Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Kohut Katalin: Sodoma
  2015-09-14 22:26:30, hétfő
 
  Kohut Katalin: Sodoma
Pasticcio

,,Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák."

Türelem lógatja lábait,
Nem, talán ez egykedvűség,
Európa foltos, törzse ing,
beköszönt talán a vég.

Ha két ember van, ki igaz, s nyílt,
Könyörül talán a sötét,
S míg tanul szépet a féktelen,
Dög fertőzi az ember ölét.

Lepedővel takart az ország,
Magyart itt senki sem sirat,
Megszűnt népért nem gyász-ének szól,
A győztes mámorban mulat.

2015. szeptember 14.

Idézett versszak Reményik Sándor Csendes csodák című verséből való

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Számítógép tanulás (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-09-14 19:01:35, hétfő
 
 
- Béééla! Ismét vírust kaptam, ezúttal trójait! Ki találja ki a vírusokat és hogyan kerülnek az internetre?
- Tudod Vilmám, egy vírus kikísérletezése, mely romba dönt mindent a gépeden, nagyon nagy leleményességre vall. Ezzel az erővel, ahogyan szokták mondani, ha jóra használnák a tudásukat, a világ csakis fejlődhetne. De ők gonoszak, annak örülnek, amikor másoknak árthatnak. Ez éppen olyan értelmetlen, mint a brazil gazdagok részéről az esőerdők irtása..., s még számtalan példát lehetne felhozni, hiszen ezek felfoghatatlan és értelmetlen cselekedetek, s azok kiagyalói nagyon sokan vannak.
- Játszanak a tudománnyal...
- Igen, nemcsak azzal, a politikával is, meg az erkölccsel, az emberséggel, meg mindennel, ami egykor értéknek volt tekinthető.
- Most ismét szólhatok a netes ismerősömnek, ami annyira kellemetlen. Ő szerezte be nekem a számítógépet, mert nem értettem hozzá. Kifizette, elszállította, bekötötte, s mindig, ha bajba kerültem, egyedül rá számíthattam.
- Látod, vannak jóemberek még...
- Igen, de nem élhetek vissza a jóságával. Egyszer adtam neki ajándékba egy üveg bort és egy bonbont, karácsonyi díszt figyelmességül pár esztendeje.
- Hogyan fogjátok megoldani a vírus irtást?
- Már felhívtam telefonon, de alig hallhatóan válaszolt. Nagyon rossz érzés, hogy neki ez az ismeretség csak állandó segítség nyújtásban nyilvánul meg. Telepítettem a gépre a Team programot, s azzal szoktuk összekapcsolni a gépeket. Szerencsére be tudok lépni a skypebe, csak a böngészőket nem lehet használni.
- A trójai elég veszélyes vírus, de nem egyforma erősségű mind. Szerencséd van, hogy nem omlott össze az egész rendszer!
- Kaptam már számtalan vírust, amióta netezem. Tíz éve kezdtem el tanulni számítógépezni. Kezdetben csak dokumentumokat használtam, hasznos információkat vittem fel a gépre. Aztán beköttettem az internetet, s akkor kezdődtek egyből a vírus támadások. Nem tudtam, hogy van vírusvédelem. Látod, nekem ezt is tanulnom kellett.
- Mint mindenkinek, drága Vilma! Mindenki a saját tapasztalatain keresztül tanul.
- Bár így lenne! Egy éven keresztül jártam tanítani az egyik ismerősömet, s minden alkalommal kezdtük elölről onnan, hogyan kell a gépet bekapcsolni. Hiába mondtam neki, hogy bátran írjon be bármit a böngészőbe, amire kíváncsi, nem hajlandó rá. Nem mentem többet, mert nagyon megterhelt az érdeklődés hiány, a hiábavaló tanítás.
- Vannak sokan, akik képtelenek megtanulni a számítógép kezelését. A munkahelyemen naponta megmutatom a gépírónak, hogyan kell elmentenie az anyagokat, s másnapra elfelejti. Sajnos elnézik neki, mert protekciósként dolgozik.
- Engem is bosszant, hogy azt mondta az ismerősöm, hogy eljön velem bárhová, színházba, vagy rendezvényekre, ha megyek hozzá gépezni, sőt segítsek neki levizsgázni is, mert Uniós pályázat keretén belül kapott laptopot a várostól.
- Magánügye, hogy képtelen bármit megjegyezni, miért eszed magad miatta, drága Vilma?
- Miből gondoltad, hogy megviselt. Nem lehet megmondani neki az igazat, mert akkor jelenetet rendez, kezdődik a sértődöttség. Nem tudtam azt válaszolni, hogy azért megyünk együtt rendezvényekre, hogy ne egyedül jöjjünk haza este, mert ketten jobb. Ő is azért keres társat programokhoz magának, miért kell ezzel zsarolni?
- Akkor keress más alkalmi társat magadnak!
- De nincsen! Egyetlen ismerősömet sem érdekli a zenés színház, musical, vagy komolyzene, séta a természetben, meg forrásvíz hozatala...
- Hogyhogy nincs ilyen ismerősöd?
- Nem volt soha ebben a városban, megpróbáltam barátkozni, de mindig becsaptak. Itt csak a mulatás, a tánc a nyerő, buliznak állandóan az öregek. Szép életük megkoronázása ez, mivel gondtalanul élnek, aránylag jó nyugdíjakkal, nem érdekli őket semmi komoly téma, esetleg nevetnek még azokon is, akik leírják a gondolataikat.
- Hallottam én is, hogy végig mulatták és szórakozták alacsonyabbrendűbb hétköznapokkal az életüket. Talán nem is tudják magukról, mennyire egyszerűek finoman szólva.
- Ki kellett volna rúgni az országból már nagyon régen nekünk is, mint másoknak. Innen el kellett volna menekülni, ahol a tömeg igény a tor ünnep. Már késő, nagyon sok víz lefolyt a Dunán a slágeres szív küldi szívesen kezdete óta a tiszta szívűek elleni apokalipszisnek.
- Drága Vilma, már most nyugodj meg, határozottan mondd meg, akkor is, ha egyetlen ismerősöd nem marad itt, hogy téged megvisel a továbbiakban az értelmetlen segítés, az egészséged fontosabb.
- Már nem lesz rá talán szükség. Egy hét informatikai iskolába járás után pénteken, az utolsó napon levizsgázott tanári segítséggel. Együtt töltötte ki az osztály az informatikai vizsga kérdéseket.
- De hisz' ez szabálytalan!
- Az, mert lényegében most sem tanultak semmit, s ugyanolyan bizonyítványt kap, mint én, aki két hétig naponta több órát tanultam az informatikát és választott egészségvédelem tantárgyamat. Itt soha nem volt igazság.
- Bürokratikus országban élsz, drága Vilma, mindig is az volt és igazságot soha nem ismertek.
- Ugyanúgy érzem magam, mint egykor a gyors-gépíró iskolában. Körbeültették körém azokat, akik egyáltalán nem tudtak gyorsírni és alig tudtak gépelni. Én írtam meg helyettük a gyorsírásukat elvéve a füzeteiket, s diktáltam nekik gépbe a szöveg áttételt. Sikeres emberek lettek, ráadásul annyira rossz természetűek voltak, nemhogy megköszönték volna, még dühösek voltak rám, amiért én voltam a legjobb tanuló.
- Érthetetlen viselkedések vannak, az biztos, egyszerűen nincsen rájuk magyarázat.
- Látod, én nem vagyok irigy rájuk, hogy többet értek el nálam, s belőlem soha nem lehetett semmi. S nem lehet elölről kezdeni az életet, kivívni valahogy a jó állásokat már a mai gondolkozásommal. A szerénység hasznos, de sajnos kevesen méltányolják!
- Nyugodj meg, drága Vilma, megkapod a bizonyítványodat, hogy teljesítetted a számítógépes tanfolyamot, elég ha te tudod, hogy munka van mögötte, szorgalmas tanulással. Ne foglalkozz azokkal, akik mindenhez ingyen és méltánytalanul jutnak hozzá, a becsületet nem osztogatják olcsó embereknek!
- Megnyugtattál, drága Bélám, látod a tömeg embereké a múlt és a jelen is. Mit hoz a jövő, ez még teljesen bizonytalan...

