Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Strengit kristály
  2021-06-15 21:11:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Vitaminok, amelyek csökkentik a gyulladást
  2021-06-15 21:01:18, kedd
 
  A vitaminokkal kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Némelyikről bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek a gyulladások csökkentésére. Cikkünkben most bemutatunk néhány ilyen hasznos vitamint.

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin. Fogyasszunk bátran béta-karotint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ez a vegyület A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Az A-vitamin fontosságát mutatja, hogy erős antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a szervezetünknek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás csökkentésében. Megtalálható többek között a pitypangban, a spenótban, a sárgarépában és a zöld leveles zöldségekben, illetve az olyan gyümölcsökben is, amelyek narancssárga színűek.

A B-vitaminok is csökkentik a gyulladást, különösen autoimmun betegségek és ízületi gyulladás esetén. Ha szeretnénk, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás, akkor fogyasszunk B-vitaminban gazdag táplálékokat, például kelkáposztát, gombát, paprikát vagy sárgadinnyét.

A C-vitamin lehetővé teszi, hogy az immunrendszer egészségesen működjön. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a C-vitamin segíthet megszabadulni azoktól a szabad gyököktől, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, de rendszeres fogyasztásával a szívbetegség és a rák kockázata is csökkenhet. A gyümölcsök és a zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Már régóta köztudott, hogy a szervezetben kialakuló gyulladásnak oka lehet a D-vitamin-hiány is. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy minimalizálhatjuk gyulladást, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint, illetve olyan élelmiszereket, amelyek gazdagon tartalmazzák ezt a vitamint, például a gombákat. További D-vitamin-források a halak, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek.

A D-vitamin napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, így ha csak tehetjük, tartózkodjunk minden nap egy keveset a napon.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezért hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Megtalálható a diófélékben, a magvakban, de sok E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok és az avokádó is.

A K-vitaminnal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Segíti a véralvadást és támogatja az erős csontozatot. Sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a máj és a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Napvédelem egészséges táplálékokkal
  2021-06-15 20:54:35, kedd
 
  Nyáron gyakran használunk fényvédő krémeket. Szerencsére ma már olyan termékek is vannak a piacon, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat, ezek bátran használhatók. Néhány táplálékkal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthetnek a káros hatású UV-sugarakkal szemben. A legjobb, ha ezeket a táplálékokat rendszeresen fogyasztjuk a nyár folyamán, de azért gondosan ügyeljünk a fényvédők használatára is, amikor odakint a szabadban tartózkodunk.

A Földön minden élőlénynek szüksége van napfényre a túléléshez. A napfény a D-vitamin elsődleges forrása, amely elengedhetetlen az immunitás, a mentális egészség, a hormontermelés, a csontozat egészsége, illetve a jó alvás szempontjából.

A napfény ezen kívül segít szabályozni a cirkadiám ritmust, ami javítja a hangulatot és csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes táplálékok szerepet játszanak a napvédelemben az által, hogy olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek ellenállóbbá teszik a bőrt az egyes károsodásokkal szemben, akár a Nap okozta bőrkárosodásokkal szemben is.

Az egyik ilyen gyümölcs az áfonya, amely antioxidánsokban rendkívül gazdag. Napfény hatására káros hatású szabad gyökök keletkeznek a bőrben, azonban az áfonya antioxidánsai eredményesen küzdenek meg ezekkel szemben. Az áfonya emellett sok C-vitamint is tartalmaz, ami pedig a bőr kollagéntermelését segíti elő.

A magvak, mint a kendermag, a lenmag és a chiamag omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Ezek segítenek a bőr integritásának megőrzésében, azaz simává, erőssé és rugalmassá varázsolják azt. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így a leégés esetén is gyorsabb gyógyulást ígérnek.

A sárgarépa béta-karotionban gazdag, amely vegyületet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Ez a tápanyag támogatja a szem és a bőr egészségét és a nyálkahártya gyorsabb gyógyulását. A béta-karotin megvédhet bennünket a leégéstől is.

A paradicsom is néminemű védelmet jelenthet a leégéstől, hiszen likopinban rendkívül gazdag. A sötét leveles zöldségek pedig gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek ellensúlyozni az UV-sugarak okozta bőrkárosodásokat. Ezek az antioxidánsok csökkentik a bőrön kialakuló ráncok megjelenését is, sőt kutatások azt mutatják, hogy a bőrrák kockázatát is csökkenthetik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A szív őre: chiamag
  2021-06-15 20:50:49, kedd
 
 



Hazánkban azt hangoztatjuk, hogy kicsi a bors, de erős. Nos, ezt a chiamaggal kapcsolatban is elmondhatjuk, hiszen amilyen aprócska, olyan sok egészségügyi előnye van, melyeket többek között a magas antioxidáns tartalmának köszönhetünk.

A kutatások a chiamaggal kapcsolatban nagyon változatosak. A legtöbb kutatás igazolta, hogy ez az apró mag jó hatással van a szív és az érrendszer egészségére.

