Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Miből tudhatja, hogy túl sok fehérjét fogyaszt?
  2022-10-09 18:51:44, vasárnap
 
  A zsír és a szénhidrát mellett a szervezetünknek fehérjére is szüksége van. Azonban sokan túlzásokba esnek és túl sok fehérjét visznek be a szervezetükbe. Aztán megjelennek a tünetek, és fogalmuk sincs, hogy miért érzik magukat rosszul.

Fehérjékre azért van szükségünk, mivel energiát biztosítanak a szervezet számára. Emellett részt vesznek az izomépítésében. A fehérje aminosavakból áll össze, amelyek a test egyes szöveteinek az építőkövei, a hajnak, a bőrnek, a körmöknek, az izmoknak és az ereknek. A fehérjék elősegítik a normális hormonműködést, amelyek kiemelt szerepet játszanak az egészség fenntartásában.

Az állati fehérjék, mint a hús, a hal, a tej és a tojás kilenc esszenciális amionosavat tartalmaznak, míg a növényi fehérjék nem minden aminosavat tartalmaznak, ezért van szükséges az emberi szervezetnek állati eredetű fehérjére is.

Szüksége van tehát fehérjére az emberi szervezetnek, viszont a jóból is megárt a sok. Ha valaki túl sok fehérjét fogyaszt, akkor különféle tünetekkel kell szembenéznie. A nyugtalan alvás lehet az egyik jele a túl sok fehérjefogyasztásnak. Ilyenkor általában kevesebb összetett szénhidrátot fogyaszt az egyén, ami szintén lehet a nyugtalanságának az oka. Az összetett szénhidrátok forrásai: barna rizs, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék.

A túl sok fehérje úgynevezett agyi ködöt is okozhat. Ilyenkor is elképzelhető, hogy az illető elsősorban a fehérje- és nem a szénhidrátfogyasztásra koncentrál, ami szűnni nem akaró fáradtságot okozhat. Az összetett szénhidrátokra viszont szükségünk van, mégpedig azért, mert energiát szolgáltatnak számunkra és segítenek a koncentráció fenntartásában.

Ha mindig éhes, az is jelezheti, hogy a kelleténél több fehérjét fogyasztott. Ha nem ügyel a szénhidrát- és a fehérjebevitel megfelelő arányára, úgy a vércukorszintje ingadozni fog, és a szerotoninszintje is alaposan le fog csökkenni. Szerotoninra viszont szükségünk van, hiszen ez szabályozza a hangulatunkat. A vércukorszint stabilizálására fogyasszon natúr joghurtot friss gyümölccsel, sajtot gyümölccsel, vagy kekszet humusszal.

A túl sok fehérjefogyasztás súlytöbbletet is okozhat. Fordítson nagyobb figyelmet a kiegyensúlyozott étkezésre, amely magába foglalja a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák megfelelő arányú bevitelét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Egészséget adó magvak
  2022-10-09 18:49:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A túl kevés vas és a túl sok vas
  2022-10-09 18:48:08, vasárnap
 
  A túl kevés vas vérszegénységet okoz, a túl sok pedig cukorbetegséget

Napjainkban egyre többen szenvednek diabéteszben. A 2-es típusú cukorbetegség rizikóját jelentősen megnöveli az inaktív életmód és a túlsúly. Mindkettő ellen tudunk tenni, csak akarnunk kell.

A cukorbetegség létrejöttét sok más dolog is befolyásolhatja. Ide tartozik a genetika, a nem megfelelő étrend és egyes életmódbeli szokások. A vas egy olyan ásványi anyag, amelynek kiemelkedő szerepe van a sejtek növekedésében, és abban is, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a test sejtjeihez, szöveteihez, szerveihez. A vashiány sokféle betegség okozója lehet, azonban elsősorban a vérszegénységért felelős.

A vashiányos állapot kialakulásában több tényező is szerepet játszik, például a vas nem megfelelő felszívódása. Az erre hajlamos emberek csoportjába tartoznak a sportolók, a fiatal nők, a várandós hölgyek, az idősebb személyek, illetve a vegetáriánusok.

A vashiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a munkahelyi teljesítmény csökkenése, a hidegérzet a végtagokban, a nem megfelelő immunrendszeri működés, a mellkasi fájdalom és a légszomj. Sokan akik vashiányban szenvednek, semmilyen negatív tünetet nem tapasztalnak, esetükben csak a laborvizsgálatok igazolják a hiányt.

A vashiányos vérszegénység kezelésére kiegészítőket is szedhetünk. Ám a multivitaminok nem minden estben bizonyulnak hatásosnak, mert sok esetben csak keveset tartalmaznak ebből az ásványi anyagból. És a multivitaminokban található egyes ásványi anyagok, mint például a kalcium, a foszfor és a magnézium, csökkenthetik a vas felszívódását.

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig nem okoz semmilyen különösebb tünetet, már csak ezért is érdemes rendszeresen laborvizsgálatokat kérni. Az eredményből kiolvasható az esetleges betegség, amelyet ha idejében felfedezünk és korán elkezdődik a kezelés, akár meg is előzhetjük a teljes kialakulását és a súlyosabb tünetek felbukkanását. A cukorbetegségre is lehet következtetni a laboreredményekből, ugyanis, ha a vas szintje megemelkedik a szervezetben, fokozódhat a betegség kialakulásának esélye.

Ha túl sok vas van a szervezetünkben, akkor úgy kell összeállítani az étrendünket, hogy kevesebb vastartalmú táplálékot tartalmazzon a megszokottnál. Ilyenkor fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Ezek a táplálékok ugyanis antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik a túl sok vas által felszabadított szabad gyököket.

A magvak és a hüvelyesek, illetve a tea és a kávé is jó megoldásnak bizonyulhat, mivel meggátolják a túl sok vas felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mindennap egy alma az orvost távol tartja
  2022-10-09 18:39:38, vasárnap
 
 



Mindenki ismeri ezt a mondást és elhihetjük, hogy valóban van valóságalapja, mivel az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Ezt a gyümölcsöt termesztik legnagyobb mennyiségben a Földön és nagyon sok almafajta létezik. A magyar emberek is kedvelik és jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel hazai gyümölcsről van szó, amely tele van hasznos tápanyagokkal, azaz olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon hasznosak az egészségünkre nézve.

Az alma bővelkedik rostokban, amelyek pozitívan hatnak az emésztőrendszer egészségére. A gyümölcs héjában található a legtöbb antioxidáns, amelynek jelentős szerepe van a sejtkárosodások megelőzésében. Minél több antioxidánst fogyasztunk, annál kevesebb esélye lesz a szívbetegség, a stroke és a rákos betegségek kialakulásának.

Az alma nagy mennyiségben tartalmaz kvercetint is, egy növényi eredetű anyagot, úgynevezett flavonoidot, amely védelmet jelent a sejtek számára, legfőképpen az agysejtek számára nyújt hathatós védelmet. Az alma és az almalé nagyon hasznos lehet a memóriaproblémák kialakulása ellen. Kutatások igazolják, hogy az alma rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára is, mivel javítja a hangulatot és csökkenti a rendellenes viselkedési formákat is.

A flavonoidok, mint amilyen a kvercetin is, nemcsak az agysejtek számára jelenthet védelmet, hanem a hasnyálmirigy sejtjei számára is. A hasnyálmirigy kulcsszerepet játszik a cukor feldolgozásában. A flavonoidok egészségesen tartják a hasnyálmirigysejteket, ez a hatás pedig csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatait.

Az alma rendkívül sok rostot tartalmaz, ami nagyon hasznos az emésztés egészségére nézve. Mivel alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, illetve stabilan tartja azt.

Kutatások igazolják, hogy azoknak az embereknek, akik naponta legalább egy almát elfogyasztanak, sokkal kevesebb az esélyük a vastagbélrák kialakulására, mivel a rostok és a flavonoidok egészségesen tartják a bél sejtjeit és szöveteit.

