Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Hatékony módszerek az emésztés elősegítésére
  2023-01-14 23:34:45, szombat
 
  Hatékony módszerek az emésztés elősegítésére - Életmódbeli szokások

A következő életmódbeli szokások nem csak az enyhe emésztőrendszeri panaszok, hanem a komolyabb gyomor-és bélrendszeri rendellenességek kockázatát is csökkenthetik.

Az emésztőrendszeri panaszok, legyen szó alkalmankénti, enyhébb zavarokról, vagy netán gyakran visszatérő, hosszú ideig fennálló, súlyos betegségekről, sok esetben elkerülhetők. Bizonyos étrendi és életmódbeli változtatásokkal nem csak ezek előfordulásának kockázatát csökkenthetjük jelentősen, hanem a már kialakult tüneteket is enyhíthetjük. A tudatos étkezés fontosságáról ebből a cikkből tudhatunk meg többet (Hatékony módszerek az emésztés elősegítésére - Az étrend fontossága), az alábbiakban pedig hatékony életmódbeli tippekről olvashatunk az emésztés elősegítésére.

A stressz megfelelő kezelése kulcsfontosságú
A stressz számos módon károsíthatja az emésztőrendszert, hiszen többek között hasmenést, székrekedést, súlyosabb esetekben pedig akár fekélyes vastagbélgyulladást, gyomorfekélyt vagy irritábilis bél szindrómát, röviden IBS-t is okozhat. Amikor a kortizol nevű stresszhormon tartósan megemelkedett szintje miatt szervezetünk állandó "küzdj vagy menekülj" üzemmódban van, a pihenés és a megfelelő emésztés legtöbbünk számára sajnos csak sokadlagos szerepet kap. 

A stressz megelőzése és megfelelő kezelése elengedhetetlen mind a hatékony emésztéshez, mind pedig a krónikus betegségek megelőzéséhez. Éppen ezért fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbb módszert a stressz és a szorongás kezelésére, legyen szó sportról, meditációról, légzéstechnikákról, vagy természetes stresszcsökkentő készítményekről.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire

Ez nem csak a stressz megfelelő kezelése miatt kulcsfontosságú, hanem a túlevés okozta puffadás és más emésztési panaszok elkerülése miatt is. Időbe telik, amíg a gyomor jelzi az agynak, hogy jóllakott, ezért ügyeljünk arra, hogy nyugodtan és lassan étkezzünk, és ha jóllaktunk, hagyjuk abba az étkezést. Ha azért eszünk mert unatkozunk, vagy netán a szorongást próbáljuk csillapítani, az hosszú távon nem csak az emésztésünkre, hanem a mentális egészségünkre is negatívan hathat. Hallgassunk testünk jelzéseire. Kezeljük a stresszt időben és megfelelően, illetve figyeljünk oda, hogy mikor vagyunk éhesek, és mikor laktunk jól, és eszerint fogyasszuk ételeinket. 

A tudatos étkezés nem csak a gondosan összeválogatott, egészséges alapanyagokra és testünk jelzéseinek ismeretére vonatkozik. Együnk lassan, figyeljünk oda az étel ízére, illatára, a különböző textúrákra, és nem utolsó sorban látványára, hiszen igaz a mondás, hogy “a szemünkkel (is) eszünk".
Harminckétszer

Egy fontos emlékeztető: az emésztés a szájüregben kezdődik. A rágás során a nyáltermelés fokozódik, és természetesen minél tovább rágunk, annál több nyál keletkezik. A nyál segít beindítani az emésztési folyamatot a szájban azáltal, hogy a benne található amiláz enzim elkezdi lebontani az ételben lévő szénhidrátok és zsírok egy részét, így az emésztőrendszer más részeiben lévő enzimek hatékonyabban tovább tudják azt bontani. A kapkodó evés, a túl nagy falatok és az étel nem megfelelő rágása nem csak puffadáshoz, görcsökhöz, gyomorégéshez és más emésztőrendszeri panaszokhoz vezet, hanem a tápanyagok nem megfelelő felszívódásához és hasznosulásához is. Ha alaposan megrágjuk az ételt, a gyomornak lényegesen kevesebb munkát kell végeznie a szilárd étel megemésztését és továbbítását illetően.

Vizsgálatok szerint a rágás nem csak az emésztést javíthatja jelentősen, hanem még a stresszt is képes lehet csökkenteni, így ideje azt a gyerekkorunkban sokat hallott, bizonytalan eredetű mondást, miszerint "rágjunk meg minden falatot harminckétszer" észben tartani és újra gyakorlatba helyezni.
Rendszeres testmozgás - egészséges bélmozgás

A rendszeres testmozgás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az emésztés javításának és az emésztőrendszeri panaszok megelőzésének, így az étkezést követő könnyű séta kifejezetten ajánlott. Vizsgálatok szerint a mérsékelt testmozgás nem csak az elfogyasztott étel hatékonyabb megemésztéséhez járulhat hozzá, hanem a székrekedés, a gyulladásos bélbetegségek és más panaszok enyhítéséhez is.
Forrás : Link
Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Csendes reflux- hasznos tudnivalók
  2023-01-14 23:29:33, szombat
 
  Csendes reflux - Egy furcsa tünetekkel járó, nehezen felismerhető betegség

A savas refluxot ma már könnyen felismerhetjük. A csendes reflux viszont sokáig észrevétlen maradhat.

Gyomorégés, hányinger, mellkasi fájdalom, keserű, égő érzés a gyomorban. Ezek a savas reflux tünetei, amelyeket azonnal felismerünk. A csendes reflux tünetei azonban nem ennyire egyértelműek. 

