Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Illatos és hasznos gyógynövények
  2022-11-03 21:41:41, csütörtök
 
  Egyes fűszerek olyannyira drágák, hogy nem is nagyon használjuk azokat, esetleg csak akkor, ha valóban nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit is tud az adott fűszernövény és miért is kedvelik olyan sokan azok közül, akik megengedhetik maguknak ezt a remek fűszert. Ilyen fűszernövény például a sáfrány.

A sáfrány azért is olyan drága, mert még mindig emberek termesztik és a fűszer betakarítását is gondos emberi kezek végzik. Az élénksárga színű fűszer jellegzetes ízt kölcsönöz az ételeknek. Hozzáadhatjuk péksüteményekhez, salátákhoz, burgonyához, rizshez, húsételekhez, mártásokhoz és levesekhez egyaránt. A népi és a hagyományos gyógyászat gyakran alkalmazza ezt a gyógynövényt asztma és köhögés esetén, mégpedig azért, mert köptető hatással rendelkezik és nagyszerűen oldja a letapadt váladékot. Alkalmazható az artériák megkeményedése, azaz érelmeszesedés ellen, illetve puffadás, depresszió, Alzheimer-kór, gyomorégés és száraz bőr esetén is.

A zsálya egy csípős ízű, szürkés-zöldes színű gyógynövény, amelyet hazánkban is nagyon sokan ismernek. Nagyszerű ízt kölcsönöz húsételeknek, leveseknek, pörkölteknek, salátáknak és halételeknek. A népi gyógyászat szerint a zsálya aktívan hozzájárul a hangulat javításához, a mentális teljesítmény fokozásához. A gyógynövényt csakis kúraszerűen lehet alkalmazni, mivel nagy mennyiségben tartalmaz egy olyan vegyületet, amely hosszabb távon alkalmazva nyugtalanságot, szédülést, remegést, gyors szívverést és vesekárosodást okozhat.

A mentának is jellegzetes az illata és az ízvilága. Ez a gyógynövény remekül passzol salátákhoz, húsételekhez, levesekhez, halakhoz és mártásokhoz. A népi és hagyományos orvoslás alkalmazza köhögésre, torokfájásra, emésztési panaszokra, fokozott bélgázképződésre, hasi görcsökre és hányingerre. Afrodiziákumként, azaz a nemi vágy növelésére is használják Indiában. A gyógynövény ezen kívül csökkenti az izomgörcsöket, illetve gombaellenes és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik.

A tárkony jól harmonizál a hallal, a csirkehússal, a tojásos ételekkel és egyes salátákkal. Eredményesen harcol egyes baktériumtörzsekkel. Használhatjuk emésztési problémák esetén, csillapítja a fogfájást, megszünteti a vízvisszatartást, jobb étvágyat eredményez, enyhíti a menstruációs panaszokat és elősegíti a jobb alvást is.

A kakukkfüvet párosíthatjuk húsételekkel, mártásokkal, és salátákhoz is adhatjuk. A hagyományos orvoslás gyakran alkalmazza hörghurut, köhögés, torokfájás, ízületi gyulladás, idegesség, gyomorfájdalom, hasmenés, bélgáz és bőrbetegségek esetén. Vizelethajtóként is alkalmazható és egy nagyszerű, fertőtlenítő hatással rendelkező gyógynövényről van szó. Alkalmazhatjuk rossz lehelet esetén is, mivel csíraölő tulajdonsággal is bír. Talán nem véletlen, hogy gyakran a szájvizek összetevőjeként is szerepel ez a gyógynövény.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jó tudni ( történelem )
  2022-11-03 20:33:42, csütörtök
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Egészség (linkek)
  2022-11-03 20:27:16, csütörtök
 
  Az egészség más megközelítésben sok jó és elgondolkodtató videók linkje :
Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fájdalom a sarokban
  2022-11-03 19:45:51, csütörtök
 
  Fájdalom a sarokban - így szüntesd meg természetesen és gyorsan!

Nagyon sok ember küzd a sarok fájdalommal, amit elsősorban a fizikai megterhelés, másodsorban az ízületi fájdalom okoz. Ha a drága krémek hosszabb távon nem hoznak eredményt, akkor itt az ideje a természetes gyógymódok tárházában körbe nézni!