Mivel sok pektint is tartalmaz az alma, így a szívet és az érrendszert is eredményesen védelmezi a különféle betegségekkel szemben. A pektin emellett csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, ami gátolja a plakk-képződést az artériákban, így a szívbetegség ellen élvezhetünk védelmet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Táplálékok puffadás ellen
  2022-10-09 18:36:27, vasárnap
 
  Puffadás akkor alakul ki, amikor a szervezetben folyadék halmozódik fel vagy olyan ételt ettünk, amely fokozott bélgázképződéssel jár együtt, de sehogy sem tudunk attól megszabadulni. Bizonyos ételek is okai lehetnek a puffadás kialakulásának. Akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, szintén megtapasztalhatják ezt a kellemetlenséget, azaz a has puffadását. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek segítenek a puffadás csökkentésében és megszüntetésében.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a kefir. Sok esetben az az oka a puffadásnak, hogy a szervezetben felborul a bélflóra egyensúlya. Ilyenkor nagyon hasznos, ha probiotikumokban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz mint amilyen a kefir is.

Sok ember szeret sósan étkezni, ez azonban vízvisszatartást okoz a szervezetben, ami szintén oka lehet a puffadás kialakulásának. Ilyenkor jól jöhet, ha elfogyasztunk egy avokádót, ez ugyanis káliumban gazdag. Míg a nátrium vízvisszatartást okoz, a kálium mintegy vízhajtóként működik, ezért nagyon hasznos, ha ilyenkor káliumban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz.

A rostos táplálékok is okozhatnak puffadást és fokozott bélgázképződést. A gáz a rostemésztés melléktermékeként fordul elő. Viszont ha elegendő vizet fogyasztunk, akkor ez gyorsabb mozgásra ösztönzi a rostot, azaz hamarabb hagyja el az emésztőrendszert és nem okoz olyan kellemetlen tüneteket, mint a bélgézképződés és a puffadás. A legjobb, ha olyan rostos táplálékokat eszünk, amelyek vízben is rendkívül gazdagok. Ilyen például a görögdinnye, az uborka, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök.

Természetes vízhajtóként működik a spárga is. Segít kiüríteni, kihajtani a felesleges vizet a szervezetből. A spárga duplán is hasznos, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz prebiotikumokat, amelyek szintén nagyon hasznosak a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz mentolt, amely segít az izmok ellazításában. Ez azért nagyon hasznos, mert például IBS-ben szenvedő betegek esetében gyakran az izmok feszülése okozza a puffadást és a hasi görcsöket.

Az édeskömény magja szintén nagyon hasznos lehet emésztési problémák esetén. Csökkenti az olyan tüneteket, mint a puffadás és a hasi görcsök. A magokat is elrágcsálhatjuk, de finom és ízletes teát is készíthetünk azokból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Természetes hashajtók
  2022-10-09 18:34:39, vasárnap
 
  Előfordul, hogy nem kell rendszeresen a mosdóba mennünk, azaz székrekedésünk van. Ez egy olyan egészségügyi probléma, ami nagyon megkeserítheti a napjainkat, hiszen a székrekedés sok kellemetlen tünettel jár együtt. Hashajtót nem érdemes szedni, mivel egy idő után olyannyira hozzászokik a szervezet, hogy egyre többet és gyakrabban kell használnunk belőle, másrészt mégiscsak gyógyszer, amire nincs szüksége a szervezetnek, hiszen ez mégsem olyan betegség, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Miért szednénk gyógyszert, ha a természet is felkínál olyan gyümölcsöket és táplálékokat, amelyek szintén rendelkeznek hashajtó hatással és még egészségesek is?

Az egyik legjobb gyümölcs, amellyel fokozhatjuk az egészségünket és megtámogathatjuk az emésztésünket nem más, mint a papaya. A gyümölcs nemcsak rostokban, hanem vízben is gazdag, ami nagyon jót tesz az emésztésnek és székrekedés esetén is nagyon hatásos. A papaya ezen kívül magnéziumban, káliumban és C-vitaminban is gazdag.

