Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Freei Tamás visszakerül népéhez, Miskolcra - kávéházat nyito
  2012-06-09 08:43:54, szombat
 
  Freei Tamás rontását a bal vállamra és karomba még a hetvenes évek elején kaptam meg. Népe maszkos felvonulást rendezett a Dörmögő Dömötör egykori rajzai szerint, Maszkabált, melynek egyik vezetője margaréta szájjal lett ábrázolva, amikor Törőcsik Marit színház igazgatóvá tették. Ez a kommunista erdő már lassan hetven esztendeje védi magát hidegháborúban, ami azt jelenti, hogy bármi érte őket, az embereket támadták meg, rajtuk is emelkedtek.

Freei Tamás bejárta a világot, nem törődve áldozataival - mint a most Operafesztiválos Müller Péter sem -, most kávézót nyit Miskolcon, a volt sportoló Kriza Ákos segített felavatni az új üzletet.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Szűcs Judit és Gilbert Beko ember áldozásból
  2012-06-09 08:38:59, szombat
 
  Szűcs Juditnak a neve a Forgószeleket rendező Borsod megyei Bertalan utcába került berendezésre, a Ki Mit Tud-os börtön karmások között került kitermelésre a hatvanas években. Még szerencse, hogy a szája formáját nem hajtották végre torzításképpen. Az elmeosztály médiája pátyolgatja a már korosodó énekesnőt, aki társaival együtt 1967 óta hordoztatja el karmikus sorsát, megváltoztatva életét, ami járt volna neki.

Gilbert Beko a Borsod megyei szövetséggel Vas megyei Szombathelyre került berendezésre. Vas-forgószelet a börtön hajt végre folyamatosan Fenyő zöldüléssel, világ-Magyarország névtárával.

A Gilbertek közül többen papnak mentek, egyikőjük mondta nem rég, hogy most elvételik tőlem minden, a kilencvenes években Miskolra kerültek.
 
 
0 komment , kategória:  Vas-Forgószél 1945-től  
Kohut Katalin: A Jupiter-lány kalandjai
  2012-06-08 09:14:33, péntek
 
  A Jupiteren


A Jupiteren vidáman éltek az emberek, a sírás ismeretlen érzés volt, hát
még az egyes! A gyerekek a legjobb tudásuk szerint tanultak, hogy a bolygó
hasznos állampolgárai lehessenek.

Az iskola után kicsiny napenergiával működő űrhajókkal repdestek a bolygó
körül.

Egy napon hatalmas szél támadt, a hangosbemondó mindenütt figyelmeztetett, hogy térjenek vissza, mert vihar lesz.

Egyiküket a szél kisodorta a bolygó vonzásából a világűrbe. A Jupiter-lány
bekapcsolta a biztonsági övét, rábízta a felügyeletet a robotpilótára és elaludt.



A Vénuszon


A Vénuszra sodorta a szél, csodálatos, virágokkal tarkított bolygóra. Amint földet ért, ott várt rá egy csapat gyerek és szeretettel néztek rá, majd elkísérték a bolygó vezetőjéhez a váratlan látogatót.

A Vénusz vezetője barna hajú, szép férfi csodálatos fogsorral, mosolygott rá és kedvesen elbeszélgetett vele. Azt mondta, nagyon szeretik a művészetet, ezért náluk mindenki boldog és elégedett és szépek az emberek.
Művészileg tervezett épületekben éltek.
A művészetük érthetetlen volt a Jupiter-lánynak.

Megköszönte a vendéglátást és ajándékával, egy szál margarétával elindult vissza az űrhajójához, pedig vendéglátója marasztalta.

Repítette a szél ismét új állomás felé, s nem sejtette, hol lesz a következő landolás.





Ismerkedés a nagy Rosszal


Csapkodta a szél az űrhajót, vitte az alvó kislányt, aki talán álmában otthon járt édesanyjánál.
Nem sokkal utána landolt a Szaturnuszon. Kinyitotta a szemeit,körülnézett, s látta, hogy bánatos arcú emberek járnak mellette a téren. Nem értette a búskomorságuk okát, a gyászos bolygó feketeségét. Kiszállt az űrhajójából, faggatta őket, s csodálkozva fedezte fel, hogy itt mindenki bölcs. Talán a bölcsességgel együtt jár a szomorúság?

