Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Inkább a pacsirtát választom
  2007-07-13 22:02:08, péntek
 
  Inkább a pacsirtát választom, mert az ő éneke - számomra - a szabadság szimbóluma és nem a halálé, mint a tövismadár éneke.

"A mondabeli tövismadár csak egyetlenegyszer énekel életében, de akkor szebben, mint a föld bármilyen más teremtménye. Ahogy elhagyja fészkét, egy tövises fát keres, és nem nyugszik, amíg rá nem talál. Akkor az ádáz ágak között rázendít dalára, és fölnyársalja magát a leghosszabb, leghegyesebb tövisre. Haldokolva fölébe emelkedik önmaga szenvedésének, hogy túltrillázza még a pacsirtát, a csalogányt is. Egyetlen csodálatos dal, az élete árán. De akkor az egész világ elnémul, őt hallgatja, és Isten mosolyog az égben. MERT A LEGESLEGJOBBNAK MINDIG FÁJDALOM AZ ÁRA... Legalábbis a monda szerint."

/Colleen McCullough: Tövismadarak/

Mielőtt siet valaki azt mondani erre, hogy milyen szép, kérem gondolja át, hogy mennyi elkeseredett, boldogtalan ember van a környezetünkben, akik naponta elgondolják önnön kezükkel kioltott életüket. Vagyis, az ÖNGYILKOSSÁG gondolatát naponta megpróbálják némi értelmet keresve életüknek, elhesegetni.
Az ÖNGYILKOSSÁG ISTENNEK EGYÁLTALÁN NEM TETSZŐ!!!
Aki ennek az ellenkezőjét állítja, nem ismeri a Szentírást!!!
Szeretnék segíteni mindazoknak, akik naponta elveszítve az életük értelmének reménységét, hogy kell lenni minden reménytelennek tűnő élethelyzetben a megoldásnak.

Először is, soha ne felejtkezzünk meg Istenről!!! Legyünk vele állandó kapcsolatban és néma imával kérjük a segítségét.

A problémánk, az tragédiák LEHETSÉGES MEGOLDÁSAIRA ÖSSZPONTOSÍTSUNK, ne a bajtól és bánattól való rettegés töltse be életünket!!! (Konrad Lorencz-től tanultam ezt a gondolatot.)

Ne féljünk a haragunkat arra irányítani, aki esetleg a bánatunk, tragédiánk okozója...

Soha ne a vétleneket bántsuk, mert ők ott vannak "kéznél" és ők úgysem fognak
visszabántani. Ez nagyon igazságtalan lenne pont azokkal szemben, akikre esetleg számíthatunk a bajban!!! És, főleg, ne forduljunk önmagunk ellen!!!

Ne a "tövises ágat" keressük, amelyikre "felnyársalhatjuk" magunkat, hanem a nyíló virágot, a zölldelő füvet... stb. Inkább, ölelj át egy fát és maradj úgy, mígnem érzed, hogy visszatér beléd a LELKIERŐ...

Mert a LÉLEK erejével tudsz a bánatodon, a tragédiád miatt érzett kétségbeeséseden úrrá lenni.

Ebben csakis Isten segíthet!

(Nem kell feltétlen emberi tekintélyekhez rohangászni tanácsért! Főleg nem olyanhoz, aki elbújik egy másik tekintélyes ember mögé! Mint pl. Dr.-nék...)


Nekem ezek a gondolatok jutottak eszembe a tövismadár daláról.
És, hogy végre megszabaduljak a haldokló madár látványától, ami - az idézett szöveg hatására megjelent lelki szemeim előtt - leírom egyik kislánykori élményemet, amit nagyapával és egy gyönyörűen trillázó PACSIRTÁVAL éltem át évekkel ezelőtt...

SZÉNAHORDÁS ÉS PACSIRTA-TRILLA

A nyár vége-felé ugyanazzal a módszerrel, mint a szalmát - hordták be a téli takarmánynak való szénát. Volt a legelőnek mindig egy olyan része, ahol nem legeltettünk azon a nyáron.
Ez, többnyire a Bakér partján és környékén volt. Itt, bizonyos rendszerességgel - attól függ mekkora volt a szárazság - lekaszálták- és szép rendbe, majd kazalba hordták a füvet.
Ez volt csak izgalmas mozzanata gyerekkoromnak! Csodálatos volt megtapasztalni, hogy micsoda nyüzsgő élet költözött ezekbe a száradó rendekbe! Éppen ezért, nagyon óvatosak voltak a szénahordók - nehogy szétdúljanak egy-egy madárfészket, vagy még időben szóljanak a macskának, ha egérfészekre bukkantak. Gyönyörű gyíkokat láttam villámgyorsan elszaladni, amint a biztonságos búvóhelyül szolgáló széna hirtelen eltűnt felőlük. Láttam "félelmetes" sikló sietős, kígyózó tovasiklását.
Ilyenkor mindig megnyugtattak, hogy: - "Nem kell félni, mert nem bánt! Ez nem kígyó, hanem sikló! Jobban fél tűled, szőgény, mint té tüle!"
Láttam fészkéről felröppenő madárszülőket, "akik" halált megvető bátorsággal, zuhanórepüléses fejcsippentéssel próbálták elüldözni a "betolakodókat". Ezek körül a fészkek körül mindig hagytunk egy kis szénát, mondván: - "Ezek a madarak és majd a felnövekvő fiókáik szödik össze a sok férget a gyümölcsfákról, így segítve az embernek. Isten Édenkertjében minden élőlénynek mögvan a maga dolga..."

Akkor még nem tudtam, hogy egy életre szólón magamba szívhattam azokat az illatokat. Lelkem láthatatlan "fényképezőgépével" rögzíthettem a méh- és rovarzümmögéses, színes pillangós rétet; a kék égen úszó bárányfelhőket; a hirtelen kitörő nyári záporesőket, amint a szikes talajon, a repedésbe befolyó víztől pillantok alatt életre kelt a természet. Láttam a Bakérban kikelő ebihalakat és azt: hogyan lesz belőlük béka. Láttam a víz fölött szálló csodálatos szitakötőket, a víz felszínén úszkáló rovarokat, vízipókokat...

Soha nem felejtem el, amint nagyapa egyre gondterheltebben meg-megállt munka közben. Előttem van, amint egy alkalommal letörölte a verejtéket homlokáról és azt mondta, miközben felnézett a magasban trillázó pacsirtára:
- "Ez is csak fönt a magosban, az Úr szabad egiben TUDJA mondani a magáét!"
Ekkor vált számomra a ,,MAGASSÁGOS ÉGBEN" TRILLÁZÓ PACSIRTA a SZABADSÁG szimbólumává.
(BMI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tömött széksorok...
  2007-07-13 18:10:23, péntek
 
  Tömött széksorok fogadták Gyurcsány Ferencet a Marczibányi téri Művelődési Központban tartott nyugdíjas fórumon, ahol a szocialista politikus a reformok" szükségességéről győzködte a hallgatóságot grafikonokkal, ábrákkal és számsorokkal felfegyverkezve.



A nyugdíjas közönségből megszólalók kijelentették: ők most már értenek mindent, és elfogadják még a vizitdíjat is, csupán azt kérték: tegyen valamit Gyurcsány azokkal, akik őt állandóan ócsárolják.



Úgy látszik, mégsem olyan nagy a Gyurcsány Ferencet fenyegető veszély, mint azt épp a napokban mondták, mert a Marczibányi téri Művelődési Központba meghirdetett nyugdíjas fórumra gyakorlatilag bárki bejuthatott, még a kormányfő nyilvános rendezvényein mostanában szokásos ,,tüdőszűrés" - a belépők átvilágítása - is elmaradt ezúttal. Persze az is lehet, hogy az épület előtt álló próba-Audi varázserővel bír, s a színpadon is megvédi kölcsönkapott gazdáját.

A művelődési ház nagyterme zsúfolásig megtelt a meghívott nyugdíjasokkal, akik a színpadra lépő Gyurcsány Ferencet nagy tapssal fogadták A rendezvény moderátora, a Népszabadságból és az ATV-ből is ismert Gréczy Zsolt rögtön meg is nyugtatta a közönséget: a fórum fő attrakciója, Gyurcsány Ferenc nem várt bejelentést is tesz majd.

Fórum light

Némi hangosítási problémák után aztán megkezdődött Gyurcsány előadása, amely - a saját bevallása szerint is - a nemrég a Corvinus Egyetemen a diákoknak tartott fórum ,,light", a mostani közönséghez illően könnyített változata volt. Gyurcsány grafikonokkal számsorokkal, ábrákkal fűszerezett előadásából megtudhattuk: az elmúlt 16 (vagy éppen nyolc - mikor melyik számsor volt kedvezőbb) évben mindenki - az állam is, és a magyar emberek is -, többet költött, mint amennyire lehetősége lett volna, ezért az ország olyan helyzetbe jutott, hogy elkerülhetetlen a változtatás. Példaként természetesen az alkalomhoz illően legbővebben a nyugdíjakról beszélt, s grafikonjaival bizonygatta: ma nagyjából ötven százalékkal többet vásárolhatunk a béreinkből, nyugdíjainkból, mint 1998-ban. Ezzel szemben a GDP, s ezzel együtt az állam bevételei nem nőttek ilyen arányban, ezért hatalmas a hiány a nyugdíjkasszában éppúgy, mint a társadalombiztosításban s más területeken. (Arról, hogy ezt a ,,böszmeséget", legalábbis legnagyobb részt az elmúlt öt év MSZP-SZDSZ kormánya követte el, a szónok mélyen hallgatott, s azt sem domborította ki, hogy ebből az ötből három esztendeig Gyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt...)

Most akkor mi van Putyinnal?

A nyugdíjakkal kapcsolatban elmondta azt is: lényegében nem is kellene neki semmit sem tenni, hisz most még nem olyan nagy a baj, de 20-25 év múlva már az lesz, s ő, mint felelős politikus nem csupán a mának dolgozik, de felelősséget érez unokáink és gyermekeink jövőjéért is, ezért aztán bátran teszi a dolgát. Még akkor is, ha egyesek - nyilván Orbán Viktor és a Fidesz - azt mondják: nem kell semmit változtatni, maradjon minden úgy, ahogy van, s erről még népszavazást is kezdeményeznek. Ahelyett, hogy értelmes vitákban próbálnának mondani valamit az ország problémáiról. De az ,,ellenzék fél a számoktól, mint ördög a tömjénfüsttől, mert ott el lehet bukni" - mondta Gyurcsány.

A gázáremelésről megtudhattuk, hogy erre egyrészt azért volt szükség, mert 2002 óta az olaj világpiaci ára 267 százalékkal nőtt, míg a hazai fogyasztói gázár csupán 26 százalékkal, másrészt viszont egyesek, akik Buda legdrágább részén élnek, mint például az egyik volt miniszterelnök - célzott ismét Orbánra a szónok - annyi gázártámogatást kaptak, mint a jelenlevők közül senki sem. De természetesen a legutóbbi emelést, illetve a támogatási rendszer átalakítását is nagyon igazságosan ,,csinálta" meg a szocialista kormány.

A szocialista politikus kijelentette: jövő héten találkozik Putyin elnökkel, s bárkinek fizeti a repülőjegyét, aki vállalkozik rá, hogy az orosz elnököt rábírja a gáz árának csökkentésére. (Mint ismert, nemrég az orosz nagykövet éppen azzal ,,rótta meg" Orbán Viktort egy konferencián, hogy Putyinnak és az orosz kormánynak semmi köze a Gazpromhoz, a vállalatóriás - amely hazánk egyik fő gázszállítója - piaci alapon működik... - a szerk.

Azért a júdáspénz nem marad el

Gyurcsány - hogy Gréczy moderátornak is kedvében járjon - bejelentette: nagyjából kétszázalékos rendkívüli nyugdíjemelést hajtanak végre november környékén, a vártnál magasabb infláció, s különösen a még ennél is nagyobb nyugdíjas-infláció miatt.

A mintegy órás előadás után a közönség is megszólalhatott, ám úgy látszik, a hazai népesség kevésbé reprezentatív rétege jött el ezen a délután a budai művelődési házba, mert itt minden megszólaló rendkívül elégedett volt a kormánnyal és Gyurcsány Ferenccel. Mint többen kifejtették: egyetértenek még a vizitdíjjal is, különösen most, hogy Gyurcsány ilyen nagyszerűen elmagyarázta, hogy ez mennyire szükséges a magyar egészségügyben. Az egyik ,,kérdező", ahogy mondta, egyenesen ,,felvilágosodást"élt át az előadás alatt, s azt kérte: mindezt valahogy el kellene juttatni szélesebb tömegekhez, például miért ne lehetne a televíziókban ezt ,,leadni"... Gyurcsány megnyugtatta: ősztől a lehető legnagyobb forrást bevonva kommunikációs kampányba kezdenek majd.

Mé' nem állíccsa le?

Az előbbi hozzászóló csak azt nehezményezte, hogy az ingatalandó tervét miért is kellett ilyen korán ,,bedobni" a köztudatba, nem ráért volna a kormány vele, ha majd ténylegesen bevezetik? Gyurcsány szerint viszont ,,csak kényszerhelyzetben lehetséges, hogy úgy alkosson törvényt az ember, hogy előtte nem beszéli meg azt az országgal..."

Majd mindegyik felszólaló közös fájdalma volt, hogy miért nem tesz Gyurcsány valamit azokkal, akik ennyire gyalázzák őt? Miért tűri mindezt, miért nem ,,álíccsa" le őket? Igaz, olvasta papírról az egyik idős hölgy, a ,,miniszter úr", vagyis a miniszterelnök úr, javította némi gondolkodás után, egyenes ember, és ráadásul kötélből vannak az idegei. De akik őt ideggyengének nevezik, azok ,,bújjanak a föld alá, mint a strucc".

A szocialista politikus bölcsen csak annyit válaszolt: bolond lyukból bolond szél fúj, s egyébként is azt tapasztalja, hogy nem hogy ártana neki ez a gyalázkodás, még javára is van. Mert akik ezt teszik, nem ismerik a magyar embereket, mert ,,a magyar embereknek ez nem tetszikik", ellenérzést vált ki belőlük, s egyre inkább vele szolidárisak.

A hozzászólóktól végül még azt is megtudhattuk: a ,,reformokat a baloldali szívdobogású emberek támogatják", nagyon is. Ezzel maga Gyurcsány is egyetértett.

(MN nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A harmadik utasnak...
  2007-07-13 14:18:48, péntek
 
  A harmadik utasnak nevezett politikáról
1. Amikor ügynökök tarthatják túszul...

1.) A harmadik utas politikával nem lenne sok problémám, mert, egyfelől hajlok arra, hogy amit a Fidesz, mint néppárti szövetség nem tehet meg, nem képviselhet a magyar parlamentben kellő radikalizmussal, addig egy harmadik utasnak nevezett radikálisabb párt képviselhetné!!!
Ezzel teljesebb lehetne a magyarság parlamentáris képviselte!!!

Sajnos, erről kellett a Fidesznek és a magyar népnek lemondania, mert:
1.1. Magyarországon kialakult az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után, az egész magyar társadalmat lefedő titkosügynöki hálózat. Ezzel a hálózattal megvalósult a kádári suttyom-terror.
1.2. Amiért a hálózatot nem számolták fel a rendszerváltozás kezdetén, átmentették az ügynököket mindenféle bújtatott állásokba és ezzel kialakult egyfajta illegális hálózat, amivel fékezni, gátolni lehetett és lehet a valódi rendszerváltozást.
1.3. A rendszerváltoztató pártokat is ezen ügynökök tartják, szinte túszul. Ezen ügynököknek az volt/van a feladatuk, hogy - mint a fociban - ,,fedezzék" és ,,blokkolják" azon személyek tevékenységét, akik bármit is képesek lennének tenni embertársaik sorsának jobbrafordulásáért! (Egy 170 oldalas szociográfikus, társadalmi néprajzi írásban dokumentáltam a rendszerváltoztató pártok ,,tündöklését" és ,,bukását" Bp. XX. Ker.-ben. Ezzel az írásommal a Magyar Írószövetség által meghirdetett, a ,,Magyarság önképe az ezredfordulón" c. szociográfiai pályázaton középdíjat nyertem 1998-ban. Hogy, nem jelent meg azóta sem, ennek egyik oka a ,,fedezeteim" szorgos-dolgos minden tevékenységemet gátló és blokkoló munkája!!!)
1.4. Visszatérve a helyi szervezetekre, mégiscsak itt/ott dőlnek el a dolgok. És, bizony - mint a lakóhelyemen is megtapasztalhattam - a legjobban magyarkodó, templomi ájtatosságot produkáló ügynök-párttagok lehetetlenítik el a valódi rendszerváltoztató folyamatokat.