A narancs is nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ily módon segít hidratálni a beleket és jót tesz az emésztésnek is. A narancs csak akkor hasznos a székrekedés kezelésében, ha gyümölcsként és nem gyümölcsléként fogyasztjuk. Azaz a nem 100 %-os, bolti, cukrot tartalmazó narancslé nem szolgálja az egészséget és még csak hashajtásra sem jó.

A szilva nyersen, frissen és aszalt formában is nagyon hasznos a székrekedés kezelésére, hiszen szintén gazdag forrása a rostoknak. A rostok mellett hasznos tápanyagokat is biztosít a szervezet számára, mint például B-vitaminokat, foszfort és káliumot.

Az avokádó is sok rostot tartalmaz, éppen ezért az egyik legkiválóbb gyümölcs, ha természetes hashajtóról van szó. Ezen kívül az egészséges zsíroknak is gazdag forrása, amelyek segítik a székletet a bélrendszeren áthaladni, azaz megkönnyítik annak mozgását, haladását. Magas rosttartalmának köszönhetően nemcsak a bélrendszer, hanem a szív- és érrendszer egészségét is védi.

A kivi szintén hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, illetve a fogyást is megtámogatja. Gazdag rostokban, C-vitaminban, amely antioxidánsként is segít a bélrendszer egészségének fenntartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hashajtók a konyhából és a kamrából
  2022-10-09 18:32:35, vasárnap
 
  Székrekedéssel nagyon sok ember küzd. Ennek oka lehet többek között a stresszes élet, a rohanó életvitel, az emiatt bekövetkező elégtelen, rostszegény táplálkozás, de az inaktív életmód is hozzájárulhat a gyakori székrekedéshez. A probléma hátterében a bélrendszer nem megfelelő működése és a különféle emésztési zavarok állnak.

A székrekedéssel küzdő személy gyakran tapasztal hasi diszkomfortérzetet, puffadást, fájdalmat, illetve végbélproblémákat, hiszen a székrekedés gyakran aranyér problémával is társul. A székrekedés nagyon sok kellemetlenséget okozhat. Sok esetben a hashajtók sem hoznak semmiféle pozitív változást, és egy idő után ezekhez a szerekhez hozzá is lehet szokni, így a várva várt eredmények elmaradnak. A természetes hashajtókat azonban bátran használhatjuk, váltogathatjuk, a tapasztalatok szerint nagyon hatásosnak bizonyulnak a probléma orvoslásában.

Az egyik legjobb természetes hashajtó a citrom, a citromlé, szinte letakarítja a belek falát, mintegy tisztítószerként működik a belekben, ezen kívül a salaktalanításában, a belek méregtelenítésében is aktívan részt vesz. Töltsön egy pohárba két dl meleg vizet, adjon hozzá citromlevet és egy teáskanál sót. Igya ezt a keveréket éhgyomorra, hogy a belek mozgásba lendüljenek.

A mazsola is egy nagyszerű természetes gyógymód, az egyik legjobb természetes ellenszere a székrekedésnek. Áztasson egy marék mazsolát egy pohár langyos vízben, majd este igya meg a folyadékot. Reggel biztos, hogy nem lesznek gondjai a mosdóban.

Egy másik nagyszerű természetes hashajtó a füge, tele van értékes rostokkal, melyek szintén pozitívan hatnak a belekre és segíti a mozgásukat. Az egyik leghatékonyabb természetes hashajtó a fügés tej. Forraljon fel ehhez 2-3 dl tejet, majd adjon hozzá 2-3 feldarabolt fügét. Turmixolja le az italt, majd igya meg lefekvés előtt.

A lenmag is gazdag rostokban és nagyon hatékonyan segít a székrekedés leküzdésében. A lenmagot meg kell őrölni, hozzáadhatjuk a reggeli joghurthoz, a müzlihez, de egy pohár vízben is elkeverhetjük.