A sarokfájás egy gyakori probléma, ami az esetek nagyobb részében gyorsan és magától megszűnő probléma. Lehetséges azonban olyan eset, amikor a fájdalom nem múlik vagy betegség okozza. Utóbbi esetben érdemes reumatológus szakorvossal kivizsgáltatni a sarokfájdalom okát.
Járás közben vagy futáskor a sarokcsont a testsúlyunk akár többszörösét és viselheti. Ebből adódóan meglehetősen nagy a sérülés lehetősége. A sarok fájdalma egész járásunkat fájdalmassá vagy lehetetlenné teheti. A sarok a lábfej csontjai közül a legnagyobb méretű csontunk.

A leghétköznapibb okozója a sarokfájdalomnak a talp vastag kötőszöveteinek a túlterheltsége. A talp izmai és szalagjai megvastagodnak a túlterhelés miatt, amit kiválthat a sarok ütődése, túlzott mértékű állás, az egészségügyileg nem megfelelő vagy túl lapos lábbelik, papucsok.

Íme a leghatékonyabb természetes módszerek a megszüntetésére:
Burgonya
Egy karikára vágott burgonyát helyezzünk a zokninkba éjszakára és egészen reggelig hagyjuk ott. Hatékonyan hat még a reszelt burgonya is, de ebben az esetben kötéssel, tekercseléssel rögzíteni kell a sarokhoz. 7-8 napon alatt képes megszüntetni a fájdalmat.

Só és méz
Egyforma mennyiségű sót és mézet keverjünk össze, amit alkalmazzunk az érintett területen. Egy kis géz és ragtapasz segítségével rögzítsük a sarkon, majd nylon tasakba öltöztessük a lábat. Húzzunk rá egy zoknit és aludjunk így. 10 napon belül a türelem meghozza gyümölcsét!

Aszpirin tinktúra
10 aszpirin tablettát törjünk porrá (kb. 200 mg), majd keverjük össze orvosi alkohollal és 2 napig pihentessük a lábat. Néhány géz lapot áztassunk a keverékbe, majd helyezzük a sarkunkra. Húzzunk nylon tasakot a lábra, majd rá egy zoknit és hagyjuk hatni egész éjszakán át. Reggel alaposan mossuk meg a lábat és ajánlatos egy zsíros krémmel bekenni utána.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ételek, amelyek csökkentik a vércukorszintet
  2022-11-03 19:39:21, csütörtök
 
  Ha sok zöldséget eszünk, akkor nem nyúlhatunk mellé: jöhetnek nyersen, pirítva, párolva, alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt csempésszünk belőlük minél többet a vércukorszint-csökkentő étrendbe - lehetőleg olyanokat, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalma.

Ilyen a kelbimbó, a cukkini, a padlizsán, a leveles zöldek, a gomba és a paradicsom. A leveles zöldek közül a mángold, a kel, a spenót, a salátafélék jó, ha napi szinten bekerülnek az étrendbe, mert sok bennük a B-vitamin, a kalcium , a rost, a vas és a magnézium is.

A diófélék szintén helyet kaphatnak az asztalunkon - pirítva, sótlanul. A kesu és a mandula különösen jó ötlet, mivel sok bennük a magnézium , ez az ásványi anyag pedig részt vesz a vércukorszint szabályozásában is. A hüvelyeseket is fogyasszuk bátran, mert szintén sok bennük a magnézium, de a rost és a kálium is, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, a fehérjetartalmuk is magas, ráadásul még olcsók és könnyen hozzáférhetők is.

A lencse, a vesebab és a fekete bab a legegészségesebb. Érdemes megbarátkozni a quinoával is, amely nemcsak a vércukorszintet, hanem a vérnyomást és a trigliceridszintet is segíthet kiegyensúlyozni. Nem mellesleg tele van fehérjével, káliummal és magnéziummal is.

Az italok közül a vércukorszint csökkentésére az egyik legjobb a zöld tea , mivel a benne található EGCG nevű katekin segít a vércukorszint szabályozásában. Ráadásul még a szabad gyökök káros hatásaitól is véd, így jót tesz az ereknek és a szívnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Holdfényben
  2022-11-03 19:30:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Szép festmény
  2022-11-03 19:26:12, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Téli táj
  2022-11-03 19:24:08, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Nefelejcsek
  2022-11-03 19:23:00, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Négy évszak
  2022-11-03 19:20:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 356 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7118
  • e Hét: 23785
  • e Hónap: 55271
  • e Év: 259972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.