A bolygó vezetője komor, sötét arccal nézett a Jupiter-lányra.
Gondolta, felvidítja énekkel, s addig kedveskedet, énekelt, mókázott neki, míg derűt nem látott Szaturnusz arcán, s csodák csodája, tudott mosolyogni.
Szaturnusz urát megváltoztatta a Jupiter-lány, akinek ajándéka lett a Szaturnusz urának a mosolya.

Elindult piciny napbárkájával, hátha a szél hazairányítja majd.


Fogság a Marson


Ismét egy bolygóhoz ért. Alighogy leszállt az erdőben, s bement a város közepébe, katonák vették körül és terelték a bolygó vezetőjéhez. A katonák vezetője végigmérte és gúnyos pillantással kérdezte, milyen maskara van rajta.

- Ez az én szoknyám, mert lány vagyok és a Jupiteren a lányok szoknyában és ruhában járnak.
-
A Mars vezetője megparancsolta, hogy vegyen fel katona ruhát és fogságba ejtette, befogta konyhai mosogatónak.

A Jupiter-lány talán hónapokig raboskodott a Marson, míg egy napon sikerült megszöknie, amikor az őrök nem ügyeltek rá egy pillanatig és szaladt a piciny naprepülőhöz az erdőbe. Szerencséje volt, hogy elrejtette.
Szapora szívdobogással indította el a gépet, nehogy utolérjék, mielőtt elhagyná a Mars bűvkörét.



A magnetizmus bolygója


Egyszer csak arra lett figyelmes a Jupiter-lány, hogy valamilye hatalmas erő vonzza maga felé, mint egy mágnest.

Egy kis bolygó szippantotta magához a naprepülőt. Kiszállt,s ott állt előtte Plútó ura olyan tökéletesen, amilyet még sohasem látott. Elmondta, látta, hogy erre viszi az útja, s nem bírta megállni, hogy ne üdvözölje a világűr kis utasát.

Felruházta magnetizmussal, olyan hatalommal, amivel bármit elérhet, amit akar. Jupiter-lány megköszönte az ajándékot és mintha fényben lépkedett volna, ragyogva szállt be a repülőjébe.


Emberek a föld alatt


Egy kihalt bolygóra ért. Sehol egy ház, egy ember nem volt, csak komor sziklák, szikes talaj.

Ahogy kutatott a tekintetével, észrevett egy ijedt szemű, félénk embert egy barlang bejárata mögé húzódva. Elindult feléje, de erre ő rettenettel elmenekült. Jupiter-lány utána ment a barlangba, ahol mindnyájan rémülten néztek rá. Kifaggatta őket, mi történt velük, miért húzódtak a föld alá. Elmondták, hogy megtámadták őket az idegenek, ahányszor felfedeztek valamit, s a hajdani újítók találmányait az elrablók rosszra használják. Ez volt az Uránusz bolygó.

A Jupiter-lány mesélt a többi bolygóról és adott nekik a magnetizmus erejéből.
Barátként búcsúztak el és folytatta az útját, hátha hazaér.



A káosz bolygója


Új bolygó tűnt fel a láthatáron. A Jupiter-lány leszállt egy elhagyott helyen és elindult a legközelebbi városba.
Papokat látott énekelve menni az utcákon fekete ruhába öltözve és csúfolták őket a járókelők.
Sehogy sem értette, mi történik itt. Találkozott egy pappal, Róbert atyának hívták, aki elmagyarázta, hogy éppen káosz van itt, mert már az emberek nem hisznek a régi vallásokban, s akik hisznek, azok gonoszok lettek, s semmi nincs, ami pótolhatná a törvényeket. Aztán adott neki egy keresztet, azt mondta, majd később rájön, mit jelent.

A Jupiter-lány nem látott reményt, hogy itt bárkivel is szót érthetne,
Elindult ismét a Neptunuszról ki a galaxisba.


A hold felett


Elálmosodott, amikor feltűnt a láthatáron a Hold. Álmában megjelent egy fehér szakállú ember a Hold felett és rámutatott a keresztre. Elmondta, hogy fontos küldetést bízott rá.


A föld


Szeme előtt új bolygó tűnt fel. Ezt már ismerte, tanulta az égitestek tudományából. Egy füstös város végére ereszkedett le a repülő. Kiszállt, körülnézett.

