Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Gyógyító táplálékok
  2022-11-04 22:23:36, péntek
 
  Gyógyító ételek
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is -Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. - savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.
Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője).

Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:
A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az egészséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINOSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:
Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:
És most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:
Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:
A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

DIÓ:
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Legerősebb természetes antibiotikumok
  2022-11-04 18:16:00, péntek
 
  Számos betegség alakul ki baktériumok miatt, és bár a modern orvostudomány rendkívül fejlett, leggyakoribb kezelés mégis az antibiotikumos kezelés.

A Healthline szerint:
,,Az antibiotikumok olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek segítenek a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében. Az antibiotikumokkal kezelt gyakrabban előforduló fertőzések közé tartozik a hörghurut, a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések.

Az antibiotikumok megakadályozzák a fertőzést okozó baktériumokat, vagy megakadályozzák a baktériumok növekedését és szaporodását. Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések kezelésére szolgálnak.

A vírusok által okozott fertőzések ellen nem működnek, amelyek közé tartozik a közönséges megfázás, orrfolyás, a köhögés, a torokfájás és az influenza. Tehát, ha kezelőorvos nem ír elő antibiotikumot a megfázásra, jó oka van rá: nem fog működni!

Az antibiotikumoknak számos különböző csoportja vagy osztálya van. Mindegyiknek mellékhatásai vannak, amelyek jellemzően ugyanúgy érintik a férfiakat és a nőket is. Egyes antibiotikumoknál azonban bizonyos mellékhatások gyakoribbak, mint más készítmények esetében."

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai:
Puha széklet, hasmenés
Gyomorrontás
Gombás fertőzések, mint pl. az afta
Kiütések
Vaginális gombás fertőzés
Szájseb, fehér foltok a szájban vagy a nyelven
Súlyos allergiás reakciók, amelyek légzési nehézségeket és arcduzzanatot okoznak
Súlyos, vizes vagy véres hasmenés
Gyomorgörcsök

Az antibiotikumok hosszú távú mellékhatásokat is okozhatnak, de azok ritkán fordulnak elő.

Szerencsére vannak olyan természetes, de hatékony antibiotikumok, amelyek segítenek a baktériumok és vírusok biztonságos megsemmisítésében:

Fokhagyma
A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetes antibiotikum, amely erősíti az immunrendszert, és jelentős vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Almaecet
Az almaecet különösen hatásos a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus aureus, a gombák és az élesztő ellen.

Eukaliptusz
A erős immunstimuláló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, spazmolitikus és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkező eukaliptusz alkalmazható közönséges megfázás, influenza és torokfertőzések, valamint hörghurut, krónikus tüdőbetegség és asztma esetén is.

Fahéj
Ez a kellemes fűszer stimuláns, gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, gyógyítja a hasmenést, és gazdag forrása a cinnamaldehidnek és az eugenolnak, amely küzd az E. coli és az MRSA ellen.

Olívaolaj
Az olívabogyónak erős vírus- és baktériumölő hatása van, és metabolizálja a vércukorszintet, csökkentik az LDL-koleszterint, és erős antioxidáns.

Hagyma
A hagymáknak olyan fitokémiai tulajdonságai vannak, amelyek megölik a baktériumokat, enyhítik a fájdalmat, kezelik a fülfertőzések, a magas lázat, a légzési problémákat és a hányingert.

C-vitamin
A C-vitamin erősíti az immunrendszert és elpusztítja a kórokozókat. Ezért győződj meg róla, hogy C-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyassz, például citrusféléket, zöld leveles zöldségeket, brokkolit, bogyós gyümölcsöket, paradicsomot, kivit, paprikát, a papayát stb.

Manuka méz
A Manuka máz egy rendkívül erős természetes antibiotikum, amely segít a Helicobacter pylori, a salmonella és a Staphylococcus aureus elleni küzdelemben.

Gyömbér
A gyömbér erős gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek még a legerősebb antibiotikum-rezisztens szuperbugokkal is felveszik a harcot.

Mirha
Használd a mirhás illóolajat a gombás fertőzések, megfázás, köhögés, emésztési zavarok, asztma, görcsök, lepra, fekélyek, tüdőfertőzések, rák és szifilisz kezelésére.

Grapefruit magkivonat
A grapefruitmag kivonat hatékony a bakteriális vagy vírusos fertőzések kezelésében.

Habanyero és a torma
A Habanyero nagyszerű a szalmonella, a Yersinia és az Escherichia coli elleni küzdelemben, míg a torma rendkívül jó a megfázás, az influenza és a tüdőszűkület kezelésében.