2. Sebszaggatás nélkül nem megy...

2.) Feltételezem, hogy aki érintve volt az ügynöki témakörben, de a rendszerváltozáskor sikerült ,,kiszállnia" és a rendszerváltozás mellé állva politikai feladatokat és tisztségeket vállalt, azok számára, ha valaha születne egy olyan törvény, amely egyszer, s mindenkorra feltárná az ügynökhálózatot működtetők személyét, valamint a hálózat ügynökeinek személyét és ezzel ki is tiltanánk őket a közéletből, nagyon sok ,,igaz magyar" ember is bizony kitiltódna.
Köztudott, hogy voltak, akik csak úgy tudtak a kádári időkben az országnak ,,használni", ha látszatra, vagy kényszerből elvállalták az ügynöki megbízatást és mégiscsak jelentgettek a kommunistának nevezett hatalomnak!

2.1. Nagyon nehéz helyzetben vannak ezek az emberek, mert lehet, hogy náluknál senki nem kívánta jobban, hogy megszabaduljon alantas megbízóitól és ,,megbízatásától"! Ez igazi sorstragédia, mert a magyarság széles rétegét érinti.

2.2. Ezen személyek, mármint, akik NEM önszántukból lettek ügynökök, aztán mindenféle figyelemelterelő áthárító mechanizmusokra kényszerülnek.
Például: ,,minden bajunkról az etnikai kisebbségiek tehetnek" hangoztatásával elhárítják a felelősséget magukról, ugyanakkor áthárítják valaki másra, vagy valamelyik népcsoportra, mint BŰNBAK(ok)ra.
Ez a kommunista-fasiszta, bűnbakgyártás gátja lehet a valós problémák ok-okozati összefüggés szerinti feltárásának!!!

2.3. Ez, bizony úgy működik, mint a gyógyászatban a diagnózis. Ha az téves, akkor nagyon kicsi a beteg gyógyulási esélye! Márpedig a magyar társadalom beteg, mert az azt alkotó egyének is betegek!

2.4. És itt érkeztem el ahhoz, hogy már azért is le kell leplezni a valódi változást gátló személyeket, szervezeteket, hogy megtörténjen végre a problémák kozmetikázatlan feltárása.

2.5. Ezt sokan felesleges ,,sebszaggatásnak" tartják. Igen ám, de rengeteg seb csak látszatra gyógyult be!!! Ki ne tapasztalta volna gyerekkorában, hogy mindenféle sérülést horzsolást szenvedve, előfordult, hogy a vastag heg alatt csak gyülemlett a sok gennyes váladék, amitől nem jöhetett létre valódi gyógyulás! El kellett menni a sebészetre, ahol az orvos kíméletlenül feltépte-eltávolította a vastag vart, és kitisztította az alatta felgyülemlett sok rossztól a sebet. Ezt követően létrejöhetett a valódi gyógyulás!

2.6. Erre a ,,gyógymódra" volt/van szükség társadalmi méretekben. Ezért is hozta létre Orbán Viktor a Nemzeti Konzultációt és testületeit. Ott aztán feltáródhattak a ,,sebek" és remélem, hogy a jó ,,diagnózisnak" köszönhetően, elkészül a nemzet ,,gyógyítási" programja...
Szerintem ez az egyetlen járható, nemzetmentő utunk pillanatnyilag.


3. Ki kell mondani végre...

3.) Sajnos, a harmadik utat képviselő, sok igaz "hazafi" és "honleány" honfitársunkat mellőznünk kellett, mert a magyarság fennmaradása volt a tét és oly mértékben, olyan sok szálon függünk környező országainktól, hogy nem vállalhattuk fel őket. Mert elképzeltük, amint az egész világ elkezd minket ostorozni, ha bekerültek volna a parlamentbe...

3.1. De, most ki kell jelenteni, hogy ennek a külföldi zsarolásnak nem szabad tovább engedni! Ki kell jelenteni, hogy eljött az ő idejük, mert nélkülük nem tudjuk "meggyógyítani" a magyar társadalmat és hogy a gyógyítást el tudjuk kezdeni, meg kell a hatalmat szerezni! Ha ez sikerül, a következő választásokon már együttmunkálkodhatunk a radikálisabb nemzetérdekekért küzdő pártokkal is.

3.2. És, hogy ezt milyen jól látják az emberek még Ózdon is, megosztom olvasómmal azt a tapasztalatomat, hogy telefoninterjúim alkalmával milyen sokan mondták el nekem, hogy az ajánlószelvényeiket ugyan a korábbi rendszerváltoztató pártos barátaiknak adták, de szavazni a Fideszre fognak, mert úgy érzik, hogy egyszer, s mindenkorra meg kell szabadulnunk nemzetveszejtő bolsevista-vadkapitalista (kommunista-fasiszta) politikusainktól!

3.3 Mert ki kell végre mondani, hogy a kommunista eszmék jegyében milliókat irtottak ki a világ számos országában, köztük Magyarországon is!

Ráadásul, ez a népirtás nem egy-két évig tartott, hanem évtizedekig. Mert, 1956-ig sikerült likvidálniuk, illetve "átnevelniük" kommunistáéknak az "osztályidegennek" kikiáltott "burzsuj-reakciós elemeket".

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlással végleg megsemmisítették a polgári demokráciáért, az emberi szabadságjogokért harcolókat.
Mert, akit nem akasztottak föl, hanem életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, az, ha megélte a szabadulást, valójában soha többé nem lehetett szabad!!!

Halálraítélt, belső-emigránsként kellett meghalnia, mint számkivetettnek!!!

Mi lett a sorsuk családtagjaiknak?

Ugyanaz, mert a magyar családok és családtagok is belső emigránsként kellett, hogy tengessék az életüket, mert a politikai diktatúra kidolgozta és ,,sikerrel" alkalmazta velük szemben a negatív diszkriminációs kontraszelekció minden formáját. Ennek jó példája a mindenki számára ismert aczéli hármas ,,T", melynek fokozatai a ,,t"iltom, ,,t"űröm, esetleg ,,t"ámogatom voltak.
Aczél György ugyan nem volt kultuszminiszter, de mint az MSZMP KB kulturális ügyekért felelős vezetője, sikerrel alkalmazta évtizedeken keresztül a kontraszelekciót az oktatásban, és a kultúra minden területén. Hogyan tehette, ha nem is ő volt a kultuszminiszter?


4. Hogyan valósulhatott meg az egy-párti diktatúra?

4.1. Olymódon telepedett rá az egész magyar társadalomra, hogy minden gyárban, üzemben, intézményben működött egy ,,alapszervezete" - amelyiknek többnyire függetlenített vezetői - tagjai voltak a vállalati, v. intézményi vezetőségnek.

Ez azt jelentette, hogy a ,,cég" igazgatója semmiben nem dönthetett a függetlenített kisz- párt- és szakszervezeti titkár nélkül!!! Csakhogy, sem igazgató, sem kisz- párt- és szakszervezeti titkár nem lehetett csakis párttag.

4.2. Ennek a hatalmas apparátusnak a bérét és infrastrukturális hátterének létrehozási- és fenntartási költségét (irodák és berendezései) valamint alkalmazottai bérét a ,,dolgozó nép" termelte meg. Ezen dolgozókba beléjük sulykolták iszonyatos propagandamunkával, hogy az ő érdekükben gyakorolják a HATALMAT!

4.3. A ,,t"ámogatandók csoportjába tartozók ezt el is hitték és rájuk, főleg a szavazataikra a mai napig bizton számíthattak és számítanak az utódpárt politikusai is. A hatalomnak ,,csak" azokkal volt/van gondja, akik a ,,t"iltás és ,,t"űrés negatív diszkriminációs csoportjába tartoztak. Nos, miattuk kellett kitalálni és létrehozni a munkásőrséget, melynek a feloszlatásakor 60.000 tagja volt! Rájuk is bizton számíthatnak a mai napig!


Az 1980-as évek végére olymértékben felélte ez a hatalmas pártapparátus a dolgozó nép által megtermelt javakat, hogy már bért sem tudtak számukra fizetni, csak úgy, hogy hitelt vettek föl, méghozzá attól a ,,rothadó-kapitalista" nyugattól! Ez olyan válságba sodorta Magyarországot, hogy az MSZMP KB üléseken már ilyenek hangoztak el, mint pl. az

1989. jun. 23-24-i ülésen:
"...Ami a gazdaságot illeti, mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország ma gazdasági értelemben szuverenitása nagyobbik részével már nem rendelkezik. A világ számos, SULYOSAN ELADÓSODOTT ORSZÁGÁHOZ HASONLÓAN, A GAZDASÁGI LÉT VAGY ÖSSZEOMLÁS NAPI DELMMÁJÁVAL KÜZD. Ebben a helyzetben nem csupán az politikai kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a fizetésképtelenséget.../1101 GRÓSZ KÁROLY/"

Vagy pl.: szeptember 1-i ülésen:
,,...a devizatartalékok "lesujtóan" alacsony színvonalon vannak. Ezek tulajdonképpen azon a határon mozognak, ami már BIZTONSÁGUNKAT VESZÉLYEZTETI, SULYOSAN VESZÉLYEZTETI ... Úgy gondolom, hogy rendkívül mértékben megnövelheti problémáinkat, ha FIZETÉSKÉPTELENSÉGET KELL BEJELENTENI KÜLFÖLDÖN... /1584 MEDGYESSY PÉTER/
...De azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy 1971 ÓTA MEGVÁSÁROLTUK A LÁTSZÓLAGOS POLITIKAI NYUGALMAT ÉS AZ ÉLETSZÍNVONALAT, méghozzá KÜLFÖLDI FORRÁSOKBÓL VÁSÁROLTUK MEG, és ENNEK ÁRÁT FIZETJÜK MOST, és FIZETJÜK MEG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN /1616 HORN GYULA/"

És, milyen megoldásokat találtak ki saját maguk és pártjuk számára? Mert arról szó nem volt ezeken az üléseken, hogy mi lesz Magyarországgal és a benne élőkkel: a ,,dolgozó néppel"?!


Íme 1-2 ötlet az 1989. jun.23-24-i, valamint a szept. 1-i ülésről:

,,A sajtóval, televízióval, rádióval kapcsolatban... mindnyájunk számára teljesen nyilvánvaló, hogy akié a tömegkommunikáció, azé a hatalom, legalábbis a hatalom gyakorlásának fantasztikus hatása... /1140 SZILÁGY Tibor/
Én azzal értek egyet, hogy a GAZDASÁGPOLITIKA AMIT FOLYTATUNK, GYÖKERESEN HIBÁS VOLT, ELVETÉLT és nekünk újat kell kialakítani... /1171 HORN GYULA/

szept.1.:
"...Teljes bátorsággal verhetjük-e vissza a párt vagyoni dolgaival összefüggő vádakat... nem a párt tagságának a pénzéről van csupán szó, ha arról lenne szó, nem lenne gondunk, azzal sem, HOGY HOGYAN ÉS HOVÁ DUGDOSSUK... /1488. RAJKI Sné/
...használja ki a Közp. Bizottság, és nyilván az ezzel foglalkozó szervezete mindazt a törvényes lehetőséget, amellyel bizonyos fokú védettséget biztosít a nem tulajdonában lévő ingatlanjainak. Ugye a védettség az úgy alakul ki, hogy beviszem egy kft-be, a kft elmegy egy másik vegyes vállalkozásba, ne adj isten még külföldi tőke is érdekelt benne, és VÉGÜL EL LEHET TÜNTETNI ...(1495 IVÁNYI P.)


5. A valódi ellenség felismerése

Legyen példaértékű 2006. október 23-i brutális letámadása a békésen megemlékezőknek!

Honnan lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb a szoc.lib. politikai erő rátámad nemzetére?
Onnan, ahogyan vélekedtek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról 1989-ben a mai ,,ünneplők"?

Íme egy vélemény az
1989. 02. 10-11-i ülésről:

"Én szerintem nincs és nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban akik akkor fegyvert fogtak, mert AKIK FEGYVERT FOGTAK NOVEMBERBEN, és NOVEMBERBEN FELLÉPTEK, AZOK AZ ELLENFORRADALOMMAL SZEMBEN léptek fel. És ez a lényeg. És ezért kapták a kitüntetést, vagy az elismerést, és így tovább /62. old. HORN Gyula/"


Ugye ismerősnek tűnnek ezek a módszerek?
Nem csodálkozom, hiszen ma ugyanezt és ugyanígy teszik, mert tehetik. Mert még mindig vannak, akik elhiszik nekik, hogy minden ,,reformprogramjuk" az ország és a nép érdekét szolgálja!

Pedig ez soha, de soha nem volt igaz!

1990-ben nem véletlenül adták át a hatalmat ,,békésen", megkötve azt a bizonyos PAKTUMOT a rendszerváltoztató pártokkal!

Sajnos, akkor még nem sejtették, hogy ezzel a PKTUMMAL, megpecsételődött Magyarország sorsa!

Ugyan, az elmúlt 16 év alatt kiépültek az új, un. demokratikus intézményrendszerek, de azokban - többnyire - az előző rendszer kompetensei irányítottak. Ők lettek a nagy privatizátorok és ,,üzletemberek".
Mit is privatizáltak magáncélra? Az 1945-után, a polgárságtól elrabolt állami (társadalmi) tulajdonba vett javakat! Hogyan tudták megtenni? Úgy, hogy elsikkasztották kárpótlást. Tették ezt olymódon, hogy magántulajdonba ügyeskedték át mindenféle ,,trükkös"=törvénytelen módszerrel az un. társadalmi tulajdonú ingó- és ingatlan állami vagyonokat.

A ,,dolgozó nép" először a rendszerváltozásra szavazott, mert akkor még nem sejtette, hogy mit jelent majd az a bizonyos PAKTUM, amelynek az lett a következménye, hogy kettős hatalmi nyomás alá került.
Ez a nyomás mára már olyannyira elviselhetetlenné vált, hogy kettészakadt miatta az ország lakossága.
Az egyik fele még mindig bízik a HAZUGSÁGOT IGAZSÁGKÉNT HANGOZTATÓ volt baloldaliakban. Holott, már réges-rég szó nincs a szoc.-lib. koalícióban a baloldali értékekről!!! Tökéletes paradoxon, sőt egyenesen groteszk, ahogy ez az újburzsoá réteg hangoztatja a néppel, a szegényekkel, a kisemberekkel való szolidaritását és reformprogramját. Miközben, ötödik éve, kormányzás helyett - a kisz agitprop. osztályon tanult propaganda "trükköket" átmentve és feljavítva modern reklámfogásokkal - folyamatosan és irdatlan költséggel kampányol!!!

A másik fele, pedig polgári demokráciát szeretne...Az őket képviselő politikai erőkre úgy mutogatnak, mintha ők lennének a jobboldaliak, pedig ők már olymértékben átszerveződtek néppárttá, hogy a klasszikus szociáldemokrácia sokkal inkább jellemző az országépítő programjukra, mint a magukat szocinak nevezők!

Ebben a kétpólusúságban iszonyatos ellentétek feszülnek a kialakult különböző érdekcsoportok miatt. Ezért, azt kell mondanom, hogy ezt a feszültséget sürgősen fel kellene oldani egy ,,harmadik utas" politikai erővel, amelyik a néppárti szövetséget erősíthetné meg.
Ennek a politikai formációnak is legalább akkora ellenkampányt kellene folytatnia, amekkorát az újburzsoá=szoc.lib. politikai elit folytat - gátlástalanul eladósítva ezzel az egész országot és a magyar népet!!!

Sajnos, a harmadik utas politikai csoportosulásnak semmilyen eszköz nem áll rendelkezésére ehhez. De, a mostani, eladósodott helyzetünkben ezt etikai szempontból sem tenné. Azért nem tenné, mert tudja, hogy azzal a túlköltekezéssel egészen egyszerűen kivéreztetné a magyar népet és teljesen ellehetetlenítené Magyarországot gazdaságilag és erkölcsileg egyaránt. Ugyanúgy, mint, ahogy azt az újburzsuj szoc.lib. politikai elit teszi.