Nézzük, hogy miben különbözik a savas és a csendes reflux!
A savas reflux tünetei:
keserű íz a torokban
torokfájás, égő érzés a torokban
nyelési nehézség
rekedtség
gyakran érezhetjük úgy, hogy meg kell köszörülnünk a torkunkat
gyomorégés
asztma

A csendes reflux tünetei:
gyomorégés
hányás, hányinger
nyelési nehézség
rekedtség, amely főleg alvás után jelentkezik
fájdalmas köhögés
rossz lehelet

Ma már a szakemberek pontosan ismerik a reflux kiváltó okát. Evés során az étel a nyelőcsövünkön keresztül eljut a gyomorba, ahol megkezdődik az emésztés folyamata. Egy egészséges szervezet esetében a gyomorsav nem tud visszafolyni a nyelőcsőbe, mert a gyomor záróizmai megakadályozzák ebben. A reflux akkor alakul ki, ha a gyomor záróizmai nem működnek megfelelően.

Kinél alakulhat ki a csendes reflux?
Bármilyen nemű és életkorú ember esetében kialakulhat, azonban vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik a kockázatot:
nem megfelelő étrend, gyakori túlevés
dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nyelőcső-záróizom nem megfelelő működése
gyomor lassú kiürülése
túlsúly
terhesség

A reflux a gyermekek és csecsemők körében is előfordulhat, mert az ő esetükben a felső és alsó nyelőcső-záróizmok még nem elég erősek ahhoz, hogy megfelelően zárjanak. Jó hír azonban, hogy ez az állapot az életkor előrehaladtával javulhat.

Hogyan előzhetjük meg, illetve kezelhetjük a csendes refluxot?

Ha a fenti tünetek alapján arra gyanakszunk, hogy savas, esetleg csendes refluxszal állunk szemben, akkor haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat. Nagy valószínűséggel valamilyen savlekötőt fog ajánlani, de emellett számos életmódbeli változtatással is küzdhetünk a reflux ellen:
alvás előtt 3 órával már ne együnk-igyunk semmit
emeljük meg a párnánkat alvás közben, hogy a gyomorsav kevésbé áramolhasson vissza a nyelőcsőbe
vezessünk étkezési naplót, hogy könnyen beazonosíthassuk azokat az ételeket, amelyek a reflux kialakulásához vezetnek (leggyakrabban a csokoládé, a fűszeres ételek, a citrusfélék és a paradicsomos ételek okoznak panaszokat)
csökkentsük vagy hagyjuk abba a dohányzást
ha túlsúllyal rendelkezünk, akkor igyekezzünk visszanyerni ideális testsúlyunkat
csökkentsük az alkoholfogyasztás mértékét (a legjobb, ha reflux esetén egyáltalán nem iszunk alkoholt)

Minden esetben, amikor csak felmerül a reflux gyanúja, forduljunk szakorvoshoz, mert kezelés nélkül kialakulhatnak olyan szövődmények, amelyek hosszú távon veszélyesek lehetnek.

Megfelelő kezelés hiányában a csendes reflux okozhat:
légzési nehézséget (pl. zihálás, légzéskimaradás)
nyelési nehézséget
rekedtséget, gyakori köhögést

Bár nagyon ritka esetben, de azért előfordulhat, hogy a csendes reflux gyermekek esetében növekedési problémák okoz. Emiatt, ha indokolatlan köhögés, nyelési- vagy légzési nehézség lép fel a gyermeknél, mindenképpen kérjük ki szakorvos tanácsát.

Az olyan emésztési panaszok esetén, mint amilyen a reflux is, a természetes gyógymódot követők előszeretettel használják az almaecetet. Bár a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az almaecet segítheti az ételek lebomlását a gyomorban, így hasznos segítség lehet a reflux elleni küzdelemben is.
Forrás : Link
Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyomorhurut csillapítása természetes módszerekkel
  2023-01-14 23:23:42, szombat
 
  Otthoni módszerek a gyomorhurut csillapítására

A gyakran fájdalmas emésztőrendszeri zavarokkal, görcsökkel, émelygéssel vagy hányással járó, gasztritisz néven is ismert gyomorhurut a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. Kialakulása vagy kiújulása hátterében leggyakrabban az alkoholfogyasztás áll, ám egyes fájdalomcsillapítók túlzott alkalmazása, vagy a Helicobakter pylori baktériumok túlszaporodása is felelős lehet a panaszainkért. 

Súlyos esetben ugyan előfordulhat, hogy kórházi kezelésre van szükség, szerencsére a gyomorhurut tüneteit legtöbbször otthonunk kényelmében is hatékonyan csillapíthatjuk, ebben a bejegyzésben ehhez adunk néhány tippet. 

Hogyan enyhíthetjük a gyomorhurutot otthonunk kényelmében?

Életmódbeli szokások
A dohányzás és az alkohol mellőzése, valamint a gyomor nyálkahártyáját károsító, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az aszpirin túlzott alkalmazásának kerülése jelentősen javítja a gyomorhurut tüneteit. Ezek helyett számos természetes fájdalomcsillapítót kipróbálhatunk, melyekről bővebben ebből a bejegyzésből tudhatunk meg többet: 8 természetes fájdalomcsillapító, melyet érdemes kipróbálni

Beszámolók szerint túlsúly esetén a felesleges kilók leadása is csökkenti gyomorhurut kialakulásának esélyét, valamint a tünetek súlyosságát is. A megfelelő életmódbeli változtatások azért is különösen fontosak, mert a gyomorhurut a gyomorfekély, a gyomorrák és más súlyos betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli.