Kasvirág (Echinacea)
Erős gyógyászati tulajdonságai segítenek az influenza, a megfázás, a húgyúti- és a légúti fertőzések, a herpesz, a sertésinfluenza, a mandulagyulladás, az orr és a torokfertőzések, a hüvelyi fertőzések, a streptococcus fertőzések, a HPV, a fülfertőzések, a szemölcsök és a tífusz kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növényi vérnyomáscsökkentő ételek
  2022-11-04 15:06:50, péntek
 
 


A magas vérnyomás egy olyan összetett egészségügyi probléma, amely már nem csak az idősebb korosztályt sújtja, hanem sajnos komoly veszélyt jelent a fiatalokra is.

Pontosabban, a 16 és 34 év közötti fiatalok több mint egyharmada valamilyen hipertóniában szenved. Egy kaliforniai tanulmány szerint ez a kardiovaszkuláris rosszindulatú betegség - ha nem kezelik - korai öregedéshez és agykárosodáshoz vezethet, még akkor is, ha enyhe formában van jelen.

A hagyományos orvoslás leggyakrabban gyógyszeres kezelést alkalmaz. Ezek azonban tudományosan kapcsolódnak a rák és más súlyos egészségügyi problémák kialakulásához.

Másrészt az alternatív megoldás az, hogy elkerüljük a káros mellékhatásokat azáltal, hogy több olyan élelmiszert és gyógynövényt fogyasztunk, amely természetesen csökkenti a vérnyomást.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a hosszú távú magas vérnyomással járó egészségügyi problémákat és fenntartsuk az egészséges vérnyomást, a következő hat természetes gyógyhatású növényi ételt kell fogyasztanunk:
1. Kurkuma
A kurkuma egy rendkívüli sokoldalú szuperétel, amely folyamatosan elámítja a modern tudományt. A gyógynövény számos előnye, hogy képes a szervezetben a gyulladást jelentősen csökkenteni, ami a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás elsődleges oka.

A gyulladás aktív csökkentésével a kurkuma segít javítani a szív- és érrendszeri funkciókat, és fenntartja az egészséges véráramlást.

A kurkuma természetes vérhígító, ami egy másik módja a magas vérnyomás kezelésének. Fekete borssal kombinálva, amelynek elsődleges hatóanyaga a piperin, a kurkuma kiválóan lazítja a véredényeket és tisztítja a lerakódásokat, ami gyakran magas vérnyomáshoz vezet.

2. Fokhagyma
A fokhagyma egy másik erős, természetes gyógyszer, amely természetesen csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Emellett a fokhagyma tartalmú étrendkiegészítők szedése nagyszerű módja annak, hogy ezt a csodálatos gyógynövényt rendszeresen fogyasszuk nagy mennyiségben.

3. Cayenne-bors
A Cayenne-bors az egyik olyan étel, amely a leggyorsabb csökkenti a vérnyomást. Erős értágító, ami azt jelenti, hogy segít kittágítani az ereket és javítja a véráramlást. Azáltal, hogy növeli a véráramlási sebességet a keringési rendszerben, természetesen csökkenti a vérnyomást.

A magas vérnyomás elleni hatékony házi orvoslás elkészítéséhez keverjünk össze egy vagy két teáskanál cayenne-borsot meleg vízben vagy teában, majd adjunk hozzá mézet és aloe verát. A cayenne-bors kapszula is természetesen csökkentheti a vérnyomás, ha valakinek túl erős lenne a fűszer.

4. Nyers kakaó
A nyers kakaó egy másik növényi alapú fegyver a magas vérnyomás ellen, mivel flavonoidokban és más gyulladáscsökkentő tápanyagokban gazdag. A kakaóban levő flavonoidok adaptogénekként funkcionálnak, ami azt jelenti, hogy jobban segítik a szervezetet a stressz kezelésében, ami a magas vérnyomás gyakori oka. Emellett szabályozzák a stresszhormonszintet is, amely kritikus szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A kakaó-flavonoidok szintén védik a szervezetet a stroke és a szívbetegségek ellen, amelyek általában magas vérnyomással járnak.

5. Kókuszvíz
Kimutatták, hogy a kókuszvíz jelentősen csökkenti a vérnyomást, mivel elektrolitokban, káliumban és más fontos tápanyagokban gazdag.