Pedig, utoljára a trianoni békediktátummal megcsonkított Magyarországnak volt arra szüksége, hogy megtanuljon megcsonkítva is méltósággal élni.
Éppen ezért, nagyon fontos lenne a két világháború közötti kulturális nemzetstratégiát megismerni és ahhoz szocializálódni. Azért lenne fontos, mert az ember szocializáltsága egyfajta életképességet jelent.
Annyi hazugságot ,,tanítottak", sulykoltak a bolsevista eszmék jegyében belénk erről az időszakról, hogy az ország egyik fele teljes mértékben még mindig retteg annak a korszaknak minden vívmányától.
Pedig, akkor alapoztuk meg a mostani európaiságunkat!
Méghozzá, oly módon, hogy Klebersberg Kuno megszervezte az oktatást. Ezen belül nagy szerep jutott a köznevelésnek. És, hogy mekkora sikerrel valósult meg mindez, azt a különböző pedagógiatörténeti könyvekből is meg lehet ismerni. Így ír erről egy teológus-pedagógus személyiség, az erdélyi Makkai Sándor:
"A köznevelés sikerének titka éppen abban van, hogy nem kívülről és felülről erőszakolunk népünkre egy idegen kultúrát, hanem alulról és belülről építjük meg a sajátos népi kultúrörökségnek az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget."

Ez kell, hogy a legfontosabb legyen a harmadik utas politikát képviselőkkel megerősített néppárti szövetségnek: a közoktatás és benne a "köznevelés"!
Mert csak így tud a magyarság és a velünk élő kisebbségek szocializálódni a polgári értékrendek mentén. Rövidebben: polgárosodni!
Mert - mint ahogy az elmúlt 16 év is bizonyítja - nem lehet polgári demokráciát megvalósítani polgári identitás nélküli néppel.

Ennek a népnek előbb fel kell ismernie, hogy a fennmaradása, a megmaradása függ attól, hogy a beléjük sulykolt HAZUGSÁGOKAT SOHA TÖBBÉ NE FOGADJA EL SENKITŐL, SENKIRŐL, ÉS SEMMIRŐL!

Bp.2006-10-26. (Bóna Mária Ilona)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem kell, h. Gyurcsány soha ne
  2007-07-13 13:59:01, péntek
 
  NEM KELL HOGY GYURCSÁNY "SOHA NEM LÁTOTT ELLENKAMPÁNNYAL MEGBUKTASSA A FIDESZ NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSÉT"!!!

Miért???

Talán azért, mert a 2004. december 5-i sikertelen népszavazás előre vetítheti ennek a népszavazásnak is a várható "eredményét"!

Miért???

Talán azért, mert aggódom a volt ,,melósok" miatt.

Azután aggódom magunkért, a polgári demokráciát akarókért is!
Mert mi tudjuk nagyon jól, hogy mennyit kellett ,,ügyeskedni" azért, hogy a kontraszelekciót kijátszva, tovább tudjunk tanulni, és meg tudjuk tartani keresztény-nemzeti identitásunkat.

Aggódom, mert azt is tudom, hogy ,,nem voltunk elegen", ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a hatalmat 1994-ben.

Ebből következik, hogy 1994- és 1998 között, majd 2002-től ismét arra kényszerültünk, hogy ,,merjünk kicsik, elesettek és gyengék lenni", ahhoz, hogy a régi-új hatalmasok megkíméljenek minket a revanstól!

Aggódom, mert nemcsak az volt a gond velünk, hogy nem voltunk elegen!


A legnagyobb tévedésünk az volt, hogy nem ismertünk fel egy nagyon fontos társadalmi igazságot!



Mégpedig, azt: hogy az 1980-as, 90-es évek munkássága, vagy ahogy fentebb említettem: melósai, nem azonosak azokkal a proletárokkal, akik 1945 után megvalósították a proletárdiktatúrát, hanem sokkal inkább azonosak azokkal, akiken megvalósult az, mármint a PROLETÁRDIKTATÚRA!


kIKBŐL IS CSINÁLT A PROLETÁRDIKTATÚRA PROLETÁRT?
ELŐSZÖR IS
- az otthonaikból elűzött kitelepítettekből és utódaikból;
TOVÁBBÁ:
- az államhatalom által, a ,,nép nevében" kisajátított üzleteikből-
műhelyeikből a gyárakba tereltekből és utódaikból;
- a saját földjeiken gazdálkodó parasztok erőszakos TSZ-esítésének
áldozataiból és utódaikból;
- a fogolytáborokban felejtett, II. világháborús honvédő katonákból és utódaikból;
- a málenkíj robotot túlélőkből és utódaikból;
- a recskihez hasonló büntető- átnevelő táborokat túlélőkből és utódaikból;
- az 1956-os forradalomban és szabadságharcban elesettek, bebörtönzöttek, kivégzettek és üldözöttek utódaiból!


Egyre jobban aggódom, mert ennek a nagy-létszámú rétegnek semmilyen alternatívát nem tudtak kínálni TIZENHÉT ÉVEN KERESZTÜL!!!

Nem tudták tömegesen rehabilitálni őket.

Nem tudtak - és mint most is - nem is akartak semmilyen eszközt (induló tőke és tudás formájában) felkínálni ahhoz, hogy ellehetetlenült helyzetükből kikerüljenek!
Vagyis, nem tudták hozzásegíteni őket ahhoz, hogy ők is (rendszert)váltani tudjanak! Sőt! Volt, aki úgy érezte igazságosnak - hazajőve a kényszerű emigrációból - hogy az akkori munkás státuszban leledzőket marasztalja el az országtönkretételéért meg azért, mert állítólag ők szavaztak azokra, akik ezt mint országgyűlési és önkormányzati képviselők meg is teszik folyamatosan!

Az 1990-es rendszerváltoztató politikusok is csak az induló tőkével rendelkező szakmunkások társadalmi elfogadhatóságát tudta biztosítani!

A dolgok ilyetén alakulása folytán bekövetkezett a legrosszabb: ezek az emberek visszaszavazták azokat a hatalomba, akik előtt nem kellett szégyellniük kicsinységüket, elesettségüket, gyengeségüket!!!

Ennek a tragédiáját írtam meg a nagyszüleim- és szüleim életéről készített néprajzi írásomban (,,Helytörténeti-néprajzi hagyományok Kunszentmiklóson..."). ITT A BLOGOMBAN, A CSALÁD ROVATABAN OLVASHATÓ AZ ELSŐ BEJEGYZÉSEK KÖZÖTT. A képeket, pedig a Néprajzi hagyományok albumomban lehet megnézni.


Tanuljunk belőle, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazt a hibát!

Mert így nem jutunk előre soha!

Most is azon aggódhatunk, hogy a 2007 tavaszi népszavazáskor sem lesznek képesek belátni, hogy az IGEN-nel egy egész nemzetre- benne a saját felemelkedésükre is szavazhatnak!!!

BMI

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lehet a hóhért és áldozato
  2007-07-13 13:47:39, péntek
 
  NEMN LEHET A HÓHÉRT ÉS AZ ÁLDOZATOT AGYARÁNT TISZTELNI!!!



A múltat először is ismerni kell és okulni belőle. 1956 vonatkozásában erre mindmáig nincs lehetőségünk (valószínűleg túl sok szenny kavarog körülötte, amiben sokan érintettek). Nem lehet hóhért és áldozatot egyaránt tisztelni. Ez megmagyarázhatatlan.


Az alábbi jegyzőkönyvi kivonatok tanúsága szerint, 50 éve HAZUDJÁK az MSZMP, majd jugotódja az MSZP és hozzájuk csatlakozott SZDSZ politikusai, hogy a HATALMAT MAGYARORSZÁG ÉS A BENNE ÉLŐ NÉP ÉRDEKÉBEN AKARJÁK "MINDEN ÁRON" MEGTARTANI!!!


egyzőkönyvek 1989

,,Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, HORN Gyula és társai szerint, MSzMp (ma MSzP) KB ülések jegyzőkönyveinek tükrében. Mit mondanak ma az MSzP vezetők, akik 89-ben tudták milyen állapotban van az ország.
/MSzP KB 1989. évi jegyzőkönyvei I.köt./Bp. Orsz. Levéltár, 1993/

JKV. MSzMP KB ülés
1989.febr.10.11.
A GAZDASÁGI ÉLETBEN, GAZDASÁGI TERÜLETEN MA - lehet, hogy vulgáris amit mondok - HADIÁLLAPOTOK VANNAK. /65.old. HORN GYULA/
...Ma Magyarországon 532 ezer főnek 4000 Ft. alatt van az alapbére, fizetése. Ez önmagában sokat elárul, és akkor én most nem a nyugdíjasokról beszéltem. /135.o. Nagy Sándor/
Valójában több év óta egy olyan feladványnak a megoldásán dolgozik a párt és kormányzati vezetés, amelyben itt-ott vannak pillanatok, amikor mi is már a MEGOLDÁS VAGY REJTVÉNY MEGOLDHATATLANSÁGÁN gondolkodunk.
Nevezetesen: ADÓSÁGÁLLOMÁNYUNK MÉRTÉKE OLYAN MAGAS, mozgástere a gazdaságnak olyan szűk ... /163.o. Németh Miklós/
...Azért élezem ki így ezt a kérdést, mert úgy érzem, hogy lehetőségeink kimerülőben vannak arra, hogy a VÁLSÁGOS HELYZETBEN úrrá legyünk, és itt nem kevesebbről van szó, mint a hatalom megszerzéséről /megőrzéséről/ vagy elvesztéséről. Ha nem sikerülne a hatalmat megőrizni, nagyon kérdéses, hogy a történelem ad-e egy további lehetőséget egy olyan mozgalomnak, amelyik hetven év alatt háromszor vesztette el a hatalmat. /86.old.Vajda Gy/
...Egyébként a szocialista internacionálé a demokratikus szocializmus programját még nem valósította meg, pedig felfogásunk szerint előbbre járnak nálunk bizonyos kérdésekben...
...ha a hogyant nem fejtjük ki bővebben, akkor nagyon hamar megkapjuk azt a felvetést, hogy 40 ÉV ÁLLT RENDELKEZÉSRE, hogy mindazt, ami ebben a programban megvalósult, azt megcsináljátok. MEGVOLT A LEHETŐSÉG, MIÉRT NEM ÉLTÜNK VELE? /515.o. Gyuricza László/

1989.márc.7.
...Csak gondoljunk arra, hogy 1989-ben magyar-szovjet gazdasági kapcsolatokban 13 %-kal csökken a forgalom, és ez milyen problémákat okoz vállalatainknak? Az elkövetkező időszakban ez még súlyosbodik és nem javul... de itt van az ÓRIÁSI ADÓSSÁGÁLLOMÁNY, aminek KAMATATERHE 1,2 milliárd dollár...
A számaink arra utalnak, hogy a reálbéreket ... az elkövetkező 1-2 évben még csökkenteni kell és nem kizárt, hogy 2-3 %-kal ... /521,522 old. Hoós J/

1989. febr. 20-21
... a mezőgazdasági jövedelmezősége romlott, a mezőgazdasági nagyüzemek egyre szélesebb körében az egyszerű újratermelés pénzügyi feltételei is hiányoznak, az eszközállomány elhasználódottsági foka növekszik /282 old. Iványi Pál/
Fokozatosan megkezdődött a nagyüzemekben egyes termelési ágazatok, főleg az állattenyésztés felszámolása. Ezért, ha nem lesz gyökeres változás, ÉLELMISZERHIÁNNYAL KELL SZÁMOLNUNK AZ ORSZÁGBAN... /294.o. Rimóczi Sné/
Ma 1300 nagyüzemből ötszáz máról holnapra tengődik... Nagyon sok helyen megindult a vagyon felélése. Riasztó jelzések ezek /317 o.Révészné Kéri A/

1989.máj.8.
A külső tényezők, amelyek jelenleg vasmarokkal szorítják a gazdaságot, nem fognak enyhülni, ... lehet hogy még fokozódni fog. Nem látom ma azokat a konkrét lehetőségeket a gazdaságban, amelyeknek alapján azt gondolhatnánk, hogy jövő júliusban valamivel is jobb lenne a helyzet... /806. Tétényi Pál/
Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy EBBEN AZ ORSZÁGBAN VÁLSÁG VAN, ezt az előző központi bizottsági ülésre beterjesztett jelentés is megállapította. Ez a válság jelent van a társadalom felépítményi szférájában is, és jelen van a gazdaságban is /826.old. Guricza László/
..azt hogy az AGRÁRÁGAZAT NAGYON NEHÉZ HELYZETBEN VAN, VÉSZHELYZETBEN VAN, mi magunk is elismerjük.../931.old. Iványi Pál/
...Ha valamit én kiviszek egy dollárért, azért kapok 63 forintot. Ha ugyanezt a terméket kiviszem a Szovjetúnióba, kapok érte körülbelül 18 forintot /949 old. Nagy Gábor/
...Már nem csupán a paraszti jövedelmek vannak veszélyben, hanem a belföldi ellátás és a népgazdaság szempontjából elengedhetetlen agrárexport is /952.o. Nagy Tamás/

...A VÁLSÁG, a politikai és GAZDASÁGUI VÁLSÁG, bizonyos vonatkozásban pártválság nem egy év terméke... levezetése, nem egy év alatt, hanem évek alatt fog lebonyolódni... Sodródunk-e? Igen. Részben objektív okok miatt, részben szubjektív okok miatt... SAJÁT ÜGYETLENSÉGÜNK, TEHETETLENSÉGÜNK, mert nem tanultunk meg válságot kezelni /1026 old. Grósz Károly/

1989. 02. 10-11
Én szerintem nincs és nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban akik akkor fegyvert fogtak, mert AKIK FEGYVERT FOGTAK NOVEMBERBEN, és NOVEMBERBEN FELLÉPTEK, AZOK AZ ELLENFORRADALOMMAL SZEMBEN léptek fel. És ez a lényeg. És ezért kapták a kitüntetést, vagy az elismerést, és így tovább /62. old. HORN Gyula/
A sajtóról néhány mondatban... a tegnapi szektások itt is felemelték a kezüket és reformszerkesztőkké váltak. Én azt hiszem...hogy befolyás legyen, hogy megnyerjük a húsz legjobb újságírót, akin keresztül lehet befolyást nyerni, megteremthető.../102.old. Aczél György/

1989. márc. 29.
Hangos társadalmi csoportok elégedetlenek a tömegtájékoztatás működésével... Egy meglehetősen BELTERJES SZAKMÁBAN, egy kis országban, ahol NAGYON ERŐS ÖSSZEFONÓDÉSOK IS LÁTHATÓK, bizonyos egzisztenciális késztetések miatt is többen többféle meggyőződést is szolgálnak egyszerre /599.old. Barabas János/

Sajtópolitikájában az MSzMp abból indul ki, hogy partneri viszony áll fenn... Befolyását az állami irányításban és a szerkesztőségekben dolgozó kommunisták révén kívánja érvényesíteni. A Népszabadságnak, az MSzMP központi lapjaként, a párt politikáját, céljait, értékrendjét képviselő, vitakész és meggyőzni képes politikai-mozgalmi tömeglappá kell válnia...
A párt területi befolyását meghatározó módon erősíthetik megyei lapjai. Ezek a lapok összességükben a Népszabadságnál nagyobb példányszámban jelennek meg, jelentős tömegbefolyást biztosítanak az MSzMP-nek. /680,682,683, old/


1989. máj.8.
...a kormány nem tud kormányozni, anélkül, hogy az állami Rádió és Televízió ne képviselje a kormány törekvését és az álláspontját /798.old.Devcsics.../
...Nagyfokú felháborodást vált ki a párttagság, de nemcsak a párttagság körében egyes vezetők korrupciós dolga, visszaélése../990.old. Tóthné/
Nagy hibánk volt, hogy a történelmi múltat, a magyar sorsot, a szomszédos országokban élő nemzetiségek kérdését nem vállaltuk föl.../1004.Vajda György/


Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, az MSZMP KB 1989. évi jegyzőkönyvei 2. kötete alapján /Orsz. Levéltár 1993./, akkor még kommunista vezetők nyilatkozatai szerint:

MSZMP KB 1989. jun. 23-24-i ülés:
,,Ami a gazdaságot illeti, mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország ma gazdasági értelemben szuverenitása nagyobbik részével már nem rendelkezik. A világ számos, SULYOSAN ELADÓSODOTT ORSZÁGÁHOZ HASONLÓAN, A GAZDASÁGI LÉT VAGY ÖSSZEOMLÁS NAPI DELMMÁJÁVAL KÜZD. Ebben a helyzetben nem csupán az politikai kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a fizetésképtelenséget.../1101 GRÓSZ KÁROLY/
A sajtóval, televízióval, rádióval kapcsolatban... mindnyájunk számára teljesen nyilvánvaló, hogy akié a tömegkommunikáció, azé a hatalom, legalábbis a hatalom gyakorlásának fantasztikus hatása... /1140 SZILÁGY Tibor/
Én azzal értek egyet, hogy a GAZDASÁGPOLITIKA AMIT FOLYTATUNK, GYÖKERESEN HIBÁS VOLT, ELVETÉLT és nekünk újat kell kialakítani... /1171 HORN GYULA/
...Úgy hiszem, hogy az elnökség létrehozása is egy okos gondolat... Nagy Sándor elvtárs bevonását ugyanilyen okból nem javasolnám, mert szakszervezeti tevékenységnél ma sok kritika támadja, hogy ELKÖTELEZETT, A PÁRT DÖNTÉSEI MELLETT, és akkor HOGYAN KÉPVISELI AZ EMBEREK ÉRDEKEIT... /1209. VAJDA GYÖRGY/

szept.1.:
...Teljes bátorsággal verhetjük-e vissza a párt vagyoni dolgaival összefüggő vádakat... nem a párt tagságának a pénzéről van csupán szó, ha arról lenne szó, nem lenne gondunk, azzal sem, HOGY HOGYAN ÉS HOVÁ DUGDOSSUK... /1488. RAJKI Sné/
...használja ki a Közp. Bizottság, és nyilván az ezzel foglalkozó szervezete mindazt a törvényes lehetőséget, amellyel bizonyos fokú védettséget biztosít a nem tulajdonában lévő ingatlanjainak. Ugye a védettség az úgy alakul ki, hogy beviszem egy kft-be, a kft elmegy egy másik vegyes vállalkozásba, ne adj isten még külföldi tőke is érdekelt benne, és VÉGÜL EL LEHET TÜNTETNI ... /1495. IVÁNYI P/
...a devizatartalékok "lesujtóan" alacsony színvonalon vannak. Ezek tulajdonképpen azon a határon mozognak, ami már BIZTONSÁGUNKAT VESZÉLYEZTETI, SULYOSAN VESZÉLYEZTETI ... Úgy gondolom, hogy rendkívül mértékben megnövelheti problémáinkat, ha FIZETÉSKÉPTELENSÉGET KELL BEJELENTENI KÜLFÖLDÖN... /1584 MEDGYESSY PÉTER/
...De azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy 1971 ÓTA MEGVÁSÁROLTUK A LÁTSZÓLAGOS POLITIKAI NYUGALMAT ÉS AZ ÉLETSZÍNVONALAT, méghozzá KÜLFÖLDI FORRÁSOKBÓL VÁSÁROLTUK MEG, és ENNEK ÁRÁT FIZETJÜK MOST, és FIZETJÜK MEG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN /1616 HORN GYULA/

szept.12-13:
Nem tehetem meg, hogy nem beszélek a sajtóról, a nyilvánosságról...
,,visszaütnek a korábban elkövetett hibák, a SZAKMAILAG ALKALMATLAN ÁLTALUNK ODA - mármint a Rádióhoz és Televízióhoz - ERŐLTETETT KÁDEREK most ellenünk forduló túllicitálással igyekeznek múltjukat feledtetni."
Kérem szépen, ezek az emberek valóban hosszú időn, éveken, évtizedeken keresztül itt élték életüket ebben a házban töltötték el reggeltől estig: keresték és találták meg a patrónusukat... /1634. BERECZKY GYULA/
,,Oldódjanak a baráti-szövetségesi viszonyt terhelő konfliktusok". Mit értünk ezen a szövetségi viszonyon? Ugye divat volt a NEMZETI ÉRDEKET ALÁRENDELNI AZ INTERNACIONALISTA ÉRDEKNEK. Ki fogalmazta, határozta meg az internacionalista érdekeket? Most már tudjuk, hogy J.V. Sztálin... /1649 KÓTAI GÉZA/
...a szocializmus vívmányőrzése vagy szocialista értékek követése, és ez a gazdasági és pénzügyi stabilizáció az én személyes véleményem szerint egymással ellentmondásban van... Amikor rendbe kellett tenni az országok szénáját, stabilizálni kellett, én nem emlékszem egyetlen szocialistára... /1652 NYERS REZSŐ/

Az adósságszolgálati kötelezettség 1990-ben még viszonylag mérsékelt, azután növekszik. A TÖRLESZTÉS 1990-ben 2,0 milliárd, 1991-92-ben már 2,3 ill. 2,8 milliárd dollár lesz, a KAMATFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÜNK ÉVENTE így 3,3-4,3 milliárd dollár, három év alatt összesen 11 milliárd dollár...a KGST tagországok gazdasági nehézségei fokozódnak... Mindezek következtében nehezül innen a korszerű technika, de az energia- és nyersanyagbeszerzés is, és nem tartható fenn exportunk mai szintje és összetétele sem.
/1756. 10. sz. Függelék/

Szept. 25.:
Szeretnék valamit mondani a NÉMET MENEKÜLTEK ügyével kapcsolatban... Ez is KOLLEKTÍV DÖNTÉS volt...NDK-ba a külügyminiszterünk ment, NSZK-ba Németh elvtárs ment. De hangsúlyozom, ezt is az ELNÖKSÉG EGYÜTTES ÁLLÁSFOGLALÁSA ALAPJÁN... /1787 NYERS REZSŐ/
A kormány mindkét német állam vezetéséhez egyszerre kezdeményezett tárgyalásokat.../1788 NÉMETH MIKLÓS/
...Azon is gondolkodtam, hogy például hogyan lehetne a sajtót, a tömegkommunikációt kézben tartani. Megfelelő főszerkesztőkkel, rádió, tv vezetőkkel, és ezek lennének az elsődleges felelősök azért, hogy a kezükben lévő - ma már nem kézzel vezérelt - eszközök jól működjenek. /1797 JUDIK ISTVÁN/
MSZMP eddigi pozíciói a párt vagyonának dolgában nem tarthatók, és nem védhetők a nyilvánosság előtt...
1970 óta tehát a tételesen felsorolt adatokból kiderül, hogy a párt beruházásainak 4 %-át csinálta saját forrásból, a többi állami pénzből, állami beruházásban épült...maximum az ingatlan vagyon 5 %-a amire a meglévő és itt elénk tárt adatok alapján igazolható, hogy az MSZMP-é /1808 NAGY IMRE/

Magyarországot a BÜROKRATIKUS ÉS ÁLLAMSZOCIALIZMUS VÁLSÁGBA JUTTATTA... Legfőbb célunk a demokratikus szocializmus.../1832. 3.sz. Függelék/



A múltat először is ismerni kell és okulni belőle. 1956 vonatkozásában erre mindmáig nincs lehetőségünk (valószínűleg túl sok szenny kavarog körülötte, amiben sokan érintettek). Nem lehet hóhért és áldozatot egyaránt tisztelni. Ez megmagyarázhatatlan.
Jegyzőkönyvek 1989

,,Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, HORN Gyula és társai szerint, MSzMp (ma MSzP) KB ülések jegyzőkönyveinek tükrében. Mit mondanak ma az MSzP vezetők, akik 89-ben tudták milyen állapotban van az ország.
/MSzP KB 1989. évi jegyzőkönyvei I.köt./Bp. Orsz. Levéltár, 1993/

JKV. MSzMP KB ülés
1989.febr.10.11.
A GAZDASÁGI ÉLETBEN, GAZDASÁGI TERÜLETEN MA - lehet, hogy vulgáris amit mondok - HADIÁLLAPOTOK VANNAK. /65.old. HORN GYULA/
...Ma Magyarországon 532 ezer főnek 4000 Ft. alatt van az alapbére, fizetése. Ez önmagában sokat elárul, és akkor én most nem a nyugdíjasokról beszéltem. /135.o. Nagy Sándor/
Valójában több év óta egy olyan feladványnak a megoldásán dolgozik a párt és kormányzati vezetés, amelyben itt-ott vannak pillanatok, amikor mi is már a MEGOLDÁS VAGY REJTVÉNY MEGOLDHATATLANSÁGÁN gondolkodunk.
Nevezetesen: ADÓSÁGÁLLOMÁNYUNK MÉRTÉKE OLYAN MAGAS, mozgástere a gazdaságnak olyan szűk ... /163.o. Németh Miklós/
...Azért élezem ki így ezt a kérdést, mert úgy érzem, hogy lehetőségeink kimerülőben vannak arra, hogy a VÁLSÁGOS HELYZETBEN úrrá legyünk, és itt nem kevesebbről van szó, mint a hatalom megszerzéséről /megőrzéséről/ vagy elvesztéséről. Ha nem sikerülne a hatalmat megőrizni, nagyon kérdéses, hogy a történelem ad-e egy további lehetőséget egy olyan mozgalomnak, amelyik hetven év alatt háromszor vesztette el a hatalmat. /86.old.Vajda Gy/
...Egyébként a szocialista internacionálé a demokratikus szocializmus programját még nem valósította meg, pedig felfogásunk szerint előbbre járnak nálunk bizonyos kérdésekben...
...ha a hogyant nem fejtjük ki bővebben, akkor nagyon hamar megkapjuk azt a felvetést, hogy 40 ÉV ÁLLT RENDELKEZÉSRE, hogy mindazt, ami ebben a programban megvalósult, azt megcsináljátok. MEGVOLT A LEHETŐSÉG, MIÉRT NEM ÉLTÜNK VELE? /515.o. Gyuricza László/

1989.márc.7.
...Csak gondoljunk arra, hogy 1989-ben magyar-szovjet gazdasági kapcsolatokban 13 %-kal csökken a forgalom, és ez milyen problémákat okoz vállalatainknak? Az elkövetkező időszakban ez még súlyosbodik és nem javul... de itt van az ÓRIÁSI ADÓSSÁGÁLLOMÁNY, aminek KAMATATERHE 1,2 milliárd dollár...
A számaink arra utalnak, hogy a reálbéreket ... az elkövetkező 1-2 évben még csökkenteni kell és nem kizárt, hogy 2-3 %-kal ... /521,522 old. Hoós J/

1989. febr. 20-21
... a mezőgazdasági jövedelmezősége romlott, a mezőgazdasági nagyüzemek egyre szélesebb körében az egyszerű újratermelés pénzügyi feltételei is hiányoznak, az eszközállomány elhasználódottsági foka növekszik /282 old. Iványi Pál/
Fokozatosan megkezdődött a nagyüzemekben egyes termelési ágazatok, főleg az állattenyésztés felszámolása. Ezért, ha nem lesz gyökeres változás, ÉLELMISZERHIÁNNYAL KELL SZÁMOLNUNK AZ ORSZÁGBAN... /294.o. Rimóczi Sné/
Ma 1300 nagyüzemből ötszáz máról holnapra tengődik... Nagyon sok helyen megindult a vagyon felélése. Riasztó jelzések ezek /317 o.Révészné Kéri A/

1989.máj.8.
A külső tényezők, amelyek jelenleg vasmarokkal szorítják a gazdaságot, nem fognak enyhülni, ... lehet hogy még fokozódni fog. Nem látom ma azokat a konkrét lehetőségeket a gazdaságban, amelyeknek alapján azt gondolhatnánk, hogy jövő júliusban valamivel is jobb lenne a helyzet... /806. Tétényi Pál/
Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy EBBEN AZ ORSZÁGBAN VÁLSÁG VAN, ezt az előző központi bizottsági ülésre beterjesztett jelentés is megállapította. Ez a válság jelent van a társadalom felépítményi szférájában is, és jelen van a gazdaságban is /826.old. Guricza László/
..azt hogy az AGRÁRÁGAZAT NAGYON NEHÉZ HELYZETBEN VAN, VÉSZHELYZETBEN VAN, mi magunk is elismerjük.../931.old. Iványi Pál/
...Ha valamit én kiviszek egy dollárért, azért kapok 63 forintot. Ha ugyanezt a terméket kiviszem a Szovjetúnióba, kapok érte körülbelül 18 forintot /949 old. Nagy Gábor/
...Már nem csupán a paraszti jövedelmek vannak veszélyben, hanem a belföldi ellátás és a népgazdaság szempontjából elengedhetetlen agrárexport is /952.o. Nagy Tamás/

...A VÁLSÁG, a politikai és GAZDASÁGUI VÁLSÁG, bizonyos vonatkozásban pártválság nem egy év terméke... levezetése, nem egy év alatt, hanem évek alatt fog lebonyolódni... Sodródunk-e? Igen. Részben objektív okok miatt, részben szubjektív okok miatt... SAJÁT ÜGYETLENSÉGÜNK, TEHETETLENSÉGÜNK, mert nem tanultunk meg válságot kezelni /1026 old. Grósz Károly/

1989. 02. 10-11
Én szerintem nincs és nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban akik akkor fegyvert fogtak, mert AKIK FEGYVERT FOGTAK NOVEMBERBEN, és NOVEMBERBEN FELLÉPTEK, AZOK AZ ELLENFORRADALOMMAL SZEMBEN léptek fel. És ez a lényeg. És ezért kapták a kitüntetést, vagy az elismerést, és így tovább /62. old. HORN Gyula/
A sajtóról néhány mondatban... a tegnapi szektások itt is felemelték a kezüket és reformszerkesztőkké váltak. Én azt hiszem...hogy befolyás legyen, hogy megnyerjük a húsz legjobb újságírót, akin keresztül lehet befolyást nyerni, megteremthető.../102.old. Aczél György/

1989. márc. 29.
Hangos társadalmi csoportok elégedetlenek a tömegtájékoztatás működésével... Egy meglehetősen BELTERJES SZAKMÁBAN, egy kis országban, ahol NAGYON ERŐS ÖSSZEFONÓDÉSOK IS LÁTHATÓK, bizonyos egzisztenciális késztetések miatt is többen többféle meggyőződést is szolgálnak egyszerre /599.old. Barabas János/

Sajtópolitikájában az MSzMp abból indul ki, hogy partneri viszony áll fenn... Befolyását az állami irányításban és a szerkesztőségekben dolgozó kommunisták révén kívánja érvényesíteni. A Népszabadságnak, az MSzMP központi lapjaként, a párt politikáját, céljait, értékrendjét képviselő, vitakész és meggyőzni képes politikai-mozgalmi tömeglappá kell válnia...
A párt területi befolyását meghatározó módon erősíthetik megyei lapjai. Ezek a lapok összességükben a Népszabadságnál nagyobb példányszámban jelennek meg, jelentős tömegbefolyást biztosítanak az MSzMP-nek. /680,682,683, old/


1989. máj.8.
...a kormány nem tud kormányozni, anélkül, hogy az állami Rádió és Televízió ne képviselje a kormány törekvését és az álláspontját /798.old.Devcsics.../
...Nagyfokú felháborodást vált ki a párttagság, de nemcsak a párttagság körében egyes vezetők korrupciós dolga, visszaélése../990.old. Tóthné/
Nagy hibánk volt, hogy a történelmi múltat, a magyar sorsot, a szomszédos országokban élő nemzetiségek kérdését nem vállaltuk föl.../1004.Vajda György/


Milyen az ország helyzete 1989-ben, a demokratikus választások előtt, az MSZMP KB 1989. évi jegyzőkönyvei 2. kötete alapján /Orsz. Levéltár 1993./, akkor még kommunista vezetők nyilatkozatai szerint:

