Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A magas vércukorszint károsan hat az agy egészségére
  2021-08-25 23:43:17, szerda
 
  A kutatások azt mutatják, hogy a tartósan magas vércukorszint negatívan hat az agy egészségére. Minél tartósabban fennáll ez az állapot, annál nagyobb az esélye a kognitív hanyatlásnak. A magas vércukorszint gyulladást generálhat a szervezetben, melynek hatására az agy működése és egészsége kerül veszélybe, így könnyebben bekövetkezhet a kognitív hanyatlás.

Ezzel szemben a kutatók azt is megállapították, hogy minél tovább fenn tudjuk tartani az alacsony vagy a normál vércukorszintet, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem következik be az életünkben demencia és egyéb kognitív hanyatlás.

A tartósan magas vércukorszint állandóan gyulladásban tartja a testet és az agyat is. Ennek következtében az agysejtek működése zavart szenved, így felgyorsulnak az agyban zajló öregedési folyamatok. Ez a hatás tovább gyorsítja az életkorral összefüggő betegségek kialakulását, akár érrendszeri betegséget, ami persze a fiatalabbak körében is kialakulhat, de sokkal inkább az idősebb emberek betegsége.

A magas vércukorszint a cukorbetegség előszobája. Először kialakul az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú cukorbetegség. Ennek következtében a testben is károsodik az érrendszer, de az agyi erek sem ússzák meg ezt a negatív folyamatot, hiszen merevvé és feszessé válnak, majd csökken bennük a véráramlás, ami pedig előbb-utóbb az agy károsodását, működésének zavarát, illetve kognitív funkciók hanyatlását okozhatja.

Az emberek jelentős hányada nem is igazán tudja, hogy inzulinrezisztens vagy cukorbeteg, hiszen a tünetek kezdetben csak enyhék. Sok esetben csak egy-egy laborvizsgálat derít fényt a betegségre. Az inzulinrezisztencia és az 2-es típusú cukorbetegség megfelelő diétával és rendszeres testmozgással akár vissza is fordítható. Törekedni is kell erre, mivel láthatjuk, hogy milyen negatív következménnyel jár az erek állapotára és az agy működésére.

Az egészséges testsúly fenntartása nemcsak a cukorbetegség megakadályozása miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel jelentősen csökkenthetjük a magas triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek szintén károsítják az ereket és szívbetegség kialakulásához vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A zöld tea tele van antioxidánssal
  2021-08-25 23:36:22, szerda
 
  Teák közül talán a zöld tea a legegészségesebb, hiszen tele van antioxidánssal, amelyek csökkentik az oxidatív stressz okozta sejtkárosodásokat és a súlyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét. De számos más értékes anyagot is tartalmaz, melyek pozitívan hatnak a testi és a lelki egészségünkre egyaránt.

A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz katekin nevű vegyületet, amely nyugtató hatással van az idegrendszerre. Koffeint is tartalmaz, igaz kevesebbet, mint a kávé. A koffein stimulánsként hat a központi idegrendszerre, ezen kívül éberré tesz, javítja a memóriát, a tanulási teljesítményt és a koordinációt is.

Ez a tea emellett L-teanin vegyületben is rendkívül gazdag, amely növeli a dopaminszintet és ezzel együtt csökkenti, oldja a szorongást.

A zöld tea tele van antioxidáns polifenolokkal, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladás szintjét, így nyújt segítséget a rák elleni küzdelemben.

A zöld teával kapcsolatban számtalan kutatást végeztek. Megállapításra került, hogy a nők esetében csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét, míg a férfikanál a prosztatarák kockázatát minimalizálja.

A zöld tea jó hatással van az anyagcserére is, aminek köszönhetően segítségünkre lehet a fogyásban. Nagyon fontos, ha fogyni szeretnénk, akkor kerüljük a cukros italokat és részesítsük előnybe az aktív életmódot, illetve az egészséges táplálkozást.

A zöld teával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy kiemelkedő a neuroprotektív hatása, amivel hozzájárul az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának megakadályozásához.

A zöld tea a hangulatunkra is pozitívan hat. Ez a csodálatos ital javítja az inzulinérzékenységet és stabilizálhatja a magas vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával pedig csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

A szívproblémák kialakulásában a magas vérnyomás és koleszterinszint is kiemelkedő szerepet játszik. A zöld tea azonban csökkenteni tudja mind az összkoleszterin, mind az LDL-koleszterin szintjét, hasonlóképpen a magas vérnyomást is.

Tanulmányok igazolják, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szembetegségek kialakulásának kockázatát. A katekin nevű vegyület ugyanis megóvja a szemet az oxidatív károsodástól és így a szembetegségek kialakulásától.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5552
  • e Hét: 22219
  • e Hónap: 53705
  • e Év: 258406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.