Kerüljük az irritációt kiváltó ételeket
A gyomor nyálkahártyája könnyen begyulladhat, ha gyakran fogyasztunk olyan ételeket, melyek irritálják azt. Az ebből adódó gyomorhurut szerencsére könnyedén megelőzhető és kezelhető ezek mellőzésével, és olyan egészséges ételek rendszeres fogyasztásával, amelyek csökkentik a gyulladást. A gyomorhurutot kiváltó élelmiszerek személyenként változhatnak, ám a mesterséges adalékanyagokban, telített zsírokban, cukrokban és gyulladáskeltő vegyületekben gazdag, valamint magas sav- és gluténtartalmú készítmények és a tejtermékek gyakran okoznak emésztőrendszeri irritációt. Az ezeket tartalmazó ételeket fokozott érzékenység esetén természetesen ajánlott mellőzni. 

Együnk lassan, kisebb adagokat
A gyomorhurut tüneteire nem csak az elfogyasztott étel van hatással, hanem annak mennyisége, és az étkezés időtartama is. A túl gyors étkezés, a nem megfelelő rágás, vagy a túlságosan nagy adagok fogyasztása megterhelheti és irritálhatja a gyomrot. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a nap folyamán lassan és kisebb adagokat együnk, hiszen ez megkönnyíti az emésztést a gyomor és a belek számára, és csökkenti a gyomorhurut kialakulásának illetve súlyosbodásának kockázatát. 
Támogassuk az emésztőrendszert probiotikumokkal

A Lactobacillus acidophilus és más probiotikumok segíthetnek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, óvhatják a gyomor- és bélrendszer egészségét, támogathatják a hatékony emésztést, és segíthetnek megelőzni számos emésztőrendszeri panaszt is. A probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítők, valamint a prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó ételek mindennapos fogyasztásával gondoskodhatunk a szervezet számára hasznos baktériumok beviteléről, valamint ezek megfelelő szintjének és változatosságának fenntartásáról. Ezáltal nem csak a H. pylori és más kórokozók túlszaporodását előzhetjük meg, hanem a gyomor és a belek regenerálódásához és gyógyulásához is hozzájárulhatunk. A savanyú káposzta, a joghurt, a kefir, a kimchi, a kombucha és más probiotikus fermentált ételek szerencsére könnyedén az étrendünkbe illeszthetők. Azok pedig, akik gyorsan és egyszerűen gondoskodnának a probiotikumok beviteléről, koncentrált hatású probiotikus gyomor- és bélregeneráló étrend-kiegészítőket is fogyaszthatnak.

Vegyük fel a harcot a Helicobacter pylori ( H.pylori )baktériummal és más kórokozókkal
Legtöbbünk emésztőrendszerében természetesen megtalálható a H. pylori, mely a gyomorhurut egyik leggyakoribb okozója. Klinikai vizsgálatok szerint amennyiben a gyomorhurutot a H. pylori túlszaporodása okozza, az antibakteriális Manuka méz és a fokhagyma különösen hatékonynak bizonyulhat panaszaink enyhítésében, ugyanis ezek képesek elpusztítani a H. pylorit. A fokhagymát lehetőleg fogyasszuk nyersen, préselve salátákhoz vagy más ételekhez adva, a Manuka mézet pedig könnyedén hozzáadhatjuk kedvenc gyógyteánkhoz vagy más italokhoz.
Forrás : Link
Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fruktózintolerancia - okok, felismerés, kezelés
  2023-01-14 23:14:19, szombat
 
  A fruktózintolerancia a napjainkra jellemző megnövekedett cukorfogyasztásnak köszönhetően egyre gyakrabban fordul elő.

Az új esztendő beköszöntével sokan tesznek újévi fogadalmat, melynek tárgya gyakran a több mozgás és az egészségesebb életmód. Ezekhez azonban hozzátartozik az is, hogy oda kell figyelünk testünk jelzéseire, hiszen a visszatérő, akár kisebb panaszok is az előjelei lehetnek olyan egészségügyi problémák kialakulásának, melyek kezelés nélkül súlyosabb, szakorvosi kezelést igénylő rendellenességekké válhatnak.

A fruktózfelszívódási zavarként, fruktózmalabszorpcióként, illetve fruktózérzékenységként is ismert fruktózintolerancia akkor fordul elő, amikor a belek felszínén lévő sejtek nem képesek hatékonyan lebontani a táplálékból bevitt fruktózt. Maga a fruktóz egy monoszacharidként ismert egyszerű cukor, melyet többnyire gyümölcsök és zöldségek fogyasztása által viszünk be a szervezetünkbe. Olyan természetes édesítőszerekben is megtalálható, mint például a méz és az agave nektár, illetve számos olyan feldolgozott élelmiszerben (akár feldolgozott húsokban) is előfordul, amelyek cukrot tartalmaznak.

A készételekhez hozzáadott magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és más olcsó édesítőszerek népszerűségével a fruktóz fogyasztása 1970 és 1990 között több, mint 1000 százalékkal nőtt. Tudósok szerint ez a fogyasztásbeli növekedés lehet az egyik oka annak, hogy egyre többen szenvednek fruktózintoleranciában. 

Ha fruktózt tartalmazó ételek és italok fogyasztását követően akár enyhe emésztési zavarokat tapasztalunk, akkor előfordulhat, hogy fruktózintoleranciától szenvedünk.

Lássuk, hogyan ismerhető fel a fruktózintolerancia, mi állhat a hátterében, illetve mit kell tudnunk a kezeléséről! 

A fruktózintolerancia kialakulásának lehetséges okai
A meglehetősen gyakori fruktózintolerancia világszerte átlagosan 3-ból 1 embert érint. Az enterocitákban (a belekben lévő sejtekben) található fruktózhordozók feladata az, hogy a táplálékból bevitt fruktózt a megfelelő helyre irányítsák annak feldolgozása és megfelelő felszívódása érdekében. Ezen kulcsfontosságú hordozóanyagok hiánya esetén a fruktóz rendellenesen felhalmozódhat a vastagbélben, így különböző bélrendszeri problémákat okozhat.