A Nyugat-indiai Orvosi Napló egy tanulmányt közölt, amelyben felfedezték, hogy a kókuszvíz fogyasztása segítette a résztvevők 71%-nál a szisztolés nyomás szignifikáns csökkenését.

Az eredmények még tovább erősödtek, amikor a résztvevők mind kókuszvizet, mind maubyot, egy homoktövisből készült trópusi italt fogyasztottak.

6. Nyers mandula
A vérnyomást szinten tarthatjuk úgy, hogy naponta csak egy maroknyi igazán nyers mandulát fogyasztunk. A nyers mandula gazdag monon-telítetlen zsírokban, amelyek bizonyítottan segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét, az artériás gyulladást és a vérnyomást.

A mandula elősegíti az egészséges keringést, és bár a zsír- és a kalóriatartalma magas, mégis segíti a fogyás folyamatát és a sovány izomtömeg növelését. Dióval kombinálva az egyik legerősebb kardiovaszkuláris "szuperétel". Ezért a mandula a vérnyomáscsökkentő étrend kulcsfontosságú eleme.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egyél zellert egy hétig
  2022-11-04 15:01:10, péntek
 
 



Egyél zellert egy hétig, és a tested hihetetlen változásokon fog keresztülmenni

A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.

A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.

A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.

A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.
Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
16,2 kalória
3,5 gramm szénhidrát
0,7 g fehérje
0,2 gramm zsír
1,6 g rost
29,6 mikrogramm K-vitamin (37% DV)
36,5 mikrogramm folsav (9% DV)
263 mg kálium (8% DV)
3,1 mg C-vitamin (5% DV)
0,1 mg mangán (5% DV)
0,1 mg B6-vitamin (4% DV)
40,4 mg kalcium (4% DV)
0,1 milligramm riboflavin (3% DV)
11,1 mg magnézium (3% DV)
Továbbá némi cukrot, E-vitamint, niacint, pantoténsavat, vasat, foszfort, cinket és szelént.

A zeller erősíti az immunrendszert és fokozza az intracelluláris kommunikációt. A phytonutrients javítja a DNS toxikus károsodását és hatékonyan megakadályozza a rákot és a szívbetegségeket.

Ha naponta fogyasztasz zellert, akkor a következő előnyöket fogod tapasztalni:
Csökkenti a gyulladást: A zeller küzd a gyulladások ellen és csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és más, a krónikus gyulladáshoz kapcsolódó betegségek kockázatát.

Megakadályozza/megállítja a gyomorégést és a savas refluxot.

Javítja a koleszterint: A kutatók azt állapították meg, hogy a zeller csökkenti a koleszterint 7% -kal.

Csökkenti a vérnyomást 18%-kal.

Javítja az emésztést: a zeller magas rosttartalmú zöldség, így szabályozza a bélmozgást és megtartja a bél egészséges működését.

Súlycsökkenés: mivel rostokban gazdag és alacsony a kalóriatartalma, a zeller segít csökkenteni a felesleges kilókat.

Jobb hidratáció: A zeller 95%-ban vizet tartalmaz, így hidratálja a szervezetet.

Hozzájárul a szemek egészségéhez: A zeller gazdag A-vitaminban, amely jó hatással van a szemre.

Szúnyogriasztó: Dörzsöld a bőrödre, hogy megakadályozd a szúnyogcsípést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
8 esti ital, ami égeti a zsírt
  2022-11-04 13:07:28, péntek
 
  A hason lévő a zsírlerakódásokat senki sem szereti, viszont annak ellenére, hogy nem vonzó, a hasi zsír súlyos egészségügyi kockázatot is jelent.

A New York Timesban közzétett cikk szerint a bőr alatti elhelyezhető zsírok például a combon, a fenéken vagy a karokon esztétikailag kellemetlenek, de egyébként ártalmatlanok. Azonban a mélyebb hasi zsír - a hasi szervek körül felhalmozódó zsigeri zsír - metabolikusan aktív, és erősen kötődik számos súlyos betegség kialakulásához, beleértve a szívbetegségeket, a rákot és a demenciát.

Azonban, bár a hasi zsír eltávolítása meglehetősen nagy kihívást jelenthet, nem lehetetlen, és meglepő, de alvás közben is képesek vagyunk zsírt égetni!

Íme 8 lefekvés előtti ital, amelyek segítenek a makacs zsírlerakódások eltüntetésében a hasi területen:
1. Ananászlé
Az ananász tele vannak rostokkal, így hosszabb ideig tart, és megakadályozzák a zsír felhalmozódását a hasi területen.

