Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Embernek születtem?
  2016-10-04 22:38:06, kedd
 
  Beköszöntött az ősz. Szép ez az évszak is, a maga rozsdaszín avarruhájával, szürke melankóliájával, mely annyira befolyásolja hangulatunkat, kedvünket. Mintha mi is téli álomra készülnénk, mint a természet. Mennyivel másabb fotókon látni a négy évszakot, mint évente végig élni, benne lenni!

Én nem csodálom egyik évszakot sem, tőlünk ezt is elvették a Nyomorultak kezdetén, de a gyerekkori emlékeim megmaradtak. Még az ételben sem gyönyörködhetem szabadon, mert vagy ebédhez közeledve előttem vizelnek a falakra a "férfiak", vagy más történik, mint ma. Én ilyen kiábrándító dolgokat, eseményeket tapasztalok, s mondja valaki azt ezek után, hogy csak a szépet kell mindenben észre venni.

Ma korábban érkeztem a klub helyiségbe. Á-né J. Klára (Jutka) már ott ült a kanapén. Azóta nem veszem figyelembe, amióta pár hete fel akart jelenteni a TB-nél, mert nekem tízezer forinttal több a bevételem, hazugnak és csalónak nevezve engem.
Ma kimentem az udvarra, jött utánam, majd közölte, hogy én félek tőle, azért nem megyek ki, amikor ő kinn van. A primitív tudja, hogy milyen a szótlan semmibe vétel? Összekeveri a félelemmel? Vagy azért provokál, mint szív-gyilkos, hogy kihozza az emberből a legrosszabbat, hogy lehúzza őt a saját szintjére?
Azt mondta Jutka hangsúlyozva a hangjával: Elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, míg ki nem tesznek téged innen, míg ki nem túrlak a klubból, meg a bolondok házába juttatlak.

A klubvezető a múltkori eset után is csak enyje-benyje módon annyit mondott neki, hogy neki is van rossz természete. Jelentget, zsarol, fenyegetőzik. Mindez azért, mert embernek születtem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márai Sándor: Rangok
  2016-10-04 22:15:59, kedd
 
 

A nevek rangok is: spanyol szentnek vagy osztrák főhercegnem nemárt, ha Izidor a neve vagy Ignác. De te csak maradj Béla. Biztosabb.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Vigasz
  2016-10-04 22:14:51, kedd
 
 

Ezek a kétségbeesett napok, mikor minden gyanúsnak tetszik, amit valaha írtam, mikor elképzelhetetlen, hogy valaha is írok még erős, igaz és tisztességes sorokat, mikor nem merem felnyitni a lapot, melyben épen aznap megjelent valamely írásom, mikor biztosan tudom, hogy nincs barátom, s ellenségeim csak szórakozottságból és hanyagságból nem téptek szét eddig: ezek a napok, mikor megvigasztal az is, ha borbélyom, szappanozás közben fölém hajolva, jóindulatúan mondja: ,,Olvastam, amit az új várócsarnokról írt a szerkesztő úr" - s elmondja egy írótársam aznapi cikkét.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Ének (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-10-04 01:05:15, kedd
 
 

