Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Idézet Stephen Kingtől
  2015-09-21 22:32:17, hétfő
 
  "Tisztában van-e vele egyáltalán az emberiség, milyen csodálatos dolog egymás karjába bújni és egyhuzamban akár órákig is ott időzni a meleg fészekben? Egyesek bizonyára tudják ezt, de ők vannak kisebbségben. Az ölelkezés titkát csak az érti igazán, akinek hosszú ideig nélkülöznie kellett ezt az élményt."

Stephen King
amerikai író
1947. szeptember 21.

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Kohut Katalin: Ellentét (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-09-21 21:01:55, hétfő
 
 

- Béééla! Hallgasd meg a mondókámat! Csind-csand, emel már a csend. Messzi útra, csillagokra vezet ez a csend. Ding-dong, dörög már a dong. Ébresztőt fúj, földre pottyant, durrog ez a dong.
- Nagyon aranyos kis versikét írtál, éppen óvodásoknak valót. Kíváncsi vagy a véleményemre? Nagyszerűen kifejezted a csend és a zaj közötti különbségeket.
- Azért mondtam el neked, Bélám, hogy bevezessem a mondanivalómat. Nekem erről a mondókáról a férfias és nőies hangszerek jutottak az eszembe.
- Igazad van, Vilmám! Vivaldi is ellentétek hangutánzásával ábrázolta akusztikailag az évszakokat, akár mások a vihart a hangok kavalkádjával, erejével, s a harmonikus békességet, a szerelmet, szeretetet tiszta és halk dallamokkal.
- Ugye, mennyire csodálatos? Mennyire boldogok lehetnek azok, akik tudnak zenét komponálni különféle hangszerekre, hallják a fejükben a dallamot...
- Igen, ők a született zsenik. Zenével minden érzést ki lehet fejezni. Én mikor szomorú voltam, lassú, mély dallamokat pengettem a gitárommal, hangulatomnak megfelelő énekekkel vigasztaltam magam. Miután egy félóra, óra eltelt, már örömódákat adtam elő, vagyis a zene feledteti a szívvel a szomorú tapasztalatokat.
- Nem is lehet zene nélkül élni, hiszen a muzsika a világ közös nyelvezete. Sokan azt gondolják, hogy a szívhez szóló dallamok elveszik az erőt, befolyásolják a gondolkodást, meglágyítják az embert, de az én véleményem az, hogy zene nélkül sivár lenne az ember élete.
- Igen, szükség van naponta zene hallgatásra, hogy ünnepivé emeljük a monoton hétköznapokat. Ezek szerint nekem az egész életem egy állandó ünneplése a fennköltnek, nagyszerűnek, a csodának. Érdekes, drága Béla, hogy a zene és a matematika összefügg szintén egymással, mint ahogyan a mindenség összes értelme a tanultakkal. Csak állandóan gyakorolni kell azokat a nagyszerű dolgokat, amiket egyszer magunkévá tettünk.
- Nem létezne zene matematika nélkül, drága Vilma! Te is, amikor gitározol, a lábaiddal adod hozzá a ritmust. Nem mindegy a hangjegyek rövidsége és hosszúsága sem, éppen olyan, mint a beszéd időmértékének számtanja, időben mérhető. A tánc szintén zene és matematika, amikor látjuk a villámgyors pörgéseket, ez eszünkbe sem jutna róla.
- Bélám, nagyon sokan vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e férfias és nőies hangszerek, vagy ezt csak a régiek fogták rájuk.
- Egy bizonyos, hogy a kürtzengés, trombita valahogyan összenőtt a háborúval, a katonasággal. Biztos, hogy a lányok is megtanulhatnak rajtuk játszani, de hatalmas tüdő kapacitás szükséges hozzá.
- Nekem azt javasolták annak idején, hogy válasszam a fuvolát. Nagyon nőies és légies. De mikor az emberek közölték velem, hogy a fúvós hangszereken játszóknak elmegy a foguk, inkább a zongorára esett a választásom.
- Pedig a zongorára is a férfias jelzőt osztották ki...
- Nem is ment nekem, drága Béla! Ugyanúgy voltam vele, mint az autóvezetéssel. Két kezemmel két dallamot kellett volna játszanom, a láb teljesen más funkciót töltött be. Ha lett volna otthon zongorám, lehet, hogy szorgalommal hamar megtanultam volna...
- Nagyon híres női zongoristák és orgonisták vannak... Aztán abba hagytad a zongora tanulást?
- Igen, olyan hangszert választottam, mely líraiságban a nőiesség kifejezője, a gitárt. Legszívesebben lanton tanultam volna, de nem lehetett beszerezni. Érdekessége a tanulmányomnak az, hogy bár nem voltak hosszú, gitáros ujjaim, addig gyakoroltam, míg meg nem tanultam minden hangnak a helyét, bár ilyenkor fel kellett emelni az ujjaimat, hogy odébb helyezzem a húrokon.
- Jó, hogy megtanultad, drága Vilmám, így minden szívedet érintő dallam részeddé válik egészen.
- Nem is elégít ki a zene hallgatás, bár az is igaz, hogy amelyek engem megérintenek, azok kicsit el is varázsolnak, az ember beleborzong egy szép dallamba, vagy tiszta hangba.
- Igen, drága Vilma, a hangoknál is érvényesül az ellentét. Nem véletlen, hogy áriáknál is különféle hangok szerepelnek. Bevallom, a szopránt én nem igazán szeretem, a szövegét is csak ritkán értem.
- Én is így vagyok vele, Bélám! Legszívesebben mezoknak adnám a szoprán szerepét is, férfiaknál a baritonnak. De szükség van a basszusra is. Érdekes, hogy az Isten hangját legtöbben mennydörgőnek ábrázolják, én pedig a nagybetűs szerelmet csak lágynak, szeretetteljesnek tudom elképzelni.
- Biztos vagyok benne, drága Vilma, hogy mindkét Isten a teremtésben egykor megnyilvánult. Harciasnak gondolom a mélyebb hangút, szeretőnek a lágyat. Erről sokan elfelejtkeznek. A gonosz, sötét erők tombolását is démonikus kacajokkal, háborúkkal lehet zenében ábrázolni, tánclejtésekkel, csatadalokkal előadni.
- De ami harmonikus, tiszta, a művek végén a megoldás, amikor mindig a jó győzedelmeskedik, csak mennybéli muzsika lehet. Éppen ezért nem szeretem a drámákat végzetes kánonokkal való befejezéssel. A dráma valamilyen nagy belső békétlenségre figyelmeztet, ellenkezik a természetes élettel. Egy időben pedig a tömeg kedvenc műfaja ez volt, megtöltötték a színházakat. Rájuk is igaz volt a mondás, hogy cirkuszt és kenyeret. Ezt kell adni a népnek, a sötét lelkűek ezt szeretik, akár a mostaniak a való világ kiábrándító ábrázolását.
- Ez már, drága Vilma, nem természetes ellentéte a csendnek és a zajnak, még csak nem is utánzata, nem tartozik a valós természetes életéhez az embereknek, de rákényszerültek a csőcselék természetének elviselésére. A hangzavar nem a tisztes hazáját védők háborús hangja, hanem győzelmi tombolás.