2. Uborkalé
Turmixoljunk le néhány friss uborkát, adjunk hozzá vizet, és igyuk meg, hogy a szervezetbe vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat szállítsanak, amelyek mindegyike segít az emésztésben, a fogyásban, és szabályozza a vércukorszintet.

3. Zöld tea
A zöld tea felgyorsítja az anyagcserét, segít a fogyásban, és megakadályozza a súlygyarapodást.

4. Almaecetes ital
Az almaecet erős antibakteriális és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, amely csillapítja a hasmenést és a bélgörcsöket és nyugtatja a gyomrot. Egy pohár vízhez adj hozzá néhány evőkanál ecetet, és idd meg lefekvés előtt.

5. Uborkás koriander ital
Ez az ital méregteleníti a testet, mivel antioxidánsokban gazdag. Egy pohár vízhez keverj citromot, uborkát és egy csésze koriandert.

6. Gyömbér tea
A gyömbér természetes orvosság az elhízás ellen, és növeli a tápanyagok felszívódását, segíti az emésztést és égeti a hasi zsírt.

7. Pitypang tea
Ez a tea segít megtisztítani a testet méreganyagoktól és enyhíti a gyomorégést, a puffadást és a gyomorfájdalom egyéb formáit.

8. Fahéjas grapefruitlé
A grapefruit antioxidánsok gazdag forrása. Fokozza az anyagcserét és segít elérni a fogyás célját. Csak facsarj le néhány grapefruitot, keverj hozzá vizet és ízesítsd fahéjjal.

Fogyaszd ezeket az italokat rendszeresen lefekvés előtt, és garantáltan észre fogod venni a hatását!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ezt kell enned, ha erős hajat és körmöket szeretnél
  2022-11-04 12:56:41, péntek
 
 


A mellékvesék nagyon fontos szervek az egész szervezet számára. Ezek a kis réteges mirigyek a vesék tetején helyezkednek el. Elengedhetetlenek az egészséges vesefunkció és a hormonok - különösen a stresszhormonok és a nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) - előállításához.

A mellékvesék felszabadítják a hormonokat, például a szteroidokat és az adrenalint. Ezek a hormonok javítják az anyagcserét, erősítik az immunitást és szabályozzák a vérnyomást. Segítenek a szervezetnek a stressz kezelésében. Így, ha nincsenek felszabadítva, az számos egészségügyi problémához vezethet.

A mellékvese-fáradtság alacsonyabb hormonszinthez vezet, ami befolyásolhatja a test minden egyes részét. Az elhanyagolt mellékvese-fáradtság mellékvese-elégtelenséghez vezethet.

A mellékvese-fáradtság jelei:
Hajhullás
Rossz alvás
Gyenge körmök
Száraz bőr
Krónikus test és érzelmi fáradtság
Rossz memória
Testfájdalom vagy krónikus izomfájdalom
Szorongás és depresszió
Homályos látás
Szívdobogás problémák
Alacsony vércukor szint
Ingerlékenység
Letargia
Alacsony vérnyomás
Alacsony szexuális vágy
Izomgyengeség
Pajzsmirigy-problémák
Megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás

Az alábbi brazil dióból készült házi recept segít a mellékvesék működésének támogatásában:
Hozzávalók:
2/3 csésze brazil dió

2/3 csésze szárított petrezselyem levél

4 evőkanál tiszta természetes méz

5 evőkanál szerves kókuszolaj

2 evőkanál gyömbérgyökér

1/3 csésze mazsola

Elkészítés:
Turmixold össze a brazil diót a petrezselyemmel, a mézzel, a kókuszolajjal, a mazsolával és a gyömbérrel, míg sima, homogén állaga nem lesz.

Fogyassz belőle reggel, éhgyomorra két evőkanállal. Egy hét alatt 2-3 alkalommal egyél belőle. Ez fokozni fogja a mellékvesék teljesítményét. Észre fogod venni a szervezetedben végbemenő változásokat: a hajad egészséges és fényes lesz, a körmöd erősödni fog és javulni fog az alvás minősége.

További tippek a mellékvese mirigyek egészségének megőrzéséhez: kerüld a koffeint, az alkoholt, az édességeket és a hidrogénezett olajokat (kukorica-, repce-, szójaolaj). Valamint fogyassz sok vizet, Ashwagandha gyökeret, magnéziumban gazdag ételeket, halolajat, bazsalikomot és édesgyökeret.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
10 ok, hogy miért igyál minden nap zöld turmixot
  2022-11-04 12:50:32, péntek
 
 
1. Sokan kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a zöld turmix pedig nagyszerű módja annak, hogy minél több friss növényi tápanyaghoz jusson a szervezetünk.