A chiamag egyik alkotóeleme az ALA, vagyis az alfa-linolénsav, amely nem más, mint egy omega-3 zsírsav. A hozzáértők szorgalmazzák a rendszeres fogyasztását, leginkább halakban és halolajokban találhatók meg nagyobb mennyiségben. Az omega-3 zsírsavak nagyon sok gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek, hiszen csökkentik a szervezetben a gyulladást, de az antioxidáns hatásuk is kiemelkedő. Még depresszióban szenvedő betegeknek is javasolják a fogyasztását, mivel hangulatjavító hatással rendelkezik.

A chiamaggal kapcsolatban tehát bebizonyosodott, hogy mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az aprócska mag csökkenti a szervezetben a trigliceridszintet és a magas vérnyomást, ezen kívül mérsékeli a gyulladást. Mint köztudott, ezek magas szintje mind hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

A diabétesz egy krónikus betegség, amelynek egyik szövődménye a szívet és az érrendszert érintő betegségek. Egy kutatás során megállapították, ha a cukorbeteg személyek rendszeresen chiamagot fogyasztanak, megelőzhetővé válhat a szövődménynek a kialakulása, mégpedig azért, mert a szervezetükben jelentősen csökken a gyulladás szintje.

A chiamag a fogyásban is a segítségünkre lehet. Mivel nagyon sok rostot tartalmaz, így sokáig segít fenntartani a jóllakottság érzését.

Ha egészséges desszertre vágyunk, akkor készítsünk chiapudingot, amelyet különféle finomságokkal, például gyümölcsökkel dúsíthatunk, gazdagíthatunk.

Fekete áfonyás, kókuszos chiapuding

Hozzávalók:
4 dl kókusztej
4 evőkanál chiamag
2 maréknyi fekete áfonya
ízlés szerint méz
3 teáskanál kókuszreszelék
fahéj

Elkészítése:
Forraljuk fel a kókusztejet, majd húzzuk le a tűzhelyről és adjuk hozzá a chiamagot és a kókuszreszeléket. Kanalazzunk egy adag pudingot egy pohárba, majd jöhet a megmosott gyümölcsből pár szem és egy kis kókuszreszelék. A puding tetejét gyümölccsel és kókuszreszelékkel is dekorálhatjuk. Hidegen is lehet pudingot készíteni, ebben az esetben a tejet nem kell felforralni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A nők és a hátfájás – gondok és okok
  2021-06-15 20:46:06, kedd
 
  Az emberi hát sok minden miatt fájhat, hiszen itt található a gerinc, de a hátban csontok, inak, ínszalagok és izmok is fájhatnak, így nem is olyan könnyű kideríteni, hogy pontosan mi is okozza a hát fájdalmát. Minden korosztályban előfordulhat ez a probléma, egy tízéves gyermeknek is fájhat a háta, de ez nem olyan általános, mint idősebb korban.

Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb az esély a hát fájdalmára, amely lehet enyhe, de krónikussá is válhat, sőt akár az elviselhetetlenségig is fokozódhat.

A nők gyakrabban tapasztalnak meg hátfájdalmat, mint a férfiak. Ennek nagyon sok oka lehet, mi most csak néhányat említünk meg közülük.

A hátfájdalom egyik gyakori oka nem más, mint az ülő életmód. A sok ülés merevvé teszi a hátat és ez oka lehet a kínzó fájdalomnak. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy óránként felálljunk, tornázzunk és megnyújtsuk a hát izmait.

A számítógép előtti ülés, pontosabban rossz testtartás is oka lehet a hátfájdalomnak. Nemcsak akkor lehet rossz a testtartásunk, ha ülünk, hanem álló testhelyzetben is. Ügyeljünk a helyes testtartásra, mert nagyon sok betegség okozója lehet, ha a görnyedtek vagyunk. Nemcsak gerinc- és hátpanaszokat okozhat, de akár még tüdőbetegséget is generálhat.

A PMS, avagy a premenstruációs tünetek is okai lehetnek a hát fájdalmának. Ilyenkor fájhat még a derekunk, a hasunk is, de még hangulati ingadozások is előfordulhatnak.

Az ülőideg-bántalom, az úgynevezett isiász is okozhat égő és elviselhetetlen fájdalmat a hátunk és a derekunk környékén.

Az endometriózis egy gyakori nőgyógyászati probléma. Amikor a nő menstruál és endometriózisa is van, ilyenkor is érezhet elviselhetetlen fájdalmat nemcsak a has tájékán, hanem akár még a hátában is.

A méhtestrák és a méhnyakrák is okozhat fájdalmat a hátban, hiszen a medencéből ide is sugározhat a fájdalom. Sajnos mindkét rákfajta okozhat áttétet a tüdőben és az emlőben is.

A kismedence gyulladásos betegsége is lehet az oka a hát fájdalmának. Ez járhat még derék, hasi fájdalommal is, de láz és szokatlan hüvelyi folyás is kísérheti. Ezt a betegséget általában bakteriális fertőzés okozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.