Pár lépésre patak csordogált, de olyan bűzös a vize, hogy nem lehet lélegezni fölötte. Szürke emeletes házak sorakoztak egymás mellett. Hát itt jól felborították a természet harmóniáját! - gondolta, s bement a legközelebbi presszóba.
Mást nem hallott, csak káromkodást, részegek eltorzult kiáltásait, a lányok visitozását, ahogy ráncigálták őket a mocskos kezek.
Az utcákon az öregek félősen sietnek, mert a kapuk alól eléjük ugrottak kifosztani, megverni őket. De ne riadnak vissza az emberöléstől sem egy kis nyereség reményében.
Az emberek nyomorognak, éheznek, mert az állam a fél évszázados adósságait rajtuk akarta behajtani adók kivetésével. Amiért megdolgoztak - a felét az állam tette zsebre, a maradékból fizették az adóval terhelt energia árakat, élelmiszereket.

Sokan munkanélküliek. Ők már olyanok, mint a koldusok. Ha meglátnak egy szelet kenyeret, remegnek és csorog a nyáluk, összeszűkült gyomrukkal alig tudnak emészteni. Inkább, hogy elfedjék az éhség fájdalmát, italra fordítják a könyöradományt, amit néha kézhez kapnak.

Nagy bűn egyetlen ember, vagy jószág éheztetése is, nem hogy egy egész országé!

Itt rosszabb a helyzet, mint az Uránuszon, ott más bolygók népétől tartottak, ezek pedig egymást bántják, egymást alázzák, testvér a testvért, fiú az anyját, apa a lányát. A gazdagok önfeledten tivornyáznak, ahogyan a Petőfi nevű költőjük megírta, de az már mikor volt?
Azóta fejlettebbnek kellene lenniük az összes bolygónál, mert ide eljut a Szaturnusz bölcsessége, a Vénusz szeretete, az Uránusz újítása, a Neptun hite, a Hold fantáziája, a Nap fénye, s ezeket mind semmibe véve egyedül a Mars erejét engedik szabadon garázdálkodni
.
Töprengett Jupiter-lány, mit tegyen. Végül arra gondolt, alapít egy iskolát. Hozzá is látott a szervezéshez, segítőket is talált.
A régiek mellett új tantárgyakkal egészítette ki a tanrendet: asztronómiával, egészségtannal, gasztronómiával, csillagászattal, az időjárás tudományával, építészettel, a természeti erők kezelésével, filozófiával, a belső erők tudományával. A harmonikus zenére nagy hangsúlyt fektetve tisztogatta a gyermekek lelkét.
S mikor a hét év eltelt, csodálatos tehetségek kerültek ki kezei alól. Ők már az új kor képviselői, tudományukat átadják a következő nemzedéknek.

Mivel már minden tanár méltóan állta meg a helyét, a Jupiter-lány úgy érezte, itt az ideje visszatérni igazi otthonába.
A gyerekek könny nélkül, fegyelmezetten búcsúztatták, de a szemük annál többet elárult.
Tudták, egyszer mindennek eljön az ideje, s a búcsú nem örökké szól. A lelki barát a távolból is segít, ha valaki bajba kerül.

Beszállt a rég kinőtt piciny repülőbe, ami annyi vihart átvészelt már, de az üzemanyaga ,a napenergia változatlanul működésbe tudta lendíteni, s repült végre hazafelé.


Már mindenhol otthon


Már hetven éves. Nem érezte a kort, mert ereje inkább nőtt, mintsem csökkent. Izgalommal gondolt vissza szeretteire, de akárhogy is kívánta az érzést felidézni, amivel annak idején szülei iránt érzett, mindannyiszor elébe villan a másik, az igazi: a testvériség. Mindenkit egyformán szeretett, a rosszat és a jót,
az ellenséget és barátot, egyforma, odaadó, sugárzó szeretettel.
Akadálytalanul repült a gép, s nemsokára feltűnt az ismerős repülőtér.

Alaposan megváltozott minden. Mondták, a vihar hatalmas tisztogatást végzett, de akik életben maradtak, óriási lelkesedéssel vetették bele magukat az újjáépítésbe. És aki a lelket tartotta bennük és felemelte sorsukat, nem más volt,
mint a Jupiter-lány édesanyja.

Oly' hosszú idő óta anya és leánya megfogták egymás kezét.
Az idő nyomot hagyott testükön és mégis mindketten újjászületve állottak és gyönyörködtek a lélek-nemesség másik képviselőjében.