2. Gyors, egyszerű és kényelmes az elkészítése.

3. Finom, kellemes íze van, ha ügyesen összeválogatod az alapanyagokat.

4. A zöld turmix jobb, mint egy egyszerű préselt lé, mivel benne maradnak a rostok.

5. Számos por alapú étrendkiegészítő és szuper mag létezik, mint például a chia mag vagy a kendermag, amivel felturbózhatjuk a turmix ízét és tápanyagtartalmát.

6. Azok, akik sok zöld turmixot fogyasztanak, kevésbé betegednek meg.

7. A zöld turmix segíthet a krónikus betegségekben szenvedő embereknek, hogy több energiájuk legyen és kevesebb fájdalmat érezzenek.

8. A zöld turmix alternatívája lehet számos gyógyszereknek.

9. A főtt ételek fogyasztása mellett a zöld turmix nagyszerű módja a nyers ételek bevitelének.

10. A zöld turmix fogyasztása csökkentheti az allergia és asztma tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök
  2022-11-04 09:42:08, péntek
 
  A zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, de vannak közülük olyanok, amelyek kiemelkednek mind közül. Mivel hamar eltelítenek, így nem leszünk éhesek, és akár még fogyhatunk is, amennyiben ezeket fogyasztjuk rendszeresen.

Az egyik ilyen egészséges táplálék az articsóka, amely sok rostot tartalmaz, így hamar telítettségérzést okoz. Nemcsak az emésztésnek tesz nagyon jót ez a zöldség, hanem a szívnek is.

A burgonya is lehet egészséges, ha nem használunk az elkészítéséhez vajat, zsírt, olajat és sót. A burgonya szintén hozzájárul a jóllakottság érzéshez, illetve nem sok kalóriát tartalmaz és zsír egyáltalán nincs benne. Az édesburgonyának ráadásul csak nagyon alacsony a glikémiás indexe, és ez a zöldség is bővelkedik rostban.

A banán gazdag forrás a B6-vitaminnak és a káliumnak. És bár több kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, azonban sok rost és keményítő is van benne, amelyek szintén teltségérzetet okoznak, mivel lassabban emészthetők.

Az alma nemcsak rostban bővelkedik, hanem víztartalma is igen magas. Emellett oldható rostot, pektint is tartalmaz. Az alma segít csökkenteni a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Az alma is hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez, hiszen a benne lévő oldható rost elősegíti a telítettség érzetét, és így kevesebb ételt veszünk magunkhoz.

A karfiol amellett, hogy rostban is bővelkedik, számtalan tápanyagot is tartalmaz. Van benne C-vitamin, K-vitamin és folsav. Egyes tanulmányok szerint csökkenteni tudja a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kockázatát.

A bogyós gyümölcsök gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek sejtszinten képesek megszüntetni a gyulladást. A bogyós gyümölcsök nagyon hasznosak az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A bogyósokban található vitaminok és ásványi anyagok a feszültséget is csökkentik, ami nagyon hasznos, ha stresszevők vagyunk.

Az avokádó telítetlen zsírokat tartalmaz, ami segítséget nyújt a koleszterinszint csökkentésében. Sok rostot is tartalmaz és értékes tápanyagokat is, amelyek hozzájárulnak az általános egészségi állapot fenntartásához.

A kelbimbó is nagyon hasznos, hiszen amellett, hogy sok rost megtalálható benne, tele van antioxidánsokkal, amelyek fenntartják az emésztőrendszer és az immunrendszer egészséges működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kulcsfontosságú tápanyagok
  2022-11-04 09:37:00, péntek
 
  Kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez

Az egészséges élethez egészséges táplálékok is szükségesek. Olyan táplálékok, amelyek értékes tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Az egészséges táplálkozás kulcstáplálékai közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök. Az étrendünkbe mindképpen illesszük be az egészséges fehérjéket, mégpedig részesítsük előnyben a növényi alapú fehérjéket. Ebbe a kategóriába tartoznak például a hüvelyesek. A táplálkozásunk részét kell képezniük az egészséges és a teljes kiőrlésű gabonáknak, mint amilyen például a barna rizs vagy a quinoa.