2015. szeptember 21.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: Sárgarépa leves
  2015-09-21 14:54:02, hétfő
 
  Kohut Katalin: Sárgarépa leves

Gyermekkorom kedvenc ,,rágcsáló" vitaminjai egyike a sárgarépa volt. Néha úgy fogyasztottuk, ahogyan kihúztuk a kertben megmosás után, néha megreszelve. A húslevesben főtt sárgarépa íze egészen más volt, erre csak hosszas rábeszélés után lehetett rászoktatni, általában a fütyülés ígéretével, amit a sárgarépa fogyasztás után szorgalmasan gyakoroltam. Mennyire érdekes a régi gyerek mondóka, melynek elején szintén a répa található: Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó. Ezt kellett gyakorolni azoknak a gyerekeknek, akiknek valamilyen beszédhibájuk volt, nyilván nagyon régi a három növény története is.
Az ínynek mindenképpen egészséges a sárgarépa fogyasztása nyersen. Napközis élményeim közül a főzelék maradt fenn, de akkor valahogyan úgy sikerült ez az étel, hogy jó darabig nem fogyasztottam a sárgarépát. Most ismét kedvencemmé vált, már csak azért is, mert igen egészséges és hasznos sűrítő növény főzelékekbe, levesekbe liszt helyett. Önálló köretként, rakott sárgarépaként, főzelékként, levesnek egyaránt készíthető.

,,Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul."

Forrás: Vital egészség portál

Sárgarépa leves hozzávalói négy személyre:

30-40 dkg sárgarépa gyökér
2 dl főzőtejszín
ízlés szerinti só
petrezselyemzöldje
Levesgyöngyöcske

A sárgarépát megtisztítom, összevágom és fazékban sós vízben odateszem főni, puhulni. Ha lefő a vize, pótolni kell. Sokáig puhul, mivel elég kemény zöldségfajta. Legjobb fedő alatt, mintha párolnánk. Amikor megpuhultak a répák, kézi mixerrel pépessé dolgozom. Ezután beleteszem a főzőtejszínt, felforralom vele, ha kell, utána sózom, megszórom petrezselyem zöldjével. Én tettem bele egy kevés majorannát is. Levesgyöngyöcskével tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2015. szeptember 21.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Márai Sándor: Önmagamról
  2015-09-21 13:23:12, hétfő
 
 

Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A hazáról
  2015-09-21 13:16:56, hétfő
 
 

Mindegy, kik beszélnek hazád nevében? Mindegy az is, mit mondanak azok, akik jogosultnak hiszik magukat, a haza nevében beszélni?

Te hallgass a hazádra.

Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit ne várj hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.

Ez a legfelsőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 659
  • e Hét: 5523
  • e Hónap: 11764
  • e Év: 64030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.