2015. szeptember 14.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A csodáról
  2015-09-14 12:41:56, hétfő
 
 

Te nem hiszel a csodában, tagadod? Nézd csak, nem győzhetlek meg, mert a csoda legfőbb ismertetőjele, hogy csodálatos - nem lehet bizonyítani, mint egy élettani tényt, nem lehet fényképezni, sem előre, mennyiségtani törvények szerint megjósolni és kiszámítani. A csoda megnyilatkozási formáit sem könnyű mindig érzékelni: nem jár mindig két lábon, nem lehet fényképezni, nincsenek telekkönyvi, sem anyakönyvi adatai. A csoda, egészen egyszerűen, megnyilatkozik - s néha csak sokkal később értjük meg, mi volt a csoda, hogyan avatkozott életünkbe, s mi volt e beavatkozásban a természetfölötti és csodálatos. A csoda lényegét nem tudom megmutatni, sem bizonyítani. De gondolj talán arra, milyen felfoghatatlan és csodálatos igazi valójában mindaz, amit mindennapinak és természetesnek érzel: már a létezés ténye milyen csodaszerű! Az, hogy megszülettél, élsz, s egy napon meghalsz! Mindezt ,,természetes"-nek érzed? Akkor vaksi vagy és botfülű. Már a valóság is csoda, felfoghatatlan, s minden természetes kellékével és anyagával természetfölötti is! Miért is lenne a valószínűtlenül bonyolult valóságnál értelmetlenebb a csoda? A világlélek a csoda, mely mindenben megnyilatkozik. Ezért vagyok hívő: mert a világ lelke bennem is, hétköznapjaimban, szomorú és esendő sorsomban is megnyilatkozik.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A lángokról és az azbesztről
  2015-09-14 12:40:53, hétfő
 
 

Mert mikor az igazat - a legegyszerűbb igazságot - kimondod, tudnod kell, hogy rögtön lángok gyulladnak ki körülötted: a szenvedély, a számonkérés, a sértettség lángözöne. Aki az igazat mondja, tűztengeren halad át, s helyesen teszi, ha egyfajta azbesztruhába öltözik, máskülönben tüstént elperzselik a lángok. Ez az azbesztruha soha nem lehet más, mint a közönyös és kérlelhetetlen nyugalom, a parancs és a szolgálat nyugalma: nem tehetsz mást, így kell cselekedned, akkor is, ha elégetnek. Az író mindig máglyán áll kissé. Néha lassú tűzzel sütögetik, néha öles lángokkal. S mint a fakírok, akik megszállott hitükben és hideg önkívületükben meztelen talppal, sebesülés nélkül, érzéketlenül sétálnak át a tűzrakáson, úgy az írót sem óvja más a harmadfokú égési sebektől, mint a hite és megszállottsága, mely egészen hideg, kérlelhetetlen és könyörtelen, önmagával és másokkal szemben is. Öltözz ebbe az azbesztruhába, mondd ki az igazat, haladj át a lángokon.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 783
  • e Hét: 5647
  • e Hónap: 11888
  • e Év: 64154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.