A hazánkban is gyakori fruktózfelszívódási zavar hátterében számos ok állhat, ilyenek például az alábbiak:
a rossz és jó baktériumok felborult egyensúlya a bélben
a finomított cukrok és feldolgozott élelmiszerek gyakori és nagy mennyiségben történő bevitele
a már meglévő emésztési- és bélproblémák, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS)
gyulladások
stressz

A fruktózintolerancia leggyakoribb tünetei

A fruktózintolerancia tünetei, illetve azok gyakorisága és súlyossága egyénenként változhat, ám az alábbiak a legjellemzőbbek:
hányinger
puffadás
bélgázok
hasi fájdalom
hasmenés
hányás
krónikus fáradtság
bizonyos létfontosságú tápanyagok, például a vas felszívódási zavara

Azt is érdemes megjegyezni, hogy klinikai vizsgálatok szerint a fruktózfelszívódási zavar a hangulati rendellenességekkel, köztük a depresszióval is összefüggésben állhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fruktózfelszívódási zavar a triptofán nevű aminosav alacsonyabb szintjével jár együtt, ami bizonyítottan nagy szerepet játszik a sokakat érintő depresszió tüneteinek kialakulásában is.

A fruktózintolerancia kialakulásának jellemző kockázati tényezői
Bizonyos, már meglévő betegségek növelhetik a fruktózfelszívódási zavar kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik például az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás, vagy a cöliákia. A vizsgálatok jelenlegi állása szerint azonban nem világos, hogy egyes esetekben az egyik okozhatja-e másikat. 

Egy 209 IBS-ben szenvedő beteg részvételével végzett tanulmány, mely során a vizsgált felnőttek körülbelül egyharmada az IBS mellett fruktózintoleranciától is szenvedett az alábbiakról számolt be. Azok a betegek, akik korlátozott mennyiségben fogyasztottak fruktózt, a tünetek jelentős javulását tapasztalták. 

Ha gluténérzékenység esetén, a gluténmentes diéta követése ellenére még mindig tapasztalunk tüneteket, előfordulhat, hogy a fruktózintolerancia (illetve az is) állhat azok háttérben. Továbbá, ha tartósan fennálló, vagy gyakran visszatérő súlyos emésztési- és bélrendszeri panaszoktól szenvedünk, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen ezek a fruktózintolerancia jelei is lehetnek.

Hogyan állapítható meg, hogy fruktózintoleranciától szenvedünk?

Orvosi vizsgálat
A pontos eljárást illetően természetesen szakorvosunk tud megfelelő információval ellátni minket, ám általánosságban az alábbiakra számíthatunk. Az orvosok gyakran alkalmaznak hidrogénkilégzési tesztet, amelyet a fruktóz emésztésével kapcsolatos problémák hatékony diagnosztizálására használnak. Ez egy egyszerű eljárás, amelyhez még vért sem kell adnunk. Egy ilyen teszt előtt korlátoznunk kell a szénhidrátbevitelünket a vizsgálat napja előtti este, illetve a vizsgálat reggelén koplalnunk kell.

Az eljárás során magas fruktóztartalmú oldatot adnak inni, majd 20-30 percenként körülbelül három órán át elemzik a leheletet. Amikor a fruktóz nem szívódik fel, a belekben a normálisnál nagyobb mennyiségű hidrogén termelődik. Ebből kifolyólag a kilégzéses teszt a lehelet hidrogéntartalmából képes kimutatni, hogy a szervezetünk mennyire hatékonyan képes felszívni a bevitt fruktózt.
A fruktóz teljes elhagyása

A fruktóz étrendünkből való teljes eltávolítása egy másik módja annak, hogy megtudjuk, fruktózfelszívódási zavarral küzdünk-e. Ilyenkor érdemes egy regisztrált dietetikus segítségét igénybe venni, aki kidolgozhat egy személyre szabott tervet a fruktózt tartalmazó élelmiszerek hatékony eltávolítására, és figyelemmel kísérheti a tünetek változását, illetve esetleges megszűnését, mely utóbbi igazolhatja a fennálló fruktózintoleranciát.

Étkezési napló
​​Különböző emberek eltérően tolerálják a fruktózt. Néhányuk esetében a tünetek súlyosabbak lehetnek, míg mások enyhébb kellemetlenségeket tapasztalnak. Az étkezési napló vezetése segíthet nyomon követni az elfogyasztott ételeket és az azok által kiváltott esetleges tüneteket, azok milyenségét, fokát és gyakoriságát, sőt ezzel szakorvosunk és dietetikusunk munkáját is megkönnyíthetjük.

A fruktózintolerancia hatékony kezelése - út a tünetmentesség felé

A fruktózfelszívódási zavar kezelése általában magában foglalja a cukor, köztük a cukortartalmú ételek és italok eltávolítását, mint például, de nem kizárólag:

cukor, kókuszcukor
méz, agave, juharszirup és más szirupok
szénsavas, cukrozott üdítők
bizonyos gyümölcsök, például a friss és az aszalt szilva, a körte, a cseresznye, az őszibarack, az alma, és a görögdinnye
magas cukortartalmú gyümölcslevek
gabona- és müzliszeletek
édes desszertek, mint például cukorkák, jégkrémek, torták, és fruktózalapú édesítőszert tartalmazó sütemények

Sajnos a késztermékek összetevőinek listáján a cukor és a fruktóz számos más néven is előfordulhat. Az alábbi összetevőket ajánlott kerülnünk: 
magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
agave nektár
méz
cukorrépa
cukornád
szőlőcukor
gyümölcscukor
fruktóz 
kristályos fruktóz
szacharóz
diszacharid
glükóz
dextróz
szorbit
fruktooligoszacharidok
cukoralkoholok, mint például a xilit vagy az eritrit

Fontos megjegyezni, hogy egyes esetekben a fruktózfelszívódási zavarban szenvedők a búzában, az articsókában, a spárgában és a hagymában is megtalálható fruktánok fogyasztása esetén szintén kellemetlen tüneteket tapasztalnak.