A spenót is hatásos lehet a székrekedés kezelésére. Turmixoljon le egy marék spenótlevelet egy pohár vízzel. Naponta két alkalommal is fogyaszthat ilyen turmixitalt.

Napi két narancs elfogyasztása is megszüntetheti a székrekedést, hiszen tele van rostokkal, amelyek jót tesznek a beleknek, ráadásul ez a gyümölcs gazdag forrása a C-vitaminnak is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészséges gyógynövények a konyhából
  2022-10-09 18:27:24, vasárnap
 
 



Sok fűszernövény és gyógynövény rendelkezik egészségügyi előnyökkel, például gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, a kognitív funkciók javításával és igen nagy számban élnek a természetben azok a gyógynövények, amelyek kiemelkednek a rák elleni eredményes küzdelem miatt is.

Az egyik legegészségesebb gyógynövény a kurkuma, amely gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antioxidáns és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma csökkenti a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt a szervezetben. Ez a hatás azért hasznos, mivel a szabad gyökök károsítják a sejteket, a szöveteket és felelőssé tehetők a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásáért.

Az emberek évezredek óta használják a gyömbért hányinger, valamint egyéb gyomor- és bélrendszeri problémák orvoslására. A gyömbér is gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és nagyon magas az antioxidánsszintje, ezen felül hatékony hányáscsillapító is. A gyömbérnek a rákellenes hatása is kiemelkedő, ami nagyrészt a magas antioxidánsszintjének köszönhető. Lassítja a rákos sejtek szaporodását és azok osztódását.

A köménynek kiemelkedő aromás hatásai vannak. Nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír, alkalmazható fogyás, koleszterinszint-csökkentés, stresszkezelés terén. Egyes vizsgálatok antidiabetikus hatását is kimutatták.

A borsmenta nemcsak Európában, hanem Ázsiában is őshonos. Kitűnő hűsítő és antibakteriális hatásokkal rendelkezik és az emésztőrendszer egészségét is javítani tudja. A kutatások azt mutatják, hogy a borsmenta hörgőtágítóként is nagyszerűen működik, illetve hatékonyan javítja a szív- és érrendszer, illetve a tüdő egészségét.

A fahéj is nagyon sok jótékony hatással rendelkezik, többek között antimikrobiális, antioxidáns, antidiabetikus, rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. A legutóbbi kutatások szerint a fahéj azért is lehet az egyik legkedveltebb fűszerünk, mivel csökkenti és stabilizálja a vércukorszintet. Mindemellett hatékony fűszer lehet az Alzheimer-kór kezelésében is, hiszen segíthet megelőzni a betegség tüneteinek előrehaladását.

A chili jótékony fehérjeváltozásokat idéz elő a szervezetben, amelyek a fogyást segítik elő. Rendszeres fogyasztása csökkenti a hasi zsírszövetet, illetve az étvágyat, miközben megnöveli a szervezet energiaszintjét. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres chilifogyasztás mintegy 25 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?
  2022-10-09 18:24:10, vasárnap
 
  A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön néha az asztalra, merthogy rendkívül egészséges, hiszen gazdag forrása a fehérjéknek, a kalciumnak és más hasznos tápanyagoknak. A cikkben bemutatunk néhány sajtfélét és azt is megmutatjuk, milyen tápanyagokban is bővelkednek.

Olaszország az őshazája a mozzarella sajtnak, amelyet nálunk is nagyon sokan kedvelnek. Gazdag forrása a nátriumnak, illetve kalciumban is bővelkedik. Olyan baktériumokat is tartalmaz, amelyek probiotikus hatással bírnak, így a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és fenntartásában is nagy szerepet vállalnak. A probiotikus táplálékok rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel nagy szerepük van az immunrendszer megerősítésében, amely ezáltal hatékonyabban képes megküzdeni a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben.