Közösen láttak munkához ezután, s mert ereikben megtisztulva áramlott a vér, akár a vörös rózsában a tiszta nedv, hosszú-hosszú éveik alatt úgy felvirágoztatták a Jupiter bolygót, hogy hétszeres erősséggel árasztotta a világba:

Minden ember jó,
csak nem tudja magáról.
Még a legrútabbon is van
csodálni való.
Ügyeljetek a rendre!


Miskolc, l994. júliusa, Tatárdomb Üllő u. 5.



 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: A végső megsemmisülés
  2012-06-08 06:07:42, péntek
 
 

Álmos vagyok, húzom az időt.
Még a szokásos esti tisztálkodás,
Dunszkötés vár rám begyulladt kezemre.
Miért félek az alvástól?
A rossz álmok, vagy a sötétség taszít?
Hajnal felé álmodom
A horrorfilmeket,
Egyből felébredek, nem kérek a látomásból.
Ismét egy nap kezdődik,
Rossz szájízzel nézem az ablakot,
Első utam a kávéfőzőhöz vezet
És visszagondolok régi időkre,
Mikor nem gyújtottam rá,
Nem ittam kávét éhgyomorra.
Már minden mindegy,
Odalett a remény, a jövő nem hívogat.
Néha ablakomra száll egy kismadár,
Egy pillanatnyi öröm tölti el szívemet.
Hiába tűz a nap sugarával,
Már nem üdvözlöm, most
Háborgok amiatt, hogy egyformán süt
Jóra és gonoszakra,
Ellenkezem régi önmagammal.
Megnyitom a Wordot,
Üresen mered a papírlap órákig,
Míg böngészek a neten.
Ürességet érzek, mert mondanivalóm
Sokasága megakadályoz
A megfogalmazásban.
Ilyenkor visszaemlékezem
Régi énemre,
Mikor azt írtam:

,,Kerülget engem az ihlet,
Az édes perc meg nem illet,
Mikor a toll alatt a vers
Megfogan, mint rég várt gyerek,
Ki szívemben keres helyet."

Jóval később testi, lelki remegéssel
Jelentkezett a naponkénti ihletem.
Már ezeket nem vártam,
Nem örültem a fekete világnak.
Mi lenne, ha többé nem írnék?
Kit érdekel az én sorsom, múltam,
Nem ez a fontos, hanem a tanítás,
A jóra nevelés, a példa mutatás,
Egykori szívemre emlékezés.
Keresem a bölcsek gondolatait,
Gyakran átírom őket,
Mikor tanácsaik ellenkeznek sorsommal.
Megdermeszt most is
A jellemtelenség,
Kerülöm a konfliktusokat,
Már diplomataságom is elillant.
Várom a halált, feloldjon,
Ne azzal foglalkozzam,
Mivé lettem,
Ha az Élet elvette a régit,
S nem nyújt helyette mást,
Egyetlen út marad:
A végső megsemmisülés.

2012. június 7.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Sylvia Plath: Utójáték - Zöld Medeia történetének lejátszása
  2012-06-07 23:35:32, csütörtök
 
  Sylvia Plath Az üvegbúra című könyvébe helyezett Tandori Dezső fordítás:

Sylvia Plath: Utójáték

A balsors mágnese
bűvöli őket, mintha övék
lenne a ház, mely kiégett,
vagy a füstölgő szekrényből
dőlne ki egy jó kis botrány.
....nincs förtelem, amin
jóllaknának, járnak az ősi koncra
zord tragédiák vérnyomain.

Zöld köntösében Medeia,
riadt háziasszony a dúlt
lakásban járkál,
mossa a holmit a lucsokból:
Vár a tömeg, nem kínpad, se máglya?
Még egy könnyet beszív, hazaindul.

Hiányosan van meg a fénymásolat, az eredeti eltűnmás fontos dokumentummal, tárggyal együtt. Én évekig mostam a szenes mocsokból a ruháimat, bútoraimat, szárítottam mindent, mert elázott, tönkrement mindenem egy családi házban, ami szétment teljesen, majdnem rám omlott, naponta elromlott valami, miközben történtek velem furcsa dolgok, telekáron vettem utolsó pillanatban ezt a kis lakást. Minden bútoromban magasan állt a víz a házban, minden értékem odalett, a zöld köntösömet elvittem a Máltainak. Lehet, véletlen, de hogy éppen ezt a könyvet soha nem vettem meg, az biztos, csak akkor megtaláltam, mikor mentem az bizottságra, amikor a Szentpéteri kórház II-es fokú bizottságának orvosa azt mondta, minek a háziasszonynak koncentrálni, nagyon furcsa. 1998-ban mentem a bizottságra, akkor ment teljesen szét a ház a horror felvonulás közben és után.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jánosok, John-ok, Hansok kiválasztása
  2012-06-06 05:45:03, szerda
 