Mit tehetünk a tünetek enyhítésére?

Az egyik leggyakrabban alkalmazott étrend a hazánkban is egyre népszerűbb FODMAP diéta. Ez olyan ételeket tartalmaz, amelyek a legtöbb ember számára általában könnyebben emészthetők, és amelyek fogyasztásával nagy valószínűséggel elkerülhetőek, vagy legalább enyhíthetőek az ételintoleranciákra jellemző gyakori tünetek. Ez a diéta hasznos lehet mind a megelőzés, mind pedig a fruktózintolerancia okozta emésztési problémák kezelése esetén, így érdemes orvosunkkal konzultálni lehetséges alkalmazását illetően. 

Akár enyhe, akár súlyos panaszokról van szó, a fruktózeltávolító diéta vagy a FODMAP diéta sokak számára hasznos lehet. Utóbbi során képzett szakorvosi vagy dietetikusi felügyelettel négy-hat hétig követjük a személyreszabott diétát, majd a különböző fruktóztartalmú élelmiszereket fokozatosan újra az étrendünkbe iktathatjuk. 

A magas cukor- és fruktóztartalmú ételek mellőzése kulcsfontosságú fruktózintolerancia esetén. A gyulladáscsökkentő, gyógyulást elősegítő, gyomor- és bélrendszert kímélő ételek és italok, mint például a prebiotikumokban gazdag fermentált ételek, a gyömbér, a kurkuma, vagy az aloe vera (és annak leve) fogyasztása szintén jelentős javulást hozhat. Természetesen fokozott hatékonyságú, komplex étrend-kiegészítőt is igénybe vehetünk.
Forrás :  Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A gyömbér és az emésztőrendszeri problékák
  2023-01-14 23:05:37, szombat
 
 


A hazánkban is népszerű gyömbér számos emésztőrendszeri panasz, köztük a hasmenés esetében is bevethető.

A gyömbér jótékony hatásai
A gyömbért évezredek óta, világszerte alkalmazza az emberiség a legkülönbözőbb panaszok csillapítására. Ezek közé tartozik például a májfunkciók javítása, a koleszterinszint csökkentése, a tesztoszteronszint növelése, valamint a menstruációs fájdalmak csillapítása egyaránt. A gyömbért számos vidéken alkalmazzák a fentiek mellett a hasmenés enyhítésére is. Az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásait nem csak a felhasználói beszámolók, hanem klinikai vizsgálatok is igazolják.

Természetes segítség hasmenés és gyomorbántalmak esetén

A gyömbér akár friss, akár szárított és porított gyökeréből készült tea nem csak antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatással bír, hanem képes megnyugtatni a gyomrot és tonizálni az emésztőrendszert is. Egy nemrég végzett kutatás szerint a gyömbér nem csak a hasmenés leküzdésében segíthet, hanem csillapíthatja a hasmenéssel gyakran együttjáró hasi görcsöket, gázokat, valamint hányinger ellen is kiváló. Ezen tulajdonságainak köszönhetően enyhíti a legkülönbözőbb gyomorbántalmakat, és jótékonyan hat a gyomor és az emésztőrendszer általános egészségére is. A gyömbértea rendszeres fogyasztása továbbá segíthet a hasmenés során elvesztett folyadék pótlásában is, ezáltal csökkentve az esetleges kiszáradás kockázatát.
Hogyan alkalmazzuk a gyömbért a hasmenés kezelésére?

Hasmenés esetén a gyömbér tea formában való fogyasztása a legelőnyösebb. Ennek elkészítéséhez hámozzunk meg és reszeljünk le egy evőkanálnyi friss gyömbért, helyezzük egy bögrébe, majd öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Ha az erősebb ízt kedveljük, a gyömbért tovább is áztathatjuk, illetve akár szűrés nélkül is fogyaszthatjuk a gyömbérteát. Ízlés szerint citrommal és mézzel ízesíthetjük. Friss gyömbér helyett természetesen alkalmazhatunk egy teáskanálnyi 100%-os tisztaságú gyömbérport, mint például a Mannavita Prémium Nyers Gyömbérpor.
Mire ügyeljünk a gyömbér alkalmazása során?

Ugyan általában nem kell káros mellékhatásoktól tartanunk, azt fontos megemlíteni, hogy a gyömbér alkalmazása egyes esetekben ellenjavallt lehet. Ide tartoznak többek között a terhesség, a szoptatás, valamint olyan betegségek, mint például a vérzési rendellenességek, a cukorbetegség, egyes szívbetegségek, illetve az epekövek is.

A potenciális gyógyszermellékhatások elkerülése érdekében ajánlott orvosunk tanácsát kérni a gyömbér alkalmazása előtt az esetleges szövődmények kiküszöböléséhez. A véralvadásgátlók és vérhígítók, a cukorbetegség esetén alkalmazott készítmények, a vérnyomásgyógyszerek, valamit egyes szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszerek szedése ellenjavallt lehet a gyömbérrel egyidejűleg.

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a gyömbér további emésztőrendszeri zavarokat, például gyomorégést vagy gázokat okoz az arra érzékenyeknél, így ha ezeket tapasztaljuk, hagyjuk abba alkalmazását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Colitis ulcerosa – A fekélyes vastagbélgyulladás
  2023-01-14 23:00:45, szombat
 
  A colitis ulcerosa egy krónikus gyulladásos bélbetegség

colitis ulcerosa egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely a bélben gyulladásokat, sebeket, úgynevezett fekélyeket okoz. Jellemzően hasi fájdalom és hasmenés kíséri, nem ritka, hogy az érintettek mindennapjait is megnehezíti.