- Béééla! Az előbb szólt a szomszéd, hogy halkabban énekeljek!
- Mit feleltél, drága Vilma?
- Azt, hogy nekem nincsen erős hangom, ebből a panel lakásból a suttogást is ki lehet hallani.
- Így is van! Mit szólna hozzá, ha elektromos gitárral zenélnél, vagy zongoráznál? Úgy látszik, hogy a zene és az ének nem igazán a panel dzsungel fülébe való, ellenkezik mindenféle akusztikával.
- Valamikor régen az ének nem rejtegetni, szégyellnivaló dolognak számított, igaz, hogy akkor a legtöbben családi házakban éltek.
- Igen, a közös éneknél nincs is lelkesítőbb. Így születtek egykor a munkadalok is, mert rájöttek arra, hogy énekelve gyorsabban elmegy az idő, különösen akkor, ha monoton munkát végez az ember.
- Drága Vilmám, Magdika is így bírta ki a gyerekkori varrónői munkáját. Kívánság műsort rendezett a munkahelyen, villámgyorsan járt a keze, s közben énekelte azokat a slágereket, dalokat, operetteket, melyeket kértek tőle a munkatársai.
- Igen, Bélám, még fizetésemelést sem kapott amiatt, hogy be nem állt a szája. Amikor meg bérházba mentek lakni, a gyereke rászólt, hogy ne énekeljen, mert azt hiszik a szomszédok, hogy be van rúgva.
- Mert a tiszta dal a szívből jön, s csak az érti a szépségét, akiben szeretet lakozik. Ezért annyira kevés az élvezője. Nem így van ez a mulatós daloknál, ahhoz nem kell érzelem, csak ital. Mintha az egész ország halotti tort ülne, csak az a fontos nekik, hogy dorbézoljanak utolsó pillanatukig.
- Igen, a szívvel érző emberekbe belerekedt a szó is, akár Magdikába, míg érzelmi blokk alatt volt. Fogságban a madárka is megnémul, s ha néha csoda történik, s visszakapja a szabadságát, rengeteg idő szükséges ahhoz, hogy újra dalra fakadjon.
- Drága Vilma, a szív szabadsága ott lehet csak, ahol igaz törvények és a veszély nélküli élet lehetséges. Ez már régóta hiányzik, az emberi szív ereje legyöngült a reá mért csapásoktól.
- Különös ország ez, ahol azt énekelik, hogy adassék a nőknek gyönyörűség, hogy kibírják a világ összes kínját, majd a szívből énekelők az összes csapást. Az erősek tették áldozattá a szépséget, a harmóniát, az emberséget, a becsületet. Győzelmi dalokat énekelnek. Látod, Bélám, ilyen is van!
- Szomorú, mert győzni csak a gonoszok, ármánykodók, rossz akarók fölött szoktak elméletben, itt pedig az ország apokalipszise után a végén jött a fekete leves, mely már harminc éve tart. A halotti tor zenéje a cigánynóta.
- Az emberek nem tudtak kirúgni a vasfüggönyös káoszával beültetett rothadó trágya-eszmék országából. Magdika volt az énekesként, akin elölről kezdték gonoszságból a világ történelmét elpörölve minden kortól, kardvillanástól, istentől...
- Már Bélám egyes művészek is felkiáltottak, hogy a huszadik században ezeket az elméleteket, melyeket felhalmoztak távol keletről, itt nem lehet végrehajtani. De a legnagyobb titokban történik az emberré válás egyetlen közös nagy áldozásban.
- Nagyon régóta tart a féktelenség, pedig a magyar nyelv tökéletességének felmutatása csak egyetlen oka volt az elítélésének, s mellette ott volt minden tantárgy az ellene létrehozott csapásokkal, mint az énekével.
- Gellért püspök egyszer felfigyelt a magyarok szimfóniájának nevezett munkadalára az egyik malomkereket hajtó asszonynak. A népdalokat az ország minden részéről Kodály Zoltán gyűjtötte össze.
- Igen, Vilmám, majdnem minden dal az országban élő ártatlanok bujdosó, igaztalan életéről szól, szinte meghasad az ember szíve, amikor énekeli őket.
- A bús dalok mutatják az igaz nép szívét, akik jól tudták azt, amit minden született énekes, hogy mikor szomorú az ember, az énekkel megvigasztalja magát. De a rossz sem történhet végtelenségig, legalábbis ellenkezik mindenféle józansággal. Az ember nem szenvedhet azon túl, mint amit el bír viselni.
- Aki a szívét adja át, megborzongatja hangjával az őt hallgatókat, Bélám, akik áhítatot éreznek ilyenkor. Mindez bizonyítja, hogy szükség van a szépségre, a tisztaságra. De Magdika hangja sokakat irritált, különösen a nőket.
- Nem véletlen a sok merénylet a kommunikációs szervei ellen. Így jártak az emberek.
- Tudtad azt Bélám, hogy régen az erdőnép tagjai rendeztek állatok hangversenyét?
- Igen, drága Vilma. A róka volt mindig az áriás. Most a győztesek rendeznek végtelen ismétlést, már retrók lettek a vaskáosz dalai és előadói.
- Pedig az ének elméletben tisztítja a lelkeket, s minél szebben van felékesítve egy lélek szépséggel, annál nagyobb igénye van a harmóniára énekben és zenében.
- Igen, drága Vilma, mindenki valódi személyiségét fel lehet ismerni abból, amit énekel és szeret. A szívben rejtőző szeretet közvetítője a tiszta hang.

2016. október 3.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2222
  • e Hét: 7086
  • e Hónap: 13327
  • e Év: 65593
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.