MSZMP KB 1989. jun. 23-24-i ülés:
,,Ami a gazdaságot illeti, mindnyájan tudjuk, hogy Magyarország ma gazdasági értelemben szuverenitása nagyobbik részével már nem rendelkezik. A világ számos, SULYOSAN ELADÓSODOTT ORSZÁGÁHOZ HASONLÓAN, A GAZDASÁGI LÉT VAGY ÖSSZEOMLÁS NAPI DILEMMÁJÁVAL KÜZD. Ebben a helyzetben nem csupán az politikai kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni a fizetésképtelenséget.../1101 GRÓSZ KÁROLY/
A sajtóval, televízióval, rádióval kapcsolatban... mindnyájunk számára teljesen nyilvánvaló, hogy akié a tömegkommunikáció, azé a hatalom, legalábbis a hatalom gyakorlásának fantasztikus hatása... /1140 SZILÁGY Tibor/
Én azzal értek egyet, hogy a GAZDASÁGPOLITIKA AMIT FOLYTATUNK, GYÖKERESEN HIBÁS VOLT, ELVETÉLT és nekünk újat kell kialakítani... /1171 HORN GYULA/
...Úgy hiszem, hogy az elnökség létrehozása is egy okos gondolat... Nagy Sándor elvtárs bevonását ugyanilyen okból nem javasolnám, mert szakszervezeti tevékenységnél ma sok kritika támadja, hogy ELKÖTELEZETT, A PÁRT DÖNTÉSEI MELLETT, és akkor HOGYAN KÉPVISELI AZ EMBEREK ÉRDEKEIT... /1209. VAJDA GYÖRGY/

szept.1.:
...Teljes bátorsággal verhetjük-e vissza a párt vagyoni dolgaival összefüggő vádakat... nem a párt tagságának a pénzéről van csupán szó, ha arról lenne szó, nem lenne gondunk, azzal sem, HOGY HOGYAN ÉS HOVÁ DUGDOSSUK... /1488. RAJKI Sné/
...használja ki a Közp. Bizottság, és nyilván az ezzel foglalkozó szervezete mindazt a törvényes lehetőséget, amellyel bizonyos fokú védettséget biztosít a nem tulajdonában lévő ingatlanjainak. Ugye a védettség az úgy alakul ki, hogy beviszem egy kft-be, a kft elmegy egy másik vegyes vállalkozásba, ne adj isten még külföldi tőke is érdekelt benne, és VÉGÜL EL LEHET TÜNTETNI ... /1495. IVÁNYI P/
...a devizatartalékok "lesujtóan" alacsony színvonalon vannak. Ezek tulajdonképpen azon a határon mozognak, ami már BIZTONSÁGUNKAT VESZÉLYEZTETI, SULYOSAN VESZÉLYEZTETI ... Úgy gondolom, hogy rendkívül mértékben megnövelheti problémáinkat, ha FIZETÉSKÉPTELENSÉGET KELL BEJELENTENI KÜLFÖLDÖN... /1584 MEDGYESSY PÉTER/
...De azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy 1971 ÓTA MEGVÁSÁROLTUK A LÁTSZÓLAGOS POLITIKAI NYUGALMAT ÉS AZ ÉLETSZÍNVONALAT, méghozzá KÜLFÖLDI FORRÁSOKBÓL VÁSÁROLTUK MEG, és ENNEK ÁRÁT FIZETJÜK MOST, és FIZETJÜK MEG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN /1616 HORN GYULA/

szept.12-13:
Nem tehetem meg, hogy nem beszélek a sajtóról, a nyilvánosságról...
,,visszaütnek a korábban elkövetett hibák, a SZAKMAILAG ALKALMATLAN ÁLTALUNK ODA - mármint a Rádióhoz és Televízióhoz - ERŐLTETETT KÁDEREK most ellenünk forduló túllicitálással igyekeznek múltjukat feledtetni."
Kérem szépen, ezek az emberek valóban hosszú időn, éveken, évtizedeken keresztül itt élték életüket ebben a házban töltötték el reggeltől estig: keresték és találták meg a patrónusukat... /1634. BERECZKY GYULA/
,,Oldódjanak a baráti-szövetségesi viszonyt terhelő konfliktusok". Mit értünk ezen a szövetségi viszonyon? Ugye divat volt a NEMZETI ÉRDEKET ALÁRENDELNI AZ INTERNACIONALISTA ÉRDEKNEK. Ki fogalmazta, határozta meg az internacionalista érdekeket? Most már tudjuk, hogy J.V. Sztálin... /1649 KÓTAI GÉZA/
...a szocializmus vívmányőrzése vagy szocialista értékek követése, és ez a gazdasági és pénzügyi stabilizáció az én személyes véleményem szerint egymással ellentmondásban van... Amikor rendbe kellett tenni az országok szénáját, stabilizálni kellett, én nem emlékszem egyetlen szocialistára... /1652 NYERS REZSŐ/

Az adósságszolgálati kötelezettség 1990-ben még viszonylag mérsékelt, azután növekszik. A TÖRLESZTÉS 1990-ben 2,0 milliárd, 1991-92-ben már 2,3 ill. 2,8 milliárd dollár lesz, a KAMATFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÜNK ÉVENTE így 3,3-4,3 milliárd dollár, három év alatt összesen 11 milliárd dollár...a KGST tagországok gazdasági nehézségei fokozódnak... Mindezek következtében nehezül innen a korszerű technika, de az energia- és nyersanyagbeszerzés is, és nem tartható fenn exportunk mai szintje és összetétele sem.
/1756. 10. sz. Függelék/

Szept. 25.:
Szeretnék valamit mondani a NÉMET MENEKÜLTEK ügyével kapcsolatban... Ez is KOLLEKTÍV DÖNTÉS volt...NDK-ba a külügyminiszterünk ment, NSZK-ba Németh elvtárs ment. De hangsúlyozom, ezt is az ELNÖKSÉG EGYÜTTES ÁLLÁSFOGLALÁSA ALAPJÁN... /1787 NYERS REZSŐ/
A kormány mindkét német állam vezetéséhez egyszerre kezdeményezett tárgyalásokat.../1788 NÉMETH MIKLÓS/
...Azon is gondolkodtam, hogy például hogyan lehetne a sajtót, a tömegkommunikációt kézben tartani. Megfelelő főszerkesztőkkel, rádió, tv vezetőkkel, és ezek lennének az elsődleges felelősök azért, hogy a kezükben lévő - ma már nem kézzel vezérelt - eszközök jól működjenek. /1797 JUDIK ISTVÁN/
MSZMP eddigi pozíciói a párt vagyonának dolgában nem tarthatók, és nem védhetők a nyilvánosság előtt...
1970 óta tehát a tételesen felsorolt adatokból kiderül, hogy a párt beruházásainak 4 %-át csinálta saját forrásból, a többi állami pénzből, állami beruházásban épült...maximum az ingatlan vagyon 5 %-a amire a meglévő és itt elénk tárt adatok alapján igazolható, hogy az MSZMP-é /1808 NAGY IMRE/

Magyarországot a BÜROKRATIKUS ÉS ÁLLAMSZOCIALIZMUS VÁLSÁGBA JUTTATTA... Legfőbb célunk a demokratikus szocializmus.../1832. 3.sz. Függelék/
/A másolatot készítette: BMI Bp.2006.március 11-én./
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2006-10-23 titkosított anyag..
  2007-07-13 13:36:12, péntek
 
  "A titkosított anyag egy része....
***************
1
16:14:52
...... .....a többi vízágyúval igyekezzen már, mer itt állóháború alakult ki és már régen
szétzavartuk "oket, de tovább menni meg nem tudok
Vonalon vagyunk
Hungária 300-as az Astoriához ne engedjétek ezt a tüntet"o csoportot, akadályozzátok meg,
megy a többi kötelék is.
Hungária 600-as vagyok, pont abba az irányba mennek.
Gyorsítsátok meg, számoljátok fel a tüntet"o tömeg nem mehet oda az Astoriához, nem
zavarhatja meg a Fidesz nagygy"ulését. Ott a 300-as besegít, körbezárni "oket, teljesen
fölszámolni, ha kell az összeeset el"oállítani.
Hungária 704-es, 704-es 705-ös, 705-ös a 630-nak
Álljunk meg.
16:19:00
Hungária 300-as, sikerült megakadályozni a tömegnek az Astoria felé történ"o mozgását?
........., direkt arra utaznak.
Ha mögéjük már nem tudunk kerülni akkor már mi is ott vagyunk az Astorián.
Teljes kör"uen akadályozzátok meg, hogy oda menjenek, körbezárni "oket és felszámolni.
16:20:57
Hungária 705-ös hívja a Hungária 600-ast vagy a Hungária 300-ast, jelentkezzen már valaki.
Itt a 600-as.
Az az utasítás, hogy ez a tüntet"o tömeg nem mehet oda az Astoriához. A 300-as
mindenféleképpen akadályozza meg az odajutásukat, ott volt a Deák térnél remélem tovább
nem ment a tömeg, tömeg. Kérek arra visszajelzést, hogy hol van.
A tömeg tul ment a Deák téren és az Astoria felé tudjuk innen a keresztez"odést"ol terelni.
Ne tereljétek az Astoria felé, menjen ...... ..........
16:22:58
Hungária 200-as vagyok 705-öst kérem.
Itt a 200-asnak a 705-ös.
Rabos kocsit kérek a Markó utca keresztez"odéshez, Markó utca a nyugati felüljáró melletti
résznél túszunk van.
2
Mitek van, ismételd meg, nem értem.
A Bajcsi-Zsilinszky úton a Markó utcai keresztez"odénél a felüljáró sarkánál el"oállított
személyünk van, kérek rabosító kocsit.
BRFK oda
Hungária 705-ös, 705-ös itt a 600-as.
A 705-ös
A 600-as a Bajcsy és az Andrási út keresztez"odésében 3 vízágyúval áll, mert amennyiben
megindulunk úgy a teljes tömeget a Fidesz rendezvényére toljuk rá. Nem tudok továbbmenni
egyel"ore, mert akkor a rendezvényt megzavarom.
Álljatok ott, jelenleg a tömegoszlató kötelék, már 2 század felsorakozik a Dohány utca
magasságában, és zárja azt a területet, mihelyt megkapom a jelzést akkor körbezárjátok "oket.
Oldalról megindulnak, és teljesen körbefogjátok és teljesen felszámoljátok. Nem mehetnek rá
a Fidesz Nagy rendezvényére. Ha van még plusz er"od akkor még így beküldheted körbe, úgy,
hogy a Dohány utcából.
16:24:54
Hungária 705-ös a 100-as kér.
705-a 100-asnak.
A 100-as konkrét információkkal rendelkezik arra, b"unügyi munkások megnézték, hogy a
Deák tért"ol az Astoriáig teljesen be van állva a civilekkel az út. Azt javaslom, hogy
biztosítsuk a rendezvényt, és ne zavarjuk meg az engedélyezett demonstrációt.
Kérdezem még egyszer, hogy hol van a tömegnek a vége? Tehát teljesen összeért az
Astoriánál lév"o tüntet"okkel ez a vonuló tömeg?
Hungária 100-as vagyok. A tömeg eleje az Astoriánál van, összeért a Fidesz rendezvénnyel. A
vége pedig a Deák térnél van a metró kijáratoknál. Tehát ez az egész massza összeért,
b"unügyi munkások jelentették, ezt nem lehet tovább nyomni, javaslom a rendezvényt, ami
engedélyezett annak a biztosítását ezzel a területzárással.
Nyugtáztam ezt. Kérem meger"osíteni a Hungária 300-as részér"ol is a 100-as jelentését, kérek
helyzet jelentést, mert 2 század útban van a Dohány utcán keresztül.
Itt a Hungária 300, én már ezt akkor mondtam amikor kiértünk a Deák térre, hogy a tömeg
eleje már összeér az Astóriával. Direkt azért szaladtak erre, hogy a nagygy"ulésre
mehessenek. A deáktérnél megálltunk, most itt vagyunk a Paulai Ede utcába. Nem tudunk
bemenni az Astoriára...... .........
210-es a 210-nek
3
Nyugtáztam a jelentéseteket, álljon meg akkor a tömegoszlatás ne zavarjuk meg a Fidesz
nagygy"ulését.
2006. október 23. Bev. Pk. 1. 16.30-17.00
16:34:27
Hungária 600-as, 600-as a 705-ös hív jelentkezz vétel
Jelentkezik a 600-as a 705-ös nek
Rendez"o 1-es megbeszélte a FIDESZ szervez"oivel, hogy addig meg állunk, míg tart a Nagy
gy"ulés ö 18 órakor befejezik és 18 órakor elhagyják békésen a területet akik ott maradnak
azokkal szemben újra megfog indulni a felszámolás tehát addig rendezzétek a kötelékeket
szervezzétek meg hogy amennyiben a nagy gy"ulés befejez"odött utasítást kaptok akkor
tudjátok folytatni a felszámolás rendjét
......tam
2006. október 23. Bev. Pk. 1. 17.30-18.00
17:43:53
100-as a 705-ösnek
Jelentkezik a 705-ös a 100-asnak, jelentkezik
Kérésem, hogy jönnek az IFA-k, akkor itt a Bajcsin jöjjenek a Deák téren vagyunk, a
vízágyúk között el"ore engedjük "oket, és akkor tudnak ütközni a, tehát hogy elállják az útját
ennek a tanknak.
Nyugtáztam, Intézkedem
Ezekkel a tankokkal 101-es vagyok, ezekkel a tankokkal barikádokat állítottak, most
keresztbe álltak mind a kett"ovel az úton.
Hungária-100-as 3 teherautó van útba feléd, gépkocsivezet"ok meg a Szolnoki megyei század
meger"osítésként.
100-as nyugtáztam
A vízágyú megindult, a harckocsi megindult a vízágyúk felé, kérném hogy a mögöttem lév"o
gépkocsik tolassanak el, hogy mi is el tudjunk tolatni, mert ha a csövével nekünk jön, akkor
meghalunk
Gyertek vissza"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Komment Csapó Endrének
  2007-07-13 12:25:20, péntek
 
  Kedves Csapó Endre!
Őn a Trianonról szóló írásában hivatkozik Duray Miklós alábbi kijelentésére:


"Trianon után bizonyíthatóan ketté vált a nemzet, mégpedig úgy, ahogyan
az megterveztetett: maradék magyarokra és elcsatoltakra. Úgy, mint a
hóviharban, a menedékházban melegedőkre és a kint szorultakra."
- Ígyjellemezte a kialakult helyzet máig ható tanulságait Duray Miklós.


Azt üzenem Duraynak is, meg Önnek is, hogy most, a határon belül rekedteknek a sárlavina ellen kellene megküzdeni!!!! Éppen ezért nem tudunk a hóvihararal küzdőknek segíteni, mert mi most OKKAL NAGYOBB BAJBAN VAGYUNK!!!

MINKET A SAJÁT MAGYAR FAJTÁNK AKAR ELPUSZTÍTANI!!!
Vagyis, visszaélve törvényhozói helyzetével, sorban olyan törvényeket és rendeleteket erőszakol a magyar népre, amelyikkel megteremti annak eshetőségét, hogy a teljes EGZISZTENCIÁLIS LEPUSZTULTSÁG UTÁN ÖNMAGUNKTÓL KIPUSZTOLJON!!!

A múltkor ittjártak nálunk a határon túlról erdélyi református hittestvéreink.
Bizony mondom, hogy legszívesebben velük utaztam volna Erdélybe, mert azt könnyebb elviselni, ha egy román szekus vagy irredenta tör a magyar életemre, mint ahogy a saját magyar fajtáűm TÖRT ÉS TÖR AZ ÉLETEMRE/ÉLETÜNKRE!!!

BMI


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csapó Endre: Újra felfedezett
  2007-07-13 12:17:00, péntek
 
  Csapó Endre:Újra felfedezett Trianon

Meglepetést okozott részünkre - mint olyan emigránsoknak, akik kelünk
és nyugszunk Trianonnal -, hogy Magyarországon a rendszerváltoztatás
utáni időszak minden eddigi Trianon-évfordulójának népszerűségét az
idei évforduló a rendezvények számával és azokon megjelentek
sokaságával rendkívüli módon meghaladta.

És ami még további érdekesség,
hogy a résztvevők túlnyomó részt fiatalokból állt.
Talán ráközelítünk a jelenségre, odafigyelve, hogy milyen vitatéma lett
internetező fiatalok között Trianon. Azt írja egyik: "Miért ne
gyászolhatná egy magyar, ha a hazája 2/3-át, nemzete 1/3-át elvették /
elveszítette. Trianon nem tabu, mint negyven évig volt, és nemcsak
jobb- vagy baloldali embereket érintett. Épp az a baj, hogy ha valaki
Nagy-Magyarország térképet rak ki, azt le lehet fasisztázni. Nem lehet
gyáván a homokba dugni a fejünket és még akkor sem tűrhetô el semmilyen
igazságtalanság, ha 87 éve történt."