Gyakran emlegetik együtt a Crohn-betegséggel, ám ez némileg különbözik tőle. Bár mindkettő az emésztőrendszer gyulladását eredményezi, a colitis ulcerosa során a vastagbél és a végbél felületei lehetnek érintettek, míg a Crohn-betegség a bélrendszer bármely szakaszát érintheti.

A krónikus vastagbélgyulladás esetében meg kell különböztetnünk úgynevezett nyugalmi, vagyis remissziós időszakot, illetve olyan időszakokat is, amikor a gyulladás felerősödik, fellángol. Megfelelő kezeléssel a remisszió hosszú távon fenntartható.
Melyek a colitis ulcerosa tünetei?

A colitis ulcerosa tünetei a fellángolás súlyosságától függnek. Az érintettek a leggyakrabban az alábbiakra panaszkodnak:
mérsékelt vagy súlyos hasi fájdalmak, görcsök
vér szivárgása a végbélből, vér a székletben
közepesen súlyos vagy súlyos hasmenés, amely során fennáll a kiszáradás kockázata
fogyás az étvágytalanság és a hasmenéses tünetek miatt
nem megfelelő bélmozgások
hányinger
fáradtság
vérszegénység (vörösvértestek hiánya)
láz
ritkább esetekben ízületi vagy szemfájdalom

Mi okozhatja a gyulladás fellángolását?

A fellángolások, vagyis a gyulladás felerősödése egyénenként változó lehet. Nehéz azt is megmondani, hogy maga a gyulladás hány napig tart, ugyanis a gyógyulás folyamata néhány naptól akár néhány hétig is elhúzódhat.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladások fellángolásához, vagyis a colitis ulcerosa kialakulásához. A terhesség például ilyen, éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy várjunk a teherbeeséssel mindaddig, amíg minimum 3 hónapos remissziót nem tapasztalunk. Nagy az esélye ugyanis annak, ha a terhesség a fellángolás időszakában jön létre, akkor a tünetek jóval súlyosabbak lesznek, mint a remisszió időszakában. Ilyenkor megnőhet a vetélés, a koraszülés, a kis testsúllyal való születés kockázata, valamint a szülés folyamata során is komplikációk léphetnek fel.

A legfontosabb a megfelelő kezelés. Ezért minden esetben, amikor felmerül a gyanúja, hogy krónikus bélgyulladásban szenvedünk, keressük fel háziorvosunkat, hogy felállíthassa a megfelelő diagnózist, kideríthesse a kiváltó okot, illetve meghatározhassa a kezelés módját.

A diagnózis során talán az egyik legfontosabb dolog a kiváltó okok meghatározása, hiszen ezek tudatában nagyon sokat tehetünk az újabb fellángolás megelőzéséért.

Kockázati tényezőt jelenthetnek például egyes gyógyszerek, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), valamint az antibiotikumok, amelyek sok esetben felelősek a bélflóra egyensúlyának felborulásáért. Ha rendszeresen gyógyszert szedünk, akkor erről mindenképpen tájékoztassuk a kezelőorvosunkat. Sajnos sokszor az sem megoldás, hogy egyik napról a másikra abbahagyjuk a megszokott tabletták fogyasztását, mert néha ez is hozzájárulhat a gyulladás fellángolásához. Bízzuk magunkat a szakorvosra, kövessük a tanácsait!

Kockázati tényező lehet még a hormonszint változása is, amely főként a menstruációval, illetve a teherbeeséssel kapcsolatos. Minden esetben, amikor azt vesszük észre, hogy a tünetek menstruáció alatt felerősödnek, szóljunk a kezelőorvosunknak, hogy segítséget tudjon nyújtani a gyulladás csökkentésében.

A szervezet elektrolitszintjének változása szintén okozhat fellángolásokat. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy bizonyos típusú vírusfertőzések esetében, amelyek hatással lehetnek az elektrolitszintünkre, a tünetek felerősödnek.

Nem szabad elfeledkeznünk a stresszről sem, mint kockázati tényezőről, hiszen az érintettek beszámolói alapján a hosszan tartó feszült állapot gyakran a gyulladások fellángolásához vezet.
Hasznos segítség colitis ulcerosa esetén: táplálkozási napló!

A táplálkozási napló nagyon sok esetben nyújthat segítséget a számunkra. Nem csak akkor, ha érintettek vagyunk a colitis ulcerosa betegségben, hanem bármilyen emésztőrendszeri diszkomfortérzés esetén.

Egy részletesen, következetesen vezetett táplálkozási napló egyértelműen megmutatja, hogy milyen ételek okoznak számunkra panaszokat. Minden nap írjuk fel, hogy milyen ételt, illetve italt fogyasztottunk, hogy éreztük magunkat, illetve milyen volt az emésztésünk. Ez a fajta jegyzetelés nem csak nekünk, hanem a kezelőorvosunknak is rengeteg hasznos információt tartalmaz, amelyek felhasználhat a megfelelő kezelés összeállításához.

Fontos tudnunk, hogy egyetlen specifikus étel sem képes teljes mértékben meggyógyítani a colitis ucerosát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy fogyasszunk sok folyadékot, valamint étrendünk legyen változatos, kiegyensúlyozott, és alkalmazzuk a korábban említett táplálkozási naplót. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a zöldségek és a gyümölcsök ugyan egészségesek, de bélgyulladás esetén nem ajánlott őket nyersen fogyasztani. Válasszuk inkább a kíméletes párolást vagy a főzést, mert így elkerülhetjük a tünetek fellángolását.