Sokan kiiktatják a zsírokat az életükből, pedig a szervezetünknek szüksége van zsírokra is. Természetesen ebben az esetben az egészséges zsírokról van szó, mint például az omega-3 zsírsavak és az egyszeresen telítetlen zsírok. Omega-3 zsírsavakban elsősorban a halak bővelkednek, míg egyszeresen telítetlen zsírsavakban többek között az olívaolaj gazdag. Az egészséges zsírok aktívan hozzájárulnak az LDL-koleszterin csökkenéséhez és ezzel sok-sok betegség kockázatait csökkentik, ilyen például a szívroham és a stroke.

A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, amelyek megnövelik a szívroham és a stroke kialakulásának a kockázatait. A transzzsírok is nagyon károsak az egészségre több ok miatt is. Egyrészt megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, másrészt csökkentik a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet és ezzel megnövelik a stroke, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatait is.

A magas nátriumtartalmú étrend sem megfelelő a szervezet számára, mivel a vesét keményebb munkára fogja, ami előbb-utóbb a vesék megbetegedését fogja majd eredményezni. A magas nátriumbevitel ráadásul oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának is.

Az egészséges immunrendszer fenntartásához A-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. A gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák ezt a vitamint, elsősorban a sárgarépa és az édesburgonya bővelkedik benne.

C-vitaminra a növekedéshez van szükségünk, illetve ez a vitamin részt vesz a sejtek ,,kijavításában". A citrusos gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek gazdag forrásai ennek az antioxidáns vitaminnak.

A vas oxigént szállít a tüdőből a test más részeibe, ezért egy létfontosságú tápanyagról van szó. Vasat nagy mennyiségben a hüvelyesek, főleg a vesebab tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A bélrendszer egészségéért
  2022-11-04 09:05:53, péntek
 
  Tápanyagok és gyógynövények, amelyek jót tesznek a bélrendszer egészségének

A bélrendszer egészségének fenntartása rendkívül fontos. Azonban mégis előfordul, hogy néha rendetlenkedik a gyomrunk, puffadunk vagy görcsöl a hasunk. Lehet, hogy csak változtatni kell az étrendünkön, vagy be kell iktatni egy-két olyan tápanyagot, gyógynövényt, amelyek sikeresen csökkentik a fájdalmat és megszüntetik a tüneteket. Lássuk is, melyek ezek a tápanyagok, gyógynövények és vitaminok.

Ahhoz, hogy a bélrendszerünk egészséges maradjon, az immunrendszer optimális működésének fenntartására kell törekedni. A D-vitamin lehet ebben a segítségünkre, hiszen a megfelelő immunválasz kialakításában vesz aktívan részt. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de a lazac, a tej, a tejtermékek és a gomba is tartalmazza.

Az A-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely szintén támogatja az immunrendszer működését és enyhülést hozhat például azoknak, akik Crohn-betegségben szenvednek. Gazdag forrása az édesburgonya, a sárgarépa és a sötét leveles zöldségek.

A szervezetünknek cinkre is szüksége van. Ez segít a csontok egészségének és az ép szövetek fenntartásában, de az immunrendszer helyes működését is elősegíti. A Crohn-betegek szervezete gyakran nem tartalmaz elegendő cinket, ezért érdemes rendszeresen szezámmagot, tökmagot és görögdinnyét fogyasztani, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak cinket.

A Crohn-betegeknek gyakran írnak fel szteroidokat, azonban ez elősegíti a csontvesztést. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljenek szervezetük kalciumszintjére. A kalciumnak nemcsak az az előnye, hogy erősíti a csontokat, hanem a különféle rákos megbetegedések, elsősorban a vastagbélrák ellen védelmet nyújthat. A tej, a spenót, a mandula bőven tartalmazza ezt az ásványi anyagot.

A gyógynövények közül kiemelkedő szerepe van a citromfűnek, ha valaki például Crohn-betegségben szenved. A gyógynövény ugyanis segíthet enyhíteni a betegség során kialakuló és fellépő gyulladást és irritációt.

A kurkumát több ezer éve használják Indiában nemcsak főzésre, hanem gyógyászati célokra is. A gyógynövény hatékonyan csökkentheti a gyulladást a gyomorban és a béltraktusban.

A Crohn-betegséggel együtt járó gyulladás csökkentésében lehet kiemelkedő szerepe még a zöld teának. Egyes kutatások azt mutatják, hogy csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 356 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6714
  • e Hét: 23381
  • e Hónap: 54867
  • e Év: 259568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.