Mennyi minden sűrült a három mondatba. Történészi fejtegetések tárgya
lehet a baloldaliak szembehelyezkedô alapállása amikor a nemzeti
összesség érdekeinek védelméről - vagy esetünkben a nemzetet ért
sérelmek, veszteségek olyan általános sokaságáról - van szó, amiben
tényleg egyaránt részesedett mindenki, akár baloldali, akár jobboldali.
Lehetséges, hogy eredendően a baloldaliak nemzetközi
elkötelezettségében keresendô az ok, tény azonban, hogy 1945 előtt nem
nyilvánult meg részükről Trianon kapcsán a nemzeti állásponttal ilyen
mértékű, szinte zsigeri szembenállás. Pedig a nemzetköziség nem
feltételezi a nemzetellenességet, hiszen eredetileg, és talán mindenütt
másutt, a nemzetek közötti kapcsolat megjelölése, mint ahogy a
katolikus vallás is nemzetközi. Mikor, hogyan és miért lett a magyar
baloldali gondolkodásban a nemzetköziből nemzetellenesség,
magyarellenesség? És ha ez a szovjet megszállás terméke, miért nem
zavarja a mai baloldaliakat ennek az aberrációnak a fennmaradása?

És hogyan tudott ez a valójában önellenes fogalmi eltorzulás annyira
mélyen beágyazódni, hogy ma már félnek az emberek nemzeti ünnepen
zászlót kitenni, munkahelyen kokárdát viselni, nyilvánosan
megnyilatkozni.

És ez a tartózkodás szétárad a sajtóra, a színházra, a
politikára, a művészetre, a társas életre.

Függetlenül a miérttől, sajnálatos, hogy Trianonnal, és főleg annak mai
ártalmaival nem pártatlanul és egységesen foglalkoznak Magyarországon,
de örvendetes, hogy vannak akik felvállalják ezt a témát - jól vagy
kevésbé -, mert nem megoldás az, ha hallgat az ország, és jó ha az
ország népe tudja, hogy mi történt, és jó ha együtt érez olyan
törekvésekkel, amelyek az ártalmaktól való mentesülést célozzák meg.

Trianon emlékezô közönségére úgy tekint a mai liberál-bolsevista
diktatúra, mint rendzavarókra, a rendszer ellenségeire, akik ezt az
alkalmat is felhasználják nyilvános ellenkezésre.

Olvassuk, hogy abudapesti Wekerle telepen, ahol Dr. Zétényi Zsolt emlékezett és
emlékeztetett, nagy rendőri felkészültség várakozott esetleges
beavatkozásra.
Valószínűleg ez másutt is így volt.
Mind a téren, mind az arról kivezető Hungária úton, sőt az egyik, a térrel párhuzamosan futó utcában is nagy erőkkel vonult fel a rendőrség.
Egyik mellékutcában például egy rabomobil és több rendőrautó is várakozott.

A főváros majd minden kerületében volt nyilvános megemlékezés.
Ezek egyike - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik közös
szervezésében - a demonstrációt követően a közel kétezer résztvevővel
elsőként a francia, majd a szerb, a román és a szlovák nagykövetség elé
vonult, többek között azt skandálva, hogy "Vesszen Trianon!" Petíciókat
akartak átadni, de egyik helyen sem vették át.

A rendôrség nagy erőkkel vonult fel, mind a négy helyszínt körbekordonozták és rendőrsorfal is vigyázott a külképviseletekre.


A trianoni békeszerződés 87-ik évfordulóján háromnapos
megemlékezés-sorozatot tartottak országszerte több tucat helyszínen
szombattól hétfőig. "1945 óta nem volt még ennyi Trianon-megemlékezés
az országban, mint az idén, csak a Jobbik közreműködésével vagy
szervezésével országosan mintegy ötven megemlékezés, gyászünnepség
volt.

A magyarországi rendszereken átívelô hivatalos politikai
álláspont, amely a szőnyeg alá söpri a kérdéssel való szembenézést,
mára tarthatatlanná vált. A Jobbik Magyarországért Mozgalom nagy
örömmel támogatja azt az egyre erősebb társadalmi igényt, amely kiutat
keres a trianoni sokkból" - írta a Gondolának eljuttatott közleményében
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke.

A Fidelitas Szegedi Szervezete közös emlékezésre hívta Szeged polgárait
és a város ifjúsági szervezeteit, hogy együtt emlékezzenek és
emlékeztessenek a trianoni békediktátum elkövetésének napjára.

A Fidelitas kezdeményezésére a 87 évvel ezelőtti gyásznaphoz hasonlóan
június 4-én, 16 óra 32 perckor ismét megkondultak Csongrád, Békés,
Bács-Kiskun, Nógrád és Hajdú-Bihar megye harangjai. A Fidelitas
hagyományteremtő szándékkal évről-évre egyre több megyét kíván bevonni
a közös emlékezésbe. A szegedi megemlékezés helyszíne az Aradi vértanúk
tere volt.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott
ünnepi beszédében arról szólt, milyen feladatokat ró a mai magyarokra a
diktátum sebeinek gyógyítása. Az egyéves EU-tagság tapasztalatairól
szólva Kósa arról beszélt, hogy a várakozások nem teljesültek,
számtalan nehézséggel, hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeni.
"Nem hagyjuk, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amely ezeket
el-tűri - mondta, hozzátéve -, ha valahol azért bántanak valakit, mert
magyarral magyarul beszél, akkor a magyar miniszterelnöknek az
ENSZ-ben, a NATO-ban, az EU-ban is vernie kell az asztalt, hogy ez ne
történhessék meg.

Azonban nem ez történik, a magyar kormány megpróbál
jó képet vágni mindehhez, amit nem lehet hagyni" - mondta Kósa Lajos.
Zebegényben, a Kálvária dombon, 1989 óta megtartják az emlékezést,
amely minden alkalommal országos fő eseménynek számít. Most is
ökumenikus zarándoklattal kezdődött, egyházi vezetők és országosan
neves személyiségek, képviselők részvételével zajlott le
méltóságteljesen.

"Trianon után bizonyíthatóan ketté vált a nemzet, mégpedig úgy, ahogyan
az megterveztetett: maradék magyarokra és elcsatoltakra. Úgy, mint a
hóviharban, a menedékházban melegedőkre és a kint szorultakra.

- Ígyjellemezte a kialakult helyzet máig ható tanulságait Duray Miklós.

- E békeszerződések kigondolói a huszadik század igazi háborús bűnősei,
(...) a kommunisták, fasiszták és nácik által megszervezett, az
osztály-, a faj- és a nemzetgyűlöletre alapozott holokausztok okozói
is azok, akik az I. világháborúban megtervezték a versaillesi és
trianoni világrendet. Megértik-e, hogy Trianon óta nincs hazánk? -
tette fel a kérdést, majd így folytatta - A mai Magyarország még az ott
lakóknak sem igazi hazája, maradék ország torz lelkű emberekkel,
akiknek többsége már felelős döntésre sem tud jutni, mert a látszat
rabjává vált".

Szép példaadás volt Matuska Márton részéről, amikor Békéscsabán, a
trianoni megemlékezésen felemlítette, hogy a Sydneyi Trianon Társaság
megjelentette a békediktátumnak Vatikánban őrzött francia-magyar
példányát annak felmutatására, hogy a távoli földrészen milyen behatóan
foglalkoznak a részletekkel is.

A határmenti településen, Bernecebarátiban a helyi katolikus templom
udvarán álló világháborús emlékműnél emlékeztek meg a trianoni
döntésről. Gyalog jöttek át határon a felvidéki ipolyviskiek, hogy
Tésán együtt emlékezzenek, és közös misén vegyenek részt. Tésa és
Ipolyvisk között tavaly október óta nyílt meg a határ, előtte csak 40
kilométeres kerülővel tudták egymást meglátogatni.

Trianoni emlékművet lepleztek le a veresegyházi Margitán. Az életfát
szimbolizáló emlékművet - amely alkotója szerint a múlt fájdalmát
hordozza, de benne van a jövőbe vetett hit is - Harrach Péter az
Országgyűlés alelnöke és Pásztor Béla polgármester leplezte le.
Várpalotán van - az országban egyetlenként - a Trianon Múzeum
(www.trianonmuzeum.hu), amely magánkezdeményezésből áll fenn, ahol
Duray Miklós és Böjte Csaba mondott beszédet.

Sajtóbeszámolót olvastunk az alábbi városok megemlékezéséről:
Békéscsaba, Agárd, Vasas, Nagykanizsa, Sárospatak, Vésztő,
Székesfehérvár, Baja, Győr, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Sopron,
Szekszárd, Kőszeg, Pécs, Balatonalmádi, Balatongyörök, Dunakeszi,
Tiszafüred és Zirc, de bizonyára ennél sokkal több megemlékezés volt
országszerte.

Az Erdélyi Magyar Ifjak idén is Trianon-megemlékezéseket szervezett
Erdély-szerte. Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon,
Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson került sor rendezvényekre.
Délvidék, Felvidék, Kárpátalja sem maradt le, ami jelzi, hogy a nemzet
egy akar lenni.
*
Sem az Országgyűlés elnöke, sem a közjogi méltóságok, sem a
kormánytagok nem emlékeztek meg június 4-én a magyar törvényhozás
házában a 87 évvel ezelőtti trianoni döntésről. Napirend előtt viszont
Simicskó István KDNP-képviselő beszélt Magyarország történelmének egyik
legnagyobb tragédiájáról. "Milyen igazság volt ez?" - kérdezte.
Felsorolta a veszteséget területben, népességben, és emlékeztetett:
három és félmillió magyar került a szomszédos államokhoz. Ennek
szellemében jelentette be: határozati javaslatban kezdeményezték, hogy
ezentúl a nemzeti összetartozás napja legyen június 4. Arra szólított
fel: tegyünk meg mindent azért, hogy területi és kulturális
autonómiával rendelkezhessenek a magyarok, és adjuk meg végre az
állampolgárságot a határon túli nemzettársaknak.
Németh Zsolt (Fidesz) azt mondta: ha az Országgyűlés elfogadná
indítványukat, kedvezően befolyásolhatná Magyarország és a szomszédos
országok kapcsolatát. Kifejtette: "ebben az ellentmondásos helyzetben
meg kell értetnünk az európai és nemzetközi közvéleménnyel, hogy
Trianonnal végső soron senki sem járt jól, még a látszólagos győztesek
sem, ezért ideje, hogy közösen számoljuk fel a máig ható káros
következményeket". Úgy fogalmazott, hogy ,,a magukat 1920 óta
nemzetállamként jelölő, valójában azonban nagyon is soknemzetiségű
országokban a kisebbségi kérdés megoldatlansága és a politikai akarat
hiánya minden bizonnyal a mai napig hátráltatja a demokrácia és a
jogállamiság kialakulását". Véleménye szerint az utódállamokban a
magyarok "másodrendű állampolgároknak érzik ma is magukat" ,
Magyarországon pedig "másodrendű magyarnak", sőt 2004. december 5-e óta
"nem csak másodrendűnek, hanem egyenesen feleslegesnek is érezhetik
magukat". Németh szerint Magyarországnak nem lenne más teendője, mint
hogy a nemzetközi és európai fórumokon, a kétoldalú viszonylatokban
minden erejével támogassa a határon túli magyarok autonómia-törekvését.
És hangsúlyozta, a magyarországi politikai szereplőknek nem egyes
határon túli magyar személyeket, politikai csoportosulásokat, hanem
"közösen vallott értékeket és egyetértésben rögzített célokat kellene
támogatnia". A konszenzus kialakítására pedig működtetni kellene újra a
Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT) és annak szakbizottságait.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter válaszolt, fejtegette az
ismert adatokat, majd kijelentette: "A rendszerváltás után Magyarország
kétoldalú alapszerződésekben ismerte el újból a szomszédos országokkal
fennálló közös határait, megerősítve a Párizsi Békeszerződésben
foglaltakat." Vagyis ezzel el van rendezve minden.
Az SZDSZ-nek még kevésbé tetszett a javaslat, Gadus István, az SZDSZ
hajdú-bihari elnöke így kérdezett: "Miért ünneplik Trianont
Debrecenben? A liberálisok mélységesen elítélik a Trianon-szindrómát,
ami kezd kibontakozni az országban, így Debrecenben is" - mondta. Az
SZDSZ-es politikus abban nem lát kivetnivalót, hogy például a Jobbik
megemlékezést tartott Debrecenben, de abban már igen, hogy az
önkormányzat szervez hivatalos ünneplést, koszorúzást. Gadus István
szerint Trianon borzalmas emlék a magyar történelemben, de jelenleg nem
nemzeti ünnep, s június 4-e nem is emléknap. Ezért kezdeményezi, hogy
az önkormányzat etikai bizottsága vizsgálja ki, mi alapján rendez
ünnepséget a város. Levélben fordul a honvédelmi miniszterhez arra
várva választ: a honvédség helyőrségei milyen rendszer alapján vesznek
részt különböző városi rendezvényeken.
Ebből kitűnik, hogy zavarja a liberálisokat, hogy a magyarok még nem
törődtek bele a sorsukba, és megtiltanák, hogy városi, állami szervek
résztvegyenek trianoni megemlékezésen. Nekik ez rendszerpolitikai
kérdés, amit rendőrséggel akarnának kezelni, és ehhez külhatalmi
jóváhagyást és elismerést remélnek "a béke és európai rend értelmében".
*
Az ünneppé tétellel legyünk óvatosabbak. Innét, a távolból, úgy látjuk,
hogy ha kijelöljük az év egy napját, az csak annyira szép, hogy egyszer
egy évben foglalkozunk a témával. A baj ott van, ha azt gondoljuk, hogy
ezzel megtettük a magunkét, elvégeztük Trianon iránti kötelességünket.
Ne emlékünnep legyen, hanem nemzeti gyász és egyúttal fogadalom napja,
amikor megfogadjuk újabb egy évre, hogy tovább küzdünk Trianon ártalmai
ellen. Ha valaki felveti, hogy van már nemzeti gyásznap, október 6-a,
akkor gondolkozzunk el az arányokról. És akkor lehet szégyenkezni is,
hiszen Trianonnal nem tizenhárom, de - a közvetlen áldozatokon felül
legalábbis tízmilló magyarral van kevesebb a természetes asszimiláció
ellenünk fordultával. Október 6-ával kapcsolatban mégegy súlyos
mulasztás is terheli a nemzetet, mert megfeledkezik a XX. század sokkal
nagyobb számban, sokkal csúnyább módon kivégzett további hős katonákról
és derék magyar vezetőkről.
Összehasonlításként érdemes felidézni, hogyan ünnepelték három évvel
ezelőtt bolsevistáink az őszirózsás forradalom napját. Hiller István
pártalelnök és kulturális miniszter emlékeztetett rá, hogy 86 évvel
ezelőtt győzött az őszirózsás forradalom, majd megszületett a
köztársaság. "Nem a rövid életű első, nem a szétvert második, nem a
harmadik, amelyben ma élünk, hanem a respublika. A magyar köztársaság
eszménye".
Álljunk csak meg egy szóra, ennél az érdekes felsorolásnál. A rövid
életű "első" ugye a Károlyi Mihály-féle lázadás az ezeréves magyar
királyság ellen. A "szétvert második" amit érdemesít, a Kun Béla-féle
terrorista proletárforradalom. A "harmadik, amelyben ma élünk"... Hé
elvtárs, hova lett a Rákosi-Kádár-féle népköztársaság? Taláncsak nem
megtagadják azt a 45 évet, amelynek hatalmi rendszere folytatódik
vérében, szellemében és lopott javaiban abban a két pártban, ami ma
Hiller pártja, és az a másik, a véresszájúbb?
Mint mondta Hiller: "ami 86 évvel ezelőtt még elbukott, az mára
kétségbevonhatatlanná vált. Ezt semmi sem jelzi jobban, mint az, hogy a
köztársaság ügye győzelemre jutott". Hogy is van ez a győzelem? A
köztársaság volt a tét? Valakik ott megnyerték az első világháborút?
Valamint a másodikat?
Azt mondja Hiller, a harmadik köztársaság sorsát is befolyásolja az
Európai Alkotmány, amelyet Magyarország is aláírt. Az aláírás "lezár
egy korszakot, az egymásnak feszülő nemzetállamok korszakát. És megnyit
egy újat, az alkotmányosan is együttműködő európai demokráciák korát".
Az egymásnak feszülő nemzetállamok korszakát, jól emlékezünk, a XIX.
században a francia forradalom nyomában Európát elárasztó liberalista
eszmék gerjesztették, és ezek hajszolták bele Európa népeit egymást
pusztító két világháborúba. Ez vetette szét a magyar államot, és hozta
létre azt az állapotot, ami békétlenséget zúdított a Kárpát-medencére.
A nagyon féloldalas "egymásnakfeszülés" magyarüldöző gyakorlata - amely
szabadjára engedve dúlt az US-USSR-igazgatta európai rendben, amely
visszaállította Trianont, és amely időszakban a határokon túlra
taszított magyar nemzetrészek vészes létszám- és térveszteséget
szenvedtek -, számunkra nem győzelem, és nem engedhető, hogy igazolt
eleme legyen az Európai Unió alkotmányának.
Amit Hiller mond, az ugyanaz, amit a magyarüldöző Szlovák Nacionalista