Vannak olyan ételcsoportok, amik az érintett alapján szinte mindig problémát okoznak. Emiatt érdemes kerülni az alábbiak fogyasztását:

szénsavas italok
tejtermékek
rostban gazdag élelmiszerek, például nyers gyümölcsök és zöldségek
csípős ételek
bő olajban sült ételek
alkohol
koffein

Helyettük válasszunk gyulladáscsökkentő ételek közül. 
Természetes gyógymódok fekélyes vastagbélgyulladás esetére

A szakemberek megfigyelték, hogy összefüggés lehet az érzelmi stressz, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás között. Úgy gondolják, hogy a tartós stressz hozzájárul a gyulladásos fellángolások kialakulásához, illetve késleltetheti a gyógyulás folyamatát.

Emiatt, ha érintettek vagyunk ebben a betegségben, akkor igyekezzünk elsajátítani olyan technikákat, amelyekkel hatékonyan kezelhetjük az életünkben jelen lévő stresszt. A jóga, a rendszeres testmozgás, a meditáció és a mindfullness mind-mind segítségünkre lehet.
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A cöliákiáról
  2023-01-14 22:54:43, szombat
 
  A cöliákia voltaképpen egy olyan autoimmun betegség, amelyet a glutén vált ki. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy azok az emberek, akik ebben a betegségben szenvednek, sokkal rövidebb ideig élnek, és ennek számtalan oka van.

A cöliákia egy olyan gyomor- és bélrendszeri betegség, amelynek sokféle tünete ismeretes, többek között ilyen a hasmenés, a székrekedés, a puffadás és a hasi görcsök. Ez a betegség bármilyen életkorban kialakulhat, akár még idősebb korára is lehet valaki gluténérzékeny. A cöliákiában szenvedő embereknek más betegségekkel is szembe kell nézniük, ilyen például az ízületi gyulladás, a csontritkulás, a csonttörések, a kiütések, illetve mentális gondok is sújthatják őket, mint például depresszió és szorongás.

A cöliákiában szenvedő betegek nem fogyaszthatnak glutént, ugyanis ez okozza esetükben a tüneteket. Azonban ha az étrendjükből kiiktatják a glutént, akkor egyből sokkal jobban érezhetik magukat.

Egyes vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon emberek esetében, akik ebben a betegségben szenvednek, magasabbak a halálozási kockázatok is. A cöliákiában szenvedő betegek szervezetében ugyanis megnő a gyulladás szintje, és ez fokozza az olyan betegségek kialakulását, mint a csontritkulás, az 1-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések.

Ezen kívül a cöliákiában szenvedő betegek körében magas a szív- és érrendszeri és a légzőszervi betegségek kialakulásának a kockázata is.

Az eddigi eredmények arra mutatnak rá, hogy a betegségek kialakulásában nagy szerepe van a teljes kiőrlésű gabonák nem megfelelő bevitelének és a nem elegendő rostfogyasztásnak. Ezek az emberek ugyanis többnyire olyan táplálékokat fogyasztanak, amelyek nem tartalmaznak elegendő rostot, és mint tudjuk, a rostos táplálkozás nagyon lényeges, hiszen sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre.

Amennyiben valakinél cöliákiát állapítottak meg, mindenképpen ügyelnie kell a megfelelő táplálkozásra, a megfelelő tápanyagpótlásra, azaz a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő bevitelére. Mindenképpen konzultálni szükséges az orvossal is, hogy milyen táplálékokat javasol a rostok pótlására, hiszen a rostnak nagy jelentősége van az egészség fenntartásában és a betegségek elkerülésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hajhullás ellen - természetes otthoni gyógymód
  2023-01-14 22:37:42, szombat
 
  Otthon is elkészíthető hagymás-mézes hajhullás elleni csodaszer

Kutatásokkal kimutatták, hogy a hagyma sikeresen gyógyítja a hajhullást. Emellett pedig olyan problémákat is orvosol, mint a korpásodás, a fejbőr gyulladásos megbetegedései, vagy akár a korai őszülés. 

Egy bőrgyógyászati magazinban (Journal of Dermatology) publikált 2002-es kutatás az alopecia areata-s betegeket vizsgálta. Azt fedezték fel, hogy két hónap használat után sokkal több hajszál növekedésről számoltak be azok, akik hagyma levével kezelték fejbőrüket naponta kétszer, mint azok, akik ugyanezt csapvízzel tették. Az eredmények férfiak körében jobbak voltak, mint nőknél. 

Az alábbi recept a hozzáadott méz miatt simává és fényessé varázsolja haját, hiszen a méz antioxidánsokat tartalmaz és igen hidratáló hatású.

A kén a haj egyik fő építőeleme. Szükség van rá az egészséges kollagén és keratin miatt. Sok aminosav, amely a fehérjék építőelemei, tartalmaz ként is, a keratin fehérjék pedig nagy mennyiségű ként is tartalmazó aminosavat tartalmaznak.
A hagymás-mézes hajhullás elleni szer elkészítése

Amire szüksége lesz: 
1 hagyma
méz
kés
turmixgép
szűrő
tál
fakanál
mérőkanalak
esszenciális olaj ízlés szerint (opcionális)

Lépések: 
1. Hámozzon meg, szeleteljen fel, majd turmixoljon le egy hagymát
2. Tegye az összeturmixolt pépet a szűrőbe, és kanál segítségével nyomja ki a hagyma levét 
3. Adjon 1-2 teáskanálnyi mézet a hagyma levéhez
4. Ha szeretne, csepegtessen bele pár csepp esszenciális olajat, mint a levendula olaj
5. Készen is van a hagyma levéből és mézből készített hajhullás elleni csodaszer.

