Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Márai Sándor: Előtte
  2015-11-16 20:36:30, hétfő
 
 

Ez a nevezhetetlen, az évekkel nem múló és nem enyhülő izgalom, ez a szorítás és szorongás, mely még mindig elfog és megkísért munka előtt - ez a halogatása a munkának, reggel, vagy este, ez az elodázása az írásnak, ez a készülődés, henyélés, cigarettázás, olvasás, ez a titkos és csendes reménykedés, hogy hátha, mégis közbejön utolsó pillanatban valami, s ez a félelem, hogy Isten ments, nem szabad közbejönni semminek, ez a szívdobogás, melyet nem enyhít gyakorlat és tapasztalás! Aztán eljön a pillanat, mikor nem lehet halogatni, s szó megérett és jel, rögzített kifejezés akar lenni. Akkor eldobod a cigarettát, rosszkedvűen felállsz, az asztalhoz lépsz, leülsz, tíz ujjaddal szántod hajadat, s érzed, hogy nem menekülsz végzeted elől, mely olyan, mint egy félelmetes légyott. Úgy, most írsz már; s lassan enyhül a szorítás és szorongás.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A világ közbeszól
  2015-11-16 20:35:11, hétfő
 
 

A művet néha áttöri a világ, beleszól munkánkba, önkényesen tollba mond szavakat, igénye és ízlése szerint másít meg mondatszerkezeteket, kicserél jelzőket. A világ erős és veszélyes. Fegyvereit és módszereit nem szabad lebecsülni. Az író ír, s azt hiszi, senki nem tudja zavarni köreit. De a világ állandóan hat, nyugtalanít, beleavatkozik, akkor is, amikor nem várod, mikor az hiszed, úr vagy az anyag fölött, mikor azt hiszed, egyedül vagy munkáddal, mestere vagy, tetszésed és hited szerint uralkodsz fölötte. S egyszerre érzed, hogy egy szót nem egészen úgy választottál, mint kellett volna, egy jelzőt szelídítettél, egy mondatnak nincs az a támadó, vagy végképpen kifejező lendülete, érzed, hogy idegen erő hatja át mondataidat, szelídít, vagy hamisít, vagy színtelenít... ilyenkor a világ szól közbe. Ilyenkor rögtön dobd el a tollat. Fülelj, neszelj, figyelj, mint a fenevad, mikor veszélyt szimatol. Zárd el művedet és szívedet, kulcsra, éles szemekkel nézz körül, vizsgáld szíved és értelmed. A világ nem enged el, közbeszól. Ezért védekezz, ha író vagy, halálig.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Bizalom (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-11-16 19:55:17, hétfő
 
 

