Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A méz megédesíti az életünket
  2021-06-05 23:16:38, szombat
 
 



A méz egy természetes édesítőszer, amely az egyik legrégebbi táplálék az emberiség történelmében. A méhek által előállított méz nemcsak finom és egészséges, hanem nagyon sok pozitív hatást is kifejthet a szervezetünkben.

A méz aminosavakban bővelkedik, amelyek elengedhetetlenek a gyógyuláshoz, de a betegségek megelőzésében is kiemelkedő a szerepük. B-vitaminokban is bővelkedik, melyek energiával látják el a szervezetünket.

A természet eme csodás ajándéka ásványi anyagokban is bővelkedik, leginkább kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, de C-vitaminban is gazdag, amely egy erős antioxidáns, így a rendszeres mézfogyasztás védelmet jelenthet a sejtek számára a károsodásokkal szemben.

A méz antibakteriális és antimikrobiális hatással is rendelkezik, ami elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, ezentúl kiemelkedő szerepe van az immunrendszer támogatásában, amit a vírusellenes hatásának köszönhetünk.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma tüneteit, illetve megakadályozza a szervezetben a gombák elszaporodását.

Nagyon sokféle mézzel találkozhatunk a piacon. Mi most néhányat be is mutatunk ezek közül. Az egyik legismertebb méz a hajdinaméz, amely sötétebb színű a társainál. Ez nem jelent rosszat, sőt minél sötétebb egy méz, annál több antioxidánst tartalmaz.

A virágméz lehet világosabb, de sötétebb is, természetesen finom virágízzel rendelkezik, míg a gyümölcsmézek ízén felsejlenek a kellemes, zamatos gyümölcsök. Különleges íze lehet például a szeder- és az áfonyaméznek, hiszen finoman gyümölcsösek, ízletesek és zamatosak. A mézkedvelők szeretik még a közkedvelt akácmézet és a manukamézet is. Ez utóbbi a manuka fa méze, melynek őshazája Ausztráliában található, magas antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A nyers mézet többféleképpen is használhatjuk. Például ízesíthetünk vele gyógyteákat, édesíthetünk vele süteményeket és desszerteket, de egészséges pasztákat is készíthetünk belőle. Ilyen például a kurkumapaszta, ami nagyon hasznos lehet, hiszen egyesül benne a méz és a kurkuma jótékony hatása. A kurkuma elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A pikkelysömör és a szívbetegség kapcsolata
  2021-06-05 22:06:24, szombat
 
  Mint tudjuk, a pikkelysömör egy bőrbetegség, a szívbetegség pedig egy krónikus betegség, ami sokféle tényező miatt alakulhat ki. Első gondolatunk nem az, hogyha valaki pikkelysömörben szenved, akkor szívbetegsége is van, hiszen a két betegségnek látszólag nem sok köze van egymáshoz. A legutóbbi kutatások azonban azt mutatják, hogy van összefüggés a pikkelysömör és a szívbetegség között

Sajnos a kutatások alátámasztották, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegeket jobban veszélyezteti a szívbetegség. De ez a kellemetlen bőrbetegség más olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is megnövelheti, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke vagy akár a metabolikus szindróma.

Hogy mi lehet az összefüggés a pikkelysömör és az említett krónikus betegségek között? A pikkelysömörben szenvedőknél megnövekszik a zsigeri zsír, vagyis zsírlerakódások keletkeznek a szív és a máj körül, megemelkedik a vérnyomásuk és nagyobb az esélyük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Emellett a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma veszélyei is fokozottabbak az esetükben. Ennek az oka nem más, mint az, hogy gyulladás alakul ki a szervezetükben, ami fokozza a krónikus betegségek kialakulását. A metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a szívbetegség is éppen ilyen krónikus betegség.

Esetükben sokkal gyakoribb a magas vérnyomás kialakulása, ami viszont szívroham és stroke kialakulásához is vezethet. A vérnyomás rendszeres ellenőrzésével mi magunk is monitorozhatjuk az értékeinket, így egy esetleges magas vérnyomás esetén időben elkezdődhet a kezelés, amivel megakadályozhatjuk a komolyabb betegségek kialakulását.

A pikkelysömörben szenvedő betegeknél a koleszterinértékek is magasabbak, habár ennek más olyan életmódbeli tényező is oka lehet, mint például a dohányzás, a magas zsírtartalmú étrend, az inaktív életvitel, illetve a családi halmozódás.

Ha azonban odafigyelünk ezekre a kockázati tényezőkre és elhagyjuk a káros szokásainkat, akkor jelentősen lecsökkenthetjük a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét.

Mindenképpen jó hírnek számít, hogy az érintett pikkelysömörben szenvedő betegek életmódváltással és gyulladáscsökkentő étrend bevezetésével jelentősen mérsékelhetik a más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.