Hogyan használja:
Masszírozza be a kopasz foltokat vagy akár egész fejbőrét a keverékkel
Fedje be fejét egy zuhanysapkával, és hagyja fején a keveréket lehetőség szerint egész éjszakára, de legalább fél órán át. 
Másnap mossa ki hajából a keveréket
Néhány hónapon át naponta végezze el a fenti lépéseket, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel

Tippek:
Turmixolás helyett le is reszelheti a hagymát, és utána kinyomhatja levét. A lé kinyeréséhez sűrű szövésű, vékony kendőt is használhat a szűrő helyett. Vagy akár présgéppel is elkészítheti.
Ha nem szeretne könnyezni a hagyma aprítása közben, tegye a hagymát a fagyasztóba 15 percre, majd utána aprítsa fel. 
Ha illatos olajat szeretne hozzáadni a keverékhez, használjon rozmaringot, levendulát, borsmentát, vagy egyéb hajnövekedést segítő olajat.
A hagyma szagának elfedésére citromlevet, vagy rózsavizet is keverhet a hagyma levéhez.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A túl sok ülés árthat a mentális egészségnek
  2023-01-14 22:31:09, szombat
 
  Az inaktív és az ülő életmód negatívan hat az egészségi állapotra. A legújabb kutatások szerint azonban minél többet ülünk, annál nagyobb lesz az esélyünk a mentális betegségek kialakulására is. Miért is olyan veszélyes sokat ülni és keveset mozogni? A cikkből kiderülnek a válaszok.

A kevés mozgás amellett, hogy elhízáshoz vezethet, megemeli a vérnyomást és olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait növeli meg, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség.

A kutatási eredmények abban megegyeznek, hogy a sok ülés valóban káros az egészségre és valóban fokozni tudja a depresszió és más mentális betegség kialakulásának a kockázatait, azonban sok tanulmány azt is leírta, hogy nem feltétlenül alakulnak ki az ülő életmód miatt ezek a betegségek, hiszen nem mindegy, hogy egyes emberek pontosan mivel is foglalkoznak, milyen dolgokat csinálnak, miközben ülnek.

Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik sokat ültek. Az egyik csoport tagjai azonban szellemi feladatokat végeztek, azaz nagy volt a kihívás ülés közben: dolgoztak vagy más kreatív tevékenységet folytattak, például varrtak. A másik csoport tagjai passzívan töltötték ülés közben az időt: zenét hallgattak vagy semmilyen tevékenységet nem végeztek, miközben ültek.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a depresszió kialakulásának akkor nagyobb a kockázata, ha az illető személy nem dolgozik, hanem valamilyen passzív cselekvést folytat, például tévét néz. A kutatási eredmények arra világítottak rá, hogy az ülő életmód ugyan nagyon megviseli a fizikai egészséget, ellenben ha az ülés valamilyen szellemi és aktív munkával kapcsolódik össze, akkor kicsi az esélye a depresszió kialakulásának.

A kutatók erre különös magyarázatot adtak. Ha ülünk, de semmilyen aktív dolgot nem végzünk, akkor csökken az agy véráramlása, míg aktív cselekedet közben nem tapasztalhatunk ilyen változást az agyban.

A sok ülés emellett még gyulladást is kelt a szervezetben és ez oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának, azaz nagyobb lesz az esélye, hogy szívbetegek vagy cukorbetegek leszünk. Főleg ha ezt az ülő és passzív életmódot olyan dolgokkal kapcsoljuk össze, mint a nassolás, ami csak tovább fokozza a betegségek kialakulásának a kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A csillagánizs csökkenti a gyomorfájdalmat és a puffadást
  2023-01-14 22:29:15, szombat
 
 



A csillagánizs egy rendkívül aromás fűszer, amelyet a benne található illóolajoknak köszönhet. A gyógynövény vagy fűszer őshazája Kínában van, ahol a konyhában használják sütés és főzés során; az egyik legkedveltebb fűszer a kínai nép körében.

A csillagánizs nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyeknek fontos szerepük van a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében.

A gyógynövény jellegzetes illatát magas illóolaj-tartalmának köszönheti, ilyen illóolaj például a limonén.

Ezeket az illóolajokat sokféle gyógyszer készítésekor felhasználják. Többek között hatóanyagként alkalmazzák egyes antiszeptikus, görcsoldó, emésztést elősegítő és stimuláns gyógyszerekben.

A csillagánizsmagoknak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat, piridoxint, niacint, riboflavint és tiamint.

A fűszernövény ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például a kalcium, a vas, a réz, a kálium, a cink, a mangán és a magnézium.

A kálium egy rendkívül fontos ásványi anyag, nagy szerepe van a sejtek összetételében, illetve nagyon sokat segít az optimális pulzusszám és vérnyomás szabályozásában.

A réz nagyon sok létfontosságú enzim termelődését segíti elő, emellett fontos szerepet játszik a vörösvértestek előállításában is.

A csillagánizs sok antioxidáns vitamint is tartalmaz. Kiemelkedő az A- és a C-vitamin-tartalma. Az antioxidánsok csökkentik az oxidatív stressz mértékét a szervezetben, illetve csökkentik az esélyét a szabad gyökök létrejöttének.

A csillagánizs és a belőle készült természetes gyógyszerek nagyon sokféle betegség kezelésében nyújtanak hathatós segítséget. Eredményesen csökkentik a hörghurut és az asztma tüneteit, de a köhögést is remekül tudják csillapítani.

A fűszernövény nagyon hatékony lehet, ha olyan emésztési zavarokkal küzdünk, mint például a puffadás, a gyomorfájdalom vagy éppen a hányinger.

Az ánizsmaggal kapcsolatban sok kutatást folytattak. Egyes feltételezések szerint szerepe lehet a depresszió tüneteinek csökkentésében, illetve megakadályozhatja, hogy a szervezetben baktériumok és gombák szaporodjanak el.

Emellett hozzájárulhat a menopauza tüneteinek csökkentéséhez, a vércukorszint szabályozásához és a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1802
  • e Hét: 26693
  • e Hónap: 58179
  • e Év: 262880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.