- Béééla! Azt írja ez a könyv, hogy kékszakáll nemcsak elcsavarta a nők fejét, hanem meg is ölte őket!
- Igen, Vilma, teljesen semmi sem vált bizonyítottá, tény, hogy a hölgyek eltűntek és az is tény, hogy valamennyien megbíztak benne.
- Akkor jó gyerekkoruk lehetett! Vagy nem függ össze a szülői szeretettel a bizalom?
- De, teljes mértékben összefügg, de felnőtt korára a lányoknak, asszonyoknak szívük kívánsága szerint átértékelődik, mert ilyenkor már harmadik virágkorukat élik. A szülői szeretet, gondoskodás hiánya örök bizalmatlanságra ítéli a lányokat, s éppen ez a csapda benne, hogy az asszonyszívek megmozgatói a bizalmat adják át nekik.
- Elhiszik mindazt, amit ígér és mond...
- Igen. Sajnos olyan világban élünk, amikor Európa férfi lakossága nem képes nyújtani a nőknek azt, amire vágynak. Kékszakáll megtestesítette a lányok álmait, teljesítette ki nem mondott kívánságaikat.
- Bizalomra épül ezek szerint a szerelem...
- Igen, a barátság, az ember szerelem. Mindenkinek van ember-eszménye, szíve vágyát vetíti ki arra az emberre, aki megfelel igényeinek. A bizalom első érzékelhető szív-húrja a lágy, udvarias férfihang.
- Nem lehet véletlen, hogy az öblös, nagyhangú, önbizalomhiányukban másokat megalázó férfiaktól a nők ódzkodnak...
- Így is van, összerezzen a szív, jelezve, hogy ezek a férfiak megsebezhetik. Sokan ezt a jelzést figyelmen kívül hagyják és a figyelmeztetés ellenére belemennek a bizalmatlanságra épülő kapcsolatba.
- Második jelzés?
- Másik a társalgási viselkedés. A finomság, az udvariasság, a figyelmesség elvezetnek a teljes bizalom létrejöttéhez. Ilyenkor a nők már úgy látják a férfit, mint aki betölti a törvényt, aki soha nem ártana neki, aki mindenben jót akar neki, aki védelmezi őt és még sorolhatnám, miket vetít ki egy bizalomból lett csodálat vágya.
- Harmadik jelzés?
- A harmonikus megjelenés, mely nagyon bizalomgerjesztő. Gondolok itt a tiszta, elegáns megjelenésre. Persze az elegancia nem feltétlenül öltönyt jelent, hanem a színek kedvező összepárosítását. Lehet sportosan is megnyerő külsejű valaki. Az ember ösztönösen felfigyel egy jól öltözött, kellemes hangú, udvarias férfira, s már az első benyomásból kialakulhat akár a szerelem is.
- Tehát akiben a nők feltétlen megbíznak, azt már szeretik is?
- Igen, hiszen megfelel minden ideálnak, ami a szívüket kielégíti.
- Annak ellenére létrejön a megelőlegezett bizalom, hogy előtte a nők csalódnak, esetleg többször is.
- Igen, ez egy állandó készenlét, várakozásban élnek szinte állandóan a szív összetörtek, készen állnak az újabb bizalomra, mert sóvárognak a biztonságára a barátságnak.
- Hiszen igazi barátság itt a földön oly' ritka, mint a Kék csillag, mely egyszeri és megismételhetetlen...
- Igen, a nagy művészek, mint általában átlagember feletti érzetűek szenvedtek sokat a földön magányosan, társtalanul. Majd' mindegyik megfogalmazta ugyanezeket a gondolatokat...
-Vagyis a bizalom csak azonosság alapján jöhet létre?
- Igen, hiszen ezt jelenti a szív ideálja. Ahány élőlény van a földön, annyiféle az ideál, a vágy. Igazi barátság egyforma gondolkozással és érzelmekkel rendelkezők között jöhet létre.
- És itt kezdődnek a csalások...
- Igen, a becsapások, a nagy hitetők egész művészeti mozgalmat hoztak létre, hogy elhitessék az emberekkel a szeretetet. Az az igazság, hogy az ember szeretet nélkül élő halott, anélkül nem tud kiteljesedni sem hivatásban, sem magánéletben. A szeretet jelenti az életet. Különösen az asszonyoknak van szükségük rá, mint ahogyan az ölelés biztonságára is.
- Emlékszel Magdikára? Egyszer a főnök az irodában rá akarta segíteni a kabátját, Magdika az udvarias mozdulattól megijedt és ijedten elhúzódott.
- Ennek kettős a magyarázata! Amikor táppénzen volt a beteg gyermekével, a főnök kérte az áthelyezését, amit Magdika véletlenül talált meg az iratok között. Megrendült benne a bizalma. A másik az, hogy Magdikát nem szerette az édesanyja, pedig mindenkinek örömöt okozott gyermekkorában. Soha nem puszilta, nem ölelte meg senki. Magdika nem tudja, milyen a biztonság, neki nagyon szerető és hűséges társra lenne szüksége, aki soha nem okoz csalódást. Az ilyen embernél egyetlen apró dolog már leomlasztja a bizalom légvárát és megrendül a feltétlen csodálata.
- De azért a bizalom nem elméletekből összeállított légvár, amit elfúj a szél bármikor?
- Nem, nagyon is létező és szükséges az emberek egymás közötti jó kapcsolatainak kiépítéséhez, akár magánéletben, akár üzleti ügyekben. Bizalommal van az ember akár egy szolgáltatóval szemben is, bízik abban, hogy a legmagasabb szinten képviseli az érdekeit. Másképp nincsen értelme a létezésnek.
- Aki megbízik valakiben, mindent őszintén és nyíltan feltár előtte, mert ő az a nagybetűs ember, akit feltétel nélkül és örökké szeretni fog.


2015. november 16.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Hálaének
  2015-11-16 08:01:23, hétfő
 
  Kohut Katalin: Hálaének

Hálával gondol rád bús szívem,
felszítom tűzlánggal érzékem,
pompával írom a nevedet,
megölel egyszer a szeretet.

Örömmé válnak a rossz napok,
kioltják szomjamat tegnapok,
ha egyszer megkérded, hogy vagyok,
csak neked íródnak a dalok.

2015. november 13.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 112 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 6107
  • e Hónap: 12348
  • e Év: 64614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.