Görögország ,,nemzeti sajtja" nem más, mint a feta sajt. A feta sajt is bővelkedik nátriumban és kalciumban, amellett hogy linolsavat is tartalmaz. A linolsavnak pedig aktív szerepe lehet a testsúlycsökkenésben, így ha éppen fogyókúrázunk, akkor a salátánk tetejét nyugodt szívvel megszórhatjuk kockára vágott fetasajt-darabkákkal.

Szintén Olaszországból indult hódító útjára a ricotta sajt. Ez a sajt szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekre a szervezetünknek oly nagy szüksége van. A sajt tejsavóban is bővelkedik. A tejsavónak nagyon sok egészségügyi előnye létezik, többek között szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és még az izomnövekedést is megtámogatja.

A parmezán sajtban is van kalcium, de kiemelkedő a foszfortartalma is. A foszfor a kalciummal karöltve igen fontos szerepet vállal a csontok egészségének fenntartásában és a csontképződésben. A parmezán sajtnak alacsony a laktóztartalma, így azok is fogyaszthatnak ebből a sajtból egy keveset, akik laktózintoleranciában szenvednek.

Az egyik legegészségesebb sajt a kecskesajt. Sokan csak nehezen emésztik meg a sajtokat, de a kecskesajt általában nem okoz ilyen problémákat. Ennek a sajtnak is alacsony a laktóztartalma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tea egészségre gyakorolt hatásai
  2022-10-09 18:21:19, vasárnap
 
  A tea nagyon népszerű ital az egész világon. Nem véletlen, hiszen finom is és sok egészségügyi hatása ismert, mutatjuk is, melyek ezek.

A szervezetben szabad gyökök szaporodhatnak el, amelyek különféle betegségeket okozhatnak. Ebben közrejátszhat például a káros hatású UV-sugárzás, egyes ételek és italok, az alkohol, a dohányzás is. A tea azonban nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek nagyon eredményesen képesek semlegesíteni ezeket a szabad gyököket.

A teában található antioxidánsok nemcsak csökkenthetik a vércukorszintet, hanem segítséget is nyújthatnak a vércukorszint stabilizálásában. Nem mellesleg az antioxidánsok segítenek a vérben lévő glükóz feldolgozásában.

A tea sok olyan súlyos betegség ellen nyújthat hathatós védelmet, amely betegségek az idegsejtekre, az agysejtekre jelentenek veszélyt. Kutatások igazolják például, hogy a teában található koffein jelentősen képes enyhíteni a Parkinson-kór tüneteit. Más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a rendszeres teafogyasztással akár megelőzhetővé is válhat ez a betegség.

Régebben a kardiológusok óva intették a betegeiket a tea- és a kávéfogyasztástól, azonban mára ez a teória megdőlt - mármint, hogy a koffein annyira veszélyes a szív egészségi állapotára -, ugyanis bebizonyosodott, hogy a rendszeres tea- és kávéfogyasztás megakadályozza, hogy túl sok kalcium halmozódjon fel a vérben, az erekben és a szívizomban, és így csökkenhet a szívbetegség kialakulásának esélye.

Egyes tanulmányok szerint a tea és a kávé rendszeres fogyasztása akár meg is óvhat bennünket a krónikus májbetegségek, például a májcirrózis kialakulásától, illetve akár még a májdaganattal szemben is védelmet élvezhetünk általa.

A kávé és a tea is segít enyhíteni a szervezetben kialakuló gyulladást és segít szabályozni a vércukorszintet. Nem beszélve arról, hogy például a fekete tea csökkentheti a vérnyomást, így jelentősen mérséklődhet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

A tea olyan rákellenes vegyületeket is tartalmaz, amelyek sokféle daganattípussal szemben jelenthetnek védelmet. Ilyen például a mell-, a prosztata- vagy éppen a gyomorrák. Ezt a hatást a polifenol antioxidánsoknak köszönheti a tea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 373 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7118
  • e Hét: 23785
  • e Hónap: 55271
  • e Év: 259972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.