  Születésem óta kiválasztottak a Zirkuli Katalin pusztai régi könyv alapján a Jánosok az egész világon, nemcsak a Katalinok, Kalinák, Kittik, Katicák, Caterinák, Catyk, Katyerinák, Mariannák. Már Krencsey Mariannt fogadta Ausztrália annak idején, menekült, hogy túlélőként megmaradjon, mint elme teremtménye.

Kádár János sorsát 1971-es Kádár Kata éneklésekor kezdték ismételni, ekkor már régen a Talmud és a Rákóczi tér kezében volt a kommunizmus, beleértve a hippiket, punkokat, akik a műanyag kommunizmust hozták el a börtönnel a hetvenes években.

Így került arra sor, hogy II. János, aki a Hunnia filmekből lépett elő fénylényekkel a Padlásról egyszerre lett kiválasztott Kádár Jánossal, John Travoltával, Elton John-nal, Hans Kohuttal, jelenlegi kiválasztott Áder János. Míg a három gyermekesekkel kezdtek születésem után ember áldozással, ebből való volt Schmitt Pál, amiről mélyről hallgat, szájára szájzárat tett, kerékbetörésükre szintén Alexnadriai Katalin néven a Zirkuli könyvből, melyet 1995 óta ismétel a menhely az én családom, s az én kerékbetörésemmel, kiabálva Orbánnak, hogy ez neki járt volna, három gyerek, négy kerék, sőt Pótkerék van a borsodiaknak. A Pál-ok amúgy is kiválasztottak a Palik név alapján, vagyis valamennyi Pálnak szép életet adtak függetlenül attól, milyen karmája, sorsa lett volna.

Tegnapelőtt nagy bulit rendeztek Elton Johnék az angol királyi családnak, ahol már Erzsébetre kimondták az ítéletet: Te nem vagy ember. Kérem szépen, hol vannak az emberek, ha Borsod megye az utolsó emberi család megáldozásával indította végtelen történelmi ismétléseit, rájuk terhelve a börtön és az elmeosztályok iszonyatos életét?

A Beatles tag John Lennon szintén kiválasztott volt, ezt tudta az, aki kiontotta az életét, mégpedig kommunista utcába rendezték be létrehozóik névsorát, nem véletlenül hirdetett testvériséget, s mutogatta magát a megmentett Yoko Onoval, hogy egyformák mezítelenül, mindketten ember formájúak.

Hatalmas összetartozás jellemzi a médikus horrorista csűrhét és a magyarokat képviselő menhelyt, mert valamennyi médikus elmebeteg, kommunista sorsát ismételték, megmentve őket, mint iszony és iszonyat csűrhéi előítélet legyőzése mellett.

Már soha nem kerül kivizsgálásra az, miért kellett félnem a börtön helyett a rendőröktől, az orvosoktól az elmebetegek helyett kiskoromban. Báb lettem, valamennyi bábkirály sakk-kártyájára ráhelyeztek, még Sophia Loren zöldasszony helyett is 1986-ban. A bábkirályok és bábok azok,amiket mozgatnak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: A halál arája leszek?
  2012-06-01 07:01:30, péntek
 
  A halál arája leszek?
Szonett 14.
Írta: Kohut Katalin

Keresem, hívom magamhoz szüntelen.
Reggeli napfény magához csalogat,
elhiteti: jöhet még szép pillanat,
lesz jövő-képem, nem lesz reménytelen.

Néha álmatlan, gyászossá vált éjjelen
örök-álomra vágyom. Nem hívogat
szép élet, csak a fájdalom szólongat,
bár szívem szerelme rég a végtelen.

Ellök az élet, nem kellek senkinek,
a betegség erősebb nálam, félek
a szerelem így kopogtat egyszer rám,

s majd akkor jön értem várva várt halál,
miután minden szerettem sírba száll,
s azt mondja majd: te vagy az örök-arám.

2012. május 25.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 229 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 659
  • e Hét: 5523
  • e Hónap: 11764
  • e Év: 64030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.