Párt (SNS) véresszájú elnöke, Slota hirdet.
Mint a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap írta, Ján
Slota szerint a trianoni egyezmény megkérdőjelezése az Európai Uniót és
a közép-európai békét egyként veszélyezteti, ezért Brüsszelnek lépnie
kellene. Az SNS ezért kezdeményezni fogja, hogy a Magyarországgal
szomszédos országokban bejegyzett, az SNS-hez hasonló nacionalista
pártok üljenek asztalhoz, és tegyék meg az első lépést. Ennek nyomán az
érintett kormányok felléphetnének Brüsszelben a trianoni döntés
rendelkezéseinek betartatása érdekében.
A lap a budapesti megmozdulások kapcsán megszólaltatta Boris Zalát, a
vezető szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD)
alelnökét, a parlament külügyi bizottságának elnökét, aki úgy látja: ha
az Európai Unió és az Európai Bizottság is állásfoglalásban mondaná ki,
hogy etnikai követelések alapján a határok nem módosíthatók, akkor
azzal "nyugalmat teremtene Európa légkörében". Zala azonban
emlékeztetett arra, hogy a trianoni revízió gondolatát egyetlen európai
politikai párt sem vetette fel.
*
Trianon ügye elválaszthatatlan a határon túliak autonómia-ügyétől. A
szlovákiai magyar politológus, Öllős László úgy vélekedik, hogy a
trianoni kérdés, a hozzá tartozó feszültség mindaddig nem múlik el,
"amíg a következményeit nem kezelik". Szerinte "kezelés" alatt
elsődlegesen "a ki-sebbségek jogállásának megnyugtató rendezését" kell
érteni, mégpedig oly módon, ahogy arra több európai ország, így
Olaszország és Belgium is példaadó modellt kínál.
Tabajdi Csaba, az Európai Parlament egyik magyar képviselője, a
mérsékeltebb MSZP-sek egyike, is megnyilatkozott: "A határon túli
magyarok ügyében korszakhatárhoz érkeztünk. Több tényezô következtében
a teljes nemzetstratégia újragondolására, szembenézésre van szükség".
Hosszú fejtegetéséből itt csak az alábbival foglalkozunk. Szerinte: "Az
Európai Unió nagy esély, de önmagában nem garancia a határon túli
magyarok Kárpát-medencei túlélésére, méltó megélhetésére. Az Európai
Uniónak ugyanis nincs közvetlen kisebbségvédelmi rendszere, nincsenek
jogi erővel bíró normái, sem megfelelő ellenőrző mechanizmusai. Kiáltó
ellentmondás az, hogy az unió sokkal erőteljesebben hat a kisebbségi
helyzet javítására a csatlakozás előtt, mint azt követően."
Másszóval az eddigi magyar kormányok elkéstek. Úgy látszik, mi magyarok
mindig elkésünk a tettek mezejéről. Pedig nincs kitérő, lépni kell.
Minél később, annál nehezebb. De a feladat nem múlik el, és a nemzet
életbenmaradásának kényszere helytállást követel. Vajon ezt érezték meg
a trianoni gyásznapra országosan felvonuló lelkes fiatalok?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedves Ifjú Barátom!
  2007-07-13 11:51:28, péntek
 
  Kedves, Ifjú Barátom!

Bocsáss meg nekem, amiért eléggé elutasító voltam, pedig csak ,,beszélgetni" szerettél volna velem! Megoldhatatlan, magánéleti problémák kezdik kikezdeni a türelmemet. Pedig, mindig is legendásan türelmes voltam az emberekkel...
Ezért is voltam képes együtt élni és három gyermeket szülni egy olyan embertől, aki ezt nem is akarta. Csak aztán, beletörődőn elfogadta, de lélekben soha nem volt partnerem a gyermekvárásban. Örökösen aggodalmaskodott, hogyan, miből fogunk megélni??? A létbizonytalanság az én életemet is végigkísérte, de ha én kettesben lehettem (volna) azzal, akit szeretek, megszűnt a világ minden kínja, bánata, problémája.


Na ez az, amire nem volt lehetőségem, mert akkoriban káderlapok kötöttek házasságot káderlappal. Így megfosztódot az ember a magánélet boldogságától. Megfosztódott az örömtől; a nőiségben rejlő örömtől.


Oly korban éltem meg ifjúságomat, középkoromat és úgy tűnik öregkoromat is úgy fogom megélni, amikor emberségem, női voltom kimerült a termelésben nyújtott teljesítményemben, vagy a társadalmi hierarchiában elfoglalt helyemben.


Ezért is éltem úgy meg anyaságomat, mint egy száműzött. Nem volt elég gond, hogy a szülőket elidegenítették saját gyermekeiktől és fordítva, akkor még a nyugdíjasokkal is elhitették a bolsevista politikusok, hogy az ő rovásukra kapják a kismamák a semmire sem elegendő gyest, (gyermekgondozási segélyt).


Ennek ellenére úgy éltem meg áldott állapotomat, mint aki részese lehet a teremtésnek. Mert ,,ember nem alkothat nagyobbat, mint embert"!


Ennek az alkotói folyamatnak lehettem részese többször is.
Az első, sikeres szülésem után még két évig lebegtem a boldogságban, csak az fájt, hogy nem volt egy teremtett emberi lélek sem, akivel megoszthattam volna!!!
Ezért, aztán nagyon igyekeztem, hogy szeretetre méltó és - főleg akkor ez nagyon fontos volt - ,,hasznos" legyek a magánéletemben és a társadalmiban is.


Amiért sem a magánéletemben nem éreztette velem senki, hogy szüksége van rám, a szeretetemre, sem a társadalmi elfogadhatóságomat nem tudtam semmilyen szakmai területen megvalósítani, ezért azt hittem, ha gyereket/eket szülök és nevelek, akkor ezzel lehetek igazán hasznára lélekszámában fogyó nemzetemnek!!!


Na erre kaptam a legnagyobb pofonokat az un. ,,élettől"!


Mert valahogy ebbéli szerepemben sem tudott elfogadni sem a férjem, sem a társadalom! Három gyermeket szültem, de minden szülésem olyan volt, hogy ha a Szűzanya nem segít, mindketten, mindhárom alkalommal ott maradunk halva a szülőágyon!!!
Ezért, a legfontosabbnak azt tartom, hogy a fiatalok tanuljanak meg szeretni!!!


Ne fogadják el a most divatos, egymás használatba-vételére való kapacitálást.


Mert, az, hogy a nő és a férfi úgy tekint egymásra kizárólag, mint a szexuális élvezkedés tárgyára, nagyon degradáló!!!
Magyarul: lefokozza emberi voltunkat!
Arról nem is beszélve, hogy míg ,,használ" valakit az ember, addig nincs módja arra, hogy megtalálja a duál-párját!


Mert tudd meg, hogy minden ember úgy születik a világra, hogy él valahol a másik nemből egy ember, aki neki született! Akivel csodálatos boldogság minden kontaktus, még a távolból is!
Akire, ha csak rágondolsz, áramütés-szerű bizsergés járja át a testedet, lelkedet! Hát, még a fizikai együttlét!
Akivel tökéletesen működik a telepatikus kapcsolat.
Akivel ugyanarra gerjedsz és minden egyes együtt töltött pillanat pozitív élménnyel tölt el még akkor is, ha netalán-tán összevesztek valamin, mert olyan természetes, hogy közben a szeretet érzés megmarad és magától értetődő a békülés!!!


Egy ilyen kapcsolatból született gyermeknek lesz boldog a gyermekkora, mert egy gyerek saját létjogosultságát is megkérdőjelezi, ha anya-apa nem szereti egymást! Mert az annyira fájdalmas egy gyereknek, mint talán, semmi más!!!


Ezért lenne fontos, hogy minden gyerek szerelemből foganva jöjjön a világra!!!

De, ha nem adatik ez meg, akkor legalább a kölcsönös szeretet legyen meg a pároknál egymás iránt.


Nahát, ez az, amit az én nemzedékem - kevés kivételtől eltekintve - nem volt képes - többnyire önhibáján kívül - gyermekei számára produkálni, továbbadni!


Visszatérve a duálpár dologra, az is lehet, hogy hiába várod, keresed egy életen át, mert valami miatt nem találkozol vele, vagy nem lehettek egymáséi...

Az is lehet, hogy többször is megadatik, hogy úgy éld meg párkapcsolatodat, mint a duál-pároddal!!!

Az a legkegyetlenebb, ha mégis megtalálod és a háború szakítja el egymástól az ilyen párokat. A háború, vagy a despota hatalom!

Ilyen despota hatalomban kellett megélnie az én nemzedékemnek az ifjúságát!!!

Az a legszörnyűbb, hogy folytatódik ellenünk és főleg a fiatalok elleni támadás.

Életünk irányítói továbbra is azok, akik valóban 7-5 millióban határozták és határozzák meg a magyarság ,,ideális" lélekszámát, miközben tárt karokkal várják és fogadják pl. a kínaiakat.

A minap olvastam egy újsághírt, melyben a szerző, ,,a történelem temetőjéből előbújó zombik"-nak nevezte a magyarokat!!!
(Az is igaz, hogy túlnépesedés van a földön, de ez ránk magyarokra egyáltalán nem, sőt az ellenkezője érvényes!)

Az a társadalom, amelyik nem képes reprodukálni önmagát, kipusztulásra van ítélve! Márpedig, a mostani hatalom nem teszi lehetővé, sőt az ellenkezőjére igyekszik kapacitálni fiataljait. Miközben, virágzó iparágak (szépségipar, szórakoztatóipar...) gazdagodnak meg ebből!!! Arról nem is beszélve, hogy mennyire megnehezítik az otthonhoz jutás lehetőségét is! Miért hajszolják bele a fiatalokat, mint az én nemzedékemet is abba, hogy öröklakásokat vásároljunk? Miért nem lehet bérlakásokat építeni? Erre miért nincs pénz???

Hát ezért írtam meg a történetemet, hogy az utókor tanulhasson belőle!!! Mert, az a politikai, társadalmi formáció, amelyik nem családban, mint a társadalom legkisebb sejtjében gondolkodik, abban veszélybe kerül a magánélet!!!
Ott az ember nem több, mint egy rabszolga, akinek termékenységét úgy akarják szabályozni, mint valami tenyészállatét!!!

Kedves Ifjú! Még ennyit úgy éreztem, hogy el kell mondanom. Azt hiszem, megértesz, ha azt mondom, hogy ezt, így lehetetlen kifejteni a ,,Fórum" kis ablakába beírható, meghatározott karakterben!!!

Mostanában olyan érzelmi felfokozottságban telnek napjaim, hogy képtelen voltam higgadtan leülni és ezt így kifejteni.

Ma éjszaka azonban, felébredve a legszebb álmomból eszembe jutottál és felkeltem, hogy írjak Neked. Közben, itt a wordben is letölti valaki, amit írok. Ezt sem lehet megszokni és ez az, ami miatt mostanában nem tudok írni...Azért is küldtem el azokat az írásokat, amelyek ,,készen" a rendelkezésemre álltak.

Meg, elegem volt a béketűrésből. Szerettem volna tudatni a világgal és Veled is, hogy milyen körülmények között éltünk a kádári suttyom-terror alatt.

És: milyen diszkriminációt kell elszenvednie annak aki, mint én is az élet lángjának tovább-adása mellett kardoskodunk!!!

Szeretettel és reménykedő szívvel, hogy megadatik nektek a gyermekáldással kísért, magánéleti boldogság, tisztelettel: Bóna Mária Ilona, Bp.2006-06-18.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzet és anyanyelv a belső...
  2007-07-13 11:47:42, péntek
 
  NEMZET ÉS ANYANYELV A BELSŐ SZÉTSZAGGATTATÁSBAN

I. rész

(Belső "trianon" a csonka-Magyarországon, 1945 után)



"Anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyermekkorában, elsőként tanult meg, s amelyen rendszerint legjobban és legszívesebben beszél." Azonban él Magyarországon egy nemzedék, akinek az jutott osztályrészül, hogy elveszítse ezen tudását. Róluk szeretnék hozzászólásomban szólni (kiáltani!).

1998-ban, a Magyar Napló szociográfiai pályázatot hirdetett, "A magyarság önképe az ezredfordulón" címmel. A pályamunkák olyan "önképet" tükröztek, hogy jobbnak látták az egészet agyonhallgatni. Ennek ellenére van szerencsém ismerni a "Bízom Külkertesben!" jeligéjű, díjnyertes pályamunkát, melyben a szerző, egy 1946-ban született gyermek felnőtté válását és életének ötven évét kíséri nyomon. Közben azt is megtudhatjuk, hogy a II. világháború utáni Magyarországon milyen "elvárásoknak", "követelményeknek" kellett megfelelnie. Megtudhatjuk, hogy ezek az úgynevezett "követelmények", természetesen időszakonként változóan, a mindenkori hatalom érdekeit szolgálták. (Mint például, az 50-es években az erőszakos kollektivizálási és proletarizálási törekvések...) A "főhős", Bízó Katalin szülei is ilyen törekvéseknek lettek "áldozatai" és gyermekeikből - többnyire a túlélés reményében - potenciális áldozatokat, (túlélőket) "neveltek". Katalin neveltetése - szerencséjére - hat éves koráig nagyszüleire és anyja-helyett-anyja-nagynénjére bízattatott. A Bízó-tanyát ezalatt elkerülte a kollektivizálás, így lehetőség volt arra, hogy a nagyszülők unokájuknak átadják organikus műveltségüket.
Így ír erről a szociográfia szerzője:
"... Boldogsággal töltötte el Katalint az emlékezés, mert olyan természetességgel élte meg a természet közelségét, ami azóta is - egy-egy virág, gyümölcs, virágos rét, széna-szalma, gabona, rovarok, pillangók, háziállatok és kicsinyeik... a belső képek- és képzettársítások sorát indítja el lelkében." ..."Nemcsak az ismerés, megismerés tárháza volt az a tanyasi, gazdálkodó életmód, hanem lehetősége volt már egészen kicsi korában megtanulni az önállóság felelősségét..."... "Így fölvértezve, testben és lélekben megerősödve (akkor még nem tudta, hogy egy életre szólón) került vissza 1952-ben, Pesten élő szüleihez..."
Ebből is láthatjuk, hogy mennyi tudás birtokosa volt a kicsi lány, amikor - az iskolakezdés miatt - felhozatták szülei Pestre. Nagynénje és nagyszülei nyelvén, azon a csodálatos magyar nyelven, amit Ők beszéltek, megtanult a lelkével is látni, gondolkodni, élni, szeretni. Mit tanult meg Katalin az "anyanyelvén" a szüleitől? Megtanult félni, majd megtanulta a valóság elhallgatásának hazugságát! "...Azt, hogy letagadja nagyszüleit, felejtse el az egész tanyát, meg mindent, ami odakötötte. Ilyen fogalmakkal kínozta az apja, hogy: "...nincstelen zsellérek vagyunk, mert ha nem, akkor "racizni" fognak. Katalin megérezte, hogy az valami olyan rossz, amitől apja úgy félt, mint valami halálos betegségtől. Ezek után már nem is fájt olyan nagyon, mikor megtudta, hogy nagyapja belehalt a beszolgáltatásba, amiről csak évtizedekkel később tudta meg, hogy milyen "betegség" is volt az valójában!" ... "Nem győzött csodálkozni a sok hazugságon, amivel környezetében lépten-nyomon szembesült! Olyan mértékű félelemérzettel szuggerálta környezete ezeket a hazugságokat, hogy megtanult legalább úgy tenni, mintha mindent elhinne..."
Lehet, hogy e kettősség miatt kialakult szorongásos állapot okozta, hogy: - "az általános iskola első osztálya helyett csak másodikban tanult meg olvasni. Amikor végre rájött arra, hogy a betűk különböző egymásutániságából hogyan lesznek értelmes szavak, azonnal falni kezdte az olvasni valókat. Mindent elolvasott azonmód, ami csak a szemébe ötlött, vagy a keze ügyébe került. Apja ettől kezdve hordta haza a gyári terjesztőtől a könyveket, folyóiratokat. Sajnos még karácsonyra is könyveket kapott - még akkor is, amikor pedig játék-babára vágyott, de nagyon!" "...A kamasszá serdült gyermek olvasott, olvasott, miközben Mórától, Tamásitól, Móricztól, Jókaitól, Mikszáthtól, Petőfitől, Aranytól, Kölcseytől, Vörösmartytól, Madáchtól, Katona Józseftől, ..., József Attilától tanulta meg azt, ami nemcsak "valódi", de "igaz" is!
Így tett szert arra a tudásra, melynek köszönhetően neki "apanyelvévé" válhatott az "anyanyelve". Amikor azonban eljött a pályaválasztás ideje, "...apja - ragaszkodván a nehezen "kiérdemelt" munkásosztályhoz való tartozáshoz - gyermekét sem szerette volna semmilyen "gyanús értelmiségi" vagy egyéb "osztályidegen" területen taníttatni..."

