáns flavonoidokban gazdag, ezek pedig segíthetnek normalizálni a koleszterin szintjét.

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz olajsavat, amelynek az a különleges hatása, hogy megakadályozza, hogy túl sok koleszterin kerüljön a véráramba.

A vörösbor és a szőlő a resveratrol gazdag forrása, amely antioxidánsként megakadályozhatja az erek károsodását, mégpedig oly módon, hogy csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, de a vérrögök kialakulásának kockázatát is minimalizálhatja.

Mind a fekete, mind pedig a zöld tea nagyon gazdag antioxidánsokban, melyeknek szintén nagy szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében.

A diófélék többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek szintén segítenek a koleszterinszint stabilizálásában. Ebbe a csoportba tartozik többek között a pekándió, a kesudió, a mandula és a pisztácia is.

A teljes kiőrlésű gabonák - mint például az árpa, a zab vagy a barna rizs - nagy mennyiségben tartalmaznak oldható rostokat, amelyek köztudottan képesek a magas LDL-koleszterin-szint csökkentésére, de emellett mérséklik is a felszívódását a véráramban.

A halak, mint a lazac, a tonhal vagy a szardínia gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek hatékonyak a trigliceridszint csökkentésében. Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek szintén szerepet játszanak a koleszterinszint normalizálásában.

A szójatej és a szóját tartalmazó táplálékok is jelentős mértékben hozzájárulnak a magas koleszterinszint csökkentéséhez. A bab és a lencse, illetve a többi hüvelyes oldható rostokban gazdagok, melyek segítenek rossz koleszterin szervezetből történő kiürítésében.

A körte és az alma pedig pektin nevű rostban nagyon gazdag. Ez egy olyan rost, amely szintén kiemelkedő szerepet játszik a magas koleszterinszint csökkentésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 373 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1722
  • e Hét: 18389
  • e Hónap: 49875
  • e Év: 254576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.