Ezzel a lelki erőszakkal lett Katalin "...ipari tanuló, vagyis "szocialista" kisinas 1960-ban. ... Ekkor még inkább az volt a fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt munkaerőt állítsanak elő az erre a célra létrehozott (szövetkezeti- vállalati- iskolai tanműhelyek) intézmények. Itt szó nem volt arról, hogy: "minden leszünk", meg, hogy: "a tudás hatalom" (pedig még a propaganda-csapból is ez folyt)!
Valójában arról volt szó, hogy a szalagrendszerben, teljesítménybérben dolgoztató konfekcióiparnak szüksége volt modern rabszolgáraª."
"Vagyis olyan munkásnőkre volt szükség, akik kötél idegekkel bírták a napi 8-10 órai robotot minden kommunikációs igény nélkül! Kitermelték - az ókori "beszélő szerszám" mintájára - a legújabb kori: nem beszélő változatot. Hogyan? Úgy, hogy a három évig tartó kiképzés alatt igyekeztek megfosztani őket minden személyiségjegytől, egyéni megnyilvánulási készségtől. Közben elrettentő történeteket meséltek nekik a "reakciós, burzsuj" időkről. Szükség is volt erre a drákói kiképzésre, felkészítésre, mert az üzemcsarnokokban, a textilipari munkagépek iszonyatos zajjal működnek, működtek. Ebben a zajban lehetetlenség volt az anyanyelvi beszéd használata!
Mit tehetett Katalin, az újsütetű szakmunkás, ha még ezek után is szeretett volna továbbtanulni? "...A legsürgősebben felkereste a lakóhelyi dolgozók esti gimnáziumát és kért egy "Jelentkezési lap"-ot, mellyel jelentkezett munkahelyi főnökénél a "továbbtanulási javaslat"-ért. Ugyanis nem tanulhatott tovább az akkori (napjainkban, 1995-96-ban is érvényben lévő) rendeletek értelmében senki intézményesen, csakis munkahely- és manapság a Munkaügyi Hivatal javaslatával."
A "Tudósítás" főszereplője, főnöke szemében "több volt, mint rebellis fiatal," (ő volt a lázadó rabszolga), "mert azzal a kinyilatkoztatással tagadta meg a továbbtanuláshoz a javaslatot, hogy: "Nincs szükségem érettségizett varrónőre!"."

A történet főhőse nem adta fel és egész életében, folyamatosan továbbtanult, többnyire önképzéssel. Kortársai valószínű nem voltak ennyire elszántak, ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy az 1974/75-ös KISZ-oktatási évre, az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat által kiadott, Szabad hazában című ,,tankönyv"-ben, Ez itt a külváros címen megjelent riport szerzője: Molnár Géza így kesereg: "...F.L.-néval¨ beszélgetek...sehogy sem tudok ezzel a harminckét éves fiatalasszonnyal" (1990-ben még csak 48 éves volt), "aki tíz éve dolgozik itt a Habselyemben, törzsgárdatag, ... Mindig is Erzsébeten lakott, de szanálták a házukat, s ő szerencsétlenségére Zuglóban kapott lakást. Nagyon visszakívánkozik Erzsébetre, nem tud hozzászokni új környezetéhez. Akárcsak az előbb említett Cs.L.-né."
Ebben a "tankönyv"-nek nevezett kiadványban, ugyanebben a riportban a szerző egy mérnököt is megszólaltat. "...a beszélgetést L.K. mérnökkelÄ folytatom, a kelmetechnológiai osztály vezetőjével. Pesterzsébet? Nem ismeri a kerületet, nincs is erre ambíciója, semmi sem köti ide." De azt megígéri, hogy: "...Az ötéves terv végére a termelést megduplázzák a termelékenység fokozásával."
A falvakból, kistelepülésekről toborzott, és egy-egy nagyobb városban, vagy a fővárosban működő gyárak munkásszállóin elhelyezett - lányoknak, fiatalasszonyoknak még rosszabb volt a helyzetük, mint az előbbi riport munkásnőinek.
Beszélni kell arról is, hogy csak a fővárosban, az úgynevezett munkásszállókon elhelyezett (évfolyamonként 1200-1500 fő) építőipari- főleg fiú- szakmunkástanuló helyzete egyenesen tragikus volt, mert ők a három tanulóévük alatt csak a szálló-munkahely-képző-kocsma-szálló útvonalat ismerhették meg a fővárosból, a világ egyik legszebb városából! Miért volt ez annyira tragikus? Azért, mert a tizennégy éves gyerekek, a fővárosba kerülve úgy jártak, mint amikor egy növényt gyökér nélkül kitépünk "őshonos" helyéről és úgy akarjuk az idegen talajba átültetni. Ráadásul a fiúk a szakmunkásvizsga után - több, mint két évre - bevonultak katonának, így teljesítve sorköteles katonai szolgálatukat. Mire leszereltek, minden családi- otthoni kötődésüket elveszítették. Nem is ez az igazán elkeserítő, hanem az, hogy szinte semmit nem kaptak helyette! Az ifjúvá serdülés éveit ezeknek a fiataloknak is a túlélés jelentette - a töltekezés, a szellemi- testi- lelki "építkezés" helyett, a saját jövőjükre való felkészülés helyett! Így valósulhatott meg - a spártai katonaállam mintájára - az a politikai diktatúra, amit szovjet tankokkal, fegyverekkel, de magyar emberekkel lehetett fenntartatni. Mi köze ennek az anyanyelvhez? Talán, csak annyi, hogy köztudottan a fegyveres testületek nem azon helyek, ahol az anyanyelvnek, mint kommunikációs eszköznek jelentősége van! A katona parancsosztó és parancs végrehajtó személy, akinek ritkán van lehetősége a választékos anyanyelvi önkifejezésre! Mire házasulandó korba kerültek ezek a fiatalok, már elveszítették organikus (természetes, ősi, az ősöktől örökölt tudás, vagy az iránti készség) műveltségüket, minden kötődésüket az anyanyelvükhöz!
Fölmerül a kérdés, mennyire voltak képesek önmaguk minőségi reprodukciójára, akkor amikor már nem tellett tőlük több, mint szolgai lélekkel szolgálva - túlélni a mindennapokat!? A válasz nemzetfogyásunkban is visszatükröződik. Ez a tömeges lepusztultság - tarthatatlanná válásával - elérkezetté tette a változtatás szükségességét!

Mit hozott a történelmi váltás ezen széles néprétegnek?
Egy 1995-ös felnőttoktatási konferencián az egyik előadó A kettészakadó magyar társadalom című tanulmányában kifejtette: "... a kilencvenes évek kezdetétől ... az új helyzetbe került magyar társadalom elenyésző kisebbségének jelent reális kibontakozási lehetőséget. A többség számára a korábbi értékrendek felbomlása és a társadalmi kommunikáció új eszközeinek inadekvát léte"=(hiánya) ,,egyfajta funkcionális analfabétizmust eredményezett. Ha mindezekhez hozzáadjuk, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, megállapíthatjuk, hogy Magyarország lakossága kettészakadt: a még mobilizálható tudással rendelkezőkre és a reménytelenül leszakadókra." És akkor még nem is beszéltünk az előbb idézett szociográfia szakmunkásairól. Ők a további 42,5 %-ban találhatók (a középfokú és felsőfokú szakképzettségűekkel együtt) - egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint.(KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)

Vajon mire jutott a felnőttképzési konferencia előadója? "Ebben a helyzetben feltétlenül szükségesnek látszik kiterjedt felnőttoktatási intézményrendszerek létrehozása..." ... "Elsősorban azok helyzetének követése fontos, akiket alulképzettségük miatt ... nő az esélyük arra, hogy végleg "lecsúsznak", leszakadnak ..., teljesen perspektívátlanná válnak még utódaik sorsát tekintve is." ... "Képezhetetlenségükkel erős indítékot adnak az Andorka Rudolf által kétharmad-egyharmad§, esetleg az egyharmad-kétharmad típusúnak definiált társadalom§ kialakulásához, vagy (már) tartósításához."

A következő gondolattal fejezi be a konferencia előadója tanulmányát: "A képző intézmények szerepeinek újragondolása, a képzési tartalmak korszerűsítése, a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és a folyamatos feltáró vizsgálat megszervezése, működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program." (Új Pedagógiai Szemle 1995/2.)

Örömmel számolhatok be arról, hogy 2001. decemberében (végre!) megjelent az új törvény a felnőttképzésről. Azért örülök, mert úgy érzem, hogy tizenegy év óta nem ,,ostromoltam" hiába a politikusokat és a közművelődési szakembereket írásaimmal, felszólalásaimmal, minden létező módon, helyen és időben!

Most már csak azokra a politikusokra kell szavazni, akik megteremtik annak lehetőségét (valódi kárpótlás, tudás, induló tőke), mellyel az egyén képes lehet saját sorsának jobbra fordítására! Ehhez olyan választási törvényre lenne szükség, amely lehetővé tenné a ,,jelöltállítást" azok számára is, akik ,,csak" szellemi- erkölcsi elhivatottsággal (tőkével) rendelkeznek és nincsenek mögöttük pénz-hierarchák!

Azzal kezdtem írásomat, hogy: "Az anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyerekkorában (elsőként) tanul meg, s amelyen rendszerint legjobban és legszívesebben beszél."
Befejezésül, ehhez még hozzátenném, hogy: minden nevelésben és oktatásban résztvevőnek (szülőnek, nagyszülőnek, óvodapedagógusnak, tanítónak, tanárnak, szak- és egyetemi oktatónak), valamint az anyanyelvi beszédet munkaeszközként használónak úgy kellene az anyanyelvünket "használni", azon megnyilatkozni, azt oktatni, hogy a felnövekvő nemzedékek olyan szintű anyanyelvi- és apanyelvi műveltséggel rendelkezzenek, hogy e műveltség által képesek legyenek az élethosszig tartó, folyamatos tanulásra, megvalósítva ezzel a Makkai Sándor-i gondolatot is a "nemzetnevelésünk" megszervezéséről: "A köznevelés sikerének titka éppen abban van, hogy nem kívülről és felülről erőszakolunk népünkre egy idegen kultúrát, hanem alulról és belülről építjük meg a sajátos népi kultúrörökségnek az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget." (A részlet, Makkai Sándor 1944-ben írott, Szolgálatom című teológiai önéletrajzából való. Megjelentette: a Református Egyház Zsinati Irodájának Sajtóosztálya, Budapesten, 1990-ben.)

Budapest, 2001. szeptember 8.


Bóna Mária Ilona

Kiegészítő megjegyzések:
ªAmikor az értelmező kéziszótárban és a történelmi lexikonokban keresgéltem meghatározásokat a rabszolga fogalomra, döbbenten fedeztem föl, hogy milyen kevés a különbség, mert a "modern rabszolga" valójában társadalmi tulajdonként kezelt munkaerő volt csupán, aki életét és utódait tekintve is kiszolgáltatott, - ugyan "jogokkal fölruházott", de azzal élni nem tudó - kizsákmányolható dolgozó volt valójában.

¨ Itt, ebben a szövegben is tetten érhető az a törekvése a kommunista hatalomnak, amellyel a határon túl rekedt magyar honfitársainkat igyekeztek magyarságtudatuktól megfosztani. Mire gondolok? Ebben az esetben pontosan arra, amikor Erdélyben, módszeresen "kiszanálták", ("kiöntötték"=Bözödújfaluból) ősi lakhelyükről a magyar nemzetiségű családokat és - lehetőleg románok lakta(!) - "új", lakótelepi blokkokba, betonkalodákba költöztették őket. Ott, aztán - a gettóvá silányuló lakótelepeken felnövekvő új generáció még azt is elfelejtette, hogy "ki fia, borja" is tulajdonképpen! Itt, a "határon belül" is ugyanilyen módszerrel szakították ki a családokat "őshonos" lakhelyükről! A távolság miatt azután a nagyszülők nem vállalhattak unoka felügyeletet, a felnőtt gyermekek pedig a - közben megöregedett, megbetegedett - szülők gondozását nem vállalhatták! Stb.

Ä A hetvenes évekre kitermelte a "szocialista" társadalom is a maga elitjét, "aki" "tanultságát", "képzettségét" arra használta, hogy a munkahelyén igazi rabszolgahajcsárként viselkedjen(!), miközben el akarta hitetni a szerencsétlen munkásokkal, munkásnőkkel, hogy az ő "érdekükben" gyakorolja a "munkás-paraszt"-hatalmat! (Ebben az esetben a ,,rendszer" működött volna és a ,,rendszerváltozás" is szükségtelen lett volna!) Erről azonban szó nem volt! Erre példa L. K. mérnök is, mert semmi másra nem volt "ambíciója", minthogy "megduplázzák a termelést"! Az a rettenetes, hogy a rendszerváltozás 12. évében is - egészen széles népréteggel - el tudják, még mindig hitetni ezt a demagóg hazugságot!

§Ezzel a kifejezéssel Andorka Rudolf, a közelmúltban elhunyt szociológus professzor azt a társadalmat írja le, amelyben az aktív korú népességnek csak a kétharmada végez munkát, s a népesség egyharmada teljesen leszakad, a kétharmad eltartottjaként él. Itt gondolnunk kell azokra az aggastyánnak látszó, középkorú emberekre, a hajléktalanokra, akikről feltételezhető, hogy többnyire az alkalmazkodási készség hiánya miatt kerültek az utcára. Róluk, újra és újra az a kép ötlik fel bennem, amikor az amerikai polgárháborúban, a rabszolgák felszabadítását követően ellepték az utakat a ,,gondoskodó" gazda nélkül maradt rabszolgák. ,,Az emberéletben bekövetkezett veszteség és az anyagi kár hatalmas volt. A legnagyobb változást az jelentette, hogy megszűnt a rabszolgaság, és vele az abból élő rendszer. Megszüntetésével úgy látszott, hogy a feketéknek az amerikai társadalomban elfoglalt helye gyökeresen megváltozik. Ennek a reménynek a megvalósulásáig azonban majdnem egy teljes évszázadot kellett még várni." Ez egy idézet a Cambridge Enciklopédiából, melyben a megfogalmazott gondolattal párhuzamot szeretnék vonni a rabszolgatartó proletárdiktatúra és az amerikai rabszolgatartó társadalom között. *Aggódom ezekért a volt melósokért, akik most ugyanúgy visszasírják ,,Kádár-atyuska" ,,gondoskodó" államát, mint a ,,felszabadított" amerikai rabszolgák a róluk ,,gondoskodó" munkaadóikat! Miközben sajnálom őket, haragszom is rájuk! Haragom azonban annak szolgálatába igyekszem állítani, hogy nálunk ne száz évet vegyen igénybe modern rabszolga-sorstársaim életének jobbra fordulása, hanem a közeli jövőben megtörténjen az! Meg kell tanítani ezt a népcsoportot régi-új identitására! Meg kell teremteni azokat a helyeket ismét, ahol az egyén megismerheti saját egyéni értékeit, amellyel kialakíthatja saját alkalmazkodási életképességét, ami alapja lehet minden további elsajátításnak, tanulásnak.

A ,,Kiegészítő megjegyzések"-et 2002. febr. 1-én szerkesztettem a 2001. szept. 8-i írásomhoz.


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2007.06 2007. Július 2007.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1084
  • e Hét: 4612
  • e Hónap: 13216
  • e Év: 49157
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.